|
|
|
רציחות האלפבית |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 462 |
|
|
רוצח סדרתי מסתובב באנגלייה, והארץ כולה אחוזה בהלה. את קורבנותיו, מתברר, הוא בוחר לפי סדר האלפבית: אל"ף – גברת אליס אשר באנדובר, בי"ת – בטי ברנרד בבקסהיל, וגימ"ל - סר ג'פרי גלדסטון בגמפטון־און־סי. מרצח לרצח הוא צובר ביטחון, אבל שובל הרמזים שהוא מותיר אחריו כדי להתגרות בבלש המהולל הרקול פוארו יהיה כנראה טעותו הראשונה, והיא שתביא עליו את סופו. רציחות האלפבית הוא אחד הרומנים הראשונים שמציב במרכזו דמות של רוצח סדרתי, עוד לפני שמונח זה כלל היה קיים. ברומן המסחרר והמפתיע מסרטטת כריסטי בידה האמונה את דמותו של פסיכופת, בחידת פשע שזכתה למיליוני קוראים ברחבי העולם ולשלל עיבודים לטלוויזיה, לקולנוע ולתיאטרון.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
רציחות האלפבית - אגתה כריסטי
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 27/06/2020
"שיגעון, הייסטינגס, הוא דבר נורא... אני חושש... אני חושש מאוד..." (הרקול פוארו מזהיר מפני טירופו של רוצח סדרתי, עמוד 67).
"רציחות האלפבית" (הוצאת עם עובד, 2020) מאת הסופרת הבריטית אגתה כריסטי עוסק בחקירה שמנהל הבלש הרקול פוארו, אולי הדמות המפורסמת והמוצלחת ביותר של... המשך הביקורת
"שיגעון, הייסטינגס, הוא דבר נורא... אני חושש... אני חושש מאוד..." (הרקול פוארו מזהיר מפני טירופו של רוצח סדרתי, עמוד 67).
"רציחות האלפבית" (הוצאת עם עובד, 2020) מאת הסופרת הבריטית אגתה כריסטי עוסק בחקירה שמנהל הבלש הרקול פוארו, אולי הדמות המפורסמת והמוצלחת ביותר של כריסטי, בכדי ללכוד רוצח סדרתי.
בראשית הספר מגיע קפטן ארתור הייסטינגס, קצין חי"ר לשעבר בצבא הבריטי שלחם במלחמת העולם הראשונה ופרש לגמלאות, לבקר את חברו הטוב, הבלש הפרטי הבלגי המפורסם הרקול פוארו, החי בלונדון. הבלש הגוץ שירת שנים ארוכות כשוטר. הכוכב לשעבר של משטרת בלגיה לקח חלק בחקירות סבוכות ובאירועים מורכבים. לאחר קריירה ארוכה במשטרה פרש פוארו, עקר ללונדון, והפך לבלש פרטי. כבלש פרטי מצא עצמו פוארו מנהל חקירות ברחבי העולם, ובין היתר סייע לממשלות שונות בחקירות סבוכות במיוחד.
גם הפעם, אמר פוארו לחבר, "ברגע שנודע לי שאתה בדרך אמרתי בליבי: משהו יצוץ. כמו בימים עברו נצא שנינו יחדיו לציד. אבל אם כן, לא תהיה זו פרשה נדושה" (עמוד 10). ואכן רוצח סדרתי הבוחר את קורבנותיו לפי סדר האלפבית: אל"ף – גברת אליס אשר באנדובר, בי"ת – בטי ברנרד בבקסהיל, וגימ"ל – סר ג׳פרי גלדסטון בגמפטון-און-סי, התגרה בפוארו ושלח לו מכתב בטרם כל רצח. פוארו והייסטינגס אכן יוצאים שוב לציד. הפעם כנגד יריב מתוחכם במיוחד.
