|
|
|
אישה מעבר לים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3774 |
|
|
שלוש נשים בלתי נשכחות עומדות בלב הרומן המסעיר אישה מעבר לים.
אישה צעירה שבעלה עוזב אותה בבית קפה בפריז; אם שנעלמת מדי יום לשעות ארוכות ובתה אינה יודעת לאן; ואישה מסתורית שנטשה תינוקת בת יום בליל שלג בפתח מנזר בירושלים. אלה הם המפתחות לסיפור גועש וסוחף, הלוקח אותנו אל סמטאות הרובע הלטיני בפריז ואל תל אביב של שנות השבעים, ומחבר בין ירושלים המנדטורית לעיירה ציורית באנגליה. שם מחפשות הנשים את זהותן ואת עצמן, ואת עברן הלוט בערפל. כל אחת מהן עתידה לעבור תהפוכות בחייה, והסיפור קושר ביניהן ביד אמן, בנימים של אהבה ושנאה, שברון לב, דם ודמעות.
אישה מעבר לים הוא רומן נפלא הנכנס אל הלב ואינו מרפה. בהשתרעו על פני שלושה דורות הוא מגולל סיפור על עוצמה נשית ואומץ ועל גיבורות החיות את החיים בכל עוצמתם וכאבם. הגיבורות של שרית ישי–לוי ניצבות מול הייסורים שקורות חייהן, או אולי הגורל, המטירו עליהן, ופוגשות באהבה גדולה שרק היא תוכל לנצח כנגד כל הסיכויים כולם.
שרית ישי–לוי, מחברת רב-המכר מלכת היופי של ירושלים, היא עיתונאית. מלכת היופי של ירושלים זכה להצלחה רבה בארץ ובעולם. הוא מכר כ 200,000-עותקים ותורגם לשפות רבות.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אישה מעבר לים - שרית ישי-לוי
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 01/08/2020
אָבוֹת אָכְלוּ בֹסֶר וְשִׁנֵּי בָנִים תִּקְהֶינָה. זה הפתגם שעלה לי בראש כשסיימתי את הספר הזה. כמו תסריט החוזר על עצמו, שלושה דורות, שלוש נשים שכל אחת מהן עוברת מסע בזמנה ובתקופתה שלה. נשים שחוו נטישה, נשים שריסקו להן את הלב, ובסיפור הזה שהוא מסע של חיפוש וזהות עצמית . אלו נשים החיות בהווה... המשך הביקורת
אָבוֹת אָכְלוּ בֹסֶר וְשִׁנֵּי בָנִים תִּקְהֶינָה. זה הפתגם שעלה לי בראש כשסיימתי את הספר הזה. כמו תסריט החוזר על עצמו, שלושה דורות, שלוש נשים שכל אחת מהן עוברת מסע בזמנה ובתקופתה שלה. נשים שחוו נטישה, נשים שריסקו להן את הלב, ובסיפור הזה שהוא מסע של חיפוש וזהות עצמית . אלו נשים החיות בהווה מטושטש הנגרם מעבר מעורפל ומלא בסימני שאלה, וזה מצריך אותן לעשות את המסע הזה אל עברן כדי לזכות בעתיד נקי וחף מכל מסתורין.האם יצליחו לאסוף את שברי חייהן ולאחות את ליבן?
הסיפור נע בשלושה מעגלים, מירושלים המנדטורית לפריז על בתי הקפה ומאורות הג'אז המעושנות עד לתל אביב הבוהמית של שנות השבעים.
מודה ומתוודה: אני טיפוס נוסטלגי, וכל דבר הקשור לתקופות אחרות, ובמיוחד כאלו שחוויתי- מהלך עלי קסם. ושרית ישי לוי עושה את זה טוב כמו גם בספרה הקודם. כל אזכורי השמות והמקומות מהתקופה ההיא כמו הטיסו אותי לעידן אחר: קפה כסית, מציצים, המדור המרכזי וזיגל האימתני (ימי הזוהר של המשטרה אי אז כשעוד ישבו בשפירנצק / דיזנגוף), אופנת איווניר, קפה ויטמן באלנבי. פעם לא היו גלידריות בוטיק. היה את ויטמן. העובדות היו לובשות סינרים מעומלנים וחובשות שביס והגישו שם את המילקשייק הכי אלוהי!היו טעמי שוקולד וניל וזהו. סורבה? גלידת שעועית שחורה? אחחח הפשטות!
