|
|
|
איש הישר בעיניו |
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 5014 |
|
|
אלו היו ימים נפלאים. ימים של יצירה ודמיון, של חופש משלטון עריצות ומגחמות אכזריות של רודנים. תקופה חד-פעמית שלא תשוב עוד; שבה כל אחד יכול היה לעשות מה שמצא חן בעיניו, להגשים את משאלות לבו ולראות ברכה בעמלו.
דקל הדָני, למשל, אהב לייצר כירכרות פאר זריזות ששמן יצא לתהילה בכל העולם – הפרארי והלמבורגיני של ימי התנ"ך; רים החתי, שותפו של דקל ויד ימינו בעסקים, ערך מסעות שיווק הרפתקניים במקומות רחוקים; הנביאים קיימו מופעי קסמים וצחוק המוניים להנאת הקהל; מדען ושמו יתר חיפש את המספר היפה בעולם; השפחה חתי נותה היתה אמנית שסרגה דברים שלא נודעו כמותם ליופי – והכול למדה מן השטן בכבודו ובעצמו; ולמעלה בשמים, גבוה מעל כולם, עופף לו הנשר עצרם, חופשי ומאושר.
באותה עת פיסגה, נערה יזמית בנשמתה, פגשה את דקל יצרן הכירכרות והחליטה לכבוש את לבו. שום דבר לא יכול היה לעצור בעדה. היא ידעה שהוא יהיה שלה, והיא צדקה.
לא שהכול היה מושלם. הפלשתים התוקפניים עשו צרות בדרום הארץ, וגם מלאך אחד הסתבך כשאיבד את תעודת המלאך שלו ונאלץ לבלות את ימיו בקרב בני האדם. אבל הצרות הגדולות באמת החלו כשקבוצה קולנית ומאורגנת היטב החליטה שהדבר שחסר לשבטי ישראל הוא דווקא מלך שימשול בהם. הם הפעילו לחץ אישי על שמואל הנביא, עד שנכנע להם. אפילו אלוהים נעתר בסוף לחתרנים הללו ושיתף פעולה בהפרת החוק שלו עצמו, לפיו אסור להמליך על בני ישראל מלך בשר ודם. כך נהרס לעולם ועד החופש של כולם, ומאז איש לא יכול לעשות עוד את הישר בעיניו.
נא להכיר: הבחורה שהמציאה את הביצים הקשות; הנשר שאהב להיות חופשי ובסוף גמר בכלוב של המלך המושחת; המלאך ביש-המזל שאיבד את כרטיס החבר שלו במועדון המלאכים ונאלץ, לצערו הרב, לרדת לאדמה ולחיות כמה מאות שנים בין בני האדם; המדען העקשן שחיפש את המספר היפה ביותר בעולם; בונה המרכבות היפהפיות, שנחשבו ללמבורגיני ולפרארי של עולם התנ"ך... וזה רק חלק קטן מן הנפשות הפועלות המופלאות ב"איש הישר בעיניו", שעלילותו הססגונית מערבבת המצאות דמיון עליז ופרוע, ז'אנרים ספרותיים ומצבי רוח, ריאליזם פנטסטי עם תככים פוליטיים, רומנטיקה מרגשת והומור חכם, אירוני וחסר גבולות.
הספר מביא את סיפורם של אנשים, בעלי חיים ויצורים על-טבעיים שחיו בימים נפלאים ונשכחים שהיו אי פעם – ימים של יצירה ודמיון, של חופש משלטון עריצות ומגחמות אכזריות של רודנים. תקופה חד-פעמית שלא תשוב עוד; שבה כל אחד יכול היה לעשות מה שמצא חן בעיניו, להגשים את משאלות לבו ולראות ברכה בעמלו.
