|
|
|
הביקור |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3409 |
|
|
שבעה שבועות מיום שהכירו, בתום סעודה מופלאה במסעדת יוקרה בפריז, אירוע מוזר משבש את סוף חופשתם של נתי ונילי בעיר.
תשע שנים מאוחר יותר, כשהם כבר נשואים ומגדלים יחד את בתו של נתי מנישואיו הראשונים ואת בתם המשותפת, שיחת טלפון ממיליונר צרפתי שפגשו באותה חופשה רחוקה מפֵרה את האיזון הדק של חייהם: הצרפתי מגיע לביקור בארץ והוא רוצה לראות אותם שוב.
מתוך הסדק הזה בחייה של משפחה ירושלמית אחת נפתח הביקור: דרמה שהיא גם דיוקן טעון, מצחיק ומכאיב של "המשפחה החדשה", זו המורכבת מאיברים שהיו שייכים בעבר למשפחות אחרות ועתה "הולחמו" לסיפור חדש. גיבורי הביקור נחשפים בספר בדרכים רבות; שיחות בחדרים סגורים, מפגשים ליליים ברחבי הבית, פרידות ממושכות ואיחודים מחודשים מאירים מבפנים את מרכז הכובד של האינטימיות המשפחתית
אבל חייהם של בני "המשפחה החדשה" נטווים כאן גם באמצעות אירועים מסוג אחר, כאלה שהיו צריכים להתרחש ולא התרחשו; פעולות ותגובות שהגיבורים לא נקטו; הימנעוּיוֹת המעלות שאלות קיומיות ומוסריות מטרידות ביחס לטיב הקשרים בין השותפים למעשה המרכבה שמתנהל לנגד עינינו.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 09/07/2018
שיחת טלפון מפריז אל נתי ונילי, פותחת תיבת פנדורה של זיכרונות שהולכת ונפרשת בפנינו בצד מהלך החיים היומיומי של נילי. נילי עובדת כמתרגמת ספרים בחברת מפעלות תרבות. המשפחה של נתי ונילי כוללת את דידה (ידידה) הבת של נתי מנישואיו הקודמים לבחורה הולנדית, ואת אסיה, ביתם המשותפת. אמא של נילי, חנה... המשך הביקורת
שיחת טלפון מפריז אל נתי ונילי, פותחת תיבת פנדורה של זיכרונות שהולכת ונפרשת בפנינו בצד מהלך החיים היומיומי של נילי. נילי עובדת כמתרגמת ספרים בחברת מפעלות תרבות. המשפחה של נתי ונילי כוללת את דידה (ידידה) הבת של נתי מנישואיו הקודמים לבחורה הולנדית, ואת אסיה, ביתם המשותפת. אמא של נילי, חנה, נמצאת בתהליך של דעיכת האישיות בעקבות מחלת האלצהיימר, ואחותה אומה (ראומה) שמעוררת בנילי דאגה בלתי פוסקת, בהמשך נבין מדוע. בתחילת הסיפור נתי ונילי נשארים לבדם בבית הירושלמי היפה שלהם, כשדידה נוסעת לאמה, ואסיה נוסעת לאילת עם אומה. החששות של נילי והטלפונים התכופים שהיא עושה בניסיון להתקשר עם אומה ולוודא שהכול בסדר, נפרשים עם מסכת הזיכרונות שמסבירים לנו את הדאגה העכשווית. דברים שקרו לאחותה, דברים שקרו לביתה, דברים שקרו לה במשפחתה הגרעינית, דברים שקרו לה במשפחתה הנוכחית.
"יש בעולם משפחות מקצועיות לרוב, והמשפחה שלהם היא אחרת. מתלמדת. שורדת. ... יש משפחות שהשיטה טבועה בכל צעד מצעדיהן. הסדינים מתוחים על המיטות, המגבות אישיות, הארוחות הן בשעות קבועות. המקרר מלא באוכל אמיתי - סירים וקופסאות - ומה שפג תוקפו נזרק מיד. במשפחות כאלה יודעים איך לריב ואיך לרדת מהעץ, איך לסבך ואיך להתיר. הילדים מוזיקליים, חברים באים ויוצאים בכל שעות היום, הטלפון תובע התייחסות בלי הרף.... אבל במשפחת טלאים זה אחרת. רגע את נשענת על קיר לנוח - וכבר לבנה סודית מסתובבת, פתח נקרע בסלע ושביל סתרים גולש ונחשף. האדמה לא יציבה. לאמא יש בלב המון אהבה שמספיקה להמון ילדים, אבל מחולקת רע."