לכאורה, אמר פוארו לשותפו הייסטינגס, "לא ידוע לנו עליו דבר – מבחינה אחרת כבר ידוע לנו די הרבה. אני רואה את דמותו הולכת ולובשת צורה מעורפלת – אדם שמדפיס באותיות ברורות ויפות – שקונה נייר משובח – שיש לו צורך גדול לתת ביטוי לאישיותו. אני רואה אותו כילד שאולי התעלמו ממנו ופסחו עליו – אני רואה אותו מתבגר בתחושה סמויה של נחיתות – מרגיש שנעשה לו עוול.... אני רואה את הדחף הפנימי הזה – להתבלט – למשוך אל עצמו תשומת לב – הולך ומתגבר, ואילו האירועים, הנסיבות – מדכאים את הדחף – אולי מוסיפים השפלה על השפלה. ובנפש פנימה הגפרור מצית את פתיל ההשהיה..." (עמוד 60).
בגב הספר נכתב כי זהו אחד המותחנים הראשונים שנכתבו על רוצח סדרתי, וכמו תמיד אלופת המתח לא מאכזבת. את הספר תרגמה היטב באופן נהיר וקולח מיכל אלפון. מומלץ בחום רב, כבר לא כותבים מתח ברמה הזו, וגם ספרות יפה.
תאריך הכנסה לאתר 22/06/2020
כמה כיף לחזור ולקרוא על הבלש הרקול פוארו ועל פיצוח התעלומות.
הסופרת אגתה כריסטי הוציאה סדרת ספרים מצליחה בכיכובו של הרקול פוארו, הבלש הנודע והוצאת "עם עובד" הוציאה גרסה מחודשת לספרים המופלאים האלו.
בספר זה מסופר על רוצח שמסתובב ברחבי אנגליה ויש לו דפוס פעולה חוזר. הוא שולח... המשך הביקורת
כמה כיף לחזור ולקרוא על הבלש הרקול פוארו ועל פיצוח התעלומות.
הסופרת אגתה כריסטי הוציאה סדרת ספרים מצליחה בכיכובו של הרקול פוארו, הבלש הנודע והוצאת "עם עובד" הוציאה גרסה מחודשת לספרים המופלאים האלו.
בספר זה מסופר על רוצח שמסתובב ברחבי אנגליה ויש לו דפוס פעולה חוזר. הוא שולח מכתבי אזהרה לפוארו לגבי הרצח הקרוב והרציחות מתרחשות על פי סדר ה- א-ב מבחינת שמות הנרצחים ומקום הרצח. כאשר פוארו מקבל את מכתב האזהרה הראשון, הוא מתלבט האם מדובר במכתב הלצה או שמא האיום ממשי. לאחר שהרצח הראשון מתבצע, ברור לפוארו שהאדם שעומד מאחורי שליחת המכתבים רציני בכוונותיו. אל פוארו מצטרף קפטן הייסטינגס (כאשר רוב הסיפור מסופר מנקודת מבטו) וביחד עם הסקוטלנד יארד, הם מנסים לעלות על עקבותיו של הרוצח. הרוצח, על פי אופן פעולותיו, הוא אדם קר ומחושב ואין לזלזל בו ובכוונותיו הנוראיות. האם פוארו גם הפעם יצליח להבין מי האדם שעומד מאחורי הרציחות? האם הרוצח קרוב יותר ממה שחושבים?
ספר מעולה נוסף מפרי ידה של אגתה כריסטי.
כתיבתה של אגתה היא ללא רבב. שום דבר שנכתב בספר, אינו נכתב סתם ואולי מה שנראה לנו הקוראים כדבר שולי ולא חשוב, דווקא הוא יכול להוביל לפיצוח התעלומה.
הספר נקרא ברצף ולא היה בו רגע דל. נהניתי לקרוא על דרך מחשבתו ופעולותיו של פוארו ועל אופן התגלגלות החקירה עד לסופה המעניין.
הספר בגודלו הוא ספר כיס, נוח לאחיזה ולנשיאה.
בנוסף, חייבת לציין את עבודת התרגום המצוינת. הוא מצליח להכניס את הקורא לאווירה של שנות ה-30.
ספריה של אגתה כריסטי מפורסמים מאוד בכל העולם והם זכו לשלל עיבודים לטלוויזיה, קולנוע ולתיאטרון. אחד הספרים "מוות על הנילוס", הופק לסרט קולנוע והוא אמור לצאת לאקרנים בסוף השנה הזו (בכיכובה של גל גדות).