רק מאיר עוזיאל יכול היה לכתוב ספר כזה, הנקרא בקלילות סוחפת ומשעשעת כזאת ועם זאת עוסק בעניינים הכי רציניים ועמוקים שיש – אהבת החופש ושנאת השעבוד, התשוקה לידע מדעי והגעגוע שאינו נגמר לאהבת ילדות אבודה – והכל ברגישות מפליאה ובשפה זריזה וקולחת, תוך העמדת דמויות בלתי נשכחות במצבים לא שגרתיים, המצטרפים לכדי חגיגת ספרות מרהיבה וצובטת-לב.
זהו סיפור עצוב, מצחיק, פיוטי ומותח, רב-המצאות ועתיר הרפתקאות, על עבר דמיוני שכנראה התרחש בדיוק כך במציאות.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
איש הישר בעיניו - מאיר עוזיאל
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 23/09/2014
בימי קדם המליך עליו עם ישראל את מלך מלכי המלכים, והתחייב בפניו מלכו שלא ינהג כמנהג הגויים וימליך עליו מלך אחר. ככתוב: "ה' מֶלֶךְ, ה' מָלַךְ, ה' יִמְלוֹךְ לְעוֹלָם וָעֶד/ כִּי הַמַּלְכוּת שֶׁלְּךָ הִיא וּלְעוֹלְמֵי עַד תִּמְלוֹךְ בְּכָבוֹד/ כִּי אֵין לָנוּ מֶלֶךְ אֶלָּא אַתָּה" (מתוך... המשך הביקורת
בימי קדם המליך עליו עם ישראל את מלך מלכי המלכים, והתחייב בפניו מלכו שלא ינהג כמנהג הגויים וימליך עליו מלך אחר. ככתוב: "ה' מֶלֶךְ, ה' מָלַךְ, ה' יִמְלוֹךְ לְעוֹלָם וָעֶד/ כִּי הַמַּלְכוּת שֶׁלְּךָ הִיא וּלְעוֹלְמֵי עַד תִּמְלוֹךְ בְּכָבוֹד/ כִּי אֵין לָנוּ מֶלֶךְ אֶלָּא אַתָּה" (מתוך תפילת ערבית, הלקוחה משילוב של פסוקים מספר תהילים ומספר שמות).
אבל מרבית העם בגד בהתחייבותו כלפי האל, ודרש בשעתו מהנביא המקשיש שמואל שימליך על העם מלך בשר ודם. שמואל הנביא בחר בשאול המלך, וכל השאר כתוב בספר שמואל ובספר דברי הימים, וגם ברומן החדש של מאיר עוזיאל, איש הישר בעיניו שמחזיר אותנו לעידן שבו לעם ישראל לא היה מלך ושואל את הקורא האם בעצם זה היה הפתרון ההיסטורי הנכון לעם ישראל. אם תשאלו את מאיר עוזיאל, אז כנראה שלא, אבל צריך לקרוא את הרומן כדי להבין מדוע בעצם בחר עוזיאל לכתוב על נושא מימי התנ"ך תוך קריצה למעשה לימינו אנו בנוסח תנ"ך עכשיו.
עוזיאל טוען למעשה ברומן ההיסטורי תנכ"י שלו, שעם המלכת המלך שאול איבד עם ישראל את חירותו, והפך מחדש לעם עבדים. אלא שהפעם לא עבדים לפרעה אלא לשאול ולמלכים הבאים אחריו. עוזיאל מבליט ברומן את שאלת החירות בכלל ושל עם ישראל בפרט. שאלת החירות שזורה בעלילה לאורך כל הרומן, מחיי היומיום של התקופה המתוארים ברומן ועד אלמנטים סימבוליים.
בסוף ימיו של שמואל הנביא ניהלו למעשה שבטי ישראל את ענייניהם וזכו לפי גרסתו של עוזיאל לחירות גדולה הרבה יותר מזו של עמים אחרים שסבלו מנגישות המלך שלהם, מהחוקים והצווים הדרקוניים שהוא הטיל. הדיון בשאלת החירות בא לידי ביטוי בסצנות רבות ברומן, באחת מהן נפגש בשעת לילה רים, סוכנו של דקל הדני, אחד מגיבורי הרומן המתנגד למלכות, עם ידידים כנענים השואלים אותו באשר למנהג המוזר הזה של בני ישראל שלא להמליך עליהם מלך. רים עושה כמיטב יכולתו להסביר להם את היתרונות הכרוכים במצב, לפיו איש הישר בעיניו יעשה, וכמדומה שהם משתכנעים.