הבדיקה המרכזית של הספר היא מה קורה במשפחות, שלכאורה הכול בהן בסדר. ההורים עובדים במקצועות טובים, משתכרים יפה, הבית מעוצב ונאה. ובכל זאת, דברים רוחשים מתחת לפני השטח. זיכרונות שחופרים את דרכם אל האור ובדרך מציקים, מעיקים, מקשים על תחושת הנורמליות.
"לא, היא החליטה. היא עצמה לעולם לא תדע אילו חלקים ממנה עצמה מוסתרים מפניה. כל כך מוסתרים, שהיא אפילו לא יודעת על עצם נסתרותם. והנה, לצדה, אדם שמכיר את עצמו לפני ולפנים. שום ספקות."
לאורך הספר, מתחילתו, אנו עוקבים אחרי ידיעה חדשותית בדבר ילד שנעלם, והמשטרה מחפשת אחריו, וכל הציבור עוקב בדאגה וסקרנות דרך אמצעי התקשורת. אנו מתוודעים לתמונתו של הילד, למשפחתו, כיצד נראים הוריו, כיצד הם שומרים על מראית עין של שליטה עצמית, ועד לסיום הסיפור. ההקבלה למה שקורה אצל נילי, ברורה למדי, אבל בהחלט לא מידרדרת לרמה של בנאליות.
וכל הזמן, ברקע, החשש מהמפגש עם האיש שמאחורי שיחת הטלפון מפריז, הולך ונפרש עם סיפור ההתרחשויות שאירעו בתחילת היכרותם, בחופשה הרומנטית שבילו בפריז ופגשו בה מיליונר צרפתי מסתורי ועלום.
מה קרה שם?
מה קורה בפינות החשוכות של חייהם של מי שמנסים להתנהל בעולם כאוטי, תוך ארגון, משמעת וסדר כדי לייצר משמעות, תוכן, לייצר חיים? ומי זה "חייהם"? האם זה לא, במידה מסוימת, מה שקורה לכולנו, שמנסים לשמור על שפיות בעולם חסר-מובן, שמנסים לשמור על השכבה הדקה של התרבות, לשמור שהקרח לא יתנפץ ונמצא עצמנו טובעים במים קפואים?
יש בספר הרבה נושאים שנוגעים בנקודות. או כפי שהגדירה חברתי "צובטים". על אף זאת, וייאמר לזכותה של הילה בלום - היא לא מעיקה. הספר נקרא בשטף, יש חלקים שהברק הניסוחי קצת מעיק, אבל בסך הכול, ספר קריא, טוב, ומעניין.
תאריך הכנסה לאתר 08/04/2013
לספר הזה הייתה נקודת התחלה מאוד טובה מבחינתי. קודם כל – העטיפה יפייפיה. ולא משנה כמה פעמים הסתכלתי עליה, כל פעם מחדש חשבתי שזה צילום וכל פעם מחדש הופתעתי מהעובדה שבכלל מדובר בציור היפר-ריאליסטי, שרק כשממש ממש מתקרבים שמים לב שבכלל מדובר בציור. ה"תעתוע הויזואלי" הזה הימם אותי... המשך הביקורת
לספר הזה הייתה נקודת התחלה מאוד טובה מבחינתי. קודם כל – העטיפה יפייפיה. ולא משנה כמה פעמים הסתכלתי עליה, כל פעם מחדש חשבתי שזה צילום וכל פעם מחדש הופתעתי מהעובדה שבכלל מדובר בציור היפר-ריאליסטי, שרק כשממש ממש מתקרבים שמים לב שבכלל מדובר בציור. ה"תעתוע הויזואלי" הזה הימם אותי כל פעם מחדש. אחרי העטיפה גם קראתי כמה ביקורות מאוד נלהבות (ואז גם קראתי אחת נלהבת קצת פחות). בכל אופן – התחלתי לקרוא וממש נתפסתי. זה התחיל ממש ממש טוב. העיניין הוא שמשהו קרה בדרך. לא יודעת בדיוק מה. אין ספק שזה ספר לא רע בכלל, אבל יש לי כמה בעיות איתו.
