|
|
|
עצי תה לא יפרחו כאן |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 6679 |
|
|
"הקהל כולו נראה כעדר עזים ממושמע הפועה והנוהה בהתלהבות אחר הרועה - לועס את שאריות הבשר מצלחותיו, מצלצל בפעמון שעל צווארו ומותח רגליו בהנאה, כאילו היה בהמה הקמה מרבצה להלך אחר בעליה". עונת הרחצה נפתחה. תמונת החגיגה ההמונית והמרכזית בקיבוץ, המתקיימת בכל שנה כמעט כמו טקס דתי, נגלית לנו בפתיחת הספר "עצי תה לא יפרחו כאן", ואנו רואים בעיני רוחנו שבט ילידים שעסוק בהעלאת קורבן ובאכילה משותפת.
יריעה רחבה, אכזרית ומטלטלת של חיים בלתי-אפשריים כמעט בחברה שיתופית, שתובעת בשיטתיות קונפורמיות מוחלטת, נפרשת ב"עצי תה לא יפרחו כאן" מאת כינרת מעיין שיצא בהוצאת "גלים". הספר מתחקה אחר קוטביות קיצונית ופיצול מובנה בין הבנים של מקימי המשק, 'מלח הארץ', ובין אוכלוסיית המהגרים, ניצולי השואה וילדיהם. במקום שבו דמיון, אינדיבידואליות, יצירתיות, עדינות וסקרנות טבעית הם שמות גנאי, נוצרה ועוצבה דמותו של הגיבור, שלא ויתר על איכויות אלה, נאחז בהן כבעוגן פנימי ובזכותן יצר את מציאות חייו. במקום לפתח ולשמר את האינטגרציה הרוחנית והשיתופית, הפכו אנשים מרכזיים בחברה השיתופית את כוחם ואת עליונותם לאכזריות הרסנית עד הפקרה והזנחה רגשית וקיומית כמעט של מעוטי היכולת בתוכם.
מסע החיים של דרור, גיבור הספר, מתחיל בקיבוצו, אי שם בשנות השבעים של המאה העשרים, מתפתל ומוביל אותו עד לבגרותו בירושלים כאיש מודיעין מוכשר ובעל מוניטין. בין ילדות בצלה של אם ניצולת שואה ואב קשה-יום יליד מצרים, מתואר עולמו הייחודי הפנימי, שמליט אותו חדשות לבקרים מהמציאות. דרך עולמו מוצגת יריעה עמוקה, אכזרית ומטלטלת של חיים בלתי-אפשריים כמעט בחברה שיתופית, שבאופן שיטתי, תובעת קונפורמיות טוטאלית, ובאותה נשימה מוקיעה מזניחה ודוחה את החלשים והשונים עד כדי שלילת זכויותיה וכבודם הבסיסיים. הילד נאחז בעוגן פנימי – מצליח בעור שיניו להבקיע את אימת ילדותו ולברוא עולם יחידאי ומשמעותי הצומח מתוך נפשו ולממש את ייעודו ולספק את עצמו רק לאחר שיצא מהקיבוץ.
כינרת מעיין (49), תושבת כפר סבא, גדלה בקיבוץ. היא מספרת כי "ילדותי סיפקה לי שלא מבחירתי המודעת, אתגרים קיומיים לא פשוטים ומעט מאד כלים להתמודד מול השבט שסבב אותי. שני הורי היו אנשים פאסיביים, חלשים והיוו את המודל האנטי-גיבור מול חבר המשק האידיאלי". בעלת תואר שני בפילוסופיה יהודית וקבלה ותואר ראשון בספרות ומחשבת ישראל, ומנחת קבוצות מוסמכת. מתמחה בטיפולי גוף ונפש. למדה ומלמדת הילינג ותראפיה בודהיסטית, בעלת קליניקה לטיפולים וסדנאות. ספרה הראשון "המסע אל הנפש" (אוריון, 2013) שתורגם גם לאנגלית, עוסק במסע אל נבכי נפש האדם, צולל אל תהומות ונוסק אל פסגות של מטופלים ומעניק לקורא תובנות, הבנות ודרכים להיות מאושרים, מאוזנים ובעיקר להבין את נפתולי החיים וללמוד כיצד ניתן לפרום את הקשרים המעיקים ולחוות אושר ובריאות נפשית.
"הוא מאיץ את צעדיו, מעיף עין במגרש המשחקים החשוך, מזהה כל פינה – הנה הנדנדה המסתובבת, זו שרק השנה הצליח להתלות עליה ולהסתובב, והמגלשה הרעועה שלא אחת נפל ממנה וקיבל חבורות ברגליו. ועוד יש לו לעבור את הפנס המתנדנד על חוט החשמל – ממהר לחמוק בקטע המדרכה שמתחתיו, שמא ייפול דווקא כשהוא עובר. מציץ אל עבר שדרת הברושים המחככים זה בזה את צמרותיהם הגבוהות, לרגע משתרגים ומתערבבים אחד בתוך השני – מטילים עליו אימה שמא יצוץ משהו מתוכם – בעל חיים, או חבר קיבוץ לועג, או סתם זר המשוטט ברחבי המשק. פתאום הוא נחרד לשמע צרחת הטווס ממשק הילדים. הוא מתכווץ כמו שבלול בתוך עצמו, ואז מתיישר, נושם נשימה עמוקה ומחיש את צעדיו לעבר בית הילדים" (מתוך הספר)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
עצי תה לא יפרחו כאן - כינרת מעיין
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 11/02/2016
האם החברה הקיבוצית היתה חברת מופת אנושית?
