|
|
|
אדל |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4719 |
|
|
הרומן החדש של יוכי ברנדס מגולל את סיפורו של הבעל שם טוב דרך עיניה של בתו, אדל, שאישיותה כובשת ומסעירה לא פחות מאישיותו של אביה.
יוכי ברנדס, שקנתה לה בספריה הקודמים מאות אלפי קוראים נלהבים, רתמה עצמה כאן למשימה קשה במיוחד, מלאת מכשלות ומהמורות, וצלחה אותה בהצלחה מסחררת. לראשונה אנו מבינים כיצד התפתחה תורת החסידות של הבעל שם טוב, שלב אחר שלב, מתוך הנפילות ומתוך העליות שחווה בחייו, וכיצד יצר מהפכה של אינדיבידואליזם שהקדימה את זמנה, כאשר קבע כי הגאולה תגיע בשעה שבני האדם יתקרבו אל הנשמה של עצמם.
אדל הוא ספרה החשוב והנועז ביותר של ברנדס, ועם זאת השוטף והקריא מכולם. הוא נקרא כמסע ברכבת הרים דוהרת. תחנה רודפת תחנה ואירוע רודף אירוע, ולעיני הקוראים מתגלים ההתרחשויות, הדמויות והכוחות ששינו את פניה של היהדות לבלי הכר.
יגאל שוורץ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 01/12/2018
קראתי את הספר בעניין רב. כמי שקראה את מרבית ספריה, אני יודעת שיוכי ברנדס ינקה בביתה יהדות באופן כללי, ובעיקר את נשמתה של החסידות בהיותה בתו של אדמור. היא נצר למשפחת אדמורו"ת חסידית.יוכי ברנדס בחרה לספר על הבעל שם טוב באמצעות קולה של של בתו , אדל, אף כי ידוע שבתקופה זו לא היה מקובל כלל, שאישה... המשך הביקורת
קראתי את הספר בעניין רב. כמי שקראה את מרבית ספריה, אני יודעת שיוכי ברנדס ינקה בביתה יהדות באופן כללי, ובעיקר את נשמתה של החסידות בהיותה בתו של אדמור. היא נצר למשפחת אדמורו"ת חסידית.יוכי ברנדס בחרה לספר על הבעל שם טוב באמצעות קולה של של בתו , אדל, אף כי ידוע שבתקופה זו לא היה מקובל כלל, שאישה תתנהג כמו אדל.קראתי שרבינחמן מברסלב היה נכדו של הבעל שם טוב ובתו נקראת אף היא בשם אדל. למה נקרא גיבור סיפורנו " בעל שם". באותם ימים היה מקובל, שאדם שנחן בכוחות מיוחדים , שמרפא בעזרת כתבי קודש , קמעות ועוסק בסוג של קבלה שימושית יקרא" בעל שם". כדי להבדיל את הבעש"ט ולרומם את שמו מן השאר הוסיפו שהוא "בעל שם טוב" למעשה ממה שהבנתי אין ספרות מסודרת על תולדות חייו של הבעש"ט. אין כתבים בכתב, ודברי תורתו אינם מובעים בכתובים. בהיותה,יוכי ברנדס סופרת מוכשרת היא נותנת דרור לעצמה להוסיף חלקים בדיוניים, שמוסיפים עניין , וגם מחברים פרקי חיים שונים.
שני חלקים עיקריים בספר, האחד המתאר את דמותו של הבעש"ט, נכתב בגוף שלישי, מאז היותו תינוק יתום,חייו כילד כנער עד הקמת משפחתו ולידת בתו. בחלק זה דמותו מתוארת כבעל כוחות , עושה ניסים ומרפא אנשים.עדיין לא כמחדש ביהדות וכמייסד החסידות. בחלק השני בתו אדל חושפת את סיפור חייו של של ישראל הבעל שם טוב, שידע נפילות קשות וירידות. אני קיבלתי את הרושם מתוך הידע המצומצם שלי שהסופרת לקחה לעיתים את הדמות של הבעש"ט למקומות שלא הכרנו.
