|
|
|
תמיד פלורה |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4745 |
|
|
כאשר אלה מגיעה לבית אביה המנוח כדי לארוז את חפציו ולפנות את דירתו, היא מוצאת באחת המגירות צרור מכתבים וסיפורים שכתב לה מיום לידתה ועד יום מותו. במכתביו לבתו היחידה מגולל נעים, בן למשפחה שעלתה מעיראק והתיישבה בשכונת הקטמונים שבירושלים, את סיפור חייו המרגש - ילדותו בצל אב קשה שהחיים לימדו אותו לפחד מחלומות; מעורבותו במאבק הפנתרים השחורים; שירות המילואים שלו במלחמת לבנון השנייה, שם למד שאין אמת אלא רק גרסאות; והתקווה שהפציעה בו סמוך למותו, שאלוהים אולי משתהה אבל לעולם אינו שוכח.
במרכז הסיפור עומדת אחותו הגדולה של נעים, פלורה, בדמותה החד-פעמית והגדולה מהחיים. פלורה היא זו שמלמדת את נעים, ודרכו גם את אלה, לזקוף ראש ולא להסס ללכת לאיבוד כדי למצוא את עצמם באמת. כפי שנעים כותב לבתו, פלורה היתה מסוג האנשים שמודדים את חייהם לא במספר הנשימות שנשמו אלא במספר הרגעים שבהם עצרו את נשימתם.
תמיד פלורה הוא ספר שגורם לקורא לעצור את נשימתו, למחות דמעה, לראות ולהבין באור אחר את עצמו ואת האנשים שבחייו, ולחזור אל החיים שלאחר הקריאה בתחושה של זיכוך ובכוחות מחודשים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 17/01/2015
ספר מקסים, מלא רגש, נהניתי מאד. ממליצה בחום!
אלה מגיע לבית אביה, נעים, חמש שנים לאחר שנפטר, כדי לפנות את דירתו ומוצאת מכתבים שכתב לה לאורך השנים. במכתבים הוא מספר את סיפורו החל מעליית משפחתו מעירק ועד להתיישבותה בשכונת הקטמונים בירושלים. ... המשך הביקורת
ספר מקסים, מלא רגש, נהניתי מאד. ממליצה בחום!
אלה מגיע לבית אביה, נעים, חמש שנים לאחר שנפטר, כדי לפנות את דירתו ומוצאת מכתבים שכתב לה לאורך השנים. במכתבים הוא מספר את סיפורו החל מעליית משפחתו מעירק ועד להתיישבותה בשכונת הקטמונים בירושלים.
אלה מגלה שלאביה היה סיפור חיים מרגש, החל מילדותו הלא פשוטה כבן לאב קשה שהשליט פחד במשפחה ,בהמשך מעורבותו במאבק הפנתרים השחורים ושירותו במילואים במלחמת לבנון השנייה במהלכה התמודד עם דברים לא פשוטים.
דרך המכתבים אנו עדים לקשר יוצא הדופן בין האב לאחותו פלורה. זו אהבת אחים ראויה להערצה ולקינאה. תיאור היחסים והקירבה ביניהם גרמו לי לא פעם להזיל דמעה מהתרגשות.
פלורה היתה הכל בשבילו, אם, אחות, חברה. היא אישה גדולה מהחיים, היא לימדה אותו ללכת אחר האמת שלו ולא להסס, לא לדחות דברים כי החיים הם כאן ועכשיו.
כבת לאב שנולד בעירק, הזדהיתי מאד עם הסיפור. אני חושבת שכל אחד יוכל להזדהות עם פלורה ונעים, ללמוד איך להסתכל על החיים בצורה נכונה, לזקוף ראש, לא להתייאש ולא לאבד תקווה וללכת תמיד אחר האמת שלנו ולא לוותר על הרצונות שלנו.
