|
|
|
תאנה ממתינה לשמיים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 5201 |
|
|
בשכונת רחביה בירושלים, מאחורי חומת אבן גבוהה, נחבאת חצר ענקית. מסולעת, סבוכה, מלאת פינות מסתור. אפופת סוד. ילדים משחקים בה, חברי מחתרות מנצלים את מחבואיה, זוגות מטיילים בבוסתן הפֵּרות שלה, מחזה נכתב בהשראתה; אך רק מעטים יודעים את סודה. מה יש בה בְּחצר ירושלמית שעושֶׂה אותה מושא לחלומותיהם ולגעגועיהם של היודעים אותה, דור אחרי דור?
תאֵנה ממתינה לשמיים הוא רומן דו-מוקדי בעל שני צירים מקבילים. הוא עוקב אחרי שלוש נשים – ענבר רחלקָה ורותם – במשך ערב אחד בלבד, ערב הבכורה של הצגה המועלית בירושלים בקיץ 2002; ובמקביל שוזר את סיפורי חייהם של הורי המחזאית ושל הורי הבמאי על פני כמעט רבע מאה, על סבך הקשרים ביניהם, ועל רקע התקופה הסוערת שמלפני הקמת המדינה ועד למלחמת ששת הימים.
בלשון ציורית רבת גוונים ודקויות, ובסגנון ייחודי הקשוב לרבדים שונים של השפה העברית, מפליאה מירה קדר לרקום דמויות מורכבות ומרתקות, וסבך עדין של מתחים אישיים בין נשים לגברים, בין אישה לרעותה, ובין גבר לחברו. זהו סיפור על הלאומיות הישראלית המתחדשת, על השיבה אל הארץ ועל הבריחה ממנה, על ההתמודדות עם מה שהחיים במדינה עצמאית גובים מן הפרט, ועל היסודות והשורשים מהם שואבת האומה את חיותה והפרטים את החוסן הלאומי שלהם.
תאֵנה ממתינה לשמיים עומד כספר בפני עצמו ועם זאת משלים את הטרילוגיה שחֶלקה הראשון הוא אחד מאֶלף (ידיעות ספרים, תשס"ח; זוכה פרס אקו"ם ליצירה המוגשת בעילום שם), וחלקה השני הוא אהבה שמיים וריח הדרים (ידיעות ספרים, תשע"א). הספר מפגיש את הדמויות של אחד מאֶלף עם הדמויות של אהבה שמיים וריח הדרים במשך ערב אחד, ולסירוגין פורש מיני-סאגה משפחתית על הוריהן.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תאנה ממתינה לשמיים - מירה קדר
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 09/01/2015
העלילה בשני משפטים- כמה זוגות של חברים ומשפחה נפגשים לערב אחד להצגה ותערוכה שהדמוית מוערבות בה. במקביל מסופר על המפגש של הוריהם בעבר.
לפני הביקורת- סיוג. לפי מה שכתוב מאחור זהו חלק שלישי בטריולוגיה. ידיעות אחרונות בחרו בכל זאת לתת לנו אותו וגם מאחור כתוב שהספר עומד בפני עצמו.... המשך הביקורת
העלילה בשני משפטים- כמה זוגות של חברים ומשפחה נפגשים לערב אחד להצגה ותערוכה שהדמוית מוערבות בה. במקביל מסופר על המפגש של הוריהם בעבר.
לפני הביקורת- סיוג. לפי מה שכתוב מאחור זהו חלק שלישי בטריולוגיה. ידיעות אחרונות בחרו בכל זאת לתת לנו אותו וגם מאחור כתוב שהספר עומד בפני עצמו.
היו לי ציפיות מהספר הזה, שמעתי ב"מגזר" טובות על הסופרת. הסתכלתי על הכריכה ומה שכתוב מאחוריה, קיויתי לטוב, ממש לטוב, חשבתי שאקבל ספר בסגנון של אמונה אלון שאותה אני ממש מחבב, והכל התנפץ לי. מה זה התנפץ? התרסק. בערך כמו בית של בכיר בעזה, או כמו ברזיל מול גרמניה.
