|
|
|
להעיר אריות |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 5678 |
|
|
ד"ר איתן גרין, רופא בסורוקה, פוגע בפליט אריתראי בסיום משמרת – וממשיך לנסוע. מכאן והלאה, החיים של איתן הופכים למסע אפל ומסוכן. סירקיט (30), פליטה סודנית שהיתה עדה לתאונה, סוחטת את איתן – בתמורה לשתיקתה, סירקיט דורשת מאיתן להקים בית חולים שחור, ולהעניק טיפול לפליטים מאפריקה, שמפחדים להגיע לבי"ח מחשש לגירוש. בלית ברירה, איתן מתחיל לזגזג בין חדר הניתוח הסטרילי ב"סורוקה" ובין שולחן חלוד במוסך נטוש בפאתי באר שבע. הוא מנסה להשתחרר מסירקיט, אך על הדרך נזכר למה מלכתחילה הוא רצה להיות רופא. חקירת תאונת הפגע וברח מוטלת על ליאת, חוקרת בכירה במשטרה – ואשתו של איתן. דוידסון, המעסיק של הפועל שנדרס למוות, מתעקש לקבל תשובות. מה שנראה מבחוץ כפרץ הומאניות מצד החקלאי הקשוח, אינו אלא תאוות בצע פשוטה: דוידסון כבר מזמן לא מתפרנס מהמסעדה בתחנת הדלק שלו. המסעדה היא תחנת מעבר למשלוחי סמים מכיוון מצרים. הפועל שנדרס למוות נשא על גופו משלוח בשווי מאות אלפי שקלים, והמשלוח הזה נעלם. לצד הסחיטה ומאבקי הכוח נרקמת דרמה חברתית נוקבת ומותחת. זהו סיפור על אינטימיות בלב הזרות, מסע בתוך ארוטיקה של ניגודים. אבל בסופו של דבר זהו סיפור על בחירה אחת, שנייה אחת, שגורמת לאדם לפקוח את עיניו ולשאול: מי אני בעצם? להעיר אריות מנהל עם הקורא מסכת יחסים מפתה ומתעתעת. לעיתים הוא גורם לנו להתבונן בחולשותיהן של הדמויות באור אירוני חריף, ולעיתים הוא מפעיל, בעוצמה רבה, את תחושות ההזדהות והחמלה שלנו.
איילת גונדר-גושן, ילידת 1982, פסיכולוגית ותסריטאית. עבדה כעיתונאית ועורכת חדשות בידיעות אחרונות. ספרה הראשון לילה אחד, מרקוביץ זכה בפרס ספיר לספר ביכורים ותורגם למספר שפות.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 13/12/2020
ספר מיוחד שצריך לתת לו לחלחל. נוקב, חושפני והמחברת נכנסת לנפש גיבוריה וקוראיה.
איתן גרין הוא נוירו-כירורג בסורוקה ש'הוגלה' מהמרכז לאחר שאיים לחשוף שחיתות. מתגורר בוילה בעומר עם משפחתו- אשתו ליאת הינה חוקרת משטרה ושני בניהם.
שונא את העיר, האנשים, האבק והחום.
מבוססים וחייהם נוחים... המשך הביקורת
ספר מיוחד שצריך לתת לו לחלחל. נוקב, חושפני והמחברת נכנסת לנפש גיבוריה וקוראיה.
איתן גרין הוא נוירו-כירורג בסורוקה ש'הוגלה' מהמרכז לאחר שאיים לחשוף שחיתות. מתגורר בוילה בעומר עם משפחתו- אשתו ליאת הינה חוקרת משטרה ושני בניהם.
שונא את העיר, האנשים, האבק והחום.
מבוססים וחייהם נוחים למדי למרות עבודתם התובענית.
עד היום בו אחרי משמרת הוא מתפרק בדהרה בג'יפ שלו ליד קיבוץ טללים לצלילי ג'ניס ג'ופלין, פוגע במסתנן אריתראי שבכסילותו הלך לצד הדרך בחושך ולך תבחין בו. האיש מוטל עם גולגולת מפוצחת ומותו קרוב. איתן מנסה לטפל בו ומבין שאין מה לעשות ולמי באמת יהיה אכפת מעוד מסתנן עוזב את המקום בידיעה נוראה ומעיקה-
הוא
הרג
בנאדם (במקור)
למזלו הרע ארנקו נופל ואריתראית יפה בשם סירקיט מופיעה ליד ביתו.
