|
|
|
נראות אשמות |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4844 |
|
|
יש שנשים תוקפות גברים שפגעו בהן. החברה, המשפט והקולנוע עושים יד אחת כדי להנחות אותנו כיצד להבין אירועים אלה ולשפוט אותם. כיצד פועלים עלינו מבנים חברתיים, משפטיים וקולנועיים בהקשר זה? כיצד מובילות אותנו מוסכמות חברתיות, משפטיות וקולנועיות להוקיע נשים שתקפו את מעניהן או לזכותן?
באמצעות קריאה מדוקדקת ומרתקת בתריסר סרטים, חושפת אורית קמיר כיצד סרטים פופולאריים המציגים "פשעים מגדריים" מכוננים תורות משפט קולנועיות, ומעוררים קהלים בכל העולם לשפוט נשים המעורבות בהם. קמיר משלבת מושגי יסוד משפטיים כמו רצח, אונס, קינטור, דחף לאו-בר-כיבוש והגנה עצמית עם חקר הסיפר, מתודולוגיות של מדעי החברה וניתוח קולנועי, ומציעה תפישה ייחודית ורעננה של התחום המתהווה "משפט וקולנוע".
הספר נראות אשמות – נשים במשפט הקולנוע, מציג גם כיוונים מקוריים בהגות הפמיניסטית. הספר שופך אור חדש על סוגיות מרכזיות בחשיבה הפמיניסטית בת זמננו, כמו קורבנות ועוצמה נשית, רב-תרבותיות ופוסט מודרניות. קמיר אורגת נושאים אלה ובונה כלי ביקורתי לבחינת תורות המשפט הקולנועיות שסרטי עלילה פופולאריים מטמיעים בנו. היא מדגימה כיצד הערך הפטריארכלי הדרת-כבוד )honor( נטוע מאחורי הקלעים של סרטים רבים, ומכתיב רגשות ותובנות משפט-קולנועיים בלתי מודעים, וכיצד כבודו הסגולי של האדם )dignity( יכול לשמש בסיס חלופי שממנו ניתן לזהות את רשת קורי הדרת-הכבוד, לבקרם ולהתמודד עמם.
גרסתו האנגלית של הספר Framed: Women in Law and Film ראתה אור בשנת 2006. בתרגום לעברית שכתבה קמיר את הספר, עדכנה והתאימה אותו לקהל הישראלי קורא העברית.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 03/12/2014
על פי התפיסה העממית, החוק שולט באופן שיוויוני, כשכל מי שניצב מפניו נהנה מאותן הזכויות והחובות בלי הבדל דת, גזע ומין. אולם בפועל מעטות המדינות שמקיימות את העיקרון השיוויוני הזה. אפלייה קיימת תמיד, בין על רקע גזעי - אזרחי המדינה והזרים, שחורים ולבנים, הרוב והמיעוט - על רקע דתי או על רקע מגדרי.... המשך הביקורת
על פי התפיסה העממית, החוק שולט באופן שיוויוני, כשכל מי שניצב מפניו נהנה מאותן הזכויות והחובות בלי הבדל דת, גזע ומין. אולם בפועל מעטות המדינות שמקיימות את העיקרון השיוויוני הזה. אפלייה קיימת תמיד, בין על רקע גזעי - אזרחי המדינה והזרים, שחורים ולבנים, הרוב והמיעוט - על רקע דתי או על רקע מגדרי. הספר שלפנינו עוסק באופן שבו נשים מוצגות בסרטי בית משפט, שלדעתה של הכותבת מבנים את היחס לנשים ולאפשרות שהן שוות לגברים בשעה שהן עומדות בפני רשויות החוק והמשפט.
