|
|
|
גבר אישה ציפור |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 2098 |
|
|
גבר, אישה, ציפור הוא רומן קצר על אהבה גדולה וארוכת שנים שנדמה כי יד הגורל העלומה היא שמובילה אותה, מושכת ומרפה, מקרבת ומפרידה, ולפרקים אף מוחקת וכותבת אותה מחדש.
זהו סיפור אהבתם של דליה ויואל, המשתרע על פני שלושה עשורים ומתרחש בצמתים שונים על ציר חייהם: בילדותם, על גדות בריכה טבעית, שדות שלף ובתי כפר חד-קומתיים; כנער ונערה, למרגלות בניין רב-קומות בעיר הגדולה; וכאנשים בוגרים, במסדרונות ההוצאה לאור, כשדליה היא סופרת בראשית דרכה ויואל כבר היסטוריון נודע. בפעם הזאת, כך נראה, יצליחו סוף-סוף לממש את אהבתם.
האומנם? היֵלכו שניים יחדיו בלתי אם נועדו?
זהו סיפור חושני, פיוטי ומכמיר לב, שבין דפיו מתגוששים הנשמה והגוף, המציאות והחלום, האהבה והתשוקה; סיפור שבו כרוך המין במילים והמילים כרוכות במין, תרתי משמע, בערבוביה נהדרת של יצר ויצירה, התחוללות זוגית, תנועה דיאדית עמוקה, הוויה ערה של אש ומים, קשר בין גבר ואישה במובנו הגשמי והשמימי ביותר.
גבר, אישה, ציפור הוא ספרה השישי של הסופרת והמשוררת איריס אליה כהן, שכמו בספריה הקודמים, בוחנת גם כאן, בלשון צלולה ומדויקת ובאומץ, את הארוטיקה והפואטיקה של הזוגיות, הנשיות והכתיבה.
איריס אליה כהן נחשבת לאחד הקולות המרשימים והמבטיחים בספרות העברית כיום. בנימוקים לקבלת פרס היצירה לשנת 2015 כתב פרופ' אבנר הולצמן: "ספריה של איריס אליה כהן מפגישים עולמות זרים החולקים את ההוויה הישראלית. היא עושה זאת בכתיבתה המרגשת, הקפדנית והדייקנית להפליא. תוך כך היא מקימה לחיים את המרחב הישראלי על צבעוניותו האנושית, על מתחיו, על נופיו וצמחיו, ולא פחות מכך – על ייצוגיו הארוטיים והאינטימיים. איריס אליה כהן היא קול סגולי, בעל עוצמה ייחודית שעוד נכונו לו עתידות".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
גבר אישה ציפור - איריס אליה כהן
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 06/08/2020
בשנת 2010 כשיצא ספרה הראשון של הסופרת - מכתוב - היה דיון על הספר בפייסבוק, אם אני לא טועה בדף של ההוצאה. נורא התרגשתי לראות דיון על הספר, בדיוק סיימתי לקרוא אותו, וכל כולי נשביתי בכתיבתה של הסופרת. הרבה ישירות היתה בכתיבה שלה, מילים גלויות שעומדות איתן בפני עצמן, לא מהוססות, ולא נחבאות.
אז... המשך הביקורת
בשנת 2010 כשיצא ספרה הראשון של הסופרת - מכתוב - היה דיון על הספר בפייסבוק, אם אני לא טועה בדף של ההוצאה. נורא התרגשתי לראות דיון על הספר, בדיוק סיימתי לקרוא אותו, וכל כולי נשביתי בכתיבתה של הסופרת. הרבה ישירות היתה בכתיבה שלה, מילים גלויות שעומדות איתן בפני עצמן, לא מהוססות, ולא נחבאות.
אז למה בעצם ההקדמה הזו והחזרה לספרה הראשון? כי אני זוכרת שכתבתי שם בשרשור ההוא שאהבתי את הספר, אבל הרגיש לי שהסופרת יכלה ללכת ולהעז עוד בקטע המיני בין הגיבורים. הרגשתי כמו זה שמושיטים לו את הארטיק להתכבד בלק, וברגע האחרון מסיטים ממנו את הארטיק וזה נשאר עם תאוותו בידו (או בפיו). אחד המגיבים שם כתב לי משהו בנוסח: אוי, את ילדה קטנה. לא זוכרת ממש את המילים המדויקות, אבל את שתי המילים האלו אני כן זוכרת. וזוכרת שנעלבתי. לא, אני לא ילדה קטנה, קודם כל, ודבר שני- זו דעתי והתרשמותי. מי שמך לבוא ולרמוס אותה?
אז הספר הזה הגיש לי את כל מה שהיה חסר לי אז. היצירה הזו היא כל כולה יצר, יצרים, ולא רק כמשחק מילים.התשוקה מפעפעת בו בכל פסקה ופסקה, בצורה הכי טהורה, קמאית, הכי אמיתית שאפשר.
התשוקה היא לא רק של יואל ודליה, גיבורי הספר, אלו המילים של הסופרת שנבעו ממנה בתשוקה גדולה, ויצרו את הספר הנפלא הזה.
אהבתי גם את חשיפת הדברים שחושפת הסופרת. היה בספר איזה גילוי, ועל אף הנושא הרגיש, לא היתה בומבסטיות בגילוי, אלא זרימה עדינה וטבעית של האמת. כמו נביעת המים בנחל, היודעים את כיוונם הטבעי.
אפשר לכתוב על סקס, אפשר להיות ייצרי מבלי לעבור את הגבול הדק שבין הטוב, לזה הפחות טוב. ופה הטעם הטוב נשמר לכל אורך הספר.
ספרות ישראלית במיטבה!
תאריך הכנסה לאתר 09/01/2019
הספר הזה נראה עכשיו כמו מניפה. הוא מלא בסימניות של מקומות בו שאני רוצה לשוב אליהם, בעיקר מפני שיש בהם אבני חן מילוליות שארצה לקחת אלי למשמרת. הכתיבה כאן היא פיוטית ובוטה כאחד. הצרוף הזה מכה בך ברוך ובעוז בו זמנית וזה מיוחד מאד בעיני.