הספר מצ'עמם!! לא זרם לי בכלל, כל חמישה עמודים נתקעתי ועברתי להתעסק עם משהו אחר, כל הזמן דפדפתי לראות כמה עמודים עוד נשארו לי..אולי גם "המצב" תרם למצב רוח של הקריאה, אבל לא הצלחתי לזרום איתו בכלל. החלק שמתרחש היום לא מעניין, לא ברור מי נגד מי (אולי בגלל שזה חלק מטריולוגיה, אבל אם אתם טוענים שהספר עומד בפני עצמו, תסבירו לנו קצת יותר), יש הרבה יותר מדי התעסקות במבטים ופרצופים שאנשים עושים אחד לשני ולעצמם בנסיון של דמויות אחרות לפרש אותם.
הפרק השני של הספר מצטיין בכך, הוא מתרחש בלובי התאטרון והוא זוכה בתואר "הפרק הכי לא ברור שקראתי אוור". שוב ושוב חזרתי לעמוד הראשון (בו יש תאור קצר של הדמויות והקשר ביניהן) כדי להבין מי זה מי, להבין למה זה מסתכל בזה ומרגיש ככה ומרגיש ככה. ממש ממש לא ברור ולא מועיל לכלום.
כל עניין המשפחתולוגיה שם מאוד מסבך, הספר יוצא מנקודת הנחה שאנחנו מכירים הכל (או שקראנו את דף הפתיחה), ומפיל הכל בבום מבולבל. היה עוזר מאוד אם בעמוד הראשון, במקום תאור במילים, היה עץ משפחה. היה יותר קל להבין מה הולך שם (וגם היה אפשר לשבץ את דור האבות). לא זוכר מתי באחרונה קראתי ספר שכל כך בלבל אותי מבחינת הדמויות, שכל הזמן חזרתי להתחלה לבדוק. לא היה גם ברור מי דתי ומי לא, מי חזר בתשובה ומי בא מבית דתי (וזה חשוב לעלילה). תהיתי גם לעצמי שדוקא אם לא היה בהתחלה את כל השמות, אולי הייתי מסתדר יותר.
אם כבר הזכרתי את דור האבות, הוא איכשהו היה יותר מוצלח, יותר מעניין ויכל יותר לעבוד, אבל שם ממש הרגשתי פספוס, יכל להיות הרבה יותר טוב ואיכשהו את החלקים הטובים והמענינים "מריצים" והחלקים הפחות טובים זוכים למיקוד. אבל כמו שאמרתי- הוא לא כזה גרוע, הוא מעניין, פשוט לא ממומש טוב. בניגוד לספרים אחרים שברור למה יש את הבנייה של הסיפור בעבר, שבסוף יש איזשהו חיבור, את זה אין כאן, מבחינתי אלה היו שני חלקים נפרדים לגמרי.
בהמשך, אחרי ההצגה, הדמויות עוברות למסעדה. החלק שבמסעדה מתחיל להיות יותר טוב, אבל גם הוא ארוך מדי, ושוב נמשך יותר מדי, כמו בפרק שבלובי, לתחושות ומבטים ומחשבות. זה יכול להיות נחמד- אבל זה יותר מדי. הרבה יותר מדי. התחברתי לחלק הזה יותר כי התחלתי להכיר את הדמויות, אבל עדיין- יש יותר מדי מזה. יכול להיות שאם הייתי קורא את החלקים הקודמים בטריולוגיה אז הייתי יותר מבין, יותר מתחבר, יודע מה הולך שם ולמה התחושות האלה, אבל זרקו אותי לשם לא מוכן, לא מכיר, ופשוט הלכתי לאיבוד. לא מכיר את הדמויות, אז מאיפה אני אבין מה הם מרגישים ולמה?
השפה היא "שונה", מעין ניסיון לחקות את עגנון/סבתו, אבל לא עובד טוב. לי אולי בתור אדם דתי היא היתה ברורה, אבל לא. זה לא עובד. היא ממש לא שם. גם מבנה וסגנון הכתיבה הפריע לי, ועל זה יש לי כמה הערות שאני לא יודע אם הן קשורות לעריכה או קשורות למחברת:
1. אני לא אוהב ספרים שהדיאלוגים בהם הם לא ממש דיאלוגים. שאין נקודותים ואין מרכאות אלא הכל בטקסט אחד זורם, בלי לרדת שורות, עם מעברים מאחד לשני, ובעיקר- מעבר בין מחשבות של בנאדם, או מה שהוא רוצה להגיד (שבמקרה הזה אפשר לעשות בלי נקודתיים ומרכאות אגב) לדיבור רגיל. הייתי צריך לקרוא את הקטע כמה פעמים בשביל להבין וזה ממש מעצבן לקרוא ככה.