הטענה בספר, היא שיש שלושה סוגים של סרטי משפט בהקשר של היחס לנשים. הסוג הראשון מנסה להבנות חברה המבוססת על ערכים של הדרת כבוד (honor), מונח שאומר שערכו של אדם נקבע בהשוואה לכבוד של האחר. במקרה של הנשים, המשמעות היא שהכבוד שלהן נגזר מזה של הגבר שאיתן. מובן, שהכבוד של האישה תלוי בכבוד הגברי, ולכן כשהגבר מאבד מכבודו - גם האישה מאבדת מכבודה. ואם האישה אחראית לאובדן כבודו של הגבר, הרי שהיא אשמה ופושעת אפילו אם לא עשתה דבר בפועל. דוגמא בולטת לסוג של תפיסה כזו הוא הסרט ראשומון של אקירה קורסאווה, הסרט שבו פותח הספר. לכאורה, מדובר בסיפור של רצח ואונס שעומד לדיון בבית משפט. אולם, כפי שאורית קמיר מראה יפה, הסרט מתמקד אך ורק ברצח שהתרחש בעקבות האונס. אשר לאונס, הוא מוצג רק פעם אחת בפלאשבק (בניגוד לרצח, שמוצג 5 פעמים), ואז הוא לא מוצג כאונס אלא כיחסי מין בהסכמה. ואם היה מדובר באונס, הרי שהאישה אשמה, כי היא פיתתה את הגבר בלבוש המפתה שלה ו"גרמה" לו לאנוס אותה. כך, בסוג זה של סרטים, הנשים מוצגות כאשמות, פושעות וחוטאות מעצם בריאתן וקיומן כיצורות מיניות, והסרט מבקש לבסס אשמה זו ולהצדיק אותה. מן הסתם, סרטים כאלו מאפיינים תפיסות פטריארכליות.
הסוג השני של סרטים בהם עוסק הספר מציג נשים כקורבנות של השיטה הפטריארכלית, נותן להן אפשרות לשפוט ולהשמיע קול (בסרטים הפטריארכליים בדרך כלל נמנע מהאישה להגן על עצמה בקולה), ומדגיש את הכבוד הסגולי (dignity) שלהן - כלומר, את היותן של הנשים בעלות כבוד סגולי ואוטונומי, שאינו תלוי בגברים אלא קיים מעצם היותה של האישה יצור אנושי. דוגמא בולטת לסרט כזה הוא העלמה והמוות של פולנסקי, שבו אישה שופטת את הרופא שאנס אותה 14 שנים קודם לכן, ומאלצת אותו להודות באשמתו כלפיה. אם יש לי טענה אחת נגד הספר שלפנינו, הרי שהיא נוגעת בדיון שלו בסוג זה של סרטים, שכן אורית קמיר משמיטה מהדיון סרט שלדעתי חובה לדון בו בהקשר הזה - הנאשמים של ג'ודי פוסטר, שבו אישה שנאנסה ניצבת מול האנסים שלה בבית משפט אזרחי (אחרי שבבית המשפט הפלילי סירבו להרשיע אותם, וגם לא נתנו לאישה להעיד). זה סרט שמתאים מאד לסוג סרטי הכבוד הסגולי, ואני מקווה שבמהדורות באות של הספר, קמיר תייחד לו דיון.
הסוג השלישי של הסרטים מנסה להתעלות מעל קטגוריות של מגדר, כבוד ושיפוטיות, ולהציג חברה אלטרנטיבית נשית, שבה יש מקום לכל אחד, בלי קשר למגדר, לדת ולגזע שלו. דוגמא בולטת לסרט כזה הוא שושלת אנטוניה ההולנדי, שמתאר חבורה של נשים שמקימות משק משותף והופכות אותו לעסק משגשג ומצליח.
הספר, כפי שאפשר להבין ממה שאמרתי עד כה, מורכב מ-3 חלקים, שכל אחד מהם מוקדש לדיון באחד מסוגי הסרטים שהזכרתי. כל הסרטים שעולים לדיון מפורסמים מאד, זכו בפרסים רבים, ונצפו על ידי הרבה אנשים. הם גם, כולם, סרטים מערביים (הסרט של קורסאווה הוא היחיד שאינו מערבי, אבל ההשפעה שלו חזקה במערב יותר מאשר ביפן, ובנוסף לכך הוא משתלב יפה עם התפיסה של סרטי הדרת הכבוד. וקוראסווה, בכלל, ידוע כבמאי היפני הכי מערבי. זו הייתה אחת מהטענות המפורסמות שהועלו נגדו במולדתו - שהוא בכלל לא במאי יפני ברוחו ובתפיסת עולמו). מעניין לראות אם גם בסרטים סיניים או איראניים או אפריקאים אפשר לראות את אותה הבחנה שעושה קמיר.