בספר אנו מקבלים חשיפה לתקופה בה פעל הבעש"ט, שהיא חשובה מאד להבנת דמותו של הבעש"ט. זוהי המאה ה-18, התקופה שאחרי השבתאות, ולפני השכלה. אכזבה קשה ממשיחי השקר. בעיקר במזרח אירופה, יש רצון חזק, שאין למעלה ממנו לגאולה, למשיח, שיוציא את היהודים הנמקים בגולה משם לארץ ישראל.
אנו נחשפים לעוני של קהילות יהודים, לפוגרומים, לשנאה קשה של יהודים. מאד הושפעתי מתיאור היעלמותו של נער יהודי סמוך לפסח ודבריהם של המחפשים אחריו. כך כתוב".....ואחד מהם אף העיר, ספק בלצון ספק ברצינות, שבמקום לקונן על קיצו המר של יתום אחד, מוטב שהיהודים יערכו תפילת הודייה ויברכו את מזלם הטוב, לא קשה לנחש מה היה עולה בגורלם, אם ילד נוצרי היה נעלם לו כך לפתע שלושה ימים לפני חג הפסח....."עמ' 20.. ועלינו לזכור שלא בימי הביניים עסקינן אלא במאה ה-18.
אנו נחשפים לחיים בעירות היהודיות, העיירה היהודית כאילו קמה לתחייה על תושביה היהודים, שכניהם הגויים, על רבניה, על חילוקי הדעות וחרמות, על עיסוקיהם של היהודים, על חגיהם על השבתות, שמחות משפחתיות וגם על הערבות ההדדית, העזרה ההדדית ושותפות הגורל.
בסיפור דמויות נשים חזקות. תחילה אשתו חנה, ואחר כך בתו אדל, שיוכי ברנדס מעמידה אותה בקדמת הבמה. הספר לא קל לקריאה. מטבע הדברים התחברתי יותר לחלקהשני, שבו אנו נחשפים יותר כפי שלמדנו וידענו. לא כבוד ויקר ללמדנות, לסגפנות, אלא חסידות, שמכבדת כל אדם. שמאמינה שכל אחד יכול להגיע להתרוממות הנפש בטבע. העיקר עבודת השם בשמחה, בריקוד בשירה.וזוהי תורתו החדשה של הבעש"ט כפי שבאה לידי ביטוי במשפטים הבאים" על שלושה גזעים תורתו עומדת: על שמחת חיים, ועל אהבה לעולם ועל עבודה בגשמיות. שמחת חיים: עבדו את ה' בשמחה. אהבה לעולם"לית אתר פנוי מניה.
עבודה בגשמיות: בכל דרכיך דעהו. שלושה גזעים מרכזיים, שמצמיחים עשרות ענפים, מאות גבעולים ואלפי עלים" עמ'430.
אף על פי כן הספר שזור בשפע של מיסטיקה, ועליית נשמה , שהיא הדרגה הגבוהה בהם בהם מתחברת הנשמה עם כוחות עליונים ועם המשיח.
ממה שאני יודעת, החסידות של היום על פלגיה השונים נוטה לאמץ דווקא את דרך ההסתגרות, הפרישות וההתרחקות מן הגוף,אם כי יש קבוצות כמו חסידי ברסלב המקיימים כמה מעקרונות הבעש"ט.. כאמור, מצאתי עניין רב בספר. סיפורה של החסידות, ותאור של מחוללה הבעש"ט עוררו בי תהיות . אי נוחות כמו ההתחברות עם קבוצת השודדים הגויים בהרי הקרפטים, וכן עודף מיסטיקה. אבל התחברתי לדברים רבים.
הקריאה דרבנה אותי לחקור על דמות הבשעש"ט ועל התקופה בה חי.
אני ממליצה.
תאריך הכנסה לאתר 14/11/2018
הרומן החדש של יוכי ברנדס מגולל את סיפורו של הבעל שם טוב דרך עיניה של ביתו,אדל.
גילוי נאות:אני אוהבת מאוד את ספריה של יוכי ברנדס ואת כל הספרים המבוססים על התנ״ך ודמויותיו.
השפה הייחודית של יוכי באה לידי ביטוי גם בספר הזה.