הדמויות של ישי לוי נושאות בתוכן ערגה, אלא שהיא לא נשארת שם,אצלן. היא נודדת אל הקורא ומעירה בו זכרונות מתקופה אחרת. בדיוק כמו במלכת היופי של ירושלים. גם שם הקורא נכנס כל כולו לתוך מסע במנהרת הזמן. ואגב, יש בספר הזה דרישת שלום מהספר הקודם.
סופו של הספר הרגיש לי קצת חפוז וכזה שבא לסגור הרמטית את הסיפור. גם אם הרגיש לי מפוספס קצת- מאוד מאוד נהניתי מהספר, מהכתיבה,ואני כבר בציפיה לספר השלישי של הסופרת.
תאריך הכנסה לאתר 19/09/2019
"לא יכולתי להציל את אבא שלי מאמא שלי. אם לא יכולתי להציל את עצמי, איך אציל אותו?" (עמ' 65).
זהו הספר השני של שרית ישי-לוי והספר הראשון שלה שאני קוראת, הספר הראשון שלה נמצא עדיין על המדף אצלי.
מודה שכמעט נטשתי את הספר, מרוב שהוא מכיל חזרות על דברים, אבל אני שמחה שנתתי לו... המשך הביקורת
"לא יכולתי להציל את אבא שלי מאמא שלי. אם לא יכולתי להציל את עצמי, איך אציל אותו?" (עמ' 65).
זהו הספר השני של שרית ישי-לוי והספר הראשון שלה שאני קוראת, הספר הראשון שלה נמצא עדיין על המדף אצלי.
מודה שכמעט נטשתי את הספר, מרוב שהוא מכיל חזרות על דברים, אבל אני שמחה שנתתי לו סיכוי והמשכתי, הסיפור רק הלך והשתפר.
אליה נישאה ב-1972 לארי, סופר בהתהוות, למרות שאימה לילי לא אהבה את הבחור.
הנישואים לארי, גורמים לה לעזוב את כל תוכניותיה ולשמש בובה בשבילו על מנת לבצע דברים שהוא לא יכול לעשות בתואנה שהוא צריך להתרכז בספר שלו, ואליה היא המוזה בשבילו.
כשאליה נוסעת כדי לבקר אותו בפריז, היא מגלה שהוא בוגד בה, ולמרות שהיא אוהבת אותו והיא מקווה שאולי יש לו גם רגשות אליה, דברים הם לא כמו שהם נראים, ואליה חווה אהבה נכזבת, כאשר ארי שולח לה מכתב גירושים ומבקש שהיא תוציא את כל הכסף שנמצא בחשבון המשותף ותשלח לו.
אליה מתגרשת מארי, אך הדרך חזרה לחיים בחיק הוריה הופכת בשבילה לרכבת הרים, עד שהיא מחליטה לעשות מעשה שכמעט מוביל למותה.
מה שמציל אותה הוא האדם שעוזר לה לצאת מהמים ואף מייעץ לה לפנות לדוקטור עמיר קמינסקי, אך בביקורה הראשון אצל הדוקטור היא לא מקבלת את המענה שהיא חושבת שהוא יביא לה.
בפעם השנייה שהיא מנסה היא כבר מגיעה לבית החולים, והדוקטור שמרפא אותה הוא דוקטור קמינסקי הרואה בניסיון ההתאבדות שלה מעין קול הקורא לעזרה.
לילי היא תינוקת בת יומה שהושארה מחוץ למנזר בירושלים. לילי מגלה פרטים על עצמה בגיל 9.
המשמעת במנזר קשה, והיא מרגישה שהיא נמצאת במקום זר ורוצה לגלות יותר פרטים על עברה, היא מגלה פרטים מנזירה בשם רוז. היא מגלה שהיא הושארה מחוץ למנזר עם פתק שמציין את שמה וסימן של מגן דוד.
לילי בורחת מהמנזר לפני שמלאו לה 10 שנים ונלקחת לבית יתומים יהודי אחרי שהיא נמצאת משוטטת ברחובות, מוזנחת ומורעבת.
