|
|
|
טבעו של הכיף |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1392 |
|
|
טבעו של הכיף הוא קובץ ראשון מסוגו בעולם, המאגד בתוכו כמעט את כל מאמריו ורשימותיו של דיוויד פוסטר וואלאס על כתיבה וספרות. כקורא ביקורתי וכסופר פורץ גבולות, וואלאס חזר שוב ושוב לעסוק בנושאים אלה וחקר באמצעותם סוגיות כמו אירוניה, אותנטיות, הומור, מוסר, תהילה וכיף.
טבעו של הכיף כולל דיונים בדוסטוייבסקי, קפקא, בורחס, הרברט, אפדייק ואחרים, כמו כן הוא כולל דיון מעמיק ורחב היקף על הקשר בין טלוויזיה וספרות, ניתוח נוקב על שירה אמריקאית עכשווית, וכן סילבוסים והנחיות מפורטות של קורס בספרות וסדנה בכתיבה יוצרת שוואלאס העביר לסטודנטים.
המאמרים והרשימות בקובץ זה כתובים בחריפות, ברק, הומור, נוקדנות, בלי הנחות, כדרכו של וואלאס. מתוכם עולה תפיסת עולמו הספרותי ובוקעת אישיותו. זוהי קריאה מרתקת לאוהבי הספרות בכלל והכתיבה של וואלאס בפרט, קריאה מעוררת לשיח בתחום ביקורת הספרות והתרבות.
דיוויד פוסטר וואלאס, 2008-1962, הוא מחשובי הסופרים האמריקאיים בני זמננו.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 09/03/2019
וואלאס ידוע בכתיבתו חסרת הגבולות, המלאה בהומור והמביאה לנו את אישיותו החדה. הספר הזה מכיל את מאמריו ורשימותיו על כתיבה וספרות, על הקשר ביניהם, על חקר סוגיות כ: אירוניה, אותנטיות, הומור, מוסר, תהילה והכיף שבכתיבה. הספר מחולק לפרקים שבתוכם נמצאים כל רעיונותיו המהפכניים של וואלאס, ואת כתיבתו... המשך הביקורת
וואלאס ידוע בכתיבתו חסרת הגבולות, המלאה בהומור והמביאה לנו את אישיותו החדה. הספר הזה מכיל את מאמריו ורשימותיו על כתיבה וספרות, על הקשר ביניהם, על חקר סוגיות כ: אירוניה, אותנטיות, הומור, מוסר, תהילה והכיף שבכתיבה. הספר מחולק לפרקים שבתוכם נמצאים כל רעיונותיו המהפכניים של וואלאס, ואת כתיבתו המיוחדת.
"מזל טוב, מזל רע, מי יודע (עמ' 10)?" במאמר הראשון, שנקרא "טבעו של הכיף" וואלאס מראה לנו את יחסי האהבה-שנאה עם ספר או טקסט שאנו כותבים. הוא מתאר באירוניה את היחס המורכב של כותב לעבודת הכתיבה, את הרגשת המיאוס, שמלווה גם בהתרוממות רוח כשהספר או הטקסט יוצאים לאוויר העולם, תחושת המשטר המלווה בהדוניזם עצמי וכניסה אגרסיבית של הכותב לתוך עצמו. הכיף ביצירת הכתיבה הוא לא להיות חלק מהעולם לכמה רגעים ושעות.
וואלאס רואה בספרות הרבה יותר מאשר בידור; הוא רואה בה, ובמיוחד בקובץ זה, כוח רוחני שביכולתו להעביר ביקורת ואף להרעיד עולמות. הדקדקנות של וואלאס באה לידי ביטוי בטקסטים אותם העביר בקורסים שונים במוסדות להשכלה גבוהה, והוא מבליט כל העת את אישיותו האוונגרדית ואת דעתו.