אז על מה הספר? נתי ונילי הם זוג ולהם שתי בנות – אסיה בת ה-5.5 ודידה (ידידה) המתבגרת. דידה היא ביתו של נתי מנישואיו הקודמים. כולם חיים יחד תחת קורת גג אחת בירושלים. נילי מבקרת ספרותית ונתי מהנדס היי טק. לפני תשע שנים, עוד לפני שנתי ונילי התחתנו בכלל, הם היו בחופשה בפריז. הם נקלעו לצרה מסויימת ולעזרתם נחלץ גבר בשם מיסייה דוקלוז. בחור צרפתי, שמן ועשיר. כל העיניין כבר מאחוריהם ופתאום הבחור מתקשר, מודיע שהוא בארץ ורוצה להיפגש. מה הוא רוצה פתאום? הם הרי לא שמעו ממנו כל הזמן הזה... האם הוא הולך לדרוש חזרה טובה (הוא היה נראה להם קצת מפוקפק עוד אז)? את כל השאלות האלו ועוד נילי ונתי שואלים את עצמם. אין ספק שכל העיניין מכניס אותם לסרטים. זה סיפור המסגרת. הסיפור הזה גורם לנילי, שהכל מובא מנקודת מבטה, להרהר בעברם המשותף, לפקפק בכל מערכת היחסים הזו ובאופן כללי להתפלש במנעד שלם של רגשות. הרי אין ממש מנוס מלהשוות את התקופה ההיא בפריז, הנסיעה המשותפת הראשונה שלהם לחול (נתי הזמין והכריח אותה להשאיר את הויזה בבית) וכל ההתרגשות של ראשיתה של מערכת יחסים, לתקופה שבה הם נמצאים היום – הורים במשרה מלאה לשתי בנות, מחזיקים בית ועבודות ונסיעות ארוכות של נתי לחול לבד.
הכתיבה מדהימה. באמת. ממש לא ניכר שזהו סיפרה הראשון של הילה בלום, שעד היום התעסקה רק בלערוך לסופרים אחרים (כמו אתגר קרת ואשכול נבו) והחליטה כנראה שהגיע הזמן לעבור לקדמת הבמה. הציטוטים שהעתקתי היו רבים וכשזה הגיע לפיסקאות שלמות, פשוט עצרתי כבר מלהעתיק וצילמתי דפים שלמים.
נכון שיש תחושה שמגיע "אבל"? אז כן... הדבר הראשון הוא שלפעמים הכתיבה הייתה כל כך עשירה שהרגשתי שאני הולכת לאיבוד בתוך הדימוי. המשפטים היו לעתים כל כך ארוכים, שכשהגעתי לסופם לא הייתי בטוחה עוד על מה מדובר. גם סיפור המסגרת לא היה לגמרי ברור לי. את ה"פאנצ'" שאותו כביכול מגלים בסוף, כבר הבנתי בהתחלה. ציפיתי לאיזה מפנה דרמטי, אבל הכל זז לו על מי מנוחות. כל הסיפור עם דוקלוז היה נראה לי כמו תירוץ בשביל שאר הסיפור. ושאר הסיפור באמת היה הרבה יותר מעניין, אז אני תוהה אם זה לא היה מיותר או אולי היה צריך להשתלב בצורה טובה יותר.
יחד עם זאת, לא יכלתי להניח את הספר מהיד. פשוט הייתה לי אכזבה מסויימת כשהגעתי לסופו. כזה מין "מה? זהו?", ציפיתי למשהו ונשארתי עם ה-$%# ביד... אגב, למי שלא אוהב את זרם התודעה זה ממש לא מומלץ. הסיפור זז קדימה ואחורה ולצדדים, כך שמי שלא אוהב את הסגנון, ממש יסבול.
דירוג הקואלית:
שלוש וחצי קואלות מתוך חמש - היה לי ממש קשה עם הדירוג. כי הכתיבה מדהימה אבל היו לי כאמור אי אלו בעיות...
פינת העטיפה:
טוב, כמו שציינתי קודם העטיפה נתנה לספר נקודת פתיחה מצוינת. במבט ראשון זה נראה כמו צילום, וגם במבט שני ושלישי ואז כשמתקרבים ומתעמקים, מבינים שמדובר בציור בכלל. הסיטואציה המתוארת היא שני אנשים, בחורה ב"בגדי בית" ובחור במעיל וכובע עומדים מחוץ לדלת. לא ברור אם הם נכנסים או יוצאים, במיוחד הבחור. זה מתאים למערכת היחסים המתוארת של נילי ונתי, לא תמיד ברור אם הם שם, מי מהם שם ומה הדינמיקה בינהם. ואולי הבחור הוא בכלל מישהו אחר? אולי איזה אקס של נילי? אולי לא נעים לה להכניס אותו הביתה? בקיצור, עולות מהעטיפה הרבה שאלות, שמתאימות לשאלות שעולות מהסיפור עצמו.
