|
|
|
טירת הזכוכית |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 5531 |
|
|
זהו סיפורה של משפחה אידיאליסטית, שחייתה חיי נוודות במדבריות של דרום מערב ארה"ב. כאשר האב לא היה שיכור, כבש את דמיונם של ילדיו. הוא לימד אותם פיזיקה, גיאולוגיה, ומעל לכל כיצד לחבוק את החיים ללא פחד. האם התה מכורה לריגושים, והעדיפה לצייר או לכתוב במקום לבשל ארוחות למשפחתה. כאשר הסכם אזל, והרומנטיקה שבחיי הנוודות דעכה, עברה המשפחה לעיירת כורים קודרת במערב וירג´יניה. האב שתה, גנב את הכסף שנועד לקניית מצרכים ומדי פעם היה נעלם לימים רבים. נבגדים על ידי ההורים, נאלצו הילדים לדאוג לעצמם ולמוך זה בזה, עד שלבסוף מצאו בתוכם את הרצון ואת הכוחות לעזוב את הבית.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
טירת הזכוכית - ג'אנט וולס
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 01/10/2019
חיים כשברי זכוכית
יש ספרים שהפתיחה שלהם הולמת בך בעוצמה, אך גדולתו של ספר זה בכך שהוא לא גורם לרתיעה, אלא לסקרנות ולמשיכה ההולכת וגוברת. כך היה שהתחלתי לקרוא את טירת הזכוכית, של ג'אנט וולס. הפתיחה שלו היא כל כך ויזואלית ודרמתית, כשל סרט, בו חולפת ברחוב מונית בה אישה צעירה בדרכה למסיבה,... המשך הביקורת
חיים כשברי זכוכית
יש ספרים שהפתיחה שלהם הולמת בך בעוצמה, אך גדולתו של ספר זה בכך שהוא לא גורם לרתיעה, אלא לסקרנות ולמשיכה ההולכת וגוברת. כך היה שהתחלתי לקרוא את טירת הזכוכית, של ג'אנט וולס. הפתיחה שלו היא כל כך ויזואלית ודרמתית, כשל סרט, בו חולפת ברחוב מונית בה אישה צעירה בדרכה למסיבה, המשקיפה דרך חלונות המונית, לשולי הדרך, ולפתע במקריות, מבטה נתקל באימה הנוברת במצבורי אשפה. המונית לא נעצרת לרגע, ובכך היא מציינת מערכת יחסים סבוכה וטעונה בין האישה לאימה הקשישה, באופן שמעלה שאלה גדולה, איך הצליחה הילדה של האם החיה בשולי החברה ובתחתיתה לשרוד ולהתרומם מעוני שעלול להותיר צלקות פיזיות ונפשיות במי שחווה אותו?
וולס, לא משאריה אותך לרגע ללא תשובה, היא מחזירה אותך באחת לזיכרונות ילדותה, הממשיכים להכות אותך ללא רחם, בתיאורים ראליסטים לאופן בו עוני במדינה כמו ארצות הברית נראה ומרגיש. במקום שבו אם אתה נופל מניחים לך להתרסק, כצדק פוריטני ופרוטסטנטי הגורס שאת גמולו כל אחד מקבל, לפי התנהגותו בעולם הזה, או במלים אחרות מה שאתה מבשל לעצמך תאכל. אבל מה קורה שהמאכל כלל לא ראוי לבני אדם וקל וחומר לילדים פעוטים, שהחיים שלהם הם הישרדות לא כתוכנית ריאליטי, אלא כמציאות חיים, בה פסע ביניהם ובין מוות בסביבה מסוכנת ומזניחה?
ומעל הכל הספר הזה עוסק בשאלה גדולה, מדוע מגיע לילדים קטנים, לבטא את המחשת הפסוק המקראי, אבות (גם אימהות) אכלו בוסר ושיני בנים (ובנות) תקהינה. כך זה שהורים לא אחראים מגדלים את ילידיהם. מהי הזכות של הורים כאלה לגדל בכלל ילדים, והאם גורלם ילדיהם נגזר ברוח הפסוק התנכי, או שלמרות הכל אם הם ישרדו, הם יצוידו בכלים משמעותיים בכדי להתמודד עם מורכבות החיים, ולהעריך את הדברים הפעוטים שלעתים נראים בנאליים וחסרי ערך?
הספר הזה מתאר עוני כואב, אך הוא מצליח לעתים להעניק לו יופי ואופי מיוחדים, בפשטות שלו הנקייה ממסכות, מסתתר גם יופי שאיננו כפוף לחוקים שאנחנו בדרך כלל מתנהגים על פיהם. כשכונות העוני של פורטו שאומנם, עשויות מפחים, ויש להן צבעוניות מרהיבה, כאלה שאתה מחבב את המראה שלהן מיד, אבל אתה מייחל לעצמך, שאפילו ליום אחד בחייך לא תאלץ להתגורר בהן.
הספר הזה מעלה שאלות נוקבות, מהם חיים נורמטיביים, מהי משפחה נורמטיבית, האם בכלל יש ערך ואמת למילה נורמטיבי? מהי הורות נכונה, מה הופך משפחה ללא אחראית על ילדיה, מה גורם לבני אדם נפילה שממנה אין חזרה ותיקווה, למרות שהם משכלים, מעניינים, ובו בעת חסרי אחריות, כמו ברגעים שילדיהם נפצעים לעתים קרובות, הנדרש הוא להגיע לחדר מיון במהירות, אך ההורים מספקים לילדיהם את אמירתו של ניטשה, מה שלא הורג מחשל. האם לילדים האלה קיימת תיקווה למרות נקודה המוצא הבלתי אפשרית? זאת שאלה המעניקה לספר את נקודות העניין המרכזיות שבו.
טירת הזכוכית היא פנטזיה נפלאה, המתכתבת עם מציאות ראלית כאובה. החלום להקים בית שהוא טירה של זכוכית. חלומות ופנטזיה המשמשים לבריחה מהמציאות. משמעות הפנטזיה טמונה מהחומרים מהן היא בנויה - זכוכית שבירה שמעולם לא תגשים את עצמה. הפנטזיה הזאת המסמלת מציאות שבירה, מזכירה את פעמון הזכוכית של פלאת, לכאורה הוא מגן עליה מסביבתה, אך בו בעת חונק אותה מעצמה, ושקיפותו אל הסביבה מותירה אותה פגיעה.
הספר הזה מספק לנו הצצה חומלת לאופן בו חיינו כמו חיי הגיבורים לעתים יכולים להתהפך עלנו, להפוך אותנו לאנשים הנותרים בתחתית ללא כל תיקווה, מה שגורם לחשוב שיותר מכל אנו נדרשים לחמלה, ולרצון להיאבק במדרון התלול והחלקלק, המרכיב כל חברה חומרנית כשוט, אם לא תרוויח מספיק, אם לא תנהג כמצופה ממך, תחליק למטה. הספר הזה מספר על אנשים שמראש ויתרו על מרוץ העכברים, אולי משום שלא היו בנויים לכך, ואת האופן בו הם וילדיהם נדרשו לשלם את המחיר. ספר כואב, יפה בדרכו שלו, ומעורר מחשבה עגומה ותיקווה גדולה.
תאריך הכנסה לאתר 05/07/2018
הספר מחריד, מפעים, עצוב ושמח. הוא מתחיל בתיאור של ילדה קטנה, בת שלוש, בשכונת קרוואנים באריזונה, שעמדה על כיסא מעל התנור, לבושה בשמלה ורודה שסבתה קנתה לה, ומבשלת נקניקיות במים הרותחים, ומתסכלת עליהן כשהן מתנפחות ומקפצות, והשמלה הנפוחה הזו, למעשה לא מצליחה "לשמור" עליה. היא גילתה שהיא... המשך הביקורת
הספר מחריד, מפעים, עצוב ושמח. הוא מתחיל בתיאור של ילדה קטנה, בת שלוש, בשכונת קרוואנים באריזונה, שעמדה על כיסא מעל התנור, לבושה בשמלה ורודה שסבתה קנתה לה, ומבשלת נקניקיות במים הרותחים, ומתסכלת עליהן כשהן מתנפחות ומקפצות, והשמלה הנפוחה הזו, למעשה לא מצליחה "לשמור" עליה. היא גילתה שהיא עולה באש, ומשוועת לעזרה מהוריה. זוהי הסצנה הקשה בה וולס בוחרת לפתוח את סיפורה.
וסיפורה של וולס הוא הזוי, כמעט משולל מציאות, לא הגיוני, ובעיקר מעורר ביקורת על שירותי הרווחה, באי התערבותם במצב הרעוע של המשפחה; והסיפור הוא על ג'אנט, לורי (הבכורה), בריאן ומורין. ארבעה ילדים שנאלצו להתמודד בצעירותם ובנערותם עם הורים לא מתפקדים, שכמעט הצליחו להוציא מנפשם כל שאיפה ורצון אפשרי.
ומדובר בספר קשה מאוד לקריאה. השפה היא מאוד נקייה, וזה מפתיע בהתחשב בסצנות המובאות לאורכו, שחלקן חביבות וחלקן הרב מבעיתות. זהו סיפור הצלחה כנגד כל הסיכויים, של ילדה להורים נוודים, אשר עברו מבית לבית, וכל אחד מהם היה מוזנח יותר מהאחר, עד שלבסוף בחרו להתיישב בבית המשפחה של אביה, וולץ', שבדרום וירג'יניה.
וולס לא חוסכת בפנינו בפרטים, כאמור, וחושפת אותנו לצדדים הקשים ביותר בחייה עם הוריה. הוריה היו משכילים ומוזרים, והתעקשו לגדל את ילדיהם מעבר לנורמות המקובלות. השקפת עולמם החתרנית והמתנגדת לממסד היו לקללה וברכה עבור הילדים.
אביה של המחברת היה טיפוס כריזמטי, אלים ושיכור, ודאג להצית את דמיונם של הילדים, לקחת אותם לעולמות אחרים, ולדמיין את טירת הזכוכית שיבנה להם. אמה של המחברת בחרה בכלל לחיות בעולם משלה, מכורה לריגושים, בחרה לצייר ציורים שחשבה שלהם כוח מיסטי, ולא התייחסה לילדיה כלל. הייתה הורה נמנע לחלוטין.
בכל זמן שהמשפחה בחרה לעזוב בית מוזנח, זה היה כשהנושים דפקו על הדלת והכסף נגמר, זה היה כשהרומנטיקה נגמרה והתחילו ריבים בין ההורים, וכשלא ניתן היה להשאיר את המצב כפי שהוא.
לכל אורך הסיפור, המתחיל בילדות המוקדמת של וולס ואחיה, הילדים תומכים אחד בשני, ומצליחים להגיע לחיים עצמאיים למורת רוח הוריהם. לאחר שוולס הופכת לעיתונאית מצליחה ובונה לעצמה חיים בריאים, היא פוגשת את אמה, במקרה, כאשר הייתה בדרך למסיבה נוצצת, ורואה מחלון המונית שעדיין היא בוחרת לחיות את חייה ברחוב, ומחטטת בפחי אשפה. זו מבחינתה הייתה נקודת המפנה, וההחלטה לכתוב את ספרה האוטוביוגרפי.
לורי, האחות הגדולה מצליחה להתמיד בלימודיה הגבוהים והיא נחשבת לפקחית במשפחה, מורין הייתה היפה ובריאן היה האמיץ. ג'אנט תמיד נחשבה לילדה הממוצעת, אך אמה תמיד האמינה בה.
חשוב לציין שספר זה אינו מהווה סגירת חשבונות של וולס עם הוריה, שהיו בהחלט טיפוסים אקסצנטריים וחריגים במיוחד בתפישתם. היא כותבת את הסיפור המחריד, מבעית, משעשע והיפה הזה אולי כאות להוקרה להוריה על גידולה המיוחד בצל אישיותם התימהונית- גבולית- מיוחדת מאוד.
הספר מאוד מרגש. אני סיימתי אותו עם תחושה של הלם, שלקח לי להתאושש ממנו זמן רב. זהו ספר לא קל, אך מהווה מסמך חשוב.
