הכותבת - ענבר
הספר זכה לשתי מהדורות של תרגום לעברית. את התרגום הראשון עשתה רות לבנית, והמהדורה השנייה נערכה בידי ד"ר עמנואל לוטם. בקרב חובבי טולקין דוברי העברית, ובעיקר הוותיקים שבהם, קיימת מחלוקת באשר לתרגום העברי העדיף.
גיליתי משהוא מוזר. מאוד. אין באתר הזה ביקורת על שר הטבעות.
ואיך ייתכן כדבר הזה? מן הראוי להביא זאת על תיקונו (אז הנה לכם).
את שר הטבעות (ומעתה אתייחס אליו כאל שרה"ט) גיליתי בגיל אחת- עשרה. ובאורח פלא, היה בספריה רק את הכרך הראשון. אז לאחר שסיימתי לקרוא את הספר, ומצאתי גם את ההוביט, נצלתי את קשרי כדי להשיג את שאר כרכי הסדרה לספריה (איזה מזל שסבתא היא הספרנית).
שר הטבעות הוא כנראה הספר האהוב עלי מכולם. מדי כמה זמן אוחז בי צורך עז לקרוא אותו שוב. בעידן שבו החזירו את עטרת הפנטזיה, אולי זה נשמע נדוש וממסחר. למעשה שרה"ט הוא- הוא הדבר האמיתי וכל השאר חיקויים זולים או שואבי השראה איכותיים. אבל אף לא אחד לא משתווה לו.
אין צורך להיות מה שמוגדר כ"טולקינאי" (חוקר ספרי טולקין- אני לא כזו) כדי להנות מהספר- במקרה שלי להתמוגג זו כנראה הגדרה טובה יותר- וכדי להבין שיש משהו גדול מאוד מאחוריו. יש עולם שלם, שחלק קטן בלבד ממנו מוצג בשרה"ט במילים מוזרות פה ושם. אבל לא חייבים לקרוא כתבים אחרים של טולקין ולהבין את המילים והשמות המוזרים כדי להישאב (והפעם זו הגדרה מדוייקת של מה שקרה לי) אל תוך הספר. ואם יש צורך בסיכום קצר וברור של בליל מילותי שם למעלה אז הנה: לכו לקרוא ועדיף להשתדל לעשות זאת בתרגום הישן (שכבר אין בחנויות ספרים, אולי בחנויות יד שניה) מאת רות לבנית. הוא אמנם כתוב בשפה מעט ארכאית, אבל מאחר שמציאות העלילה היא פנטסטית וימי ביינימית זה מתאים בול.
ומאחר שעוד לא נגמר לי האוויר, אני אמשיך לפטפט על שאר עבודתו של טולקין (מבטיחה שבקצרה מאוד). ההוביט- שכדאי לקרוא אותו בגרסה של תרגום הטייסים שנפלו בשבי המצרי (עטיפה שחורה)- מיועד אמנם במקור לילדים, אבל הוא הרבה יותר מתוחכם מזה. ולמי שכמוני נשאב אל העולם המופלא של טולקין ישנם הספרים "הסלמריליון" ו"סיפורים שלא נשלמו" שמעמיקים את ההכרות עם העולם הזה.
אז ללכת מהר לקרוא כבר אמרתי?
תודה לענבר.

הספר "שר הטבעות אחוות הטבעת" הוא הספר הראשון בסדרת "שר הטבעות". הספר הקסום מכיר לנו את כל הדמויות החשובות בספר ואת ההיסטוריה והעולם הקסום של הארץ התיכונה. גיבורנו פרודו מלווה בסם, חברו הטוב, יוצאים למסע המסוכן מכולם והוא השמדתה של טבעת הקסם של שר האופל סאורון. על כתפי גיבורינו מוטלת אחריות רבה והם יעברו מסע ארוך, בסופו פרודו יגלה את כוחו הפנימי ויחווה שלל הרפתקאות קסומות.
.jpg)
|
הספר "שר הטבעות שני הצריחים" הוא הספר השני בטרילוגיה הקסומה של טולקין. גם הפעם הגיבורים עומדים בפני מאבקם בכוחות הרשע ועתה המאבק קורם עור וגידים לקראת הספר השלישי "שיבת המלך". סם ופרודו מתקדמים לעבר הר האופל, אך צעדיהם מלאים בקשיים וכעת נוסף להם מלווה דו פרצופי, הלא הוא גולם שמתכנן את המלכודת הגדולה מכולן. הסימנים של הסוף מתחילים לצוץ ואחוות האדם מתחילה להבין את גודל הסכנה שעומדת בפניהם. הספר מלא באווירה והוא מכין אותנו לקרב הסופי בין האופל לאור בספר השלישי "שיבת המלך".
.jpg)
הספר "שר הטבעות שיבת המלך" הוא הספר האחרון בסדרה והוא מביא את המתח לשיאו. האם פרודו יצליח לעמוד במשימתו? האם אחוות הטבעת לא תתפרק לנוכח גדודי האורקים העומדים בפתחה? האם גולם הוא עוזר תמים, שתאוותו הבלתי הנשלטת לטבעת תגבר עליו בסופו של דבר? שאלות אלו ורבות אחרות נענות בספר האחרון של הסדרה הקסומה הזו.
.jpg)