תאריך הכנסה לאתר 08/10/2014
אחרי המלצות חמות מאימא וסבתא על הספר הגיע גם תורי לקרוא אותו. את הסופר אני מכירה מספרו "תיק מצדה" שמאוד אהבתי לכן הגעתי עם ציפיות רבות לספר זה ולצערי לא קיבלתי מענה לכך.
הסיפור התחיל טוב ועד מהרה איבדתי את העניין שבו.
ספר מביא את... המשך הביקורת
אחרי המלצות חמות מאימא וסבתא על הספר הגיע גם תורי לקרוא אותו. את הסופר אני מכירה מספרו "תיק מצדה" שמאוד אהבתי לכן הגעתי עם ציפיות רבות לספר זה ולצערי לא קיבלתי מענה לכך.
הסיפור התחיל טוב ועד מהרה איבדתי את העניין שבו.
ספר מביא את סיפורה של אלה (פעם קראו לה פלורה) ששכלה את אביה לפני מספר שנים כעת מוטלת עליה משימה לא פשוטה והיא לפנות ולסדר את החפצים בביתו. היא מתעקשת לעשות זאת ללא עזרה מאף אחד. באחת המגירות היא מוצאת כמות רבה של מכתבים וכל המכתבים ממוענים אליה. כשאלה מתחילה לקרוא את המכתבים היא מגלה שאבחה רשם לה מיום בהיוולדה ועד יומו האחרון. המכתבים מכילים רגש רב בהם פחדים, ציפיות, שמחה, תהיות, חלומות שהיו לאב כלפי בתו וכלפי עצמו כאב טרי.
דרך מכתבים אנו מתוודים לפלורה, דודתה, שעל שמה היא קרויה. פלורה הייתה אחותה הגדולה של נעים (אביה של אלה) וסיפורם מסופרים דרך עיניו של נעים החל מילדותם הרחוקה ועד בגרותם.
הרעיון של קריאת המכתבים לאחר לכתו של האב היה שינוי מרענן ומקורי שכן דרך המכתבים אנו נחשפים לעברו של נעים ושל פלורה ספציפית. אלה שכעת קוראת את המכתבים מתוודה ומעריכה פתאום את אותה אישה שעליה היא קרויה. פלורה מצטיירת בעיניה כאישה חזקה, דעתנית, חכמה ועצמאית ואת תכונות אלו רוצה אלה לעצמה. היא משלימה עם קרעים מסוימים שחוותה ועוברת תהליך לעיני הקורא.
הסיפור מביא את כל הנקודות הנכונות כדי לרקוד על מיתרי הרגש.
הדמויות מושלמות לכך בנוסף לסיפור חייהם של הגיבורים: נעים ופלורה שאינו פשוט ולפעמיים אפילו מעצבן. ה- "אור בקצרה המנהרה" הוא שהיה להם אחד את השנייה ככה שהצליחו להפיק טוב מרע, ללמוד, להתחזק ולהתפתח.
למרות כל זאת משהו בכימיה הכללית בכל זאת לא עבר אליי בחיבור הרחב של הדמויות עם העבר-הווה והעתיד. הסיפור התחיל מעניין ואף הייתה בי סקרנות גדולה שמהר מאוד חלפה והרגשתי שהקסם נעלם. הסיפור היה צפוי ויותר מזה הוא לא התקדם. הקריאה בספר זה עבורי (לפחות לאחר ½ ספר) הייתה משולה לצעידה במקום.
