|
|
|
משהו כיפי לכאורה שלא אחזור עליו |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3272 |
|
|
דיוויד פוסטר וואלאס זכה לאהדת הקהל והמבקרים כשספרו 'ילדה עם שיער מוזר' ראה אור לפני כשנה בספרית פועלים והיה לרב מכר.
המסה משהו כיפי לכאורה שלא אחזור עליו לעולם נחשבת לאחת מיצירות המופת של דיוויד פוסטר וואלאס. כוחו האינטלקטואלי והרגשי באים בה לידי ביטוי רב עצמה. בזכות כישרונו הרנטגני לפרק מבנים ומנגנונים חברתיים לגורמים ולחשוף את הזיוף העומד מאחוריהם, הופך שיט התענוגות בקריביים למקור בלתי נדלה לחקר סוגיות כמו פרסום ושיווק, הזדקנות, הגירה, היררכיות חברתיות ויחסי ניצול, רווח והפסד, תהיות קיומיות.
במיזוג של הומור מבריק ופיכחון קודר עוסק וואלאס בפרטי הפרטים של שיט התענוגות, ואלה מצטרפים יחדיו לפרשנות חברתית-פסיכולוגית מרתקת.
דיוויד פוסטר וואלאס, יליד 1962, הוא סופר ומסאי אמריקאי. פרסם בחייו עשרה ספרים, ביניהם רומנים, קובצי סיפורים קצרים וקובצי מאמרים. זכה בפרסים ספרותיים רבים ובקהל קוראים נלהב. בשנת 2008 שם קץ לחייו.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
משהו כיפי לכאורה שלא אחזור עליו - דיוויד פוסטר וואלאס
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 5 |
תאריך הכנסה לאתר 06/11/2018
הכותב הצטרף לשייט בן שבוע ימים על "ספינת תענוגות", והפך את השיט בקריביים, על פי הדברים שעל גב הספר הדקיק, ל"חקר סוגיות כמו פרסום ושיווק, הזדקנות, הגירה, היררכיות חברתיות ויחסי ניצול, רווח והפסד ותהיות קיומיות".
בעצם זהו ספר יבבני שנכתב על ידי גבר נירוטי, דכדוכי, עוין וחרדתי, שהופך שייט... המשך הביקורת
הכותב הצטרף לשייט בן שבוע ימים על "ספינת תענוגות", והפך את השיט בקריביים, על פי הדברים שעל גב הספר הדקיק, ל"חקר סוגיות כמו פרסום ושיווק, הזדקנות, הגירה, היררכיות חברתיות ויחסי ניצול, רווח והפסד ותהיות קיומיות".
בעצם זהו ספר יבבני שנכתב על ידי גבר נירוטי, דכדוכי, עוין וחרדתי, שהופך שייט עממי לביג דיל סמלי עמוק ויומרני. הוא פותח בוווידוי אישי מאד: "מעולם לא הפלגתי באוקיינוס, תמיד קישרתי את האוקיינוס עם אימה ומוות". לכן, המשימה של שיט שכזה היא בעיניו כביכול "הבטחה לניצחון על מוות וריקבון", התחזוקה המוקפדת של ניקיון האנייה היא "אנלוגיה בוטה לייפוי אישי: דיאטה, התעמלות, תוספת מגה-ויטמינים, ניתוחים קוסמטיים, סמינרים לניהול זמן"-
בחומרה של נער מתבגר (בן 33), מתאר לנו הכותב טיפוסים שונים שראה על האנייה (וכי לא רואים כל מיני טיפוסים בכל מקום?), מתמרמר על קשישונים החושפים את גופם שלא-נראה-כל-כך-טוב (זה לא אסתטי רק על אניות ענק שמשייטות בים?), ומדי פעם מנפיק תובנות ברמה של הגיגי- סטטוסים בפייסבוק: "מדי יום ביומו אני צריך לבחור כל מיני בחירות בנוגע למה שטוב וחשוב וכיף, ואז עלי לחיות עם הפקעתן של כל הברירות האחרות שהבחירות האלה מסכלות. ואני מתחיל להבין איך ככל שהזמן יתפוס תאוצה הבחירות שלי יצטמצמו והסיכולים יתרבו בצורה אקספוננציאלית ... ".
כל אלה מתבשלים יחד עם הבחנה סוציולוגית מעמיקה: החדרנים והמלצריות מחייכים חיוכים מלאכותיים, אבל בעצם נורא מפחדים שיזרקו אותם אם יעשו פאדיחות – אכן תגלית גדולה שצריך לצאת לים באניית ענק כדי לגלות את קיומה בשוק של אבטלה גואה גם על החופים.
