|
|
|
היהדות שלא הכרנו |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4186 |
|
|
יוכי ברנדס, המוּכרת לנו היטב מספריה פוקחי העיניים, מלכים ג, שבע אימהות, הפרדס של עקיבא ואחרים, חושפת בספרה החדש שלל סוגיות עכשוויות שעמן התמודדו חכמי ישראל כבר לפני מאות ואלפי שנים. מסתבר שהנביאים, חכמי התלמוד, רבנים והוגי דעות יהודים בכל הדורות התמודדו עם דילמות שנראות לנו מודרניות בתכלית: משפחות חד-מיניות, הפלות, המתת חסד, צריכת קנאביס, ציות לחוק ועקיפת סמכות.
מצוידת בידע עצום בארון הספרים היהודי ובזכוכית מגדלת מלוטשת, לוקחת אותנו ברנדס למסע בלשי-תרבותי מרתק וחושפת בפנינו זוויות ראייה שונות, אחרות, מפתיעות, יש שיגידו חתרניות, על התרבות שלנו.
כשקוראים את היהדות שלא הכרנו מתגלה לנו שהיהדות שונה מאוד משלל הססמאות הנדושות והקפואות שבהן הלעיטו אותנו, ושיצרו רושם של עוינות לכל חידוש וחשיבה מקורית. מתברר שהיהדות הרבה יותר רב-גונית, צבעונית, תוססת, מעניינת, ובעיקר –רלוונטית לחיינו כאן ועכשיו. במהלך אלפי שנות ההיסטוריה היהודית, מהתנ"ך, דרך חז"ל והוגי ימי הביניים, ועד התקופה המודרנית, חכמי ישראל תמיד התווכחו על כל נושא. הוויכוחים הבלתי פוסקים הללו היו מעיין היצירה המרכזי של התרבות שלנו, שמנע את ניוונה ואת שקיעתה בשכחת ההיסטוריה. החוכמה העצומה שהצטברה בזכות תרבות הוויכוח הזאת יכולה לסייע לנו בהחלטות שעלינו לקבל ובקונפליקטים שאנו מתמודדים איתם היום כיחידים, כחברה, כמדינה וכעם.
מתוך דברי התודה בסוף הספר, שכתבה יוכי ברנדס:
"יהדות ואקטואליה נחשבות אצלנו לשני תחומים נפרדים לחלוטין. קחו, למשל, עיתון מצוי של יום שישי. בעמודים המרכזיים של המוספים הפוליטיים מתנוססים המאמרים והטורים החשובים, שעוסקים בחדשות הבוערות, ואילו בירכתיים, במקום הכי נידח, מצטנע לו איזה טור שולי על פרשת השבוע. כמה שמחתי כשעיתון "ישראל היום" הציע לי במה מרכזית במוסף הפוליטי שלו. מיד אמרתי כן. הבנתי שנפלה לידי ההזדמנות לעשות את מה שאני כל כך מאמינה בו ולחבר בין נושאים אקטואליים, שעומדים על סדר היום הציבורי בישראל, ובין סיפורים, הלכות ודברי הגות מן התרבות העשירה ורבת הפנים שלנו."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
היהדות שלא הכרנו - יוכי ברנדס
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 04/01/2017
את כריכת הספר הזה מעטר איור ובו דמותה של ברנדס עצמה, כשהיא לבושה במעיל שרלוק הולמס ומצויידת בזכוכית מגדלת, תרה אחרי מילים בספר עב כרס.
אכן התמונה הזאת מבטאת את המשמעות של הספר ומתחברת לשמו" היהדות שלא הכרנו".
על ספרה זה נכתבו על גבי העטיפה המילים הבאות "יוכי ברנדס המוכרת לנו היטב... המשך הביקורת
את כריכת הספר הזה מעטר איור ובו דמותה של ברנדס עצמה, כשהיא לבושה במעיל שרלוק הולמס ומצויידת בזכוכית מגדלת, תרה אחרי מילים בספר עב כרס.
אכן התמונה הזאת מבטאת את המשמעות של הספר ומתחברת לשמו" היהדות שלא הכרנו".