תאריך הכנסה לאתר 27/04/2018
הספר הזה הוא בעצם אוטוביוגרפיה על חייה של הסופרת, ג'אנט וולס ומשפחתה המתאר את שנות ילדותה להורים משכילים אך לא יציבים ומופרעים בצורה מפחידה.
האב אלכוהוליסט שמבזבז את הכסף שאין לו על שתייה וסיגריות ומבטיח לילדיו הבטחות שווא- שיבנה עבורם את 'טירת... המשך הביקורת
הספר הזה הוא בעצם אוטוביוגרפיה על חייה של הסופרת, ג'אנט וולס ומשפחתה המתאר את שנות ילדותה להורים משכילים אך לא יציבים ומופרעים בצורה מפחידה.
האב אלכוהוליסט שמבזבז את הכסף שאין לו על שתייה וסיגריות ומבטיח לילדיו הבטחות שווא- שיבנה עבורם את 'טירת הזכוכית' ושהם יהיו עוד עשירים גדולים והאם אמנית, ציירת ומכורה לריגושים והרפתקאות שחיה בעולם משלה ולא נמצאת על הקרקע.
ההורים ההזויים האלו התעקשו לחיות ולגדל את ארבעת ילדיהם: לורי, ג'אנט, בריאן ומורין מחוץ לנורמה בתנאים קשים ביותר עד כדי מחפירים.
בכל פעם שגורמי החוק חיפשו אחריהם (בגלל חובות) או שנגמר להם הכסף הם פשוט אספו את מטלטליהם המועטים ובאישון לילה התגנבו בשקט וברחו לעיירה אחרת לנסות את מזלם מחדש, כך הם נדו ממקום אחד למקום אחר ברחבי מערב ארצות הברית.
את האמת, הספר הזה צימרר אותי, עד עכשיו קשה לי להאמין שהילדים הללו באמת חוו את החיים המטורפים האלה.
הזדעזעתי מההתנהגות של שני ההורים ומההתנהלות ההזויה שלהם כל פעם מחדש. לא ידעתי אם לצחוק או לבכות. כאילו, ריבונו של עולם איך יכול להיות שבאמת קיימים הורים כאלה שמתנערים מכל אחריות ונותנים לילדים שלהם לחיות בחוסר יציבות על בסיס קבוע, בהזנחה ובמחסור תמידי. זה שיגע אותי כל הספר.
הילדים חוו הזנחה והתעללות ברמה הזויה ומזעזעת שפשוט לא נתפסת בשכל הישר.
מדהים לראות איך ילדים כל כך צעירים ומאידך מאוד בוגרים, דואגים לעצמם ונלחמים לשרוד כנגד כל הסיכויים. איך התפקידים התהפכו והם דואגים להוריהם במקום שההורים יקחו אחריות וידאגו לילדים שלהם. זה שבר לי את הלב.
אני מצדיעה לסופרת שחשפה לעולם את הסיפור חיים שלה ושל משפחתה הכל כך מורכב וקשה בעוז ובגבורה שכזו. בשבילי היא פשוט גדולה מהחיים.
הספר הזה עצוב מאוד ורווי בסבל ובכאב אך יש בו גם אופטימיות ותקווה.
לילדים (במיוחד לשלושת הגדולים) היו כוחות מדהימים, הם עזרו אחד לשני כל כך יפה ונלחמו בשיניים לאורך שנות ילדותם על מנת לשרוד ולנצח את החיים בצל העוני. היו להם נחישות והתמדה באופן מעורר הערצה כדי להגיע ליעדם. זה היה פשוט מדהים. מהם ניתן ללמוד כי: ''אין דבר העומד בפני הרצון'' ושבורא עולם עוזר למי שרוצה ועושה בשביל לעזור לעצמו.
הספר כתוב בגוף ראשון מפיה של הסופרת, דבר שהעצים את החוויה ושמר על האותנטיות של הסיפור.
הכתיבה זורמת ויפה והעלילה מאוד מעניינת ומסקרנת, אי אפשר להישאר אדישים לעלילה שכזו במיוחד שיודעים שמדובר בסיפור אמיתי.
נשאבתי מהר מאוד אחר סיפורם של ארבעת הילדים למשפ' וולס ורציתי מאוד לדעת מה יעלה בגורלם.
אני חייבת לציין שלא אהבתי את הכריכה המקורית של הספר, היא לא מספיק משקפת את הספר בעיניי. הכריכה של הספר עם תמונת הסרט הרבה יותר מתאימה.
לסיכום, בהחלט ספר מיוחד ועוצמתי שילווה אותי עוד הרבה מאוד זמן. מומלץ בחום.
תאריך הכנסה לאתר 28/11/2017
ספר מטלטל ומזעזע שעורר בי המון כעס. אם לא הייתי יודעת שהסיפור אמיתי, הייתי נוטשת. הסתקרנתי לדעת מה עלה בגורל המשפחה ובעיקר הילדים.
הספר לא קל אבל אני שמחה שקראתי, זה ספר שמותיר חותם עמוק, ממליצה בחום!
זהו סיפור על משפחה מוזרה שחיה חיי נוודות במדבריות... המשך הביקורת
ספר מטלטל ומזעזע שעורר בי המון כעס. אם לא הייתי יודעת שהסיפור אמיתי, הייתי נוטשת. הסתקרנתי לדעת מה עלה בגורל המשפחה ובעיקר הילדים.
הספר לא קל אבל אני שמחה שקראתי, זה ספר שמותיר חותם עמוק, ממליצה בחום!
זהו סיפור על משפחה מוזרה שחיה חיי נוודות במדבריות של דרום מערב ארצות הברית. הבת היא הסופרת שכותבת את סיפור חייה.
ההורים רוצים לחשל את הילדים כדי שלא יפחדו מכלום ולכן מעמידים אותם בסכנות ופחדים ומתנהגים בחוסר אחריות כלפיהם.
דוגמא לכך היא כשאחת הבנות הייתה בת שלוש היא נכוותה קשה בעת הכנת נקניקיות והייתה מאושפזת, הקטע הזה היה בלתי נתפס וקשה מאד.
הילדים מחפשים אוכל בפחים, לובשים בגדים יד שנייה ומתקלחים בקושי פעם בשבוע. הם עובדים מגיל קטן וחוסכים בסתר בכדי שיוכלו ללמוד בעתיד ולחיות חיים נורמלים.
ההורים חינכו את הילדים בעצמם והילדים לא למדו בבתי ספר. האב הוא מאד חכם ולימד את הילדים פיזיקה אבל גם לירות ברובה מגיל מאד צעיר. בדרך כלל הוא שיכור ומהמר. עובד בעבודות מזדמנות, מבזבז את הכסף ואחר כך בורח מנושים ולוקח את כל המשפחה לגור במקום אחר.
האם אגואיסטית, עסוקה בציור ובקריאת ספרים במקום בלהיות אמא לילדיה. היא מורה במקצועה אבל בקושי עובדת. כל היום מרוכזת בעצמה ובפנטזיות על חיים טובים בעתיד.
גם האב חי בפנטזיות, הוא חולם לבנות להם טירת זכוכית ושואף להמציא מכשיר שימצא זהב ויהפוך אותם לעשירים כדי שיוכלו להקים את בית חלומותיהם.
אמנם ההורים אהבו את הילדים והיו גאים בהם אבל הדרך שבה הם גידלו אותם שגויה מאד. והילדים, למרות החינוך הלקוי, יצאו מוצלחים, למדו לקרוא, הרבו לקרוא ספרים, מלבד בת אחת שלא הצליחה להשתקם.
היו הרבה קטעים קשים ובלתי נתפסים במיוחד כשהמשפחה עברה לגור עם האם של האב ושם קרה להם מקרה מזעזע שיכול להשליך על מה שעבר כנראה האב בילדותו ואולי להסביר את התנהגותו כלפי הילדים שלו.
אני גאה בילדים שלא ויתרו, שחלמו לצאת מהמצב ועבדו קשה בשביל זה והצליחו לשפר את חייהם. ספר קשה אבל מצויין, ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 27/08/2017
מעולם לא חוויתי משהו כזה. במהלך הקריאה התעוררה בי התנגדות לעלילה. כעסתי מדי והשתאיתי מדי עד שהחלטתי לנטוש את הספר. ברגע מסויים החלטתי להפוך את הספר ולקרוא את התקציר (לרוב איני קוראת תקצירים) ואז נדהמתי לגלות שזה בעצם סיפור חייה האמיתיים של המחברת. לקחתי נשימה וחזרתי לקרוא. ... המשך הביקורת
מעולם לא חוויתי משהו כזה. במהלך הקריאה התעוררה בי התנגדות לעלילה. כעסתי מדי והשתאיתי מדי עד שהחלטתי לנטוש את הספר. ברגע מסויים החלטתי להפוך את הספר ולקרוא את התקציר (לרוב איני קוראת תקצירים) ואז נדהמתי לגלות שזה בעצם סיפור חייה האמיתיים של המחברת. לקחתי נשימה וחזרתי לקרוא.
הוריה של ג'אנט הם הזוג הכי מוזר שיצא לי להיתקל בו. שניהם תמהוניים. מה שמעניין זה ששניהם בעלי מוחות חריפים, האב הוא בכלל מצטייר כגאון ששירת בחיל האויר ובעל ידע מדהים בחשמל ופיזיקה. האמא בעלת תואר בהוראה אך מושא תשוקתה הוא אומנות על שלל צורותיה: ציור, פיסול וכתיבה. על פניו נראה ששניים כאלה יכולים לחיות חיים נוחים ומעולים. יחד עם זאת, הם מחליטים לחיות חיי הרפתקאות נטולי דאגות לצרכים הבסיסיים של החיים. אילו היה מדובר רק בשניהם, יכולתי להבין את זכותם לבחור את אורח חייהם. אך ברגע שהחליטו להביא ילדים לעולם, זה היה אמור לטרוף את הקלפים ולגרום להם להתאפס ולספק להם חיים ראויים. אבל לא שני אלה. הם סיפקו חיים מעניינים מבחינת הרפתקאות וידע שהרעיפו על ילדיהם. הם אהבו אותם ואהבו זה את זה עד מאוד. הבעיה הייתה בחוסר ההתנהלות התקינה. זו משפחה בלתי מתפקדת בלשון המעטה. הילדים הסתובבו מטונפים ומורעבים, והוריהם פטרו את דאגותיהם בתואנות שונות.
יום אחד, ובעקבות משבר בין בני הזוג, החליטו לנסוע לעיירת מולדתו של האבא. מקום שכוח אל במערב ווירג'יניה. הילדים נרשמו לבית הספר אך המצב בבית לא השתפר. לורי- האחות הבכורה וג'אנט הוגות תוכנית כיצד להיחלץ מהמצב בו הם שרויים ועל הדרך מגייסות את אחיהן בראיין. המטרה לעזוב את הבית ולדאוג לחיים ראויים והגונים.
זה סיפור מורכב וקשה להתמודדות. מצד אחד אנו עדים לעליזות המשפחה ולהנאות הקטנות שהיא חווה ולאהבה המחברת ביניהם, אך מצד שני אנו חווים איתם את הזוועות של תת התנאים, שבמידה רבה קשורים במישרין באנוכיותם של ההורים, שאליהם נולדו וגדלו ארבעה ילדים. ההורים הם דמויות ססגוניות אך מעוררות כעס ומרמור נוכח התנהלותם. מילא הם נהנים לחיות בצורה כזו, אך למה לכפות אורח חיים זה גם על ילדיהם. כעסתי על חוסר האחריות וכאב לי לקרוא את כל אשר עברו. יצאתי עם הרבה תובנות מחוזקות לגבי החיים מהספר הזה. כל כך שמחה שלא נטשתי. עצוב לדעת שיש אנשים שחיים בצורה הזו ונמלאתי גאווה באחים שהרימו דגל והחליטו שחייהם ייראו אחרת. סיימתי את הספר באומרי WOW. ספר קשה אך מצויין!