הספר 'עצי תה לא יפרחו כאן' מאת כינרת מעיין הוא רומן עצוב ומרגש המתאר את החברה הקיבוצית הקולקטיבית והאליטיסטית, זו הרומסת את היחיד למען הכלל.
כנראה שלא רק עצי תה לא פרחו בקיבוץ המתואר אלא גם... המשך הביקורת
האם החברה הקיבוצית היתה חברת מופת אנושית?
הספר 'עצי תה לא יפרחו כאן' מאת כינרת מעיין הוא רומן עצוב ומרגש המתאר את החברה הקיבוצית הקולקטיבית והאליטיסטית, זו הרומסת את היחיד למען הכלל.
כנראה שלא רק עצי תה לא פרחו בקיבוץ המתואר אלא גם בני האדם...
בשפה יפה, חדה ומלאת רגש מציגה כינרת מעיין מספר היבטים, הפחות חיוביים, המאפיינים את החברה הקיבוצית של שנות ה- 70 במאה הקודמת (לפני תהליך ההפרטה).
הספר נפתח בחגיגות הטקס השנתי בבריכת השחייה הקיבוצית, וכל חברי הקיבוץ נוהרים בהתרוממות רוח והתרגשות: 'היהלום שבכתר, גולת הכותרת של הערב, הוא בלי ספק המנגל המפורסם, שעתיד להאביס את מאות הפיות המשתוקקים' (עמוד 5).
בתוך ההמון כינרת מתמקדת במשפחה אחת, ובעיקר בילד אחד שלא ממש מאושרים מהאווירה. דרור בן החמש, מזכיר את הילד מ'בגדי המלך החדשים' אך הוא לא מעז לצעוק ש'המלך הוא עירום', וכל רצונו להיעלם אל מיטתו:
'הכל נראה לו כמהתלה אחת גדולה, חסרת הגיון ולא חשובה' (עמוד 8).
הוריו של דרור, שרה ואלי, חשים זרות כמו בנם, אך חרדים מה'מה יגידו' אם יפגינו ביקורתיות על הנעשה, ומזהירים גם את בנם שלא יעשה להם בושות.
הוא אכן ילד צייתן ושקט למרות כל הסבל וההתעללויות שחווה בקיבוץ.
שרה לוקחת את דרור אל השביל המוביל אל בית הילדים, והוא פוסע אל בדידותו, כאשר שאר הילדים 'מלווים באחד ההורים, מתכוננים לשעת סיפור ופרידת הלילה' (עמוד 12).
דרור מקנא באחרים ו'כאב הלב מצליף ומשתולל בתוכו' (עמוד 13).
קלרה, אחראית חדר הילדים, מאיצה בהורים לעזוב ומתכוננת לכיבוי האורות.
שרה, אימו של דרור, ניצולת שואה עם מספר מקועקע על זרועה, מנודה על ידי חברי הקיבוץ, ולא מסוגלת לספר על מה שחוותה בשואה, כשבתוכה היא נושאת את הסיוטים והאימה. חווית הפוסט-טראומה מלווה אותה שנים רבות ו'היא עצמה תמיד ממעטת במילים' (עמוד 15), לא מסוגלת לדבר על רצח כל משפחתה עם כל קהילת המבורג.
היא משרתת בחריצות בחדר האוכל הקיבוצי ו'ידיה קצרות, שמנות, מיובלות ומקומטות' עם חתכים מעבודת המטבח המייגעת.
אלי, אביו של דרור, עובד ברפת, וכשאר חברי הקיבוץ מסתפק ביחד עם אשתו בתקציב חודשי זעום, המקרר כמעט ריק, ו'חדר האוכל מספק לכולם שלוש ארוחות מלאות ומשביעות'
(עמוד 16). הוא התחתן עם שרה בגיל מבוגר מאוד, בהיותו בן 43, ובנו מתבייש בו.
הוא עלה בגיל עשר ממצרים, נקלט בקיבוץ כנער ממשפחה קשת יום, ונותר נטע זר במשק: 'חבורת הנערים ילידי ארצות האיסלאם נתפסה כמיעוט תרבותי נחות חריג ונבדל'(עמוד 27).
אלי ושרה עובדים שעות רבות בכל יום, צופים בטלביזיה, ובערך בעשר מכבים את האורות והולכים לישון, מרוחקים ומנותקים אחד מהשני.
הם הכירו לאחר מלחמת שש הימים, ושניהם הפכו 'לחברי קיבוץ צייתנים' (עמוד 30),
וגם השילומים שקיבלה שרה מגרמניה מועברים לקופת הקיבוץ.
הם מצייתים לכל דרישות החברה, אך נדחקים לשולי החברה, רחוקים מה'צברים' החסונים.
יש להם בביתם עולם משלהם: תקליטים, ספרים ואוסף של בולים.
קלרה בת הקיבוץ, בניגוד לערכי החברה הקיבוצית האליטיסטית, התאהבה והתחתנה עם עודד - יליד חיפה, בן למשפחה מרובת ילדים וממוצא מזרחי מלוב, הוריו קשי יום.
לאחר מאבקים קשים עודד התקבל כחבר שווה זכויות וכעובד בשדות הקיבוץ.
האהבה בין קלרה ועודד התפוגגה עם השנים בחיי שגרה קשים, ואפילו בלילה הם ישנים בחדרים נפרדים: עודד מושלך לסלון בשל נחירותיו המפריעות לשנתה.
קלרה נחשבת ל'אשת חינוך קיבוצית מן המעלה הראשונה' ובמציאות היא 'מפלצת אפלה רודנית חסרת מעצורים' (עמוד 43).
