הספר "איש צבא" מאת האלוף במילואים יוסי פלד והעיתונאית רונית ורדי הינו אוטוביוגרפיה מרתקת, המתארת את מסלול חייו של פלד, ניצול שואה העולה ארצה, נקלט בקיבוץ נגבה, מתגייס לצה"ל ומתקדם בסולם הדרגות הצבאי ובתפקידי הפיקוד. בספר מתאר פלד את גירסתו למבצעים והמלחמות בהן השתתף וכן אודות המאבקים האישיים שניהל להצלחתו בצה"ל ומחוצה לו.
יוסי מנדלביץ' נולד בבלגיה ליענקל ושיינע. בזמן מלחמת העולם השנייה נמסר עם אחיותיו למשפחה נוצרית עמה שהה עד גיל 8. אביו נספה באושוויץ. לאחר המלחמה חזרה אמו אל המשפחה הנוצרית לקחת אותם, ובעזרת הבריגדה היהודית הם עלו ארצה והתיישבו בקיבוץ נגבה. במלחמת ששת הימים היה יוסי פלד מ"פ חרמ"ש בגדוד 9, חטיבה 7 באוגדת הפלדה המשוריינת של האלוף ישראל טל. במלחמת ההתשה היה מפקד גדוד השריון 195 (גדוד אדם) בתעלת סואץ מעניין לקרוא את רשמיו של פלד אודות מלחמת ההתשה ובמיוחד אודות מבצע ויקטוריה שביצעו חיילי סיירת שקד בגדה המערבית של התעלה. במלחמת יום הכיפורים היה מפקד חטיבת שריון במילואים (חטיבה 205) במסגרת האוגדה של מוסה פלד. במסגרת הלחימה השתתפה החטיבה בפיקודו בקרבות קשים של התקפת-הנגד בדרום רמת הגולן וכן במובלעת כנגד התקפות-הנגד של הצבא העיראקי. פרט לתיאורי הקרבות מתאר פלד מגוף ראשון, של מי שהיה שם את תהליך עיצוב ובניית חיל השריון של צה"ל, על עוצבותיו ומראה כיצד האדם שבטנק מנצח. בנוסף מרתקים רשמיו אודות כמה מן הדמויות הבולטות בצה"ל ובהן מפקדו הנערץ, מוסה פלד (אשר כאות להערכה שרחש לו "עיברת" גם הוא את שמו לפלד), אהוד ברק, שהוגדר על ידי פלד כמג"ד כושל תחת פיקודו, דן שומרון, יאנוש בן גל ועוד. במבצע שלום הגליל נלחם בראש כוח מאולתר ("כוח יוסי") ממזרח לאגם קרעון. הכוח בפיקודו פעל באופן יוצא דופן, תוך הפגנת יוזמה ויצירתיות וניצול כלל היתרונות שברשותו ובהם הגמישות והניידות של כוח צנחנים המילואים שהוכפף לו, כוח האש והמחץ של השריון ועוד. יחד עם זאת עלילות הקרב של "כוח יוסי" נותרו מחוץ למורשת הקרב של צה"ל וחבל שכך, כי יש מה ללמוד ולהעריך.
בשנת 1986 נתמנה פלד לאלוף פיקוד הצפון. חלק זה בספר הינו, בעיני המאלף ביותר. החל מתיאורו את המצב בצפון, תהליכי העבודה מול צד"ל, וכן התגבשות חזבאללה כאיום משמעותי על גבול הצפון. בימי פלד החלה ההתמודדות עם חזבאללה והכוחות שבפיקודו הגיעו להישגים מרשימים. תיאורו את הלחימה מפגיש את הקורא עם שורה ארוכה של דמויות מוכרות בנוף הצה"לי ובהן מפקדי האוגדות בצפון, אילן בירן וזאב זכרין, קצין האג"ם הפיקודי: "החפ"ק היה מלא קציני חי"ר. אחד מהם היה גבי אשכנזי, מקצוען יוצא מהכלל." (עמוד 361), מפקדי גדודים בחיל הרגלים דוגמת אילן הררי מגולני ושמוליק אדיב ז"ל מגבעתי , מפקדי סיירות דוגמת אמיר מיטל ז"ל, מפקד סיירת גולני ועוד. בתוך כך מתוארים אירועים מוכרים כמו מבצע "חוק וסדר" ו"ליל הגילשונים" ופלד מציג את דעתו בסוגיות שונות שעלו וצצו באותן שנים, דוגמת מינויים בכירים בצה"ל, בכי לוחמים בהלוויות ועוד. כאשר פלד מתאר את מבצע "שומרי יער" אותו ביצעה סיירת צנחנים בקרבת נבי צפא בשנת 1989 ולחלופין אירוע שבו נפגעו חיילי גבעתי בג'בל קריסטופני בשנת 1987, הקורא אינו יכול להרפות מן הספר והאירועים נקראים בנשימה עצורה.
תיאור אחד המבצעים תפס אותי בקריאת הספר והולך אתי מאז. כך הם למצער תמיד פני הדברים: "בתחילת ספטמבר 1986, אני מפקד על המבצע היזום הראשון שלי כאלוף פיקוד הצפון. הכוח המבצע הוא סיירת גולני בפיקודו של הרס"ן דאז, אמיר מיטל ז"ל. המשימה: תקיפת שני מבני מחבלים בכפר זביקין. אחת המטרות: להביא שבוי לצורך קבלת אינפורמציה על התארגנות המחבלים באזור. המשימה מבוצעת, ומצרור בודד שנורה לעבר הכוח, יש לכוחותינו הרוג אחד. יואב, בנו של האלוף עמנואל סקל. אני מכיר את האלוף עמנואל סקל שנים רבות, שירתנו יחד בחיל השריון. כשהידיעה על כך מגיעה ברשתות הקשר, אני יושב בחפ"ק ליד גבול הלבנון. עם אור ראשון, כשהכוח עשה את דרכו חזרה, נכנסתי לתוך לבנון כדי לפגוש את המפקדים והחיילים. הרגשתי צורך לפגוש אותם, לדבר אתם מוקדם ככל האפשר. בפגישה אתם, אני מזהה שוב: חבורת לוחמים צעירים, להוטים להשתתף בפעילות מבצעית, ובכל פעם שנפגע להם חבר, הם חוזרים בשקט בעיניים אדומות." (עמוד 295)
פלד וורדי הוציאו תחת ידם ספר שראוי שיקראו קציני ומפקדי צה"ל, בוודאי ובוודאי בחילות השריון והחי"ר, חובבי מורשת הקרב וההיסטוריה הצבאית וכמובן כל מי שצה"ל והשירות את המדינה יקרים לליבו. מומלץ בחום רב!!!!!!!