... המשך הביקורת
הספר הזה נראה עכשיו כמו מניפה. הוא מלא בסימניות של מקומות בו שאני רוצה לשוב אליהם, בעיקר מפני שיש בהם אבני חן מילוליות שארצה לקחת אלי למשמרת. הכתיבה כאן היא פיוטית ובוטה כאחד. הצרוף הזה מכה בך ברוך ובעוז בו זמנית וזה מיוחד מאד בעיני.
לפני כמה שנים חלמתי על עופר. הוא הגיע אלי שכוב על מיטה-אלונקה כזאת, והיה בלי פנים. אמא שלי משכה אותו מהמיטה וכאילו הצילה אותו. הוא הסתכל עלי ממרום גובהו, חייך אלי בחיוך הטוב הזה שהיה לו תמיד, ואמר לי, "את רואה, חזרתי, אני אבוא מידי פעם". לפעמים השִיבה של איש אהוב שנעלם מחיינו מלווה בציפור. לפעמים לא. אבל הם מבליחים אלינו גם כשאינם. והציפורים... גם?
אבל הסיפור הוא לא על זה. אם כי, זה חלק לא קטן ממנו. זהו סיפור על ילדה-אשה-ואם - דליה, הגיבורה, ועל גבר - יואל. הם מכירים זה את זה - שני ילדים שחומים מהכפר - כבר בגן הילדים, כשיואל מגיע לגן לאחר תחילת השנה ודליה מזהה בו משהו שמחבר אותה אליו בקשר סימביוטי. הם נאלצים להיפרד בגלל מעבר דירה של משפחתו של יואל ונפגשים שוב בגיל 12. שוב נפרדים וחוזרים ונפגשים בגיל בוגר, כשיואל הוא כבר היסטוריון מוכר ומכובד, ודליה גרושה, כותבת ספר ביכורים מצליח והיא אֵם למָתִּי. הפרידות האלה כואבות לדליה כמו פצע. מן הפגישה הראשונה הוא כאילו חלק מהדי-אן-איי שלה והיא מתגעגעת אליו גם כשהוא לידה. הציפורים מעטרות את הסיפור ומובאות בהקשרים שונים, לדעתי, גם לקישוט.
יואל הוא סגור, רציונלי, מתקשה להביע רגשות, טיפוס פרקטי כזה. דליה מלאת רגש. היא מדבְרֶרֶת את רגשותיה, ובמידה רבה חובקת את העקרות הרגשית שלו, ומנסה להפריח אותה. הרבה מזה מפוענח, מוגדר ומוזַן בעזרת המין ביניהם.
כמה ציטטות שאהבתי במיוחד:
"אם קיימים שלושה סוגים של עקשנות - מטופשת, חירשת ומתריסה - הרי שיואל זכה לקבל את כל השלושה." עמ' 58
"והיא ידעה בודאות מוחלטת וברורה כי נפגשו אי-שם, אי-פעם בעבר. מתי? מזמן. לפני שנים. לפני שהם נולדו. לפני אלפי זריחות, לפני אלפי עצים ונהרות וגלגולים, היו שני רסיסי שרף דבוקים אל סדק גזע עץ, או שני טללים בפי גבעול, או שתי כנפיים של אותה ציפור.
דמו בנפשכם שיש כאן ילד וילדה צפור." עמ' 65. (במקור מופיע מנוקד).
"באותה עת היה מניינם של האנשים שהחזיקו ברכב פרטי בארץ שקול למספר הדמוקרטים במפלגה הבולשביקית, נחלתם של העשירון העליון ועוד נקודה עשרונית אחת צפונה. " עמ' 127
בעמוד 304 מסופר שדליה מגיעה אל ביתו של יואל. כבר בכניסה לכפר היא רואה שנעלמו שני עצי אקליפטוס מפוארים - סמי וסוסו שמם - שהיו שם. גם זה השיב אותי לשנים שעברו. בחצר בית ילדותי גדלו לתפארה שני עצי אורן. היה מעין הסכם בין הורי לבין השכנים שבבית מאחור שהיו גם חברים טובים, שאצלנו יהיו עצי נוי וצל ואצלם - עצי פרי. מידי פעם, בכל זאת, גדלו אצלנו על הדשא אורניות. יום אחד הגיעו המוני אנפות אל שני העצים, וקבעו שם את מעונם. הם הציפו את החצר שלנו ושל שכנינו בלשלשת לבנה שחנקה את הפרחים והצמחים היפים בגינות, ולכלכה את השבילים. הרעש שהקימו האנפות החריש את השלווה בשכונה. אנשי החברה להגנת הטבע אמרו שאין מה לעשות, על האורנים ללכת. זוכרת כמה כאב לי לראות את החֶסֶר. היום אחי הצעיר גר בבית הזה, והגדמים עדיין שם, מספרים את סיפור ילדותנו המוצלת בנגב החם.
תאריך הכנסה לאתר 16/09/2018
מְכַשֶּׁפֶת מִילִּים בְּאֲהָבָה - אִירִיס אֱלִיָּה כֹּהֵן-'גֶּבֶר אִישָּׁה צִיפּוֹר'
בְּרֵאשִׁית הָיְתָה אַהֲבָה
בְּרֵאשִׁית הָיְתָה אַהֲבָה, וְיָדַעְנוּ אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ... המשך הביקורת
מְכַשֶּׁפֶת מִילִּים בְּאֲהָבָה - אִירִיס אֱלִיָּה כֹּהֵן-'גֶּבֶר אִישָּׁה צִיפּוֹר'
בְּרֵאשִׁית הָיְתָה אַהֲבָה
בְּרֵאשִׁית הָיְתָה אַהֲבָה, וְיָדַעְנוּ אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ רָאִינוּ מִבַּעַד לַמִּטָּה. וְהַלֵּב הָיָה תֹּהוּ וָבֹהוּ, וְהַנֶּפֶשׁ חַיָּה. וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת כָּל אֲשֶׁר עָשִׂינוּ. וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי חֹשֶׁךְ, וְהַגּוּף זָכָר וּנְקֵבָה. (עמ' 14)
את הספר הזה קראתי כבר בצאתו. קראתי והייתי חייבת לתת לו לשקוע טרם אשב לכתוב את דעתי עליו.