צוות הגן, ובעיקר קלרה, מתייחסים בגסות רבה ובאלימות אל דרור: 'הוא חש עצמו נכה, מעוות. מחנק מתמשך תופס אותו' (עמוד 25), והוא מוצא את אושרו במשחק עם נמלים שבחול, ועוקב אחריהן בסקרנות.
הסיפור העצוב מתאר את החוויות הקשות של ה'זרים' - אלו המוקצים מחמת המיאוס, שהגיעו מ'בחוץ' אל החברה הקיבוצית השורשית, הסנובית והאליטיסטית – חברה שמתיימרת להיות חברת מופת עם ערכי שוויון ושיתופיות, אשר במציאות הפכה לחברה מניפולטיבית, מסואבת וחסרת רגשות בעיקר אל החריגים שבתוכה.
הספר הזה 'שוחט פרות קדושות', כי התנועה הקיבוצית היתה פאר הגשמת התנועה הציונית, על ערכיה המוסריים והאנושיים - יצירת חברת מופת המבוססת על שוויון והתגייסות למען הכלל. פעם להיות "בוגר קיבוץ" זו היתה גאווה גדולה. פעם נחשבו אנשי הקיבוץ לאנשי המופת של ישראל, ואילו בספר הם מוצגים לא אנושיים, לא מוסריים (בגידות בחיי נישואים),
חזות חיצונית מזויפת, חיים בשקר.
בית הילדים והמקלחת המשותפת יצרו בושה, סקרנות מלווה במבוכה ואשמה (עמוד 53),
ובנוסף החינוך הנוקשה וגילוח שיער הראש של הבנים יצרו לוחמים אמיצים, אך יצרו גם צלקות נפשיות לכל החיים, בעיקר אצל אלו שנרדפו כחריגים בחברת המופת, שבה כל דבר נקבע על ידי ועדות מבלי להתחשב בצרכים של הפרט.
השוויוניות היא ערך עליון בחברה הקיבוצית, אך ישנם גם המיוחסים-המורמים מעם,
כמו משה דר, שלא בוחל בשום אמצעי כדי להאדיר את שמו, וצניעות ממנו והלאה.
החברה הקיבוצית האליטיסטית מוצגת כמי שלא מוכנה לקלוט את ניצולי השואה, שסימלו בעיניי ה'צברים' המאצ'ואיסטים את היהודי הגלותי החלש והנרדף, סימלו את אלו ש'הלכו כצאן לטבח'. שרה חווה בקיבוץ חיי גיהינום לאחר ששרדה את התופת באירופה, ונזכרת במילותיו האחרונות של אביה: 'שרהתי היקרה, גם בגיהינום הזה, אל תפסיקי לדמיין שאת נעה קדימה ואינך מאבדת ולו לרגע את עצמיותך' (עמוד 110).
החברה הקיבוצית עודדה לעבודה בקיבוץ ולשירות ביחידה קרבית, אך פסלה לימודים:
'לימודים אקדמאיים נחשבו לדבר מיותר. הטענה היתה, שהם מעודדים הישגיות ועלולים לגרום לבני המשק לפרוץ את המסגרת' (עמוד 158).
המתח מלווה את הקורא לאורך כל הסיפור המרתק הזה, כאשר ברקע מרחפות שאלות כמו:
- שרה חולמת לפתח ענף חדש בקיבוץ, גן צמחי מרפא עם עצי תה.
האם היא תקבל את ברכת מזכירות הקיבוץ? הרי מדובר ביוזמה פרטית.. (עמוד 105).
- איך יגיב הגביר של הקיבוץ כאשר בנו מפר נורמות חשובות של הקיבוץ? (עמוד 115).
- האם המסגרת הצבאית תחזיר לדרור את הערך העצמי והכבוד האבוד? (עמוד 125).
- האם הוריו של דרור יתקוממו נגד הדיכוי והנידוי, ויחזירו לעצמם את כבודם שנרמס?
הסופרת מעיין כינרת, שכתבה את יצירת המופת המרגשת הזו, היא בת לניצולת שואה שנולדה בקיבוץ, אך מזה שנים רבות היא כבר לא חלק מהחברה הקיבוצית.
היה לי קשה להניח את הספר הקסום הזה, וחשתי צורך עז לקרוא אותו מתחילתו ועד סופו ללא הפסקה, וזה סודו של ספר מעולה - ספר שכובש את הקורא!
הספר הזה הזכיר לי את ספריו של עמוס עוז, שבהם הוא מציג את הסבל שלו כילד חוץ שהגיע אל הקיבוץ, ואת הניכור, הצביעות, הבדידות והנידוי שאפיינו את החברה הקיבוצית.
תאריך הכנסה לאתר 11/01/2016
ספר כואב ומטלטל שנארג בחמלה רבה על ידי כינרת מעיין.
החלק הראשון של הספר מתחיל בנהירה לבריכת השחייה של הקיבוץ. ... המשך הביקורת
ספר כואב ומטלטל שנארג בחמלה רבה על ידי כינרת מעיין.
החלק הראשון של הספר מתחיל בנהירה לבריכת השחייה של הקיבוץ.
המון רב זורם לחגיגות פתיחת עונת הרחצה המסורתית. הקהל חג וסב סביב נתחי הבשר והירקות הצלויים.
מנגבים ואוכלים בעיניים נעוצות בעוסקים במלאכת האבסה. ואיך לא? ברקע מושמעים שירי ארץ ישראל ומוזיקה לריקודי עם.
שום דבר ממה שקורה בערב הזה מעניין את דרור. ההיפך עמוד 7: "גופו זועק אליו מחמת השעמום והמיאוס, מבקש להסתלק מכאן, ואם אפשר – לרוץ מהר למיטה ולכסות את ראשו בשמיכה."