וכן, כמובן חייבת להיות השנאה העצמית המתנשאת של האמריקני לאמריקנים המתפנקים בהשוואה לעוני בחייהם של תושבי החופים, והכל תוך כדי עיסוק בלתי נלאה באגו הפריך שלו, בהפוך על הפוך כאילו לועג לעצמו: "לא הבאתי איתי שום מצלמה ואני חש על כך גאווה דווקאית". ומאוחר יותר שוב: "דרך אגב, בשלב זה כבר וידאתי אמפירית שאני המבוגר המכורטס היחיד כאן שאין לו ציוד צילום מסוג כלשהו". שופוני! נרקיסיסט מתוסכל כבר אמרנו?
תאריך הכנסה לאתר 06/11/2018
הספרון הקטן והחצוף הזה אינו רומן, והוא אינו עומד בשום סטנדרט מקובל. אבל למי שמכור לכתיבה מעולה, זה בכלל לא משנה. כשמדובר על זהב מילולי שכזה, גם אם היה מכיל רק שני עמודים, היה שווה להדפיס אותו.
פוסטר וואלאס יצא להרפתקה ימית שמומנה על-ידי ספונסר. בתמורה הוא דיווח על חוויותיו למגזין ששלח... המשך הביקורת
הספרון הקטן והחצוף הזה אינו רומן, והוא אינו עומד בשום סטנדרט מקובל. אבל למי שמכור לכתיבה מעולה, זה בכלל לא משנה. כשמדובר על זהב מילולי שכזה, גם אם היה מכיל רק שני עמודים, היה שווה להדפיס אותו.
פוסטר וואלאס יצא להרפתקה ימית שמומנה על-ידי ספונסר. בתמורה הוא דיווח על חוויותיו למגזין ששלח אותו. משבוע של שייט תענוגות בקריביים הוא חזר עם ספרון קטן וממזרי שבו ניתוחים ודעות על אלף נושאים חשובים שמעסיקים את העולם המודרני. בדמיוני ראיתי את הבעות פניו נעות בין ביטויים של שנאת אנושות גורפת לגיחוך שעל סף בכי על כך שהוא מהווה חלק ממנה. בכל מקרה, נדמה שהפינוק האקסטרווגנטי העביר אותו על דעתו, לשמחת הקורא הלא שמרני.
השייט הבן השבוע מוציא מהסופר רשימה של טענות ומענות כלפי האנושות בכלל, ועל המתרחש בספינה כמיקרוקוסמוס של החברה בפרט. כולן מנוסחות היטב ומתובלות בתובנות אירוניות ומשעשעות עד דמעות. הוא מעלה מחשבות ותתי מחשבות, ללא כללים. לא מדובר בזרם התודעה אלה בדו שיח פנימי ותזזיתי בליווי הערות שוליים משעשעות, חלקן חשובות וארוכות יותר מהטקסט עצמו (חבל רק שהפונט הזעיר שלהן מצריך זכוכית מגדלת עדבר העלול לגרום לקורא לפסוח עליהן), ורובן מכילות עוד ועוד גושי הומור איומים ונפלאים שכמותם לא פגשתי מזמן.
הספר סחט ממני, תוך עשרים וארבע שעות, לפחות חמישים סוגים שונים של צחוק קולני שהביא אותי עד דמעות. סממן נוסף לאיכותו של הספר היא העובדה שהייתי ממש רוצה שלפחות עשרה אנשים שאני אוהבת ייקראו אותו עכשיו.
שרירי הפה, הלחיים והבטן שלי כל כך כואבים, ואני מקווה שעד שאגמור ללבן ולעכל את הכתוב הם ירגעו קצת. הדבר היחיד שהוריד לי את החיוך מהפנים, וכנראה ימנע ממני מלהפוך לגרופית לכל החיים של פוסטר וואלאס, הוא העמוד הפנימי האחורי של הספר המדווח שפוסטר התאבד לפני כמה שנים.
הייתי מתה לדעת מה הוא ביקש שייכתבו על המצבה שלו.
תאריך הכנסה לאתר 15/05/2013
מגזין יוקרתי, שולח עיתונאי לשייט תענוגות, על ספינה מפוארת, למשימת כתיבה, "משהו כיפי לכאורה"
והוא אכן כותב, מסה מפורטת לפרטי פרטים, על ה"תענוגות" שחווה, או שהיה מוכרח לחוות, כי מוכרחים מוכרחים ליהנות ואין כל כך לאן לברוח, "משייט התענוגות" הזה.