נעימה הייתה חברתה הנאמנה מרגע שלילי עמדה על שלה ולא נתנה לבנות אחרות לפגוע בה ולהרוס את הדברים שהיו בתוך הקופסה שנעימה מחביאה מתחת למיטה.
נעימה היא זאת שהכירה לה את הבשארה, מגדת עתידות, היחידה שפתחה את ליבה של לילי.
הבשארה היא זאת שתנחה את לילי ותייעץ לה מה לעשות בחייה.
ויש את רחל או רייצ'ל, האישה מעבר לים.
אהבתי את אחת הדמויות המשניות. אלדד, בחור שעבר את מלחמת יום כיפור עם PTSD, יש לו פלאשבקים והוא מטופל אצל דוקטור קמינסקי.
אלדד חוץ מעיסוקו כמציל, גם עובד בבר של השותף שלו שהיה גם הוא במלחמה.
שמחה שבסופו של דבר לא נטשתי את הספר, בסופו של דבר קיבלתי את התשובות לספר מבחינת הדמויות, אהבתי את סגירת המעגל, כדי להשתחרר מהעבר ולהתקדם לעתיד, צריך לדעת לסלוח לעצמך ולפתוח את הלב.
ומה חמותי כותבת על הספר?
"כמו בספרה הראשון, גם כאן ישי-לוי ריתקה אותי לאורך הספר. כל פרק מוסיף נדבך לדמויות ולקשרים ביניהן ולכל מקום שהן הלכו או נסעו חשתי שאני נמצאת, רואה, מריחה, יחד איתן."
ממליצה.
"... תצעקי את הכאב, את הכעס, את הקנאה, את השנאה, תצרחי. ככה תתנקי." (עמ' 82).
תאריך הכנסה לאתר 10/07/2019
בשפה קולחת ובכתיבה מרתקת מתארת שרית לוי ישי קורותיהן של 3 דורות של נשים חזקות נחושות עקשניות ובאותה המידה גם חלשות אופי, מהוססות ולעיתים מובלות על ידי גורל שנכפה עליהן.
לילי גדלה במנזר מנוכר ממלמלת תפילות וחיה הצורה סגפנית ונוקשה על ידי נזירות, היא הושארה בת יומה על מפתן ביתן, בגיל העשרה... המשך הביקורת
בשפה קולחת ובכתיבה מרתקת מתארת שרית לוי ישי קורותיהן של 3 דורות של נשים חזקות נחושות עקשניות ובאותה המידה גם חלשות אופי, מהוססות ולעיתים מובלות על ידי גורל שנכפה עליהן.
לילי גדלה במנזר מנוכר ממלמלת תפילות וחיה הצורה סגפנית ונוקשה על ידי נזירות, היא הושארה בת יומה על מפתן ביתן, בגיל העשרה נודע לה כי היא בת הדת היהודית והיא נוטשת את המנזר לחיי רחוב בירושלים עד שנאספת וגדלה בידי יהודים, דרך חברה היא מכירה מגדת עתידות ערביה בשם בשארה אשר מרגע זה תוביל את לילי בהחלטות חייה.
לילי בת בלי שם מכירה את שאול צורף, ממשפחת צורפים נישאת לו במצוות הבשארה למרות הסתייגות הוריו.
את בנם הראשון, רון חיים הם שוכלים כבר בשנתו הראשונה אבל דמותו לא מרפה מלילי לעולם עד כדי ביקור יומי בבית עלמין לאורך 30 ומעלה שנים.
אליה ביתה של לילי נולדה לאחר מות הבן גם במצוות הבשארה, אליה גדלה לצד אימה המנוכרת, הנעלמת ללא חום ואהבה ולצד אביה האוהב. אליה נישאה לסופר שגם הוא מתנכר אליה ונוטש אותה בפריז לשם נסע בכדי לכתוב, אליה שוקעת בדיכאון עמוק על אובדן בעלה כשם שלילי לא מפסיקה להתאבל על אובדן בנה.
הדמות השלישית היא רחל או רייצ'ל, אימה של לילי שנטשה אותה בפתח המנזר עם פתק מסתורי שבו צויין כי שם התינוקת לילי והיא יהודיה. רייצ'ל עוזבת את ביתה את פלסטינה ואת היהדות ונוסעת מעבר לים.
לאחר נסיבות חיים לא פשוטות.