גם שרה ואלי - הוריו של דרור חסרי החן, והילוכם המהוסס שוטטו בין הדוכנים העמוסים, וליקטו אוכל כמו כל העדר. הם העדיפו להתעלם מהמצוקה שדרור היה שרוי בה ולהיבלע בהמון.
דמעות שזלגו מעיניו של דרור הצליחו לשדר את בקשתו... עמוד 9: "עוד כמה רגעים, דרור. נסיים לאכול ונלך מכאן," היא מרגיעה אותו." לאחר מכן שרה ודרור יצעדו יחדיו לבית הילדים...
דרור, דור שני לאם ניצולת שואה. המפגשים עם אמו שקטים, ללא מילים, ובמרווחי המילים ניתן לחוש את עוצמת הכאב והאיבה.
שרה ואלי למדו לחיות מתקציב חודשי שהקיבוץ הקציב. הם קיבלו שלוש ארוחות ביום, ובחדרם החזיקו רק מוצרים בסיסיים ומה שהקיבוץ אישר כמו: גבינה, ריבה ומעט ירקות.
אלי, יליד מצרים נישא לשרה בגיל מבוגר יחסית. דמותו מצוירת כאדם מופנם, מגושם ומסורבל. דרור התבייש באביו בגלל גילו, עד כדי כך שנמנע להראות בחברתו בגן השעשועים. שרה לעומת אלי, גם הייתה קבורה בסירי המטבח, ולא נפרדה מהסינר וריחות הבישול שהתלוו אליה.
שרה הגיעה לארץ מאירופה בחסות הסוכנות היהודית. את אלי היא הכירה אחרי מלחמת ששת הימים, באמצעות ועדת הפו"פ של התנועה הקיבוצית. דמותה שורטטה כאישה נמוכה, מעט מגושמת, ובודדה כי כל משפחתה נכחדה בגרמניה. את דרור שרה ילדה אחרי שאחותו התינוקת נפטרה בהיותה בת חודש.
כינרת מעיין מתווה לקורא את שביל החיים של דרור, החל משנות השבעים במאה הקודמת, מבית הילדים ועד לגיוסו כאיש מודיעין ובעל משפחה משלו.
דרך עיניו של דרור נפרשת בפני הקורא תמונה מטלטלת על החיים בחברה שיתופית. לצערי כרי הדשא הירוקים בקיבוץ, והמשרים את האווירה של "היחד", מסתירים חבורות לא מעטות.
דרור הילד בונה לעצמו עולם משלו. הוא מתחבר לנמלים, מופנם, חוטף מכות מחבריו והופך ללעג. אף אחד מהמבוגרים לא מגן עליו, כולל קלרה אשת החינוך ולא רק...
בקטעים רבים מהספר מצאתי את עצמי כועסת וכואבת, על היחס המבחיל שהחברה הסגורה העניקה לדרור והוריו.
לדוגמא: ספויילר.... כששרה לא הגיעה למטבח שבוע ימים, הזעיקו את דרור שבינתיים עזב את הקיבוץ והודיעו לו שאמו נעדרת. למה אף אחד מהחברים, לא דפק על דלתה לראות מה קרה לה, ובדק מדוע היא נעדרה באותו יום ממשמרתה? במיוחד שמדובר באירוע כשלעצמו אינו אופייני לשרה. האם כך נהוג בין חברים?
דרור נולד למציאות כואבת של התעללות נפשית ופיזית, זה כואב מאוד ואני ככותבת לא מוצאת מילים ראויות לתאר את התחושה הזו.
מקומם לקרוא כיצד משה "קצין קרבי" לשעבר ואסתי אשתו זוכים להטבות מיוחדות. בנם - נתן בורח ממסע צבאי ועל כך אפילו מקבל פרס... נו בוודאי ... "שמור לי ואשמור לך". משה דר, כנציג הקיבוץ זכה להטבות מפליגות, שאף חבר קיבוץ לא זכה להם, והוא מצידו מצא את הדרך לדשן את עצמו ברכב צמוד, דירה בת"א, נסיעות לחו"ל ועוד.
לצערי במקום שאמורה להתקיים אינטגרציה וקואופרציה, מצטיירת חברה סגורה, אליטיסטית, ואכזרית כלפי החריג והשונה... חבל! חברה שאמורה לעטוף את כל הבא בכותליה בצמר גפן, דווקא היא מוקיעה את החלש ושוללת ממנו את הכבוד המינימאלי.
הספר לא קל, היה לי קשה עם תיאורי ההתעללות והיחס המזלזל שדרור זכה להם כמו: טקס התספורת, חבטות, הצקות, זלזול, משימת צחצוח הנעליים, המקלחות המשותפות כשדרור מנסה לגונן על מבושיו, ולהציל את רסיסי הפרטיות מעיניים צופות (עמוד 54). ועוד....
למרות הייסורים שדרור עבר, אני אישית מצדיעה לו על כך שהצליח לצוף מעל המים, לבנות לעצמו חיים חדשים ומשפחה משלו.
לדמות הראשית כינרת מעיין בחרה את השם "דרור" ...אהבתי! תרתי-משמע...
לשמחתי דרור יצא לחרות ביום שעזב את הקיבוץ, וכבר לא היה צריך להמתין לשעות הלילה בבית הילדים, שהיו עבורו שעות ההתייחדות עם עצמו, ללא אותם עיניים בוחנות, בורקות ומתיזות ניצוץ ורוע.
אני בטוחה שבפעם הבאה שאבקר בקיבוץ ואצעד על גבי כרי הדשא הירוקים... אזכר בספר הזה.
ספר נהדר של כינרת מעיין, שכתוב בפרקים קצרים, מהודקים ובגובה העיניים.