תאריך הכנסה לאתר 15/02/2017
ג'אנט וולס מספרת ב"טירת הזכוכית" את סיפור ילדותה והתבגרותה בשנות ה-60 וה-70. משפחתה של ג'אנט – ההורים רוז מרי ורקס, אחותה הבכורה לורי, אחיה בריאן ואחותה מורין – חיתה רוב השנים בעוני מחפיר, נודדת ממקום למקום מתוך אילוץ כמו בריחה מנושים, או בשל חוסר יכולת להאחז במקום אחד ומתוך תשוקה להיות בתזוזה... המשך הביקורת
ג'אנט וולס מספרת ב"טירת הזכוכית" את סיפור ילדותה והתבגרותה בשנות ה-60 וה-70. משפחתה של ג'אנט – ההורים רוז מרי ורקס, אחותה הבכורה לורי, אחיה בריאן ואחותה מורין – חיתה רוב השנים בעוני מחפיר, נודדת ממקום למקום מתוך אילוץ כמו בריחה מנושים, או בשל חוסר יכולת להאחז במקום אחד ומתוך תשוקה להיות בתזוזה מתמדת. לא נסיבות כלכליות הן שהיו שורש המצוקה, אלא אישיותם של ההורים, והחיבור הרה האסון ביניהם.
רוז מרי, שעל ילדותה הבלתי שגרתית ניתן לקרוא בספרה השני של וולס, "סוסי בר", פיתחה אישיות מרוכזת בעצמה, אדישה כלפי ילדיה, ואדישה כלפי סביבתה הפיסית. היו לה שפע של תיאוריות נאות בנוסח "מה שלא הורג אותך מחשל אותך", היא הטיפה לילדיה להתעלם מדעתם של אחרים, והאמינה בחיבור לטבע. דעות יפות, אולם הבעיה היתה בישומן: מחמת האדישות המשפחה התגוררה בבתים מתפוררים, עמוסי זבל, נגועי טחב. הילדים הסתובבו לבושים בבגדים מחנויות צדקה, קרועים ומהוהים, ארוחות מסודרות היו בחזקת ארוע נדיר. על תמיכה אימהית אפשר היה רק לחלום. כך, לדוגמא, הגיבה רוז מרי כשג'אנט סיפרה לה שדודה, אחי אביה, נגע בה באופן בלתי הולם:
"אמא, דוד סטנלי לא מתנהג יפה", אמרתי.
"את בטח רק מדמיינת את זה", אמרה.
"הוא שלח אלי ידים! והוא עושה ביד!"
אמא הטתה הצדה את ראשה ונראתה כמי שהדבר נוגע לליבו. "סטנלי המסכן", אמרה, "הוא כל כך בודד".
רקס היה טיפוס שונה. הוא ניחן ככל הנראה באינטליגנציה גבוהה ובידע נרחב, מעין גאון טכני. היו לו חלומות גדולים על פיתוח טכנולוגיות ועל תיקון עוולות, חלומות שנותרו על הנייר, בשל החיבור הקלוש שלהם למציאות (במובנים רבים הוא הזכיר לי את האב בספרו של פול תרו, "חוף מוסקיטו"). שמו של הספר, "טירת הזכוכית", ניתן לו על שם תכניתו הבלתי אפשרית של רקס לבנות טירה מזכוכית עבור משפחתו. בשל חוסר מנוחה וחוסר יכולת לקבל סמכות לאורך זמן, הוא לא הצליח להתמיד בעבודה כלשהי, והמשפחה סבלה לפיכך באופן קבוע מחוסר כסף, וכתוצאה מכך מתזונה לקויה ומתנאי חיים בלתי נסבלים. בנוסף לכך, רקס היה מכור לאלכוהול, ולעתים, בהיותו שיכור, היה נתקף זעם וטירוף. רקס בא גם הוא ממשפחה בלתי שגרתית, וסבל מהזנחתה של אם בלתי יציבה, שגם לה לא היה מודל הורי. כך סיפרה רוז מרי על חמותה:
הוריה של ארמה הלכו לעולמם כשהיתה ילדה קטנה. היא נזרקה מקרוב משפחה אחד למשנהו, התיחסו אליה כאל שפחה. שפשוף כביסה על קרש כביסה עד שניגר דם מפרקי אצבעותיה – זה הזכרון המרכזי של ארמה מילדותה […] "ארמה לא מסוגלת להפטר מהמצוקה שלה", אמרה אמא, "זה כל מה שהיא מכירה."
אולי רקס היה בעל ואב שונה אם היה נישא לאשה נחושה יותר, שהיתה מסוגלת להתמודד אתו במקום להכנע לקסמו האישי. אולי רוז מרי היתה אשה ואֵם שונה אם היתה נישאת לגבר יציב שהיה מחבר אותה לסביבתה. הצירוף של שני אלה יחדיו קבע את ילדותם הבלתי נסבלת של ארבעת ילדיהם. ובמפתיע, שלושת הילדים הגדולים פילסו את דרכם בנחישות הרחק מן הגורל שהיה עלול להיות מנת חלקם, ורק הבת הצעירה קרסה בגיל העשרה. למרות העוני הנורא והרעב המכרסם, הילדים ספגו מהוריהם רוחב אופקים – כולם למדו לקרוא בגיל צעיר מאוד, והיו תלמידים מצטיינים – ופיתחו תושיה, אולי מתוך חוסר ברירה, שעזרה להם לעזוב את הבית בזה אחר זה בהגיעם לגיל שבע-עשרה, ולבנות לעצמם חיים עצמאיים.
"טירת הזכוכית" לא נכתב בכעס או ברחמים עצמיים. ג'אנט וולס מתארת רגעים יפים של אהבת אב. רקס, למרות טירופו, אהב את ילדיו, בעיקר את ג'אנט, אבל לא היה לו מושג כיצד לתפקד כאב, ואולי גם לא היתה לו היכולת בשל אישיותו ובשל התמכרותו. רוז מרי, שיחסה האגבי והרשלני אל ילדיה והאגואיזם שלה מעוררים חמת זעם, התיחסה כך גם אל עצמה, כשלורי, הבת הבכורה, ביקשה מהוריה לעזוב את דירתה בניו-יורק לאחר שהפכו את חייה לגיהינום:
"לורי עושה את הדבר הנכון", אמרה לי. "לפעמים זקוקים למשבר קטן כדי שהאדרנלין יתחיל לזרום ויעזור לך להגשים את הפוטנציאל שלך".
"טירת הזכוכית" הוא ספר נוגע ללב על כוחה של משפחה, לטוב ולרע, על הורות גרועה ועל מצוקה העוברות מדור לדור, על כוונות טובות שמשתבשות, על חולשות ועל עקשנות, ועל הכוח להחלץ מכל אלה ולפלס דרך עצמאית. מומלץ.
תאריך הכנסה לאתר 03/11/2016
6 שנים ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס.
מה מיוחד ושונה כל כך בספר זה אל מול ספרים אחרים שהפך אותו למבוקש ומצליח כל כך?
נלך מעט לאחור.
אני מתבונן בספר הזה בעברי בכל כניסה שלי לסטימצקי/צומת ספרים ומחפש תמיד ספרים בתחומי העיניין שלי , תר לרוב אחר ספרי
מתח ובילוש ,... המשך הביקורת
6 שנים ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס.
מה מיוחד ושונה כל כך בספר זה אל מול ספרים אחרים שהפך אותו למבוקש ומצליח כל כך?
נלך מעט לאחור.
אני מתבונן בספר הזה בעברי בכל כניסה שלי לסטימצקי/צומת ספרים ומחפש תמיד ספרים בתחומי העיניין שלי , תר לרוב אחר ספרי
מתח ובילוש , ההוא של גאנט וולס תמיד מונח לו שם בין ספרים אחרים ,שוכב לו בדומייה נוגה ומציץ אליי.
אם רק היה יכול לקרוץ או לחייך היה עושה זאת בחדווה מרובה.
פעם אחר פעם אני לבסוף ניגש , קורא את התקציר האחורי מתלבט לי ומחזיר אותו חזרה למדף.
חוזר על המנטרה הבלתי נגמרת שהספר הזה לא בשבילי וזאת בגלל התוכן המכאיב בתקציר עצמו.
אבל משהו , משהו , משהו שם בפנים מאחורי הצלעות , המשאבה הזו שם רוטטת לה...
ואני מנהל דילמה מרובה האם לרכוש או לא.
המשאבה היקרה ששם מנצחת לה בסוף בהסכמה עם אותם תאים האפורים למעלה. ואני מחליט לרכוש את הספר הארור הזה בסוף.
כמובן שלא ארור לרע , אלא ידוע לי שיהיה בספר מסע מכאיב למדיי לי כקורא.
הספר הועבר לו כלאחר כבוד לערימה גדולה למדיי של ספרים בכדי להמתין לתורו בבוא היום.
אני בכל אופן עושה סדר עצמי מה לקרוא קודם , אודה ולא אבוש , ספרים מיוחדים שאני הכי אוהב אני משאיר תמיד לאחר כך , אל
אותם אוצרות הנשמרים לזמן מיוחד בו הם נשלפים , ספרים קלילים אני מכניס לרשימה קרובה לקריאה , וספרים שאיני בטוח בוודאות
שאני רוצה לקרוא בטווח הקרוב אני מאפסן לי למצבי ביניים.
טירת הזכוכית נכנס בדיוק לאותו תווך. שלושה חודשים הוא המתין עד שהוא נשלף מהמחסן.
תודו שיש משהו מאד קסום כשאתם/ן מתחילים לקרוא ספר חדש , הדפים המבריקים , ריח הדיו מהדפים , הקיפול הזה הראשוני שאתם
עושים בדפים הראשונים , אך יחד עם זה הלב פרפר בגלל שידעתי איך יעבור עליי המסע בספר זה.
בחיי הבית אני יכול לכתוב באופן שלם למדיי שאני אב מסור , אכפתי ברמות על , דואג , חששן , ומגונן על ילדיי.
אופיי כאדם ואופיי כאב לילדים נגזר כיחידה אחת , אני אוהב ילדים בכל רמח אבריי , והחיבור שלי לילדים מאז שהייתי ילד ועד
גיל הבגרות היה ממגנט. ילדים תמיד התחברו אליי מהרגע הראשון , והסבלנות האינסופית הוסיפה נופך מיוחד מאד לתקשורת.
אני מטבעי מגונן מדיי , וזו הסיבה שהיו לי חששות גדולים מקריאתו של ספר זה.
סתם לשם ידיעה , כשהבת שלי חולה או כשבני היה חולה , נפשית הייתי חולה יותר מהם. כשאני רואה מישהו מהם סובל , נפשי נקרעת
לגזרים , אני בחרדה ובאי שקט ולא מוצא לעצמי מנוח.
ורק למי שאינו מכיר אותי כאן , אני אח במקצועי שראה בחייו המקצועיים הכל , ראיתי כל פצע אפשרי , כל מכאוב וייסור ,
חוויתי גסיסות
של מטופלים , הייתי שותף להחייאות , ולמוות כמעט בכל צעד ושעל במחלקה בה עבדתי עד לא מזמן , ראיתי כל ייסור כאב שרק ניתן
לדמיין , בכיתי והייתי שותף עם משפחות בטרגדיות הכי נוראיות , וידעתי לתפקד כאיש מקצוע כמו רובוט על אוטומט.
אבל דווקא כאן כשהקטנה הייתה חולה אני לא יכול לתפקד , מסתובב כזומבי סביב אשתי וזעקתי אילמת.
גאנט סחפה אותי מיידית , מהרגע הראשון הרגשתי שאני מיטלטל בתוך רכבת שדים הדוהרת ללא מעצור.
הסופרת יורקת עלייך את כתיבתה כמו את המציאות הקשה כפי שחוותה ומרסקת אותך בדרכה.
צריך אומץ ותעצומות נפש בכדי לכתוב ספר מטלטל על המשפחה האישית שלך , ועוד יותר בכדי לשתף את שאר העולם בכל מוזרויות הטבע
של הורייך. במחשבה שנייה ההתמודדויות שלה בחייה היו כל כל קשים לרוב וכל כך שונים מילדים אחרים שנראה לי שקל לה מידי לשתף
את כולנו באותה חווית חיים הכה שונה והזויה של משפחתה.
