|
|
|
לרקוד לרקוד לרקוד |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3996 |
|
|
לרקוד לרקוד לרקוד הוא מעין ספר המשך לרב המכר של מורקמי "מרדף הכבשה". זה סיפורו של גבר בודד בן שלושים וארבע, שסיוטיו הופכים למציאות. הגיבור עלום השם רדוף חלומות ביעותים של נערת ליווי שאתה ניהל בעבר מערכת יחסים במלון מפוקפק, והוא נמשך בעל כורחו בחזרה למקום.
מתברר שבינתיים נפהך למלון פאר ושם, באזור הדמדומים שבין המציאות למה שמעבר לה, פוקד עליו איש הכבשה המסתורי לרקוד. נחוש לשרוד בעולם אבסורדי הוא יוצא למסע מבהיל ומוזר אל עברו בעקבות פרשת רצח שהחשוד העיקרי בה הוא חברו מימי בית הספר.
במסווה של סיפור בלשי קצבי טווה מורקמי משל על הישרדות בעולם המנוכר. בכתיבתו הייחודית, שהקנתה לו שם עולמי ומעריצים רבים, הוא ממשיך להלך על הגבול שבין ריאליזם לסוריאליזם.
הרוקי מורקמי הוא גדול סופרי יפן כיום וזוכה פרס ירושלים לשנת 2009. בין ספריו שראו אור ב"כתר" וזכו לשבחי הביקורת ולאהדת הקהל: "מרדף הכבשה", "יער נורווגי", "קפקא על החוף" ו"ריקוד האדמה".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
לרקוד לרקוד לרקוד - הרוקי מורקמי
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 24/04/2015
הסופר היפני הרוקי מורקמי מחונן ברגישות הדומה לזו של בני תרבויות העולם הקדום. כמו המצרים הקדמונים, גיבור הרומן "לרקוד לרקוד לרקוד" לא מפריד בין דומם, חיה לאנוש. הוא מדבר אל מאפרה כמו הייתה בשר ודם. הוא מנהל שיחות עם ספק אדם, ספק חיה, איש כבשה שיצא מן היער ושמשמש לו כמנטור. בשהות בהוואי הוא רואה... המשך הביקורת
הסופר היפני הרוקי מורקמי מחונן ברגישות הדומה לזו של בני תרבויות העולם הקדום. כמו המצרים הקדמונים, גיבור הרומן "לרקוד לרקוד לרקוד" לא מפריד בין דומם, חיה לאנוש. הוא מדבר אל מאפרה כמו הייתה בשר ודם. הוא מנהל שיחות עם ספק אדם, ספק חיה, איש כבשה שיצא מן היער ושמשמש לו כמנטור. בשהות בהוואי הוא רואה בשמים ענן שמזכיר לו גולגולת של פיטקנטרופוס. מה שהגיבור לא מסביר לנו הוא שהפיטקנטרופוס, שביוונית פירושה אדם קוף, היא מילה שהמציא הביולוג-פילוסוף הגרמני ארנסט הקל ליצור שמעולם לא התגלה ואמור להיות, לפי חיזויו של הקל, חוליית הביניים בין האדם לשימפנזה, אביהם המשותף. חצי אדם, חצי קוף, שחי לפני נקודת הפיצול, לפני 5 מיליון שנים. חיזוי מדעי מחייב את מציאותו של יצור הכלאיים האגדתי.
גיבוריו של הרוקי מורקמי מהלכים אכן על קו התפר שבין אגדה למציאות, ילדות לבגרות, חיים למוות. הסופר היפני שחי בעברו באיטליה ובארה"ב, שעותקי ספריו נמכרים במיליונים ברחבי העולם, כותב ברגישות שאין כמוה ובטכניקה להטוטנית מעוררת השתאות על שערים, מדרגות, מעליות ודלתות שמהם מסתעפים ונפתחים עולמות מקבילים.
"לרקוד לרקוד לרקוד" הוא מותחן מטאפיזי שקשור לספריו האחרים של מורקמי, ביחוד ל"מרדף הכבשה" שלו הוא מהווה מעין המשך, אך ניתן לקרוא אותו כיחידה נפרדת. מורקמי גילה שכתב אותו כאקט תרפויטי לאחר הצלחתו המסחרית המסחררת של "יער נורווגי". "לרקוד לרקוד לרקוד" הוא "מהפך דפים" עב כרס שבו קטעי חיים יומיומיים של קימה, רחיצה, שיטוטים, הכנת ארוחות, אכילה במסעדות, שתייה, ביחוד של בירה ואלכוהול ושמיעת מוזיקה, נשברים, נחתכים באירועים עוצרי נשימה, דרמטיים ואלימים תוך מפגש מקפיץ בין יומיומי-בנלי לסוריאליסטי-ביזארי.