הסחיטה מתחילה. סירקיט לא מסתפקת בעשרות אלפי שקלים במזומן שנתן ודורשת שיטפל במסתננים חולים. ההתחלה נוראית. איתן רגיל לניתוחי מוח עדינים וסטריליים של מורדמים ובתנאים נוחים ונחשף לראשונה בהלם מהפך קרביים לעליבות הנוראה של החיים בשולי השוליים. מבנים מוזנחים ועלובי חיים שלאיש לא ממש אכפת מהם . צפיפות ואומללות ומעל הכל-הצחנה. לכלוך וזיעה,פחד ויאוש. נאלץ להתמודד עם מפגעים הרחוקים מעולמו המסודר- שברי מאמץ מהליכה ממושכת, נגעי עור, פצעים, חבלות ממכות שחטפו מהבדואים בסביבה או המצרים בדרך לישראל ובתנאים קשים-על שולחן מתכת מטונף במוסך צפוף, נאלץ לגנוב תרופות ולהסתיר מליאת והקולגות את האמת. חשדה גובר בהדרגה כשתירוצי העדרויותיו והתנהגותו המשתנה מעלים תהיות ושאלות בלתי נמנעות.
הוא שונא את סירקיט בצד איזו משיכה לא מוסברת. סירקיט היפה, השקטה והכוחנית שנראית מעין מנהיגה בקרב המסתננים.
שונא עד שאינו יכול כי אי אפשר לשנוא ולשנוא ולשנוא.
למשטרה אכפת מהמסתנן וליאת בין החוקרים. חשד בנער בדואי שגנב ג'יפ בסביבה ומודה לאחר 'לחץ פיזי מתון' מופרך בסופו של דבר.
יום אחד איתן עד לפשע חמור של מסתננת ויש לו נשק נגד הסחיטה והוא מחליט די, עד כאן.
ולקראת הסוף נטרפים הקלפים. השבר בין בני הזוג, האמת הקשה המעמתת אותם וכל האמת על סירקיט.
לילה של טירוף בו איתן וסירקיט נקלעים לסיוט והכל מתהפך בעימות אלים מול אנשים חסרי גבולות.
והרהורים- מי אני? מה מהותי? מה קובע- ארבעים ואחת שנות עשייה, יחידה מובחרת, לימודים, משפחה והצלת חיים או שישים שניות ארורות ששינו הכל?וכמה רחוק אלך כדי להשאיר את הסוד הנורא קבור.
מדהים, מטלטל ולא מרפה.
תאריך הכנסה לאתר 18/09/2017
ישר לזירת הפשע זורק אותנו הפרק הראשון של להעיר אריות. במקרה, בטעות, ללא כוונת תחילה, דורס אדם בג'יפ אדם אחר ששוטט בלילה במדבר שליד באר שבע, ליד קבוץ טללים. הדורס, רופא ישראלי מהישוב עומר, הנדרס, אריתראי. מבוהל ולא מאופס בורח הרופא מהמקום, ואנו עדים למה שייגמר כתאונת "פגע וברח" לפי... המשך הביקורת
ישר לזירת הפשע זורק אותנו הפרק הראשון של להעיר אריות. במקרה, בטעות, ללא כוונת תחילה, דורס אדם בג'יפ אדם אחר ששוטט בלילה במדבר שליד באר שבע, ליד קבוץ טללים. הדורס, רופא ישראלי מהישוב עומר, הנדרס, אריתראי. מבוהל ולא מאופס בורח הרופא מהמקום, ואנו עדים למה שייגמר כתאונת "פגע וברח" לפי הגדרת המשטרה. ביד אומן ממש, מובילה אותנו איילת גונדר-גושן בפרק הראשון להיכנס לאירוע ולהזדהות עם הפוגע. מצבו הנפשי הרגעי, אחרי משמרת לילה, והשתלשלות האירועים המקריים. ותוך כדי אנחנו מתוודאים כבר אז לאופיו של איתן גרין הרופא – שעזב או הועזב מבית החולים במרכז הארץ והועבר לפריפריה בגלל הצדקנות שלו וחוסר היכולת להשלים עם שחיתות שראה. כל הקלפים על השולחן. עכשיו מה?
להעיר אריות מספר סיפור מעניין, מקורי, ומעלה שאלות וקונפליקטים רבים. האירועים תופסים כיוון מועצם משני כיוונים. מחד, אשתו של איתן גרין הרופא הדורס היא חוקרת במשטרה שבמקרה חוקרת את המקרה הזה – וכך איתן גרין נאלץ להתעמת עם הסיפור שוב ושוב, ובעיקר לשמוע על איך מישהו אחר עומד להיות מואשם (במקומו) – "השעיר לעזאזל", שכמובן הוא בדואי. מאידך, אשתו של הנדרס האריתראי מופיעה למחרת בבוקר בדלת ביתו של הרופא, ודורשת ממנו לטפל בחולים ובפצועים האריתראים במין בית חולים שדה במוסך נטוש. הרופא נמצא במלכודת, לא יכול לספר לאשתו, ושבוי בידי האריתראית, גונב תרופות ומכשירים מבית החולים, ומנסה לתמרן בין השתמטויות ממשמרות בבית החולים, הציפיות בבית, והדרישות של האריתראית סיקריט להתייצב לילה לילה לטפל במסתננים הפצועים.