בעוד בני העם הכנעני השתכנעו מהסבריו, דווקא בני ישראל עצמם כנראה שלא שמחו במיוחד בחופש שניתן להם, וראו בו משום-מה קללה יוצר מאשר ברכה. העם, שהיה ממורמר על כך שבניו של שמואל מעורבים בשחיתות, ביקשו להמליך עליהם מלך כדי לעצור את השחיתות. בראש המאבק למען המלכות ניצב צעיר בשם נעריהו, שפעל בשתי חזיתות: האחת, לשכנע את שבטי ישראל להסכים להמלכה, והשנייה, להפעיל לחץ על שמואל הנביא שיסכים לצעד הזה, שעמד כאמור בניגוד לאמונה שהמלך היחיד של עם ישראל הוא בעצם אלוהים.
זוהי היתה אפוא תקופה של תסיסה גדולה בעם. מחד גברה הפעילות הפרו-מלוכנית, ומאידך התערערה הסמכות הנבואית והשיפוטית. אפילו אלוהים בכבודו ובעצמו ירד מכס מלכותו בשמיים על מנת להשתתף בהפגנה נגד המלכת מלך ("העם הזה לא רוצה לעבוד אותי, מאס בי, מלך הוא רוצה במקומי", עמ' 275). אבל התומכים במלך לא בחלו בשום אמצעי, כולל חיסול מתנגדיהם בשנתם, כדי להגביר את הלחץ על הנביא הזקן, והוא, לבסוף נכנע להם ואף גייס כביכול את אלוהים להסכים למהלך המופרך המכונה על ידי חלק מהעם כ"פשע נגד העם ואלוהיו" (216).
בהמשך, התחרט שמואל הזקן על צעדו הנמהר והמליך את דויד בן ישי במקומו של שאול. בימי שאול נמשכה השחיתות ונציביו של המלך התגלו כרודפי בצע אף יותר מבניו של הנביא הזקן, מה שהעלה את חמתם של בני ישראל. נציביו של המלך הטילו טרור על העם ובמקום שהעם יעשה את הישר בעיניו, הנציבים היו אלה שעשו את הישר בעיניהם. "בני ישראל (הפכו) מעם שיש לו מלך, למלך שיש לו עם" (359).
לא הכול קיבלו את רוע הגזרה. דקל הדני, שהתנגד כאמור למלכות, לא המתין עד שנציבי המלך שאול יפקיעו את רכושו. הוא נטל את אשתו הצעירה ויצא לגלות אל חוות יאיר באזור הבשן, שהיה אז שטח לכאורה עצמאי ומחוץ לחוקי שבטי ישראל, וכל זאת במטרה לשמור שם על חירותם האישית והכלכלית.
שאלת החירות באה לידי ביטוי ברומן לא רק במישור הריאליסטי, אלא גם במישור האלגורי והפנטסטי. "איש הישר בעיניו" הוא רומן ריאליסטי המכיל כמה סיפורי משנה פנטסטיים, שנועדו לחזק את סוגיית הדיון בחירות המהול לאורך כל העלילה. בעיקר אמורים הדברים בדמותו של המלאך שאיבד את תעודת המלאך שלו, העורך הופעות אורח בעלילה בכל פעם שנחה עליו המוזה, ובכל פעם מחדש הוא משנה את מהלך העלילה לטובתו. בניגוד לדמויות אחרות הנאלצות להתקפל בפני המלכות, המלאך ממשיך לחיות לפי הכלל של איש הישר בעיניו יעשה והוא מסייע גם במרד נגד המלכות. סיפור משנה נוסף הוא סיפורו של הנשר עצרם, מלך השמים, שלאחר שהוא נלכד הוא נמסר כמתנה למלך שאול. הנשר מייצג את אובדן החירות של הגיבורים בימי המלכות.