על ספרה זה נכתבו על גבי העטיפה המילים הבאות "יוכי ברנדס המוכרת לנו היטב מספריה פוקחי העיניים, מלכים ג', שבע אימהות, הפרדס של עקיבא ואחרים, חושפת בספרה החדש שלל סוגיות עכשוויות שעמן התמודדו חכמי ישראל כבר לפני מאות ואלפי שנים. מסתבר שהנביאים, חכמי התלמוד, רבנים והוגי דעות יהודים בכל הדורות התמודדו עם דילמות שנראות לנו מודרניות בתכלית: משפחות חד מיניות, הפלות, המתת חסד, צריכת קנביס, ציות לחוק ועקיפת סמכות". ואכן, יוכי ברנדס, שאת מרבית ספריה קראתי , ותמיד היה בהם מן החידוש, התגלתה כדעתנית, בעלת ידע רב, מקורית ובעלת העזה. פעם אף פגשתיה בקברט ספרותי בקרייה שלנו ולפני הרצאתה ,אף אמרתי לה, שבספרה מלכים ג' העזה לטעמי יתר על המידה, תוך שינוי הסיפור המקראי, לצורך האג'נדה אותה רצתה להעביר. היא גם לא שכנעה אותי בהרצאתה. בספרה זה, הדברים שכתבה מצאו מסילות ללבי.
היא יוצאת באומץ רב עם זכוכית המגדלת תוך שהיא מחפשת את" היהדות שלא הכרנו" "רציתי בספר הזה להראות שהיהדות שזורה בחיים שלנו, אם נרצה או לא, זה לא שיש כלכלה, חינוך, חברה- ובצד יש יהדות. היהדות היא חלק מכל דבר, היא החיים שלנו. התרבות שלנו עשירה וגדולה והיא יכולה לעזור לנו בהרבה תחומים שאנחנו מתחבטים בהם" (מתוך ראיון עמה)
הספר עוסק בהרבה תחומי חיינו, החל מן הכמיהה להקמת משפחה, אפילו אם המודל המשפחתי חריג, לא מקובל. בהמשך תעסוק הסופרת בנושא הפלות, שימוש בקנביס, נישואים חד מיניים, היחס להומוסקסואליות.חגי ישראל ומשמעותם כיום תופשים חלק נרחב בספר. היא נוברת בפירושים השונים ובכל דברי החכמה שהצטברו בתרבותנו, החל מתקופת התנ"ך,
במשך אלפי שנים של יצירה. היא מעלה על נס דעות שיכולות לעזור לנו בהחלטות שעלינו לקבל, ובבעיות שאנו מתמודדים אתם היום. הנושאים הם רבים ומעניינים. כשהיא מתייחסת לעונש הכתוב בתורה על יחסים הומוסקסואלים היא אומרת, שאם חוקי התורה היו מתקיימים היום ככתבם וכלשונם, היו מוציאים להורג את רובנו...... הרי האיסורים הם רבים מנשוא. היא יוצאת חוצץ נגד הממסד הדתי, נגד הרבנות הראשית, עד כי היא מקנאה ביהדות התפוצות, ששום זרם דתי לא מקבל אצלם מונופול, וניתנת להם חרות יהודית אמיתית. לכן הם כה אוהבים את היהדות שלהם היהדות במובנים רבים קפאה בדורות האחרונים. היא מביאה את דברי הסופר יורם קניוק, שגם התורה שבעל פה לא מספקת אותו "פעם אולי התורה שבעל פה חידשה את התנ"ך, הוא אמר, אבל אחרי שכתבו אותה, היא בעצמה הפכה לתנ"ך. אף אחד בימיו לא מעז לחדש אותה. הרבנים משתמשים בה כדי לנוון את היהדות. במקום תנ"ך, יש לנו את השולחן ערוך".
כשהיא מדברת על החגים, היא מוצאת בהם משמעויות שונות. לא נמנעת מלספר על השפעה גדולה של תרבויות זרות ואפילו פגאניות על החגים שלנו. לדוגמא ניתן להביא את מנהג התחפושות בפורים שעברו מן העולם הפגאני דרך הנצרות ליהדות. וזו רק אחת מדוגמאות רבות.
כמובן, לא נגרע גם מקומה של מעמד האישה. הסופרת מגדירה עצמה פמיניסטית, והיא יוצאת כנגד אותו חלק ביהדות, שממשיך להתפלל ולומר יום יום את המשפט המקומם" ברוך שלא עשאני אישה" או האמרה" קול באישה ערווה". גם נשות הכותל המתעקשות להתעטף בטלית מוחרמות על ידי רבים.