תוך כדי מהלך העניינים הסבוך, מעלה הספר שאלות חברה ומוסר, אך הטיפול בהן שטחי למדי. הישראלים "החזקים" שחיים את חייהם הנקיים (ב"וילה הלבנה בעומר") מול אלו שלא נספרים – המסתננים האריתראים והסודנים השחורים מחד ("מי בכלל מזהה ביניהם – כולם נראים אותו הדבר") והבדואים מאידך, ששם הלכלוך וההזנחה שורה בכל, והדיעות הקדומות מיד מובילות לחשוד שאחד מהם הרג את האריתראי. לבן מול שחור – בכל הרמות והמובנים. שוב ושוב חוזרים הביטויים – האריתראי השחור (אשתו סירקיט השחורה), מול הלובן של הרופא (לובן? ממתי ישראלים הם "לבנים"?) ושאם זו היתה ילדה "לבנה" זה היה נחשב אחרת. במרכז הספר, חיבוטי הנפש של הרופא-הדורס, שבמקרים רבים תלושים ואף מגוחכים. אומנם כבר בפרק הראשון זכינו לשמוע על יושרו המוסרי- המקצועי של הרופא איתן גרין, ואף השתכנענו מהמערבולת הנפשית שנכנס אליה לפני, תוך כדי ובעקבות התאונה – וההלם הגדול. אבל אח"כ מה? חיבוטי הנפש שלו מתמקדים בעיקר בשקר לאשתו – "כי הוא לא מסוגל להודות מולה שהוא פחות טוב ממה שחשבה שהוא" ובסוגריים נאמר לנו – "כמו אז, ביסודי, כשאמא שלו גילתה שהסתיר ממנה את המבחן עם הנכשל החשבון." ההרג בשגגה והבריחה משולים לנכשל בחשבון והסתרתו (עמ 60), האומנם שקול?! וזה ממשיך להתפתלויות מוזרות ומייגעות, למין נקיון מצפון מלאכותי, בלי לקחת אחריות, עד כדי שהוא אפילו מאשים את כולם "כאילו שהם לא הורגים אריתראים על ימין ועל שמאל" בעצם זה שהם מתעלמים מהם ולא תורמים מחשבון הבנק הפרטי שלהם (עמ 74). לא רציני.
הספר מלא אסוציאציות ודימויים חדשים. חלקם עובדים יותר חלקם עובדים פחות. למשל – כשסירקיט האריתראית לא מזילה דמעות בהלווית בעלה, האנשים מסתכלים עליה מוזר ולא מציעים ניחומים. "אבל בשביל לקבל מילים טובות, את צריכה לתת דמעות" (עמ 44) אומרת הסופרת בסרקזם ומביאה דימוי "כמו שבשביל לקבל לחם צריך לתת כסף" – ונדמה שהדימוי עובד כדי להראות את הגיחוך שבעניין. אבל במקומות אחרים יוצאים דברים מאולצים. למשל, כשהרופא איתן גרין נאלץ לטפל במוסך בכל האריתראים הפצועים והחולים והוא רואה רק איברים ולא בני-אדם, רוצה המספרת להמחיש לנו עד כמה הוא רק רואה איברים ואומרת " נוזלי גוף. שערות. פיסות עור וגלדים מקולפים באצבעות מטונפות..... בזה אחר זה חשפו מולו את הגופים שלהם, מילאו את המוסך בפיזיות המפלצתית הזאת, עור ואיברים, עברה וזעם ומשלחת מלאכי רעים". – הא?! עברה וזעם משלחת מלאכי רעים – מההגדה של פסח, יעני? אנחנו כאן בשיחת סלון פרטית שבה משחקים באסוציאציות פרטיות להגחכה? הבנו - איבר – עברה – חה חה. לא עובד בקונטקסט הזה. ממש לא.