כמובן שמומלץ מאוד!
תאריך הכנסה לאתר 18/06/2020
אכן, נפלה בחלקי ההזדמנות הנוספת לטעום ושוב פעם להתענג מחדש על רומן מתח נוסף פרי עטה של אשפית המתח הבינלאומית , והפעם בסדרה המחודשת והמעודכנת להפליא.
ייחודו של הרומן הנוכחי במבנה העלילה שלו כאשר לראשונה מתגלה בפני הקורא דמותו של "הרוצח הסדרתי", מושג שהומצא למעשה על ידי הסופרת ומאז נכנס... המשך הביקורת
אכן, נפלה בחלקי ההזדמנות הנוספת לטעום ושוב פעם להתענג מחדש על רומן מתח נוסף פרי עטה של אשפית המתח הבינלאומית , והפעם בסדרה המחודשת והמעודכנת להפליא.
ייחודו של הרומן הנוכחי במבנה העלילה שלו כאשר לראשונה מתגלה בפני הקורא דמותו של "הרוצח הסדרתי", מושג שהומצא למעשה על ידי הסופרת ומאז נכנס כמונח מדעי בעולם הקרימינלי.
סיפור רציחות האלפבית מסופר ברובו מפי קפטן הייסטינגס , ידידו הקרוב של הרקול פוארו הבלש המהולל , ידיד נאמן שהוא במקביל גם יד ימינו בפענוח פרשות הרצח בעבר.
כלל העלילה מתגלגלת לה דרך שרשרת המכתבים אותם מקבל הבלש בפרקי הזמן העוקבים , בהם מספר אותו הכותב אודות הרצח שעתיד להתבצע בזמן הנקוב ובמקום הגיאוגרפי הנבחר על ידו, כאשר הדגש הוא בעיקר על הסדר האלפביתי בו ינקוט הרוצח בבחירתו את המיקום ואת הקורבן המועד...
אכן, עבור הרקול פוארו הפרשה הנוכחית הופכת לאחת המאתגרות שנתקל בחייו, הרי כבר מן ההתחלה ניתן היה לנחש שלפניו רוצח לא שגרתי וגם מניעיו לגמרי עמומים כמעט עד הרגע האחרון.
אכן כפי שהבטיח במכתביו פועל הרוצח בשיטה הייחודית האלפביתית , ואכן רצח רודף רצח וברקע הרבה רעשי רקע ובתווך המון ניצבים והמעורבים פיזית ורגשית כאחת...וכל אלה ללא חוט מחשה אחד סדור לשם תפיסתו של החשוד ברצח...
מנסה בכל כוחי לא להיכנס לספוילרים, על כן רק נשאר רק לאמר שהרומן הזה מצליח לסחרר ולהתל בגדול ואין שום סיכוי מלהניח לספר עד סיומו – הוא בנוי לתפארת ,מותח כקפיץ, שפה בה מדברים הגיבורים קולחת ומתובלת וכמובן שאי אפשר שלא להתפעל משכלו האנליטי והחריף של הבלש ובנוסף גם להזדהות ואף לרחם על כל אותם הקורבנות האמיתיים של הפרשה.
ללא ספק, גם התרגום המשובח והעדכני של מיכל אלפון תורם כאן רבות לחוויית הקריאה הכוללת, על כן מגיע שאפו גדול להוצאת "עם עובד" על יוזמתם להוציא את הסדרה המחודשת מיצירותיה של אגתה כריסטי האלמותית.