לילי ואליה עוברות מסע מרגש אחת ללב השניה, אליה לאחר נסיון אובדני מוצאת עצמה בטיפול פסיכולוגי ומוצאת אהבה לאלדד הלום קרב והם תומכים זה בזה
אליה פוגשת את סבא וסבתה לאחר שנים של ניכור ומצליחה לקרב שוב את המשפחה ובעיקר לוקחת את לילי ומסע אמיץ אל אמא שלה מעבר לים, אל האמת הקשה ולהתמודדות מול נסיבות הולדתה ובכך גואלת גם את רחל היהודיה מסוד שרבץ עליה כל החיים.
הספר כתוב טוב, מכניס את האווירת תל אביב העיר הלבנה וירושלים כפי שהיו לפני קום המדינה.
עלילה מעניינת, דמויות נשים חזקות וסוף טוב הכל טוב.
תאריך הכנסה לאתר 09/07/2019
ב"אישה מעבר לים" תמצאו מרכיבים דומים למה שקראנו ב"מלכת היופי של ירושלים". גם כאן יש נשים, גברים, מערכות יחסים, משפחה, רקע עטוף באירועים היסטוריים, ובקיצור עוד סאגה משפחתית על נושאים מעוררי מחשבה כמו: על החיים בצל, ומה קורה לאותן נשים שחיות ללא אהבה, וללא חיבוק של אימא.
בספר "מלכת היופי... המשך הביקורת
ב"אישה מעבר לים" תמצאו מרכיבים דומים למה שקראנו ב"מלכת היופי של ירושלים". גם כאן יש נשים, גברים, מערכות יחסים, משפחה, רקע עטוף באירועים היסטוריים, ובקיצור עוד סאגה משפחתית על נושאים מעוררי מחשבה כמו: על החיים בצל, ומה קורה לאותן נשים שחיות ללא אהבה, וללא חיבוק של אימא.
בספר "מלכת היופי של ירושלים" וב"אישה מעבר לים" חוצים כחוט השני הסוגיות של איך קרירות, חסך באהבה, חום והמילה הטובה משפיעים על בני המשפחה.
אל תופתעו, גם פה תפגשו את גבריאל ממשפחת ארמוזה הספניולית מאוהל משה, ותמצאו שרידים של מסורת, מנהגים, ריחות אופייניים, ניבים ומשפטים בלאדינו של חכמי העדה.
שרית ישי-לוי אפפה את הסאגה ברקע של תקופת השלטון המנדטורי, משברים, קשרים מיניים בין נשים יהודיות לחיילים אנגלים, ביקורת על החלטות מדיניות שהתקבלו אז, המחתרות, עת קום המדינה, הצנע, מלחמות, מלחמת יום הכיפורים במיוחד, ונופים של ירושלים, פריז ות"א.
אני מודה שאת פרקיו הראשונים של הספר לא אהבתי. כמעט נטשתי! אבל בגלל ששמורה לשרית לוי-ישי פינה חמה בליבי על ספרה הקודם, התעקשתי להמשיך במלאכת הקריאה.
הסיפור מגולל בפרקים כשכל פרק מוקדש לדמות מסוימת. נכון שהספר מגולל את סיפורן של שלוש נשים, אך אני חושבת שלדמות הגברית, יש במה לא מבוטלת, ואי אפשר להתעלם ממנה. אי-לכך לכן לא בטוח שהמשפט שנכתב על הכריכה: "שלוש נשים בלתי נשכחות עומדות בלב הרומן המסעיר אישה מעבר לים" מדוייק. לטעמי זה לא רק שלוש נשים יש גם גבר אחד שכבודו מונח במקומו-שאול צורף!
הדמויות הראשיות שמקבלות את הבמה בפרונט הן: לילי ושאול צורף – הוריה של איליה. איליה ודמותה של רחל-ר'ייצל סוגרת את המעגל. מעבר לדמויות הראשיות ישנן דמויות משנה ורקע, שתפקידן להעצים ולעבות את הדמויות הראשיות: ארי, אלדד, שרינה ואלברט צורף, אמיר קמינסקי ועוד.