גיבור הספר שאינו מגלה את שמו הוא יפני בן 34, שכמו מורקמי עצמו, בקי בתרבות המערב וגר בטוקיו. אשתו עזבה אותו לטובת בחור אחר משום תלישותו וחוסר יכולתו לתקשר. גם שותפו לחברת הפרסום והתרגום המצליחה שהקימו יחד מרוצה מאוד כשהוא פורש ממנה. לא היה ביניהם שום ריב אך השותף מרגיש הקלה כשהוא נשאר לבדו ומקדם את החברה עוד ביתר הצלחה. במשך שישה חודשים נסחף הגיבור במין חוסר מעש כדי לעכל את גירושיו. לאחר מכן הוא מנצל את קשריו כדי לעסוק בכתיבת מאמרי פרסומת בהזמנה, "גריפת שלג", כפי שהוא קורא לכך באירוניה. עבודה אבסורדית, חסרת עניין, שבינה לבין אמנות וספרות אין ולא כלום, אך נחוצה. הבחור יודע להשתלב בחברה אך אינו הופך להיות שבוי של השיטה, כמו דמויות אחרות בספר. מורקמי כדרכו מעביר ביקורת על הקפיטליזם הפראי ועל הכרישים הנדל"ניים שלא בוחלים באמצעים מאפיוזיים כדי להגיע למטרתם. חשבון הבנק של הגיבור, העושה מלאכתו נאמנה, הולך ותופח ואחרי שלוש שנים הוא מודיע לכל מעסיקיו שייעדר לחודש. יהיה בידו להתקיים תקופת מה בלי לעבוד.
חלום מוזר פוקד אותו בקביעות. מלון ישן ועלוב בסאפורו שבו גר מספר ימים לפני ארבע שנים עם חברה בשם קיקי יוצא מגופו בצורת גשר ארוך מעמקי הפרהיסטוריה ועד לקצות היקום. הוא והמלון מהווים מעין יצור כלאיים, אנוש ודומם. שמו הוא מלון דולפין. קיקי חברתו, שעבדה לפרנסתה כנערת ליווי מטעם חברה בינלאומית שלקוחותיה נבחרים בקפידה, לפי מעמדם החברתי הגבוה ואמצעיהם הכספיים, עמדה על כך שיגורו במלון העבש שחלק ממנו שימש כמין מוזיאון מאובק להיסטוריה של הטבע. אביו של מנהל המלון היה מדען שהתמחה בחקר כבשים והארכיון שהשאיר אחריו נשמר שם. קיקי נעלמה. אובססיה אחת ויחידה מניעה את הגיבור: לחזור למלון ולמצוא את קיקי. הנערה, שאתה ניהל רומן קצר, זקוקה לו. דרך החלום המוזר הפוקד אותו, היא קוראת לו ללא הרף.
הגיבור נוסע אם כן לסאפורו ומגלה שבמקום מלון דולפין הישן עומד עתה מלון גבה קומות אולטרה מודרני, הנקרא בשם דומה. הוא שוכר בו חדר ומתיידד עם אחת מפקידות הקבלה. זו מספרת לו על חווייה מוזרה שקרתה לה במלון. כשיצאה לילה אחד מהמעלית, בקומה ה-16, חשכו כל האורות והיא מצאה עצמה במקום אחר, אפל, זר ומפחיד. אור קלוש בקע מאיזה חדר לא מוכר והיא דפקה על הדלת אך הצעדים ששמעה, שלא נשמעו לה אנושיים, הפחידו אותה עוד יותר והיא נכנסה שוב למעלית וחזרה למלון המציאותי המוכר. הגיבור מתנסה אף הוא באותה חווייה אלא שהוא נכנס לחדר ופוגש שם באיש כבשה המתחבא בתוך חדרו כמו הכבש הפרהיסטורי המסתתר במעבה מערה בסוף הרומן. הקשיש העטוף עור כבש משומש ומלוכלך הוא המוקדן שמכוון את הקשרים בין הגיבור לעולם. בתום שיחה ארוכה על חייו של הגיבור עד הלום, איש הכבשה מייעץ לו להמשיך לרקוד. בכל מחיר, אף אם הכול נראה לו אבסורדי ומטופש, עליו להמשיך לרקוד, לצלילי המוסיקה המתנגנת. הכוונת הקשרים במרכזייה שעליה מופקד איש הכבשה תלויה בהמשך הריקוד. איש הכבשה הוא דמות אבהית קמאית, כמו הדולפין מהמיתולוגיה היוונית, המסייעת לגיבור למרכז את חייו, למצוא את פשר כל האירועים הנראים לו לא מובנים ולא קשורים. כמו כן מונע ממנו הקשיש המוזר להתנתק מהמציאות, לצלול לעולמות דמיון, בדייה, אשלייה או הרס עצמי, כמו דמויות המשנה האובדניות, השחקן ונערות הליווי אשר מגלמות חלקים, צללים ממנו עצמו.
