נכתב ע"י מנדי גולד
בשנים האחרונות התפתחה תרבות סיורים מודרכים באזור תל-אביב הישנה. ככל שמטיילים בה יותר מתקבלת תחושה שהסיורים מעטים מידי ולא ממצים. סיורים רבים נגמרים בתחושת החמצה שאנחנו מפספסים את דברי המנחה או שלא צילמנו מספיק את הבניינים היפים באזורים בהם סיירנו.
הספר צבעים רבים לה, מהווה ה שלמה מעניינת וממצה לסיורים המתבצעים בתל אביב.
בספר ליד כל צילום בניין יש תאור קצר על ההיסטוריה המעניינת של אותו מבנה.
הספר מחולק למספר מסלולי טיול אותם ניתן לעשותם לבד. הספר מתעכב על בנינים מיוחדים בעלי היסטוריה מעניינת לאורך המסלול, תוך השוואה מעניינת בן המבנה אז לעומת היום.
ממליץ להתעכב על:
מבני מרכז סוזן דלל (עמ' 12)
בית ספר לבנות ולבנים על שם יחיאלי (עמ' 14)
הקיוסק הראשון בתחילת רחוב רוטשילד (עמ' 33) המופיע בתמונות של אז והיום
שדרות רוטשילד כשי שהייתה בשלבי הקמה (עמ' 38)
מלון גינוסר בן נחום הנמצא בשדרות רוטשילד פינת אלנבי (עמ' 46)
בית יעקב צבי לוין – ששימש את השגרירות הרוסית (עמ' 50)
בניין בכיכר המלך אלברט (ע"מ 52)
הבית ברחוב ויטק 9 ששימש את צלומי הסידרה קרובים קרובים (עמ' 61)
מבנה תיאטרון הבימה ובית התרבות (עמ' 62)
כיכר דיזינגוף – אז והיום (עמ' 66)
בית מלון נורדאו (עמ' 78)
בית הכנסת הגדול הנמצא ברחוב אלנבי (עמ' 80)
בית מלון פלטין הנמצא ברחוב נחלת בנימין פינת אחד העם (עמ' 82)
הספר מחולק ל-4 שבילי טיולים. כל מסלול קיבל צבע אחר.
השביל הסגול – המתמקד באזור נווה צדק
השביל הלבן – המתמקד באזור שסביב שדרות רוטשילד
השביל הכחול – העוקב אחר קו החוף של יפו ותל אביב
השביל הירוק – מתמקד באזור שסביב הירקון.
הספר מתאים לכל חובב היסטוריה ארצישראלית תוך הדגשת איזור תל אביב.
מתוך הכריכה:
"תנו לנו יד ונלך בעיר הגדולה הנושקת לים,
תנו לנו יד ונלך למקומות שהיו ואינם..." (צביקה זליקוביץ)
הספר "תל-אביב-יפו, צבעים רבים לה", מבקש לחשוף את הקוראים והמטיילים, לקומץ המכיל הרבה: להסטוריה העתיקה והמודרנית של יפו ושל תל-אביב, לסיפורים של מקומות, של אנשים ושל בתים, ולעושר הצבעים ולריבוי הגוונים של העיר
בואו לגלות את מכמניה, לצאת עמנו למסע בזמן בארבעה שבילים, ארבעה צבעים. השביל הסגול – חושף בפנינו את נווה-צדק ואת השכונות היהודיות של יפו שקדמו ל”אחוזת בית", ואת ראשית תולדות החינוך העברי והתרבות העברית, שיוצריהם התגוררו ופעלו במקום.
השביל הלבן – מובילנו דרך שדרות רוטשילד אל לבה הרחב והפועם של תל־אביב, העיר שמייסדיה קיוו והאמינו שתהיה למרכז האורבני של היהודים בארץ-ישראל.
השביל הכחול – עוקב אחר קו החוף של יפו ותל־אביב, ואחר המקומות והאירועים שעיצבו את חיי הערבים והיהודים בעיר במשך מאות בשנים.
השביל הירוק – מוליכנו לאורך הירקון, לאורכו נתוודע לתרבויות שנכחדו ולחיים בטבע שבלבה של עיר.