ב"תכנית קורס אנגלית 170R – יצירות סיפורת נידחות/אקלקטיות נבחרות, אביב 2003 (עמ' 135-148)", אנו מקבלים את הסילבוס המלא של הקורס, תוך הצגת יצירות שנכתבו בין שנות ה-30 לשנות ה-70, שבדרך כלל לא קוראים עליהם או מדברים עליהם. אלמותיות קצת. הוא נותן לסטודנטים לגלות יצירות שלאו דווקא נחשבות לטובות ומשפיעות. והמטרה- לעודד שיחה וביקורת. הוא נותן לא מעט קריאת חובה, חלקה קשה להשגה בקורס זה, ודרישותיו מלאות ודקדקניות. הוא מדגיש שאינו נותן ציונים מנופחים בקורס, והלו"ז נדרש להיות צפוף ואינטנסיבי, וכל סטודנט הבוחר בקורס זה, נדרש לעמוד בו. מצורף בסילבוס זה גם "דף מידע על הסטודנט" שוואלאס יצר על מנת להכיר את הסטודנטים שלו. מכאן משתמע, שחשוב לו שהם יכירו יצירות שונות, יפתחו את הראש לחומרים ספרותיים אליהם הם לא רגילים, וזה מה שמייחד אותו כאישיות.
חשוב לציין כי הקריאה בספר זה היא מאתגרת, והקורא הממוצע לאו דווקא ימצא עניין בכל מאמריו והגיגיו של וואלאס. וואלאס למעשה הבין, כי אי אפשר לעסוק בספרות מבלי להתעמת עם המדיום שכבר האפיל עליה- הטלוויזיה. ואת זה נפגוש במאמר "טלוויזיה וסיפורת אמריקאית (עמ' 47-135)"; מאמר זה תופס את הנפח העיקרי בספר זה, ומדגיש בפנינו את ההתנגשות הבלתי נמנעת הזו. ישנה הערה בתחילת המאמר: "תתנהגו טבעי" (גם שמו של החלק הראשון במאמר זה), המכוונת לסופרים ולכותבים, שלטענתו הם עסוקים בלהיות מודעים לעצמם בצורה מחרידה, בתהייה תמידית איך הם מצטיירים לאנשים אחרים, ובכלל- איזה רושם הם עושים. מנגד, הוא מציג לנו את הטלוויזיה ככמעט מתת אל מושלמת, המספקת גישה חד סטרית לצפייה באנשים אחרים. הוא מציג לנו את תופעת המציצנות ומה מרגישים אלה שמציצים בהם. הוא מדגיש כי צפייה מרובה בטלוויזיה היא תופעת מאוד רווחת בארה"ב, והיא מסמלת תעוקה פנימית הרבה יותר רחבה. הוא מגדיר את הטלוויזיה כמדיום המשפיע על כל צופיו ומהלך חייהם, ומבחין בין צפייה פסיבית שנועדה "לנקות את הראש" ובין אי צפייה בטלוויזיה, שבעצם מזקקת את נפש האדם מהרעשים המיותרים שהיא יוצרת. הוא מציין כי הטלוויזיה מדגישה בדידות והתמכרות ומאפיינת בחדות את התרבות האמריקאית, ובמיוחד את תרבות הפופ. במאמר זה וואלאס מציין כי ישנם סופרים וכותבים המושפעים עמוקות מתרבות הפופ, וזה בא לידי ביטוי בכתיבתם. זהו מאמר אירוני, הלועג לפוסט מודרניזם ולתרבות הצריכה, ומציג את אישיותו של וואלאס במיטבה.
כאמור, מדובר בספר שאינו קל לקריאה, ולכן ניתן להתמקד בטקסטים המעניינים בו. מה גם שבמושגי הכתיבה של וואלאס (שקראתי לא מעט מחומריו), ספר זה נחשב כבד ולא מתאים לכל אחד.
