|
|
|
גבול מטושטש |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1214 |
|
|
"גבול מטושטש" מאת הילה קרנט בהוצאת "ספרי ניב" מציג את סיפורה של נטלי, נערה רגילה, מצטיינת, אהובה על משפחתה, לה חבר מושלם, והכול - הוא בעיקר אשליה.
הגיבורה נמצאת בנקודת מפנה בחייה - סיום לימודים וגיוס לצבא. הוא מתאר את התמודדותה של נטלי במסגרת הצבאית ובעצם עם לבטים שכל חיילת חדשה מתמודדת איתם: אוכל, מחסור בשעות שינה, טירונות, שבתות ומערכות יחסים.
הספר מתאר את הדילמות של נטלי שמושפעת מאוד מהחברה בה היא נמצאת. חשוב לה לא להיות ה"עוף המוזר" שנבדל מהחברה שמגדירה לה דרכי התמודדות עם סיטואציות: עם מי לצאת ומתי, כיצד להתנהג והאם משתלם לה לוותר על רצונותיה האישיים בדרך. בלהט הרגע היא נפרדת מהחבר שלה זה מספר שנים ומחליטה ליהנות מחייה בתור חיילת בצה"ל. דבר לא מכין אותה לאתגר האמיתי שממתין לה בשטח הצבאי. להיות אישה זה אתגר, להיות שונה זה אתגר והרגש העמוק בתוכה שרוצה להשתחרר וליהנות - גם הוא אתגר לא פחות גדול מהשאר. בעייתיות נוספת זה שבתור אישה כנראה לא יפסח עלייך הנושא של הטרדה מינית, מילולית פיזית ואולי גם תקיפה.
הספר מעביר אותנו בין תקופות חייה של נטלי - הוא מספר כיצד היא הגיעה לסיטואציות לא נעימות בחייה, מתאר את תפיסתה לגבי גברים ומערכות יחסים וכיצד התפיסה המוטעית הזאת בונה את היסודות למערכת יחסים לא בריאה עם אהוב ליבה שמידרדרת בהמשך גם ליחסי מרות עם קצין במהלך השרות הצבאי.
"היו לי תקוות שאוכל לתפקד נורמלי אחרי הבשורה של כרמן, אבל התבדיתי. אני עדיין חושבת על אלון, ואני מרגישה גם חוסר - חסרים לי ההתכתבות איתו, הצחקוק שלו בלילה, המגע שלו. אבל הסמבצ"ית שלו...? אני לא יכולה לחשוב עליהם, לא ככה, לא רגע אחרי שנפרדנו. אבל על מי אני עובדת? לפני ארבעה חודשים, ברגע הנוראי ההוא, הסוף היה צפוי. אני לא אסלח לעצמי לעולם. יכולתי למנוע הכול אם הייתי מבינה עוד קודם לכן שאנחנו לא מתאימים, שאנחנו מעולמות מנוגדים" (מתוך הספר).
הילה קרנט (27), הנדסאית אלקטרוניקה במקצועה, תושבת דימונה, חובבת הרפתקאות וטיולים, כותבת למגירה זה כמה שנים. ב"גבול מטושטש", ספר ביכוריה, היא אוזרת אומץ ומעלה על הכתב נושאים שקרובים לליבה ורבי חשיבות, ובכללם - הטרדות מיניות. במהלך שירותה הצבאי קיימה פעולות לקידום נשים בצה"ל בסיוען של סוציולוגית הבסיס וממונת יוהל"ם, בתקווה לתרום להעלאת המודעות בנושאי מגדר וגבולות הן במסגרת הצבא והן באזרחות.
על ההשראה לכתיבת הספר מספרת הילה קרנט: "נתקלתי בכמה סיפורי הטרדות שלא נגמרו טוב ובסיפור אהבה. שמעתי על נשים שחוו חוויית שירות של יחסי מרות בהסכמה מלאה אומנם, אך יחסים אלה לא צלחו והן חוו 'סגירת חשבונות' כמו לסגור שבתות והערות לא נעימות. למרות שהספר מציג נקודת מבט של אישה, נתקלתי גם בכמה סיפורים בהם הרגיש הגבר מוטרד".
"הספר שלי מתמקד במערכת יחסים אסורה בין קצין לחיילת שברור לכולם שהיא אסורה, אך עד כמה הגבול באמת ברור? גיבורת הספר מתמודדת עם שאלות שאין עליהן תשובה נכונה או לא, כאלה שיכולות לתפוס כל אחד מאיתנו ביומיום, בעיקר כשאשמה מלווה אותה במצפונה. אני מעוניינת שהקוראים יפתחו לרעיון החשיבה של גיבורת הסיפור, שיבכו איתה, שיצחקו איתה, שיהיו מתוסכלים יחד איתה, שרק למספר רגעים לאורך 245 עמודים יתנתקו מכל מה שעובר עליהם וינסו להבין מה זה לחוות הטרדה מינית כזאת ולחיות איתה".