2. די דומה לקודם- אין התמקדות בדמות אחת, והמעברים בין הדמויות חדים מדי ולא ברורים. מספרים על דמות אחת, ואז מזכירים לשנייה דמות, ופתאום קופצים למחשבות שלה, לפעמים באותה שורה בה עוד היינו במחשבות של הקודמת.
3. יש ביטויים שחוזרים בספר יותר מדי פעמים- הדף כתפו בכתפה, רצוא ושוב, צמצם עיניו, נשא פניו.. שוב ושוב ושוב הביטויים האלה חוזרים.
4. אם באוסקר "הפרק הכי לא ברור אוור" זוכה הפרק שבלובי התאטרון, אז באוסקר "השם הכי מעצבן אוור" לוקח בהליכה, בפער גדול מכולם, רחלקה. עם קמץ כמובן, כל פעם מחדש (סליחה, לא כל פעם מחדש, רצוא ושוב).
5. הכריכה מדהימה!
הערה חשובה לסיום- חלק מהקוראים של הספר שהצליחו להתחבר יותר, חזרו לספרים הקודמים בטריולוגיה ואומרים שחווית הקריאה שונה לגמרי כשמכירים את הדמויות.
שורה תחתונה- ההווה- שעמומון לא ברור. העבר- סביר עם הרבה פונטציאל לא ממומש. אולי אקרא אם תוציא ספר עליהם.
תאריך הכנסה לאתר 20/10/2014
איבדתי את עצמי. שלא תבינו לא נכון – אני אוהבת לאבד את עצמי בגלל ספר, לשכוח את מימד הזמן והמציאות ולהישאב לתוך ספר ועלילתו. כאן איבדתי את עצמי בדרך שונה לגמרי. אני פשוטו כמשמעו לא הבנתי מה הסופרת ניסתה להעביר לי בספרה.
"תאנה ממתינה לשמיים" מציגה שתית עלילות שונות לגמרי... המשך הביקורת
איבדתי את עצמי. שלא תבינו לא נכון – אני אוהבת לאבד את עצמי בגלל ספר, לשכוח את מימד הזמן והמציאות ולהישאב לתוך ספר ועלילתו. כאן איבדתי את עצמי בדרך שונה לגמרי. אני פשוטו כמשמעו לא הבנתי מה הסופרת ניסתה להעביר לי בספרה.
"תאנה ממתינה לשמיים" מציגה שתית עלילות שונות לגמרי אשר שזורות אחת בשנייה בקשרי משפחה בין הדמויות. העלילה הראשונה מתרחשת אי שם ב2002 כאשר הסכסוך הישראלי-פלסטינאי בשיאו, מצב אשר משפיע על מצב חייהן של כל הדמויות בעלילה זו. העלילה לוקחת חלק בלובי של תאטרון/מתנ"ס לפני העלאת הצגה שבה משתתפות חלק מהדמויות כאשר במקביל גם מוצגת תערוכת ציורים שמציגה אחת התמונות ושני המוקדים הללו – ההצגה והתערוכה הם בעצם הנקודות שמחברות בין כלל הדמויות לכדי שיח דוברים וכך נשזרים חיי הנוכחים אחד בשני תוך כדי יצירת דיאלוגים מרובים, מחשבות ממס' היבטי החיים וזכרון העבר, כאשר המטרה העיקרית בהצגת השיחות והקשרים שנוצרו בדיאלוגים הוא שיקוף המצב הלאומי שעומד בימים ההם בישראל.
העלילה השנייה חוזרת שנים רבות אחורה בזמן ומציגה בתוכה דמויות חדשות/ישנות אשר חיות בתקופה של לפני קום המדינה ומושפעות רבות ממס' גורמים: השואה שזה עתה התרחשה, מאורעות תרפ"ט ואף מלחמת יום העצמאות. הקשר בין שתי העלילות הוא כאמור קשרי הדם בין הדמויות אשר ההיסטוריה המשותפת זורקת אותנו לכדי חיבור אחד של הדמויות.
