|
|
|
יש תנינים בים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 2937 |
|
|
אם נולדת באפגניסטן, במקום הלא-נכון ובזמן הלא-נכון, יכול להיות שגם אם אתה ילד בגובה של כבשה, מישהו ידרוש את חייך. אבא שלך נרצח כשעבד בשביל אדון עשיר, הסחורה של המשאית שבה נהג נשדדה. ואתה זה שהיית צריך לשלם על כך, אחרי שהפאשטון החליט לנקום על הנזק שנגרם לו ולהפוך אותך לעבד. ככה זה כשאתה אזרי. כשדופקים על הדלת, אתה רץ להתחבא בבור שאמא שלך ואתה חפרתם ליד תפוחי האדמה, אבל עכשיו, כשאתה בן עשר, אתה כבר גדול מדי בשבילו, אז יום אחד היא אומרת לך שאתם חייבים לנסוע. היא מלווה אותך לפקיסטן, מלטפת לך את השיער, דואגת שתבטיח לה שתהפוך לאיש טוב ונעלמת.
במחוות אהבה טרגית זו מתחילים חייו הבוגרים-בטרם-עת של אנאיאטולה אכּבּרי והמסע הבלתי ייאמן שיוביל אותו לאיטליה דרך איראן, טורקיה ויוון. מסע התלאות שהוא עובר חושף את עליבותם ואצילותם של בני האדם, אך הוא אינו מאבד את חוש ההומור שלו ואינו מוחק מפניו את חיוכו המופלא.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
יש תנינים בים - פאביו ג'דה
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 06/08/2020
סיפורו האמיתי הבלתי ייאמן של אנאאיטולה, ילד בן עשר מאפגאניסטן. כאשר אנשי הטאליבן משתלטים על אפגאניסטן, כאשר השיא היה יום אחד כשנכנסו באמצע השיעור לכיתת לימוד, וירו למוות במורה לעיני תלמידיו, וזאת משום שלא ציית להוראות שלהם להפסיק את הלימודים, אז החליטה אמו של אנאאיטולה לעשות מעשה. באישון לילה... המשך הביקורת
סיפורו האמיתי הבלתי ייאמן של אנאאיטולה, ילד בן עשר מאפגאניסטן. כאשר אנשי הטאליבן משתלטים על אפגאניסטן, כאשר השיא היה יום אחד כשנכנסו באמצע השיעור לכיתת לימוד, וירו למוות במורה לעיני תלמידיו, וזאת משום שלא ציית להוראות שלהם להפסיק את הלימודים, אז החליטה אמו של אנאאיטולה לעשות מעשה. באישון לילה בדרך לא דרך היא מבריחה אותו את הגבול מאפגאניסטן לפאקיסטן.
ושם, בעודו ישן אחרי המסע המתיש הזה, אמו של אנאאיטולה נוטשת אותו, וחומקת חזרה לאפגאניסטן. יש מי שיגידו שזה מעשה אכזרי להפקיר ככה ילד קטן לגורלו במדינה זרה, אך כחושבים על זה קצת לעומק מבינים עד כמה אמו אהבה אותו, ובמעשה הזה שעשתה נתנה לו חיים בפעם השנייה. הראשונה היתה כשהביאה אותו לעולם, והשניה- כששלחה אותו לעולם טוב יותר, עולם שיש בו עתיד. או במילים המדויקות בהן אנאאיטולה משתמש: "הבחירה להגר נובעת מהצורך לנשום" (עמ' 75).
כשהבין הילד שהוא אדון לגורלו, חיש מהר התעשת, מצא לו עבודה בתמורה לקורת גג, וכך, בחריצות, בתושייה, ובעיקר הודות לנימוסים טובים הצליח להתחבב על כל מי שהכיר, והצליח לא רק לשרוד, אלא אף לשפר את גורלו, בזכות עבודה טובה יותר, והרבה בזכות אנשים שעמדו מולו, והיכולת שלו להבחין בשוחרי טובתו.