לכתיבת הספר ולעיצובו חברו יחדיו: הצלם, האמן ומשמר היסטוריה אורבנית, חוני המעגל, שעדשת מצלמתו מביאה את המראות ואת הצבעים של תל־אביב-יפו; מדריכת הטיולים וחוקרת תולדות תל־אביב, שולה וידריך; המוציא לאור והמפיק דני וילנסקי, המתמחה בהוצאה לאור של מפות עתיקות וד"ר חיים פיירברג, מאוניברסיטת תל־אביב. כולם ילידי תל־אביב-יפו ואוהביה. יחד עם המעצב דני שחם הם מבקשים להנחיל לכל אוהבי ארץ ישראל את ההיכרות האינטימית שלהם עם צבעי העיר וגווניה.
תודה למנדי
לכתיבת הספר ולעיצובו חברו יחדיו: הצלם, האמן ומשמר היסטוריה אורבנית, חוני המעגל, שעדשת מצלמתומביאה את המראות ואת הצבעים של תל־אביב-יפו; מדריכת הטיולים וחוקרת תולדות תל־אביב, שולהוידריך; המוציא לאור והמפיק דני וילנסקי, המתמחה בהוצאה לאור של מפות עתיקות וד"ר חיים פיירברג,מאוניברסיטת תל־אביב. כולם ילידי תל־אביב-יפו ואוהביה. יחד עם המעצב דני שחם הם מבקשים להנחיללכל אוהבי ארץ ישראל את ההיכרות האינטימית שלהם עם צבעי העיר וגווניה.
חוני המעגל, אמן רב תחומי, נקרא על שם חכם התלמוד התמים. הוא גדל ברחוב שלוש בנוה צדק ולמד בתלמוד תורה "שערי תורה".
את מצלמתו הראשונה קיבל, כשהיה ילד, מהדודים מאמריקה ומאז, ובמשך שנים רבות, הוא צועד ברחובות ת"א ומצלמה בידו.
הוא בוגר המכון לאמנות פלסטית בבת-ים והאקדמיה לאמנות בבצלאל ירושלים וכן השתלם בצילום בבית הספר לאמנויות יפות בפריז.
כיוצר רב-תחומי, הציג יצירות אמנות במוזיאונים, גלריות ובחללים אלטרנטיביים; השתתף בפסטיבלים בתחומי הקולנוע, הוידיאו והפרפורמנס ארט בארץ ובעולם; הקים את קבוצת האוונגארד "סמרטוט" המופיעה בארץ ובעולם; ייסד את גלריה "שלוש" ואת המקלט לאמנות עכשווית בת"א; פירסם שבעה ספרים, מלבד ספר זה, כ-50 סרטי וידאו ארט וכן שבעה סרטים נוספים.
חיים פיירברג, יליד ישראל 1950, ד"ר לפילוסופיה (הסטוריה) באוניברסיטת תל אביב. כיום חוקר ומרכז פרוייקטים במרכז לחקר יהדות אירופה בזמננו. במשך כשש שנים הרצה בחוג להסטוריה של עם ישראל ובמשך ארבע שנים עסק במחקר במכון לחקר האנטישמיות בזמננו.
מרבית פרסומיו (מאמרים וספרים) קשורים לעיר תל-אביב וכך גם נושא הדוקטורט שלו: "תל אביב: תמורות, רצף וריבוי פנים של חברה ותרבות עירונית בתקופת מאבק (1936-1948).
פרוייקטים הקשורים לתל-אביב, בהם היה מעורב: שימש כיועץ אקדמי למנהלת חגיגות המאה של תל-אביב, היה יועץ מדעי בכיר להקמת המוזיאון ההסטורי של תל-אביב-יפו (בית העיר) וכן יועץ מדעי למהדורה העברית של הנשיונל ג'יאוגרפיק.
עד כה פרסם את הספר: "ההסטוריה של תל-אביב: מעיר מדינה למדינה בעיר (1936-1953)", ספר נוסף עומד להתפרסם וספר שלישי בשלבי כתיבה.