ציטוטים:
"יש דברים שיכולים לקרות רק בסדקים צרים של הזנחה, של אי – השגחה, בתוך מהומה של אינרציה ואור. בבת אחת הם נמלטים מגֶדֶר הדמיון ומצטרפים אל גֶדֶר החיים".
"ומה העיניין עם נתי? מה הבעיה איתו? יש משהו, היא לא יודעת בדיוק. דברים לא מטופלים, הזנחה, עשבייה רגשית צומחת פרא. אי שם, תמיד, איזה גן נעלם".
"צריך לשמור על ילדוֹת, נילי יודעת את זה. אבל מה היה קורה לוּ באמת היו נסגרות עכשיו יחד בחדר, מורידות תריסים, מקטינות סיכונים? כמה מין העולם שבחוץ הייתה יכולה להביא לבתה בכוחן של מילים לבדן?"
"הם ישבו והביטו בה מוצצת בננה, חסרי נשימה. אם מבוגרים היו יודעים לאכול ככה בננה, נתי אמר, והתכוון להתמסרות הזאת. לדבר האחד בעולם שהנפש כולה נתונה לו. אם מבוגרים היו אוכלים ככה בננה הצרות של העולם היו מאחוריו".
"כל ילדה יכולה לקרות לכל אמא, נילי חושבת, אבל מפחיד יותר שכל אמא יכולה לקרות לכל ילדה. לוּ נילי הייתה קוראת על דידה במוסף סוף השבוע היא הייתה משתוקקת לאמץ אותה אל ליבה. אבל העיניין הוא שהילדה כבר כאן, ובהיותה נתונה מראש היא מפתה פחות".
"רוב האסונות קורים בלילה, נילי יודעת. כי אף על פי שרוב בני האדם ישנים בלילה, ובאופן טבעי כשיש פחות תנועה יש פחות אסונות, הלילה הוא זמן מועד לפורענות. לאנשים בלילה יש איכות פגיעה יותר. הם טועים בדרכם בקלות ומגיעים קרוב מידי אל סוף העולם – משם אפשר ליפול".
תאריך הכנסה לאתר 08/04/2013
באמת שלא תכננתי לקרוא ספר. להפך, תכננתי להמשיך לכתוב את הספר שלי ולא להתנתק מהכתיבה אף לא לשניה,אך ברגע שהחזקתי את הספר ביד היו לי תחושות טובות לגביו. איך אפשר שלא להסתקרן ?
המחברת היא הילה בלום, העורכת של מיטב הסופרים – ... המשך הביקורת
באמת שלא תכננתי לקרוא ספר. להפך, תכננתי להמשיך לכתוב את הספר שלי ולא להתנתק מהכתיבה אף לא לשניה,אך ברגע שהחזקתי את הספר ביד היו לי תחושות טובות לגביו. איך אפשר שלא להסתקרן ?
המחברת היא הילה בלום, העורכת של מיטב הסופרים – אשכול נבו, אתגר קרת ו אמיר גוטפרוינד, העורך הוא יגאל שוורץ המצוין. היה לי ברור שאני מחזיקה ביד אוצר.
סיפור המסגרת הוא פשוט, כשנילי ונתי רק הכירו הם נסעו לחופשה בפריז, שם קרה מקרה מצער. תשע שנים לאחר מכן הם מקבלים שיחת טלפון ממיליונר צרפתי שפגשו באותה חופשה. הצרפתי מגיע לביקור בארץ ומסיבה לא ברורה רוצה לפגוש אותם שוב. שיחת הטלפון תתקבל בעמוד 16 והפגישה תתקיים בעמוד 384, אך השיחה עצמה פחות חשובה, כמו כן גם המפגש, מה שחשוב באמת זאת הדרך. לאט לאט מקבל הקורא הסברים מה קרה באותו ערב במסעדה היוקרתית בפריז ויסתקרן בדיוק כמו נילי ונתי לגבי מטרת הפגישה שאותה יזם המליונר הצרפתי, אך בשלב מסוים הוא יגלה שלא זה מה שמושך אותו לקרוא את הספר, אלא משהו אחר.