ובכן איך אנחנו רואים בחיינו סטייה או אנומליה?
אנחנו כתרבות משחר ההסטוריה דואגים תמיד לראות בדברים שונים שמשהו שונה.
החברה אין לה סלחנות לשונה ולמוזר , אפס סלחנות.
רוב רובינו רואים בכך פסול תוך ביצוע תיוג מעמיק לרעה.
ההורים של הסופרת הם זוג מטורלל עד הייסוד , החי חיים הזויים עד גבול הטירוף.
הילדים נחשפים לחיים שונים , משונים , חיים ילדות אומללה , גאנט תוסיף שבמקרים רבים אין הם ראו את חייהם כאומללים כלל ,
והיא מזכירה השכם והערב עד כמה היא נהנתה גם ברבות מהחוויות שהיו גם מכוננות בחייה ושל אחיה .
לא מין הנמנע בשאופי המטורלל של ההורים , היה גם דפוס מבריק וגאוני , אופי הלימוד אותו רקס העביר לילדים , החינוך לבגרות
שונה באופיו מאחרים. האור היחיד שאני רואה בספר הוא שהילדים היו עצמאיים לחלוטין ושרדו באופן שילדים אחרים לא היו
צולחים. ההורים לא היה בהם ולו מוסר כליות על האופי אותו חיו והעבירו אץ ילדיהם גם גיהנום עלי אדמות.
בעיניי הם הורים פסולים , אשר בוודאות גרמו לצלקות נפש עמוקות מאין כמוהם לילדים.
בעיניי רבים מגאוני הדורות היו שרוטים גמורים בחייהם האישיים , וברמה כזו או אחרת ההורים של גאנט דומים לאותם בריות שמצד
אחד הם מבריקים באופן מובהק עם חשיבה חלקים שגובלת בגאונות , אך מצד שני חולניים בנפשם עד טירוף , והניגוד הזה מזעזע אותי.
לקח לי זמן לקרוא אותו , הייתי חייב לעשות הפסקות רבות בכדי לעכל את מה שאני קורא , והעיכול היה קשה למדיי.
לאחר קריאתו הוא צרב בעורי ככוויה ועורר מחשבות רבות למדיי.
ואכן לאחר שסיימתי אותו אני יכול לכתוב בריש גלי , שהוא ספר מדהים ולא בכדי הוא היה ספר מוצלח כל כך החודר כה חזק לתודעה.
מומלץ ביותר !!!!!!!!
תאריך הכנסה לאתר 09/10/2016
"מה את יודעת על חייהם של משוללי הזכויות?" שאלה בזעם מרצה במכללה שבה למדה ג'אנט וולס, מחברת הספר טירת הזכוכית, לאחר שזאת אמרה כי לדעתה "לפעמים אנשים משיגים את החיים שהם רוצים בהם." נושא הדיון היה – הסיבות לכך שיש אנשים חסרי בית. האם, תהתה המרצה, פרופסור למדעי המדינה, שימוש בסמים הוא... המשך הביקורת
"מה את יודעת על חייהם של משוללי הזכויות?" שאלה בזעם מרצה במכללה שבה למדה ג'אנט וולס, מחברת הספר טירת הזכוכית, לאחר שזאת אמרה כי לדעתה "לפעמים אנשים משיגים את החיים שהם רוצים בהם." נושא הדיון היה – הסיבות לכך שיש אנשים חסרי בית. האם, תהתה המרצה, פרופסור למדעי המדינה, שימוש בסמים הוא הגורם לתופעה, תוכניות סיוע ממשלתיות שגויות, או אולי זה קורה בשל קיצוצים בתוכניות הביטוח הלאומי ובגלל הכישלון ליצור הזדמנויות כלכליות לעניים.
הסטודנטית וולס, שנאלצה להתמודד עם זעמה של המרצה ועם המבטים הלטושים של הסטודנטים סביבה, מלמלה משהו כדי להרגיע את הרוחות. "יש משהו במה שאת אומרת," היא אמרה. הספר שכתבה לימים מנסה לכאורה להוכיח שהמרצה שגתה לחלוטין.
למעשה, שתיהן צדקו. אין ספק שג'אנט וולס הכירה היטב את חייהם של מחוסרי הבית. כבר בעמודים הראשונים בספר היא מתארת כיצד ראתה ערב אחד את אמה מחטטת בפח זבל, מחפשת בו אוכל. כיצד התביישה באמה, וגם בה עצמה. היא כבר הייתה אז אדם מבוגר והיא הצליחה להינתק מהחיים שהועידו לה הוריה, יצרה לעצמה מציאות שונה לגמרי − בית נאה ומוסק, זוגיות שפויה, עבודה קבועה, וחשה מבוכה למראה אמה, ואשמה על כך שאינה מסוגלת לעזור לה, וגם על כך שהיא מתביישת וחוששת שמא יקשרו אותה עם עלובת החיים, דרת הרחוב.
ובכל זאת, אי אפשר להקיש מחייה, מעברה, מהטירוף הלא יאומן שבו גדלה ג'אנט וולס, ולהסיק שכל מחוסרי הבית דומים, ושאת מלוא האחריות למצבם יש להטיל עליהם בלבד.
טירת הזכוכית הוא סיפור חייה הגלוי, ללא שום הסוואות, העמדות פנים או סייגים נוסח "כל דמיון מקרי בהחלט" של המחברת ושל שתי אחיותיה ואחיה. הארבעה נולדו להורים מופרעים במידה קיצונית. אישה נרקיסיסטית. גבר שיכור ואלים. אנשים שאין קץ למוזרותם. קשה להבין איך הילדים הללו שרדו בכלל, איך נשארו בחיים (אכן, הייתה להם אחות אחת שמתה בינקותה), ואיך ייתכן ששלושה מהם הצליחו לצאת שפויים ומתפקדים מתוך הילדות שנגזרה עליהם. (בניגוד להם האחות הצעירה ביותר כנראה לא הצליחה בכך). האם משמעות הדבר שאין בעצם צורך בכל מה שידוע לנו שילדים צריכים כדי לשרוד, ללמוד, להחכים, לגדול ולהפוך לאנשים טובים ומתפקדים שמסוגלים לקשור קשרי חברות וזוגיות?
ההזנחה – בעצם זאת מילה חביבה מדי כדי לתאר את ילדותם של בני משפחת וולס – ההתעללות הקשה שעברו − מעוררת פלצות. אדישותה המוחלטת של האימא גובתה במלל פסאודו אידיאולוגי. לכל דבר היה הסבר: כשנאלצו לאכול בשר מקולקל מלא ברימות נזפה בהם שלא יתפנקו, ופשוט יוציאו את החלקים האכילים. כשביקשו מההורים רשות לסגור את החלונות בלילה, אחרי שסוטה נכנס למיטתה של ג'אנט ונגע בה, אסרו עליהם לעשות זאת "כי אוויר צח חשוב לבריאות". בכלל, לכל ההתעללויות המזוויעות היה תמיד איזה הסבר מנומק. לקורא לא ברור איך ייתכן שדעתם לא נטרפה. האימא השיבה על שאלה דומה באחת מאמירותיה ה"פילוסופיות": מה שלא הורג אותך, מחשל אותך. הזוועות משתלשלות משיא לשיא. בכל פעם נדמה שיותר נורא מכך לא ייתכן. למשל – הנסיעה הארוכה, כמעט יממה, שבה הושיבו את הילדים בחלקה האחורי של משאית להובלת רהיטים, אסרו עליהם לדבר, כי נסיעה כזאת אינה חוקית, לא נתנו להם שום דבר לאכול, לא עצרו בדרך כדי לאפשר להם לעשות את צרכיהם, לא שמו לב שהדלת האחורית נפתחה והילדים כמעט נפלו החוצה, ואם אין די בכל זה – גם הפקידו בידי ילדה בת שמונה את השמירה על התינוקת, שבכתה במשך שעות, עד שמשום מה השתתקה. (אבל לא מתה, למרבה הפלא). מספר האירועים שבהם כל הארבעה או אחד מהם היה אמור להיהרג הוא אינסופי. ג'אנט מספרת עליהם כמו בבדיחות הדעת. כך למשל, באחת המאורות שבהן גרו כל הבית היה מחושמל. בכל פעם שרצו לגעת באיזה מכשיר, נאלצו להתעטף בשכבות מבודדות של בד. לא תמיד זה הצליח, ומדי פעם קיבלו מכות חשמל רציניות. הם נהגו לדווח זה לזה על הסכנה בענייניות, כמו על תחזית מזג האוויר. דוגמה אחרת: כשג'אנט הייתה בת שלוש היא עלתה באש, כשהכינה לעצמה נקניקיות, והסיר התהפך עליה. כשלא חיטטו בפחי זבל כדי למצוא אוכל, נהגו לאכול כל מה שהצליחו לקנות בזול, וכך למשל אכלו רק ענבים, במשך שבועות. הם חיו לצדן של חולדות ומקקים, שוב מתוך האידיאולוגיה הגורסת שלכל בעל חיים יש זכות קיום. העוולות שנחשפו להן היו אינסופיות. כך למשל, כדי ללמד את ג'אנט לשחות השליך אותה אביה לתוך בריכת גופרית, מתוך, הוא הסביר, חשיבה חינוכית מסודרת.
אכן, למרבה הפלא, היה שם גם מין חינוך. הילדים האלה למדו להיאבק בחירוף נפש, ואף עשו זאת, בשיתוף פעולה ביניהם. והייתה שם גם הרבה השכלה, כי שני ההורים, על אף מופרעותם, היו, כך אפשר להבין, רחבי אופקים ובעלי ידע רב. כל בני המשפחה הרבו לקרוא. האב נהג לאתגר את ילדיו כדי שילמדו לחשוב, לימד אותם להיות יצירתיים, הקנה להם ידע. ומה שברור ביותר מהספר, שלמרות הטינה העזה, המוצדקת, למרות הכעס האינסופי, התדהמה מעוצמות העוול, מצטיירת בספר הזה גם אהבה. היא אינה כרוכה בסליחה נוצרית או ניו-אייג'ית מעוותת. ג'אנט, וגם אחיה ואחיותיה, לא סלחו להורים ולא הבינו לרגע את התנהגותם. ובכל זאת, ולמרות הכול, נראה שהמחברת עצמה מסוגלת לתאר את כל מה שעוללו לה בלי לחוש רק שנאה ותיעוב אינסופיים. ברור גם שקסמו של האדם הייצרי, התוסס, החכם מאוד, המשיך לשבות אותה, ושלמרות כל מה שעולל היא מסוגלת לראות גם את פגיעותו. את אמה, לעומת זאת, היא מאירה באור שלילי הרבה יותר. האימא מצטיירת כאנוכית, מרוכזת בעצמה, מנותקת מהמציאות, שוגה בחלומות שווא של גדולה מדומה, אדישה לזולת באופן העמוק ביותר, מרירה ושקועה ברחמים עצמיים, אישה שלא היססה לגזול אוכל מפי ילדיה. לעומתה ג'אנט וולס חשה כי האב, למרות הכול, כן ראה אותה לפעמים באמת, ובכמה מקרים גם נרתם לעזרתה. חרף זאת, בערך העוסק בסופרת בוויקיפדיה כתוב שג'אנט וולס חיה כיום בחווה רחבת ידיים, בחברת בעלה השני ואמה.
לקראת סופו של הספר מתגלה סוד שקשה מאוד לשאת או להבין אותו. הוא שופך אור חדש ומזעזע על חיי הנוודות והעוני שהוריה של הסופרת בחרו בהם. כן, בל ספק, במקרה שלהם, זאת הייתה בחירה, לא כורח גורל. קשה להבין מדוע החליטה האם, היא בעיקר, להסב כל כך הרבה סבל, אף על פי שיכלה בקלות רבה למנוע אותו. בכל מקרה, חייה שימשו סמן דרך לבתה: לג'אנט וולס היה ברור מרגע מסוים בילדותה שהיא תעשה הכול כדי לעצב לה חיים שונים לחלוטין מאלה של אמה. והיא הצליחה.