איש הכבשה מגלה לגיבור שמנהל המלון שנאלץ למכור אותו בעל כרחו לבעלים החדשים (הקשורים למאפיה היפנית) עמד על כך שבשמו תישאר המילה דולפין כדי לאפשר לו, לגיבור, לחזור אליו. התחקות אחרי משמעותו של הדולפין במיתולוגיה היוונית תבהיר לנו שהוא ממלא בה תפקיד של מדריך, מורה דרך, מציל ממוות, מתיר חוטים ומרעיף אהבה וחיבה על בני אדם. בסיפורי יורדי ים, הדולפין ידוע כמוביל ספינות שאיבדו דרכן בסערה ומציל מלחים שספינתם נטרפה. הדולפין מחובר גם לחוזת העתידות של דלפי אשר מתקשרת עם עולם עליון. המילה עצמה, דלפוס, נגזרת מ-דולפין, מילה שבאה מיוונית ופירושה הוא חלל, שקערורית, מערה או רחם. בצרפתית,
,Dauphin
פירושה לא רק החיה דולפין כי אם גם יורש עצר. כך נקרא הבן הבכור של המלך שעתיד היה לרשת את כסאו. ובהרחבת משמעות, בן אהוב הזוכה לתשומת לב מיוחדת.
יורש עצר אהוב הגדל במשפחה מתפקדת ומגינה. זהו האידיאל שגיבוריו של מורקמי לא זוכים לו. רובם המכריע מתמודדים עם קשיי הסתגלות בחיים שמקורם במשפחה מרעילה. אך את תפקיד ההורים שכשלו ובגדו, לעתים שלא מרצונם, עשויות למלא דמויות אחרות שמהן ניתן לשאוב כוח כדי להמשיך לרקוד ולמלא את תפקידו בעולם. כמו איש הכבשה לגבי גיבור הרומן, כמו הוא עצמו לגבי יוקי בת השלוש עשרה, ספק ילדה ספק אישה, שניחנה בכוחות על טבעיים כמו חוזת העתידות של דלפי, שלולא התערבותו האוהבת והחפה מכל אינטרס של הגיבור בחייה הייתה ללא ספק הולכת לאבדון, כמו מתאבדים רבים אחרים ביצירתו של מורקמי.
פקידת הקבלה וגיבור הרומן חוו אם כן שניהם יציאה מעולם ההווה וחזרה לעבר, למלון הישן שנחרב תחת מכבשי המודרנה, אך מצוי ביקום מקביל הקיים בתודעתם. קרבה מיוחדת שוררת בין שתי הדמויות. הפקידה משמשת כעין כפילה של המספר, אחות תאומה הצעירה ממנו בעשר שנים, ובזרועותיה אכן ימצא גאולה בסוף מסעו. הגיבור גר בדירה מעל אוטוסטרדה כשמעבר כלי הרכב בה מסמל את חוסר יכולתו ליצור יחסים קבועים ולקבוע שורשים במציאות. פקידת הקבלה, בהתאם, אוהבת את אווירת המלון שבה אנשים באים ללון כמה ימים, עוזבים ומתחלפים באורחים אחרים. מאי היציבות הנפשית יירפאו יחד שני הגיבורים בסוף הרומן.
את קשיי המעבר מילדות לבגרות ממחישה באופן מובהק סצינת המפגש בין גיבור הרומן לנערת הליווי מיי שאתה הוא מבלה לילה אחד לפני הירצחה. מה מניע נערה יפהפיה ממשפחה בעלת אמצעים שרק זה עתה סיימה תיכון להירשם לחברה בינלאומית (בבעלות מסתורית, כמו זו של המלון היוקרתי), המספקת שירותי מין לגברים עשירים? הלילה המשותף מתואר כבילוי תלמידים תמימים בקייטנת קיץ. כמו הגיבור שאינו נוקב בשמו האמיתי, ועל שאלתה לשמו עונה: ויני הדובון, גם נערת הליווי מתכנית בשם בדוי, מיי. מיי העיזונת וויני הדובון זורקים זה על זה כדורי שלג כמו בסיפור אגדה מופלא, מנותק מעולם המציאות שבו יש להיזהר מסכנותיו. מיי משתעשעת בעולם בדוי ואשלייתי, משחקת תפקיד של מישהי אחרת בסרט גרוע כדי לדחות את הרגע שלא יגיע שבו יהיה עליה להתבגר ולהיות היא עצמה. התמודדות עם הזהות האמיתית היא סימן לבגרות שגיבורי הספר מתקשים להשיג.