בפוסט הסיכום השנתי שלי פתחתי בו, אבל לא נתתי לא את המקום הראוי והמלא כי המתנתי לזמן מתאים להמליץ, והנה הוא בא.
יום כיפור בפתח. זמן ספר. זמן לאִירִיס אֱלִיָּה כֹּהֵן - מְכַשֶּׁפֶת מִילִּים.
להוציא רעש מזגנים מן הדירות הסמוכות, וילדי השכונה שטסים בהנאה על אופניהם בכבישים המתרוקנים - שקט בחוץ. שקט כך שהראש מתפנה, לזמן ספר.
אם חשקה נפשכם באחד שסחוף אתכם באהבה, הרי שב'גֶּבֶר אִישָּׁה צִיפּוֹר' של איריס אליה-כהן טמונה אהבה גדולה. וכֶּשֶׁף.
אהבת אשה וגבר. ויותר מכך אהבה למילה.
אליה כהן היא כושפת מילים. אשה שמצליחה לחבר מילים למשפטי שירה טהורה, פואטית ומלאת השראה, היוצרת קסם, בכל משפט, ביטוי, שיר וסיפור שהיא מגישה בפני קוראיה.
כבר קראתי משלה רבות. פרוזה ושירה, אבל הפעם, לדעתי, מצליחה אליה-כהן ליצור יצירה שלמה והרמונית, מלאת אהבה, שמשלבת שירה ופרוזה לכלל שלם ומושלם.
הסיפור אותו פורשת אליה-כהן לרגלינו הפעם, הוא סיפור אהבה אפי שנדמה שאליה-כהן מכירה אותו ואת דמויותיו הכרות אישית ואינטימית.
דליה, דמות המספרת, אוהבת את יואל.
שניהם כותבים, שניהם הוציאו ספרים.
היא יושבת בבית קפה ונתקלת בכתבה גדולה שמספרת את קורות אהובה לשעבר, יואל, שהוציא ספר חדש ומתראיין לעיתון הגדול. כתבה לקידום מכירות.
אבל אצל דליה לא צריך לקדם כלום. מבט אחד בתמונתו של אהובה לשעבר מעוררת אצלה את הזיכרון ומביא אותה לספר על האהבה הגדולה שהייתה ואיננה. אבל שעודנה.
דליה ראתה את יואל עוד בגן הילדים כשהיו בני שש, וכבר ממבט ראשון ידעה מה זאת אהבה.
החיים נושאים אותם האחד אל השנייה, מתקרבים ומתרחקים, אוהבים ונפרדים ו...
אט אט בכישרון ובְּשׂוֹם שֵׂכֶל, מספרת לנו אליה-כהן את סיפור אהבתם. אהבה שגונבת את לב הקורא. אהבה שתנהל את חייהם מגיל שש ועד... אהבה שנידונה להתממש ולהיפרם.
אליה-כהן משתמשת במילים כדי לתאר אהבה גדולה זו. והיא הקוסמת הגדולה של הסיפור הזה.
כבר קראנו סיפורי אהבה לרוב, צפינו בה בסרטים, שמענו עליה באגדות הילדות עליהן גדלנו, אבל נדמה הפעם כי אליה-כהן מצליחה לברוא עולם שלם מהמילים שהיא שוזרת.
אליה-כהן יודעת בפשטות לשורר את אהבת גיבוריה ולתאר את מעשי אהביהם במילים כל כך ציוריות, פיוטיות. היא מגישה לנו הקוראים סיפור חושני ומכמיר לב שמערבב גוף ונפש, יצר ויצירה, לשלם מושלם.
ארוטיקה ופואטיקה מתערבבות אלו באלו. סצנות האהבה בספר מוחשיות ואם זאת לא מביכות כמו שקורה לא אחת בתיאורי אהבה בספרות העברית. נדמה תמיד כי חסרות לנו מילים, בשפה שלנו, כדי לתאר אהבה מבלי שנשמע פאתטיים. ואליה-כהן מצליחה פשוט לשורר את מעשי האהבים של גיבוריה ולתת בהם רוך עדנה וסיפוק. כל זאת בלי לעורר אי נוחות אצל הקורא השותף למעשה למרות התבוננותו מן הצד.
הסיפור קולח, ונע בין עבר להווה, חושף אט אט את קורות גיבוריו.
התאהבתי בדליה. התאהבתי ביואל שלה. התאהבתי באהבתם.
וּבְכָל יָרֵחַ / איריס אליה כהן
וּבְכָל יָרֵחַ צֵל חַמָּה,
וּבְכָל מִדְרוֹן תְּבוּסַת הַמִּישׁוֹרִים
וְהֶהָרִים וּבְכָל שָׂדֶה עֵדוּת לַחֹרֶף שֶׁנָּסוֹג,
וּבְכָל פַּרְפַּר חֶלְקַת אֲוִיר שֶׁנִּכְנְעָה
לִרְהִיטוּת כְּנָפָיו
וּבְכָל עֲצֵי הַגַּן נִפְסָד הַפְּרִי
וּבְכָל תַּמּוּז וְאָב נִטָּשׁ הַחֹם
ובְכָל הַחֲדָרִים נִרְפֶּה הַקִּיר
מוּלִי וּבְכָל הַגּוּף נִגָּף הַגַּעְגּוּעַ
וּבְכָל הַלֵּב שֶׁלִּי
גִּדּוּל מַמְאִיר שֶׁל אַהֲבהָ
אהבתי. מאד את גֶּבֶר אִישָּׁה צִיפּוֹר.
ואם חשקה נפשכם לאהוב ביום הכיפורים, לכו לקרוא את ה אליה-כהן מבטיחה שגם אתם תאהבו.