קריאה מהנה,
יעל
תאריך הכנסה לאתר 09/06/2014
האמת שהיו לי ציפיות גבוהות מהספר הזה ואולי בגלל זה התאכזבתי מעט. הספר נחמד, מתחיל טוב ולא מצליח לשמור על רמת מתח גבוהה. ציפיתי לסיפורים קצת יותר אישיים, עמוקים, שישפכו אור על חייה של הבת, על אימה, שיחשפו את דמות האב כדמות מתרתקת יותר, שיובילו אל מערכת היחסים שלהם. קיבלתי ספר נחמד, דמויות שיטחיות... המשך הביקורת
האמת שהיו לי ציפיות גבוהות מהספר הזה ואולי בגלל זה התאכזבתי מעט. הספר נחמד, מתחיל טוב ולא מצליח לשמור על רמת מתח גבוהה. ציפיתי לסיפורים קצת יותר אישיים, עמוקים, שישפכו אור על חייה של הבת, על אימה, שיחשפו את דמות האב כדמות מתרתקת יותר, שיובילו אל מערכת היחסים שלהם. קיבלתי ספר נחמד, דמויות שיטחיות, ודודה מיתולוגית
תאריך הכנסה לאתר 19/04/2013
סיימתי לקרא את "תמיד פלורה" של יובל אלבשן, פעיל חברתי די מוכר. דבר ראשון בדקתי מי העורכת של הספר. למה? כי כעסתי עליה. כעסתי עליה כי אני חושב שהיא עשתה עבודה לא טובה, אפילו מתנשאת, במעיין "הפוך על הפוך". כן זו אותה עורכת מהספר "אחוזת דאג´אני" שקרבתה המשפחתית לשופט הראשי בתחרות פרס ספיר, יוסי שריד... המשך הביקורת
סיימתי לקרא את "תמיד פלורה" של יובל אלבשן, פעיל חברתי די מוכר. דבר ראשון בדקתי מי העורכת של הספר. למה? כי כעסתי עליה. כעסתי עליה כי אני חושב שהיא עשתה עבודה לא טובה, אפילו מתנשאת, במעיין "הפוך על הפוך". כן זו אותה עורכת מהספר "אחוזת דאג´אני" שקרבתה המשפחתית לשופט הראשי בתחרות פרס ספיר, יוסי שריד, וטענות לגבי חוסר גילוי הנאות "חירבשה" לבסוף את כל התחרות . גם אז אגב, טענתי כנגדה על התנשאות משום שהיא אפילו לא השכילה להבין מה לא בסדר בחוסר הגילוי הנאות המלא שלה ושל שריד דודהּ.
והיכן ההתנשאות בספר הזה שכה הרגיזה אותי? הספר תמיד פלורה הוא רומן בעל פוטנציאל להיות איכותי. אינטימי. יש שם סיפור טוב. אבל לדעתי הוא עדיין לא ממש בשל לפרסום. היה צריך לתת לו עוד קצת זמן לנוח, והרבה עריכה ספרותית עמוקה מאת עורך מנוסה וחכם וקצת אמיץ. זה לא נעשה. הייתה לי הרגשה שרנה ורבין, העורכת, החליטה שזה לא "פוליטיקלי קורקט" לשלוח חזרה את הכותב, שכתב ספר שנושאו הוא בעצם "חוסר צדק ושוויון חברתי בישראל" לשיעורי בית. ללחוץ עליו, לצעוק עליו, לאיים עליו שאם הספר לא יקבל עריכה ספרותית טובה וליטוש, הוא פשוט לא יצא לאור כי הוא עדיין לא טוב מספיק לראות אור בהוצאה מכובדת. כאילו היא סברה שעם פעיל חברתית מהקטמונים אסור להתווכח ספרותית. אז במקום זאת נעשתה פה לדעתי עבודת עריכה רשלנית או שמא כמעט ולא נעשתה. הספר ראה אור ואפילו זכה להצלחה, חייבים להודות. אז מה! אני אישית סבור שהצלחתו היא כמו הצלחה של יין ששווק לציבור טרם זמנו. אנשים אולי ישלמו עליו וירימו לחיים באירועים חברתיים, ויריחו ויישתו אותו ואולי אף קצת יתבשמו ממנו, אולם הרוב לא ישמו כלל לב שהיה ראוי לו ליין להישאר עוד שנה או שנתיים במרתפי היקב הלחים להתעצב, להתגבש ולהיות יותר ראוי לחך. נכון, זה מייקר את התהליך.