תאריך הכנסה לאתר 14/06/2020
בעת שהותו בלונדון מקבל הרקול פוארו, הבלש המהולל, מכתב מתגרה: "אתה מתפאר בכך שאתה פותר תעלומות שהן מסובכות מדי לשוטרים הבריטים האטומים שלנו? הבה נראה, מר פוארו הפיקח, עד כמה פיקחי אתה באמת. אולי יתברר לך שהאגוז הזה קשה מדי לפיצוח". המכתב, החתום על ידי א-ב-ג, מפנה את תשומת לבו של פוארו... המשך הביקורת
בעת שהותו בלונדון מקבל הרקול פוארו, הבלש המהולל, מכתב מתגרה: "אתה מתפאר בכך שאתה פותר תעלומות שהן מסובכות מדי לשוטרים הבריטים האטומים שלנו? הבה נראה, מר פוארו הפיקח, עד כמה פיקחי אתה באמת. אולי יתברר לך שהאגוז הזה קשה מדי לפיצוח". המכתב, החתום על ידי א-ב-ג, מפנה את תשומת לבו של פוארו לתאריך מסוים במקום מסוים, ואכן באותו יום ובאותו מקום מתבצע רצח. שם המקום מתחיל באות א', וכך גם שמה של הנרצחת. רציחות נוספות, על פי סדר האלף-בית, תתרחשנה בהמשך, על כל אחת מהן יתבשר במכתב.
קולונל הייסטינגס, ידידו של פוארו, מזדמן ללונדון באותם ימים, וכהרגלו מתעד את מהלך החקירה. בתיעוד בגוף ראשון הוא משלב פרקים בגוף שלישי, בהם הוא מתאר ארועים שארעו ללא נוכחותו, אך לאמינותם הוא ערב. במרבית הפרקים הללו מסופר על מעשיו של אדם, שראשי התיבות של שמו הם א-ב-ג, והתנהגותו מרמזת על היותו הרוצח הסדרתי המבוקש. האם אגתה כריסטי חושפת סמוך לתחילתו של הספר את זהות הרוצח, או שמא היא מתעתעת בקוראים כשהיא מציגה חשוד חף מפשע? כרגיל בספריה של כריסטי, כל קורא בר דעת מבין עוד לפני פוארו מיהו הרוצח, וכרגיל, אחרי שהוא משנה את דעתו שוב ושוב, מסתבר לו עד כמה טעה בכל השערותיו. פוארו, בעזרת שכל ישר, ומה שאחרים מכנים חוש אך הוא מכנה ידע ונסיון, מתעלם ממה שנראה כמובן מאליו, אינו מנסה לאלץ את העובדות להתאים לתיאוריה, ומניח לתאיו האפורים להכנס לפעולה.
על מיומנותה של אגתה כריסטי אין צורך להרחיב את הדיבור. היא מוליכה את העלילה בבטחה, משרטטת דמויות בקוים בודדים אך מדויקים ומספקים, שופעת הומור, ומספרת סיפור מותח ומשכנע. בשיחה בין פוארו להייסטינגס אודות מעשי פשע, היא שותלת אמירה על ספרים בלשיים: בעוד הייסטינגס רוקם עלילה סבוכה, שמעורבים בה כלי רצח יוצא דופן, בחורות יפות, משרתים שפוטרו וכיוצא באלה, פוארו, כמו מי שבראה אותו, מעדיף "פשע פשוט מאוד. פשע בלי סיבוכים. פשע ביתי ושקט... מאוד לא מתלהם – מאוד intime, אינטימי".
(בצירוף מקרים, אחד הפרקים נפתח במשפט, "את 11 בספטמבר של אותה שנה אזכור, כמדומני, כל חיי").
מיכל אלפון תרגמה במיומנות ובשטף, והספר מהנה מאוד ומומלץ.