הספר נפתח בהקדמה ארוכה ומעניינת מאד, שנותנת את הרקע התיאורטי לדיון בסרטים - אם דרך דיון במושגי הכבוד הסגולי והדרת הכבוד או דרך דיון בקשר שבין משפט וקולנוע וכדומה. לא חובה לקרוא את ההקדמה הזו, אבל כדאי. היא מרתקת. הדיון בסרטים מעניין מאד, בעיקר בסרטים מהסוג הראשון, של הדרת הכבוד. כאן קמיר נוקטת במהלך מרתק, של קריאת הסרטים הללו נגד עצמם. כלומר, היא לוקחת סרט כמו ראשומון, למשל, ואחרי שהיא מציגה אותו כסרט פטריארכלי שרואה באישה יצור מפתה, מסוכן ונטול הדרת כבוד אוטונומית, היא קוראת אותו כטקסט פמיניסטי שמציג את האישה כקורבן של חברה פיאודלית אכזרית, שמצפה ממי שעברה אונס - ממי שאפילו רק עומדת לעבור אונס -שתיטול את חייה ולא תסכים לעמוד בהשפלה (של בעלה, כמובן... לא שלה). האישה בסרט מסרבת לקבל על עצמה את גזר דין המוות הזה, ומנסה לשרוד כמיטב יכולתה בתנאים הקשים והמשפילים בהם היא נתונה. כך, סרט שוביניסטי ופטריארכלי יכול להפוך בבת אחת לסרט בעל זרמים פמיניסטיים.
בסופו של דבר, הספר מרתק לכל אורכו. הוא מעלה תזה מעניינת ומוכיח אותה היטב. בחירת הסרטים מעולה גם היא - כאמור, עם ההסתייגות האחת שלי, מהעדר הסרט הנאשמים. חשוב לציין, שלא חייבים לראות את הסרטים לפני הקריאה - קמיר מספקת תיאור קצר של עלילת הסרט. יחד עם זאת, מדובר בסרטים באמת טובים ומפורסמים, ולכן כדאי לראות אותם. בין השאר היא דנה פה בסרטו המדבר הראשון של היצ'קוק - סחיטה; בתיבת פנדורה, שהוא מהסרטים האילמים המפורסמים והיפים ביותר אי פעם; בצלע האדם, מהסרטים ההוליוודיים הקלאסיים היחידים שמציבים במרכזם עורכת דין; ובעקבים גבוהים הנפלא של אלמודובר. אני ממליץ על הספר הזה בחום.
הערה אחרונה - בפרק שעוסק בהיצ'קוק, קמיר מבטיחה שבפרק 13 בספר היא תעסוק במארני - סרט אחר של אותו הבמאי, שגם אותו קל לשייך לסרטי הדרכת הכבוד הגבריים. פרק 13 הנ"ל לא מופיע, וממילא שאין דיון בספר במארני. אני מקווה שדיון כזה ימצא את מקומו במהדורות הבאות של הספר.
תאריך הכנסה לאתר 21/05/2014
"נראות אשמות – נשים במשפט הקולנוע" (סדרת מגדרים, הקיבוץ המאוחד, 2014) מאת אורית קמיר (בספר לא מצוין, אך לפי ויקיפדיה עיקר התמחותה במשפט, ספרות ופמיניזם) הוא ספר, אקדמי לחלוטין, ההולך על קו התפר שבין משפט וקולנוע ומראה כיצד נשים מוצגות במשפטים בסרטים. המחברת עצמה מתארת אותו כך: "נושאו... המשך הביקורת
"נראות אשמות – נשים במשפט הקולנוע" (סדרת מגדרים, הקיבוץ המאוחד, 2014) מאת אורית קמיר (בספר לא מצוין, אך לפי ויקיפדיה עיקר התמחותה במשפט, ספרות ופמיניזם) הוא ספר, אקדמי לחלוטין, ההולך על קו התפר שבין משפט וקולנוע ומראה כיצד נשים מוצגות במשפטים בסרטים. המחברת עצמה מתארת אותו כך: "נושאו התמטי של הספר הוא הבניה תרבותית של נשים, נשיות, שיפוט, הדרת-כבוד (honor) וכבוד סגולי (dignity) בדיאלוג הרב-ממדי ורב ההשפעה בין משפט וקולנוע" (מבוא, עמ' 11). אנסה לפרט.
כבר לורה מאלווי במאמרה המכונן "קולנוע נרטיבי ועונג חזותי" הבחינה, כי נשים מוצגות בקולנוע בעמדת נצפות וכמושא של מציצנות (סקופופיליה ווויוריזם). חוקרים אחרים הבחינו בדמותה של הפאם-פאטאל בסרטי הפילם-נואר כממלאת תפקיד פתייני עבור הגבר, הבאה בדרך-כלל על עונשה. אפיון זה תקף גם לגבי נשים המהוות מכשול לגבר שלא בסרטי הפילם-נואר. החידוש בספר זה לפי תחום עיסוקו, קודם כל, הוא בהפניית המבט לתחום המשפט בקולנוע.