וכזה הוא לדעתי תמיד פלורה. רק שלושת רבעי מוכן. נזכרתי בסקירה אחרת שלי לספר "זבובים" של אהרון מגד מלפני שנה. ספר אולי עם עלילה פחות דרמטית מ"תמיד פלורה". זבובים הינו סיפור קטן, לא מתיימר ואפילו אזוטרי, ופה זה לכאורה "סיפור גדול" ומרכזי בהווייתנו החברתית. אבל אצל מגד הותיק והטוב הייתה הרגשה שהכול נכון, והכול יושב במקום והכול במינון המדויק כמו ארוחה פשוטה וטעימה של בשלן בעל ניסיון. "תמיד פלורה" הוא ארוחה שמתיימרת להיות ארוחת גורמה ספרותית. כל התבלינים שרק קיימים בארון התבלינים הספרותי הוכנסו לתוכו. חמוץ וחריף ומתוק, ומלוח ומר ומזרחי ומערבי..כל מה שרק יש.
זהו סיפור על אח שאהב את אחותו הלוחמת החברתית שמתה מסרטן. הוא מכיל "פיגום" ספרותי מיותר ולא ברור, על בת הקוראת את כתבי אביה לאחר מותו. הכתבים הללו הם בעצם הספר תמיד פלורה. בשביל מה היה צריך את הפיגום המבלבל והמיותר הזה? למה לא להעיף אותו בעריכה? הספר מורכב מסיפורים קצרים של האב על אחותו ומקוקטייל אדיר של ניבים ופתגמים עיראקים, והרבה חוכמת רחוב, ואקדמיה, ופולניה, ואמריקה, ומילואים ומלחמה, וחברות, ומוות מסרטן, וסמים, והתאבדות, וההתנתקות מגוש קטיף, והפנתרים השחורים, וירושלים ודיבור גבוה ודיבור נמוך ואוניברסיטה עברית והארווארד, ואלימות במשפחה, ויחסי אם-בת, ובעיות זוגיות, ואהבה בין יהודי לנוצרייה, ובירקטריה ממסדית וכמובן שואה, ולא מעט שירה יפה, ופילוסופיה, ומאמר ספרותי אחד מעניין ולא מעט ציטוטים מספרים קלאסיים והומאז´´ למאיר שליו ולעוד כמה סופרים ומשוררים קלאסיים. ה-כ-ל- יש שם! כל מחשבה והגיג שעלו למחבר. אה, דבר אחד בלבד אין שם: את השיר הקלאסי "פלורה פלפורה" מהסרט צ´רלי וחצי האלמותי של הסבנטיז. אני לא אתפלא אם גם זה היה במקור, אבל העורכת הסירה אותו בהבלחה נדירה של אומץ ספרותי. עשתה משהו.
יכול להיות שהמחבר עוד לא יודע שסופר שקם בבוקר צריך דבר ראשון למחוק. ללטש, לפעמים לצמצמם באכזריות את כתב היד. אני לא בא בטענות למחבר אלא לעורכת שלו. היא אמורה לדעת זאת. תמיד פלורה היה צריך לעבור תספורת ספרותית "אכזרית" ורק אז זה היה הופך אותו ל"ספר ליגה"!