למי הוא מומלץ? לאנשים שעוסקים בכתיבה, אם כתחביב ואם כמקצוע. חשוב לציין שוואלאס התאבד בשנת 2008 והמוות והפחד הקיומי הם נוכחים תמידיים ביצירתו. יצירתו היא בעלת הומור חריף ומציגה התבוננות חודרת על החיים המודרניים המערביים ועל החברה האמריקאית בפרט.
כאדם דקדקן ואוונגרדי באישיותו, הוא נחשב למערער גדול על התפיסות המקובלות הרווחות בנוגע ללימודי כתיבה וספרות אנגלית, ומאמריו לא בוחלים בשום אספקט ביקורתי. וואלאס היה יוצר חשוב, וספר זה בהחלט מוקדש לאוהבי הכתיבה שלו ואישיותו המיוחדת.
תאריך הכנסה לאתר 31/08/2018
"אם נרצה לדעת מהי נורמליות באמריקה – כלומר מה האמריקאים רוצים לראות כנורמלי – נוכל לסמוך על הטלוויזיה", טוען דיוויד פוסטר וואלאס במסה המרכזית המופיעה בספר טבעו של הכיף.
בספריית הפועלים ערכו "קובץ ראשון מסוגו בעולם", כפי שנכתב על גב הספר, "המאגד בתוכו... המשך הביקורת
"אם נרצה לדעת מהי נורמליות באמריקה – כלומר מה האמריקאים רוצים לראות כנורמלי – נוכל לסמוך על הטלוויזיה", טוען דיוויד פוסטר וואלאס במסה המרכזית המופיעה בספר טבעו של הכיף.
בספריית הפועלים ערכו "קובץ ראשון מסוגו בעולם", כפי שנכתב על גב הספר, "המאגד בתוכו כמעט את כל מאמריו ורשימותיו של דיוויד פוסטר וואלאס על כתיבה וספרות". למעריציו של הסופר מדובר במתנה שלא תסולא בפז. הספר כולל לא רק דיונים על דוסטוייבסקי, בורחס וקפקא, אלא אפילו סילבוסים והנחיות מפורטות של קורס בספרות וסדנת כתיבה שוואלאס העביר לסטודנטים שלו. וכל אלה מרתקים ומפעימים!
המסה המרכזית, העוסקת, כאמור בטלוויזיה, ליתר דיוק – בקשר שבינה ובין עולם הספרות האמריקני – מעניינת במיוחד. היא הופיעה לראשונה ב-1990, וכדרכו של וואלאס, היא כתובה בשנינות ובהומור, ומספקת תובנות מעניינות ביותר. וואלאס מציג בתחילתה ממצא שעליו מתבססת המסה לאורכה: אמריקנים "מקדישים", או "מבלים" (מלשון בליה!) כשש שעות ביום בצפייה בטלוויזיה. מכאן נובעות לא מעט מהמסקנות והתובנות שוואלאס מפתח במסה.
כך, למשל, הוא פותח את דבריו בטיעון שלפיו כאשר סופרים, שיש להם צורך הכרחי ולגיטימי של אנשים כותבים לצותת לזולת, סומכים על הטלוויזיה כאמצעי "ללטוש עיניים […] לארוב ולנעוץ מבטים", שכן "הם משקיפים מלידה", הם טועים טעות מרה. כי מה שמוקרן בטלוויזיה רחוק מאוד מהחיים האמיתיים שהטלוויזיה מתיימרת להציג, או לפחות – לייצג. הדמויות המופיעות על המרקע הן אלה של שחקנים. אנשים שמצטיינים בעיקר ביכולת אחת מסוימת: הם "פשוט גאונים מבחינת היכולת שלהם להיראות כאילו לא צופים בהם". וואלאס עומד על הזיוף המובנה בכל מה שנצפה בטלוויזיה, ולטענתו, הצפייה הממושכת בה היא "רעילה לכותבים, מפני שהיא גורמת לנו לא להבדיל בין התחקיר הממשי שנדרש לצורך כתיבת סיפורת ובין סוג משונה כלשהו של צריכת סיפורת".