תאריך הכנסה לאתר 30/06/2018
את הספר הזה לא רציתי לקרוא. התקציר לא משך אותי בכלל. ואז החלטתי לאתגר את עצמי ולקרוא. כמעט נטשתי שלוש פעמים ולקח לי חמישה ימים לסיים אותו. חוויה שונה שהותירה אותי ברגשות מעורבים. להלן ההנמקה.
אז עלמה מדובר?
זה... המשך הביקורת
את הספר הזה לא רציתי לקרוא. התקציר לא משך אותי בכלל. ואז החלטתי לאתגר את עצמי ולקרוא. כמעט נטשתי שלוש פעמים ולקח לי חמישה ימים לסיים אותו. חוויה שונה שהותירה אותי ברגשות מעורבים. להלן ההנמקה.
אז עלמה מדובר?
זה סיפורם של דליה ויואל הנפגשים בגן בהיותם בני חמש. דליה מתאהבת בו ממבט ראשון והוא אדיש. הסיפור שלהם מתגלגל לאורך שלושים שנה שבמהלכן הם מתחברים ונפרדים. סיפור אהבת חיים. האומנם?
על פניו נשמע שמדובר בסיפור נחמד, לא משהו שלא קראנו קודם, אבל! ויש אבל גדול וזה סגנון הכתיבה. חייבת לציין לשבח את הכתיבה הייחודית. לסופרת קול המבדיל אותה מאחרים ובאמת שתענוג לקרוא את מילותיה. זה היה הדבר הראשון שמשך אותי להמשיך בקריאה. בסיפור עצמו יש נגיעה בעולם החלומות וחשיבותו עבור דליה, ולי באופן אישי, אני נהנית לנתח את חלומותיי כשמתעוררת ונזכרת במה חלמתי. פרויד בעצמו ייחס חשיבות רבה לחלומות אבל לא אכנס לזה כאן. עוד דבר שחיבר אותי לדליה זה העניין שלה במלאכים. לי יש אוסף משלי ולכן אמרתי שמעניין לאן כל זה יוביל.
על הדמויות:
דליה- ילדה/ נערה/ אישה רגישה לזולתה. היא אחת שחשוב לה שהאנשים אותם היא אוהבת יידעו זאת. היא מתחשבת ומפרגנת. משתדלת להיות בת טובה להוריה ובת זוג טובה ליואל ואחרים. מה שהפריע לי בה היה האובססיביות שלה כלפי יואל. לא משנה מה עשה לה, מה לא עשה לה, מה אומר או חדל מלהגיד, היא סלחה לו על הכל. היא הייתה מוכנה לוותר על הדבר שלו כמהה הכי הרבה וזה ילד. לא אהבתי את הוותרנות שלה רק בשביל להיות איתו. היא סלחה לו על הכול! אפילו על דברים שאישה נורמלית לא הייתה שוקלת אפילו למחול עליהם והכל בשם האהבה.
יואל- ילד/ נער/ גבר אדיש, מחושב, לוגי, מציאותי, ממעיט במילים ומבטל את חשיבותם של רגשות. הוא בא ממשפחה בלתי מתפקדת ויש לכך סיבה. חשדתי כבר מתחילת המפגש איתו שהוא סובל מתסמונת אספרגר. הילד מבריק אך מאותגר רגשית וחברתית.
הספר מסופר בגוף שלישי וזה מאוד מתאים לעלילה שבה אחת הדמויות הראשיות מתקשה להביע את רגשותיה. מה שהפריע לי היו המעברים הבלתי ברורים והבלתי צפויים בין תקופת הילדות, ההווה, זיכרונות, חלומות והתקופות שבהן הם היו יחד ואלו שהיו בהן לחוד. דבר זה הכביד עליי והפך את חווית הקריאה לרבת מהמורות כי נאלצתי לעצור ולקלוט איפה אני ממוקמת על רצף האירועים. רציתי הרבה יותר בשביל דליה מאשר להישאר תקועה בעבר ובאהבה לגבר שאינו מבין אהבה ומבטל את חשיבותם של רגשות. אחד שמתהלך בעולם באופן שבו הוא יכול להיות אפתי, וזה בסדר ברמת בחירה אישית, אבל להתפלא שאחרים אינם באותה גישה הוא פשוט מוגזם. רציתי שדמותו תהיה עגולה, שיחול שינוי בהתנהלותו בכדי לתת תוקף להיאחזותה של דליה בו. מה שבעצם חיבר בין שניהם היה יחסי מין. זו הייתה הדרך היחידה שבה יואל יכול היה לשחרר מהיובש שלו ולהעניק מעצמו, וכנראה לזה דליה התמכרה, בין היתר. אהבה זו היא חד צדדית מבחינתי ולא הייתי מאחלת לאף אחת/ד מערכת כזו כי זה כואב, מתיש ומתסכל להרגיש,לדעת ולעשות בשביל שניים. זה כמו להיות בזוגיות עם עצמך.
אז הגבר זה יואל, האישה זו דליה והציפור יכולה לעטות כמה צורות ולשאת כמה פרשנויות כמו הצורך בחופש, הצורך של יואל בלהיות משוחרר מכבלים, הצורך של דליה לקנן.
לסיכום אגיד שהספר הוא מדגם מייצג לשפה עשירה ולפואטיות שבאה לידי ביטוי דרך מטאפורות יפות ודרך הקטעים בהם חתמה הסופרת כל פרק שמטרתם היו להעצים את תוכנו של הפרק. לא אהבתי את המעברים הבלתי ברורים, לא התחברתי לדמויות למרות שהבנתי מאיפה כל אחת מגיעה והסוף, היה די צפוי בעיניי שזה מה שיקרה למרות שייחלתי למשהו אחר.
תאריך הכנסה לאתר 24/06/2018
ציפור נוטשת חוזרת
היה לי חיבור מידי לספר, גבר אישה ציפור, של איריס אליה כהן, שהיה כרוך במשיכה חושנית לא מוסברת, תולדה לרגש ושכל שחברו יחדיו. כשסיימתי את הספר שאלתי, מה גרם לי להרגיש כך?