לספר הקדמה ארוכה שבה המחברת מציינת את ארבעת עיקרי שיטתה. לא אפרט הכול, אלא את העיקר בעיניי. קודם כל, מחקר מעניין מצא, כי אנשים בקיאים יותר במשפט כפי שהוא מוצג בקולנוע יותר מאשר במשפט האמיתי הקיים בארצם. עובדה זו מטעימה בחשיבות מיוחדת את המשפט המוצג בקולנוע. ומשפט זה לא נערך אך-ורק בכלים משפטיים, מומצאים ככל שיהיו, אלא אף בצורת ההצגה הקולנועית. עוד עובדה מעניינת היא, כי המשפט של הקולנוע האמריקאי מאומץ גם בארצות אחרות.
דבר שני ועיקרי – המחברת מבחינה, כאמור, בין הדרת-כבוד (honor) וכבוד סגולי (dignity), וכן כבוד מחיה (respect). הדרת כבוד היא "כבוד מעמדי הקשור בסטטוס חברתי, ביוקרה, בייחוס ובכוח" (עמ' 32). אצל הגבר זהו למשל הייחוס המשפחתי או הביסוס הכלכלי, ואילו אצל האישה, טוענת המחברת, זהו קרום-הבתולין. כך לפחות בחברות המבוססות על הדרת-כבוד. כשהאישה נישאת היא מאבדת את הדרת הכבוד שמעניק לה הקרום ומקבלת תחת זאת את חסות הגבר שנשא אותה. אך כאשר היא נאנסת היא לא מקבלת דבר בתמורה וכך היא נותרת נעדרת כבוד. לכן יש נטייה פחות לשמוע את גרסתה לכל הסיפור.
לעומת זאת, השקפת העולם המושתת על כבוד סגולי קובעת "שערכו המוחלט של האדם כיצור אנושי הוא התכונה החשובה ביותר שלו... ערך האנושיות, צלם האדם, החברות במשפחת האדם, הם-הם כבודו הסגולי של האדם" (עמ' 35). לכן לכל אדם יש הזכויות שלו. אך לתפישת העולם ההומנית יש כבוד משלים, נרחב יותר, הוא כבוד המחיה, הבא עקב "ערכן של התכונות האנושיות המייחדות אותו לעומת בני האדם האחרים" (עמ' 36). המתווה של הספר נראה עתה, אם כך, ברור: הוא יבחן עד כמה הסרט שייך לקטגוריה הראשונה ועד כמה לשתיים האחרות.
דבר שלישי, הנובע מכך, הוא חלוקה לקטגוריות: "לסיכום, אם כן, המחקר שבספר זה חושף קורלציה בין שלושה אלמנטים: חפצון של נשים, הצגתן כאשמות, והחלה של ערכי הדרת כבוד. במקביל הוא חושף גם קורלציה בין שלושה אלמנטים אחרים: הצגתן של נשים כקורבנות של תקיפות מיניות, תפישתן כסובייקטים אנושיים אוטונומיים ופעילים, והחלת ערכי כבוד סגולי וכבוד מחיה" (עמ' 41).
ביסוד הרביעי המחברת משווה את הגותה להוגות פמיניסטיות קודמות, הן בכלל, הן בתחום המשפט והן בתחום הקולנוע – לורה מאלווי שהזכרתי. כמו כן, הוא מצהירה על רצונה לשנות את קטגוריית האונס לכל תקיפה אלימה שאינה באה מתוך הסכמה.
הסרטים מחולקים לשלוש קבוצות: בראשונה, סרטים לא פמיניסטיים של "הדרת כבוד", הכוללים את – רשומון, תיבת פנדורה, סחיטה, אנטומיה של רצח. בשנייה, סרטים פמיניסטיים של כבוד סגולי, הכוללים את – צלע אדם, שאלה של שפיות, העלמה והמוות. בשלישית, סרטים אולטרה-פמיניסטיים, בהם הגיבורה זוכה גם לחברה תומכת של נשים, הכוללים את – שאלה של שתיקה, שושלת אנטוניה, להצית, ארץ קרה, עקבים גבוהים.