מה שמרים את הספר מהאמצע המייגע והמאולץ, הוא קצב השתלשלות האירועים שתופס תאוצה לקראת הסוף, מה שלא היה מבייש כל סרט פעולה טוב. האירועים מסתבכים, דבר גורר דבר, עוד דמויות נכנסות לתמונה, פרטים נוספים מתגלים לגבי אותו אריתראי ומי שהוא היה מחובר איתו והסיבה לשוטטותו בלילה – ועוד אלימות והקצנה, ומתח ופניות מפתיעות עד הסוף ה... מספק! בהחלט סוף אלגנטי לסיפור, עם נימת אירוניה ארסית קלה, שמאפשר אפילו לסלוח על כל היגע והטרחה שבדרך. הסיום מצביע דווקא על כיוון פרשנות אחר אפשרי לספר - הקונפליקט שבין המקריות ובין הצורך לשלוט בגורל (או לפחות ביומיום) תוך סלידה מכל דבר בלתי צפוי.
ספר מעניין. יש בו הרבה נקודות חוזק, כמה נקודות חולשה. הכתיבה האסוציאטיבית נעימה וזורמת רוב הזמן, אבל לפעמים גם מייגעת, מאולצת ומתפתלת שלא לצורך. גם אם נדמה שהספר לוקח אותנו לשאלות מוסר וחברה, בסוף הוא לוקח אותנו לסרט פעולה מותח. נו טוב, נראה שנעשתה איזו פעולה הסחה, לא נורא. המתח והפתרון בסוף היה שווה.
תאריך הכנסה לאתר 20/07/2015
ספר נוסף שאילולא הייתי משתתפת במועדון קוראות באזור מגורי, לא הייתי בוחרת בו בחנות הספרים הקרובה לביתי ולו בגלל הכריכה חסרת החן (בעיניי). איילת גונדר-גושן זכתה בפרס ספיר עם ספרה הקודם ואיילת גונדר-גושן יודעת לכתוב.
בשל חשיפת פרשת שחיתות, הוגלה איתן, נוירולוג צעיר, ממדינת תל אביב לבאר שבע... המשך הביקורת
ספר נוסף שאילולא הייתי משתתפת במועדון קוראות באזור מגורי, לא הייתי בוחרת בו בחנות הספרים הקרובה לביתי ולו בגלל הכריכה חסרת החן (בעיניי). איילת גונדר-גושן זכתה בפרס ספיר עם ספרה הקודם ואיילת גונדר-גושן יודעת לכתוב.
בשל חשיפת פרשת שחיתות, הוגלה איתן, נוירולוג צעיר, ממדינת תל אביב לבאר שבע הפריפרית. שם הוא קמל לאיטו בבית חולים סורוקה ומתגעגע לאזור הנמצא בין גדרה לחדרה, למרות הוילה המפוארת בעומר והמשפחה האוהבת בדמות אישה (חוקרת במשטרה) ושני ילדים. יום אחד הוא מחליט לשחרר קצת קיטור ולדהור קצת בג'יפ המאובק שלו בפאתי באר שבע, בדיונות - לנהוג את צרותיו...
לצערו הרב, פליט אריתראי היה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון ואיתן הדוהר מצרותיו, דורס אותו ולאחר מכן נוטש וחוזר לוילה בעומר, לאישה החוקרת ולשני הילדים מבלי לספר דבר. הוא מתייסר אמנם, סובל מסיוטים ומצפונו מדגדג ומתעקש להראות נוכחות, אבל עם הזמן ההתרגשות דועכת ואיתן בטוח שיצליח להדחיק ולהמשיך הלאה בחייו, אך לצערו הרב, אישה שניצבת על מפתן הוילה המפוארת ומהווה ניגוד גמור לסביבתה משנה את חייו. סירקיט, אישתו של הפליט ההרוג, מכריחה אותו לפתוח בית חולים פיראטי במוסך נטוש ולטפל בלילות בפליטים הבלתי חוקיים עד שהיא תחליט אחרת.
הספר הזה מטריד, מטריד וגרום לחוסר נוחות, גורם לזוז באי נחת בכורסא הכי נוחה או על המצעים הכי רכים.
קודם כל נושא הדריסה. כל אחד מאיתנו עלול לדרוס בן אדם - זו עובדה (אלה מבינינו שנוהגים כמובן), גם אם כל אחד מאיתנו הוא הנהג הזהיר ביותר בעולם. שאלה מה עושים לאחר המעשה? נשארים במקום וקוראים לרופא. מה קורה אם אתה הרופא ויודע שאין שום סיכוי להציל את הבן אדם? אני מניחה או יותר נכון רוצה לקוות שרובנו נקח את האחריות למעשה, אבל אני מודה שלעיתים השיקולים של איתן נראו לי הגיוניים, שבריר שנייה ובכל זאת. ככה זה כשהדמויות עגולות.