אכן, וואלאס ער לכך ש"חלק גדול כל כך מההנאה שהדור שלי מפיק מהטלוויזיה טמון בלגלוג עליה," אבל ההתנשאות הזאת היא למעשה חלק מהמשחק המוסכם, שאותו הוא מדגים בין היתר בניתוח של פרסומות שמוקרנות בטלוויזיה. כך למשל הוא מתאר לפרטיה פרסומת מצליחה מאוד לפפסי, שבה הצופים "הוזמנו" ללעוג לפרסומות בכלל ולאותה פרסומת בפרט, ולהתנשא מעליהן. אבל הפרסומת ההיא לפפסי הוכחה כיעילה במיוחד, שכן היא הקפיצה את המכירות, ובכך הוכיחה את צדקת טענותיו של וואלאס. אמנם הצופים (בתקופה שבה וואלאס כתב את המסה, כלומר – ב-1990) "מנסים לחטא את עצמם ממה שצפייה מרובה כל כך עלולה לעשות להם על ידי כך שהם צופים בטלוויזיה בבוז לאה במקום בתמימות המוקסמת שרובנו גדלנו אתה", אבל הם ממשיכים לצפות!
הדברים הללו מעלים על הדעת את ספרו הידוע של מרשל מק'לוהן, המדיום הוא המסר (The medium is the message), שכבר בשנות ה-60 של המאה העשרים תיאר את עוצמתה של הטלוויזיה. הוא כינה אותה "מדורת השבט" (דימוי המנציח את המושג הופיע בתערוכה "קיצור תולדות האנושות" שהתקיימה במוזיאון ישראל, בקיץ 2015). על פי מק'לוהן, כמעט לא משנה מה יוצג בטלוויזיה. המדיה עצמה חשובה, והצפייה בה היא המספקת את העונג הנדרש. כך שאפילו אם יקרינו סרט וידיאו של אש בוערת, הצופים ימשיכו לבהות.
פוסטר וואלאס כתב את המסה שלו לפני כמעט שלושים שנה, וכשלושים שנה אחרי מק'לוהן. האם היה דבק בתפיסותיו גם כיום? האם האבחנות שלו עדיין רלוונטיות?
מצד אחד אפשר בהחלט להיווכח בהשפעות ההרסניות שיש ל"תרבות" האסקפיסטית של תוכניות הריאליטי השונות, השולטות היום בכיפה. האם ההורים מאילת שרישתו את ביתם במצלמות וידיאו והרשו לתעד את חייהם של בני הבית בכל עת ובכל מקום, גם ברגעים האינטימיים ביותר של הילדים שלהם, צעירים בני 14 ו-13, הושפעו מתוכניות ריאליטי? האם התוכניות הללו מספקות מעין לגיטימציה לטירוף?
מצד שני, אין ספק שהאינטרנט תפש במידה רבה את מקומה של הטלוויזיה. אין ברשותי נתונים או סטטיסטיקות, אבל דומני שהצעירים היום צופים בטלוויזיה פחות משש השעות שאותן מזכיר וואלאס. מעניין לדעת איך הוא היה מנתח את ההשפעות החברתיות של האינטרנט.
למרבה הצער, פוסטר וואלאס, שסבל לאורך שנים רבות מדיכאון, התאבד לפני עשר שנים, בגיל 46.
אפילו קריאת הסילבוסים שהותיר מעוררת תחושה של בזבוז מכאיב על שאדם כזה הסתלק מהעולם בהיותו צעיר כל כך.
