|
|
|
שיכורת שמים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1158 |
|
|
שְׁתוּלָה בַּחֲלוֹם:
שָׁרָשֶׁיהָ עֲמֻקִּים,
גִּזְעָהּ עָבֹת,
בְּצַמַּרְתָּהּ אִוּוּ צִפֳּרִים מִשְׁכָּן.
הִנֵּה, הִנֵּה, יִפְקַח הַחוֹלֵם אֶת עֵינָיו.
חַכֵּה!
הַנַּח לָהּ עוֹד רֶגַע לְדַמּוֹת שֶׁהִיא מַמָּשִׁית!
31.8.17
גאולה הודס-פלחן היא משוררת ומתרגמת ירושלמית.
הציור של הכריכה: אינסה הודס, ייעוץ לעטיפה: אוגניה ודוד ארביטמן
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 17/01/2018
גילוי נאות, את גאולה אני מכירה באופן ורטואלי ומספריה הקדומים. במיוחד ארבעת הראשונים שבהם שיריה היו מורכבים ממילים בודדות בשורה, שירים שעסקו בהוויה הנשית, בצחוק של ילד, בקיום. הכריכה תמיד עוטרה בציור של אמא של גאולה, גם ספר זה כריכתו היא ציור מציורי האם.
... המשך הביקורת
גילוי נאות, את גאולה אני מכירה באופן ורטואלי ומספריה הקדומים. במיוחד ארבעת הראשונים שבהם שיריה היו מורכבים ממילים בודדות בשורה, שירים שעסקו בהוויה הנשית, בצחוק של ילד, בקיום. הכריכה תמיד עוטרה בציור של אמא של גאולה, גם ספר זה כריכתו היא ציור מציורי האם.
ספר זה נפתח בשיר שיכורת שמיים, שהוא שם הספר עצמו. גם בשיר השני מוכנסת שורה זו.
מים הם מוטיב מרכזי בשירתה של גאולה, מים ,רוח, תהומות, ערפל וישות אלוהית, והיחסים בין כל המרכיבים הללו.
בנוסף בספר זה חולקת עימנו גאולה הגיגים ופרשנויות על שלוש מפרשיות השבוע וגם על השיר של זלדה מרחיבה גאולה את הדיבור. להזכירכם בעבר הסתפקה גאולה בשירים עם מספר בודד של מילים.
אני בוחרת להביא שיר זה:
חושי כיצד העלום חוצה את גבולך.
עכשיו את דממה וחלום. עכשיו דממה וחלום הן את.
את גבולו של מי תחצי? במי תתני אות?
מי תתן לך זר שושנים בולות כסימן ורמז לבאות?
אחרי שיר זה בוחרת גאולה להביא מחשבות על השיר "בנהר השנה" שיר של זלדה. והיא כותבת כך:
"מצב השינה הינו מצב של מעבר ממציאות חלקית ופגומה המאפיינת את זמן הערות למציאות שלמה יותר, עשירה יותר ואולי גם מתוקנת יותר."
בעבורי מייצגים שורות אלה את שירתה של גאולה. שירת הגות והתבוננות.
ממליצה בחום.
תאריך הכנסה לאתר 12/01/2018
ספר שירה מקסים זה הינו ספר מס' 12 של משוררת מוכשרת זו ועוד ידה נטויה. בכל פעם אני מתפעמת מחדש מכשרונה של המשוררת להביע במילים מועטות עולם ומלואו. אני לא מרבה לקרוא שירה, כפי שמכרי יודעים, אך לספריה של משוררת זו שמורה פינה חמה בליבי. קראתי מספר מספריה, ואף המלצתי על חלקם, ולספריה מקום... המשך הביקורת
ספר שירה מקסים זה הינו ספר מס' 12 של משוררת מוכשרת זו ועוד ידה נטויה. בכל פעם אני מתפעמת מחדש מכשרונה של המשוררת להביע במילים מועטות עולם ומלואו. אני לא מרבה לקרוא שירה, כפי שמכרי יודעים, אך לספריה של משוררת זו שמורה פינה חמה בליבי. קראתי מספר מספריה, ואף המלצתי על חלקם, ולספריה מקום של כבוד בספרייתי. כפי שאתם יודעים, כריכה לא תמיד מעידה על טיבו של הספר, אך כריכתו המהממת של ספר זה (שצויירה בידי אמה של המשוררת) בהחלט מעידה על תוכנו האיכותי. צבעה האדום הבוהק של הכריכה מתקשר למוטיבים של אש, מים, אדמה ורוח, מוטיבים שחוזרים ונישנים בשירתה העשירה של המשוררת.