נילי ונתי גרים בדירת גג בירושלים, מגדלים יחד את ביתם המשותפת אסיה ואת ביתו מנישואיו הראשונים של נתי, דידה. בכישרון כתיבה יוצא דופן, בהומור עדין ,ברגישות ובתשומת לב נדירה לפרטים הקטנים שבחיים, פורשת בפנינו בלום, כפסיפס מרהיב את חיי המשפחה ומרכיבה עבורנו הקוראים את כל חלקי הפאזל לכדי שלמות.
האם באמת ראתה דידה את אביה חובק אישה אחרת במעיל לבן באזור תל אביב למרות שהוא אמור להיות בצפון במילואים ? מדוע נילי מתעקשת לפנות לאמא שלה אך ורק בשמה הפרטי חנה ? מדוע החליפו ההורים של נילי כל כך הרבה פעמים מקום מגורים ? האם נילי יכולה באמת לשמש כאמא לכל דבר עבור דידה ? איך מגיעים למצב בו ילדה קטנה נופלת מהקומה השנייה של בניין ? לאן נעלם הילד דניס בוקינוב , שתמונתו מופצת בכל העיתונים. ושוב מעל לכל מנקרת ללא הרף השאלה – מה לעזאזל רוצה הצרפתי מהחיים שלהם לאחר כל כך הרבה שנים. כל כך הרבה שאלות והתשובות צצות לאט לאט ומעט בכל פעם.בלום קובעת את הקצב והקצב הוא איטי.היא תחליט מתי לחשוף מה ואיך.
הכתיבה נעה באלגנטיות בין משפטים מורכבים כמו "יש דברים שיכולים לקרות רק בסדקים צרים של הזנחה,של אי השגחה, בתוך מהומה של אינרציה ואור..." לבין שיחות משעשעות בין אם לביתה -
"לא חלמתי כלום" אסיה אומרת. "אמא לא הזכירה לי". נילי מסובבת לאחור חצי פנים. "אני לא הזכרתי לך ?" הילדה תוחבת את פניה בין המושבים הקדמיים: "אתמול אמרת לי לילה טוב וחלומות פז ??" "מה"
"אמרת לי רק לילה טוב, נכון ?"
"אז?"
"אז זהו" הילדה נשענת חזרה. "אז זהו" נתי מסכים.
אז זהו, גם אני אומרת, אם חשקה נפשכם בספר איכותי שלא תרצו להניח מהיד – מצאתם!
יגאל שוורץ כתב בגב הספר "הביקור רומן מבריק, קל תנועה וחד כתער". משפט שמסכם היטב המלצה זו.
הערה אחרונה - תתארו לעצמכם שויתרתי על המון שעות שינה על מנת לסיים את הספר. חוץ מלאבישי (התינוק), אני לא מרשה לאיש לפגום לי בשעות השינה המעטות שעומדות לרשותי...
תאריך הכנסה לאתר 08/04/2013
"יש דברים שיכולים לקרות רק בסדקים צרים של הזנחה, של אי-השגחה, בתוך מהומה של אינרציה ואור. בבת אחת הם נמלטים מגדר הדמיון ומצטרפים אל גדר החיים."
'הביקור' מתחיל בשיחת טלפון ממסייה דוקלוז. נילי ונתי פגשו את הצרפתי השמן והעשיר הזה לפני תשע שנים... המשך הביקורת
"יש דברים שיכולים לקרות רק בסדקים צרים של הזנחה, של אי-השגחה, בתוך מהומה של אינרציה ואור. בבת אחת הם נמלטים מגדר הדמיון ומצטרפים אל גדר החיים."
'הביקור' מתחיל בשיחת טלפון ממסייה דוקלוז. נילי ונתי פגשו את הצרפתי השמן והעשיר הזה לפני תשע שנים, כשרק הכירו זה את זו, ובילו שבוע בפריז. מסייה דוקלוז חילץ אותם אז מארוע לא נעים. הם לא שמעו ממנו מאז המקרה, אבל כעת הוא מגיע ארצה ורוצה לפגוש אותם. הרצון הזה שלו, תמוה בעיני נילי ונתי ומעורר מחול שדים קטנטן אצל הזוג, שמגדל יחד בת משותפת ואת בתו של נתי מנישואיו הקודמים. חייהם, בעיקר מנקודת מבטה של נילי, נחשפים לאיטם, בכתיבתה רבת הכשרון של בלום.