דבר שני, הפליטים או מחפשי עבודה או פליטים, לא הצלחתי להבין, הכל מעורבב. היחס של איתן אל אותם הפליטים לא השתנה, אך לבסוף הוא מצליח לזהות בני אדם בכל השחור הזה. רציתי לשנוא אותו ולעתים שנאתי אותו עדי כי רציתי להכות אותו פיזית, ממש הרגשתי את האגרוף מתקרב לבטן ואז שאלתי את עצמי האם אני שונה כל כך? האם השוני שלי נובע מהלוקסוס של לחיות במקום בו העימות היומיומי הזה לא קיים?
וסירקיט? האגרוף הגיע לה לא פחות מאשר לאיתן. נכון נסיבות חייה היו קשים יותר והפכו אותה למחוספסת יותר, אך גם חיים קשים לא יכולים להיות תירוץ להכל.
הסוף היה קצת הוליוודי מדי, אם כי האמת שצפה אל פני השטח הייתה מפתיעה ומאכזבת.
אני יודעת שבסקירה הזו יצאה מבולבלת מדי ולא בשלה. המקפידים על קוצו של י' היו שולחים אותי להרהר שוב ולסדר את המחשבות והפסקאות, אך לצערי הביקורת הזו משקפת היטב את הרגשתי. יצאתי מוטרדת...
תאריך הכנסה לאתר 09/08/2014
להעיר אריות אינני יודעת אך לזהות כתיבה חזקה ומטלטלת - יודעת גם יודעת! כזאת היא כתיבתה של איילת גונדר-גושן !
הסיפור הוא על ד"ר איתן גרין, נוירוכירורג בסורוקה הגר עם ליאת אשתו החוקרת במשטרה ועם שני בניו הקטנים, איתמר ויהלי, בוילה מטופחת בעומר. ... המשך הביקורת
להעיר אריות אינני יודעת אך לזהות כתיבה חזקה ומטלטלת - יודעת גם יודעת! כזאת היא כתיבתה של איילת גונדר-גושן !
הסיפור הוא על ד"ר איתן גרין, נוירוכירורג בסורוקה הגר עם ליאת אשתו החוקרת במשטרה ועם שני בניו הקטנים, איתמר ויהלי, בוילה מטופחת בעומר.
לילה אחד, לאחר תורנות מתישה, הוא נוסע בג'יפ שלו וחותך לכביש מדברי שומם על מנת לפרוק את המתח האצור בו בנהיגת שטח מהירה. ירח גדול בשמיים, מוסיקה חזקה הולמת באזנים, האדרנלין זורם בדם ולפתע - חבטה.
איתן יוצא מן הג'יפ ורואה שפגע אנושות באריתראי השרוע על הכביש עם ראש פתוח. הוא רוכן אליו ומבין שאלו הן הדקות האחרונות של חייו. בשיקול דעת רגעי של האפשרויות העומדות בפניו הוא מחליט לברוח. בדרך הביתה מצפונו מייסר אותו אבל עדיין הגיונו אומר שעשה בחירה נכונה.
למחרת מגיעה אליו אשתו היפה והאניגמטית של הנדרס ובידה ארנקו שנפל מכיסו בעת שרכן אל האריתראי. הוא נבהל מאוד וחושב שהיא רוצה ממנו כסף. היא מורה לו להגיע בלילה למוסך נטוש בסמוך לקיבוץ טללים.
איתן ממהר להוציא סכום של שבעים אלף שקל במזומן מן הבנק ומוסר אותו לאישה, סירקיט שמה. היא לוקחת את הכסף אך אינה מסתפקת בו. היא דורשת ממנו לטפל בכל מי שתביא לו בבית החולים השחור שהקימה במוסך הנטוש.
הוא שדד ממנה את בעלה והיא שודדת את לילותיו. נחיל אינסופי של מסתננים חולים, פצועים ומזוהמים ממלא את לילותיו של איתן. גם בימים בהם הוא, לכאורה, ממשיך בחייו הרגילים, מוחו אינו מפסיק לרגע לחשוב על המצב אליו נקלע. עליו לשקר לאשתו ולילדיו האהובים, עליו לשקר לחבריו ומנהליו בבית החולים, עליו לגנוב תרופות ממחסן בית החולים והקשה מכל - עליו להתמודד עם מצפונו ועם הביקורת הנוקבת שיש בלבו על מעשיו שלו עצמו.