נוכח תמונות גופתה של מיי שמציגים לפני הגיבור מפקחי המשטרה הממונים על החקירה, חוזר ברומן משפט בדבר סופיותו של המוות. המצרים הקדמונים, שעליהם חושב הגיבור ומדמיין את חייהם בין סכנות הקרוקודילים, האמינו בחיים שלאחר המוות. אך מה בדבר הגיבור שכמו משנן לעצמו שהיקומים המקבילים קיימים רק בתת המודע. תקשור עם המתים נועד רק כנחמה וכתקווה לקרוביהם החיים. המוות הוא סופי ומוחלט ואחרי הירקבות הבשר נותרים רק השלדים. הצבע הלבן ברומן הוא צבעם של עצמות המתים הבוהקות, של הענן הדומה לגולגולת, של העשן המיתמר לעבר השמים ונעלם, של פתיתי השלג והדממה, של פירורי האבק, של צמר הכבשה.
בד שעליו מוקרן סרט או קיר שעליו מושלכים צללים מעוותים של העומדים לפניו מהווים לוחות, מחיצות שמעבר להם גועש ים המוות שבו האמינו הקדמונים. קפיצה מקצה העולם התלול אל התהום פירושה מעבר מוחלט אל סוף, טביעה למוות שאין ממנה אפשרות חזרה לחיים.
מכאוס קמאי, הדומה לזה שלפני הבריאה, אל הידוק האישיות וצרירת כל חלקיה וצלליה, על עברה, פצעיה והזיותיה, ליחידה אחת, מסלולו של הגיבור דומה לתולדות כדור הארץ. זהו רומן על העולם, על כל העולמות, מרכזיים ומקבילים, מיקרוקוסמוס ומקרוקוסמוס, מאז בריאתם דרך הפרהיסטוריה והתרבויות הקדומות עד כיבוש החלל והשתלטות הקפיטליזם הפרוע והמושחת. מורקמי כמו שכתב את "חידת היקום" של ארנסט הקל, שהיה מתומכיו של דרווין. זהו רומן שמציג את ההיסטוריה של התפתחות המינים ומסביר את סודות ההישרדות בעולם מנוכר שהסכנות בו נובעות מפנים ומחוץ. זכרונותיו של הגיבור מהתיכון בנוגע לחבר כיתתו שנעשה שחקן מובילים אותו תמיד לשיעורי המדע שבהם ערכו התלמידים ניסויים במעבדה ולמדו להסתכל במיקרוסקופ.
בסוף דרכו בספר מבין הגיבור שלא קיקי קראה לו בחלומו החוזר למצוא את מלון דולפין אלא הוא עצמו. לרקוד לצלילי מנגינה, ההנחייה שנתן לו איש הכבשה, פירושה למלא את תפקידו בחיים ובעולם באהבה ובנאמנות, להטביע בו חותם אישי, לשקם את עצמו לאחר זעזועים טראומטיים, להתייחס לעצמו ולאחרים ביושר, יושרה, כנות, באופן שלא יעורר אחר כך חרטה וצער, להיות קשוב לצרכיהם של האחרים, לראותם ולהגשימם. לכל זה נחוצה השקעה של רצון. המעברים בין שלבי החיים שהינם כיציאה וכניסה ממלון אחד למשנהו כרוכים אצל גיבוריו של מורקמי בקשיים ובמשברים והשורדים ממשיכים לרקוד כל חייהם כמו הזוגות הזקנים בחופשה בהונולולו שנראים מאושרים גם בגילם.
"לרקוד לרקוד לרקוד" הוא רומן עשיר, עמוס ומעיק לעתים, כמו החיים עצמם, אך גם נותן הרבה הסברים ופתרונות לפירוש יצירתו של מורקמי ולמשמעות החיים בכלל. וכאן הוא גם מרגיע ומבהיר ומשמש מורה דרך ספרותי, פילוסופי, נפשי ומעשי.