מומלץ בחום
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 30/10/2014
ספר מצויין על החיים הבלתי אפשריים של אנשים מסויימים "חלשים" בקיבוץ, שאמור להיות חברה שיתופית. הוא מבליט את הניגוד בין מקימי המשק ובניהם שנחשבים "מלח הארץ" לבין אוכלוסייה של מהגרים ניצולי שואה וילדיהם שנחשבים "שונים" ועוברים השפלות וניצול.
מסופר על... המשך הביקורת
ספר מצויין על החיים הבלתי אפשריים של אנשים מסויימים "חלשים" בקיבוץ, שאמור להיות חברה שיתופית. הוא מבליט את הניגוד בין מקימי המשק ובניהם שנחשבים "מלח הארץ" לבין אוכלוסייה של מהגרים ניצולי שואה וילדיהם שנחשבים "שונים" ועוברים השפלות וניצול.
מסופר על המסע שעובר דרור בילדותו בקיבוץ בשנות ה- 70 של המאה העשרים ועד שנות בגרותו בירושליים כאיש מודיעין מצליח.
דרור הוא בן של אם ניצולת שואה ואב יליד מצריים שעובד קשה לפרנסתו. דרור לא מקבל חום מהוריו, הם אדישים כלפיו. הוא נשלח לבית הילדים ועובר התעללות הן מהילדים והן מהמטפלות והמורות. הוא מחכה ללילה שבו הוא יכול לעצום עיניים ולהירגע. דרור הוא ילד דחוי, גמלוני ונחשב "שונה". בשעות הצהריים כשהיה צריך לחזור הביתה, הוא היה מטייל וחולם ומושך את הזמן כדי לא להיות הרבה עם הוריו המנוכרים.
אמו של דרור עובדת במטבח והיחס כלפיה מזלזל, אפילו שלום לא אומרים לה כשעוברים לידה. אביו עבד קשה ברפת וגם בו מזלזלים. היחס כלפיהם קשה לעיכול. כשהאב חלה והזדקן הקיבוץ לא דאג לו. כשהאם לא הגיעה לעבודה כמה ימים, אף אחד לא בא לביתה כדי לברר מה קרה לה, עד שהיה כבר מאוחר מדיי.
מול משפחה זו, מתוארת משפחת דר. האב הא נציג הקיבוץ ונמצא "על גג העולם". הוא זוכה להטבות כגון רכב משלו, האם מפונקת ומתלבשת לפי צו האופנה ובנם גם כן מפונק וזוכה ליחס מיוחד ומציק לדרור ומשפיל אותו. אבל צוחק מי שצוחק אחרון ... לאן דרור הגיע ואיפה נתן היום ...
מתוארת חברה שמוקיעה את החלשים והשונים עד כדי שלילת כבודם, הפקרתם והזנחתם. תכונות כמו דמיון, יצירתיות וסקרנות ,שקיימים אצל דרור ואמו, מדוכאים ע"י האנשים המרכזיים בקיבוץ.
למרות כל זאת, הספר הוא אופטימי מאד. דרור לא מוותר על חלומותיו ושאיפותיו והוא מחליט לעזוב את הקיבוץ אחרי הצבא (בצבא דרור פרח, הוא הבין כמה הוא באמת שווה) ומנסה להתגבר על ילדותו הקשה ולברוא לו עולם חדש שבו יממש את מטרותיו ויספק את רצונותיו. הוא רוכש מקצוע ומצליח בתחומו.
זה ספר לא קל לקריאה. התיאורים של ההתעללות בדרור והיחס המזלזל כלפי אמו ואביו, קשים מאד. עשיתי הרבה הפסקות כדי לעכל מה שקראתי. אני אישית למדתי דברים שלא ידעתי על הקיבוץ, על הפערים בין ה"חזקים" ל"חלשים".
הספר כתוב בשפה יפה, הוא קריא מאד. אמנם הנושא לא קל ועצוב מאד אבל אין דבר העומד בפני הרצון ולכן אסור להתייאש, אסור לוותר על העצמיות שלנו וצריך שתהיה לנו תמיד תקווה בלב ואופטימיות להשתפר ולשפר. ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 26/03/2014
זהו סיפורו הכואב של דרור אשר ילדותו ונעוריו בקיבוץ היו סבל מתמשך. זה התחיל עוד עם הוריו, שרה ואלי. שרה הייתה ניצולת שואה אשר כילתה את שנותיה בעבודה קשה במטבח הילדים ולא זכתה למילת הערכה או התחשבות ולו הפעוטה ביותר. אלי היה ילד חוץ בקיבוץ, בן למשפחה קשת יום ממצרים. גם הוא עבד במסירות... המשך הביקורת
זהו סיפורו הכואב של דרור אשר ילדותו ונעוריו בקיבוץ היו סבל מתמשך. זה התחיל עוד עם הוריו, שרה ואלי. שרה הייתה ניצולת שואה אשר כילתה את שנותיה בעבודה קשה במטבח הילדים ולא זכתה למילת הערכה או התחשבות ולו הפעוטה ביותר. אלי היה ילד חוץ בקיבוץ, בן למשפחה קשת יום ממצרים. גם הוא עבד במסירות ברפת והיחס שקיבל מן הקיבוץ היה אטימות, זלזול וחוסר התחשבות. ניתן לומר שהם היו משפחה שקופה שאפילו ברכת שלום פשוטה אינם מקבלים מחברי הקיבוץ.
דרור היה ילד דחוי על ידי "חבריו", אולם חמור הרבה יותר, גם על ידי המערכת (המטפלות, המחנכות, המדריכים וחברי ועדת החינוך) שהייתה אמורה לעזור לו ולטפח אותו. כמורה לשעבר היה לי קשה מאוד לקרוא את התיאורים על יחסה של המערכת הקיבוצית לילד החלש. אולם דרור היה ילד אינטליגנטי, בעל עולם פנימי עשיר אשר בשלב מאוחר יותר סלל לו את פריצת הדרך.