בלב הים, האינסופיות,... המשך הביקורת
מגזין יוקרתי, שולח עיתונאי לשייט תענוגות, על ספינה מפוארת, למשימת כתיבה, "משהו כיפי לכאורה"
והוא אכן כותב, מסה מפורטת לפרטי פרטים, על ה"תענוגות" שחווה, או שהיה מוכרח לחוות, כי מוכרחים מוכרחים ליהנות ואין כל כך לאן לברוח, "משייט התענוגות" הזה.
בלב הים, האינסופיות, המרחב הבלתי נשלט של האוקיינוס, מכריחים אותו להיות וליהנות.
אני לבטח הייתי יוצאת מדעתי, או מקסימום קופצת, הישר מן הסיפון, אל המים, כמו אותו נער בן 16, שלא יכל לסבול רגע אחד נוסף בשיט ה"תענוגות" הזה. קראתי את המסה בקושי. היא כתובה היטב, מעניינת, מעוררת מחשבה, אבל לא היה לי אוויר. מכירים את זה? שאין, אין, אין אוויר, כי אין זכות לבחור. כי אין מרחב אישי, מישהו עושה בשבילך הכל!! ומה כיף בזה כל כך???
דיוויד פוסטר וואלאס כתב מסה מבריקה ממש, המתארת בפרטי פרטים ובהומור רב, שייט תענוגות שמוכרחים, מוכרחים ליהנות בו. ואיך אפשר ליהנות אם מוכרחים? המסה מציגה את החברה המערבית, הבורגנית, והנהנתנית, באופן דיי מגוחך מחד ונוגע ללב מאידך. פנטזיה נוגעת ללב. ואין לי שום דבר נגד פנטזיות, נהפוך הוא, אבל, מה קורה כשהפנטזיה פוגשת באמת??
הצביעות של העולם המערבי והחיים בבועה תרבותית ונהנתנית, מרחיקים את האמת ויוצרים איזה חוסר שביעות רצון כרוני, שלא ניתן לסיפוק.
"משהו בי תופס שכבר שבוע לא שטפתי צלחת או תופפתי ברגלי בחוסר סבלנות בתור מאחורי מישהו עם הרבה קופונים בסופרמרקט, אבל במקום להרגיש מרוענן ומאושש אני צופה עד כמה מלחיצים ותובעניים ונטולי כל הנאה יהיו עכשיו חיי היבשת הבוגרים הרגילים, לאחר שאפילו סילוק מוקדם של מגבת בידי איש צוות שנראה כמו רוח רפאים נדמה כהפרת זכויותיי הבסיסיות, ועכשיו גם ההזדחלות של המעלית האחורית היא שערורייה והיעדרן של משקולות 10.5 ק"ג על מדף המשקולות במכון הכושר האולימפי היא התנכלות אישית. " (עמ' 78)
המסה הזכירה לי מושג קבלי, "לחם ביזיון". "לחם ביזיון" הוא מושג המתאר מצב של קבלת דבר מה, ללא מאמץ ולפיכך מרגיש אותו מקבל ביזיון. ככל שניתן יותר לאחרים על מנת לעשותם מאושרים, כך יגבר התסכול שלהם.
"אף פעם אין הזדמנות לחוש רעב פיזי ממשי בשייט התענוגות, אבל לאחר שהתרגלת להאבסה שבע או שמונה פעמים ביום, ריקנות קצפית מסוימת במעיים תמיד מודיעה לך שהגיע הזמן להאבסה נוספת"
(עמ' 98-99)
אי אפשר להתעלם מהביקורת של פוסטר על התייר האמריקאי, המערבי, שמגיע אל מקומות מוכי עוני ורעב,
עם כל סמלי הסטטוס שלו, ההופכים אותו ל"פטרון","מכוער":
"צפייה מגובה עצום בבני ארצך המהדסים בסנדלים יקרים אל תוך הנמלים מוכי עוני אינה נמנית עם הרגעים הכיפיים של שייט תענוגות 7לק. אין מה לעשות, יש משהו בהמי בתייר אמריקאי הנע כחלק מקבוצה. נינוחות חמדנית מסויימת, הם מקרינים. נכון יותר אנחנו." (עמ' 69)
מסה מרתקת, אמיצה, כנה.
מוכרחים לקרוא!!
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|