אדל,ביתו של הבעש״ט ,מתוארת בספר כאישה חזקה,חכמה,נאמנה... המשך הביקורת
הרומן החדש של יוכי ברנדס מגולל את סיפורו של הבעל שם טוב דרך עיניה של ביתו,אדל.
גילוי נאות:אני אוהבת מאוד את ספריה של יוכי ברנדס ואת כל הספרים המבוססים על התנ״ך ודמויותיו.
השפה הייחודית של יוכי באה לידי ביטוי גם בספר הזה.
אדל,ביתו של הבעש״ט ,מתוארת בספר כאישה חזקה,חכמה,נאמנה ומסורה.
היא מקדמת ומחזקת את תורת החסידות שייסד אביה ובעצם ממשיכה את דרכו.
הספר מתאר את סיפור ילדותו של הבעש״ט ואת סיפור אהבתו לאשתו השנייה חנה.
נישואי השניים מתוארים כאהבה גדולה ,המעוררת השראה.
ניכר שהסופרת הקדישה זמן רב למחקר על תולדותיו של הבעל שם טוב.
יוכי ברנדס הידועה כמי שעזבה את העולם החרדי ומותחת ביקורת על חלק ממה שקורה שם,מביאה גם בספר זה את ביקורתה אך עושה זאת בעדינות.
בעיני,אחד הפרמטרים לספר טוב הוא ספר הגורם לי לחזור למקורות קריאה נוספים בנושא בו הוא דן-והספר הזה אכן עושה זאת בגדול!!!
הספר נקרא בנשימה עצורה!
מומלץ מאוד!!!
תאריך הכנסה לאתר 08/11/2018
יוכי ברנדס מסכמת חמש שנים של תחקירים ולימוד ומביאה לנו את סיפורו של הבעל-שם-טוב. דמות המספר מוטלת על אדל, ביתו של הבע-שם-טוב ששוטחת בפנינו את סיפורו מרגע לידתו, ואופן גידולו כיתום, עד מותו.
זהו רומן תקופתי, שפורש יריעה של חיים בשטייטעל המזרח אירופאי, על המלאכות שבו, הרבנים והקמעות שבו, ועל... המשך הביקורת
יוכי ברנדס מסכמת חמש שנים של תחקירים ולימוד ומביאה לנו את סיפורו של הבעל-שם-טוב. דמות המספר מוטלת על אדל, ביתו של הבע-שם-טוב ששוטחת בפנינו את סיפורו מרגע לידתו, ואופן גידולו כיתום, עד מותו.
זהו רומן תקופתי, שפורש יריעה של חיים בשטייטעל המזרח אירופאי, על המלאכות שבו, הרבנים והקמעות שבו, ועל איום הפוגרומים והחרמות שבו.
עם התקדמות חייו נבנית גם תורתו שהייתה ראשית החסידות, ואנו מקבלים הצצה לחלק המיסטי של תורת הנסתר שיש בו עליית נשמה ומדריכים רוחניים ועוד.
הביקורת, שיוכי ברנדס אוהבת למתוח, על היהדות כפי שהיא נתפסת היום, קיימת גם בספר הזה אבל היא עדינה ולא פוגמת בחוויית הקריאה.
זוהי תקופה חשובה בתולדות עם ישראל, אחרי השבתאות ולפני ההשכלה, ושמחתי לסתום עוד חור בהשכלתי בנושא הזה.
הקריאה זורמת, ולא צריך להיבהל מעודף המיסטיקה (הוצאת דיבוקים, כתיבת קמעות, ופגיעה בזולת באמצעות לחשים)
ממליצה מאוד לקרוא.
תאריך הכנסה לאתר 14/10/2018
אדל הוא ספרה החדש, האחרון עד כה, של יוכי ברנדס. גילוי נאות: אין ספר שכתבה שלא קראתי אותו! אין ספר שלה שקראתי ולא נהניתי ממנו! אוהבת את כתיבתה של ברנדס: את יופיה, זרימתה הלשונית והעלילתית, את מיוחדות שפתה, את כניסתה... המשך הביקורת
אדל הוא ספרה החדש, האחרון עד כה, של יוכי ברנדס. גילוי נאות: אין ספר שכתבה שלא קראתי אותו! אין ספר שלה שקראתי ולא נהניתי ממנו! אוהבת את כתיבתה של ברנדס: את יופיה, זרימתה הלשונית והעלילתית, את מיוחדות שפתה, את כניסתה לדמויות ולאירועים של תקופות רחוקות בתולדות עמנו, את נקודת המבט המיוחדת של ראייתה, את עוצמתה, את הדמויות שנותרו בדפי ההיסטוריה, את הדמויות פרי דמיונה של הסופרת המשתלבות היטב בעלילה הגרעינית של הסיפור ועוד ועוד.