שלא לדבר על כל הכתיבה האחרת שלו. (למשל, הספר המופלא משהו כיפי לכאורה שלא אחזור עליו לעולם). המסה הראשונה בספר שלפנינו, זאת שהעניקה לו את שמו, פשוט מקסימה. היא נפתחת בתיאור היחס האמביוולנטי, המיוסר, שיש לסופרים כלפי יצירתם: מצד אחד, היא תמיד פחותה ממה שדמיינו וחלמו ליצור (אני נזכרת בציטוט מתוך מאדאם בובארי, שבו פלובר מסביר את ההבדל בין אמן לאומן, ומדוע רק האחרון יכול לחוש סיפוק אמיתי). מצד שני, זקוקים הכותבים עד ייאוש לאישור, לתיקוף, לאהבה! גם כשאתה מרגיש שהיצירה שילדת מאוסה, "אתה רוצה לטעות טעות גדולה: אתה רוצה שיתברר שמראהו המבעית של התינוק הפגום לא היה אלא תעתוע מוזר או הזיה שלך בלבד. אבל המסקנה מכך תהיה שאתה משוגע: אתה ראית, נרדפת על ידי ונרתעת מפני עיוותים מבעיתים שלמעשה (כך משכנעים אותך אחרים) בכלל לא קיימים".
גם תיאור התהליך היצירתי נפלא: בהתחלה "כשאתה רק מתחיל לנסות לכתוב סיפורת, זה רק בשביל הכיף. אתה לא מצפה שמישהו אחר יקרא את זה. אתה כותב כמעט אך ורק כדי להגיע לפורקן…" בשלב הבא, אחרי מה שהוא מכנה "הדחף האוננותי", אתה משתוקק לאהבתם של קוראים לכתיבה שלך. ואז "אתה מגלה שאתה להוט במידה קיצונית שאנשים יאהבו את הדברים החדשים שאתה עושה". ואז מתחילה האימה, "פחד נורא מפני דחייה", ובו "האגו שלך נכנס למשחק". כתוצאה מכך אתה מתחיל לכתוב רע, כי אתה מונע ומתודלק מהצורך שיאהבו אותך… " התוצאה היא "סיפורת מחורבנת", שמקומה בפח האשפה, לא רק מתוך יושרה אמנותית, אלא "פשוט מפני שעבודה מחורבנת תגרום לכך שלא יאהבו אותך…"
הפתרון שוואלאס מציע: לחזור אל המניע המקורי. לכתוב מתוך fun: כיף.
כאן המקום לשבח את התרגום, מעשה ידיה של דבי אילון, שלא חששה ממילים לא תקניות, ידעה להמציא מקבילות למשחקי המילים הססגוניים של וואלאס ("דוסטוייבסקיאנליה"), ובמיוחד על הפתרונות המעולים שהעניקה בקטעים שבהם וואלאס מדגים את סירבולם המטופש של תרגומי דוסטוייבסקי לאנגלית. כשקראתי את הדוגמאות המצחיקות להפליא חיפשתי בסקרנות את שם המתרגם של אותם קטעים לעברית. הייתי בטוחה שמדובר בתרגומים ארכאיים של טקסטים שראו אור בעברית. הופתעתי ושמחתי לגלות את ההערה של המתרגמת: "[המובאות תורגמו מן האנגלית, בניסיון לשמר את אותו סרבול שוואלאס מדבר עליו בתרגומים שקרא]". היא הצליחה מאוד במשימה!
הספר מרנין, משעשע, מחכים ומרתק.
תאריך הכנסה לאתר 25/05/2018
אפתח ואומר שאחרי שקוראים את הספר חושבים אחרת!
הספר עוסק ביחסים של הכותב / הסופר עם עצמו ועם המטרות שלו, עם סוגיית הכיף בכתיבה, ביחס שבן הטלוויזיה לכתיבה ולצופים, ביחס של השירה ביחס אל הפילוספיה ובהנגשתה. תיאור של קורס אותו הוא מעביר התיאור כולל את הסילבוס את הדרישות... המשך הביקורת
אפתח ואומר שאחרי שקוראים את הספר חושבים אחרת!