• כריכת הספר... המשך הביקורת
ציפור נוטשת חוזרת
היה לי חיבור מידי לספר, גבר אישה ציפור, של איריס אליה כהן, שהיה כרוך במשיכה חושנית לא מוסברת, תולדה לרגש ושכל שחברו יחדיו. כשסיימתי את הספר שאלתי, מה גרם לי להרגיש כך?
• כריכת הספר הסגלגלה מהממת, כצבע העניים של אליזבט טיילור וגיבורת העלילה, כך כתבה הסופרת, באחד מהבלוגים. (אם יש כותבת שזוכרת את טיילור, אני בעדה).
• יש בכריכת הספר רישום כל כך יפה של ציפורים שבריריות עפות, שהזכרי לי את יצירתה ואישיותה השברירית של אביבה אורי הציירת.
• תנו לי סיפור עם גיבור עלילה שהוא היסטוריון, שראשו נטוע בעבר, המתמודד עם אהבה בהווה וקניתם אותי, כסיפור למה שבקשתי להיות.
• איריס אליה כהן, מציבה רעיון גדול, גורל הנקבע בילדותנו. האם הוא מגדיר את עתידנו, גישה דטרמיניסטית רוחנית, העומדת בסתירה להיסטוריה רציונלית מרוחקת.
• איריס אליה כהן משוררת וסופרת, יודעת להשתמש במלים בצורה פיוטית. היא פותחת פרק בשורה משיר, ומסיימת אותו בשיר, כהרהור והדהוד לפרק שהיה, זה מענג ומעורר מחשבה.
• איריס אליה כהן, כותבת על מיניות ומין, כחלק משמעותי של החיים. אני סקרן לקרוא פרוזה שמצליחה לגעת בנושא באומץ ובדיוק, מבלי לפול למלכודת הוולגריות והפורנוגרפיה. ראה ערך פליפ רות שעשה זאת בצורה מוצלחת, (התיאטרון של מיקי שבת).
הסיפור מנסה להוכיח שמפגש שקרה בגן הילדים בין דליה ליואל, יהפוך בהמשך לאהבה, שיהיו לה מגרעות רבות, שתדע תהפוכות, תלבש ותפשוט צורה, אבל היא תמיד תחזור לגן הילדים, תביט אל המקום שבו הוטל הגורל. חייהם ינותבו באמצעות שני כוחות, העבר הגוזר את העתיד והמשיכה המינית המחברת בין בני האדם, לעתים בחיבורים בלתי אפשריים, כחיבורם של דליה ויואל.
הרושם הראשוני והחיובי שלי לספר, התפוגג עם כל דף שקראתי. כעת אני מנסה להבין למה?
אני בקשתי להבין את נפשו של יואל ההיסטוריון, המאזין להקלטות ודרכן מבין את גוני הדיבור ומפרש אמירות סמויות מהעין והטקסט, כהבנת שפת הגוף המגיבה לעתים באופן אחר מתקשורת מילולית. איך יכול אדם המצוי על הרצף האוטיסטי (אף שמעולם לא אובחן), להבין דקויות בתקשורת בין אישית? ספר העוסק בהיסטוריון, ראוי שישקף תובנה הלקוחה מהתחום התמחותו, כפי שימימה חובב עשתה באורנים, ובכך הוא גם יבטא ממד תרבותי, אך יואל גיבור העלילה, מולבש בגלימת היסטוריון הריקה מתוכן, ללא עומק תרבותי, ובצורה מאכזבת.
אני הרגשתי שחזרתי למחזה של דויד גרוסמן, גן ריקי המספר על ילדים בני ארבע ועולמם המורכב, אותו לא אהבתי. כהן הגדילה לעשות, בשעה ששמה בפי יואל ודליה מחשבות לא הגיוניות לגילם: דליה הפעוטה הרגישה שיש ביואל: "משהו ישן נושן, אפילו עתיק".(16)
אחר כך הגיעו תיאורי אהבה, או הזיונים של שניהם, בצורה בוטה ומביכה: "היא רצתה אך ורק את יואל ואך ורק את הז... שלו. היא האמינה באמת ובתמים, שהז ... שלו נברא עבורה..."( 54), ולא יעזרו המשפטים היפים והשירה של הספר, שני חלקיו, הפואטיים והוולגריים, לא מתחברים ביניהם.
כמעט ונטשתי באמצע, אך המשכתי, כי יש לספר מטפורות נהדרות של ציפורים, ולעיתים הבליחו משפטים ממש יפים, ומעל הכל בספר הזה מרחף מתח גדול בין הרצון לנטוש ולעזוב, לבין הרצון לחזור לנופי ילדות ולאהבות ישנות. האם דליה ויואל יחזרו, או שאהבה הזאת תדעך לכיליונה, כמו ציפור הגוועת אל מותה, כפי שהייתה אחת מיצירותיה האחרונות של אביבה אורי?
"שתי צפרים רפות נעתקות מאדני החלונות הרעולים בוילונות" (95)
דליה, גיבורת הספר המתגעגעת לעצי ילדותה, מקשרת אותי בכאב לגעגועי המוחשיים, כמי שנולד בטבעון, מקום מגוריה של איריס אליה כהן כעת.
למרות מגרעותיו, חווית קריאת הספר, הייתה בהחלט מעניינת ויפה עם סופרת שכותבת בצורה שונה, מזאת שהכרתי.
תאריך הכנסה לאתר 02/06/2018
יש אנשים שהם סופרים, יש כאלה שהם משוררים ויש כאלה שהם אמנים, אמנים הם אנשים שיוצרים יצירה חדשה וייחודית ואיריס אליה כהן היא אמנית, היצירה שלה נובעת ממעמקי הנפש, הכתיבה עבורה היא תשוקה, היא מתייחסת אליה כאמנות לכל דבר, כמקור לשורשים הכי עמוקים שמחברים את הנפש לגוף ויוצרים כתיבה פיוטית ורגישה... המשך הביקורת
יש אנשים שהם סופרים, יש כאלה שהם משוררים ויש כאלה שהם אמנים, אמנים הם אנשים שיוצרים יצירה חדשה וייחודית ואיריס אליה כהן היא אמנית, היצירה שלה נובעת ממעמקי הנפש, הכתיבה עבורה היא תשוקה, היא מתייחסת אליה כאמנות לכל דבר, כמקור לשורשים הכי עמוקים שמחברים את הנפש לגוף ויוצרים כתיבה פיוטית ורגישה להפליא.