כמה שאלות מתעוררות בעקבות קריאת הספר. ראשיתן היא התהייה כיצד ייתכן שילדים יסבלו כל כך, ושאף לא ייחלץ לעזרתם. אכן, היו כמה אנשים שהושיטו להם יד: הרופאים והאחיות בבית החולים שבו אושפזה המחברת כשהייתה בת שלוש ונשרפה (אבל איך אפשרו להוריה לחטוף אותה ולהסתלק, בלי שאף אחד יחפש אותה?). מורה אחת, שהפליאה אותה בכל פעם (כמעט תמיד) שלא היה לילדה כסף לשלם תמורת ארוחת הצהריים שלה ואמרה לה "הודיעו לי שמישהו כבר שילם". שכן שהסכים לתת להם מים. אבל כמה מעטים וספורים הם היו. וכמה מאכזב להיווכח שהממסד רק שלח פעם אחת מישהו שתפקידו היה לבדוק מה שלומם של הילדים, שוחח קצרות עם אחת מהם, ולא שב עוד. הדעת אינה סובלת את המחשבה שכך ייתכן גם כיום, גם במקומותינו. שיש ודאי ילדים מופקרים, נתונים למרותם של הורים חסרי אחריות, פליליים, חולי נפש, אכזריים, באין מושיע.
והשאלה האחרת היא זאת שהעלתה המרצה מהמכללה שביקשה לדעת מה גורם לאנשים להגיע למצב שהם חיים ברחוב ומלקטים אוכל מפחי אשפה. ג'אנט וולס משוכנעת, בשל היכרותה עם הוריה, שאנשים יכולים להימנע מכך, אם רק "ייקחו את עצמם בידיים", יתחילו לעבוד, להתפרנס, לתפקד. אכן, במו ידיה הוכיחה שכך אפשר: היא שיקמה את חייה, לא בחלה בשום עבודה, לא התעצלה, ובחריצות וכישרון יצרה לעצמה מציאות שונה מזאת של הוריה.
למרבה הצער קשה לומר שבישראל בימינו די להיות חרוץ ולעבוד קשה כדי להצליח ולממש את "החלום האמריקני" על עושר והצלחה, כמו שעשתה ג'אנט וולס. לא בכדי כיכב ספרה יותר מ300 שבועות ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס. ג'אנט וולס מבטיחה בו שאפשר. שמי שרק רוצה באמת, ולא משנה מניין בא ומי היו הוריו, יצליח.
בישראל בעשור השני של המאה העשרים ואחת הססמה "אסור שמי שעובד 40 שעות בשבוע יהיה עני" נכונה מדי, ולא פחות מכך – מרגיזה. כי בארצנו כיום גם גורלם של החרוצים נחרץ. (דו"ח של ה-OECD ממקם את ישראל כמדינה עם שיעורי העוני הגבוהים ביותר בקרב חברות הארגון) והתופעה של מחוסרי בית − אמנם לא דיירי רחוב אלא סתם צעירים וצעירות המשועבדים למשכנתה במקרים המעטים, או, ברוב המקרים, לשכר דירה שמחסל את חייהם ואינו מאפשר להם לגור אי פעם בבית משלהם − היא תופעה נפוצה מדי. בישראל כיום עבודה אינה מבטיחה הצלחה. גם משפחות לא מעטות שבהן שני בני הזוג עובדים קשה נמצאות מתחת לקו העוני. ויש ילדים רעבים.
תאריך הכנסה לאתר 09/05/2016
תמיד הייתי סבורה כי ילדותי הייתה ענייה. לא בידע ובלימוד, חלילה, ספרים היו תמיד אוצרותינו החשובים ביותר, ואבי לימד אותי להרכיב משפטים ולחפש מילים נרדפות הרבה לפני שכיסו אפשר לו לקנות לי משחקי קופסה. לא היינו עניים כמו בספרים, שבהם שכנתי כתולעת עמלנית. לחם אכלנו לשובע וביתנו הקט לא מט ליפול. אבל... המשך הביקורת
תמיד הייתי סבורה כי ילדותי הייתה ענייה. לא בידע ובלימוד, חלילה, ספרים היו תמיד אוצרותינו החשובים ביותר, ואבי לימד אותי להרכיב משפטים ולחפש מילים נרדפות הרבה לפני שכיסו אפשר לו לקנות לי משחקי קופסה. לא היינו עניים כמו בספרים, שבהם שכנתי כתולעת עמלנית. לחם אכלנו לשובע וביתנו הקט לא מט ליפול. אבל בשר אכלנו רק בשבת, וכשרווח לנו קצת, פעמיים בשבוע, וקציצות פילה נידמו לי כעשויות מבהמה ששמה "פילה". למעשה הן היו טחונות מפילה של דג.
הבגדים שלבשנו היו תמיד בגדים מיד שנייה או בגדי ירושות מאמריקה. חלקם הותאמו לנו על ידי הוספת אימרה או חפת לשרוול, אבל טעמנו האישי לא קבע באיזה גרדרובה נלך לבית הספר. חרטומי נעלינו נפערו כדי שנוכל להלך בהם שנה נוספת ונעליים חדשות נרכשו לפסח או לראש השנה, אם בכלל. פעם כשהייתי נערה, חלמתי שאני נכנסת לחנות בגדים גדולה ברחוב דיזנגוף, שם שכנה עילית האופנה, ורוכשת מכל הבא ליד. החלום המסעיר הזה נתקבע במוחי מפני שהיה משאת נפש בלתי ממומשת. שיחות טלפון עלו כסף ולכן נערכו רק לצרכים דוחקים ושיחת חוץ, לירושלים למשל, נערכה רק בשעות הערב. רוב האנשים חיו ככה. אבי עבד במשרה וחצי וגם בשתיים כדי לפרנס אותנו בכבוד, ומעולם לא מיצה את כישרונותיו המופלאים מפני שרתם את צווארו בעול הפרנסה. לו היה קצת יותר נועז ופחות אחראי, אולי היה מפליג רחוק יותר על ספינת חלומותיו.
אמי הפסיקה לעבוד כשנולדה אחותי הבכורה. בעולם המושגים השוביניסטי של שנות החמישים והשישים, גבר גאה פרנס את אשתו. ולכן, למרות כישרונותיה של אמי היא נעשתה עקרת בית לא מסופקת.
בדירת שני החדרים שלנו גדלו ארבעה ילדים והורי ישנו בסלון, אבל היו לנו כלים יפים ורהיטים ראויים לשמם. פעם חשבתי שהייתי ענייה בילדותי. לאחר קריאת הספר אני בטוחה כי היינו עשירים כקורח.
ג'אנט וולס כתבה ספר אוטוביוגרפי. היא פורשת את מניפת ילדותה המוזרה, המזעזעת ומכמירת הלב. הוריה של וולס היו זוג נוודים, אידיאליסטים, נון-קונפורמיסטים, משכילים, אינטליגנטיים ורחבי אופקים. אביה האלכוהוליסט היה בוגר קולג', אבל היה בעיקר אוטודידקט שהצטיין במתמטיקה, פיזיקה, גיאולוגיה, הנדסה, כימיה, היסטוריה ועוד כהנה וכהנה. אמה הייתה ציירת ופסלת, משוררת וציירת, רחבת נפש ומכורה לשוקולד ולריגושים, שאומנותה לא קיבלה מעולם יחס ראוי, אבל זכתה, לעומת זאת, לשפע של מכתבי דחייה. הם גידלו את ארבעת ילדיהם בעוני פיזי מחפיר, נודדים בין חורבה אחת לשנייה, רובן אינן ראויות למגורי אדם, ובחלקן הגדול מהוות סכנה פיזית ממשית. הילדים סבלו חרפת רעב, הזנחה פיזית ותנאים של לכלוך קיצוני. אבל לעומת זאת, הילדים המחוננים זכו בעושר מחשבתי ורעיוני, הם היו משוחררים ממוסכמות, ילדי טבע נחושים ובוגרים מגילם, אינטליגנטים וחכמים ובעלי תודעה חברתית מפותחת.
הספר מתאר את חייה של ג'אנט ואת חיי משפחתה מאז הייתה בת שלוש ועד שבגרה מספיק כדי לשפוט נכוחה את הקונכיה הפרוצה לכל רוח, שבה גדלה.
אין מספיק מילים נרדפות כדי לתאר את יופיו של הספר הזה. האפיזודות האבסורדיות הללו מתוארות ביד אומן ובחמלה וגורמות לנו לספוק כפיים מצד אחד ולהתגלגל מצחוק מצד שני. השלווה הסטואית של הוריה והאופן שבו ראו עין בעין את דרך החיים המטורללת הזאת, והאהבה שהחזיקה אותם ביחד, מדהימים במיוחד כשנתקלים במקרים שבו זרים או קרובי משפחה פגעו בילדים פיזית או מינית.
המנטרה של ההורים הייתה: מה שלא הורג, מחשל. אבל היו להם מיליון משפטים חכמים יותר כדי להגדיר כל סיטואציה בדרך שנוחה להם. האדישות שלהם לא נבעה מחוסר אהבה או מחוסר מעורבות, היא נגרמה מחולשה רגשית, שגרמה להם להיסחף בגלי החיים בלי להילחם. עושר הרוח היה החשוב ביותר ולצרכים הפיזיים היה מקום מינימליסטי ובלתי מספק. החלומות שלהם תפסו מקום כה גדול, עד שמילאו את קיומם ודחקו כל צורך אחר. בשלב מוקדם של חייהם, הבינו הילדים כי החלומות הללו, הינם בועה בלתי חדירה שאינה יכולה להתנפץ. בעודם קופאים מקור או אוכלים בשר שורץ רימות, הייתה אמם מציירת בתזזיתיות ואביהם מתכנן את האדריכלות של טירת הזכוכית שיבנה למענם. עד שיגלו מוזיאונים את כישרונותיה של האם ועד שהאב ימצא מימון לבניית טירת הזכוכית השאפתנית, נגזר עליהם לישון בבתים שורצים חולדות ומקקים.
וולס מתארת בפירוט רב כל חורבה וחורבה שבה עגנו למשך כמה חודשים או שנים, עד שמצאו עצמם נמלטים, כמעט תמיד באישון לילה, מאימת איזה גורם עויין דמיוני או מפני שתקפה את הוריהם קדחת הנדודים.
ההורים רמסו כל שאיפה לנורמאליות. באחד הקטעים הנוגעים ללב, מתארת וולס את חג המולד שהיו חוגגים תמיד שבוע אחרי כולם, כדי שיוכלו לאסוף מהזבל אשוח על קישוטיו. כמתנות, הם אף פעם לא קיבלו צעצועים קונבנציונליים, לעומת זאת, אביהם הרשה להם לבחור כמתנה אישית אחד מכוכבי הלכת, בהבטחה, כי כשכדור הארץ יצטרך להתרוקן מיושביו ילדיו וילדי ילדיו יהיו עשירים כשימכרו קרקעות על הכוכב שלהם.
הספר מרתק לכל אורכו. הכתיבה של וולס נפלאה. היא שנונה ומרגשת, ומיטיבה לתאר את תנאי החיים בטבע ואת תנאי החיים הבלתי אפשריים שבהם חיו. פעמים רבות במהלך הקריאה, גורמים התיאורים הקיצוניים לפליאה: ואיפה היו רשויות הרווחה. אבל יש לזכור כי בשנות השישים והשבעים, חיו קבוצות רבות בארצות הברית בתנאים לא מבוייתים כמו קומונות, ותנועות חברתיות רבות כמו ההיפים לא נכנעו לסתגלנות השמרנית.
הם אכן חיו בזבל, אך יחד עם זאת חוו אהבה וקשר משפחתי עמוק.
הספר מומלץ ביותר. מזמן לא קראתי ספר מקסים כמוהו, שכתוב ביד אמן ובכישרון כה רב.
ואין ספק, שגם אם חוויתם ילדות ענייה כמו רבים מילדי שנות החמישים והשישים, תחושו לאחר קריאת הספר, כאילו גדלתם במשפחת רוקפלר.