יוכי ברנדס היא פמיניסטית , מתקדמת, ליברלית ומוצאת במקורות היתרים לדברים האסורים על פי הממסד.
מיהו קהל היעד של הספר? זהו קהל חילוני, אבל שלבו לא גס במסורת. היא רוצה לחשוף אותו לתרבות היהודית, ולהפוך את התרבות לספרות מעניינת, נגישה, חיה. היא מאמינה שהרבה אנשים יזדהו עם הספר. הקצוות אולי יזלזלו, אולי יחרימו, אולי יצאו בשצף קצף נגד הסופרת, ואולי אף לא יקראו.
אני מצאתי בפירושיה למקורות הרבה חכמה, חידוש, רעננות ויופי. הקריאה מהנה וזורמת.
על רקע הניכור כלפי התרבות היהודית מחד גיסא, והעמדתה בצורה חד מימדית צרה מאידך גיסא, נראית לי גישתה של הסופרת כה נכונה.
יש ,שיגידו שאין בספר עומק מחשבתי. מבחינתי זה אינו ספר פילוסופי יהודי. הוא פונה אל קהל , שצמא ליהדות, אבל יהדות שמתחשבת במודרנה, במציאות חדשה שהתהוותה בארץ ובעולם היהודי. הספר אינו פונה אל ציבור מצומצם של אנשי רוח.
יוכי ברנדס משדרת אהבה לעם ישראל, למדינה לנשים באשר הן, לנאורות. היא מביעה את אמונתה, שתקום פה חברה של מופת, כפי שהנביאים נבאו בנבואות הנחמה. לא מפולגת, לא צבעה. הסופרת מאמינה ש" מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים", ועוד,שירושלים תהא "אור" לגויים.
אהבתי את הספר, והזדהיתי עם הכתוב בו.
יוכי ברנדס עשתה מרחק גדול מאז לימודיה ב"בית יעקב" כבתו של אדמו"ר עד להיותה סופרת נחשבת.
ממליצה מאד על הספר. מאמינה , שברובו יחכים אותנו, יספיג אותנו בערכים שרובנו מאמינים בהם.
תודה, רבקה.
תאריך הכנסה לאתר 22/03/2014
לאחר שלושת ספריה האחרונים עסקו בנושאי היהדות – וסקרתי כל אחד מהם לחוד – בספרה החדש "היהדות של הכרנו" (כנרת זמורה ביתן, 2014) ממשיכה יוכי ברנדס לעסוק בנושא. הספר עוסק בחלקו הגדול במגוון נושאים אקטואליים ביותר החל מהפלות וכלה בסוגיית הפליטים והוא מרתק ביותר. המאמרים הקצרים יחסית – 47... המשך הביקורת
לאחר שלושת ספריה האחרונים עסקו בנושאי היהדות – וסקרתי כל אחד מהם לחוד – בספרה החדש "היהדות של הכרנו" (כנרת זמורה ביתן, 2014) ממשיכה יוכי ברנדס לעסוק בנושא. הספר עוסק בחלקו הגדול במגוון נושאים אקטואליים ביותר החל מהפלות וכלה בסוגיית הפליטים והוא מרתק ביותר. המאמרים הקצרים יחסית – 47 מאמרים בספר של 279 עמודים – הם טורים שהתפרסמו מדי שבוע בעיתון "ישראל היום", כפי שמצוין בחלק ה"תודות" (אין הקדמה לספר וזה בסדר גמור מבחינתי, אבל למה אין מראי-מקומות למובאות?).
אספק טעימה קצרה מכל חלק:
החלק הראשון עוסק ב"תיקון עולם" ובו אומרת ברנדס, למשל, כי בתנ"ך מודגשת הזכות למשפחה, ולא כל-כך משנה איזה סוג משפחה זו. זה שהיו יחסים פוליגאמיים – ידוע. אך מלבד זאת – שרה מאפשרת לאברהם לעבר את הגר שפחתו – האין זו דוגמא קדמונית של אם פונדקאית? בת פרעה אוספת את משה – האין זו דוגמא קדמונית של אימוץ? ומשה עצמו בכלל מתחתן עם גויה, מדיינית (אף כי חז"ל יטענו שהתגיירה). וכן הלאה, דור אחר דור, הדוגמאות רבות מספור.