בספר הזה איריס אליה כהן חיברה פרוזה עם שירה, זה נוגע אחד בשני, זה מחבר וזו אהבה, זו תשוקה, החיבור הזה כל כך טבעי ונכון אצל המחברת כמעט כמו חיבור בין אהבת גבר לאישה, חיבור בין בשר לבשר, שני עולמות שונים, נשמות שונות, אבל כשהחיבור קורה, כשהתשוקה פורצת זה נראה כל כך טבעי ונכון.
יש גבר, יש אישה ויש ציפור, הציפור היא החיבור, היא המקום שמסמל חופש, תשוקה, יופי, האי עפה מתי ולאן שמתחשק לה, היא יכולה להיות עדינה כיונה, אלגנטית כצופית ואכזרית כבז.
הסיפור הוא על אהבתם רבת השנים של דליה ויואל, דליה גרושה עם ילד, סופרת נזכרת באהבת חייה לאורך שנים מילדות, מהגן, שם נפגשו לראשונה ושם עוד אז ידעה דליה שיואל, לימים הסטוריון מוערך הוא הגבר של חייה.
בצורה מאוד ייחודית שאופיינית לכתיבה העמוקה ומלאת הרגש של המחברת היא מצליחה לגעת בקוראים ולחבר אותם לסיפור האהבה ארוך השנים שנע בין תקופות, בין ניתוקים, כעסים, חיבור רגשי, מיני, פיזי ובעיקר מיסטי בין שני אנשים שנועדו להיות ביחד.
מאוד נגע בי הספר הזה, אני יודע מהי אהבה ומהי אכזבה, מהי התחושה של להרגיש שמישהו נועדה עבורך ובכל זאת לדעת לפעמים להמשיך הלאה, כולנו יודעים זאת, כולנו חווים זאת בחיינו אבל להביא זאת לכתיבה כה פיוטית מעטים יודעים.
זהו ספר ששירה ופרוזה נוגעים זה בזה כמו זוג אהובים, נאהבים, ביחד אך לחוד.
ספר מקסים.
תאריך הכנסה לאתר 24/05/2018
אחרי "מכתוב", "דושינקא, נשמה" ו"גלבי" הגיע תורו של הספר הנוכחי למדף הספרים שלי. זה הספר השישי של איריס אליה כהן, שביניהם הופיעו שני ספרי שירים: "שחרחורת" ו"פלא-פואמות ושירים".
"גבר אישה ציפור"... המשך הביקורת
אחרי "מכתוב", "דושינקא, נשמה" ו"גלבי" הגיע תורו של הספר הנוכחי למדף הספרים שלי. זה הספר השישי של איריס אליה כהן, שביניהם הופיעו שני ספרי שירים: "שחרחורת" ו"פלא-פואמות ושירים".
"גבר אישה ציפור" הוא רומן שבסוף כל פרק משולב קטע שירה. הספר מיוחד בעריכתו וכתיבתו הפואטית מוסיפה לו תבלין משובח.
בסיפור הזה תמצאו לכאורה סיפור של אהבה המשתרע על פני כשלושים שנה, והמפגש בין בני הזוג מתקיים בצמתים שונים של חייהם.
הספר נפתח בסצנת בית קפה, כשדליה מזהה מתוך תמונה בעיתון את יואל ההיסטוריון, שאהבה ואהבה שוב ושוב. מאותה סצנת פתיחה מתחיל מסע שנע על גבי שני צירי זמן: דליה ויואל בעבר והווה.
מי זו דליה? דליה סופרת, גרושה מנתן, אימא למתי ומאוהבת ביואל.
את נתן העורך דין דליה פגשה כשעבד באגודה לזכויות האזרח והתאהבה בו. נישואין אלה היו נחמדים בראשית דרכם, והיוו החלמה לליבה של דליה מאהבתה ליואל, אך לא לאורך זמן. נתן שהכיר את סיפור חייה לפני נישואיהם אמר לה: "לא היינו צריכים להתחתן. חתונה זו לא תרופה." (עמוד 43)
גירושיה נחתמו במילותיו של נתן לדליה: "את לא צריכה בן זוג. את צריכה את יואל." עוד אמר, פגוע, "אני לא יואל, כמו שבטח שמת לב." (עמוד 14)
יואל ההיסטוריון מתואר כבעל כישרון נדיר לרכישת שפות, מלבד עברית ידע על בוריין גרמנית ופלמית ולמד שני ניבים בסינית, יפנית ורוסית.
אהבתם החלה כשיואל בן השש, הגיע לגן כחודשיים וחצי לאחר פתיחת הלימודים. מאז אותו יום הם אהבו ונפרדו, ושוב אהבו ונפרדו.
הפרידה הראשונה חלה כאשר הוריו של יואל עזבו את הכפר, והם שוב נפגשו בגיל 12 ובגיל 30.
לא כל כך הבנתי מה דליה מצאה ביואל שהיה סגור, יבשושי ואנטיפתי לכל הדעות. יואל לא החמיא, לא התייחס לתאריכי ימי הולדת, ומספרים שמיחסים להם חשיבות מיסטית לא היו לרוחו. גם את המונח "מטען אנרגטי" הוא לא אהב. יואל טען שהוא לא צריך אהבה...אהבה צריך להרגיש, אך הוא לא ידע מה הוא מרגיש במערכת היחסים עם דליה.