"באמצעות הספר אני מנסה לעורר אצל אנשים הזדמנות להיפתח לעולם ולחשיבה שתגרום להם להיחשף לשאלות שתמיד עומדות בקצה הלשון כשאנו שומעים על תקיפה מינית: 'למה לא אמרת לא?', 'את הלכת אליו, למה ציפית', 'למה נזכרת עכשיו?'. לעורר מודעות למצב שהוא באמת קיים, לסקרן ואולי גם לעזור בניסיון להבין מה עובר בראש של אותה בחורה שחווה ומתמודדת עם סיטואציה שהיא לא הכי נעימה".
"חשוב לי לציין שהספר לא מעביר שום ביקורת על הצבא, הוא מעביר ביקורת עלינו כחברה ועל כלל האוכלוסייה".
"המסר שאני רוצה להעביר הוא שכולנו לא חפים מאשמה שזה קורה וקיים בחברה, שההתנהגות שלנו ושכוח הקבוצה הוא גדול, חזק ועצום, וכי כולנו עלינו להירתם למען מטרה משותפת ולמנוע מקרים כאלה".
הילה קרנט מציינת: "היות שהספר מציג נקודת מבט נשית אני בטוחה שנשים יוכלו יותר להיפתח אליו ולצורת החשיבה שבו. אני לא שוללת את חיבור הגברים לסיטואציה כי אני מאמינה שגברים שיקראו אותו יוכלו לנסות להבין את הרגשות של גיבורת הסיפור למרות שאני מאמינה שנקודת המבט שלהם לגבי תוכן הספר תהיה יותר ביקורתית".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 17/04/2019
ספר על גבולות מטושטשים ומחירם
נטלי, נערה ישראלית מדימונה מתגייסת לצה"ל. הספר פותח ביום הגיוס אבל בחלקו הגדול מתאר דברים מהעבר.
נטלי שנולדה להורים יוצאי ברית המועצות היא "ילדה טובה ירושלים", מנהלת יחסים טובים עם הוריה ואחיה, יש לה חברים וחברות רבים.
עם סיום לימודיה... המשך הביקורת
ספר על גבולות מטושטשים ומחירם
נטלי, נערה ישראלית מדימונה מתגייסת לצה"ל. הספר פותח ביום הגיוס אבל בחלקו הגדול מתאר דברים מהעבר.
נטלי שנולדה להורים יוצאי ברית המועצות היא "ילדה טובה ירושלים", מנהלת יחסים טובים עם הוריה ואחיה, יש לה חברים וחברות רבים.
עם סיום לימודיה בתיכון היא ממשיכה, לפני הגיוס, ללימודי הנדסאות – כיתות יג' יד'. למרות השקעתה בלימודים היא עובדת שעות ארוכות
במזנון מחוץ לעיר מגוריה ולא נבהלת מנסיעות ארוכות בתחבורה הציבורית.
לנטלי יש חבר קבוע, אלון בן ה- .22. כל חבריה וגם הוריה מתייחסים לקשר שביניהם בחיוב רב.
לכאורה, הכול טוב. אבל נטלי, מבולבלת מאד לגבי יחסיה עם אלון. ברור לה שהוא אוהב אותה מאד אבל היא אינה בטוחה באהבתה אותו.
ביחסיהם מעורב הרבה כאב ואי נוחות. אלון מתייחס אליה לעיתים בכוחניות ולא תמיד מקשיב לבקשותיה להתנהגות שונה. כועס ומעליב ואחר
כך מתנצל ומבקש ממנה לסלוח לו. כשהיא מאשימה אותו בבגידה בה הוא מכחיש וחוזר על כך שהיא חשובה לו והוא אוהב אותה.
היא יודעת שהכחשת הבגידה היא שקר ועם הגיוס, היא מודיעה לו שהחליטה להיפרד ממנו.
בבסיס היא מכירה אנשים חדשים: דימה, חייל שנפרד פרידה כואבת מחברתו, פליקס קצין שהוא מפקד שלה וענבל, קצינה ההופכת לידידתה.
הספר מסתיים באופן טראומטי.
יש בספר דברים מעוררי מחשבה:
מדוע נטלי מוכנה לקבל את יחסו המתעלל של אלון? מדוע יש לה רגשי אשם כשהיא, הקורבן , נפרדת ממנו? עד כמה לחצה של החברה משפיע
על החלטות אישיות?
