"ככה לא מדברים" הוא הספר החמישי בסדרת מיכל דליות לילדים.
זהו ספר מקסים על התמודדות עם אתגר הילד שמנבל את פיו, מתחצף ומקלל, והוא מלווה באיורים חמודים של רונה מור שתואמים את הטקסט, ומעוררים רגשות הזדהות עם הנושא ועם הדמויות בסיפור.
ילד מתחיל לקלל, כי הוא למד בגן או שמע מבוגרים מקללים, ופעמים רבות הוא אומר קללות שהוא בכלל לא מבין את משמעותן. ההנחה היא שמאחורי כל התנהגות מרגיזה של הילד קיים קושי כלשהו, ולכן צריך לחבק את הילד ולהבין מה מציק לו.
ילד לומד אינטליגנציה רגשית מהבית ובעיקר מהיחס והאווירה הקיימים בין הוריו.
בַּזְּמַן הָאַחֲרוֹן רוֹעִי הִתְחִיל לְדַבֵּר לֹא יָפֶה. הוּא מִתְחַצֵּף לְאַבָּא וְאִמָּא,
צוֹעֵק, דּוֹרֵשׁ, מְצַוֶּה וְלִפְעָמִים גַּם מְקַלֵּל, אֲפִלּוּ אֶת הַמּוֹרָה שֶׁלּוֹ.
הַהוֹרִים כּוֹעֲסִים עָלָיו וּמַעֲנִישִׁים אוֹתוֹ, אֲבָל שׁוּם דָּבָר לֹא עוֹזֵר.
אֵיךְ יוֹצְאִים מִמַּעְגַּל הַכַּעַס הַזֶּה? אֵיךְ מְשַׁנִּים אֶת הָאֲוִירָה בַּבַּיִת?
וְאֵיךְ מְלַמְּדִים אֶת הַיְּלָדִים לְבַטֵּא רְגָשׁוֹת, גַּם שְׁלִילִיִּים, מִבְּלִי לִפְגֹּעַ בַּאֲחֵרִים.
הסיפור מתאר משפחה עם שלושה ילדים, כאשר רועי, הבן הבכור, החל להתחצף ולקלל כאשר עלה לכיתה ב', והספר מציג אירועים לא נעימים שבהם הילד מתחצף ומקלל את הוריו, את אחיו הקטן ואפילו את המורה, שזכתה לכינוי: "מטומטמת".
הוא גרם לאווירה כעסנית ועכורה בבית, ועונשים שהוטלו עליו רק החמירו את הבעיה...
כדי להחזיר לבית את הסמכות ההורית, הוריו של רועי הגיבו ופעלו מתוך רגש חיובי, ובדרך זו עצרו את מעגל הכעס והכוחניות, ומנעו את המשך האווירה הקשה בבית.
מיכל דליות משתפת את ההורים בעצות מניסיון חייה וממקורות רבים ומחנכים דגולים כמו יאנוש קורצ'אק שאמר בין היתר: "אין ילדים רעים, יש ילדים שרע להם".
בהורות החדשה של ימינו אין מכות ואין השפלות של הילד, אבל צריך לייצר מציאות שתחליף את המכות ואת העונשים. על פי מיכל דליות, כאשר הורה מציג מסר של עצבות והיעלבות הילד מתחיל להבין שהוא אמר אמירה לא נעימה, וזו הדרך להחליש אמירה לא יפה או התנהגות קלוקלת. האם הנעלבת צריכה להראות שהיא נפגעה ולקום ולעזוב את הילד.
הילד במקרה כזה ינסה לבקש סליחה, וחשוב לא לסלוח מיד.
הספר כתוב בשפה יפה, קולחת ונעימה התורמת לחוויה הרגשית של הילד.
אני ממליץ בחום על הספר הקסום הזה לילדים החל מגיל 4, ובעיקר לילדים כועסים ומקללים כאשר הוריהם אובדי העצות.