הרומן של עוזיאל עוסק לא רק בצד הלאומי-ההיסטורי של ימי טרום-מלכות אלא גם בסיפורו האישי של דקל הדני, יצרן מרכבות עשיר, המחפש אחר אהובת ילדותו, איילת, שנעלמה כאילו בלעה אותה האדמה. בצר לו, מתאהב הדני בצעירה בת שבטו בשם פסגה. הוא מתחתן איתה וזוכה איתה לחיים טובים, אבל דווקא היא מדרבנת אותו לא להתייאש ולהמשיך לחפש את אהובת ילדותו האבודה, שעקרה ממקום מושבה מפחד הפלשתים. שנים רבות הדני מחפש אחריה ללא הצלחה, עד שהמלאך החמקמק מגלה לו את סוד היעלמה.
העימות המתמיד בגבולות בין בני ישראל לפלשתים, שהיוו באותם הימים איום מוחשי על ביטחונם של שבטי ישראל, מלווה כל העת את העלילה. "הכפרים הישראליים שהפלשתים פשטו עליהם נותרו זרועים בגוויות... אנשים מישראל נחטפו בהמוניהם על ידי הפלשתים לממכר לעבדות במדבריות המזרח... שופטי ישראל ניסו להכות בפלשתים, אבל המצב נותר מסוכן" (181). בימי שאול המלך נעשו ניסיונות תוך כדי לחימה ליישב את הסכסוך עם הפלשתים ולהגיע איתם להסכם שלום ולו גם זמני. כשקוראים את הפרקים הללו, מתחזק הרושם שעוזיאל כתב למעשה רומן כמשל – רומן אלגורי על ישראל של פעם שיש לו השלכות לגבי ישראל של ימינו: תאוות המלכות של אישי שלטון מסוימים ובעיקר אנשי חצרם, העימותים עם הפלשתים ודיכוי העם באמצעות הטלת מיסים מופקעים. אגב, בסוגיה זו, קיים דמיון בין הרומן של עוזיאל לרומן של משה שמיר, "מלך בשר ודם", המתאר תקופה שבה בני ישראל נאנקו אף הם תחת עול המלכות של המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי ותחת עול המיסים.
כמה מטובי הפרקים ברומן עוסקים בנשר עצרם ובסיפור החיזור של דקל הדני אחרי פסגה או ליתר דיוק, החיזור המתוחכם שלה אחריו. ברומן נארגים סיפורי משנה נוספים (למשל, סיפורה של הזקנה שמלמדת את בת השפחה סריגה אמנותית, ובמקביל סורגת בגופה מעשים מגונים), שכולם נפגשים לבסוף בצומת דרכים סואנת מקולות ספרותיים אקזוטיים הנטמעים בעלילה המרכזית מבלי לאבד את צביונם הייחודי.
עוזיאל הוא כותב מיומן שבמיטבו מצליח להחיות את ימי התנ"ך על הנופים, שפת הדיבור, המנהגים, המאכלים וכמובן התככים, ולהתאימם לרוח ימינו. למשל, סצנת המשפט הפומבי שבו משתתף הנביא צחיק, המזכירה מאוד כמה מתוכניות הטלוויזיה הפופולאריות בעולם של משפטי בזק טלוויזיוניים, כולל הזמן לפרסומות שמוגדר כאן כ"תשעים נשימות". עוזיאל משתמש בעולם דימויים כפול, מימי קדם עד ימינו. הרומן התנ"כי שלו אמנם ניזון מספר הספרים, אבל עוזיאל נוטל חירות לעצמו לעשות את הישר בעיניו בפיתולי העלילה. אם לא הגיבורים, אז לפחות הסופר. בדומה למשה שמיר ב"מלך בשר ודם" ולמאיר שלו ב"תנ"ך עכשיו", גם עוזיאל כותב פרשנות משלו לאירועים המקראיים והתוצאה היא רומן רהוט שכמדומה שכל קורא יכול להתחבר אליו.