עד כמה יחסי מרות בין מפקד לחיילת הם בעלי משמעות? האם חשוב לדבוק בהם? מה חלקה של החיילת באירוע שנכפה עליה ע"י המפקד? האם
חוסר התנגדות מצידה בגלל פחד מצדיק רגש אשמה?
הספר גדוש באירועים של כפיה מצד החזק כנגד החלש, בפגיעות מיניות מילוליות ופיסיות, בתחושת חוסר אונים והסתרת מצוקה הפוגעת לבסוף
עוד יותר בקורבן.
הספר די קשה לקריאה אבל מומלץ.
חשוב בעיקר לנערות בכלל ולצעירות המתגייסות בפרט ,כדי להימנע מטעויות תמימות העלולות להביא לתוצאות קשות.
תאריך הכנסה לאתר 01/04/2019
הספר מתאר את חייה של נטלי כנערה מתבגרת, את יחסייה עם החבר, אלון, שנמשכו שנתיים, את לימודי העתודה לתואר הנדסאי ואת שירותה הצבאי.
בספר אנו נחשפים למערכת זוגית אלימה (כחבר וחברה- לפני נישואים), להטרדה מינית בכלל ובצבא בפרט, לכאב ולטראומה שהן מותירות בגוף ובנפש, להשלכות שלהן ולהתמודדות איתן... המשך הביקורת
הספר מתאר את חייה של נטלי כנערה מתבגרת, את יחסייה עם החבר, אלון, שנמשכו שנתיים, את לימודי העתודה לתואר הנדסאי ואת שירותה הצבאי.
בספר אנו נחשפים למערכת זוגית אלימה (כחבר וחברה- לפני נישואים), להטרדה מינית בכלל ובצבא בפרט, לכאב ולטראומה שהן מותירות בגוף ובנפש, להשלכות שלהן ולהתמודדות איתן. ספר לא קל לקריאה אפילו הייתי אומרת קשה מאוד והנושא עצוב וכואב, אך עם זאת חשוב ביותר ולכן אני ממליצה מאוד לקרוא את הספר הזה, במיוחד נערות ונערים אך גם הורים ואנשי טיפול כדי להעלות את המודעות והחשיפה לנושא.
הספר כתוב בגוף ראשון מפיה של נטלי- נטשה והיו כמה פרקים גם מפיו של אלון החבר שלה, דבר שהתאים מאוד לעלילה ולדמויות.
היו קפיצות בין עבר להווה שקצת בילבלו אותי אבל לקראת אמצע הספר העלילה זרמה ולא היה צורך לחזור אחורה כל פעם ולבדוק תאריכים.
הדמות של נטלי- נטשה מתוארת בצורה טובה, הסופרת מציגה בפנינו את מחשבותיה, התלבטותיה ורצונותיה של נערה מתבגרת טיפוסית ולכן היה מאוד קל להתחבר אליה.
הכתיבה הייתה זורמת וקולחת והשפה הייתה מותאמת לגיל (נוער עם הסלנג המיוחד שלהם) ולצבא.
קראתי את הספר תוך כמה שעות בודדות, הייתי סקרנית לדעת מה עלה בגורלה של נטלי- נטשה ולא יכולתי להניח אותו מהיד.
מה שקרה לקראת הסוף היה עצוב כל כך, ממש נשבר לי הלב על נטלי ועל מה שנאלצה לעבור.
שורה תחתונה, ספר לא קל לקריאה אך חשוב ביותר ולכן אני ממליצה עליו מאוד.
תאריך הכנסה לאתר 27/03/2019
הרומן הפסיכולוגי העוצמתי והמרגש הזה מתאר התמודדות של בחורה צעירה עם אהבה נכזבת מלווה בבגידה – אהבה ראשונית שהחלה בתיכון, ובהמשך התמודדות לא פשוטה עם הטרדה מינית בצבא.
הספר החשוב הזה עוסק בגבול הדק שבין מחמאה להטרדה מינית, והילה קרנט חושפת בפני הקורא את הנושא החשוב הזה לאחר שירות... המשך הביקורת
הרומן הפסיכולוגי העוצמתי והמרגש הזה מתאר התמודדות של בחורה צעירה עם אהבה נכזבת מלווה בבגידה – אהבה ראשונית שהחלה בתיכון, ובהמשך התמודדות לא פשוטה עם הטרדה מינית בצבא.
הספר החשוב הזה עוסק בגבול הדק שבין מחמאה להטרדה מינית, והילה קרנט חושפת בפני הקורא את הנושא החשוב הזה לאחר שירות צבאי ארוך של שש שנים. הספר חושף את הפחד של הקורבנות להתלונן
מאחר ולא פעם הן נהפכות לנאשמות ומבוזות בעיני החברה הסובבת אותן.