ספר חדש זה שובר את התבנית של ספריה הקודמים. בנוסף לשירים ניתן למצוא בספר הגיגים ופרשנות של המשוררת על שירה של זלדה, פרשות השבוע (פרשת וירא, פרשת וארא, פרשת תרומה) וכן מכתב אישי לקוראות עימו הזדהיתי מאד. השירים יפיפים ואיכותיים ונכנסים היישר אל הלב. אין כמו שירה טובה שמשכיחה ממך את טרדות היום יום. אני לא אוהבת לנתח שירים, מה גם שקטונתי מלנתח את שיריה של גאולה הודס פלחן, אך אצרף שני שירים שאהבתי במיוחד.
"בשבר מראה
ראיתי כי שלמה אני
והשמים מעלי היו שבורים ושלמים
והאור חתך את העצמים
שהיו תלויים בכוח רצונם בלבד
מעל המצולה.
וברכתי על היום -
האיום והמופלא."
21.8.17
"שְׁתוּלָה בַּחֲלוֹם:
שָׁרָשֶׁיהָ עֲמֻקִּים,
גִּזְעָהּ עָבֹת,
בְּצַמַּרְתָּהּ אִוּוּ צִפֳּרִים מִשְׁכָּן.
הִנֵּה, הִנֵּה, יִפְקַח הַחוֹלֵם אֶת עֵינָיו.
חַכֵּה!
הַנַּח לָהּ עוֹד רֶגַע לְדַמּוֹת שֶׁהִיא מַמָּשִׁית!"
31.8.17
המשוררת שתולה בחלום ואני שתולה בשירתה. זהו ספר מצויין לפתוח איתו את השנה האזרחית החדשה! אהבתי את הספר וממליצה עליו בחום לאוהבי השירה האיכותית ולאלה שרוצים לצאת מאיזור הנוחות שלהם ולנסות דברים חדשים. אני כבר מחכה לספר הבא של המשוררת!
בשורה התחתונה: שיכורה ולא מיין!
תאריך הכנסה לאתר 09/01/2018
לשירתה של גאולה נחשפתי בפייסבוק, ומאז איני מחמיצה ספר משיריה. גאולה היא מעיין נובע של שירים, היא כותבת שירים כמו שאני נושמת אוויר, השירים הם אש בוערת בעצמותיה ולא פלא הוא, שיסוד האש חוזר שוב ושוב בשיריה.
השירים של גאולה סוערים וצבעונים, עולים בלהבות... המשך הביקורת
לשירתה של גאולה נחשפתי בפייסבוק, ומאז איני מחמיצה ספר משיריה. גאולה היא מעיין נובע של שירים, היא כותבת שירים כמו שאני נושמת אוויר, השירים הם אש בוערת בעצמותיה ולא פלא הוא, שיסוד האש חוזר שוב ושוב בשיריה.
השירים של גאולה סוערים וצבעונים, עולים בלהבות וצונחים למים. ממריאים לשמים ונוחתים בכאב.
שירים קצרים מילים ספורות אך בעלי עוצמה סוחפת רגשות.
שירים המבקשים אהבה ,מחפשים אחר אהוב שיאסוף אותה ויהיה האור בחייה
שירים הנעים בין אור לאש, פריחה וקמילה,
מוטיבים שחוזרים בשירתה, מים, רוח, אש, יסודות היקום שלמעשה הם היסודות ששוכנים בה. יסודות שמהווים מאבק תמידי.מאבק של ניגודים ברצון להגיע לשלווה.
קובץ השירים בספר שיכורת שמים הדהד בי כמו פרק א מספר בראשית, אלוהי השמים והמים שמבדיל ביניהם, האור הממלא את הארץ ורוח האל על פני האדמה.