הסיפור הולך ומסתבך ואין בדעתי, כמובן, לגלות לכם מה קורה. אומר רק שאותי זה ריתק וקראתי בשקיקה. הדילמות המוסריות הרבות, היחסים המורכבים בין איתן לליאת ולילדים, התיאורים של משפחתו הגרעינית ומות אחיו בצבא, ילדותה של ליאת באור עקיבא, תיאור מצבם של המסתננים בנגב ויחסיהם עם הבדואים השולטים בתחומי הגניבות והסמים - כל אלה מוסיפים עניין ומתח בסיפור.
חשבתי רבות על הספר ועל כל מה שהוא מעורר וזה בעיני מדד מובהק לספר טוב !
תאריך הכנסה לאתר 09/03/2014
כשנורית הסבה את תשומת ליבי לספר מיד "נדלקתי", זהו בדיוק סוג ספר אני ממש (אבל) ממש אוהבת. בתחילת הקריאה הרגשתי שהסופרת כתבה אותו בשבילי אך לצערי הרב ההרגשה הזו השתנתה ב180 מעלות.
מצאתי את עצמי מאוד נהנית ונמשכת לסיפור עצמו אך מתקשה עם סגנון הכתיבה שזיגזג עם הזמנים..... המשך הביקורת
כשנורית הסבה את תשומת ליבי לספר מיד "נדלקתי", זהו בדיוק סוג ספר אני ממש (אבל) ממש אוהבת. בתחילת הקריאה הרגשתי שהסופרת כתבה אותו בשבילי אך לצערי הרב ההרגשה הזו השתנתה ב180 מעלות.
מצאתי את עצמי מאוד נהנית ונמשכת לסיפור עצמו אך מתקשה עם סגנון הכתיבה שזיגזג עם הזמנים..
איתן גרין רופא בבית חולים סורוקה נוסע בג'יפ (החתיך) שלו
בדרך הביתה מעוד יום עבודה, לצערו הוא פוגע במשהו, הוא עוצר ויוצא
מהג'יפ ואז הוא מבין שהוא פגע באריתראי (כנראה בגלל צבעו הכהה
הוא לא ראה אותו), הוא מבין שהפגיעה שלו קשה ומחליט להיכנס לג'יפ
שלו ולברוח מהמקום. מהבלבול, הלחץ והפחד הגדול שאוחזים באיתן הוא לא שם לב שארנקו נופל במקום האירוע. בעקבות המעשה, למחרת בבוקר ניצבת בפתח ביתו אשתו של הגבר שהרג.
ובידה הנחיה אחת וברורה בה היא מכריחה את איתן לטפל בכל מי שתביא לו, שם במוסך נטוש בלב מדבר. מנקודה זו החיים של איתן מקבלים תפנית.
מאוד קשה לקרוא את הספר ולהימנע מהבעת דעה. אני לא שופטת את איתן גרין ולא הייתי רוצה להיות במקומו אבל כל הזמן הדהדה בראשי המחשבה שאיתן הוא רופא! הכיצד רופא פוגע בהולך רגל ועוזב אותו לנפשו? אני לא הייתי עושה דבר כזה גם אם הייתי פוגעת בטעות בארנבת!
עקב כך קצת הרגיזה אותי ההתנהלות הזו של ד"ר איתן גרין, לברוח כדי לא להתמודד עם השלכות של המקרה כה חמור (בעיניי בכל אופן).
חי איתן חיי מתירנות– הוא גר בוילה נאה בעומר יחד עם ליאת אשתו (חוקרת בכירה במשטרת ישראל) ולו שני בנים איתמר ויהלי. על פניו חייו מתנהלים באורך חיים נורמטיבי לחלוטין, קם בבוקר, הולך לעבודה, משפחתו דוגלת בארוחות משותפות ערב/בוקר. יש לו חיי נישואים איתנים, אשתו והוא משתפים האחד את השנייה בכל מה שעובר עליהם. כעת יש סוד נוראי החוצץ ביניהם כאשר ד"ר איתן גרין דורס אדם ועזב אותו מתבוסס בדמו . איתן בהחלטה של רגע בורח מהמקום כל עוד נפשו בו, את זה הוא לא מספר לאשתו.
במהלך הקריאה פחות התחברתי לסגנון הכתיבה של הסופרת. מצאתי את עצמי מצפה להתחרשות כזו או אחרת אך היא לא הגיעה. הרגשתי שהסיפור דורך במקום ולא מתקדם כפי שציפיתי מה שגרם לקריאה להיגרר. עם כל זאת בסיום הסיפור הייתה הפתעה שלה לא צפיתי אותה מראש..