על הכריכה מוצג שלט: "אין כניסה – שטח צבאי סגור!!!" כמטאפורה לאיסור המגע המתואר בספר.
נטלי(נטשה), תושבת דימונה, חוותה אהבה פוגענית בימי לימודיה בתיכון, בתקופה שבה בהשפעת הסביבה היא גם התחילה לעשן ולשתות אלכוהול. בחורה צעירה עם לב שבור והרגשה רעה.
היא זכתה לתמיכת חברות טובות, שעמדו לצידה לאורך כל הדרך.
עם התגייסותה לצבא נטלי החליטה על סיום חברות עם אלון. היא סיימה קורס אוויוניקה F15 לצורך העסקתה כטכנאית מטוסים. בבסיס היא פוגשת חברים טובים מהקורס: אלכס, מארק ואדיר.
הם הכירו לה חבר בשם דימה, והיא חשה אליו אהבה ממבט ראשון. "מה יש בבחור הזה שלא יוצא לי מהראש... מה?" (עמוד 40). אירוע לא צפוי ופוגעני מחבל בתוכניות של נטלי במימוש אהבתה.
נטלי חוותה מתחים נוספים כתוצאה מיחס משפיל בבית קפה שבו עבדה לפני הגיוס וגם בהיותה חיילת.
אלון, קצין בשריון בן עשרים ושתיים, קצין בקבע שגדול מנטלי בשנתיים. הם היו חברים במשך שנתיים עד להכרזת הפרידה של נטלי. הקשר ביניהם מתואר כעליות ומורדות, ואהבה לא היתה שם.
"איך זה שאני אוהבת את הבחור הזה שמכאיב לי בכל פעם מחדש" (עמוד 92).
אלון היה מודע יותר לסיפוק המיני ול"כיבושים" שלו מאשר לאהבתו לנטלי ולהקשבה לצרכיה.
אביו של אלון נטש אותו ואת אמו וטס לקנדה, ואמו, אמילי, עבדה כאחות בבית חולים אסף הרופא.
שאלות מסקרנות שהופכות את הקריאה למרתקת ומלוות את הסיפור מתחילתו ועד סופו:
מה הכביד על נטשה בזיכרונות, ומה היתה "הרגשת הלכלוך" שהיא נשאה בתוכה בקשר לאלון?
מדוע המשיכה לצאת עם אלון במשך תקופה ארוכה ללא רגש ברור של אהבה וללא הנאה מינית?
מדוע נטלי חשה פחד בקשר עם אלון? "באותו רגע הרגשתי פחד אלוהי" (עמוד 31).
מדוע נטלי הסתירה מהוריה את הסבל שחוותה בקשר עם אלון?
האם יווצר קשר של אהבה אמיתית בין נטשה ודימה?
הספר מעלה את השאלות הקשות שתמיד עולות כלפי האישה בהקשר להטרדה מינית בצבא או בעבודה, בקשר אסור שנכפה ביחסי מרות של בוס-מפקד ופקידה-חיילת הכפופה לו:
למה לא אמרת לא והתנגדת למעשה? (הגבר אלים וחזק מהקורבן).
את הלכת אליו. למה ציפית? (האישה שכמהה לאהבה לא אשמה בהתנהגות אלימה כלפיה).
למה לא ברחת/קמת והלכת? (המוח מגיב אוטומטית: תחושת קיפאון, שיתוק גופני).
למה נזכרת עכשיו כעבור זמן רב שחלף? (בושה וחרדה מתוצאות התלונה).
את אותן שאלות אפשר לשאול לגבי הקשר הזוגי ובעיקר הקשר המיני הפגום שהתקיים בין נטלי ואלון.
"אני באמת אוהבת אותו? שאלתי את עצמי. התשובה הייתה ידועה לי – אני לא" (עמוד 143).
הסיום של הספר טראומתי וטראגי, ומעורר עצב, מחשבות וגם כעס על ניצול לרעה של סמכות פיקודית,
מה שהופך את האישה לקורבן, והיא זו שנושאת בתוכה תחושה של רגשי אשם ושנאה עצמית.
באיזו מידה שברון הלב יאפשר לנפגעת לפתוח דף חדש ולהתמסר ללא חשש לאהבה חדשה ואמיתית?
יש בספר מעברים מעגליים בין ההווה - מה שמזוהה כפרק "הווה" לאירועים מן העבר - פרק מן העבר מזוהה בתאריך. המעברים בין הווה לעבר יוצרים סקרנות ומתח שלא מאפשרים להניח את הספר.