הכותב - חיים רביב
תאריך הכנסה לאתר 09/07/2014
הסיפור מתרחש בשלהי תקופת השופטים, בימי שמואל הנביא. ראשי העם הם הכהנים – עלי הכהן ואחריו שמואל, אך העם בא אל שמואל ודורש ממנו להמליך עליהם מלך, שלפי תפישתם כוחו רב יותר, והוא ישכיל להושיע אותם מפני הפלישתים והעמונים הלוחצים אותם.
על רקע זה פורש מאיר עוזיאל סיפור חיים שלם של זוג צעירים... המשך הביקורת
הסיפור מתרחש בשלהי תקופת השופטים, בימי שמואל הנביא. ראשי העם הם הכהנים – עלי הכהן ואחריו שמואל, אך העם בא אל שמואל ודורש ממנו להמליך עליהם מלך, שלפי תפישתם כוחו רב יותר, והוא ישכיל להושיע אותם מפני הפלישתים והעמונים הלוחצים אותם.
על רקע זה פורש מאיר עוזיאל סיפור חיים שלם של זוג צעירים המוצאים זה את אהבתה של זו, ואת סיפורו של עם שלם – סיפור המלכת המלך. מי שמחפש כאן רומן תנ"כי, לא ימצא כזה. סיפור המלכת מלך בישראל הוא רק רקע לסטירה פוליטית, חברתית ותרבותית הנוגעת לארץ ישראל כאן ועכשיו. סיפור האהבה העדין בין יצרן כרכרות-היוקרה דקל, ויזמית ענף הלול פיסגה, הוא כר פורה לסטירה על יחסים בין גברים ונשים, יחסים בין בעל ואישה, ומוסכמות חברתיות שונות .
בענין זה אהבתי את הדרך שבה מתוארות הנשים – חזקות, חכמות, בעלות דעה משלהן, וגם קצת רוכבות על הבעלים, שאינם מבינים כלל את נפש האישה, ומעדיפים להכנע לרצונותיה ולחסוך את הויכוח. אפילו השפחות הן נשים חזקות, שיודעות מה רצונן ופועלות להשיג את מטרותיהן.
המיוחד בספר הוא, שמאיר עוזיאל "משתיל" את התרבות המערבית בת ימינו בתוך תקופת השופטים.
מאחר שתרבות המערב של ימינו שולטת בארץ ישראל של אז, הקורא זוכה לצפות בתכניות ריאליטי המתקיימות בשטח פתוח לעיני קהל צופים גדול. יש תכנית של משפט פומבי, עם מנחה, כולל הפסקה לפרסומות.... יש תכנית בידור, עם מנחה כמובן, ותמהיל צפוי מראש של מציגים. אחד המציגים, ששמו תואם את משלח ידו – ראוגבר - מפגין את כשרונו בעמידה על יד אחת, כשבידו השניה הוא זורק באויר עשר ביצים. מציג אחר הוא נביא, שנבואותיו הן פיליטונים משעשעים להנאת הקהל, ושמו נלעג בהתאם – הנביא צחיק.
הסיפור שמאפשר לסופר להעלות את מיטב הסטירה והבקורת הוא סיפור המלכת המלך. בקרב העם, הרוב תומכים במצב הקיים, בו "איש הישר בעיניו יעשה", ורק מיעוט צעקני אך דל השפעה תומך בהמלכת מלך. הכל משתנה כשהתומכים במלוכה מתאגדים, ומקימים מטה פעולה. ראש המטה מגייס לו עוזר – נעריהו, בחור צעיר ולא מבריק, אך בעל כישורים פוליטיים וארגוניים לא מבוטלים. נעריהו בעצם לא היה מעולם מתומכי המלוכה, אך למען תפקיד וקידום הוא מוכן לשנות מיד את דעותיו. הוא יוצר מנגנון, סניפים, תקציבים, אספות עם מלאות התלהמות בנוסח "יחי-יחי-יחי מלך ישראל". לתנועה הזאת אין מצע, והנימוקים בעד המלכת מלך הם ממש מגוחכים: "הרצח הזה היה נמנע לו היה מלך", "אונס כזה לא יכול להתרחש כאשר יש מלך", ולא נפקד מקומם של נימוקים מיסטיים: "הנחש הזה הוא הסימן והאות שאכן צריך מלך".