תאריך הכנסה לאתר 22/07/2015
שש שנים ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס! זועק עיגול בצבע ארגמן על גבי עטיפת הספר של טירת הזכוכית.... המשך הביקורת
שש שנים ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס! זועק עיגול בצבע ארגמן על גבי עטיפת הספר של טירת הזכוכית.
החלטתי גם הפעם להניח לעגנונים, ביאליקים, בארים, שופמנים, בארונים ושאר גדולי האומה שאני כל כך מוקירה ואוהבת שכן עמדה בפני טיסה ארוכה לישראל הכוללת שני בנדיטים בהירי שיער המצפים מאמם לבידור מקצועי כל אימת שאוחזת בהם הנטייה להשתעמם ומדובר באחת לחמש דקות.
אז קניתי מלאי של חוברות לחופש, חוברות צביעה אתגרית (שבלונות, ערבסקות ושטיחים פרסיים), חטיפים שאינם כוללים שוקולד או סוכרים ותפילת הדרך.
שאלתי מחברתי רב מכר כי הייתי בטוחה שאתקל בהפרעות רבות ולא רציתי לצאת מהריכוז ויצאנו לדרך.
תחזיותי הפסימיות התבררו כלא נכונות; לאט לאט ומבלי להרגיש התבגרו ילדיי מתחת לאפי והפכו לעצמאיים, נבונים ובעלי כושר תושייה.
מעסיקים את עצמם במשחקי מחשב, ברביות, צביעה וניחושים מגוונים לגבי ארוחת הערב הזעירה בטעמי מיקרוגל אותה יקבלו מדיילות אלעל.
פצחתי בקצב קריאה נינוח שהפך עד מהרה למהיר ועצבני ובהמשך כמעט קטלני ופה בדיוק נחה הבעיה:
זה כמו לנסוע על כביש מהיר בערבות טאקסס, מדבר משני צידי הכביש וחוות לרוב אצות על פני הדרך.
הנוף משמים אך היות ואת נוהגת על 180 קמ״ש, who the fudge cares?
הצבעים מיטשטשים, הכחול מתמזג בצהוב וירוק והנוף הופך עד מהרה לכתמי צבע רנוארים, מרהיבים.
את אחוזת תזזית, מתלהבת, מלכת הכביש במובן החיובי של המילה עד שאיזה אייל מחליט לעמוד באמצע הכביש מחמת השיעמום או כי רוצה להרוויח ברולטה רוסית ואת נתקעת בו בכל העוצמה הנאצית שיכולה פולקסוואגן פאסאט לספק לך ועפה לאלף עזאזל, לא יודעת מה השתבש וסביר להניח שגם לא תדעי שכן הגעת לעולם שכולו טוב.
במקרה של ג׳אנט וולס, גיבורת הסיפור זהו עולם שכולו רע.
הבחורה נולדה למשפחה, איך לומר? מהגיהנום; מתחילת העלילה ועד סופה היא חווה חוויות שבעיני הקורא תחשבנה למזעזעות ומסמרות שיער: עוני, הזנחה, התעללות מילולית ופיזית, השפלות וזה רק מתחיל להתחמם.
היא מתארת את קורותיה ומנסה לעשות זאת ללא כחל ושרק, ללא פילטרים. בעיקר, אני מבינה כדי לזעזע ולסחוט מאיתנו: ״שיואו, לא יאמן מה שעבר עליה״ ומה שאני הצלחתי לדמיין בראשי (ויש יגידו) המעוות הוא עלילותיה של משפחת ״וויט טראש״ אמריקנית שאין לה מה לחדש תחת השמש כי כבר קראתי וראיתי עשרות סרטים וכתבות באותו סגנון וזה לקח לי פחות משעה וחצי להבין שאמריקה מלאה בהן.
הצרה היא שהגיבורה מנסה לעטוף את האימה והזוועות בנייר צלופן מבריק של משלוח מנות, לגונן על הוריה למרות הכל ולתארם כייחודיים ובעלי מעוף (האם אמנית והאב מומחה לאווירודינמיקה, פיזיקה והמצאות על שמעולם לא יצאו לפועל).
אני קוראת את הספר וטסה בו כבכביש מהיר, לא מצליחה להזדהות, להתרגש או להעצב. אוכלת במקביל פיתה רטובה וקשה כאבן, טבולה בחומוס ודוחסת עגבניית שרי לפה והצרות עוברות, חולפות ביעף כמו עננים משני צורה.
הג׳מוס או האייל שנתקע לי באמצע שומקום וקטע לי את הספיד היה הקברניט שהודיע על נחיתה חלקה בתל אביב וכך גם סיימתי את הספר.
הנחתי אותו בתרמיל לצד חוברות הצביעה והעבודה לחופש, עטיפות החטיפים, האוזניות המצופות בשכבת דונג עבה מאזניהם של ילדיי (אולי באמת הגיע הזמן לראות רופא אא״ג)
ושכחתי ממנו לגמרי.
אז כן, הוא העביר לי את הזמן.
קראתיו וכמו במגע קסם הפכתי לאישה על ביונית, מולטי-טסקית שמצליחה לעשות במקביל הכל.
אך נותרתי חסרת רשמים ואפילו קצת כועסת: כמו לאכול חטיף סניקר׳ס או מרס ולהרגיש אשמה לאחר מכן כי הלעטתי עצמי בקלוריות ריקות.
תאריך הכנסה לאתר 03/07/2015
קוראת את הספר "טירת הזכוכית" מאת ג'אנט וולז ומשתוממת עד כמה הורים יכולים להזניח ילדים בעיירות של דרום מערב ארה"ב בלי שאף אחד משירותי הרווחה ישים לב לכך ויוציא את הילדים מרשותם. הסיפור שמסופר מנקודת ראותה של ילדה במשפחה לא מתפקדת כזאת יפה וקורע לב.
... המשך הביקורת
קוראת את הספר "טירת הזכוכית" מאת ג'אנט וולז ומשתוממת עד כמה הורים יכולים להזניח ילדים בעיירות של דרום מערב ארה"ב בלי שאף אחד משירותי הרווחה ישים לב לכך ויוציא את הילדים מרשותם. הסיפור שמסופר מנקודת ראותה של ילדה במשפחה לא מתפקדת כזאת יפה וקורע לב.
ילדים, שסובלים מחרפת רעב וחסרון בבגדים ונעליים, נודדים ממקום למקום עם אב שתיין ואם שמנסה להיות ציירת, לא הולכים לבית ספר בצורה סדירה ולא מקבלים השגחה הורית וטיפול רפואי בעת פציעה או מחלה. כל ההתנהלות הזאת מלווה בשטיפת מוחם של הילדים על ידי ההורים, שהם חיים לפי אידיאולוגיית חיים שונה משל כלל הציבור ונכונה יותר: חיים רומנטיים של נדודים במדבר, משפחתיות, אהבת טבע ורוחניות לעומת חומרנות.
הסופרת מצליחה ליצור דמות אותנטית ואמינה של הילדה המספרת ואף לנסוך הומור בסיפורים קורעי הלב. כך שגם כשמסופרים אירועים חריגים ממש וקשים לעיכול הקורא מסוגל "לעכל" אותם.
ספר מומלץ מאד שגורם לקורא להרגיש הכרת תודה על חייו שלו
תאריך הכנסה לאתר 01/11/2014
אוטוביוגרפיה לא שגרתית בעליל של משפחת וולס ממערב ארצות הברית בשנות ה-60. ההורים רוז מרי ורקס וולס וארבעת ילדיהם לורי, ג'אנט, בריאן ומורין, שחיו בכאוס מוחלט, ברעב ובחסכים רבים. לא פעם עלתה במוחי השאלה איך מסתדרים הורים לארבעה ילדים בתוך כל הבלגן הזה, שכל הזמן מרחפת מעל ראשם חרב של אי... המשך הביקורת
אוטוביוגרפיה לא שגרתית בעליל של משפחת וולס ממערב ארצות הברית בשנות ה-60. ההורים רוז מרי ורקס וולס וארבעת ילדיהם לורי, ג'אנט, בריאן ומורין, שחיו בכאוס מוחלט, ברעב ובחסכים רבים. לא פעם עלתה במוחי השאלה איך מסתדרים הורים לארבעה ילדים בתוך כל הבלגן הזה, שכל הזמן מרחפת מעל ראשם חרב של אי יציבות כלכלית ומגורים בחורבות שורצות חרקים. המשפחה חיה כנוודים במדבריות של ארצות הברית בשלהי שנות השישים ולא מבחירה.
סיפורה הבלתי ייאמן של משפחה אחת, שמעמידה בספק את כל מה שנקרא נורמלי ובורגני. ג'אנט הבת השנייה במשפחה בת 6 נפשות היא הדוברת העיקרית בסיפור. למשפחה אבא מטורלל וגאון בדרכו עם ידע עצום בפיזיקה אסטרונומיה וגיאולוגיה, המתווה לה דרך חתחתים המלווה במעברים תכופים ובאי יציבות כלכלית משוועת. ספר שגורם (כמעט) לכל משפחה להראות נורמאלית.
אם המשפחה מורה בהכשרתה וציירת שאהבה מאוד לצייר ציורי נצח וניקיון הבית או הכנת ארוחות היו מיותרים לדעתה. האם החזיקה בדעות מוצקות של אמונה חופשית. לטעמה ילדים צריכים לדאוג לעצמם ואין צורך שיהיו חוקים מיותרים בבית. האבא היה שתוי רוב הזמן ומהמר כפייתי שנושים רודפים אחריו ללא הפסקה, גאון בתורת הכוכבים ובמתמטיקה, אך כישלון במקומות עבודה בהם לא החזיק יותר מכמה חודשים רצופים. מה שגרם לילדים לדאוג לעצמם מגיל צעיר. בטן רעבה הייתה מנת חלקם מדי יום, בית מט לנפול, בגדים קרועים, וזוהמה מסביבם. את הבגדים קנו אם בכלל מחנויות יד שנייה. המעברים מעיר לעיר ומבית לבית התרחשו כל פרק זמן קצוב, ג'אנט מתארת מסכת יחסים עכורה לעיתים בין הוריה ואת העוני המשפיל לו חוו היא ואחיה, את הבתים הרעועים שבהם גרו, ואת ההשפלות להם זכו מילדי השכונה שקראו להם זבל ולבית שבו גרו זבל. ביתם שרץ מקקים ופרעושים והגשם שחדר לביתם העלה עובש בכל פינה.
ההורים בדרכם חישלו והעמידו דילמות לא פשוטות לילדיהם הרכים. ג'אנט מתארת את עצמה בגיל שלוש עומדת ומכינה לעצמה נקניקיות כשהשמלה אותה לבשה עולה באש. היא נכוות קשות ומועברת לבית החולים שם היא זוכה לראשונה באוכל טוב ובמקלחות. עם אביה הייתה לה מערכת יחסים חזקה ואוהבת למרות שהתרשל לא פעם בתפקידו. כשהיה פיכח הוא היה האבא האוהב הדואג החכם והחזק שלה ושלה אחיה. אמה הציירת הייתה מנותקת ותלושה מהמציאות רוב הזמן, שקיבלה כל מצב והתנהגות האב אפילו במחיר פגיעה בעצמה ובילדיה הרכים. האמרות השנונות שלה בבית היו בסגנון הזה:
"אמא תמיד אמרה שאנשים דואגים יותר מדי לילדים שלהם. הסבל בגיל צעיר הוא טוב, הוא מחשל את הגוף ואת הנשמה, ולכן היא התעלמה מאיתנו כשבכינו. היא אמרה לנו שאם מתעסקים יותר מדי עם ילדים שבוכים, זה רק מעודד אותם לבכות." (עמ' 38). הילדים נפצעו לא אחת מחפצים חדים או מתגרות עם ילדים והיו מגיעים פצועים הביתה מה שלא גרם לאם להניד עפעף.