המעבר לעבר הוא לא בסדר הכרונולוגי, ולכן חשוב לשים לב לתאריכים המופיעים בראש כל פרק.
סגנון הכתיבה של הספר הוא שפת דיבור הכוללת ביטויי סלנג של הצעירים, ולעיתים גם שיבושי לשון,
לדוגמה: "טוב, אני דקה בא", "נו, בחייאת תעשי עם זה משהו".
החברה הישראלית היא מאוד שובניסטית ומקורה במצ'ואיזם מימי הקמת המדינה, והדבר בא לידי ביטוי בכמות הרבה של הטרדות מיניות, מה שגרם בשנות ה- 90 להופעת חוקים כמו "חוק "מניעת הטרדה מינית", "חוק "אינוס" ואחרים, שעל פיהם אי הסכמה בלבד של אישה הוא תנאי מספיק להאשמת גבר.
האם החוקים הללו שינו את פני החברה? האם יש אכיפה של החוקים החשובים הללו?
אני ממליץ בחום על הספר הזה לאוהבי הז'אנר, ובעיקר לכל מי שחוותה או חווה השפלה וחוסר התחשבות מצד גבר כלשהו, בין אם זה בוס, מפקד או מי שמוגדר כחבר ובן זוג.
הספר הזה מוכיח עד כמה חשוב להעניק חינוך מיני לדור הצעיר במסגרת לימודי התיכון, ובעיקר לטפח את האינטליגנציה הרגשית והאינטיליגנציה המינית אשר יכשירו את הצעירים למימוש של אהבה אמיתית והדדית עם מחויבות בין בני זוג, תוך התחשבות בצרכים ובהנאה המינית של הגבר וגם של האישה.
נראה לי שהספר הזה הוא ספר חובה לכל מתבגרת ומתבגר(וגם למבוגרים), כי אין דבר יותר חשוב בעיניי ממימוש אהבה אמיתית בחייו של כל אדם.
תאריך הכנסה לאתר 18/03/2019
גבול מטושטש, ספר ביכורים של הילה קרבט, שם הספר ותמונת הכריכה מרמזים על תוכנו.
הספר כתוב בפרקים קצרים, אחד מתאר את העבר וחברו את ההווה ומספר את סיפורה של נטלי/נטשה.
פרקי העבר מתארים נערה יפה ומוכשרת, אהובה על בני משפחתה ואהובה על חבריה וחברותיה. מקום... המשך הביקורת
גבול מטושטש, ספר ביכורים של הילה קרבט, שם הספר ותמונת הכריכה מרמזים על תוכנו.
הספר כתוב בפרקים קצרים, אחד מתאר את העבר וחברו את ההווה ומספר את סיפורה של נטלי/נטשה.
פרקי העבר מתארים נערה יפה ומוכשרת, אהובה על בני משפחתה ואהובה על חבריה וחברותיה. מקום מגוריה הוא דימונה, דבר שלא מונע ממנה להגיע למרכז הארץ אל חבריה ואל המסיבות.
הסיפור מתחיל בהיות נטלי בכתה י"ב לקראת בחינות הבגרות. היא מכירה את אלון בן ה- 22, בחור יפה תואר, משכמו ומעלה, קצין בצבא. החיבור ביניהם מידי, האהבה פורחת.
נטלי ממשיכה את לימודיה לקראת תואר הנדסאי. למרות שברקע אנו מלווים אותה ממסיבה למסיבה ומתוודעים לחיי האישות בינה לבין אלון ולכאורה נדמה שלפנינו דמות של נערה הוללת, לא כך הדבר, ההפך הוא הנכון.
נטלי שוקדת על לימודיה ומצליחה בהם, בבית היא נערה מסורה ועוזרת, נוסף על כל אלה, בכל שעה פנויה היא עובדת בקפה "לאטה" במשמרות עבודה מפרכות.
במסגרת הזוגיות עם אלון היא נתקלת לעיתים ביחסי כוחות אלימים, מריבות צצות השכם והערב, הדבר מדליק נורה אדומה והיא מחליטה לנתק את החברות מאלון, זאת עם גיוסה לצבא.
נטלי חיילת. בבסיס בו היא מוצבת פוגשת בחבריה מקורס קד"צ, החברות עימם נעימה לכולם. נוסף על כך היא בונה יחסי קרבה עם מפקדיה, במיוחד עם פליקס, עם הזמן היא מבינה שהדבר אינו נכון.
ביחסים אלה הגבול היה מטושטש.
הספר מתאים לקריאה לחיילות צעירות בראשית דרכן בצה"ל, כל דמות של קצין מקפיצה את פעימות הלב, חובה עליהן לדעת שכל תשומת לב חריגה אליהן עלולה להביא למצב מסוכן.