הרוח היא נפשה ונשמתה של המשוררת, האש הבוערת היא היצירה והמים הם מעייני השתייה שמהם לוגמת המשוררת ומקבלת כוחות והשראה. הם הראשית והקיום שלה.הם הרוח שבה שמחייה אותה יומיום.
כמו בשיר, אלוהי הרוחות
“אלוהי הרוחות
תן בי רוח,
כי כלתה רוחי
ואיך יהלכו בי אש ומים?”
גאולה תוהה בשיריה, כיצד הניגודים יכולים לשכון בשלום בגופו ונפשו של האדם.
ספר זה שונה שספריה הקודמים. קובץ שירים מאוד אחר , יש בו שירים וגם מחשבות ,הגיגים והרהורים של גאולה, את מחשבותיה היא מפנה במכתב לחברותיה, אין ציון שמות, אלא לכלל החברות, מה שנותן תחושה שכל מי שקוראת את הספר מרגישה כי היא נמנית על חברותיה. במסמך הרגיש היא מנסה לומר לכל מי שחי ושואב חוויות מספרים ,חלומות וחוויות נושא עימו מפתח, מפתח שבו יכול להשתמש בכל מה שבתוכו על מנת לחיות חיים מלאי משמעות.
אך לא רק מחשבות אישיות מאגד הספר, אלא גם ניתוח ספרותי לשירה של זלדה “בנהר השינה”.בזהירות מנתחת גאולה את השיר, מבטאת את רגשותיה על נפשה של זלדה. שירה של זלדה מזכיר את שיריה של גאולה, ואולי בשל כך גאולה מתחברת אליו ומנתחת אותו באופן מדויק.
גם על שלוש מפרשות השבוע היא מתעכבת ומפרשת בעיני רוחה.פרשת וירא, שבו מעמידה גאולה את שתי העקדות זו של ישמעאל מול זו של יצחק.
פרשת וארא, שבה מסכמת את הפרשה במשפט אחד, כי לא אלוהים גבר על פרעה אלא הפחד שלו מעצמו כאדם, הבחנה מינית.
פרשת תרומה, נתינת תרומות העם לבניית המקדש.
אי אפשר להתעלם מעטיפת הספר ציור העטיפה, כמו כל שאר עטיפות ספריה הוא מעשיה ידייה של הציירת, אינסה הודס, אמה של גאולה. שמים בוערים וציפור בודדה אחת בתוך האש המטאפורית של השקיעה. או אולי הצבע האדום מזכיר את שצבע היין שממנו מרגישה המשוררת שיכורה.
גאולה קוראת לעצמה שיכורת שמיים ואני שיכורת שיריה.
תאריך הכנסה לאתר 07/01/2018
גילוי נאות: את גאולה אני מכיר באופן אישי.
זה הספר הרביעי של גאולה שאני קורא, ויש לה עוד רבים אחרים. בכל הספרים שקראתי זיהיתי קול מובחן ועליו כתבתי בביקורות הקודמות. אזכיר בקצרה – שיריה של גאולה קצרצרים, אך מתומצתים היטב ומכילים עולם תוכן עשיר. עולם התוכן היהודי מאוד... המשך הביקורת
גילוי נאות: את גאולה אני מכיר באופן אישי.
זה הספר הרביעי של גאולה שאני קורא, ויש לה עוד רבים אחרים. בכל הספרים שקראתי זיהיתי קול מובחן ועליו כתבתי בביקורות הקודמות. אזכיר בקצרה – שיריה של גאולה קצרצרים, אך מתומצתים היטב ומכילים עולם תוכן עשיר. עולם התוכן היהודי מאוד נוכח בשיריה, על כל רבדיו: פשט, דרש, רמז, וסוד. בעיקר סוד – שיריה אפופי מסתורין וסוד, ולכן גם לא קל לפענח אותם מהר.
כל הדברים האלה מאפיינים גם את הספר הזה. הנה למשל השיר הראשון, שהרשים אותי מאוד בפיוטיות ובעוצמה שלו:
"שיכורת שמים –
שם מים
ואף כאן מים
ובכל מקום מים
ואני איני שם
ולא כאן
ולא בשום מקום.
עד אפסי ארץ
יגיע קולי,
כי איני אלא במים." (עמ' 9).