וכך בדרכים לא דרכים ע"י החלטות שמתקבלות ברגע עושה הילד דרכו מפקיסטן לאיראן, ומשם לטורקיה, ומטורקיה מגיע הילד ליוון, והתקופה היא ימי טרום האולימפיאדה באתונה, והעיר משוועת לידיים עובדות לבנייה, ואנאיטולה עובד קשה בתמורה למשכורת יומית מכובדת ומכבדת. משנגמר הפרק היווני עושה דרכו הילד לאיטליה שזו לו תחנתו האחרונה במסעו הבלתי אפשרי הזה. שם נפתח לו פתח לעתיד בטוח ויציב, ומשנודע לו שיש באפשרותו להיות פליט בעל אזרחות איטלקית קבועה, וזאת בזכות (שוב) מפגש עם אנשים טובים שכיוונו אותו ועזרו לו, נרשם אנאאיטולה ללימודי איטלקית, וללימודים בסיסיים, שהרי בגיל עשר כבר הפסיק ללמוד, אולם הרעב ללימודים בער בתוכו כל הזמן ולא הרפה.
אף אחד לא הכין את אנאאיטולה לחיים. הוא נזרק אליהם, ונחת על הצד הכי מחוספס וקשה שלהם, לסיטואציות בלתי אפשריות שאפשר להעלות על הדעת שילד כל כך צעיר יידע ויוכל להתמודד איתן, אבל הוא ידע. יצר ההישרדות חזק יותר מכל דבר, והסיפור הזה הוא ההוכחה לכך.
יותר מכל- סיפור מרגש.
תאריך הכנסה לאתר 07/01/2015
אנאיאטולה אכברי היה ילד בן עשר, כשאמו הגיעה למסקנה שאין בכוחה להוסיף ולהגן עליו מפני אנשי הטאליבן הפאשטונים. משפחתו של אנאיאטולה נמנתה עם המיעוט האזרי באפגניסטן, מיעוט שנחשב למעמד הנמוך ביותר, ונתון לשרירות ליבה של האליטה הפאשטונית. אביו איבד את חייו כשנאלץ לעבוד בשירותם, ואמו חששה... המשך הביקורת
אנאיאטולה אכברי היה ילד בן עשר, כשאמו הגיעה למסקנה שאין בכוחה להוסיף ולהגן עליו מפני אנשי הטאליבן הפאשטונים. משפחתו של אנאיאטולה נמנתה עם המיעוט האזרי באפגניסטן, מיעוט שנחשב למעמד הנמוך ביותר, ונתון לשרירות ליבה של האליטה הפאשטונית. אביו איבד את חייו כשנאלץ לעבוד בשירותם, ואמו חששה שגורל שלושת ילדיה יהיה דומה. בדרך-לא-דרך עברה עם אינאיטולה לפקיסטן, עזבה אותו במחנה מעבר לפליטים, ושבה לביתה אל הילדים שנותרו מאחור.
אנאיאטולה, כאמור רק בן עשר, כבר חווה חיים שילד אינו אמור לחוות. המורה בבית ספרו באפגניסטן, שהתעקש להמשיך ללמד למרות הוראת הטאליבן לסגור את המוסד, נרצח מול עיניו. בלילות, כשהיה חשש שייתפס ע"י הפאשטונים שרצו לשעבד אותו, לן בבור באדמה. וכעת נותר לבדו. בתושיה מדהימה הוא מחזיק מעמד, מוצא עבודה, מאלתר מקומות לינה, מתחבר עם פליטים אפגנים אחרים, ושואף לשפר את חייו, כלומר להגיע למדינה מערבית. גלגוליו מובילים אותו מפקיסטן לאירן, משם לטורקיה, ליוון, ולבסוף לאיטליה. את דרכו הוא עושה ברגל וברכב, בתחתית כפולה של משאית ובסירת גומי רעועה. שמונה שנים אחרי שיצא מאפגניסטן, הוא מגיע אל המנוחה, ובסיום מרגש לספר הוא מתקשר לראשונה אל אמו.
פאביו ג`דה, סופר ועתונאי איטלקי, העובד עם נוער במצוקה, מביא את סיפורו של אנאיאטולה מפיו, בסגנון שאינו רגשני, אפילו שזור הומור. זה אולי יישמע נדוש, אבל סיפורים כאלה גורמים לי להרגיש מצד אחד זעם על שכזה הוא עולמנו, ומצד שני תחושה שאני בת-מזל על שגורלי שונה.