גם נטלי לאחר האירוע אותו חוותה מעידה שהיא היתה יכולה למנוע אותו, כי הרי הם היו מעולמות מנוגדים.
הסופרת מעידה על עצמה שהיא כותבת למגירה מזה מספר שנים, טוב עשתה בפרסום ספר זה, נושא חשוב ובעל משמעות רבה ממנו יכולות נערות ללמוד מה היא הטרדה מינית.
האירוע המסופר חל במסגרת צבאית, אך ברור שהמסר הוא גם בחיי היום יום באזרחות.
ספר מומלץ.
סוניה קטלן
מרץ 2019
תאריך הכנסה לאתר 18/03/2019
אפתח ואומר שכשאני לוקחת לידיי ספר ביכורים כולי נמלאת חשש, ובמיוחד כשאני מגלה שהסופרת היא דימונאית, בת עירי.
לשמחתי כל החששות התפוגגו.
גבול מטושטש הינו ספר שעלילתו עוסקת בנושאים חשובים כאונס והטרדות מיניות. הסיפור... המשך הביקורת
אפתח ואומר שכשאני לוקחת לידיי ספר ביכורים כולי נמלאת חשש, ובמיוחד כשאני מגלה שהסופרת היא דימונאית, בת עירי.
לשמחתי כל החששות התפוגגו.
גבול מטושטש הינו ספר שעלילתו עוסקת בנושאים חשובים כאונס והטרדות מיניות. הסיפור מסופר מפיה של נטלי ,בגוף ראשון, ורק לקראת סוף הסיפור מופיע גם קולו של אלון מספר פעמים .
נטלי בת להורים מהגרים מרוסיה, המתגוררת בדימונה, היא תלמידה מצטיינת, שסיימה את הטכני והמשיכה משם לי"ג י"ד להנדסאים. היא מתחילה את השירות הצבאי שלה לאחר שעברה קורס של טכנאי מטוסים. היא מוצבת בבסיס יחד עם עוד שני מכרים שלה שהתחילו את השירות בבסיס כשבוע לפניה. באותה עת היא בוחרת להפרד מהחבר שלה , אלון, שנחשב ומצטייר בעיני כולם כחבר המושלם.
במהלך השירות הצבאי דברים שונים עוברים על נטלי, והדברים מביאים לידי עליית זכרונות ותחושות.
כשנטלי מחליטה להיפרד מאלון, החברים שלה ושלו לא מבינים למה היא נפרדה,וגם היא אינה בטוחה מדוע, הרי היא חושבת שהיא אוהבת אותו והיא חשה שהצחוקים ההתכתבויות והמגע שלו חסרים לה, וגם אלון לא מבין ומנסה ליצור שוב ושוב קשר עם נטלי.
במקביל לעלילה הנ''ל המתרחשת בהווה, נטלי מספרת את הקורות אותה מאז שהיא הכירה את אלון, הגדול ממנה בשנתיים והוא קצין בצבא.
במהלך שירותה בצבא היא ממשיכה גם לעבוד בעבודה שעסקה בה בעבר ומהווה מפלט עבורה.
היא נמצאת בסיטואציות שלא צפתה תחת פיקודו של אדם שהעביר הרצאות לגבי הטרדות מיניות ויחסים שאינם ראויים.
הספר נקרא ברצף, כתוב קולח, קריא וזורם ונשמע אמין .
מחכה לקרוא עוד מפרי עטה של הילה קרנט.
תאריך הכנסה לאתר 06/03/2019
"...אני אמשיך את דרכי בידיעה ששרדתי,
ואני חייבת להמשיך לחיות ולהוכיח לכולם- וכן,
גם לעצמי- שיש לחיים משמעות.
וגם אם אני לא מוצאת אותה כרגע,
אני חייבת להצליח להתגבר על הדברים.
זיו אומר שזה עניין של זמן.
אני מאמינה שהוא צודק."
זהו ספר ביכורים על נושא כל... המשך הביקורת
"...אני אמשיך את דרכי בידיעה ששרדתי,
ואני חייבת להמשיך לחיות ולהוכיח לכולם- וכן,
גם לעצמי- שיש לחיים משמעות.
וגם אם אני לא מוצאת אותה כרגע,
אני חייבת להצליח להתגבר על הדברים.
זיו אומר שזה עניין של זמן.
אני מאמינה שהוא צודק."
זהו ספר ביכורים על נושא כל כך חשוב.
ספר שנקרא "גבול מטושטש" אבל הגבול פה מאד ברור!
כשמישהי אומרת "לא"...
זה פשוט לא!