ועכשיו הוידוי – לא הצלחתי לסיים את הספר. אני לא יודעות באיזו נקודה מתקיים החיבור בין הדמויות, את כלל הסקירה מעלה כתבתי ממה שראיתי עד חציו של הספר. הספר כתוב עברית שאינה נקראית כיום באופן נקי ע"י רוב הקוראים ואם אני אדם שאוהב ומכבד מאד את השפה העברית וחושבת שיש בשפה שלנו יופי בלתי נדלה לא הצלחתי לגלגל את הכתוב על לשוני, משמע, יש כאן בעיה. הבעיה היא עצם ההגהה והכתיבה השגויה שמוצגת בספר – הספר בנוי מפסקאות ארוכות ללא הפסקות שיתנו מרווח נשימה, אין גרשיים להפרדת טקסטים בין אדם לאדם וכשקוראים את הספר מרגישים שרודפים אחרי הכתוב מבלי שקיבלנו את ההפסקה להבין מה קראנו. טעות נוספת שהבנתי שהיא לא הפריעה רק לי – בגב הספר כתוב כי הספר הינו החלק השלישי מטרילוגייה שספריה פורסמו בעבר אך הודגש כי אין מניעה לקרוא בספר בזכות עצמו – מדובר בטעות. לא הייתה נקודה אחת בספר בה הצלחתי להבין מי הדמות שעומדת מולי ומצאתי את עצמי קוראת עלילה ולא מצליחה להתחבר לשום דמות בה!
ניסיתי. בשלב מסוים אף חיפשתי מידע על הסופרת על מנת להבין את הרקע שלה לדברים וחוץ ממוטיב הדת שמוצג בשקיפות מלאה בספר ועדיין לא עזר לי להבין את ההתרחשות במלואה לא הצלחתי לחבר את עצמי לא לסופרת ובטח שלא לספר ולצערי באמצעו נאלצתי לזנוח אותו.
אני אסכם ואומר שיכלה להיעשות כאן עבודה טובה יותר מהתוצר הסופי שהוגש לנו הקוראים. ליטוש הדמויות לעגולות יותר, הגהה נכונה של הספר וציון ברור שהספר הינו חלק מטרילוגיה והשמטת ההערה כי ניתן לקרוא את הספר כספר בעל עלילה נפרדת. לא ממליצה למי שאין שיניים מיותרות לחרוק על הספר.
תאריך הכנסה לאתר 30/09/2014
אני מודה שהיה לי מאוד קשה להתמקד ברומן הזה. בתחילת הספר יש רשימה שמית של הדמויות ומשפט על הקשרים ביניהם. מצאתי את עצמי חוזרת שוב ושוב לרשימה הזאת ומאבדת את הצפון...
במוקד של ההווה (שנת 2002) מתרחשת רק שיחה רבת משתתפים על ההצגה. כל אחד מעלה תובנות שלו ממנה והמחברת מתארת... המשך הביקורת
אני מודה שהיה לי מאוד קשה להתמקד ברומן הזה. בתחילת הספר יש רשימה שמית של הדמויות ומשפט על הקשרים ביניהם. מצאתי את עצמי חוזרת שוב ושוב לרשימה הזאת ומאבדת את הצפון...
במוקד של ההווה (שנת 2002) מתרחשת רק שיחה רבת משתתפים על ההצגה. כל אחד מעלה תובנות שלו ממנה והמחברת מתארת את שפת הגוף של המחזאית והבמאי למשמע תובנות אלו וכן את תשובותיהם. יש הרבה דקויות ורמיזות וזה כתוב יפה.
במוקד העבר יש יותר התרחשויות. יש חצר ענקית, סבוכה ומלאת פינות מסתור בשכונת רחביה בירושלים והמחזה נכתב בהשראתה.
השפה מאוד עשירה, אפשר לחוש במתחים האישיים מתחת לפני השטח. יש גם דיונים על הלאומיות הישראלית המתחדשת (המחזה עצמו מתרחש בגלריה בהתנחלות בשומרון וגם חלק מן המשתתפים גרים בבית אל ובשומרון). בדיונים בבית הקפה עולים גם רעיונות ממאמריו של הרב קוק ולמי שאינו מתמצא בהם, קצת קשה לעקוב אחר הרעיון.