אבל, מעל הכול הדבר שהכי הפריע לי אישית, שלא לאמר ´הרס אותי´, ובכוח החזקתי את עצמי שלא לפרוש באמצע מן הקריאה זה "זמני הספר" פייר יצאתי מבולבל לגמרי מ"משלב הזמנים" ההזוי בספר ולכן החלטתי מיוזמתי להעלות את ההערה הזו אולי מישהו יגמול לי על הכיסוח הזה וינזוף בי שבכלל לא הבנתי את הספר: אני פתוח לביקורת. אז ככה, לוחות הזמנים בספר השתבשו לי לגמרי. כאמור יש את סיפור המסגרת של בתו של המספר הראשי נעים, שקוראים לה היום אלה והיא נולדה כפלורה. היא בת 43, והייתה קרויה על שם אחותו האהובה של נעים, פלורה, כי היא נולדה אחרי מותה. זאת אומרת היא נולדה לפני לפחות 43 שנה. מרבית הספר מתנהל בתקופת רווקותו של נעים שמספר אודות התקופה שלו כמילואימניק רווק במלחמת לבנון השנייה (גם אם זו הייתה הראשונה זה לא אפשרי, וגם אם זה היה מבצע ליטני זה לא אפשרי ואפילו אם זה היה מלחמת ששת הימים זה לא אפשרי ) ואיך גלש באינטרנט כרווק!! ואיך חווה את ההתנתקות מגוש קטיף כרווק. ורק אחרי זה פלורה מתה מסרטן, חמש שנים אחר כך הוא הכיר אישה הביא את בתו לעולם ואחרי זה חלפו 43 שנה. אולי הספר נכתב לכאורה בשנת 2050? הקיצר בלאגן מוחלט ומתסכל אצלי בראש מלוחות הזמנים. (יכול להיות שרק אצלי כי אם זה לא רק אצלי מישהו בהוצאת ידיעות אחרונות ראוי לו לחפש מקצוע אחר..)
בעמוד האחרון של הספר יש לכאורה מעין פואנטה שהבת בת ה- 43 מאשימה עצמה ש´נכשלה, נכשלה נכשלה´. למה? כי כנראה שהיא לא הבינה בחייה את חשיבות השם שעימו נולדה והחליפה. נו טוב, זו פואנטה שמספיקה לסיפור קצר. לא צריך בשביל זה רומן.
אני מודע לכיסוח הרב שבהערתי לספר רב מכר. זו דעתי האישית. אם כאמור טעיתי ולא הבנתי את הספר, ומישהו מוכן להסיר קצת עפר מעל עיניי ולהסביר לגופו של עניין אודה. גם אם ההערה הזו תתגלגל לרנה ורבין בכבודה ובעצמה אודה להתייחסותה.
תאריך הכנסה לאתר 26/02/2013
בשלב מסויים כשקראתי בספר "תמיד פלורה" התנגן בראשי השיר "הכניסיני תחת כנפך.." שכתב ביאליק ובעיקר השורה והיי לי אם ואחות..
אלה שבילדותה נקראה פלורה על שם דודתה ז"ל אוזרת עוז ונכנסת לאחר חמש שנים מיום מותו של אביה לדירתו המאובקת בשכונת רחביה הירושלמית כדי למיין... המשך הביקורת
בשלב מסויים כשקראתי בספר "תמיד פלורה" התנגן בראשי השיר "הכניסיני תחת כנפך.." שכתב ביאליק ובעיקר השורה והיי לי אם ואחות..
אלה שבילדותה נקראה פלורה על שם דודתה ז"ל אוזרת עוז ונכנסת לאחר חמש שנים מיום מותו של אביה לדירתו המאובקת בשכונת רחביה הירושלמית כדי למיין את חפציו ולהכינה למכירה. אלה נמצאת בתחילת העשור החמישי לחייה, אישה עייפה מחיי הנישואים שלה לברק וגידול ילדיה. היא היתה בת יחידה והתייתמה מאמא בגיל צעיר יותר וכעת הלך לעולמו גם אביה. הכניסה לדירתו המיותמת של אביה (שהתעקש לקרוא לביתו האחרון דירה ולא בית כי עבורו הבית האחרון שלו היה הבית בו חי עם אשתו ז"ל) קשה עליה בשל הזכרונות אולם היא לא יודעת איזו הפתעה מצפה לה. מגירה מלאה במכתבים, שירים וסיפורים שאביה כתב ושמר בסוד למענה.
אלה (פלורי) פותחת מכתב אחר מכתב ונסחפת לטלטלה רגשית עמוקה. היא מגלה מכתבים שאביה כתב לה ביום שנולדה וסיפורים מעברו של אביה, העבר שבנה את אופיו המיוחד ויחסו כלפיה, יחס חם ומגונן ומעט חונק באהבה.