כשלקחתי לידי את הספר "אדל" היו לי ציפיות גדולות ממנו ואכן לא התאכזבתי! היממה אותי הקדשת הספר: "לזכר סבי – כותבת יוכי ברנדס – אברהם אביש קנר האדמו"ר מטשכויב דור עשירי לבעל שם טוב ולזכר בתו אמי יפה (מרים שיינדל) רבינוביץ שליוותה את הספר מתחילתו וייחלה להשלמתו אבל נפטרה לפני שהספקתי". הצטמררתי.
התחלתי לקרוא ונשאבתי לתוכו. מהעמוד הראשון נזרקתי מאות שנים אחורה. הדיאלוגים ה"קלים" והזורמים באווירה ובסביבה כל כך רחוקות היו לי פתאום כחברים ותיקים. ספר מתח משובח נפרש לפני וכולו חייו של ישראל בן אליעזר ושרה גוטמן = בעל שם טוב, מאז ינקותו ועד מותו. מאירוע לאירוע, מתקופה לתקופה. נולד יתום ישראל גוטמן, קהילת אוקופ כולה גידלה אותו, אך לא נפש אחת שימשה לו הורה. המפגשים שלו עם עצמו, המפגשים שלו עם כוחותיו המיסטיים המתגלים והולכים , המפגשים עם האנשים עמם בא במגע. הוא קרוב לטבע ומתמזג עימו, חי עימו בהרמוניה מושלמת, שואב ממנו ידע ותורה. כוחותיו המיסטיים ומובילים לייסוד החסידות. התהפוכות הרבות בדמותו מרתקות.
על בעל שם טוב ותורתו נכתב הרבה ולכן לא לזה אתייחס אלא לגיבורת הספר, במספרת הסיפור ומקדמת אותו להסביר, לתאר, להנציח – בתו אדל. אדל חזקה, חכמה, נאמנה ומסורה. היא רואה הכל ורואה לעומק. בדרכה המיוחדת היא שזורה בהתפתחות תורת אביה, מקדמת ומחזקת אותו, מגדלת משפחה ודור חדש של ממשיכי דרכו.
יוכי ברנדס השקיעה זמן רב ונשמה יתרה בלימוד תולדותיו של בעל שם טוב ותקופתו. ואכן הם קמים לתחייה מול עיני הקוראות. גם כאן, כמו בספריה הקודמים, אני מוצאת את עצמי במחוזות רחוקים של זמן ומקום, אורח חיים והתנהגויות, מוסכמות ויחסים "פוליטיים" בין זרמים ומחנות. חיי היהודים בארצות השונות של מזרח אירופה, היחסים המורכבים ומלאי אימה בין היהודים לבין הגויים המקיפים אותם באלימות ובשנאה.
גם כאן, כמו בספרים הקודמים, הדמות הראשית החזקה והדומיננטית היא אישה. היא משלמת מחיר כבד, אבל חכמה וידענית, איתנה ונחושה.
אוהבת את כתיבתה של יוכי ברנדס. קטעים מרתקים רבים בספר. אצטט מעט: "מה אפשר להספיק בעשרה ימי נשואים? לקדש ארבע פעמים על היין ולדעת שיש מי שתלגום מכוסך. להבדיל פעמיים על האש ולדעת שיש מי שתענה אמן לברכותיך. להגיד עשר פעמים 'לילה טוב' לפני שאתה נרדם ולדעת שיש מי שתגיד גם לך........" והקטע ממשיך, מרגש עד עומק הנשמה (עמוד 49).
והסוף, כמה מרתק, מיוחד ומפתיע.
אהבתי מאוד את הספר. ממליצה לקרוא, לא לוותר, לא להחמיץ!