מורקמי כקאוץ' להתפתחות אישית, בינאישית ולניהול אדמיניסטרטיבי נותן עצות שלא נופלות באיכותן משפע ספרי ההדרכה המציפים את השוק. מלבד גאוניותו בבניית סיפורים שבהם הוא מקפץ ממרחב אחד לאחר בזריזות אקרובטית, ניחן המאסטרו גם ביכולות החלטה ומעשה במציאות עצמה אשר ללא ספק סייעו לו לנווט את חייו באופן מופלא. והוא ממשיך לרקוד ולרוץ כשמעריציו הכשופים צופים בו בהשתאות מהולה לעתים בקנאה. רקדנים כאלה יש רק כמה בדור
הספר נקרא בצרפתית
תאריך הכנסה לאתר 05/03/2013
הספר לרקוד לרקוד לרקוד הוא מעין ספר המשך לרב מכר של מורקמי "מרדף הכבשה". אני מודה שלא קראתי את הספר הקודם, "מרדף הכבשה", למרות שממליצים (אך אין זה חובה). יכול להיות שעקב כך תחילת הספר לא הייתה מובנת לי אך עד מהרה נשאבתי לתוך הסיפור.
גיבור הספר הוא גבר בודד, גרוש, בן 34... המשך הביקורת
הספר לרקוד לרקוד לרקוד הוא מעין ספר המשך לרב מכר של מורקמי "מרדף הכבשה". אני מודה שלא קראתי את הספר הקודם, "מרדף הכבשה", למרות שממליצים (אך אין זה חובה). יכול להיות שעקב כך תחילת הספר לא הייתה מובנת לי אך עד מהרה נשאבתי לתוך הסיפור.
גיבור הספר הוא גבר בודד, גרוש, בן 34. בעל רצון עז לפגוש את נערת הליווי (מאוחר יותר נגלה כי שמה קיקי) איתה ניהל מערכת יחסים זמן מה והם התגוררו במלון "דולפין", המקום היחיד שקיקי הייתה מעוניינת לגור.
עמוד 6: "חור נידח וקטן. כל זמן שהותנו שם איני זוכר שראינו לקוח אחד מלבדנו. היו שם כמה טיפוסים ששוטטו במבואה, אך מי יודע אם הם התגוררו במלון?"
כשיוצא לחפש אותה חוזר לאותו בית מלון, הוא מגלה כי בית המלון השתנה מקצה לקצה סימן הזיהוי היחד – שם בית המלון נשאר כפי שהיה.
עמוד 25: "טיפסתי בשביל הכניסה המשופע ונכנסתי בעד הדלתות המסתובבות העשויות נחושת מבריקה. המבואה הייתה גדולה דייה להכיל אולם ספורט, התקרה נישאה לגובה שתי קומות לפחות.."
יש מעבר במהלך הספר ממציאות לחלום או דמיון - אחת הדמויות היא "איש כבשה" המסתורי שפוקד עליו לרקוד.
עמוד 85: "תרקוד," אמר. "זו הדרך היחידה. הלוואי שיכולנו להסביר טוב יותר. אבל אמרנו לכל מי שיכולנו. תרקוד אל תחשוב. תרקוד. תרקוד כמיטב יכולתך. כאילו כל חייך תלויי בכך. אתה חייב לרקוד"
מנקודה זו ואילך מופיעים בספר מספר דמויות שמקדמות את העלילה, כל הדמויות מעט מוזרות, בודדות. שהופכות את הסיפור למעניין וקריא, ולפעמים אף משעשע:
תחילה, בבית המלון הוא מכיר את פקידת הקבלה בעלת שם ייחודי ומוזר, שגם היא חוותה את המפגש עם "איש הכבשה" המפגש הותיר עליה פחד וחשש. בהתחלה אין לה שם והיא פשוט נקראת "ידידתי פקידת הקבלה".
בעת יציאה מהמלון מתבקש ללוות בבטחה למטוס נערה בת 13 שנשכחה בבית המלון. שמה יוקי, ילדה בעלת כוחות על טבעיים (הרואה את הנסתר) ולה הורים שהקשר בינם להורות מקרי בהחלט. השניים הופכים מאוד קרובים. טסים לחופשה בהוואי מדברים על נושאים של בינו לבינה.
עמוד 245: "אולי היא אימא מחורבנת, והיא באמת דפקה לי את החיים, אבל היא מעניינת. לא כמו אבא".
בהמשך העלילה, חידוש הקשר עם חבר לספסל הלימודים שמבחינתו הוא המפתח למצוא את קיקי שכן שניהם שיחקו יחדיו בסרט קולנוע.
נערת ליווי נוספת שאיתה בילה לילה אחד ולאחר אותו הלילה היא נרצחת במסתוריות.
ישנן דמויות נוספות שכולן יחד מעצבות את עולמו ואת העלילה. המכנה המשותף של כולן שהן מתקבצות לאוסף של אנשים תימהונים וביזאריים.
מקריאת התקציר בגב הכריכה הבנתי כי יש כאן סוג של סיפור בלשי, למרות שלדעתי הסיפור הבלשי לא מורגש ולא חשתי מתח. הסיפור הבלשי היה מעטפת רחבה לסגנון החיים של הגיבור.
