|
|
|
חשבונו של קהלת |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3797 |
|
|
בחשבונו של קוהלת מציע זלי גורביץ' קריאה חדשה בספר קהלת המחיה את חוכמתו של קהלת ואת שירתו המופלאה, פותחת ופורשת את מילות המפתח המקוריות שלו - כמו "הבל", "עניין" ו"חשבון", ומגלה מחדש את קהלת כאיש קרוב שניתן גם היום לקרוא בו ולשוחח איתו על החיים.
בספר קהלת הפסוקים לעתים אינם קלים, אולם ככלל קהלת מדבר פשוט, פשוט עד כדי כך שהוא ממצה את תורתו במילה אחת - הבל. אלא שכדי להגיע לפשט של הבל יש לקרוא את הספר כולו ולהיטלטל איתו בין יתרון לחיסרון, בין סתירה לאיזןו, בין ייאוש לשמחה, בין שרירותיות לחוק.
רוח קהלת היא רוח האדם היחיד העושה את חשבון עולמו בתחושה מתמדת של סוף, שכחה והיעלמות
זהו ספר עתיק ומודרני כאחד, ניסויי וארכאי, של חכם מקומי וחכם כל הדורות, ויצירה חד פעמית של משורר שקשה לתאר את השפה העברית ואת תולדות השירה העברית בלעדיו.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
חשבונו של קהלת - זלי גורביץ'
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 11/04/2014
המשורר זלי גורביץ' בספרו "חשבונו של קהלת" כותב על קהלת כמו משורר.
גורביץ' שם את הזרקור על כמה מילים המאפיינות את קהלת, חלקם ייחודיות לספר זה:
הבל – מילה המופיעה בראש הספר ולכל אורכו. היא אמנם מופיעה גם בתהילים. המילה מביעה את תוכנה גם בצורתה, כלומר היא... המשך הביקורת
המשורר זלי גורביץ' בספרו "חשבונו של קהלת" כותב על קהלת כמו משורר.
גורביץ' שם את הזרקור על כמה מילים המאפיינות את קהלת, חלקם ייחודיות לספר זה:
הבל – מילה המופיעה בראש הספר ולכל אורכו. היא אמנם מופיעה גם בתהילים. המילה מביעה את תוכנה גם בצורתה, כלומר היא אונומטופאית בשימושה בהא, או כפי שגורביץ' אומר בעקבות משלי – זהו "דבר הדבור על אופניו". ודומה לו הביטוי "רעות רוח".
עניין – זו מילה ייחודית לספר זה. והפסוק מפרש: עניין – לענות בו. כלומר לעיין בו. ואולי אף ניתן להוסיף – דבר המעורר שאלות ותשובות. וגורביץ' מזכיר גם את ניגודו - המונח הצרפתי האקזיסטנציאליסטי – ennui – שעמום או שיממון.
זה – מילה כללית, בדומה לעניין, החוזרת גם היא.
חשבון – קהלת הוא מין מנהל חשבונות שבודק האם שווה לנו כל העניין הזה. גם מונח זה חוזר לאורך הספר. יש חשבון קטן ואישי, שבו אולי הדברים שווים לפעמים, אך יש חשבון גדול ובו אין תמיד זה כך.
מספר – נספח של חשבון. כל דבר נמנה ומוערך. כך גם כמה פעמים סופרים: אחד, שניים, שלוש.
יתרון – השאלה היא מה היתרון? והתשובה המובנית היא – אין יתרון! לא לחכם על הכסיל ולא לאדם על הבהמה, כי כולם הולכים למקום אחד. ועל-כן חוזר למשפט הראשיתי: הכול הבל.
מצא – מצא חכמה, מצא אישה ועוד. זהו המצאי של המציאות שלו עורכים דין וחשבון.
מנוחה – היא האיזון בין הקטבים המוצגים תדיר. ואף על פי כן חוזר גם הביטוי "אל תנח", המאזן את המנוחה עצמה.
יותר מכך, לדעת גורביץ' מחבר קהלת התעניין במלאכת הכתיבה והדיבור והתייחס אליה. דוגמא למשחקי לשון: "שהם בהמה המה להם", "אם ישוך הנחש ללא לחש".
בספר מופיעים אף כמה חלקי שירים וציורי "ואניטס" (הבל, ריק) - אחד מהם על הכריכה - הנותנים תמונה מוחשית לתובנתו העיקרית של קהלת.