מהות שמו של הספר נובע מהבטחתו הנואלת של האב לבנות לילדיו טירת זכוכית מהודרת שבה יגורו ויחיו אם וכאשר ימצא זהב. חלומותיו למצוא זהב, התנגשו עם המציאות ולא התממשו. בחג המולד מזמין האב את בתו ג'אנט לבחור לה כוכב לחג המולד. במדבר הגדול אליו הגיעו פעם אחת לאחר שהאב פוטר ממקום עבודתו. הוא מזמין אותה לבחור כוכב במתנה. לדבריו אנשים גרים בדירות מהודרות אבל באוויר מזוהם עד כדי כך שאינם יכולים לצפות בכוכבים וכך הוא צובע את חייהם והמקום המאולתר שבו בחר למגורים למשהו נחשק. זאת הייתה דרכם של ההורים לטעת בילדים אמונה שהם מיוחדים חכמים ולא שגרתיים. מה שעבד לעיתים קרובות.
למרות כל הכשלים הבולטים לעין של ההורים, מצליחים הילדים כל אחד בדרכו לפתח את עצמו, להפוך את עצמו לעיתים למעין הורה בבית. משפחה זו מציבה בפנינו שאלות חשובות כמו מהי משפחה נורמלית? מהי שפיות ונורמטיביות? וגם את השאלות הגדולות מכולם בהיסטוריה מהי אהבה וחמלה?
דרך הצגת סיפור המשפחה ממרחק השנים בעיני הבת,יוצר לא אחת את הרושם שלמרות הקשיים שנבעו מהתנהגות ההורים יכלו הילדים למצוא שמחה לא אחת בחייהם. ממשחקים מאולתרים שמצאו בחוץ כדרכם של ילדים שחיים את ההווה. הם נאלצו להתבגר מוקדם מדי, להגן על עצמם ולהסוות את המצב הנורא שחוו בבית מאנשים אחרים.
סיפור חיים קשה ולא פשוט של משפחה אחת שנבע מבחירות שגויות ומקלות דעת של הורים שלא לקחו אחריות על מעשיהם והתנהלו בחייהם תוך רצון להיות מיוחדים אפילו במחיר פגיעה של ילדיהם. הספר מעניק השראה ויכולת הצצה אינטימית לחייה של משפחה שהחיים לא היטיבו עמה ובכל זאת נצץ האור והתקווה האירה גם אותם.
ממליצה על קריאתו!
תאריך הכנסה לאתר 05/04/2014
יצר הסקרנות גבר עלי אחרי שקראתי באחד ממאמרי הספרות, שהספר "טירת הזכוכית" של העיתונאית ג'אנט וולס נמצא למעלה משש שנים, ברשימות רבי המכר של ה"ניו-יורק טיימס". לאחר שסיימתי לקרוא הבנתי למה.
הסיפור מתחיל בסצנה לא נחמדה כלל וכלל שמוכרת גם לנו מסרטים,... המשך הביקורת
יצר הסקרנות גבר עלי אחרי שקראתי באחד ממאמרי הספרות, שהספר "טירת הזכוכית" של העיתונאית ג'אנט וולס נמצא למעלה משש שנים, ברשימות רבי המכר של ה"ניו-יורק טיימס". לאחר שסיימתי לקרוא הבנתי למה.
הסיפור מתחיל בסצנה לא נחמדה כלל וכלל שמוכרת גם לנו מסרטים, מהטלביזיה ומהעיתונות.... הכותבת ג'אנט וולס נוסעת במונית בדרכה למסיבה, כאשר היא רואה מעבר לשמשת המונית, אישה שנוברת במכולות אשפה. האינסטינקט המידי שלה היה להשפיל את ראשה כדי שלא תזוהה. מי זו אותה אישה?
אימא של ג'אנט וולס.
הרגשתי כמו במסך קולנוע חצוי לשניים כשקראתי את השורות הללו. בתמונה אחת הבת עונדת פנינים ומתגוררת בפארק אווניו בשעה, שהוריה עוסקים בשמירה על חום גופם ונוברים במכולות אשפה.
הסיפור סובב סביב משפחת וולס המונה הורים וארבעה ילדים. רקס וולס-האב, רוז-מרי- האם, בריאן – האח, ושתי אחיותיה לורי ומורין.
האבא-מכור לטיפה המרה וטובע בים של אלכוהול, ללא מקור פרנסה ועובד בעבודות מזדמנות, ועד שכבר הוא מתמקם בעבודה כלשהי, הוא מפוטר עקב התנהגותו או הפה הגדול שלו. היו לו ידי זהב והוא אהב לקרוא ספרים בנושאים העוסקים במתמטיקה ולוגריתמים, פיזיקה והיסטוריה. הפנטזיה שלו: לבנות טירת זכוכית למשפחתו.
האם-אומנית. לפחות כך רוז מרי חשבה ונגררה אחר החלום של בעלה-רקס. היא קתולית עם דעות משלה ותעודת הוראה. כשהיא כבר מצאה עבודה כמורה, סירבה לקום לעבודה ואפילו הילדים נאלצו לגרור אותה מהמיטה.
הילדות של ג'אנט מעוררת חמלה כמעט לאורכו של כל הסיפור. הוריה עברו ממקום למקום ולא היה להם אף פעם דירה משלהם. גם כשכרו דירה/צריף/בקתה נאלצו לברוח ממנה כי לא עמדו בתשלומים. הילדים שיחקו בפחי שתייה, ונהננו ממשחקים בתוך מכולות אשפה. לכל ילד לא הייתה מיטה, אלא קרטון ששם הוא ישן והעביר את הלילה. הבית תמיד היה מלוכלך, לא מסודר והכיל את כל גן החיות של הזוחלים למיניהם, חולדות, עכברים, תיקנים.... ועוד... אתם מתארים לעצמכם נכון?
המוטו בבית היה שכל מה שלא הורג מחשל. באחד הימים ג'אנט נפצעה ממסמר חלוד כשיחקה בתוך מכולות האשפה. למרות שבמקרה כזה ג'אניט הייתה צריכה לקבל עזרה רפואית וזריקת אנטי-טטנוס, האם ניקתה את הפצע ושילחה את ג'אנט להמשיך לשחק.
ציטוט מדברי האם עמוד 72: "זה שום דבר, רק פצע שטחי", הכריזה אמא לאחר שבחנה את החתך העמוק. ומה האם חשבה? "בימינו אנשים רצים לבית חולים בגלל כל שריטה קטנה", הוסיפה. "אנחנו הופכים לעם של רכרוכיים." במשפחה הזו לא היה מקום לפינוקים.
דמי כיס? מי חשב על זה. הילדים לא קיבלו דמי כיס. כשהיו צריכים כסף הם ליקטו פחי בירה ובקבוקים ותמורת שני סנט היו מוכרים אותם. בנוסף לבקבוקים ופחי השתייה הם לא דילגו על מכירה של מתכות ונחושת. לאחר שאספו מספיק כסף הם הלכו לקנות לעצמם דברי מתיקה.
אוכל-אין. האוכל היה מקופסאות שימורים שכבר העלו חלודה, שעועית מנומרת שאכלו ממנה שבוע ימים וזה נחשב לדליקטס, כי אם לא היה שעועית, או פופקורן עם הרבה מלח בשביל היוד שבריא לגוף– אז היו אוכלים אוכל של חתולים. באחד המקרים האם הצליחה להשיג קותלי חזיר אבל הם היו רווים ברימות. כאשר פנתה ג'אנט לאם והעירה על הרימות אז מה הייתה התשובה? ציטוט מעמוד 193: "אל תהיי כל כך בררנית" ... "פשוט תחתכי מזה את החלקים עם הרימות. בפנים זה בסדר".
רק מלדמיין את התמונה הזו של רימות על בשר מעוררת בי קבס.
מקלחת? הצחקתם אותם... ילדי משפחת וולס התקלחו מתחת לברזים מטפטפים או פעם בשבוע אצל הסבתא.
חימום בחורף- מה עושים? הולכים לאחת הספריות להתחמם. ומה האם חשבה? "מזג האוויר הקר הוא טוב בשבילכם", "הוא הורג את החיידקים".
בגדים-הילדים לבשו סמרטוטים או במקרה הטוב בגדים מחנות יד שנייה. הם לא קיבלו מתנות בחג המולד. במקום מתנות לקח האב את הילדים למדבר בלילה וביקש מכל ילד לבחור כוכב מתנה. באחד "הימים הטובים" של המשפחה לקח האב את המשפחה לביקור בגן החיות. האב הכניס את הילדים לכלוב של הברדלס ונתן לג'אנט ללטף את הברדלס. המבקרים הבינו שמדובר כנראה באב שיכור, לא נורמאלי ולחששו שהם חבורת פרחחים מטונפים. ג'אנט חשבה לעצמה באותה סיטואציה "למי היה אכפת מה הם חושבים? את היד שלהם אף פעם לא ליקק שום ברדלס".
הסביבה לא חיבקה את הילדים הללו... ציטוט מעמוד 194: "כשהתחלתי ללמוד בכיתה ו', לעגו הילדים לבריאן ולי כי היינו כחושים כל כך. הם קראו לי רגלי עכביש, שלד, מקל בית שימוש, קרש, תחת רזה, שעועית וג'ירפה, ואמרו שאוכל להישאר יבשה בגשם אם אעמוד מתחת לחוט טלפון".
במקום לקבל תמיכה מהאם כשהותקפה מינית האם אמרה:... ציטוט מעמוד 206: "היא אמרה שתקיפה מינית היא פשע תלוי-תפישה. "אם את לא חושבת שנפגעת, אז לא נפגעת", אמרה. "כל כך הרבה נשים עושות עניין גדול מהדברים האלה, אבל זה קטן עלייך". היא חזרה אל התשבץ שלה".
האב כמעט ולא היה בבית כך שכל החינוך של הילדים הוטל על האם. כשהילדים שאלו את האם איפה אבא? היא אמרה לילדיה שאבא מסתובב מוצא אוכל ומחפש עבודה.
כאשר בכל זאת האב היה בבית גם לו היו משפטי עידוד ואומץ... ציטוט מעמוד 253: "לעזאזל , את נמצאת במירוץ סוסים, אבל את חושבת כמו כבשה, " אמר אבא. "כבשים לא זוכות במירוצי סוסים". לא בטוח שמשפט כזה ימריץ ילד בימינו או בכלל.
במסעות ובמעברים מקום למקום, הילדים ישנו במושב האחורי של איזה מכונית טרנטה שההורים "סחבו", בתנאים לא תנאים ובגיל בוגר הוטרדו מינית. באחד המקרים האב לוקח את ג'אנט עימו לבר, כדי שחברו יתעסק עם ביתו ובנתיים הוא יצליח לגרוף כסף ממשחק הסנוקר לטיפה המרה.
כאשר בכל זאת מגיע לבקר נציג מלשכת הרווחה בביתם, ג'אנט עומדת על דעתה ובנעיצת עיניים בטוחה אומרת לפקיד: "אף אחד לא מזניח אותנו".
למרות כל הקשיים והסגפנות, המשפחה העמידה פנים שהחיים הם הרפתקה ארוכה ומשעשעת, תוך כדי נטיעת ההרגשה הזו אצל ילדיהם.
הקורא מלווה את המשפחה במסעה הארוך והמתיש אחר חיים בליתי סבירים. זו משפחה שבכל מקום היא חווה מצוקה ומרדף אין סופי אחר הצורך הראשון במעלה של כל אדם – אוכל.
הסיפור הינו סיפור חיים אוטוביוגרפיים של העיתונאית ג'אנט וולס וסוג של סגירת חשבון עם הוריה. אב אלכוהוליסט שגרר משפחה שלמה אחר חלומותיו, ואם שהרעיבה את ילדיה למרות שבאמתחתה לא מעט דולרים. אגב, רוז-מרי הייתה מכורה לשוקולד ולא היססה לאכול שוקולד מתחת לשמיכה בעוד ילדיה רעבים ללחם.
החיים בצל ההורים הללו אפשרו לילדים לקבל החלטות לבד ללא יד בוגרת ומכוונת וכך היה. הם התבגרו בעל כורחם.
האימא הזו הייתה אימא מאוד שלווה- היא אף פעם לא כעסה, לא התרגזה וגם לא התרגשה שילדיה נפצעו או נפגעו.
ג'אנט גדלה בבית שהדמות הדומיננטית היה האב. למרות התנהגותו המשפילה והלא אמינה, האב זוכה מג'אנט להמון חמלה, סליחה והבנה.