מנגד מתוארת משפחת דר, מאושיות הקיבוץ. האב משה, קצין קרבי לשעבר, הוא נציג הקיבוץ במוסדות המנהלים בתל-אביב וזוכה בהטבות מפליגות (רכב צמוד, דירה בעיר, נסיעות לחו"ל ועוד פינוקים שחבר קיבוץ מן השורה יכול רק לחלום עליהם). האם, אסתי, עירונית שהתאהבה בקצין הכריזמטי, באה לקיבוץ, פתחה בו סלון לקוסמטיקה אשר נשות הקיבוץ נהנות לבקר בו ולהתקרב למשפחת המצליחנים. הבן נתן, ילד מפונק הזוכה, בזכות אביו, ליחס מפנק וסלחני מן המערכת (בדיוק הפוך מדרור) ומצליח אפילו בצבא לחמוק מעונש על מעשה חמור שביצע.
מגיע הרגע שבו מתהפכת הקערה על פיה. די לחכימא ברמיזא ואין בדעתי לכתוב ספוילרים.
הקטע בו מתוארת המקלחת המשותפת היה קשה לקריאה והזכיר לי סיפורים של ניצולי מחנות. היו עוד קטעים ממש מקוממים. נזכרתי שבילדותי קנאתי מאוד במספר חברים ללימודים אשר בחופשת הקיץ היו נוסעים לדודים בקיבוץ וחוזרים עם סיפורים על הבריכות, הדשאים, והפעילויות הנפלאות שגרמו לקיבוץ להראות כמין גן עדן קטן...מסתבר (ולא רק מהספר הזה , כמובן) שהחיים בחברה הסגורה והנוקשה היו קשים לחלק לא מבוטל מן החברים.
הספר מתכתב עם ספרו של עמוס עוז "בין חברים" שגם בו מתגלה עולם בעייתי בתוך "גן העדן" הקיבוצי.
הספר כתוב מצוין, הדמויות עגולות והתיאורים מאוד חיים. ניכר שהמחברת (בת קיבוץ בעצמה) יודעת היטב על מה היא כותבת.
מומלץ בחום !
תאריך הכנסה לאתר 18/03/2014
ספר קצר זה החזיק אותי כבת ערובה ימים רבים. ספר של 174 עמודים אני יכולה בקלילות לקרוא ביומיים, בסדר יומי כמו שהוא עכשיו. ובכל זאת, מעל שבוע אני מטיילת בין דפיו, קוראת מעט ומחזירה למקום הלא מחייב שעל השולחן. וזה לא שהוא לא טוב, הוא פשוט כל כך קשה.
סיפור חייו של דרור והוריו, שרה ואלי,... המשך הביקורת
ספר קצר זה החזיק אותי כבת ערובה ימים רבים. ספר של 174 עמודים אני יכולה בקלילות לקרוא ביומיים, בסדר יומי כמו שהוא עכשיו. ובכל זאת, מעל שבוע אני מטיילת בין דפיו, קוראת מעט ומחזירה למקום הלא מחייב שעל השולחן. וזה לא שהוא לא טוב, הוא פשוט כל כך קשה.
סיפור חייו של דרור והוריו, שרה ואלי, בקיבוץ ה'נפלא' של שנות ה-70 וה-80. דרור נולד למשפחה הלא נכונה- אמו ניצולת שואה שהקיבוץ אסף לשורותיו, אביו ילד חוץ שהקיבוץ אסף לשורותיו, ולמרות שההורים לא נעדרו מיום עבודה אחד, ולמרות שההורים לא באו בטענות ובדרישות לאף מנגנון קיבוצי- עדיין הוא רק סוג ב'.
דרור, ילד חכם אך שונה מבני גילו מרגיש כל חייו מאוים, רדוף, שקוף. בטחונו העצמי לא קיים לנוכח הזלזול של סביבתו והחולשה של הוריו מול הקיבוץ. מולו מוצג בן גילו, בן המשפחה המיוחסת של הקיבוץ כאלוהים בכבודו ובעצמו. גם כשלאט לאט מתגלה האלוהות הריקה מתוכן, עדיין מעמד משפחתו מגן עליו מפניי כלייה.
איכויותיו של דרור לא נספרות. לא נחשבות. קליטתו לשפה הערבית, המצוינות האקדמית שלו- לא מייצגים את ערכי הקיבוץ. מצוינות בקיבוץ, היא רק מצוינות מסוג מסויים, ולסוג מסוים של אנשים, כמדומה.
אנו פוגשים את דרור כשהוא בן חמש, ולאט לאט הוא גדל והופך לאדם עצמאי. האם יאזור אומץ לצאת מהקיבוץ ולהלחם על מקום טוב בעולם, שבו איכויותיו יוכרו? האם הוריו, שלא ממצים אף הם את יכולותיהם יצליחו לצאת ממעגל השקיפות הקיבוצי? האם לספר ולסיפור חייו של דרור יהיה סוף טוב? אני כמובן לא אגלה, תצטרכו לקרוא לבד ולהבין, אך כבר אומרת שלא להכל התשובה היא כן.