אביה נעים נולד למשפחה יהודית עיראקית ברוכת ילדים שהועלתה ארצה ונדחקה לדירת שיכונים בשכונת קטמון הענייה בירושלים. מכל אחיו ואחיותיו, חביב וחצקל הבנים ופלורה, עזיזה ושרקיה הבנות הוא נקשר במיוחד לאחותו הגדולה פלורה, שהיתה פמיניסטית באופייה עוד בטרם הכירו את המילה. חייהם היו קשים תחת הצלפות החגורה האכזריות של אביהם יחיא ואמם השתקנית והכנועה אולם פלורה הובילה איתה את אחיה ואחיותיה ובעיקר את נעים לצאת מהבית ודפוס ההתנהגות לעבר עתיד טוב יותר למרות המזל המקולל של המשפחה, מזל של אופים כפי שקרא לכך אביהם (את ההסבר למושג תגלו בספר עצמו).
לאט לאט הקורא נאלץ להפנים כי הזמן בו קוראת אלה את המכתבים הוא בעתיד משום שהאירועים מתרחשים בהווה. יום לידתה של פלורה הוא בינואר 2007 ואין כאן טעות למרות שאין רמיזות משמעותיות על טכנולוגיות עתידניות. כל מכתב מספר לה סיפור אחר, חלקם על דמויות כמו הרב ר' יוסף החכם או רגינה ניצולת השואה וגם אירועים מפורסמים יותר כמו פעילותם של הפנתרים השחורים בירושלים או סיפור על אחוות גברים שמתאספים יחד למילואים בימי מלחמת לבנון השנייה.
קשה לה לפלורה הבת לקרוא את המכתבים הללו, פיסות של זיכרון שאביה כתב למענה. אך לאט לאט היא גם משלימה איתו, מכבדת שוב את השם פלורה של אותה דודה פמיניסטית אהובה, מעריכה את דאגתו לגונן עליה בניגוד גמור למעשיו של אביו וגם משלימה עם חייה כאשתו של ברק שאוהב אותה למרות הקשיים בחיי הנישואים שלהם. דבר בולט בספר הוא כיצד אביה נעים ניסה לטשטש את מוצאו המזרחי ולנהוג כמנהג האשכנזים ללכת לפסיכולוג, לבקר ולטייל באירופה וארה"ב ואפילו להתאהב בנשים בהירות, קודם מרלנה הפולניה ומאוחר יותר באמא של אלה. ברקע מרחפת דמותה של ירושלים בעלת הפנים המשתנות ומיקרוקוסמוס של שאיפות, לעבור משיכוני העוני של קטמות למרחק של מאות מטרים, לבתיה של המושבה הגרמנית ורחביה ונעים כמו פלורה לא רוצים לנטוש את העיר הנוקשה.
תאריך הכנסה לאתר 26/02/2013
נעים הוא גבר עיראקי בשנות הארבעים לחייו. הוא גדל בבית עם 5 אחים, עם אבא מכה ושתקן ועם אמא כנועה ואומללה. כל חייהם ניסה אביהם ללמד את ילדיו להסתפק במה שיש – לא לחלום. כי מי שיחלום, סופו ליפול. "אם אתה לא רוצה ליפול, אתה חייב להביט טוב טוב למטה" (עמ' 33). אבל הם לא צייתו. בזכות... המשך הביקורת
נעים הוא גבר עיראקי בשנות הארבעים לחייו. הוא גדל בבית עם 5 אחים, עם אבא מכה ושתקן ועם אמא כנועה ואומללה. כל חייהם ניסה אביהם ללמד את ילדיו להסתפק במה שיש – לא לחלום. כי מי שיחלום, סופו ליפול. "אם אתה לא רוצה ליפול, אתה חייב להביט טוב טוב למטה" (עמ' 33). אבל הם לא צייתו. בזכות פלורה, האחות הדעתנית והצבעונית, יצאו האחים מהבית ועזבו את השיכון בקטמונים. "פלורה היתה מסוג האנשים שמודדים את חייהם לא במספר הנשימות שנשמו אלא במספר הרגעים שבהם עצרו את נשימתם" (עמ' 236).