אינני יכולה להניח את האצבע ולהגדירו כז'אנר ספציפי ולתחום אותו כספר מתח או תעלומה, פנטזיה או כרומן. מצאתי שיש מספר נגיעות בכל תחום בספר בגלל שאין בו שבלוניות של ז'אנר מסוים.
הסופר בכישרונו הייחודי מעביר בעזרת סרקזם סמוי ביקורת על החברה ותרבותה. הכול סובב כסף, מנסים לקנות אותו והוא בסך הכול מעוניין להיות מאושר.
קראתי את ה374 עמודים בהנאה. מומלץ.
קריאה נעימה
תאריך הכנסה לאתר 05/03/2013
בגב הספר כתוב שזהו המשך ל מרדף הכבשה. חובבי מורקמי קראו כמובן את מרדף הכבשה ולכן יקראו מטבע הדברים גם את ההמשך. עד כאן באשר הלקרוא או לא לקרוא, זו השאלה.... המשך הביקורת
בגב הספר כתוב שזהו המשך ל מרדף הכבשה. חובבי מורקמי קראו כמובן את מרדף הכבשה ולכן יקראו מטבע הדברים גם את ההמשך. עד כאן באשר הלקרוא או לא לקרוא, זו השאלה.
הקשר הישיר בין שני הספרים הוא קיקי, דוגמנית אזניים ונערת ליווי, שבספר הקודם שימשה עבור גיבור הספר נטול השם כדוגמנית אוזניים, דהיינו, דוגמנית שמצלמים בעיקר את אזניה. גם בספר שלפנינו נמשך גיבורנו בן ה-34 למלון דולפין בסאפורו. שם הוא מקווה למצוא את קיקי ולהבין מה כל כך מושך אותו במלון הישן והעלוב. אבל בין הביקורים במלון בפעם ההיא ועתה עוברות יותר מ-4 שנים. הוא מזמין חדר ובהגעתו מתחילה תעלומה.
מהי התעלומה? מלון דולפין נמחה מעל פני האדמה. במקומו עומד מלון חדש בעל שם צרפתי: אוטל דופן. זהו מלון עסקים מפואר שבינו לבין הישן אין ולא כלום, פרט לדמיון בשם. גיבורנו מקבל את חדרו, מטייל במלון, מנסה לתהות על פשרו, לומד להכיר את זו העומדת בדלפק הקבלה ובשיחה ביניהם בלילה היא מספרת לו על הקומה ה-16, זו הקומה המשמשת את הצוות. אלא שלקומה זו היא חזרה לילה אחד לקחת ספר ששכחה ובצאתה מהמעלית גילתה רק חשיכה. היא מיהרה לברוח. בהזדמנות אחרת מנסה גיבורנו להגיע לאותה קומה, פוגש באותה חשיכה ולאחר מכן מצווה ע"י איש הכבשה לרקוד ולא להפסיק לרקוד עד כלות כוחותיו.
ובכן? מהו אותו ריקוד? העלילה מקבלת כמה תפניות. גיבורנו שב לטוקיו ומתבקש לקחת איתו את יוקי, בתה של צלמת מפורסמת, חזרה איתו לטוקיו בטיסה. המבקשת היא אותה פקידה בדלפק הקבלה שנתקלה בחשיכה. בחזרתו לטוקיו שב גיבורנו ומתוודע אל מכר מזמן הלימוד בחטיבה, שחקן מצודד וכשרוני. מובן ששום דבר תמים אין לא באותה נערה, לא במכר ולא בשרשרת מקרי המוות הפוקדת כמה מכרים. יש גם סובארו יד שניה ומזראטי יקרה ונוצצת.
גם כאן יש גיבור נטול שם, אדם שרוב מכריו החליטו שהוא מוזר, מוזר במובן הטוב של המילה. אף כאן הוא התגרש מאשתו, החתול שלו מת, אוסף תקליטיו מפורט עד האחרון שבהם (ואין בכך פלא בהיותו של מורקמי בעל מועדון ג'ז בעבר), החיבה שלו לבישול וכך הלאה.
ומה בסוף, אתם שואלים? ממתי יש סוף אצל מורקמי? אין סוף, אין קשירת קצוות וזה ממש לא משנה כי כל כתביו של מורקמי הם בצורה כזו או אחרת חיפוש אחר משמעות. ומה המשמעות? או שאין כזו, או שאין אחת כזו או שזו משמעות פרטית בעין המתבונן.