אם נחזור לראשית, גורביץ' מזכיר את הסתירות הרבות בקהלת, כפי שתיראן יפה הפרשן אבן-עזרא. הסבר אחד לכך הוא, שבאופן זה מגיעים למצב של "הכול הבל", שהרי מול כל דבר עומד היפוכו ומבטל אותו. ולכן היה מתמיה אם דווקא לא היו סתירות. חכמה זו דומה לחכמת המזרח. ואולם ניתן לחלץ הסבר נוסף לתופעה מדברי קהלת עצמו. שהרי הוא אומר בפסוק הידוע: "לכל זמן ועת לכל חפץ" (גם המילה זמן אופיינית לקהלת, נאמר). אם כך, עת ל"ולשמחה מה זאת עושה" ועת ל"ושבחתי את השמחה". הכול תלוי במצב באותו רגע, במצב הרוח או במצב הכללי. בניגוד להכללה של "הכול הבל" וכיוב', באה כאן פרטנות: לפעמים זה כך ולפעמים זה כך. זהו מצב יותר מתאים לחיים המוכרים לנו. וזהו גם מאפיין יסודי של השירה; בניגוד לפילוסופיה, אין היא באה לקבוע אמיתות מוחלטות, אלא לתאר את הרגע החולף, את זמן האמת, המשנה תדיר. הצפייה בקהלת כמשורר (מאת משורר ועל משורר) טומנת בחובה, אם כך, עניין רב. בעמוד האחרון (270) גורביץ' מכנה זאת "הכרה באדמיות כערך".
תאריך הכנסה לאתר 26/04/2013
האדם מחפש משמעות בעולם של כאוס, אך הכל הבל והבלים. שנים רבות לפני שויקטור פרנקל כתב את ספרו פורץ הדרך "האדם מחפש משמעות", בו תיאר את איימי השואה, וכיצד מצא משמעות בעולם אכזר ונורא. הוא טווה את המשפט שנחקק בראשי: אם יש בשביל מה לחיות, אז נדע איך לחיות. אם כן, שנים רבות לפני כן... המשך הביקורת
האדם מחפש משמעות בעולם של כאוס, אך הכל הבל והבלים. שנים רבות לפני שויקטור פרנקל כתב את ספרו פורץ הדרך "האדם מחפש משמעות", בו תיאר את איימי השואה, וכיצד מצא משמעות בעולם אכזר ונורא. הוא טווה את המשפט שנחקק בראשי: אם יש בשביל מה לחיות, אז נדע איך לחיות. אם כן, שנים רבות לפני כן קהלת חיפש משמעות בעולם מלא כאוס.
גורביץ` ניתח את הספר `קהלת` לעומק, בדרך הוא נעזר במשנתו של דרידה ובספרו על קהלת ונתן דוגמאות של שירי משוררים המשרטטים במילותיהם את מחשבתם ורגשותיהם על משמעות החיים.
קהלת, לפי פרשנות המקורות היה בן דוד, שלמה המלך, לפי המקורות אחרים קהלת הוא מלשון קהל, מאחר והוא קיבץ בפניו קהל ששמע את דבריו החכמים. קהלת כתב את משנתו בערוב ימיו, בעודו חי אך בא בימים. הוא כתב את משנתו כאדם המתבונן מבחוץ על המתרחש, מפרספקטיבה אובייקטיבית לחלוטין, כמו ציורי השולחן עם הפירות של סזאן.
במשנתו יש סתירות רבות. למעשה הוא טוען שכל ימי חייו הבל הבלים, הבל מלשון הד שהתייבש. עת ללחום ועת לשקוט. עת לעמול ועת לנוח וכו` וכו`.
קהלת מכהן כפילוסוף של התנ"ך, כל העת הוא שוקל ומחשב האם העמל רצוי יותר מהמנוחה? או שמא המנוחה היא רק לכסילים? האם רשע וטוב לו וצדיק ורע לו, או שיש צדיקים שגם טוב להם? הוא מטיף לעשות כל דבר במידה, לדבר במידה, לקרוא ולהחכים במידה. דבריו אינם מובנים מאליו גם לגבי העושר, לדידו, העשיר גם מרגיש `איין` או `ריק`, קהלת הכיר עשירים רבים שזכו להיות בעלי נכסים וממון רב ובכל זאת המשיכו לעמול ולעבוד בשיא המאמץ כי ברגע שזכו לממון רב, גם היו על מפתן שולחנם דורשים רבים לעזרה כספית או במזון, ולכן עבדו עוד ועוד. ולעולם הרגישו את הרגשת `הריק` ולא את הרגשת השובע, למרות הממון הרב.