אנחנו מתוודעים לאט לאט לסיפור חייהם של האחים, ובייחוד לקשר המיוחד שבין נעים ופלורה, דרך מכתבים וסיפורים שכותב נעים לביתו פלורה (הקרויה על שם דודתה), ושהיא מוצאת רק 5 שנים לאחר מותו, כאשר היא מתפנה סוף סוף לסדר את דירתו.
הסיפורים שזורים בדעותיה ובהגיגיה של פלורה על כך שהכול מתחיל היום, ושתמיד יש בחירה, גם למי שנולד עם קלפים גרועים של הורים עראקיים ושיכון בקטמון ט'. רצופים באמרות ופתגמים עראקיים, מסופרים חייהם של שני האחים על רקע השכונות הירושלמיות, על רקע מלחמת לבנון השניה, ההתנתקות, הפנתרים השחורים. הספר קופץ בין הארועים כמו אוסף של פלאשבקים, שמספרים האחים זה לזה והאב בתורו, כותב עליהם לבתו.
לעתים גולש הספר לפרשנות יתר, מסביר לקורא את הסאבטקסט (שרוב ערכו לדעתי, הוא בעצם היותו סאבטקסט). אך רוב הזמן הספר נעים, אינטימי ומרגש. ישראלי מאוד. אפשר לוותר עליו, אבל כדאי לקרוא אותו.
תאריך הכנסה לאתר 26/02/2013
גילוי נאות: אני חצי מזרחיה. אני כותבת את זה לא כי אני באמת חושבת שזה חשוב, אלא כדי להסביר את דברי הבאים.
אני לא אוהבת התבייכנות. מאף צד. לא אוהבת את ההתבכיינויות של אלו האומרים שהם מופלים כי הם שחורים יותר מאחרים, ולא אוהבת התבכיינויות של כאלה שנפגעו וחושבים שמגיע להם הכל... המשך הביקורת
גילוי נאות: אני חצי מזרחיה. אני כותבת את זה לא כי אני באמת חושבת שזה חשוב, אלא כדי להסביר את דברי הבאים.
אני לא אוהבת התבייכנות. מאף צד. לא אוהבת את ההתבכיינויות של אלו האומרים שהם מופלים כי הם שחורים יותר מאחרים, ולא אוהבת התבכיינויות של כאלה שנפגעו וחושבים שמגיע להם הכל כי הם נפגעו בעבר.
ולכן אל ספרו של יובל אלבשן, "תמיד פלורה", ניגשתי בחשד גדול. יובל אלבשן הוא עו"ד פעיל מאוד בנושאי חברה, אפליה, וזכויות אדם. בקיצור- בדיוק מהסוג של "אכלו לי, שתו לי".
הספר עצמו חוטא לא מעט בסטריאוטיפים: גיבור הסיפור הוא נעים, שאת מכתביו אנו קוראים חמש שנים לאחר מותו. נעים הוא בן למשפחה עירקית, המונה שבע נפשות. בדיוק לפי הסטריאוטיפ יש את האב השותה והמכה, האם השותקת. יש את האח שנופל להימורים, השני נופל לסמים, השלישית חוזרת בתשובה (שגרה בהתנחלות ומפונה מביתה במהלך ההתנתקות). יש את פלורה (על שמה הספר) שהיא הבת המורדת שהולכת לאוניברסיטה ומתחברת לפנתרים השחורים, וכאמור יש את נעים "המשתאכנז", שעובד ב"יד ושם" והולך לפסיכולוג.