גם כשההורים הגיעו לניו-יורק הם המשיכו באותו קו... ציטוט עמוד 285: אמא הסבירה שהם עסוקים בהכרת מנהגי המקום. הם ביקרו בכמה בתי-תמחוי וערכו טעימות, והיו כאלה שהיו חביבים עליהם במיוחד. הם ידעו באילו כנסיות מחלקים כריכים ומתי. הם גילו את הספריות הציבוריות עם בתי השימוש הטובים, שבהם אפשר ממש להתרחץ – "אנחנו מתרחצים למעלה ולמטה, אבל אנחנו אף פעם לא מתרחצים מלמעלה עד למטה," כך ניסחה את זה אמא –לצחצח שיניים ולהתגלח. הם הוציאו עיתונים מפחי אשפה וחיפשו אירועים שהכניסה אליהם בחינם. הם הלכו למופעים ולהצגות ולקונצרטים בגנים הציבוריים, האזינו לרביעיות מיתרים ולרסיטלים לפסנתר באולמות הכניסה של בנייני משרדים, השתתפו בהקרנות סרטים וביקרו במוזיאונים... הם ישנו על ספסלים בגנים או בין השיחים שלאורך השבילים בגנים הציבוריים. לפעמים היה שוטר מעיר אותם ואומר להם להסתלק אז הם היו מוצאים להם מקום אחר לישון בו. בשעות היום הם נהגו להסתיר את המצעים שלהם בין השיחים"....
משפחת וולס חיה כך למרות שלאם המשפחה יש כסף... ולמה היא חיה כך? ציטוט מעמוד 289: "אני שומרת אותו ליום סגריר". "אמא, יורד גשם זלעפות". "זה רק זרזיף," אמרה. "עלולים להגיע מונסונים!" היא לגמה מן התה שלה. "בדרך כלל בסוף הכל בא על מקומו בשלום".
כך האימא חשבה ושום דבר לא הזיז אותה מקו המחשבה הזה גם לא החיים בזבל.
קשה להסיר את הספר הנוכחי מהיד. הוא זורם, מרתק, מעניין, קולח ומעורר שאלות רבות. לי הוא הכאיב ועורר הרבה רגשות חמלה ולא פעם תפסתי את עצמי עם לחלוחית קלה בעיניי.
אני חושבת שאם הורים היו צריכים לקבל רישיון כדי ללדת צאצאים – ההורים הללו לא היו עוברים אפילו תיאוריה.
ממליצה בחום מצפים לכם 320 עמודים מרתקים ומעניינים.
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 05/08/2013
הסופרת מתארת את ילדותה, היא גדלה אצל שני הורים שלא מתאימים לגדל את עצמם אפילו, אמא שלה היא אשה ילדותית ואגואיסטית שלא מענין אותה לגדל את הילדים שלה, לא מענין אותה אם יש או אין מה לאכול וללבוש. למעשה כמו שזה מצטייר, יש סיכוי שהיא פשוט חולת נפש והיתה צריכה להיות מאושפזת. האבא הוא גאון, אחד... המשך הביקורת
הסופרת מתארת את ילדותה, היא גדלה אצל שני הורים שלא מתאימים לגדל את עצמם אפילו, אמא שלה היא אשה ילדותית ואגואיסטית שלא מענין אותה לגדל את הילדים שלה, לא מענין אותה אם יש או אין מה לאכול וללבוש. למעשה כמו שזה מצטייר, יש סיכוי שהיא פשוט חולת נפש והיתה צריכה להיות מאושפזת. האבא הוא גאון, אחד שיודע לדבר איתה על ספרים, על החלל והכוכבים, על ההיסטוריה, ומתכנן לבנות בית מזכוכית שיחמם ויקרר את עצמו. הוא גם שיכור כרוני ובעל יצר הרס עצמי מאוד מפותח.
לי נראה שהסופרת מאוד רוצה להראות שנכון, היא ואחיה גדלו עם הורים שמבחינה פיסית הזניחו אותם קצת. אבל זה לא משנה כי האהבה הגדולה שהם נתנו להם וההתיחסות המנטלית והנפשית שהם השקיעו בהם מכסים על זה, ולראיה, הנה שלושה מהם צמחו להיות אנשים מאוד מצליחים שמאמינים בעצמם עד כדי להגיע למשהו שלא הרבה אנשים שגדלו רגיל מגיעים - הם הגשימו את חלומותיהם!!.
רק מה ? אני לא השתכנעתי. הסופרת מתארת אנקדוטה אחרי אנקדותה של הזנחה פושעת עד כדי סיכון חייהם של הילדים, ואין כמעט אנקדוטות שמראות לי איפה ההורים לימדו אותם משהו, השקיעו בהם מבחינות אחרות. לימדו אותם לאהוב את עצמם ולהאמין בעצמם והחדירו בהם את המוטיבציות שנראה שיש בהם. נראה שהילדים הצליחו להחדיר את זה בעצמם וזה לא משכנע אותי. הסיפור לא מתחבר לי. אני לא מסוגלת לתפוס איך ילדים יכולים לגדל את עצמם בצורה כזו והסופרת לדעתי לא עושה עבודה מספיק טובה להסביר לי את זה.
הספר מוגדר כ Memoir ולא כ Novel אז אין לי ברירה אלא לקחת כאמת את כל מה שמסופר, למרות שיש מספר דברים שבאמת נשמעים תמוהים, למשל:
|ספוילר| 
הכוויות בגיל שלוש כשהיא ניסתה להרתיח לה נקניקיות - היא לא דיברה על הכאבים. כל הסיפור מועבר בשלווה, הילדיה מתענינת במה שקורה איתה, ומתארת לנו את בית החולים ואת מה שעושים לה, אבל הכל במין שלווה ושום אינדיקציה של איזשהו סבל,
לא הבנתי למי הדוד שמת הוריש את האדמה שלו? לא למשפחתו?
הכסף לאוניברסיטה שאבא שלה מצליח לגייס במספר ימים
הילדים שנים חיים בהרעבה, איך יכול להיות שהם גדלים כל כך יפה מבחינה פיסית? שהם לא סובלים מכל הבעיות שתת תזונה גורמת? שהם אינם חולים אף פעם? שהשיניים שלהם לא פשוט נרקבות ונופלות?
סוף |ספוילר| 
נניח לזה.
היו דברים נוספים שלא מצאו חן בעיני, אופן הסיפור לא מאוד מענין. היא כותבת בסדר, אבל הספר לא מרתק וכולו בעצם אותו דבר, זה קרה ואז זה קרה ואז עשינו את זה, רשימה נמשכת של התעללויות בילדים.
גם התאכזבתי שלא היו תמונות של המשפחה מלבד תמונה אחת של ההורים ביום חתונתם, וגם לא תמונות של הציורים של האמא. מסיפור שהוא אמיתי אני מצפה לאיזשהן "הוכחות" - תמונות.
בעיקר התאכזבתי מהאוירה המאוד ותרנית כלפי ההורים שנמשכת על פני כל הספר אבל מאוד בולטת בסוף - ההורים האלו הם ממש פושעים לטעמי והסופרת מספרת את הסיפור ברוגע ובפייסנות שלטעמי ממש אינם במקום. אין בשום רגע ולו עימות קטנטן שלה עם ההורים המזניחים, אז מאיפה כל הפייסנות שהיא מרגישה? איך מצליחים להמשיך להתמודד עם ההווה אם לא מתעמתים עם עבר נוראי? לדעתי, ועפ"י ניסיון החיים שלי, חייבים את העימות ובמיוחד את הכעס ואת ההכרה בו עמ"נ להשלים עם החיים, להשלים עם מה שהגרלת ולהרגיש מספיק מפויסים כדי לשים את זה מאחורינו. זה מאוד מאוד חסר לי בספר, אין שום מסע נפשי שהיא או אחיה עושים כדי לסגור ולהתפייס עם האופן שבו גודלו, היא מספרת סיפור בלי להכניס רגש, איפה הרגש? איפה הכעס? משהו. אין כלום. נראה שהכל חבוי איכשהו וזה חסר לי מאוד. אני גם לא מבינה איך זה עובד בלי החצנת רגשות, איך היא מצליחה לגדול לאשה החזקה, העצמאית, השלמה מבחינה נפשית הזו והמאמינה בעצמה בלי החצנת רגשות בלי שאנחנו רואים איזושהיא עבודה על עצמה (שלא לדבר על טיפול פסיכולוגי).
|ספוילר| 
בפעם האחרונה שהיא רואה אותו הוא אומר לה:
I got a lot to regret about my life, but I goddamn proud of you, Mountain goat, the way you turned out. Whenever I think of you, I figure I must have done something right
ואני קוראת ולא מבינה איך היא לא זורקת לו ישר בפרצוף את האמת, הוא לא עשה שום דבר right, היא גדלה להיות כפי שהיא למרות מה שהוא עשה. איזו חוצפה יש לו בכלל להגיד שהוא גאה בה? איזו זכות יש לו להיות גאה בה ועוד לחשוב שיש לו יד במה שהיא הפכה?
ומה עם האחות הרביעית שהחיים שלה התפקששו לגמרי? גם שם הוא גאה? לא, שם הוא פשוט טוען ש Maureen had faulty wiring.
ולפני שהיא הולכת, האבא שואל בצחוק - האם אי פעם אכזבתי אותך? ומצחקק, כאילו שזו איזו בדיחה פרטית.
בטנקס גיבינג הם (ללא מורין כי היא תקועה באיזה חור מנסה לשקם את חייה)מרימים כוסית לכבודו והאמא אומרת את משפט הסיום של הספר Life with your dad were never boring. לי מאוד צורם שהספר מסתיים בנימה הפייסנית הזו.
אני משום מה זוכרת את כל הדברים הנוראיים שהסופרת סיפרה עליהם, איך האמא טוחנת שוקולדים ומשמינה בעוד הילדים מסתובבים רעבים ואת ארוחת הצהריים שלה היא מוצאת בפחים של השירותים כשהילדים האחרים מסיימים לאכול, איך אמא שלה בכתה כשהיא אמרה שהיא עוזבת לניו יורק וכשהסופרת אמרה לה שהיא תכתוב האמא אומרת לה שהיא לא בוכה מגעגועים אליה אלא כי הילדה נוסעת והיא תקועה בחור שלהם. איך אבא שלה לקח את החזיר חיסכון שהם חסכו במשך 9 חודשים והרס בזה את החלום של לורי לנסוע. וגם את הפעם ההיא שבה הוא פשוט סרסר אותה וניסה לעשות זאת שוב.
סוף |ספוילר| 
מענין לציין שהספר לא היה לי קשה לקריאה. למרות שהחיים עם שני הורים שאינם מתפקדים הם די נוראיים, אבל הצורה שבה הסופרת מתארת את הדברים, מנקודת מבט של ילדה שכבר בגיל 3 מכירה בערך עצמה, ותמיד לכל אורך הדרך הילדה פשוט יודעת מה אסור ומה לא, ואיך לשמור על עצמה כשמנסים לעשות בה מעשים מגונים. היא לא מתארת את עצמה כחסרת ישע בשום נקודה. והיא למין התחלת חייה איכשהוא מכירה בערך עצמה.
זה אחד הדברים שבעיני הם תמוהים וקשה לי להבין מאיפה זה מגיע. בניגוד לספר אחר שאני קוראת כרגע, סיביל, שבו אני כבר כמעט בחצי הספר ורק עכשיו הסופרת מתחילה לתאר קצת, המשפטים חסכניים מאוד את ההתעללות בה. ומאוד קשה לקרוא, קודם כל אני מאמינה לכל מילה, ודבר שני, הילדה סיביל באמת סובלת מההתעללות.
ציטוט מענין שמראה את האבא דווקא במיטבו, עמוד 99:
You know, Mountain Goat, I still feel bad about making you leave your rock collection back in Battle Mountain, he said. But we had to travel light
I know, I said, it was more then one thing, anyway
I`m not so sure, dad said. Every damn thing in the universe can be broken down into smaller things, even atoms, even protons, so theoretically speaking, I guess you had a winning case. A collection of things should be considered one thing
 
תמונות:
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|