גרתי שנים בקיבוץ. לא רוצה לצאת בהאשמות ולהיות נחרצת מדי, הייתה לי ילדות מאושרת, והייתי מוקפת חברים. הוריי השתלבו יפה, ובסך הכל המצב ממש לא היה דומה למצבו של דרור, אך גם בהשתלבותי ה'נורמטיבית' היו סדקים, דברים שהיום מעבירים אותי על דעתי, החלטות טיפשיות של אנשים טיפשים שהרעו לאוכלוסייה רחבה של פתיים בורים. הספר הנוכחי העמיק את דעתי שהקיבוץ במתכונתו המקורית היה ניסוי גרוע בבני אדם, יותר גרוע מכל 'אח גדול' שנראה על מסך הטלוויזיה. ושלא תטעו- גם את זה אני לא רואה.
הספר גרם להצפה חושית ורגשית. סיפורי הפטירה של ההורים (כל אחד בתורו) היו כואבים ומקוממים. ממש חשתי כעס ועצב בו זמנית. סיפור ה"יש שווים ויש שווים יותר" (חוות החיות, אורוול) חוזר בגדול. אני שמחה שמתחילים לצאת ספרים על התקופה, והאתוס הישראלי יכול ליהנות מהאמת על הקיבוצים ולהבין שלא הכל היה שם חלב ודבש. ואני מקווה שבזכות הספרים שיוצאים, יש נפלטי מערכת שלפחות סוף סוף מצליחים לעשות את התיקון ולשים את השנים ה'מאושרות' באווירה הפסטורלית מאחוריהם.
ספר חשוב, שגרם לי להרבה מחשבות, הציף כעסים והוביל לתובנות והשלמות גם אצלי.
תאריך הכנסה לאתר 06/02/2014
הרבה ספרים נכתבו על הקיבוץ בראשית דרכו.
בהתחלה, הקיבוץ, היה האידיאל הישראלי. "ולתפארת מדינת ישראל". כולם (כולל בספרות) פארו ושבחו והיללו את הקיבוץ. שיווין, כולם שווים. בית ילדים. אותו אוכל ועוד. מאמץ משותף, אהבת מולדת, אהבת חברים ומה לא?
אחר כך התחילו... המשך הביקורת
הרבה ספרים נכתבו על הקיבוץ בראשית דרכו.
בהתחלה, הקיבוץ, היה האידיאל הישראלי. "ולתפארת מדינת ישראל". כולם (כולל בספרות) פארו ושבחו והיללו את הקיבוץ. שיווין, כולם שווים. בית ילדים. אותו אוכל ועוד. מאמץ משותף, אהבת מולדת, אהבת חברים ומה לא?
אחר כך התחילו לצאת ספרים, שהוציאו קצת הכביסה המלוכלכת החוצה.
יש שיווין – כן, אבל... יש כאלה ששווים בהרבה יותר. בית ילדים? – טראומה לכל החיים. אחידות שמתגברת על מיוחדות.. ללמוד לימודים גבוהים? למה? הרי צריכים אותך בפלחה. רוצה להיות מיוחד? לא אצלנו. ובכלל – טוב למות בעד ארצנו.
ועוד לא דיברנו על ילדי חוץ ומזרחנים.
לא יודעת אם הספר של כינרת מעיין הוא הספר הטוב ביותר על הקיבוץ. אך בטוח הוא אחד הכנים ביותר על הקיבוץ.
גילוי נאות קטן, בשנת 1960 כאשר עליתי לארץ, הייתי מספר חודשים בקיבוץ, כילדת חוץ. טראומה עמוקה לכל החיים. עד היום אני זוכרת איך ניסיתי מספר פעמים לברוח משם.
עד היום כאשר אני נכנסת לקיבוץ, אני מרגישה מחנק.
קראתי את הספר, והרגשתי אגרוף בבטן, לא פחות ולא יותר. נחנקתי.
להיות ילד דחוי בקיבוץ זה נורא. ילד שגדל בעיר, אחרי בית ספר הולך הביתה, יכול להיות לבד, לא מציקים לו.
בקיבוץ הוא 24שעות עם השכבה שלו, גם בלי, גם אין לאן לברוח, גם דחוי.
ואחרי הקדמה כזאת.....
הספר מספר על דרור. דרור נולד בקיבוץ. דרור הוא ילד דחוי. אמו של דרור הגיע מ"שם". היא הגיעה מגטו. אביו של דרור (שומו שמיים) הוא בן עדות המזרח.
לא אוהבים את דרור בקיבוץ. הילדים מתעללים בו, הגננות והמורים מתעלמים, מתעללים, בזים לו. הוא גדל לבד, מנוכר. הוא היה מחכה ללילה, כי אז סוף סוף במיטה שלו, היה יכול להיות הוא.
ההורים של דרור דחויים גם. האם עד יומה האחרון עובדת במטבח. כאשר אחרי עשרות שנים במטבח, ביקשה לעשות דבר מה שונה – כעסו עליה שהיא שמה את הרצונות שלה לפני הנחיצות של הקיבוץ. גם חלקו של האב לא שפר. חושבים שבקיבוץ דואגים לזקנים ולחולים – טעות.
דרור מספר על ההתבגרות שלו, עד לעזיבת הקיבוץ אחרי הצבא.
שווים – אך יש ששווים יותר - כבר אמרנו?
ואלו הם העסקנים של הקיבוץ. להם ולילדים שלהם יש זכויות יתר. הם מחליקים את הכל. יש להם הכל. הם לא כמו כולם. הם שווים בהרבה הרבה יותר.
כן, בקיבוץ השוויון היה לא שווה. בקיבוץ היתה אהבה, שנאה, קנאה (הרבה), רכילות (הרבה מאד), התעלמות, התעללות, בגידות, חנופה ורוע לב. סיר לחץ.
את כל זה, מביאה לנו כינרת מעיין, בלי כחל וסרק. בלי איפור. גלוי לחלוטין.
ספר נהדר. ממליצה מאד.