השיר מבוסס על הפירוש המסורתי – שמים=שם מים. אגב, יש גם פירושים מתחרים – שא מים, או עירוב של אש ומים, אם אני זוכר נכון. אבל אז היא מנגידה את קיומה הפרטי, האינדיבידואלי, לעולם שכולו מים שתיארה בתחילה. ואז שוב מגיע ביטוי מקראי – "עד אפסי ארץ". ובסיום, כפי שאני מבין אותו, שוב חוזרת המחברת לכוליות העולמית המימית ומזדהה איתה, ויש כאן ניגוד להנגדה הראשונה.
יש כאן, אם כך, טבילה עמוקה במימיה העמוקים של היהדות, אך גם הופעת אני פרטי, שניתן לראות בו סממן מודרני יותר. שני הגורמים האלה, לדעתי, חוזרים וחורזים בכל השירים המופיעים בספר.
אך בספר זה יש חידוש נוסף – כמה קטעי פרוזה. האמת, כבר בספר הקודם הופיע קטע אחד פרוזאי יותר, שהרשים אותי מאוד, אך שכחתי לכתוב עליו בזמנו. עתה מופיעים חמישה קטעים כאלה:
תחילה, מופיע מבט אישי על שיר אחד של זלדה, שיש דמיון רב בין שירתה לשירת גאולה ועל כן די ברור מדוע נבחרה. גם אצל זלדה, כמובן, יש חיבור עמוק ליהדות, ואף אצלה החיבור הזה מופיע בצד אינדיבידואליות.
שנית, יש "מכתב ליקירותיי". אמנם לא ברור למי בדיוק הוא מופנה, אך למעשה הוא יכול להיות מופנה לכל אחת ואחד. בו ממליצה גאולה לספר סיפור חיים מעניין ומשמעותי. אותי תפס בו בעיקר משפט אחד:
"הלוואי שהייתי חכמה מספיק כדי לדעת איך להשתמש בחוכמה שיש בי" (עמ' 55).
המשפט הזה דיבר אליי ומאוד הזדהיתי איתו. הוא גם הזכיר לי משפט מפורסם של יונה וולך – תן יופייך לחייך, ולא לדברים! (אף כי טוב גם לתת יופי בדברים, אחרת היינו חסרים את כל השירים היפים...).
ולבסוף, מופיעות בספר שלוש רשימות על פרשות השבוע – וירא, וארא ותרומה.
ברשימה על פרשת וירא, למשל, גאולה משווה בטבלה בין גירוש ישמעאל ובין עקדת יצחק (עמ' 72-73). זו השוואה מאירת עיניים ונכונה. אכן, גירוש ישמעאל הוא מעין פרוטוטיפ שחוזר אחר-כך במעמד בעקידה, והדבר מעלה שאלות נוגות על יחסו של אברהם לבניו. ועוד ההשוואה מעניינת מכיוון שהמוסלמים כידוע טועים שדווקא ישמעאל הוא שנעקד, בעוד היהודים דוחים זאת. אך גם אם נדחה סיפור כזה, הרי שגם לפי המסורות שלנו, סיפור הגירוש הוא מאוד דומה.
ועוד דוגמה, מפרשת תרומה. גאולה כותבת שהמילה "פנים" מופיעה שלוש פעמים בפרשה, פעם אחת בתיאור הכרובים, שעומדים "פניהם איש אל אחיו". בכך גאולה רואה גילוי של חסד, אך תחילה היא מפקפקת מעט בדבר ושואלת האם זו "דרשנות גרידא"? אך לדעתי זו אבחנה תקפה מאוד, וכן זכור לי מדרש אחד שמדבר על כך, שלפעמים הכרובים עומדים כשפניהם זה אל זה ולפעמים כשפניהם אל הבית, אך הדבר תלוי במצב ישראל ובשלום שיש ביניהם.
וכן גאולה נדרשת לביטוי "איש אל אחיו", או בתיאור היריעות – "אישה אל אחותה" ורואה כאן תיאור של קרבה ויציבות. אני מסכים גם עם זאת, ובאמת תמיד הביטויים הללו צדו את עיני והפליאו אותי (ואגב, כך גם הביטוי בפרשת נח לגבי זוגות החיות שנכנסו לתיבה – "איש ואשתו"!).