מומלץ אבל עם סבלנות
עליזה אלחרר
תאריך הכנסה לאתר 20/02/2014
הספר ל'העיר אריות' הגיע אליי בטעות לסקירה, התחלתי לקרוא אותו בבית חולים סורוקה ומיד אני מגלה שהוא מתאר את בית החולים סורוקה שם עובד הגיבור הראשי של הספר. תקראו לזה צירופי מקרים. הספר מתאר דרמת מתח משובחת אליה נקלע גיבור הסיפור ד"ר איתן גרין בעל משפחה למופת שנקרע מאיזור המרכז ונשלח לעבוד בדרום... המשך הביקורת
הספר ל'העיר אריות' הגיע אליי בטעות לסקירה, התחלתי לקרוא אותו בבית חולים סורוקה ומיד אני מגלה שהוא מתאר את בית החולים סורוקה שם עובד הגיבור הראשי של הספר. תקראו לזה צירופי מקרים. הספר מתאר דרמת מתח משובחת אליה נקלע גיבור הסיפור ד"ר איתן גרין בעל משפחה למופת שנקרע מאיזור המרכז ונשלח לעבוד בדרום החם ההביל והמאובק עם משפחתו. הוא משתקע בעומר ועובד בבית חולים סורוקה. גרין נשוי לליאת חוקרת משטרתית יפה חרוצה וכשרונית ואב לשני ילדים מקסימים איתי ויהלי. עם תפאורה כזאת יפה של וילה עבודה מוצלחת ואישה יפה מי צריך יותר. אך בחיים לפעמים זאת רק תפאורה והכשלים הפנימיים מפעפעים חזק מאוד פנימה וחולשים על כל מה שקורה בחוץ.
גיבורנו מסיים עוד משמרת לילה עולה על הג'יפ המפואר והאדום שקנו הוא ואשתו לאחרונה ולא נהגו בו בשטח כמו שציפו ומחליט בהחלטה נמהרת של רגע אחד לשנות כיוון ולשעוט לכיוון קיבוץ טללים, שם ישנו מסלול ג'יפים מאתגר ומיוחד. האדרנלין זורם בדמו של ד"ר גרין והוא מרגיש איך הוא נמלא חיים, בג'יפ מתנגן לו הדיסק עם ג'יניס ג'ופלין, ירח ענקי משייט בשמיים הכל נראה שמיימי ומסעיר עד שהוא פוגע בגוף גדול החוצה את דרכו ובבת אחת מתרוקן האוויר והחיים משתנים לתמיד לכולם.
מכאן מתחילה סאגה של יסורים, הסתרות ויסורי מצפון לאיתן גרין. הארנק שנשכח לצד האיש שדרס מהווה כתב אישום חריף נגדו. אשתו של האריתראי מגיעה לביתו כבר למחרת אישה גבוהה יפה ושתקנית כפסל יפייפה ושמה סירקיט ודורשת ממנו לטפל בכל אדם שתביא אליו. איתן מובל על ידה למוסך שכוח אל ושם מתחילים להגיע אריתראים חולים, פצועים וחבולים בטפטוף איטי אך יציב כמו נחיל נמלים שחורות שאינו נגמר. הם אינם מפסיקים להודות לו ולשבח אותו עד שהוא מקבל בחילה מהם.
מסכת היסורים שלו נמשכת, הוא צריך לתפקד בעבודה, להסתיר את השהות שלו במוסך ולשקר לאשתו החוקרת המבריקה שחוקרת את פרשת הפגע וברח של האריתראי ואינה יודעת שמתחת לאפה מונחת התשובה.
שאלות עזות מתעוררות במהלך הקריאה בספר בקשר לחמלה, בחירות ותחושות ההזדהות שלנו. ספר שלא ישאיר אותכם אדישים!
כתיבתה של איילת גונדר-גושן מרתקת ומכשפת. התיאורים הרבים של הגיבור ויסוריו הפנימיים, התלבטויותיה של ליאת האישה הזנוחה שמתחילה להרגיש את הריחוק הנפשי של בעלה ממנה. תיאורי היסורים של הגיבור עם ילדיו קורעים ומרתקים. אין בספר רגע דל והוא מיטיב להעביר את התחושה של הפושע שעבר עבירה וכעת הוא משתדל לברוח ממנה, אך היא אינה נותנת לו מנוח ורודפת אחריו עד חורמה.
ממליצה בחום על הקריאה בו!