אחד משיאי הסטירה הפוליטית הוא תאור ה"עסקונה" – כל בעלי התפקידים במטה של נעריהו, הנוהרים למשרדו אחרי ייסוד המלוכה במטרה לזכות בתפקידים מרובי-תגמולים, כמו מושלים וגובי מסים.
ועוד סטירה: על רקע המצב הבטחוני הקשה, עם איומים מצד הפלישתים ומצד העמונים, המחלוקת האמיתית שמפלגת את העם היא המחלוקת איזה ציפור מצייצת את הציוץ היפה ביותר...
עד כאן על מה שאהבתי בספר. אין ברירה, אני חייבת לציין את הדברים שלא אהבתי:
קודם כל, הספר ארוך מידי לטעמי. כולם יודעים שבדיחה אמורה להיות קצרה וקולעת. כשהיא מתארכת יותר מידי, היא מאבדת את העוקץ. ובאמת, במקומות שונים בספר הרגשתי שאורך הסצינה ממש מיגע, והרבה פעמים חשבתי שהקטע המסוים ממש מיותר.
שנית, המחבר השתמש בספר ביותר מידי אמצעים ספרותיים, בחינת "תפסת מרובה לא תפסת". יש בספר גם תנועה מהווה לעבר. בסיפור האהבה בין דקל ופיסגה, חוזר המחבר לעבר, ומתאר את ילדותו של דקל.
ההרגשה שלי היתה, שהוא נזכר פתאום שהוא עדיין לא סיפר על זה, אז הוא החליט לכתוב מהר כמה פרקים לפני שהוא ישכח. נוסף לכך יש את הנשר שמשקיף על כל הארועים מלמעלה, מלאך שחי בעל כורחו חיי נצח בין בני האדם, קצת פילוסופיה על יקומים ועל בריאת העולם. אם אתה כותב סטירה, תסתפק בה, ואל תאריך ותסבך ללא צורך.
פינת הפולניה: ראה בקטע דלעיל.
תאריך הכנסה לאתר 06/07/2014
מכל המקצועות שלמדנו בתיכון אהבתי, כן, תנ"ך. אולי זו המורה הנהדרת או סתם אהבת אמת לנצח ישראל .אפילו שקלתי ללמוד תנך באוניברסיטה. אהבתי את ניתוח האקדמי והלא דתי של התנ"ך. לכן אני אוהבת את התהליך שקורה בספרות העיברית העכשווית, שבו אירועי התנ"ך מונפשים לפנינו ויוצאים מתוך הדפים העתיקים והשפה הבלתי... המשך הביקורת
מכל המקצועות שלמדנו בתיכון אהבתי, כן, תנ"ך. אולי זו המורה הנהדרת או סתם אהבת אמת לנצח ישראל .אפילו שקלתי ללמוד תנך באוניברסיטה. אהבתי את ניתוח האקדמי והלא דתי של התנ"ך. לכן אני אוהבת את התהליך שקורה בספרות העיברית העכשווית, שבו אירועי התנ"ך מונפשים לפנינו ויוצאים מתוך הדפים העתיקים והשפה הבלתי ברורה לרבים. מאיר עוזיאל עושה זאת בהצלחה מרובה כשהוא משלב כשרון כתיבה מוכח בענייני אקטואליה, בסגנון סאטירי ובעניינים שבלב והכל משולב בדמיון פורץ גבולות, כשלא ברור האם מדובר ברומן היסטורי הלבוש בגלימה מודרנית או שמא ביקורת עכשווית באצטלה ישנה. את הספר קראתי בעקבות המלצה חמה של חברה ואכן הוא גרם לי הנאה מרובה "וניגמע" במהירות. התקופה היא שלהי תקופת השופטים, סוף ימיו של שמואל הנביא. תקופה סוערת