הספר הוא השלישי מתוך טרילוגיה. הראשון נקרא "אחד מאלף" והשני "אהבה שמיים וריח הדרים". על הכריכה האחורית כתוב שהוא עומד בפני עצמו. יש לי השגות על הקביעה הזאת. אני חושבת שאם הייתי קוראת את כל השלושה לפי הסדר הייתי הרבה יותר נהנית מאחר והמחברת, מירה קדר, בהחלט יודעת לכתוב.
יש לי גם תהיות לגבי שם הספר. יש דמות אחת המחכה לראות את התאנה הערומה מעלים ופירות בחצר הירושלמית, כשהיא פורשת זרועות וביניהן מתגלים השמיים. תיאור ציורי יפה כשלעצמו אבל מה הקשר שלו לסיפור כולו? לא ברור לי.
תאריך הכנסה לאתר 18/08/2014
העלילה ניפתחת בערב קיצי בשנת 2002, שבו מתרחשת הן הצגת בכורה והן תערוכת ציורים במקביל. לאחר מכן מתכנסים חברים ובני משפחה בבית קפה, חבורה מגוונת של אנשים -ציירות ובימאי תיאטרון, מרצה באוניברסיטה ורב מחברון, זוג יורדים ואומנית שאיבדה את בעלה בפיגוע, עובדת סוציאלית ותלמיד חכם.
הערב אינו מכיל... המשך הביקורת
העלילה ניפתחת בערב קיצי בשנת 2002, שבו מתרחשת הן הצגת בכורה והן תערוכת ציורים במקביל. לאחר מכן מתכנסים חברים ובני משפחה בבית קפה, חבורה מגוונת של אנשים -ציירות ובימאי תיאטרון, מרצה באוניברסיטה ורב מחברון, זוג יורדים ואומנית שאיבדה את בעלה בפיגוע, עובדת סוציאלית ותלמיד חכם.
הערב אינו מכיל דרמה או מתח והוא בעיקר דינמיקה בין הדמויות, המבטאת את ההבדלים של השקפה, ניסיון חיים וגילאים, בבואה לפסיפס האנושי ולהלכי הרוח בחברה כיום. למרות שהשיחה ודיאלוגים מתנהלים לעיתים בטונים גבוהים, הרי שמתחת לפני השטח מתנהל דיאלוג אחר של מבטים, הבעות, מחוות והרבה שיחות ומחשבות בין אדם לעצמו.
דיאלוג נוסף מתקיים עם ציר נוסף בסיפור והוא סיפורם של ההורים והקרובים של חלק מהמשתתפים ומקיף סיפור חיים שמתחיל לפני קום המדינה ועד מלחמת ששת הימים. תקופה סוערת של שואה, המאבק בבריטים ומלחמת עצמאות, הקמת מדינה ומלחמות הנלוות לכך. סיפורים מן העבר מייצגים היבטים מתולדות ישראל במאה העשרים.
בתחילת הספר יש מפתח דמויות עם הסבר לגבי הדמות, מוצאה, עיסוקה וקשריה עם שאר הדמויות.
ובכל זאת, מכל המרקחת הזו מתקבל ספר שלא זורם, מעט מבולבל, עם גודש של דמויות די שטחיות וביחד עם מעגלי סיפורים ותתי סיפורים וסיפורי משנה, הרבה הגיגים ומחשבות, דקויות ומבטים, הקורא נאלץ לדפדף מדי פעם למפתח הדמויות, ואת הקריאה מלווה תחושה של פיספוס.
בנוסף לכך הספר כתוב ברצף כשהדיאלוגים אינה כתובים כדיאלוגים אלא כטקסט בכתיבה רציפה כשהמעבר בין הגיג לשיחה לא תמיד מוגדר ומתוחם, וזה די מתיש.
קראתי במקום כלשהו שהסופרת היא אישה של מילים ולא של אירועים דרמטיים ואכן, השפה עשירה ויפה, ציורית ומלאת דקויות וגוונים וניכרת שליטה מעוררת קנאה של הסופרת בה, אולם רק בודדים מצליחים לכבוש את ליבי עם ספר המבוסס על שפה נהדרת, ולצערי - לא במקרה הזה.
על הכריכה נרשם כי הספר משלים את הטרילוגיה של ספריה הקודמים "אחד מאלף" ו"אהבה שמיים וריח הדרים" , אבל מודגש שהוא עומד בפני עצמו, וניתן לקרוא אותו בהנאה גם אם אין מכירים את קודמיו. אני לא כל כך בטוחה בכך. נדמה לי שאולי ניגרם עוול לספר בכך שהוא נקרא על ידי ראשון, ויתכן שבקריאה של שלושת הספרים ברצף, ה"עלילה", הדמויות והאירועים היו מקבלים נפח ועניין שבעיני, אין להם כרגע.