תאריך הכנסה לאתר 08/07/2013
לפני שעזבה לצמיתות את בנה הקט, בן העשר, ביקשה ממנו אמו שלא לעשות לעולם את שלושת הדברים הבאים:
1. שימוש בסמים
2. שימוש בנשק
3. גניבה.
לבטח תשאלו איזו אם נוטשת את ילדה? התשובה במקרה של אכברי היא פשוטה עד מאוד : אם שמנסה להבטיח לבנה עתיד טוב יותר מן המוות... המשך הביקורת
לפני שעזבה לצמיתות את בנה הקט, בן העשר, ביקשה ממנו אמו שלא לעשות לעולם את שלושת הדברים הבאים:
1. שימוש בסמים
2. שימוש בנשק
3. גניבה.
לבטח תשאלו איזו אם נוטשת את ילדה? התשובה במקרה של אכברי היא פשוטה עד מאוד : אם שמנסה להבטיח לבנה עתיד טוב יותר מן המוות האורב על כל צעד ושעל באפגניסטן.
אכברי הוא אזרי. לגורלם המר של האזרים האפגנים התוודעתי לראשונה בספר "רודף העפיפונים". כבן למיעוט נרדף חייו תלויים לו מנגד. הן הטאליבנים והן הפאשטונים נמנים עם דורשי רעתו.
זאת ועוד, הילד האומלל ומשפחתו חוו את המוות מקרוב. אביו, כמו גם אזרים נוספים, אולצו על-ידי הפאשטונים להבריח סחורות מאיראן, פן יבולע למשפחותיהם. בהיות אכברי רק בן שש נרצח אביו בידי שודדים . אם לא די היה באסון הנורא שניחת על ראשה של משפחתו, הוסיפו הפאשטונים חטא על פשע ורצו לקחת את אכברי ואחיו לעבדים, כפיצוי על הסחורה שנחמסה בידי השודדים.
"יש תנינים בים" הוא מסמך אנושי מרתק. שפתו של פאביו ג'דה היא פשוטה ולקונית, כתיבתו רזה וחסכונית, ועם זאת הוא מצליח להעמיד לנגד עינינו דמות של ילד גיבור, במלוא מובן המילה, שנאבק על חייו ועל פרנסתו בעולם אכזרי ושרד, תוך שהוא שומר על ערכיו ועל כבודו העצמי, מה שכלל אינו מובן מאליו.
אמו של אכברי הבריחה אותו לפקיסטן והותירה אותו שם. מכאן ואילך הוא בודד לנפשו, כשרק תושייתו, אומץ לבו ונכונותו לעבודה מפרכת חוצצים בינו לבין אובדן.
אכברי גדל בעולם ששכח מהם רחמים, עולם שאינו מבחין בין ילד לבין בוגר, ומתעלל בשניהם באותה מידה, במיוחד אם הם זרים ופליטים.
למרות זאת הצליח אכברי לשמור על אופטימיות, מצא נחמות קטנות בחיי היום יום שלו, ותמיד תמיד התגעגע ללימודים בבית הספר, שנקטעו כבר באפגניסטן כאשר אנשי הטליבאן סגרו את בית ספרו והוציאו להורג את המורה.
התקווה לעתיד טוב יותר מובילה את אכברי לארצות שונות. מפקיסטן הוא פונה לאיראן, לאחר כמה שנים באיראן הוא עובר מאיראן לטורקיה, במסע נוראי שיצמרר את בשרו של כל קורא, משם מובילה אותו דרכו ליוון ובסופו של דבר הוא מגיע אל המנוחה ואל הנחלה באיטליה, שאינה נדיבה כלפי כל הפליטים באותה מידה שהיא היתה נדיבה כלפי אכברי...
זוהי יצירה מטלטלת שחשוב לקרוא לא בשל איכויותיה הספרותיות, אלא בשל העובדה שהיא חושפת את הפנים, השם וסיפור החיים המסתתרים מאחורי כותרות העיתונים שלבנו הופך להיות גס בהן, במרוצת השנים...
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|