קהלת היה מלך, זקן ועשיר ומנקודת מבט כזו הוא כותב, הוא כל העת מתייחס להבל, גם במונח הריקנות הכל הבל ומה יתרון? מה יתרון האדם על הבהמה? האם יש בכלל יתרון? או שמא גם הפרה יודעת את עליונותה על הדשא ועל חיות נחותות ממנה? אין איש ימלא, כלומר כל העת האדם חש בריקנות, שום דבר לא משביע אותו. הריקנות שולטת. יש כל הזמן מאבק בין להתמלא מדי, כדי להתרוקן, לעומת להתרוקן כדי להתמלא, מאבק על איזון. כל העת קהלת שוקל במאזניים ערכים שונים ודעות. הספר קהלת למעשה מחולק לשלושה חלקים, החלק הראשון נפתח בהבל הבלים, הליבה או התוכן העיקרי דן במה יתרון? מה יתרון של האדם על הבהמה? מה יתרון של העשיר על העני? של חיי עמל לעומת חיי בטלה? וכו` וכו`, לא לכל תהייה יש תשובה החלטית. בסיום קהלת מייעץ לכיבוד מצוות האל ויראת האל. ובסוף בסוף, שוב כתוב והכל הבל הבלים. כלומר עם הסיום, מתחיל שוב ההתחלה, שוב המחזוריות והסיבה שבגללה נכתב הספר. מחזוריות של סוף עם התחלה ושוב סוף.
דברי קהלת בעלי משמעות וחוכמה גם לחיינו כיום, למרות שהספר נכתב לפני שנים רבות. זלי גורביץ` המחבר היטיב לכתוב, בצורה מעניינת ומעוררת מחשבה. אני בהחלט חוויתי אימון מוחי ואינטלקטואלי בקריאת ספר זה. הספר הזה גרם לי להרהר ולערער לגבי מוטיבים שונים הקשורים בחיי, אך בשימוש של גלגלי הרציונליות ולא בכיוון ה`ניו אייג`, אהבתי את הספר ואני ממליצה עליו.
תאריך הכנסה לאתר 26/04/2013
"ראה זה מצאתי אמרה קהלת אחת לאחת למצוא חשבון" (קהלת ז' , כז)
קהלת החכם, זה המקהיל סביבו אנשים, הוא דמות עלומה במקרא.העניין הרב שספר קהלת מעורר, הוא לא רק בגלל המסתורין סביב דמותו, המתקשרת לשלמה המלך, אלא בעיקר סביב דבריו של קהלת, העומדים... המשך הביקורת
"ראה זה מצאתי אמרה קהלת אחת לאחת למצוא חשבון" (קהלת ז' , כז)
קהלת החכם, זה המקהיל סביבו אנשים, הוא דמות עלומה במקרא.העניין הרב שספר קהלת מעורר, הוא לא רק בגלל המסתורין סביב דמותו, המתקשרת לשלמה המלך, אלא בעיקר סביב דבריו של קהלת, העומדים בניגוד גמור לשאר ספרי המקרא. ספקנותו ותפיסתו הריאלית את החיים, עושה את תורתו קרובה למציאות היום יומית ופחות בגדר אוטופיה לא ניתנת להשגה.
זלי גורביץ, שהוא בעצמו משורר ופרופסור לאנתרופולוגיה פורס בספרו, פרשנות מודרנית לדברי קהלת, ומוליך את הקורא בין נבכי תורתו הספקנית והלעיתים מבלבלת. גורביץ אף נעזר בעזרים מודרניים, כגון : יצירות אומנות, ושירים בכדי להמחיש , ולהדגיש שהרעיונות שהועלו על ידי קהלת, רלוונטיים ומעסיקים את אנשי הרוח בתחומים השונים גם כיום. כך לדוגמה מצורפת יצירתו של הצייר פול סזאן "שחקני הקלפים" בכדי לשקף את זוויות המבט השונות שבוחר קהלת להציג מידי פעם, דוגמה נוספת היא ציורו של אדוארד מאנה על ילד המפריח בועות כמייצג את הבל הילדות, או אפילו את טבעת מביוס המפותלת, שהנע עליה במחזוריות נמצא פעם למעלה ופעם למטה.