חובבי מורקמי יקראו גם את זה ויאמרו לעצמם שלמרות שהספר קריא וזורם כמו כל דבר אצל מורקמי, הוא קרוב יותר לספוטניק אהובתי מאשר לקורות הציפור המכנית. ודי לחכימא ברמיזא.
תאריך הכנסה לאתר 05/03/2013
אני אוהבת את הרוקי מורקמי ואני לא מתעייפת מלומר זאת שוב ושוב.
זה החל בספר יער נורווגי.
מורקמי כותב בצורה שאם אנסה לתאר אותה אבקש ממך הקורא לדמיין פקעת של חוטים שמורכבת מהרבה חוטים באורכים שונים, שמגולגלים לכדור גדול.
בזמן... המשך הביקורת
אני אוהבת את הרוקי מורקמי ואני לא מתעייפת מלומר זאת שוב ושוב.
זה החל בספר יער נורווגי.
מורקמי כותב בצורה שאם אנסה לתאר אותה אבקש ממך הקורא לדמיין פקעת של חוטים שמורכבת מהרבה חוטים באורכים שונים, שמגולגלים לכדור גדול.
בזמן טווית הסיפור מורקמי אוחז בפקעת החוטים ומושך לאט לאט חוט חוט.
בנוסף לכך כל חוט שנמשך מהפקעת לוקח את הסיפור לכיוון אחר בעלילה או להמשך מפתיע של העלילה.
מורקמי אשף הטכניקה של סיפור בתוך סיפור בתוך סיפור.
וכדי להוסיף עוד רובד מרתק מורקמי טס מיבשת ליבשת, מארץ לארץ, או נוסע בסובארו הישנה שלו מאזור לאזור, והוא לא רק מתעייף בעצמו מהקצב, הוא לעיתים מעייף את הקורא במובן החיובי, במובן של תירגול "עומס לב ריאה".
עלילת הסיפור מפגישה אותנו עם גבר גרוש בן 34, עם מלון דולפין, עם נשים שעוברות דרך חייו, עם נערה שהוא מתיידד איתה, עם עולמות סוריאליסטיים ועם מציאות לא תמיד קלה.
הרעיון המרכזי הוא שמישהו מנסה לומר משהו לאותו גבר בדרכים רבות ושונות.
כשנעלמת אחת מידידותיו מנסה הגבר (שאין לו שם – הוא המספר) לגלות לאן היא נעלמה, כבלש, כל זאת כדי לגלות שמעורב בזה חברו הטוב.
בכריכה האחורית כתוב שהסיפור הוא במסווה של סיפור בלשי קצבי. אין תאור טוב מזה לתאר את הריצה הקצבית בנסיון לפתור תעלומה, אך ללא קווי המתאר של בלש קלאסי.
יחסיו של הגבר עם נערה בת 13 – יוקי, יחסים אפלטוניים לחלוטין אך מרגשים ביכולתם של שני בני אדם בודדים עד מאד להיות חברים ושותפים למרות הפרשי הגילאים ביניהם.
אני לא קוראת ספרי פנטזיה ולא ספרי מד"ב, אך כשמורקמי כותב על עולמות מקבילים, ריאליסטיים וסוריאליסטים, זה מרגיש לי כמו היה זה עולמו הפנימי או התת מודע, ועולמו החיצוני, האמיתי, וזה מתחבר נפלא.
אני אוהבת את מורקמי!
ממליצה על הספר הזה, למרות שיודעת שאו שאתה אוהב את מורקמי, או שאתה נמנה עם מתעבי מורקמי. לא מכירה מישהו באמצע.
תאריך הכנסה לאתר 05/03/2013
חלומות על מלון דולפין הנמצא באחד מרבעי העיר סאפורו, גורמות למספר, גבר בודד בן 34 החי בטוקיו, אשר לשם פרנסתו כותב כפרילנסר למגוון כתבי עת ועיתוני נשים, לנסוע למלון בחיפוש אחר בחורה איתה ניהל בעבר מערכת יחסים שהחלה והתקיימה באותו מלון.
"המלון עוטף אותי. אני... המשך הביקורת
חלומות על מלון דולפין הנמצא באחד מרבעי העיר סאפורו, גורמות למספר, גבר בודד בן 34 החי בטוקיו, אשר לשם פרנסתו כותב כפרילנסר למגוון כתבי עת ועיתוני נשים, לנסוע למלון בחיפוש אחר בחורה איתה ניהל בעבר מערכת יחסים שהחלה והתקיימה באותו מלון.
"המלון עוטף אותי. אני חש את הדופק שלו, את חומו. בחלומות אני חלק בלתי נפרד מהמלון"
כשהוא מגיע למלון, לכתובת שהוא מכיר, הוא מגלה שמדובר במבנה שונה לחלוטין עם אנשים שונים לחלוטין. לפניו נגלה מלון פאר שלמראית עין לא מזכיר אפילו ברמז את החוויות שלו במלון לפני שנים.