תאריך הכנסה לאתר 11/02/2014
אתה הולך לצומת ספרים ובודק את הבציר האחרון של "שניים במחיר אחד" לפני שנחת עלינו חוק הספרים. קורא את ההמלצה של יגאל שוורץ, המודפסת על הכריכה האחורית, מגלה שהמחברת זכתה לפני שנתיים בפרס ספיר לספר ביכורים, נזכר שאהבת את "לילה אחד מרקוביץ" שלה - ומחליט להמר עליה פעם נוספת. ... המשך הביקורת
אתה הולך לצומת ספרים ובודק את הבציר האחרון של "שניים במחיר אחד" לפני שנחת עלינו חוק הספרים. קורא את ההמלצה של יגאל שוורץ, המודפסת על הכריכה האחורית, מגלה שהמחברת זכתה לפני שנתיים בפרס ספיר לספר ביכורים, נזכר שאהבת את "לילה אחד מרקוביץ" שלה - ומחליט להמר עליה פעם נוספת.
וההימור משתלם. ובין אם אהבתם את מרקוביץ ובין אם לאו חשוב להקדים ולקבוע שזה ספר אחר לגמרי. וזאת הולכת להיות ההתייחסות האחרונה בהחלט לסופרת, לספר הקודם שלה, ליגאל שוורץ או לחוק הספרים שהשם יצילנו ממנו.
התקציר (באדיבות הכריכה האחורית ובתוספות של הח"מ) כולל רופא עייף הנוהג הביתה בסוף משמרת, פוגע בפליט מאריתריאה, ממשיך לנסוע – ומסלול חייו הופך אפל ומסוכן. פליטה מסודן שהייתה עדה לתאונה סוחטת את הרופא – ודורשת ממנו להקים בית חולים שחור למסתננים החוששים להגיע לבית החולים מחשש שיגורשו. אחר כך, מתברר שגם היא עצמה לא ממש תמימה. חקירת התאונה מוטלת על לא אחרת מאשר אשתו של הרופא הפוגע, המשרתת במשטרה. המעסיק של הפועל שנדרס למוות, מתעקש לקבל תשובות – אך מה שנראה מבחוץ כפרץ הומאניות מצד החקלאי הקשוח, אינו אלא תאוות בצע: המסעדה בתחנת הדלק של המעסיק היא תחנת מע בר למשלוחי סמים, והפועל שנדרס נשא על גופו משלוח בשווי מאות אלפי שקלים – שנעלם. חוצמזה, יש שם בדווים, סבתא אחת בלתי נשכחת שאומרת שהיא קוראת בקפה אבל בעצם קוראת בעיני מי ששתה אותו, ועוד שלל דמויות שמתחברות לפסיפס ישראלי עכשווי להפליא.
קשה לתייג את הספר הזה תחת ז'אנר מוגדר. תחשבו על "החטא ועונשו" פוגש רומן בית חולים, פוגש את "המפענחת", מתכתב בעדינות עם זרם התודעה - ואיכשהו הכל מתיישב להפליא, כמו חומרי גלם מוכרים להפליא כל אחד בפני עצמו - שמתלכדים לעוגה אחת המשתלטת על החיך. ואתה אוכל אותה - וקורא את להעיר אריות - בקצב המתחשב במורכבות, בעומק הטעמים, בצורך שלך לעצור מפעם לפעם ולעשות ספירת מלאי - או פשוט לחזור משפט או פסקה אחת לאחור, על מנת לעכל אמירה מנוסחת להפליא, חותכת אל העצם כמו סכין המנתחים בידו המיומנת של הגיבור הראשי.
גונדר גושן לא מוותרת לגיבורים שלה. אין אצלה חלוקה ברורה ל"טובים" ול"רעים". הטווח הרחב של אפשרויות ההתייחסות אותן היא מותירה בידי הקורא, יחד עם אותו דילוג בין ז'אנרים - הופכים את הקריאה לחווייה אינטלקטואלית רצופה. יש כאן סיפור מהודק, שלם; דמויות מורכבות - ואמירה מעמיקה לגבי החברה שבה אנחנו חיים.
הספר נע בטווח רחב להפליא של משלבי שפה וסגנון. הדיאלוגים נקראים כמשהו טבעי להפליא, נשמעים לאוזן. המחשבות והאסוציאציות העולות בקרב הגיבורים מובאות בשפה עכשווית, כמו באופן שבו הן מתגלגלות במוח בעליהן. מעל שני אלה, באות התובנות של המספר, אבחנות פסיכולוגיות וחברתיות, כמו תיאורים אובייקטיביים, מבחוץ - במשלב הגבוה ביותר של השפה, ובשיבוץ פנינים שאתה יודע שתחזור אליהן. ואם אתה מהאנשים שתולים ציטוטים על דלת המקרר - ברור לך שיש כאן כמה וכמה כאלה.
ומה עוד יכול הבנאדם לבקש בספר?
הכותב – אברהם בן זאב
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|