לכאורה, אנחנו אמורים לתהות יחד עם נילי ועם נתי מה מסייה דוקלוז רוצה מהם. להיות במתח ביחד איתם. אבל רק לכאורה. למעשה, בצורה שבה הסיפור מסופר נראה לי שרוב הקוראים לא ייוותרו במתח זמן רב. זו החלטה ספרותית מסוכנת: להפוך את הקוראים ליודעי כל, או לפחות, יודעים יותר מאשר נילי ונתי. הבחירה הזו, היא כמובן לא מקרית. היא משרתת את הצורך של בלום בריכוז של הקוראים באג'נדה וממנה יש לא מעט. הרצון לספר את סיפורן של המשפחות ה"אחרות" - משפחות המורכבות מחלקיקים של משפחות אחרות, טלאי- טלאים. הספקות שמציפים את נילי, כך נראה, אינם רק אלה המציפים לפרקים כל אישה שחיה בזוגיות והחששות שמלווים אותה אינם רק אלה שממלאים כל אם. היא גם צריכה להתמודד עם העבר של נתי, עם המטען שהוא מביא עימו ולהיות אם חורגת לבתו.
קשה שלא להתפעל מהכתיבה של הילה בלום. אם היו נותנים לי לבחור, סביר להניח שהייתי רוצה לדעת לצרף מילה למילה ולייצר משפטים דומים לאלה שלה. המשפטים שהיא יודעת לייצר הם אחרים. נוצצים. מבריקים. מושלמים במובן הרענן של המילה. כל מילה מונחת לצד אחותה ולמרות שנראה שהן לא אמורות להצטופף יחד, הן בכל זאת מפנות מקום זו לרעותה, מתיידדות ומייצרות שלם אחר. וכשבנוסף לבלום יש אבחנות דקות ורגישות כלפי החיים ויכולת התבוננות יוצאת דופן מדובר כמעט במתכון מנצח.
ובכל זאת, במהלך הקריאה, ובוודאי בסיומה, עולה התהיה - לאיזה סדק של הזנחה או אי-השגחה נפל 'הביקור' עצמו. מתי בעצם הפכה ההתפעלות וההתפעמות מהכתיבה המתוחכמת ומהניסוחים האלגנטיים והמיוחדים לתחושה של החמצה?
נראה לי שאם צריך להצביע אז, באופן אירוני (כי בלום היא עורכת מוערכת מאד), כנראה שעריכה מעט פחות רכה, וותרנית, חוששת לגרוע, היתה מיטיבה מאד עם הספר הזה. אין ספק שעריכת ספר שרובו מורכב מזרם התודעה, נע בין מקומות ושט בין זמנים, בין מציאות לבין מחשבות ודמיון, הוא משימה לא פשוטה. קשה להחליט מה צריך להיות שם ומה מיותר. נראה לי שהפעם העורך לא עמד במשימה הזו בכבוד.
לדוגמה: "היא היתה מאוד מושפעת, נתי אמר לה את זה הרבה יותר מפעם אחת. היא ראתה סרטים בקולנוע ותמיד יצאה מהאולם קצת אחרת, יותר אקזוטית, או אקסצנטרית, או מדברת יותר בשקט, או במשפטים קצרים וקולעים יותר, עם הד, גם אם מדולל מאוד, של מבטא זר. היא ראתה קומדיות אמריקאיות והפכה לנערת פרוורים מלאה הומור, מודעת הרבה יותר לחשיבותן של השפתיים. או שראתה סדרות אנגליות והפכה חיוורת ומסתורית יותר...". כך מתוארת נילי כבר בעמודים הראשונים. ממש מתחשק לחשוב שהיא זליג ממין נקבה, לובשת ופושטת צורה בהתאם לאדם שהיא פוגשת. אבל נילי, כך מסתבר בהמשך, היא לא יותר מושפעת מאף אחד מאיתנו. בהמשך הספר אין הדים לפסקה הזו. כלומר, היה כאן רעיון נחמד ועורך טוב היה יודע לנפות אותו ולשמור אותו לדמות אחרת, בספר הבא.
לסיכום: מומלץ מאד למי שיודע להעריך כתיבה יוצאת דופן גם אם לא בהקשר סיפורי קונקרטי. אלה שקצת פחות ייאלצו לחכות לספרה הבא של בלום, מתוך תקווה שהוא לא ייפול למלכודות אליהן נופל 'הביקור'.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|