עם זאת, השוני הוא רק למראית עין כי בתוך המלון המפואר נמצאת גם רוחו של המלון הישן והמפוקפק.
"המלון כולו, זאת אומרת, יש בו משהו מוזר. משהו משונה...משהו...מעוות."(42)
זו בדיוק הנקודה בה מורקמי טובל את המכחול בקצת צבע ומכניס את הסוריאליזם הכה מוכר שלו לעלילה.
ערב אחד, במהלך שהותו במלון, המספר מוצא את עצמו באחת מקומות במלון, באפלה מוחלטת, הוא צועד לאורך הקירות עד שאור עמום בוקע מדלת ישנה. בתוך החדר נמצא "איש הכבשה" אשר מצווה עליו לרקוד.
"תרקוד. אל תחשוב. תרקוד. תרקוד מיטב יכולתך, כאילו חייך תלויים בכך. אתה חייב לרקוד"(85)
והמספר רוקד. המוזיקה מתנגנת לאורך כל הסיפור ובין שירי פופ לשירי רוק המספר מנסה לשרוד בעולם שנע בין מציאות לדימיון. הוא רוקד בין הנשים של חייו ובין החלומות. בין חברים לבדידות.
מורקמי מקבץ בספר הזה, כמו בספריו האחרים אוסף של אנשים תמהוניים, מוזרים ובודדים. החל מ"איש הכבשה", דרך נערה בודדה בעלת כוחות על טבעיים אשר הוריה הם חסרי כל כישורי הורות, דרך שחקן שהופך לחבר, דרך פקידת קבלה בעלת שם מוזר וייחודי שחווה את המפגש עם איש הכבשה וכלה באישה עם האוזניים הכי מופלאות.
הספר הוא סוג סיפור בלשי בשני מישורים. מחד, המספר, גיבור הסיפור שמנסה לעקוב אחר עברו ואחרי האישה איתה ניהל מערכת יחסים בעבר ומאידך יש בו פרשת רצח שלאורך הסיפור אנו מנסים לפענח את טיבה ולגלות את הרוצח. שני המישורים קשורים זה לזה ומערבים קצת מציאות והרבה דימיון.
לקח לי קצת זמן להיכנס לתוך העלילה של הספר, אבל כמו בספרים האחרים של מורקמי, שקעתי לתוך העלילה המהירות והיה לי קשה להניח את הספר מהיד. על אף שקצת התאכזבתי מסוף הספר (יש בו קצת תחושה של Happily Ever After), אי אפשר להגיד שלא נהניתי להיכנס לעולם ההזוי של מורקמי ולחוות את המסע בין דימיון למציאות.
על אף שמדובר בספר המהווה סוג של ספר המשך לספרו של מורקמי "מרדף הכבשה" ניתן לקרוא את הספר הנוכחי גם כספר בפני עצמו, לטעמי, הוא אפילו מוצלח ממנו.
תאריך הכנסה לאתר 05/03/2013
* נקרא באנגלית
זהו המשכו של "מרדף הכבשה" ובעיני הרבה יותר מוצלח ממנו.
כמו בשאר ספריו של מורקאמי, גם בספר זה המציאות משתנה, הדמויות הזויות והמספר עובר חזיונות. הגיבור הינו אותו גיבור בודד מהספר של "מרדף הכבשה." במהלך הסיפור... המשך הביקורת
* נקרא באנגלית
זהו המשכו של "מרדף הכבשה" ובעיני הרבה יותר מוצלח ממנו.
כמו בשאר ספריו של מורקאמי, גם בספר זה המציאות משתנה, הדמויות הזויות והמספר עובר חזיונות. הגיבור הינו אותו גיבור בודד מהספר של "מרדף הכבשה." במהלך הסיפור הגיבור נודד בין יפן להוואי ועובר תהליך של שיקום חברתי. תיאוריו של מוראקמי נפלאים ומרתקים. בספר מופיע גם סרקזם סמוי על הקפטליזם ותרבות הצריכה המיותרת שלדברי הגיבור "הכרחית לחיים המודרנים". זהו סיפור על "איש רגיל בטיול לא רגיל בעולם הטכנולוגיה".
מצאתי את הספר מאד מעניין ואהבתי את השילוב של החיפוש העצמי ותעלומת הרצח. הספר הרבה יותר זורם מקודמו (אם כי רצוי לקרוא את הקודם כדי להבין במה מדובר) וכתוב היטב במיטב המסורת המורקמית.
מומלץ מאד!
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|