פרק אחר בחלק זה עוסק בהמתת חסד. כאן מביאה ברנדס את סיפורו של רבי חנניה בן תרדיון, מהרוגי מלכות, שביקש שיסירו את הספוגים מעכבי המוות מעל לבו בעת שנשרף. מכאן ניתן ללמוד, אומרת ברנדס, שבמצב של עינוי קשה מותר לזרז את המוות על-ידי הסרת המעכבים החיצוניים, בימינו – אמצעי ההחייאה המשוכללים. עם התפתחות הטכנולוגיה יש לשער שיכולתנו להאריך חיים בצורה מלאכותית רק תגבר ולכן נחוץ לנו להתעשת כמה שיותר מהר, היא אומרת.
החלק השני דן ב-"דת ומדינה" ובו ברנדס מדברת, למשל, על מינוי הרבנים הראשיים ועל שושלות היוחסין של הרבנים, לעומת מנהיגים דגולים בהיסטוריה היהודית, שזכו בגדולה בזכות עצמם. כך, בספר שופטים, כל השופטים הם חיוביים ונטולי ייחוס, למעט בעל ייחוס אחד, אבימלך בן גדעון, שהוא גם היחיד שנזכר לשלילה, כפי שזכור לכולנו ממשל יותם המפורסם.
בחלקים אחרים היא דווקא אומרת דברים יותר מרגיעים מבחינת הציבור הדתי, כגון ראייה בעין חיובית את פועלו של הרב עובדיה יוסף, שנטה להקל, למרות ה"בדיחות" הפוגעניות שלו. או המלצה לא לכפות על החרדים שינוי מהיר שלא יצלח, כגון בסוגיית לימודי הליבה, שכן הדברים מצריכים זמן הסתגלות.
החלק השלישי דן ב"מעמד האישה" ובו למשל דיון בעגונות: תמר נאלצה "לגנוב" את הזרע של יהודה, כי נעגנה מחמת דין ייבום שנהג בזמנה. רק בתקופה מאוחרת יותר הונהג דין החליצה, המשחרר נשים מהיעגנות ומאפשר להן להקים משפחה. זו רפורמה מהותית. והיכן מעדכני ההלכה של ימינו? שאלה זו חוזרת כחוט השני בדבריה של ברנדס בנושאים שונים.
ולמשל נושא ההפלות. בתנ"ך נאמר כי על הריגת עוברים יש רק לשלם קנס וכי זה אינו נחשב רצח. ואולם בתרגום השבעים "לא יהיה אסון" תורגם ל"לא יהיה מעוצב" (כלומר שהעובר לא יהיה מעוצב, ואז יש רק לשלם קנס), ובהמשך הנצרות אף הרחיקה לכת עוד יותר וטענה שההפלה אסורה בכל זמן. ביהדות, עובר לא נחשב ישות כלל עד יומו ה-40. ובכל מקרה חיי האם קודמים. אך היהדות הושפעה מהנצרות בנושא רגיש זה. הדבר מזמין לדיון מעמיק.
החלק הרביעי עוסק ב"ישאל והעמים" ובו דיון ב"מהגרים מאפריקה", כשביהדות ניתן למצוא תימוכין לכל אחד מהצדדים בויכוח אודותיהם: מצד אחד "עם לבדד ישכון", או "אדם קודם לזולתו", אך מצד שני, למשל, "אל תסגר עבד אל אדוניו", החוק המהפכני של ישראל בזמנו. ובאמת המצב הוא לא חד משמעי לאף אחד מהכיוונים, כך שצריך למצוא פשרה ביניהם – כן לקבל פליטים הנמלטים על חייהם, אך לא לקבל מסתנני עבודה, למשל (אינני בטוח שזה בדיוק מה שהיא אומרת, אך כך אני מפרש את הדברים). ועוד היד נטויה.
פרק אחר עוסק בברית המילה ושואל – למה באמת אנחנו מלים את בנינו? לאחר פסילת התשובות המתחמקות, כגון מטעמי בריאות או מניעת שונות, ברדנס מודה באומץ כי תשובתה היא – "ככה"! לא לכל דבר יש הסבר רציונאלי. התשובה הזו משקפת את המצב אצל הרבה אנשים חילוניים, מדעת או שלא מדעת. אך ניתן להסביר בפשטות יחסית: ברית המילה נתפסת ככרטיס הכניסה ללונה-פארק ששמו העם היהודי. החילוני עדיין רוצה להיכנס להגדרה זו, אף כי הוא אינו עולה על רוב המתקנים בגן השעשועים הזה, כלומר לא מקיים את רוב המצוות. כפי שהסבירה ברנדס במקום אחר, יהדות היא לא רק דת אלא גם לאום וברית המילה הפכה לסמל מרכזי בהשתייכות אליו. זה הסברי, הגם שאני מודע לזה שהוא אינו מושלם ודורש הרחבה, מה גם שאף המנהג הזה יכול להתמעט עם השנים.