תאריך הכנסה לאתר 12/09/2018
חיכיתי בציפייה לקריאת ספר זה. הכריכה יפהפייה בעיני ומעוררת מחשבות רבות עוד לפני קריאת הספר. ריגש אותי לקרוא כי בנה הבכור ונכדת אחותה מככבים בכריכה ובכך העניקו תוקף ומשמעות רבה לקשר המשפחתי שלה לבעש"ט. כחילונית גמורה, מרתק בעיניי לקרוא את סיפור חייו של הבעש"ט, הלא הוא הבעל שם טוב. יוכי... המשך הביקורת
חיכיתי בציפייה לקריאת ספר זה. הכריכה יפהפייה בעיני ומעוררת מחשבות רבות עוד לפני קריאת הספר. ריגש אותי לקרוא כי בנה הבכור ונכדת אחותה מככבים בכריכה ובכך העניקו תוקף ומשמעות רבה לקשר המשפחתי שלה לבעש"ט. כחילונית גמורה, מרתק בעיניי לקרוא את סיפור חייו של הבעש"ט, הלא הוא הבעל שם טוב. יוכי ברנדס, שסבה היה דור עשירי לשושלת, ערכה תחקיר מקיף על חייו ותורתו והפליאה להקים לתחייה את דמותו של הבעל שם טוב, מבעד לעיניה של ביתו אדל המספרת את הסיפור. מעבר לעלילה מרתקת יש כאן שיעור חשוב בפמיניזם קדמוני של אישה שניצבה מול הגברים בעולמה ועיצבה את מסכת חייה, החל מהיותה ילדה קטנה, עד בחירתה את בעלה, המאבק על אהבתה לאביה במיוחד בתקופות משבר עד יום מותו ואף לאחריו. אדל היא דמות מרתקת בפני עצמה ומובילה את כל הספר ביד חזקה וזרוע נטויה. לא הצלחתי להבין עד כמה הדמות שלה מבוססת על אמת, אך היא מצליחה להוביל את הקורא במבוך הדמויות, ושלל המקומות והאירועים המתרחשים בו אחד אחר השני.
לא היה לי פשוט להתחבר לפלפולי התורה שמשובצים לאורך כל הספר, אך הם לוו בהסברים ופרשנויות מרתקות, שהובילו אותי לא מעט לחפש באינטרנט מידע נוסף על דמויות ופרשנויות הקשורות בבעש"ט.
הספר אינו קל לקריאה, אך הוא סוחף ולא היה לי פשוט להניחו מהיד עד סיום הקריאה.
הספר הוא קודם כל סיפור אהבה מרגש בין הבעל שם טוב לאשתו השנייה חנה. הספר מתחיל בתיאור ילדותו של הבעש"ט כיתום שנזנח וגדל באוקופ על חסדי יהודים מהעיירה, ממשיך לתאור האישיות האקסצנטרית שלו, הישרדותו כנער אדמוני ופרוע בנפש ובצורתו החיצונית, עד היכרותו עם חנה שנלחמת עליו ומתעקשת להינשא לו בכל מחיר, נישואים שמתגלים כאהבה ענקית. מערכת היחסים המתוארת בינו לבין ביתו אדל עד יומו האחרון, יודעת עליות ומורדות אך האהבה והמסירות שלהם אחד לשני מעוררת השראה. בתוך הרומן ותיאור מערכות היחסים, מתוארת דמות בודדה שמחפשת את דרכה, של גבר שהולך במסלול מפרך וזוכה לעדנה רק כאיש מבוגר, וגם היא קצובה בזמן.
החלק הראשון מעורר תחושה של קריאה בספרי הארי פוטר החסידי, משופע במעשי קסמים וכשפים, והיה לי קשה להתחבר לחלק הזה שאינו מרגיש מציאותי, אך בהמשך כאשר נוסדת תנועת החסידות הכשפים הולכים ושוככים והספר מתרכז בממדים אחרים של הדמות של הבעל שם טוב.
זהו הספר הטוב ביותר של יוכי ברנדס בעיניי, לפחות מהספרים שקראתי ואין לי ספק כי הוא יהיה אחד הנקראים בתקופה הקרובה.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|