לא ניתן לוויכוח או כל פרשנות אחרת!!!!
זהו ספר על נערה צעירה שמצאה את עצמה בקשר לא בריא.
נטלי,
ילדה טובה, מצטיינת וחברותית, מתגוררת בדימונה,
הכירה את אלון כשעוד למדה לבגרויות בי"ב.
היא ואלון זה סיפור מצחיק על גבול העצוב.
הוא קצין בקבע בשריון,
בן 22, גדול ממנה בשנתיים,
נראה טוב ובכושר מעולה.
כלפי חוץ היה נראה שהיא חיה חיי הוללות וחסרי דאגות יחסית.
אבל נטלי מבולבלת...
מצד אחד אלון היה החבר המושלם.
זה שדואג, שמסיע, שמגיע,
כזה שאכפת לו...
אפילו ההורים והחברים שלה אהבו אותו.
אך מסתבר שזו הייתה מערכת יחסים הרסנית,
היו שם יחסים אלימים.
כשהתגייסה לצבא,
לא הבינה אילו אתגרים יזדמנו לה...
היא חווה משבר אחר משבר...
אבל מבינה כי אין דרך אחרת,
אלא להילחם
כי החיים חזקים יותר.
בפיתחו של יום האישה,
אני מאחלת לכולנו למצוא בתוכנו את החוזקות והיכולות להבין שלעיתים לא הכל בשליטתנו
אבל אנחנו בהחלט יכולים לקחת את "הקלפים" שקיבלנו...
ולשחק הכי טוב..
את "משחק החיים"
ותמיד, אבל תמיד יש מי שיעזור!
צריך רק לבקש עזרה.
קריאה מהנה
יפעת ארניה
תאריך הכנסה לאתר 06/03/2019
הספר "גבול מטושטש" מגולל את סיפורה של נטלי בהשראת תנועת "ME TOO" שהחלה בשנת 2017.
הסיפור מעלה את המודעות לתופעות של הטרדה ותקיפה מינית, לרבות אלימות פיזית ומילולית לשני המינים: נשים וגברים.
בעקבות "ME TOO" קמה תנועה נגד אלימות מינית בשם TIME'S UP" " שמטרתה הגנה משפטית לקורבנות... המשך הביקורת
הספר "גבול מטושטש" מגולל את סיפורה של נטלי בהשראת תנועת "ME TOO" שהחלה בשנת 2017.
הסיפור מעלה את המודעות לתופעות של הטרדה ותקיפה מינית, לרבות אלימות פיזית ומילולית לשני המינים: נשים וגברים.
בעקבות "ME TOO" קמה תנועה נגד אלימות מינית בשם TIME'S UP" " שמטרתה הגנה משפטית לקורבנות התקיפה המינית. בתנועה זו פועלים עורכי-הדין בהתנדבות.
העלילה נעה בין הזמנים של עבר והווה לסירוגין ומפורקת לפרקים קצרים. עריכה זו מוסיפה לסיפורה של נטלי קצב קריאה, וזו אחת הסיבות שאני אישית קראתי את הספר בשלוק אחד.
נטלי בת למהגרים מרוסיה. נערה נורמטיבית שמצטיינת בלימודיה. יש לה בן-זוג והיא מאוהבת. לפחות ככה היא מרגישה וחושבת.
הפרק הראשון מתחיל בתחנת חיים. נטלי סיימה טירונות וגם החליטה להפסיק את קשריה עם אלון, החבר שלה בשנתיים האחרונות. הקורא בפרק הזה נחשף לראשית דרכה בצה"ל והתמודדותה בבסיס שהוצבה בו... טופס טיולים זוכרים? ביום הזה היא פוגשת את חבריה החדשים, ובהמשך את הפקשי"ם הצבאיים, המשמעת, מחסור בשעות שינה ועוד.
בד בבד, ניתן להבחין כמה נטלי מושפעת ותלויה בחברה הסובבת אותה. היא לוקחת סיכונים למרות שהיא מודעת להם, ומתמודדת עם תרחישים שהחברה הכתיבה לה. לא מעט הפעמים שהיא עושה לעצמה מאזן של טפל ועיקר, עד כדי ויתור על רצונותיה. האתגר האמתי שעומד בפניה: העובדה על היותה אישה בחברה גברית צבאית בבסיס סגור.
הילה קרנט מציבה את נטלי בחזית, מעבירה את הקורא בין תקופות חייה, לרבות מערכות יחסיה עם משפחתה והסביבה. "תמימותה" ויסודות מחשבותיה של נטלי, גוררת אותה למערכות יחסים לא בריאות, אסורות, וליחסי מרות בינה לבין מפקדה הישיר במהלך השרות הצבאי. נטלי מתמודדת לא רק עם המשמעת והחברה שמקיפה אותה, אלא גם עם גבולות. הגבולות של אסור ומותר. האם יש גבול? האם הגבול הזה מטושטש, לא ברור, מעורפל, מעומעם???