קודם לניתוח ,ספר קהלת בעמודים הראשונים, מחולק לפרקים ופסוקים נפרדים, כך שהקריאה מאד נוחה ומזמינה, ומאפשרת לחוות בקלות את חוכמתו של קהלת, כולל התוודעות לאמרות לשון, שחלקן הפך, לאמרות שפר. אחר כך, מופיע הדיון על רעיונותיו של קהלת, על פי נושאים נבחרים, כגון: הבל, מעניין לעניין, על החשבון, שינה מתוקה , זקנה ועוד.
רעיונותיו של קהלת מאד מבלבלים, ולעיתים סותרים את עצמם. פעם אין טעם בעמל היום, ופעם יש לשמוח , פעם יש יתרון לחכם ,ופעם יש יתרון לכסילות, בכל תחום כמעט קהלת עורך חשבון בין יתרון לחסרון, תוך שהוא נמנע מלהעניק את התשובה האוטופית, זו הוודאית העולה בשאר ספרי המקרא. כאן עוזר גורביץ בפרשנותו לנו להבין, כי זהו סוד קסמו של הספר, קהלת הוא ספר החיים, ובחיים פעם זה ככה ופעם זה ככה, והסתירות נותנות אמינות לחוכמתו של קהלת, כי מצב בו הטוב החכם והמלך הם עליונים, וודאי שאינו טבעי.
חוכמתו של קהלת, יחד עם הפרשנות הססגונית הופכים את הקריאה לחוויה, ומעניקים הרבה חומר למחשבה, כי אחרי הכל :"הבל הבלים הכל הבל".
תאריך הכנסה לאתר 26/04/2013
" בחשבונו של קוהלת מציע זלי גורביץ` קריאה חדשה בספר קהלת המחיה את חוכמתו של קהלת ואת שירתו המופלאה, פותחת ופורשת את מילות המפתח המקוריות שלו - כמו "הבל", "עניין" ו"חשבון", ומגלה מחדש את קהלת כאיש קרוב שניתן גם היום לקרוא בו ולשוחח איתו על החיים.
בספר קהלת הפסוקים לעתים אינם... המשך הביקורת
" בחשבונו של קוהלת מציע זלי גורביץ` קריאה חדשה בספר קהלת המחיה את חוכמתו של קהלת ואת שירתו המופלאה, פותחת ופורשת את מילות המפתח המקוריות שלו - כמו "הבל", "עניין" ו"חשבון", ומגלה מחדש את קהלת כאיש קרוב שניתן גם היום לקרוא בו ולשוחח איתו על החיים.
בספר קהלת הפסוקים לעתים אינם קלים, אולם ככלל קהלת מדבר פשוט, פשוט עד כדי כך שהוא ממצה את תורתו במילה אחת - הבל. אלא שכדי להגיע לפשט של הבל יש לקרוא את הספר כולו ולהיטלטל איתו בין יתרון לחיסרון, בין סתירה לאיזןו, בין ייאוש לשמחה, בין שרירותיות לחוק.
רוח קהלת היא רוח האדם היחיד העושה את חשבון עולמו בתחושה מתמדת של סוף, שכחה והיעלמות. זהו ספר עתיק ומודרני כאחד, ניסויי וארכאי, של חכם מקומי וחכם כל הדורות, ויצירה חד פעמית של משורר שקשה לתאר את השפה העברית ואת תולדות השירה העברית בלעדיו.
זלי גורביץ` הוא משורר, פרופסור לאנתרופולוגיה וסוציולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים ומתרגם.
הספר של גורביץ מעמיק, בעל נקודת מבט רחבה, הוא כתוב ממקום אישי מאוד של המחבר, הספר מחולק למספר חלקים הדנים במהות הספר לדעתו של גורביץ, במצלול שלו, ומחולק בדרך בה יכול גורביץ להכיל את חווית הקהלת שלו בצורה הכי טובה.
הספר נשען על מקורות שונים על מנת להדגים את ההקשרים הרלוונטיים שמופיעים בספר לאורך ההיסטוריה האנושית שהייתה מאז נכתב ועד היום. יש בספר עומק, ונקודות מבט שונות, הפותחות את ההתבונוות בקטעים השונים לכיוונים נוספים.
מומלץ לחובבי ספרי עיון.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|