בעוד שבוע וחצי (ז' בטבת, 4.1) יסתיים סבב לימוד ה-13 של הדף היומי. הדף היומי הוא מפעל שהקים הרב מאיר שפירא מלובלין מתוך מטרה לאחד את יהודי העולם, שכל פעם שהם נפגשים יהיה על מה לדבר, מתוך אמירה שאם הפרשנים החולקים מסוגלים לחיות בשלום על דף גמרא אחד אזי גם אנחנו מסוגלים לחיות בשלום. הסבב הראשון של הדף היומי החל בראש השנה תרפ"ד (1923), ונראה שר' מאיר שפירא מלובלין לא חלם שהמפעל שלו יצמח בקנה מידה כזה לכלל העולם, ואף נשים וילדים יקחו חלק בלימוד.
התלמוד הבבלי מכיל 37 מסכתות, ו- 2711 דפים. כאשר במסגרת הדף היומי לומדים גם את מסכת שקלים מהירושלמי כדי להשלים את סדר מועד (השני משישה סדרי משנה). כך שהסבב נגמר פעם בשבע וחצי שנים. ונראה שהספר הזה יצא בדיוק בזמן לקראת התחלה של סבב חדש.
שם הספר אולי נשמע יומרני, איך אפשר להקיף כל כך הרבה טקסט 'על רגל אחת'? והספר באמת איננו מנסה להקיף את כל הטקסט אלא לפתוח צוהר. פתיחת הצוהר נעשית דרך הסוגיה הראשונה שבכל מסכת. כאשר הרעיון שעומד מאחורי זה, הוא שסוגיית הפתיחה היא הסוגיה שמשליכה אור על כל המסכת וניתן ללמוד מסוגייה זו תמות שתלוונה את מהלך המסכת כולה. בדומה לכניסה לבית שיש בה כדי לרמז על הטמון בתוך הבית עצמו. שיטה זו איננה ייחודית למחבר, ויצא לי לשמוע עליה גם מאנשים נוספים כדוגמת הרב ברנדס. אבל הספר הזה לוקח את הרעיון הכללי ומיישם אותו באופן שיטתי מסכת אחרי מסכת. אף המחבר מודה במבוא לספרו שאנשים שונים יכולים להגיע לרעיונות שונים לגבי המשמעות של הסוגיה הראשונה של המסכת. אבל אין בכך משהו רע, להיפך יש כאן הזדמנות לדיון וללימוד משותף בין אנשים שונים ודעות שונות. ובעיקר, המחשבה שמתוך הלימוד בספר, יגיעו אף ללימוד המשך המסכתות, כאשר מצד אחד הסוגיה הראשונה מהדהדת ברקע, ומצד שני המשך הלימוד משפיע אף הוא על ההבנה של הסוגיה הראשונה ומאיר אותה באור חדש.
הבחירה בסוגיה הראשונה בכל מסכת כדי לתת טעימה מכל מסכת היא כאמור שהיא מהווה את שער הכניסה, ובתחילת המסכת נמצאים הרעיונות המרכזיים שילוו לכל אורך המסכת והמחבר עושה זאת בשפה בהירה שמיועדת לקהל יעד רחב – מחד אלו שאינם בקיאים בתלמוד ורוצים להיחשף ולהכיר בפעם הראשונה את עולם התלמוד ומצד שני נותנת רעיונות למחשבה גם ללומדי תלמוד ותיקים והזדמנות למפגש מחודש עם התלמוד.
אמנם טרם סיימתי את הספר, אבל לאור התאריך המתקרב של סיום הדף היומי היה לי חשוב כבר לכתוב על הספר. אני חושבת שהספר מציג רעיונות מעניינים, והתחושה שלי שהניסיון לפנות לשני סוגי הקהלים (החדשים והותיקים בתחום התלמוד) נעשה באופן מוצלח, ובהחלט מעורר למחשבות וגם ללמידה, ובפרט כאשר לומדים דף יומי. ממליצה עליו לכל מי שרוצה לעשות היכרות ראשונית עם התלמוד וגם לכאלו שרוצים להעמיק את הלימוד ולהיחשף לרעיונות לימוד ולצורת לימוד מעניינת ומרתקת. בסוף הספר ישנו מילון מונחים דבר שהוא חשוב בעיניי ללומדים ולמעיינים שבתחילת דרכם. קצת מציקה לי צורת העימוד של הספר שהעמוד מחולק לשניים שהטקסט במרכז והערות השוליים בצדדים, במקום עימוד עם שוליים סטנדרטים ומיקומן של הערות שוליים בתחתית העמוד או כהערות סיום (אופציה שאישית אני פחות מחבבת).