תאריך הכנסה לאתר 23/01/2014
"הלילה בבית הילדים הוא זמן לפרטיות והתייחדות, מרגע שנכבה האור יש כמה שעות שבהן הוא יכול להירגע מהצפיפות המעיקה ומהעיניים הבוחנות. רק עם רדת הלילה, לאחר שנדמים סוף סוף הקולות, מגיעה העת להתייחד עם עצמך, בתוך עולמך, להסיר לרגע את הסייגים, האילוצים והמגבלות מסביב, ולהאזין לקולות שאתה יוצר... המשך הביקורת
"הלילה בבית הילדים הוא זמן לפרטיות והתייחדות, מרגע שנכבה האור יש כמה שעות שבהן הוא יכול להירגע מהצפיפות המעיקה ומהעיניים הבוחנות. רק עם רדת הלילה, לאחר שנדמים סוף סוף הקולות, מגיעה העת להתייחד עם עצמך, בתוך עולמך, להסיר לרגע את הסייגים, האילוצים והמגבלות מסביב, ולהאזין לקולות שאתה יוצר. אלו הן השעות היחידות, שבהן הדמעות שנוקבות בעיניים סוף סוף משתחררות מהכלא, וכשמגיע הבכי – הנפש נרגעת."
ספר מטלטל ומרגש שתפס אותי מהרגע הראשון והטעין אותי ברגשות על ניצול כוח ובהמיות של בני אדם מול אנשים חלשים שלא יודעים לעמוד על זכותם.
דרור גיבור הסיפור בנם של שרה ואלי זוג הורים מבוגרים פאסיביים ותלושים חי בקיבוץ בשנות השבעים, אז היה נהוג לגדול בבתי ילדים אשר סיפקו אוכל ותעסוקה רוב שעות היום, מלבד תשומת לב ואהבה שכל כך הייתה נחוצה לילד כדי לגדול למבוגר בריא שפוי ושמח בחלקו.
דרור ילד גמלוני וחלש היה מושא להצקות העלבות גם מצד הילדים וגם מצד המטפלות. ילד חלש ודחוי שאיש אינו מתייחס אליו. בלילה בשקט על הכר היה נחנק מבכי על החיים האומללים שהוא שרוי בהם. בשעה ארבע נדרשים הילדים ללכת לבית ההורים לבילוי אישי משותף. אלו השעות המעטות בהן היה על דרור להימצא בביתו וגם שעות של חקירת הסביבה, דרור מתעכב בחוץ סופר עלים מתבונן בבעלי חיים אקראיים ואז כשהיה נכנס בפתח הבית חיכו לו הורים שלא שאלו מאום על חייו, ידעו על ההתעללות ושתקו היו שותפים שקטים. שרה אמו ניצולת שואה שהזיכרונות המרים רודפים אותה, עבדה במטבח שעות ארוכות בישלה אוכל לילדי הקיבוץ מתוך מסירות וכניעות. ביתם הוא בית מסוגר אין מבקרים, איש לא טורח להתעניין בהם מעין סרח עודף של הקיבוץ. לא אומרים להם שלום, בשבילי הקיבוץ מתעלמים מהמשפחה הקטנה כאילו הייתה אוויר. אלי אביו התחתן בגיל מבוגר מאוד, ועלה לארץ ממצרים בא ממשפחת קשת יום שהעדיפה שבנם יגדל בקיבוץ, גם כאן הוא נשאר נטע זר והעביר לבנו בירושה מלבד השפה הערבית גם את הדחייה שהוא עצמו חש על בשרו. אלי עובד ברפת עובד צייתן ושקט.
קלרה מנהלת הגן בו שוהה דרור מסמנת אותו כבר מההתחלה ובראשותה נעשות ההצקות וההתעלמויות תכופות יותר ויותר מה שמוחק את אישיותו של הילד המפוחד.
החוקים והכללים בחברה השיתופית בולעים את דרור שלומד להצניע את כאבו, באין הורים שיגנו עליו הוא נידון לחרם תמידי. תמונת אנטי תיזה מושלמת למצבו העגום ניצבים הילד נתן שנמצא איתו בבית הילדים ואביו משה דר ששולט ביד רמה בענייני הקיבוץ. למשפחת דר יש פריבילגיות עצומות שאין לאיש מבני המשק. דירה מרווחת, אוטו צמוד ומנעמי החיים הטובים. משה חבר המועצה שדורשת מבני הקיבוץ הגינות והתאמה וחיי שיתופיות גמורה פועלים בניגוד גמור לעצתם ומעצמם הם לא מונעים את השמנת של החיים הטובים ואם זה מזכיר לנו משהו זה לא במקרה, הרי ידוע שכוח כסף וכבוד משחיתים את נפש האדם.
הספר מלווה את דרור מגיל חמש ולאחר מכן בגיל הנעורים הצבא הבגרות והעצמאות. מסע יחיד ומטלטל של אדם שקרס מול חברה מנוכרת, קם ניער את האבק, למד והתפתח והבין שהוא שווה לא משנה כמה ניסו להגיד לו ההיפך בילדותו. לנפש שלו הם הגיעו אך לא יכלו להשמידה.
כמעט בסיום קריאת הספר אני מבינה את משמעותו המצמררת של שמו והבנה זו מעציבה מאוד. הדמויות בספר מפותחות מאוד וניתן ממש להרגיש כל אחת מהן, מי לחיוב ומי לשלילה.
מחברת הספר כינרת מעיין תושבת כפר סבא כיום, גדלה בילדותה בקיבוץ 'ילדותי סיפקה לי שלא מבחירתי המודעת, אתגרים קיומיים לא פשוטים ומעט מאוד כלים להתמודד מול השבט שסבב אותי."
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|