הספר עוסק ביחסים של הכותב / הסופר עם עצמו ועם המטרות שלו, עם סוגיית הכיף בכתיבה, ביחס שבן הטלוויזיה לכתיבה ולצופים, ביחס של השירה ביחס אל הפילוספיה ובהנגשתה. תיאור של קורס אותו הוא מעביר התיאור כולל את הסילבוס את הדרישות ואת הפעולות והתרגילים שניתנים לתלמידי קורס זה.
אביא מקצת מדבריו.
"כשאתה רק מתחיל לכתוב סיפורת, זה רק בשביל הכיף. אתה לא מצפה שמישהו אחר יקרא את זה. אתה כותב כמעט אחר ורק כדי להגיע לפורקן...." הוא ממשיך ואומר שאחרי שהדברים מתפרסמים הוא מסביר על אבולוציית הכתיבה
" עכשיו אתה מרגיש כאילו אתה כותב בשביל אנשים אחרים, או כך לפחות אתה מקווה, אתה כבר לא כותב רק כדי להגיע לפורקן, וזה – מאחר שאוננות מכל סוג היא בודדה וחלולה – כנראה דבר טוב. אבל מה מחליף את המניע האוננותי? גילית שאתה נהנה מאוד מאוד מכך שאנשים אוהבים את הכתיבה שלך, ואתה מגלה שאתה להוט במידה קיצונית שאנשים יאהבו את הדברים החדשים שאתה עושה. במקום הכיף האישי הטהור מתחיל להופיע כמניע שיאהבו אותך, שאנשים יפים שאתה לא מכיר יאהבו אותך ויתפעלו ממך ויחשבו שאתה סופר טוב. האוננות מפנה מקום לשאיפות לפתות, כמניע. ופיתוי זו עבודה קשה."
לטענתו המוצא הוא מציאת הדרך חזרה אל המניע המקורי הכיף.
בקשר לטלוויזיה הוא שופך אור בפרק הנקרא E Unibus Pluram הוא עוסק בצופים בשנות ה90.
" מסך הטלוויזיה מספק גישה חד -סטרית בלבד. שסתום אל חזור מנטלי. א נ ח נו יכולים לראות א ו ת ם ; ה ם לא יכולים לראות א ו ת נ ו. "
הממוצע האמרקאי הוא 6 שעות צפייה ביום. אנשים בודדים צופים יותר לדבריו והם
" כמו יוצרי הסיפורת , מתים על צפייה חד סטרית. שכן אנשים בודדים לרוב אינם בודדים מפני שהם סובלים מאיזה עיוות מבעית או רי רע או התנהגות מעצבנת – למעשה יש כיום קבוצות תמיכה ומסגרות חברתיות לאנשים שניחנים בתכונות האלה בדיוק. אדרבה, בדרך כלל אנשים בודדים הם בודדים מפני שהם מסרבים לשאת במחירים הנפשיים של השהות במחיצת יצורי אנוש אחרים."
לגבי הטלוויזיה כדוגמה לאמנות נחותה הוא כותב
"אבל היא אינה נ ח ו תה מפני שהיא וולגרית או זימתית או מטמטמת. הטלוויזיה היא תכופות כל הדברים האלה, אבל זוהי תולדה לוגית של אותו צורך למשוך ק ה ל ולרצות אותו. ... הטלוויזיה היא כפי שהיא פשוט מפני שאנשים נוטים להיות דומים להפליא בתחומי העניין הוולגריים והזימתיים והמטמוטמים שלהם ושונים עד בלי דיי בתחומי העניין המעודנים והאסתטיים והנאצלים שלהם....בעיניין האיכות אי אפשר להאשים את המדיום וגם לא את הק ה ל. "
וואלאס מביט בדברים בצורה שגורמת לקורא לחשוב שוב, הוא מנתץ מספר מוסכמות ומביא לתהייה מחדש.
אותי הספר הזה ריתק.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|