מה יואל אהב? ללבוש מכנסי קורדרוי גם בקיץ המהביל שלנו, וזו הייתה עובדה שהילדים בבית הספר צחקו עליו. דליה ויואל שני הפכים: דליה מתגלגלת בתוך חלומות החיים עם מטען רגשות עוצמתי, ויואל לעומתה לא יודע להרגיש, או לבטא את מה שהוא מרגיש. כמו שאני מכירה את עצמי, בטוח שהייתי מעיפה את יואל מהחלון, כמצוותה של ורדה רזיאל ז'קונט J.
הספר נקרא: "גבר אישה ציפור" ויש לכך סיבה. הציפור היא סימבול לחופש, לגאולה ולחרות. כך גם הכתיבה של איריס, מרחפת, נוגעת, בורחת חוזרת...
הסיפור מגולל בכמות ענקית ועוצמתית של רגשות. לדעתי היופי של הספר הוא בתיאורים, בלשון הציורית, השפה הצלולה והצבעים הרבים שהמילים מקרינות. הכתיבה של איריס היא כמעשה אהבה עם צירופי מילים שובי לב.
סיום העלילה על הגבול שבין הווה לעתיד... נשאלת השאלה ההילכו שניים יחד בלתי אם נועדו?
כמו בספריה הקודמים של איריס, גם בספרה הנוכחית משתקפת הפואטיקה והשירה, ולעיתים נדמה שמדובר בשיר אחד ארוך מאוד.
הסיפור לכאורה נראה כמו סיפור אהבה פשוט, חושני, פיוטי בין מציאות לחלום, אך במחשבה שנייה מבינים שזה לא סיפור פשוט... זה הריקוד של החיים, ועל הקשר בין גבר לאישה והציפור שביניהם...
גילוי נאות, אני מאוד אוהבת את איריס ואת כל ספריה שקראתי עד כה. באותה נשימה אני גם מרשה לעצמי לכתוב כאן, שאת הספר הנוכחי אהבתי, אבל פחות מספריה הקודמים, ולו רק בגלל שלא הצלחתי להתחבר לאובססיה וההתמכרות של דליה ליואל, ומאידך גיסא היבשושיות וקור רוחו של יואלa הניסו אותי ממנו.
בחירת צבעי הכריכה הסגולים והציפור תואמים לתוכן, במיוחד שהצבע הסגול ידוע כמעורר אינטואיציה, משרה שלווה, ויש הטוענים שהוא מהווה איזון בין הרגש לאינטלקט.
לסיכום: ALL YOU NEED IS LOVE
בשורה התחתונה: "אומרים אהבה יש בעולם, מה זאת אהבה". חיים נחמן ביאליק.
קריאה נעימה.
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 24/05/2018
כבר כשנרשמתי להגרלה בקבוצה, חיככתי ידיי בציפייה וקיוויתי לזכות. ואכן לא התאכזבתי, ואם חשבתי שגלבי היה ספר מרגש שהזלתי דמעות תוך כדי קריאתו, הרי שבספר הזה איריס התעלתה על עצמה בעוצמות הרגש שנגרו ממני.
אם אצטט מפיה של מלכת שבא בביקור אצל שלמה המלך: "..והנה לא הוגד לי החצי"...... המשך הביקורת
כבר כשנרשמתי להגרלה בקבוצה, חיככתי ידיי בציפייה וקיוויתי לזכות. ואכן לא התאכזבתי, ואם חשבתי שגלבי היה ספר מרגש שהזלתי דמעות תוך כדי קריאתו, הרי שבספר הזה איריס התעלתה על עצמה בעוצמות הרגש שנגרו ממני.
אם אצטט מפיה של מלכת שבא בביקור אצל שלמה המלך: "..והנה לא הוגד לי החצי"... ובכוונה התחברתי לשפת התנ"ך הנפלאה והציורית כי היא כל כך מתאימה לספר. מדובר בסיפור אהבה מרטיט לב ומכמיר נפש שאי אפשר להישאר אדישים לא לדמויות של דליה ויואל ולא לסגנון הכתיבה הלירי, לגופן וקטעי הטקסט המשובצים בניקוד ועוסקים בעבר של הגיבורים. מדובר בעיניי בספר קסום, מלא באהבה, בתשוקה, במנעד רגשות עצום שהגיבורה מפליאה לתאר כאשר סוקרת את סיפור אהבתה ליואל מרגע פגישתם בגן ועד היותם אנשים בוגרים, מצולקים אף תמיד אוהבים וללא יכולת להתנתק זה מחיי זה.
התחברתי לדליה ולהתעקשות שלה לא לוותר על יואל על אף ואולי בזכות החולשות שלו, אהבה שאי אפשר לכבותה, לא ניתן להחליפה או לשכך את הכאבים שגורמת לה. הכנות בה מתארת את עצמה, את חולשותיה, את כניעתה לתשוקה מעוררת אמפתיה רבה ואפילו רצון לקבל קצת ממנה את עוצמות האהבה שלא מתעמעמות במהלך השנים, כאשר הגוף מתבגר ומזקין. ואי אפשר בלי סוף מסקרן וסוגר מעגל.
מי שרוצה לקרוא סיפור על אהבה גדולה מהחיים אך שורדת את המציאות, הכתובה בשפה צחה וציורית ייהנה מהספר. ממליצה בחום ומברכת את איריס אליה כהן הסופרת על יצירתיות, ייחודיות וכשרון רב! הרבה זמן לא נהניתי כך מספר.
תאריך הכנסה לאתר 10/05/2018
הספר הזה הפנט אותי, לא יכולתי להתנתק ממנו, הרגשתי שהמילים לופתות אותי ונכרכות סביבי כמו צעיף צבעוני הרקום בפנינים. נכנסתי לתוך הדפים וחשתי כאילו אני רוקדת עם המילים. למה? כי איריס אליה כהן יכולה לצייר במילים, לכתוב פרוזה כשירה ושירה כפרוזה, להיכנס לתוך הנשמה כמו ציפור ולגרום לך להגביה... המשך הביקורת
הספר הזה הפנט אותי, לא יכולתי להתנתק ממנו, הרגשתי שהמילים לופתות אותי ונכרכות סביבי כמו צעיף צבעוני הרקום בפנינים. נכנסתי לתוך הדפים וחשתי כאילו אני רוקדת עם המילים. למה? כי איריס אליה כהן יכולה לצייר במילים, לכתוב פרוזה כשירה ושירה כפרוזה, להיכנס לתוך הנשמה כמו ציפור ולגרום לך להגביה עוף יחד איתה.