לסיכום, ספר מהנה נוסף של גאולה, כשהפעם יש גם בונוס בדמות כמה קטעי פרוזה ופרשנות מעניינים ומחכימים. קטעי פרשנות המקרא, אוסיף, מעוררים את התיאבון, ואשמח לראות בעתיד ספר שלם של גאולה עם פרשנויות כאלה.
תאריך הכנסה לאתר 05/01/2018
'שיכורת שמים' הנו ספרה החדש והנפלא של המשוררת גאולה הודס-פלחן. ספר זה משלב בתוכו מעבר לשירים מיוחדים, גם מבט אישי של גאולה על שירה של זלדה, מכתב אישי ונוגע ללב לכל יקירותיה ורשימות על שלוש פרשות השבוע.
השיר הפותח את הספר נקרא 'שיכורת שמים' והוא מתאר דימויים עשירים על... המשך הביקורת
'שיכורת שמים' הנו ספרה החדש והנפלא של המשוררת גאולה הודס-פלחן. ספר זה משלב בתוכו מעבר לשירים מיוחדים, גם מבט אישי של גאולה על שירה של זלדה, מכתב אישי ונוגע ללב לכל יקירותיה ורשימות על שלוש פרשות השבוע.
השיר הפותח את הספר נקרא 'שיכורת שמים' והוא מתאר דימויים עשירים על מים הנמצאים בכל מקום ובכל זאת...
"שיכורת שמים -
שם מים
ואף כאן מים
ובכל מקום מים
ואני איני שם
ולא כאן
ולא בשום מקום.
עד אפסי-ארץ
יגיע קולי,
כי איני אלא במים."
משמעויות נסתרות שורות בין דפי הספר, מהן ניתן להבחין בנפשה העדינה ומלאת הניגודים והסתרים של המחברת. כל שיר גורם לנו לצלול לנבכי נשמתנו ונשמתה של המחברת באותה הנשימה.
אש ואהבה, שמש ושמיים, אדמה פרח ושמיים, סערות ומים והכל סובב ומסתובב בשירים מחפש גאולה ותקווה.
"גדול, גדול היום – נבקעו שערי הזמן.
מן המצולות, אנו דוהרים לקראתנו -
בנתיבי שמשות מתרסקות.
דומה שעוד רגע נמוש את האדמה,
המחותלת בערפל אינסופי.
דומה שעוד רגע נהפוך למוחשיים.
דומה."
הדימויים העשירים נראים כאילו נלקחו מעולם האגדות והפנטזיה אך גאולה קושרת אותם בחוכמה לחיינו אנו, למשמעות החיים ולסודות האפלים לעתים הרוחשים בעולמנו. כל שיר אפשר וכדאי לקרוא כמה פעמים כדי לעמוד על יופיו וסודו.
השירים הם קצרצרים ברובם אך מכילים בתוכם המון אמת ויופי.
"ראיתי בצמרת עץ – ציפור,
והיא לא ראתה עצמה
בצמרת.
ראתה שמים,
ראתה אדמה,
ראתה ענף,
ואת עצמה לא ראתה -
לא רדפה אותה דמותה,
הו, מאושרת!"
בהמשך מופיע פירוש אישי על השיר של זלדה 'בנהר השינה'. כל כך הרבה תובנות וחוכמה יש בפירוש זה של המשוררת גאולה, פשוט תענוג לקרוא ולהחכים.
עוד פן אישי בספר בדמות מכתב אישי מגאולה והוא מתחיל כך: 'בנות יקרות אחד המפתחות שהייתי מאוד רוצה שיהיו לי הוא המפתח למה שצבור בראש שלי, כל הספרים שקראתי, החלומות שחלמתי, המחשבות שחשבתי והחוויות שהתנסיתי בהן."
וזה ממשיך בפניה אישית ונרגשת בו מבארת גאולה את משנתה לחיים בעלי משמעות. מקסים ביותר!
בחלק השלישי מופיעים הרהורים על שלוש פרשות השבוע במבט אישי ומרענן ביותר של גאולה שגם מהן ניתן ללמוד ולהחכים.
ספרה של גאולה משלב בתוכו שירים יפיפים ומרתקים בתוספת אישית מרגשת ומיוחדת.
אהבתי ממליצה מאוד על ספר זה ומחכה לספריה הבאים!
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|