איפה ישנם עוד רופאים כמו הרופא הזה
הספר 'בצבע השבועה' מאת ד"ר יצחק מלר, אורתופד-כירורג אונקולוגי בכיר, מציג את התמודדותו הקשה של רופא מסור לשבועת הרופא עם דילמות מוסריות קשות הקשורות לפוליטיקה, ביורוקרטיה וקפיטליזם.
יצחק מלר קיבל את 'אות המופת לרופא' בשנת 1996, והוא דוגמה ומופת לטיפול הנכון אותו צריך רופא להעניק לחולה, והדבר בא לידי ביטוי לאורך כל הספר הכתוב בשפה פשוטה, ברגש ועם המון כאב.
הספר מציג דילמות מוסריות קשות ותיסכול של מי שחתם על שבועת הרופא – שבועת היפוקרטס, והתחייב לעשות ככל שביכולתו לשמר חיי אדם ללא הבדל, דת, גזע מין – להציל חיי אדם, כל אדם!
מתוך "תפילת הרופא" המיוחסת לרמב"ם: 'תזכני להביט על סובל הבא לשאול בעצתי כעל אדם בלי הבדל בין עשיר לעני, ידיד ושונא, איש טוב ואיש רע. את האדם בצר לו – הראיני רק את האדם'(עמוד 98).
יצחק מלר מתאר את ילדותו ביפו, בן להורים ניצולי שואה, שהתגוררו בבית שננטש על ידי ערבים, וחיו בשכנות לערבים: 'אני לא זוכר שנכנסו אלה לבתי אלה, אבל בחוץ כולם שיחקו וגדלו ביחד' (עמוד 24),
משפחה אשכנזית-חילונית שעבדו כדי לשרוד בתקופת הצנע, עם התעלמות מהערבים שמסביב, וללא ידע כלשהו על השפה הערבית, ההיסטוריה הערבית או דת האיסלם.
בהמשך חייו, כאשר עבד כרופא, הוא חווה את הפלורליזם של השתלבות ערבים במערכת הבריאות בישראל: 'מדובר באנשי מקצוע נהדרים, ועל פי תחושתי מערכת היחסים בינינו טובה' (עמוד 32), כאשר בבית החולים מטפלים זה לצד זה ביהודים, פלשתינאים, מחבלים וגם חרדים שונאי מדינת ישראל והערבים גם יחד' (עמוד 35), אבל קימת תחושת החמצה גדולה, כי לא מצליחים להגיע להסכם שלום פוליטי,
ואת תחושת השנאה הוא חש מצד רופאים במצרים, לשם הוזמן לכנס רפואי כאורח וכמרצה.
הכירורג הבכיר הזה, שמציל נפשות יום ולילה כמעט ללא הפסקה, לא דואג לבריאותו שלו: הוא חי בלחץ מתמיד, שינה לא סדירה, שותה קפה בתדירות גבוהה, מעשן, התזונה לא בריאה(קרואסונים, וופלים) וחי ב'מצב מלחמתי כרוני' (עמוד 44).
הוא חווה מצבים קשים של טיפול ביהודים ופלשתינאים במסגרת שירותו הצבאי כרופא ברצועת עזה, מזועזע ממכלאות של עצורים פלשתינאים, ומתמודד עם דילמות מוסריות קשות, כמו הצלת חיים של מחבל-רוצח או שהוא מעניק אישור כשירות בריאותית לחוקרי שב"כ, ומאשר תיחקור אלים של מחבל שצריך להוציא ממנו מידע חשוב (עמוד 58).
הוא מוצא עצמו במחזה אבסורד כאשר 'רופאים ישראלים יהודים מטפלים בילדים פלסטינים חפים מפשע שהובאו מעזה, שם פגע בהם בהפצצה מטוס ישראלי...' (עמוד 117).
יצחק מלר מקדיש פרק לנושא טופס 17, והוא מתאר עיכובים ביורוקרטיים של חודשים, שהם קריטיים לחולים במחלות הסרטן: 'זוהי התנהלות רשלנית ובלתי סבירה בעליל' (עמוד 139).
'טופס 17 הוא פיסת נייר מפלצתית שהפכה לאימת האדם החולה' (עמוד 133), ו- 'אני מצפצף על הטופס המזורגג הזה' (עמוד 136).
הוא תוקף את הפקידים וגם את רופאי קופות החולים – כולם פועלים על פי שיקולים כלכליים קרים של חברת ביטוח במטרה אחת ויחידה: לחסוך כסף למערכת, והחולה לא מעניין אותם:
'החל ברופא המשפחה המסכן שנמצא בתחתית הפירמידה במצב מתמיד של חוסר אונים, דרך מנהלי מרפאות ומחוזות וכלה בהנהלת הקופה' (עמוד 139).
נאמן לשבועת הרופא, יצחק מלר קיבל וטיפל בחולים במצב קשה למרות שלא הגיעו עם טופס 17, ואחר כך
פנה בדרישה לפקידים לאשר טופס 17 למטופליו, מצא עצמו בעימותים, איומים ואף ננזף על התנהגותו על ידי מנהליו בבית החולים, אבל הוא לא וויתר על מחויבותו לטפל ומהר כדי להציל את מטופליו.
יצחק מלר מצא את עצמו גם נאבק מול קצינים בצבא, שעיכבו ילדים פלסטינאיים ומשפחתם במחסום מעבר לישראל, והצליח להשיג אישורים כדי להביא במהירות ילדים במצב רפואי קשה אל שולחן הניתוחים (עמוד 167): רופא שנלחם להצלת חיי ילדים מול פוליטיקה שלא מתעניינת בחיי אדם.
יצחק מלר מתמודד גם עם דילמת מושג ה"חיים" לעומת "איכות חיים" (עמוד 186):
האם מצב של נכות קשה, אובדן איברים בניתוח והמשך חיים בנכות וכאבים ראוי להיקרא "חיים"?
הוא כרופא הבין שישנם מצבים שבהם עדיף להניח לחולה למות בשקט במיטתו.
דילמה נוספת קשורה לתחרות ויריבות בין רופאים ובעיקר בין מרכזים רפואיים: 'רובנו בעלי אגו מנופח, ולעיתים קרובות אנו שוכחים את מצוות "והצנע לכת" וחוטאים בחטא הגאווה על חשבון החולים'
(עמוד 193), וקיים גם ניגוד דעות מול רבנים נציגי אלוהים, שיש להם המלצות ללא כל ידע רפואי.
דילמה נוספת קשורה לקשר בלתי תקין לדעתו בין רופאים לחברות תרופות, כאשר הרופאים ממליצים על תרופה זו או אחרת תמורת בונוסים וצ'ופרים(עמוד 212), ויש גם תופעה של הפניית מטופל לרפואה הפרטית בעבור בצע כסף, כאשר מי שמוכן לשלם, זוכה לטיפול רפואי טוב יותר (עמוד 218).
יצחק מלר לא עמד בדילמות הקשות ובמאבקים האינסופיים שניהל, ולכן החליט לפרוש מעבודתו כמנתח בכיר בבית חולים, כי חש שהוא לא מסוגל להישאר במערכת שבה הוא לא מצליח לממש את שבועת הרופא.
הספר מומלץ מאוד לסטודנטים לרפואה, לרופאים ולכל מי שמופקד במערכת הבריאות על הטיפול בחולים, והוא מומלץ גם לכל אדם שמעוניין לדעת מה קורה וכיצד להתמודד במקרה הצורך עם מערכת הבריאות המתוארת כלא בריאה בספר חשוב זה.