העלילה המסופרת דרך עיניה של דליה נפתחת כאשר דליה, סופרת, גרושה, אמא למתי, מזהה את תמונתו של יואל אהובה ההיסטוריון המוערך בעיתון. דליה חשבה שהתנתקה ממנו ומתשוקותיה אליו, עד שראתה תמונתו בעיתון.
מרגע זה מפליגה בזיכרונות העבר הרחוק והעבר הקרוב. תמונות באות והולכות ומצטרפות לתמונה אחת שלמה.
זהו ספר שכותרתו מסגירה את נושאו, סיפור על גבר אשה ציפור.
הגבר, יואל והאשה ,דליה נפגשים בגן. יואל מתחיל את שנת הלימודים באיחור, מהרגע שנכנס יואל לגן ביומו הראשון, הוא נכנס לליבה של דליה וממאן לעזוב. שניהם לפותים יחד ,אוהבים ,נפרדים, נפגשים שוב ונפרדים.
את הפרידה הראשונה חוותה בגיל 7 ,הוריו של יואל עוזבים את הכפר והיא כואבת. יואל כאב לה בלב.
הם נפגשים שוב בגיל 12 ושוב בגיל 30,גיל בשל למפגש אהבתם.
הספר כולו הוא תשוקה, תשוקה לאהבה, תשוקה לחלומות והגשמתן, תשוקה לאהבת הבשרים. התשוקה עבור דליה , הגיבורה היא כמו מחלה שבאה וחוזרת וצריך החלמה ממנה. יואל מודה, “אני לא טוב באהבה.” והיא? גופה זוכר אותו בפרטי פרטים, כאילו לקחה את כל האהבה שבעולם ולא הותירה ממנה לאחר.
הקשר ביניהם הוא תשוקה אינסופית. קירבה גופנית שאינה ניתנת להתנתקות, ולא רק קירבה גופנית, אלא קירבה של אהבה נפשית, אהבה אינסופית של אותה בת קול שיוצאת ומזווגת זיווגים, דליה יודעת שהם נועדו זה לזה מרגע שנפגשו וחייהם קשורים לעולמי עולמים.
ויואל, מסוגר, חושב כל הזמן ,אפילו על שאלתה “האם אני יפה” הוא עונה ,”אני צריך לחשוב” .אינו מאמין באלוהים, אבל בשמו יש את אזכור האל. אומר לה שאינו צריך אהבה. “אהבה לא צריך לדעת, צריך להרגיש”, אומרת לו, והוא “אני באמת לא יודע מה אני מרגיש”.
דליה היא זו שמרגישה, מרגישה וחווה את אהבתם בעוצמות. כאילו לקחה על עצמה גם להרגיש אותו.
החלומות מלאים וגודשים את מוחה. מפריעים לה לתפקוד, צובאים על מערכת היחסים ביניהם, היא חולמת הרבה, כל הזמן, אפילו חלומות בהמשכים. הוא בכלל לא. כאילו החלומות מסמלים את התנהלותו בעולם, איש ללא עתיד, ללא רצונות, ללא מחשבות, והיא כל כולה בחלום. כשחלומה המרכזי בחייה הוא יואל, ” למה את רוצה להפוך את החלום למציאות?” הוא שואל.
כל חייה חיה רק אותו, גם בשנים שבהן התנתקה ממנו פיסית הוא נמצא בתוכה נפשית, מחכה לרגע שבו משהו יפגע בלבבה ויואל יצא מתוכה ויחזור אליה.
ומיהי הציפור שביניהם?
הציפור היא מוטיב, סמל, אולי אהבה, חופש, החמצה, הגשמה, חלום, רצון, שאיפה, או אולי ציפור הנפש, ציפור פגועה.
הציפור באה והולכת ומרחפת מעל הסיפור, שומטת כנפיה, מגביה עוף, נופלת לארץ, מתנתקת.
הציפור זו הם? רמז מוטיב ורמז לאורך כל היצירה.
יש תשובה בסיום העלילה.
כוחו של הספר הוא בתיאורים, במילים הנמתחות, בצירופי הלשון ובציורי האירועים. הרגשות של הגיבורה המתוארים בצבעים ובצירופי מילים שהפעימו אותי. התיאורים הם כמו מצלמה שבה הקורא צופה דרך עיניה של הגיבורה על המתרחש, לא רואה רק את מחשבותיה, אלא נמצא יחד איתה וחולף על פני החפצים הרחובות הגנים שבו נמצאת הגיבורה.
איריס אליה כהן מפלרטטת עם המילים והתיאורים, עם מחשבות הגיבורים. היא ממציאה צרופים חדשים כמו : “כאב לה היואל בכל הגוף”, “עיניה לא חדלו להיבכות”, “מייבבות אצלה תמונות באלבום” יכולתה להאניש כל רגש גורמת לקורא לפעמים להחסיר פעימה או אפילו לכאוב את עצב הגיבורה.
יכולתה של איריס אליה כהן להאניש, להעיר מילים ולהפכן לציור נובעת מכוחה כמשוררת, המילים בספר הן מילות שירה שרוקדות ומחוללת יחד עם ליבו של הקורא. בין דפי הספר מקופלים קטעי שירה מנוקדים , ראיתי בהם את תפקיד המקהלה במחזות, הם מדגישים את האירועים, מחדדים את רגשות הגיבורים ובעיקר מהווים הרפיית המתח שבין אירוע לאירוע.
סיפור עם עלילה “לכאורה” מצומצמת, אך גדוש ברגשות וביופיים של מילים. ספר על אהבה גדולה שיוצא מלב מלא באהבה.
סרטון:
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|