תאריך הכנסה לאתר 18/05/2020
"בתקופתי, אם בן אדם היה מטורף – הוא היה מטורף, ולא ניסינו לרכך את זה במילים מלומדות", אומר מפקד הבולשת בשלב מסוים, לקראת סופו של המותחן רציחות האלפבית. אגתה כריסטי הוציאה את הספר לאור לראשונה ב-1936, שלוש שנים לפני מותו של זיגמונד פרויד. מפקד הבולשת מגיב לדברים שאומר לו... המשך הביקורת
"בתקופתי, אם בן אדם היה מטורף – הוא היה מטורף, ולא ניסינו לרכך את זה במילים מלומדות", אומר מפקד הבולשת בשלב מסוים, לקראת סופו של המותחן רציחות האלפבית. אגתה כריסטי הוציאה את הספר לאור לראשונה ב-1936, שלוש שנים לפני מותו של זיגמונד פרויד. מפקד הבולשת מגיב לדברים שאומר לו הפסיכולוג הצמוד לחקירה: "חייבת להיות [לחשוד] איזו אובססיה מסוימת. אני חושב שנמצא את שורש הדבר בתסביך נחיתות חריף. ייתכן שקיים גם שיגעון רדיפה…"
למרבה השעשוע, בסופו של הסיפור מסתבר עד כמה ריק מתוכן, לפחות בסיטואציה המתוארת במותחן שלפנינו, הוא הלינגו הפסיכואנליטי שמאז תחילת המאה ה-20 נעשה שגור כל כך בפי כולנו – מי לא מכיר את ההסברים המדעיים לכאורה על אובססיות ושיגעון רדיפה, ומי אינו משתמש בהם באופן חופשי, כמטבע עובר לסוחר?
הרקול פוארו מפענח שוב את הרצח שמתגלגל לפתחו במיומנות ובהשראה, וכמו תמיד אינו הולך שבי אחרי מסקנות מובנות מאליהן, אך נמהרות.
מפעים להיווכח עד כמה ספריה של אגתה כריסטי ממשיכים להיות משכנעים גם מקץ עשרות רבות של שנים (כמעט מאה!) מאז שכתבה אותם. אפילו האמצעים הטכנולוגיים שהשתכללו כל כך מאז שכתבה את ספריה אינם חסרים והיעדרם אינו מפריע להתפתחות העלילה ולפתרון התעלומה. די לו, לפוארו, בשכלו הישר ובתבונתו הרבה, שאתם הוא פועל ובאמצעותם הוא מפריך כל אחת מההטעיות שאמורות להסיט את מחשבותיו ולבלבל אותו. אגתה כריסטי עושה כמובן הכול כדי להטעות ולבלבל את הקוראים, למשוך אותם באף, להביא אותם למקום מסוים ואז להפתיע בפתרון אחר לגמרי מהצפוי.
אמנם היא לא מהססת ללגלג לפסיכולוגיה ולז'רגון שלה, אבל בסופו של דבר פתרון החידה בכל זאת, ובאופן בלתי נמנע, קשור לעולם הנפש.
הפתרון הזכיר לי חידה שתשובה נכונה לה אמורה לחשוף אם לנשאל יש קווים פסיכופתיים באישיותו. הנה היא: צעירה נכחה בהלוויה של חברה, שם ראתה גבר שמצא חן בעיניה. כעבור כמה ימים נרצחה אחותו של הגבר. מי רצח אותה ומדוע? מי שיש קווים פסיכופתיים באישיותו אמור להשיב מיד: הצעירה, כי קיוותה שכך תוכל לפגוש שוב את הגבר, בהלוויה של אחותו.
פסיכופת, מספרת לנו אגתה כריסטי בספר שלפנינו, הוא אדם נטול מצפון שמסוגל להרוג ולהרוג, בלי שום מוסר כליות, רק כדי להשיג איזה יעד שרצוי לו.
אין ספק שאגתה כריסטי ידעה דבר או שניים על נפש האדם, גם אם מה שבחרה להראות לקוראיה בסופו של דבר מחריד ומפחיד. טוב, זה רק ספר מתח, שעשוע לשעות הפנאי ואמצעי להעביר את הזמן. בכך היא ממשיכה להצליח כבר שנים רבות אחרי מותה.
הספר עובד ב-2018 כסדרת טלוויזיה של הבי-בי-סי. מעניין לבדוק אם הוא ממשיך למתוח ולרתק גם אחרי שנחשפים לעלילה ויודעים את הסוף.