כשקראתי את סיפורה של נטלי חייכתי לעצמי וגם כעסתי עליה בו זמנית. אמרתי לה לא! אל תעשי את זה! אל תוותרי! תעני! אבל...
כקוראת היו קטעים שחשתי מתוסכלת וחשבתי לעצמי, איך אפשר להמשיך הלאה אחרי אירוע של פגיעה מינית, אלימות... הרגשת גועל וקבס אחזה בי בקטעים הללו. סלדתי מהקטעים האלה, ואין לכם מושג עד כמה!!!
רוב רובו של הספר כתוב על ידי נטלי, מלבד מספר לבטים של אלון החבר המושלם, והם נחשפים בעמוד 176 על פני מספר עמודים קטן. בדבריו תתקלו במשפטים: "אני מצטער" "מה נסגר איתי?" וכו'. ובדבריה של נטלי תתקלו במשפטים כמו: "די", "תפסיק" "אתה לא שולט בעצמך". ועד שמגיע המשפט: "תרד ממנה" (עמוד 207) לוקח זמן, הנזק כבר נעשה...
מה קורה לנפגעת? למה היא מרגישה אשמה? כששואלים את נטלי "למה את מרגישה אשמה?" נטלי עונה: "כי אני נכנסתי לדירה שלו, אני הבאתי את זה על עצמי..." (עמוד 226)
למרות שהקפ"ס (קצין פסיכולוגי) מסביר לנטלי "...תראי יש לנו בגולגולת מוח קדמון,... המוח הזה מכיר מספר פעולות לצורך הישרדות. המנגנון הזה מוכר כשלושת ה-F, FIGHT. FRIGHT, FLIGHT. הילחם, קפא על מקומך, או נוס על נפשך. זה לא בשליטתנו, זה לא בשליטתך מה לעשות. זה בשליטת מערכת העצבים שלך. זו תגובה אוטומטית שהמוח שלך מתוכנת לעשות." (עמוד 227) ... נטלי הביטה בקפ"ס ... היא הבינה אבל היה לה קשה להאמין זו לא אשמתה.
גם שהתוקף מקבל את עונשו ונכנס לכלא לכמה שנים, האם זה ניצחון? האם זה מקל? חד משמעית: לא!
הצלקת נותרת לכל החיים והסרת האשמה : "זה לא באשמתי" לוקחת זמן רב ולרוב היא אינדיבידואלית. לצערנו באירועים כאלה מה שלא עושה השכל עושה הזמן. הצלקת הנפשית נעטפת בתאים חדשים, אך אף פורמולה לא תצליח להעלים את הצלקת הזאת!
הילה קרנט בחרה לגולל אירוע של הטרדה מינית, דווקא בצבא בשל התנאים המיוחדים שקיימים במסגרת הצבאית ובמיוחד בבסיס סגור. לדעתי ולדעת רבים אחרים, תנאים כאלה של סמכות והיררכיה, שמנוהלת בעיקר על ידי המין הגברי מנביטה פורענות בתחום זה.
הכתיבה של הילה טובה, פשוטה וקצבית. הכול כתוב בגובה העיניים. אין כאן מטאפורות ספרותיות, תיאורי טבע ונוף. יש כאן עובדות, אזהרות, ואירועים שכל אחת ואחד עשויים להתמודד איתם במהלך החיים.
הדמויות הנוספות המוזכרות בעלילה מעצימות את הסערה הנפשית שנטלי חוותה. לטעמי קטעים אלה נכתבו טוב, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בספר ביכורים.
לתשומת ליבכם של אנשי הוצאת ניב: בעמוד 154 נפלה טעות סופר וצמד המילים: "הכי אובייקטיבי" מופיעות פעמיים. מומלץ לתקן לקראת המהדורה העתידית.
בשורה התחתונה והפעם מתוך הספר: "ייחלתי למנוע הכול אם הייתי מבינה עוד קודם לכן שאנחנו לא מתאימים, שאנחנו מעולמות מנוגדים"...
ספר מומלץ לכול ובמיוחד לפלח קהל הקוראים הצעיר.
הילה, יישר כוח! המשיכי לכתוב ואל תפסיקי ...
לי יניני
נ"ב: החוק למניעת הטרדה מינית בישראל החוק ב-1998 והוא מגדיר סוגי התנהגויות המהוות הטרדה מינית. מ-1998 נוספו לחוק תוספות וסעיפים נוספים.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|