שקדמה להמלכת מלך בישראל. הספר מתאר את הקורה בארץ בתקופה זו שעליה ניכתב "איש הישר בעיניו יעשה" ובניגוד לפרשנות שהוצמדה לבטוי זה של אנרכיה ותוהו ובוהו מצטיירת תקופת פריחה ושפע שיש בה חופש העיסוק, חופש הדיבור וחופש הפרט, ללא מוראות שלטון או שליט כזה או אחר וכל הרעות החולות הנלוות אליהם- מיסים, דיכוי, מנגנונים מנופחים וגחמות השליטים. (יש פה מעט ייפוי של ההיסטוריה כי לצד החיוב היה גם שלילה כגון פרשת הפילגש בגבעה שהביאה כמעט להשמדת שבט בנימין). הספר מביא בפנינו מארג שלם של חיים – חיי מסחר, מבנה המשפחה המבוסס על מספר נשים ושפחות, משק הבית, תהליכי שפיטה שהפכו למופעי בידור המשובצים פרסומות, נביאי זעם וליצנים. לצד הטיעונים בעד ונגד מלוכה המובאים בפרוטרוט אנחנו גם נחשפים להתארגנות הנקראת " המטה הארצי להמלכת מלך בישראל" שבסופו של דבר כידוע, הצליחה להמליך את שאול. לאורך הספר מתנהל סיפור אהבה בין דקל- האומן ביצור כרכרות ומרכבות, ופיסגה- מוכרת הביצים היזמית, המחפשת כל הזמן פיתוחים וחידושים כגון לייצר אבקה מביצים, להמציא את הביצה הקשה או להרכיב את החליטה המושלמת בהרכבה. עוד יש בספר - התלבטות לגבי השם המתאים לתינוק העתיד להיוולד, הגיגיו והבנותיו של הנשר עצרם החג בשמיים ומתרפק על סיפורים ששמע על שדות מלאי גוויות מהמלחמות שלא פסקו, האתון המשוחחת עם עוברה העיר כדי שלא ייוולד בזמן שלא נוח לה, יתר המחפש מזה שנים את המספר היפה בעולם כשהוא מתחרה ברבים אחרים המחפשים גם הם, המלאך שאיבד את כרטיס המלאך שלו ולכן אינו יכול לחזור לעולם המלאכים והוא נידון לחיות על פני הארץ כשהוא לא מבין את האפשרות לחיות בציפייה למוות, או את עיוות הפנים שנקרא צחוק או אותה מריחת צבע שקוראים לה ציור. מציאות ודמיון , קומדיה וטרגדיה סיפור אהבה וסטירה הופכים את הסיפור למוחשי ומלא חיים. הספר כתוב בשפה רהוטה, משעשעת וזורמת, לעיתים הוא מתקדם בסדר כרונולוגי ולעיתים מדלג לאירועים אחרים בעתיד ובעבר, לעיתים הוא ממשיך את הסיפור ולעיתים האירוע מוזכר לרגע ונשכח. ספר מיוחד ומהנה ביותר. מומלץ מאוד
תאריך הכנסה לאתר 15/06/2014
אני אוהבת מאוד את התנ"ך ולא אוהבת סיפורים שאנשים כותבים על דמויותיו.
כשהייתי ילדה אהבתי את הספרים על שמשון הגיבור וגיבורים אחרים אך אולי בעקבות לימודי ה-B.A במקרא,
חדלתי ליהנות מספורים והמצאות על דמויותיו עצמו. אני אוהבת פרשנות ממש על התנ"ך ולא השלמות דמיוניות.
והנה קיבלתי... המשך הביקורת
אני אוהבת מאוד את התנ"ך ולא אוהבת סיפורים שאנשים כותבים על דמויותיו.