אבל בין האמירות החברתיות והטענות, שיש לציין מופנות לכל שכבות האוכלוסיה, נוסח "עדיף להתרגל מראש שלא לחלום. ככה נחסוך לעצמנו את הנפילות" (ע"מ32 ), "אין לו זמן לזוטות כמו חברים ומילואים ומדינה, ועוד במלחמה.[....]הבן אדם מתנהג כמו חרא ומשאיר לאחרים לעשות את כל העבודה המלוכלכת כשהוא שותה מקיאטו בלב תל אביב" (ע"מ 89) ו"זה לא הצבא שלנו, לא המנהיגים שלנו,אבל זאת המדינה שלנו" (ע"מ 99). מסתתרת תרבות שלמה, חיים שלמים שנוגעים לכל אחד מאיתנו והמון חן שנובע ממשפטים נוסח "כל אשה צריכה לקבל שושנים" (ע"מ 170), וכינויים שכונתיים להומוסקסואלים נוסח "מרמה בדמקה" (ע"מ87).
בקיצור, אחד הספרים היותר מומלצים שקראתי בזמן האחרון. עם המון חום ומחשבות.
תאריך הכנסה לאתר 26/02/2013
חמש שנים לאחר מות אביה מצליחה אלה לאזור כוח ולהכין את דירתו למכירה או השכרה. היא מתעקשת לבצע בעצמה את המשימה, ללא עזרת בעלה או בניה.
אלה מוצאת בדירה ערימה של מכתבים, כולם ממוענים אליה, אשר מעולם לא נשלחו. במכתבים מגולל אביה נעים (אשר כשמו כן הוא) את סיפור חייו.... המשך הביקורת
חמש שנים לאחר מות אביה מצליחה אלה לאזור כוח ולהכין את דירתו למכירה או השכרה. היא מתעקשת לבצע בעצמה את המשימה, ללא עזרת בעלה או בניה.
אלה מוצאת בדירה ערימה של מכתבים, כולם ממוענים אליה, אשר מעולם לא נשלחו. במכתבים מגולל אביה נעים (אשר כשמו כן הוא) את סיפור חייו. חיים שראשיתם בילדות קשה בקטמונים בצילו של אב אכזר ואם כנועה וחלושה, המשכם בשירות הצבאי שזקף את גוו וחיבר אותו לחבריו הטובים ואחר כך חיים בוגרים בירושלים עם סטייה מפתיעה לקרקוב שבפולין.
הדמות הדומיננטית בחייו הייתה אחותו הגדולה פלורה. היא הייתה לו אם ואחות, חברה ומדריכה. בכל הסיפורים המתארים אירועים מכוננים בחייו וגם אפיזודות קטנות, יש תמיד פלורה. גם כשלא הייתה לצידו בפועל, שרתה רוחה עליו.
רק זמן מה לאחר מותה של פלורה מסרטן, כשהיה נעים כבר בראשית שנות הארבעים לחייו, נשא אישה והוליד בת. לבתו קרא פלורה על שם אחותו ואהב אותה מאוד. הבת לא אהבה את השם שהעניק לה אביה ובבגרותו החליפה אותו לאלה.
הסיפורים המרתקים כתובים בסגנון קולח ונטועים בהוויה הישראלית העכשווית. לקראת סוף הספר יש קטע מעט פילוסופי הדן ברגע הקסום בו כובש הספר את הקורא. אותי הקטע הזה כבש !
מאוחר יותר יש שוב קטע אשר מאוד התחברתי אליו, כמי שגם כן חוטאת בכתיבה. אני מצטטת : "אני יודע שהדרך היחידה לנצח באמת, כמו שכתבה ויסלבה שימרובסקה, הכתיבה היא הדרך היחידה שלנו – בני האנוש – לנקום במי שממית אותנו. אבל אני לא מצליח. אני מנסה ומנסה והצג מולי נותר לבן ממילים. רק אייקון ה START בפינה מסמל את מה שהיה יכול לקרות אילו ".
אינני מסכימה עם הכותב, הוא מצליח גם מצליח !
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|