החלק החמישי והאחרון עוסק ב"חגים וזמנים" ובו, למשל, ברנדס מתייחסת לחודש תשרי, שבסופו אנו קוראים את פרשיות בראשית ונוח, ומוצאת אותו כזמן טוב ל"חשבון נפש אקולוגי". בבראשית, למשל, בפרק א' אנו מצווים לשלוט בטבע, אך בפרק ב' – "לעבדה ולשמרה" – ובין שני קטבים אלה עלינו להלך. נוח שמר על החיות ועל כן זכה בדין לרשת ארץ, והקשת היא כעין קשת-מלחמה הפוכה, כפי שמפרש הרמב"ן.
בפרק אחר היא מדברת על חנוכה ואומרת, כי יש שתי סכנות לעם היהודי: מתייוונים ומתנוונים; המתייוונים הם גורמים אנטי-ציוניים, שמוצאים את דיבת ישראל רעה. זה בסדר לרצות לתקן – היא אומרת בפרק אחר – אבל הדבר צריך לנבוע מאהבה. ומצד שני המתנוונים הם לומדי התורה שאינם מחדשים בה דבר. דווקא החילוניים שקריאתם רעננה – היא אומרת בפרק אחר, שוב – מצליחים בפעמים רבות לחדש דברים נפלאים.
כפי שאמרתי וגם הדגמתי – הספר מרתק וסופר-אקטואלי (יש בו – מלבד הנושאים הגדולים שהזכרתי ואחרים שלא הזכרתי - התייחסויות למותו של אריק איינשטיין, מחד, ושל עובדיה יוסף, מאידך, או למפורסמים הנאשמים בהטרדות מיניות, למשל). כמו כן, ניכרת בו ידענות רבה, מכל רובדי היהדות. הדברים אף מלווים בסיפורים שונים של אחרים, או בחוויות אישיות, המעשירים את הספר.
השאלה למי הספר פונה? הרבה דתיים ידחו אותו בשל חדשנותו. כבר את כותרתו הם ידחו – "היהדות שלא הכרנו"? הרי זה נשמע כאוקסימורון; היהדות היא רק מה שאנו מכירים מדור לדור. אפילו את הג'ירפה, המותרת לאכילה לפי ההלכה, אין אוכלים משום ש"אין מסורת על כך". ואף כי אני בטוח שדתיים פתוחים בדעתם ימצאו בספר עניין רב. מצד שני, גם הרבה חילוניים ידחו את הספר, מהסיבה הפשוטה שהם אינם מתעניינים ביהדות – מה אכפת לנו מה הדת הפרימיטיבית הזו אומרת? אנו קובעים את המוסר לעצמנו. ושוב, גם כאן אני בטוח שחילוניים פתוחים בדעתם ימצאו עניין רב בספר.
אך יותר מכל אלה אני סבור שהספר פונה אל זרם די חדש, שצובר תאוצה בארץ בשנים האחרונות, וניתן לכנותו: "היהדות המתחדשת". בזרם זה, שאני מכניס בין כנפיו את ד"ר רות קלדרון מצד אחד ואת הרב בנימין לאו מצד שני (אף שאולי אני מגזים בכך), מנסים להיות מודרניים ועם זאת לשאוב מתוך מקורות היהדות. יש בו גוונים רבים וסגנונות שונים, אך נראה שזהו המכנה המשותף הרחב שלו. אני תולה תקוות רבות בזרם זה ולדעתי הוא יכול ליצור פה פריחה תרבותית, ואולי אף יותר מכך. אני עצמי מצאתי את עצמי מסכים לרוב מה שברנדס אומרת.
על כן כולי תקווה שספרה המעולה של ברנדס יצליח בחנויות ובזאת גם יתגבר על המכשול שמעמיד בפניו חוק הסופרים החדש.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|