למשל, נתבונן בסרט הראשון, ראשומון. הסרט, כידוע, מגולל פרשה משפטית אחת מכמה זוויות שונות וכבר הפך לשם דבר בגלל זה. במרכז העלילה עומדים סמוראי ואשתו ושודד הכופה עצמו עליה. סוף דבר, הסמוראי מת, כיצד? והנה, לפי סיפור אחד האישה מבקשת שאישה הסמוראי והשודד ילחמו, כי לא תוכל לחיות עם שניהם בחיים. בסיפור שני האישה מבקשת מהשודד להרוג את הסמוראי, כי רק כך תוכל ללכת איתו, והוא דווקא שואל את הסמוראי אם להרוג אותה. בסיפור נוסף האישה מפצירה בסמוראי שיהרוג אותה, רק שלא יביט בה במבט המאשים והמתעב שלו. אם כך, אנו רואים, שבכל מקרה האישה מוצגת באור לא מחמיא, העונה אחר החוקיות, הלא-כתובה אמנם, של עולם מסורתי, הפועל לפי עקרון הדרת-הכבוד. ואולם, אין להתפלא על כך, שהרי הסרט נעשה ביפן המסורתית של שנות החמישים והוא נכתב לפי אגדות יפניות מהמאה ה-11. והמחברת אומרת: "הסיפור מדגים כיצד אישה יכולה, בה בעת, להיות אובייקט (מיני) וגם אשמה (מינית, בניאוף, בגידה)" (עמ' 88), כאשר הסרט "אינו מציע נקודת מבט אלטרנטיבית" (עמ' 90). עוד המחברת אומרת, כי הסיפור מזכיר את סיפור אדם וחווה עם הנחש, שהוא מיתוס מכונן וגם בו האישה נתפשת כאשמה.
לעומת זאת, נתבונן בסרט האחרון, עקבים גבוהים. תחילה המחברת מציינת, כי יש ויכוח האם הפוסטמודרניזם עוזר לפמיניזם או לא, כשהדעה הרווחת היא שהוא לא עוזר אלא מזיק, שהרי אם לא ניתן להכריע ערכים – גם בערך זה לא ניתן להכריע, כביכול. ועוד יש ויכוח על הבמאי אלמודובר, האם הוא פמיניסטי או לא. לדעת המחברת הוא מציג פוסטמודרניזם פמיניסטי. עתה, מבלי לספר את כל העלילה הסבוכה, בסרט יש שופט גבר, המנסה למצוא את האשם, או נכון יותר האשמה, ברצח שבוצע. למחברת זה מזכיר את משפט שלמה המפורסם, בו הגבר הכריע בין שתי נשים, המאופיינות רק כ'זונות'. וכך קורה, בעצם, גם בסרט של היצ'קוק "מארני". לעומת זאת, בעקבים גבוהים השופט הוא גם זמר דראג ובאופנים שונים הוא מבטא אימהות, המתחרה מול האימהות של אם הגיבורה האמיתית. כמו כן, הוא נוקט בעמדה משפטית רכה ולא נוקשה וגברית. בעיקר הסרט מבטא חמלה כלפי הגיבורות ובכך מתייחס לכבוד הסגולי ולכבוד המחיה שלהן. והעובדה שהגבר השופט מופיע בדמות אישה היא בעלת משמעות פמיניסטית עמוקה: היא אומרת שאת החמלה הנשית גם גברים יכולים לאמץ וכי היא אינה מהותנית.
את ניתוח שאר הסרטים בהרחבה אשאיר לידי הקורא.
אוסיף רק כי סרט מעניין מבחינת המצע של הספר, שלא נכלל בו, אף כי יש התייחסות אליו, הוא הסרט הפמיניסטי הגדול "תלמה ולואיז". כזכור, אחת מהגיבורות עוברת ניסיון אונס והשנייה הורגת את האנס ומכאן שתי הגיבורות בורחות מן החוק. אז נכון שאין כאן משפט, אבל זו בדיוק הנקודה. הגיבורות מעדיפות להימנע מערכאות משפטיות כנראה בדיוק מסיבה זו שהן מוטות לטובת הגברים.
לסיכום, אין הרבה ספרים בעברית על הקולנוע והספר הזה הוא תרומה מבורכת כבר מעצם עובדה זו. מעבר לזה הוא מעניין ורציני והתזה המרכזית שלו יכולה לשמש ככלי שימושי. במיוחד הספר מיועד ומומלץ לכל מי שמתעניין בקולנוע, במשפט ובמה שביניהם, וכן לכל המתעניין (גם בלשון זכר) בתורות פמיניסטיות.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|