תאריך הכנסה לאתר 30/03/2020
הוצאת הסדרה המחודשת של ספרי אגתב כריסטי היא סדרה לאספנים כבר אמרתי זאת בעבר, עיצוב אחיד, ספרי כיס קטנים ובעיקר ספרים מהנים שנקראים מהר ולמרות שיש תחושה שהעלילה דומה בכולם אגתה כריסטי בתוך השבלונה המוכרת של הרקול פוארו מוציאה מהלימון לימונדה, מפתיעה מחדש וכל פעם כשיש לנו תחושה שאנחנו יודעים מי... המשך הביקורת
הוצאת הסדרה המחודשת של ספרי אגתב כריסטי היא סדרה לאספנים כבר אמרתי זאת בעבר, עיצוב אחיד, ספרי כיס קטנים ובעיקר ספרים מהנים שנקראים מהר ולמרות שיש תחושה שהעלילה דומה בכולם אגתה כריסטי בתוך השבלונה המוכרת של הרקול פוארו מוציאה מהלימון לימונדה, מפתיעה מחדש וכל פעם כשיש לנו תחושה שאנחנו יודעים מי הרוצח אנחנו מגלים שהופתענו עד הסוף.
מה שמיוחד בסדרת ספרי פוארו זה שאנחנו הקוראים לוקחים חלק אקטיבי בסיפור ומנסים לפענח יחד עם הבלש המשופם את הרצח או במקרה זה את הרציחות.
הפעם מדובר ברוצח סדרתי מתוחכם שרוצח את קורבנותיו לפי סדר האלפבית.
זה מתחיל עם גברת אשר, ממשיך עם בטי ברנרד ולאחר מכן סר ג'פרי גלדסטון, כל אחד מהרציחות מלווה במכתב אותו מקבל פוארו והוא מקבל את החקירה לידיו.
כריסטי היא אשפית ואין שני לה בסוגה הספרותית הזו ועובדה שגם עשרות שנים אחרי שספרים אלו נכתבו הם עדיין מהנים ומותחים כאילו קראנו אותם לראשונה.
תאריך הכנסה לאתר 22/03/2020
כולנו מכירים את השיר א' – אוהל, ב' זה בית, אך מה קורה שאותיות האלפבית מקבלות משמעות אחרת? הרקול פוארו הבלש המפורסם בעל השפם הידוע אף הוא נדרש כעת למשימה חדשה, למרות שהוא בלש בפנסיה. הוא מקבל מכתב על רצח העומד לקרות. הנרצחת היא ישישה בשם אליס אשר שנרצחת במקום בשם אנדובר. כאשר המשותף בין הנרצחת... המשך הביקורת
כולנו מכירים את השיר א' – אוהל, ב' זה בית, אך מה קורה שאותיות האלפבית מקבלות משמעות אחרת? הרקול פוארו הבלש המפורסם בעל השפם הידוע אף הוא נדרש כעת למשימה חדשה, למרות שהוא בלש בפנסיה. הוא מקבל מכתב על רצח העומד לקרות. הנרצחת היא ישישה בשם אליס אשר שנרצחת במקום בשם אנדובר. כאשר המשותף בין הנרצחת למקום מגוריה הוא האות א'. אחריה נרצחת אישה צעירה בשם בטי ברנרד בבקסהיל. הנרצח השלישי הוא סר ג'פרי גלדסטון בגמפסון און סי. על פוארו מוטלת המשימה לאתר את הרוצח לפני שיגיע עד ת'. האם יצליח ומיהו אותו רוצח?
ספר זה מצטרף לספרים קודמים בסדרת התרגומים החדשים של ספרי אגתה כריסטי בהוצאת עם עובד. עצם התרגום החדש מעיד על כך שלא נס ליחם של ספרי מלכת ספרות הבלשים. למרות שקראתי את ספריה באנגלית, אני שמחה על תרגומים אלו ומקווה שהמגמה תימשך ושיתרגמו את כל ספריה. הפורמט בעיניי מוצלח מאוד. ספרי כיס עם כריכות בצבעים זוהרים והציור על הכריכה יפהפה וקולע לספר, אך גם מתאים לימינו אנו. דבר שניתן לומר גם על התרגום המצוין, המשמר את רוח הספר מחד, אך גם מתאים אותו למציאות של ימינו. למי שטרם קרא מספריה מומלץ, ולחובבי אגתה כריסטי זוהי חגיגה של ממש. וכאמור אני מחכה לעוד ספרים שלה שיתורגמו.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|