כשהייתי ילדה אהבתי את הספרים על שמשון הגיבור וגיבורים אחרים אך אולי בעקבות לימודי ה-B.A במקרא,
חדלתי ליהנות מספורים והמצאות על דמויותיו עצמו. אני אוהבת פרשנות ממש על התנ"ך ולא השלמות דמיוניות.
והנה קיבלתי לסקירה את ספרו של עוזיאל. לא ידעתי כלום על הספר ודי נבהלתי להיווכח, שמדובר בלהמליך או לא להמליך מלך לישראל וכן יש כאן דברים הקשורים לשמואל הנביא. בתחילה הצטערתי שקיבלתי את הספר, אך ככול שהתקדמתי בקריאתו נוכחתי עד כמה הנאתי רבה.
הספר כתוב בשפה רהוטה ועם הרבה חוש הומור: בעמ' 62 מרגישה האתון שהעיר בקרבה רוצה להיוולד כעת, והיא אומרת לו: לא כאן ולא עכשיו. מחר בבוקר! וכלשונו של עוזיאל: "האתון לא הסתובבה אליה. העיר שבבטנה היה אדיש. זו אדישותם של הנולדים החדשים כלפי כאבם של אחרים . לרגע חשב לעצמו להתחיל להתמלט עכשיו, אבל האתון אמרה לו דרך פנימיות כרסה: "לא כאן, לא עכשיו, יקירי. מחר, מוקדם בבוקר, לפני עלות השחר. מחר תהיה ההמלטה".
סוג אחר של הומור הוא סיפורם של המלאכים שאיבדו את כרטיס המלאך שלהם, והם נידונים לחיים עם אנשי התמותה. פרק 14, עמ' 130-137. המלאך מנסה לסדר את קצין הביטחון של המלאכים כדי להתגנב ולהישאר למעלה בלי כרטיס, אך אינו מצליח.
הצחוק הופך לציני ולסרקסטי בפרק 15, בו מסופר, שהותז ראשם של הישראלים שחשבו שהמספר היפה ביותר הוא7775 ולא מה שאמרו הפלשתים, ששלוש וחמישית הוא המספר היפה....בכלל ענין המספרים הוא משעשע וגרוטסקי כאחד
כשאתה קורא את הספר, אתה משנה את דעתך כל מספר עמודים. האם הספר מספר סיפור טרגי? האם זו קומדיה? האם הסופר כותב על ימינו או על העבר הרחוק? או בסך הכול זהו סיפור אהבה אמיתי-רומנטי של דקל עם פסגה.
סיפור האהבה הזה הוא היפה ביותר בעיני בספר.
המקצוע של דקל הוא הכנת כרכרות מיוחדות. רק העשירים בישראל היו מסוגלים להזמין אצלו מהכרכרות המיוחדות האלה. פסגה עובדת בחווה הקטנה של הוריה ומוכרת ביצים בכל הסביבה וגם...ביצים קשות... זוג מקורי ומדהים.
אך הנושא של הספר אינו סיפור האהבה אלא העלאת השאלה אם כדאי וצריך להמליך מלך על העם, או יותר טוב שהעם ימשיך ויעשה הישר בעיניו (מכאן שם הספר) כפי שעשה עד הנה. העם נחלק לשני חצאים. ישיבות ואסיפות מתרחשות אצל אלה וגם אצל אלה. הקורא מרגיש שהדברים מרומזים עלינו ועל הפוליטיקה של ימינו.
יש עוד עניינים רבים בספר ולא אלאה אתכם. לא קראתי את הספר בבת אחת אלא טיפין, טיפין, ביודעי שמחכה לי משהו טוב.
יש בספר די הרבה דמויות ועוזיאל עוזב אותן וחוזר אליהן לסירוגין ומעמיק אותן. אין כאן המשך סיפורי רצוף, אלא מתחילים פרקים עם ענין אחר והקורא צריך לחכות בסבלנות שהסופר ימשיך גם את הסיפור הקודם, שנקטע כביכול. הציפייה משתלמת.
אני ממליצה מאוד על הספר המיוחד הזה.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|