תאריך הכנסה לאתר 06/04/2014
דו"ח נטישה
לא הצלחתי להתחבר לספר הזה. האמת, אני בכלל לא יודעת מה לכתוב עליו, מה שקראתי לא הבנתי.
ואי אפשר להגיד עלי שאני לא מבינה ספרים, לא קוראת ספרים, או לא מפרגנת לספרים, ההפך, ההפך הוא הנכון, אבל סורי, פשוט לא הצלחתי, למרות כל הסופרלטיבים על הכריכה... המשך הביקורת
דו"ח נטישה
לא הצלחתי להתחבר לספר הזה. האמת, אני בכלל לא יודעת מה לכתוב עליו, מה שקראתי לא הבנתי.
ואי אפשר להגיד עלי שאני לא מבינה ספרים, לא קוראת ספרים, או לא מפרגנת לספרים, ההפך, ההפך הוא הנכון, אבל סורי, פשוט לא הצלחתי, למרות כל הסופרלטיבים על הכריכה והפרס שקיבלה הסופרת על ספר אחר שכתבה.
בחרתי בו בזכות התאנה, כי תאנים אני מאוד מאוד אוהבת, בזכות ירושלים עיר ילדותי ובזכות העץ שבצלו כולם חסו, יש לי חיבה יתרה לעצים ולחוסים בצלם.
הספר נע על שני צירים מקבילים. ערב בכורה אחד והאנשים שמגיעים אליו והסיפור ההיסטורי של הדמויות החל ממלחמת העולם השנייה והמחתרות.
יש גודש של כל כך הרבה דמויות שטחיות שאנחנו לא יודעים עליהן כמעט כלום וסיפורי משנה ותתי סיפורים. סעיפים ותתי סעיפים של סיפור אחד והקפיצות מסעיף לסעיף, או מדמות לדמות הן כמעט בלתי נסבלות, ללא התראה וללא הצדקה. עד שאני מתחילה להבין משהו, הסיפור כבר נמצא במקום אחר. הלכתי לאיבוד.
בתחילת הספר יש תקציר "על הדמויות", מעין פתיח, המסביר בקצרה מי היא כל דמות. מצאתי את עצמי חוזרת אל התקציר הזה הלוך ושוב ובכל זאת, לא נלכדתי.
בקיצור, סיפור מפוספס. דיי התבאסתי האמת. חיכיתי לתאנה ולעץ ולסיפור שיגיע…
"עופר הציץ בענבר בשאלה מקמט את מצחו. בועז חיבק עכשיו את אקי. האח הגדול של רחלקה ענתה לעופר, זה שחילץ את גלעד כניסה לגונן על רוזה'לה ופייפה'לה, זה ששבר לי את המקל: עופר רותם ויעל זקפו ראש כנזכרים במה שספרה פעם." (עמ' 35) קבלתי סחרחורת, בחיי. הטקסט נקרא לי כמו איזה דו"ח מצב לאקוני, עמוס בשמות וסיטואציות בלתי מפורשות ואולי הבעיה בכלל אצלי, כי אני ודוחות "לא הולכים יחד", מצטערת לא מסתדרת עם דוחות.
חשבתי שזה אולי זה רק קטע אחד שאני לא הבנתי, ניסיתי עוד.
"עופר יצא בעקבות ענבר. בועז החליף שלום עם יעל ועם צבי, רחלקה ויעל כאחת הציגו אותו לרותם ואת רותם כאשתו של גלעד, פני הרצינו כשלחץ את ידה ושתק" (עמ' 35)
"רות ישבה לצדו של פרופסור דותן, ועובד תהה בלבו אם יעז עכשיו משנהרגה ארוסתו, להמיר אותה באחותה. יודע היה ביגאל שהוא נוהג חירות גמורה וביטחון רב בעצמו, ובלבו חשב עליו לא פעם שאולי מפני שנולד למשפחה שלא טעמה גלות מימיה כך מנהגו." (עמ' 48)
לא שרדתי עד סופו.
עוד מילה אחת על טעויות הגהה, מיותרות.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|