העלילה מתחילה בפריז בבית קפה שכונתי פינתי שנשא את השם "לי דה ריבייר". עמוד 9: "מה לעזאזל אני עושה שוב בפריז? למה אני יושבת בבית הקפה שבו השתנו חיי? למה נשאו אותי רגליי למקום שבו נשבר ליבי ונותץ לאלפי רסיסים? מה אני מחפשת? הרי את התשובות אני יודעת, ארי סיפק אותן במלואן." מי זה ארי? מי השואלת?
השואלת היא איליה שננטשה על ידי ארי-בעלה הישראלי בפריז. איליה הנבגדת, שבורת לב לרסיסים חוזרת לבית הוריה: לילי ושאול צורף.
מכאן ואילך מצטרף סיפור חייה של לילי האם. לילי גדלה במנזר. היא הייתה תינוקת בת יום עטופה בשמיכה שנאספה על ידי אחת הנזירות מפתחו של המנזר בירושלים. לילי חונכה במנזר על פי הדת הנוצרית. בגיל 10 היא נחשפת ליהדותה בעקבות הפתק שהוצמד לבגדיה, כשהונחה בפתח המנזר, ואז היא החליטה לברוח עד שהגיעה לבית צעירי מזרחי ברחוב קינג גו'רג'.
את שאול בעלה לילי הכירה בחנות הפלאפל. הוא העריץ את האדמה עליה דרכה. הם נישאו ונולד להם בן. רון שהיה אמור להכניס לביתם אושר, שמחת חיים ואור לא שרד את השנה הראשונה לחייו, וכתוצאה מכך לילי נפלה לדיכאון ושברון לב.
איליה נולדה לאחר שהבשארה (קוראת בקפה) הציעה ללילי להקים חיים חדשים. איליה שלא באשמתה לא הצליחה בייעוד שנקבע לה ובמקום להתעטף בחום ואהבה, היא זכתה לכתף קרה מלילי. למה? לילי האם, יצרה ריחוק מאיליה מהפחד שמא תאבד גם אותה, כפי שאיבדה את רון בכורה.
בין לבין שרית שוזרת ונוטעת בסיפור ההווה, מידע על ילדותה של לילי כילדה במנזר, במוסד ועל הצלקות שנותרו בנפשה.
שאול, בעלה של לילי ובנם של שרינה ואלברט איש טוב וצנוע. שרינה אימו, מתוארת כאם שעל פי דבריה יישק דבר. שאול אולץ על ידי האם לוותר על חלומו להיות מורה, ונכפה עליו לעסוק בצורפות כבן ממשיך בחנות של אביו בקינג גו'רג בת"א. הוא ביטל את עצמו בפני כל העולם ואשתו. לעיתים התחשק לו לצאת מהדלת ולא לחזור אבל זה לא קרה. הוא נותר מתוסכל ונאמן לאשתו. אותי אישית, הוא כבר עיצבן בטוב ליבו... זה קצת לא היה אמין בעיניי.
אהבתי את אלדד "המציל" תרתי משמע. אלדד ואיליה נפצעו בחייהם, ושניהם יצאו יחדיו למסע ריפוי פצעים. האם הם יצליחו?
בפרקים האחרונים של הספר מצטרפת דמותה של ר'ייצל-רחל. זו האישה שמעבר לים שסוגרת את המעגל. גם ר'ייצל ננטשה וכיצד היא קשורה ללילי ואיליה תקראו עצמאית. זה החלק שמשיב לשאלות שנשאלות במהלך מלאכת הקריאה.
הכתיבה של שרית ישי-לוי טובה. הסאגה מעניינת אם כי אותי אישית לא ממש ריתקה בתחילתה. אישית קשה לי לקרוא על נשים שאינן עומדות על שלהן, ולדעתי זו הסיבה שגם פחות התחברתי לתחילתו של הספר. לאחר מספר פרקים התחברתי והקריאה בו קיבלה תאוצה. התעקשותי קרתה בגלל הפינה החמה שאני שומרת לשרית ישי-לוי בעקבות הספר "מלכת היופי של ירושלים" שמאוד אהבתי.
זהו ספרה השני של שרית ישי-לוי וכבודו מונח במקומו. יש בו מהמורות, כמה פרונקלים מעצבנים, פירוט יתר, ועומס דמויות שמהוות הפרעה לרצף הקריאה. לצערי נפלה טעות במהלך תיאור אירוע מסוים, שלא אציין אותו מכיוון שהוא עלול לקלקל את חווית הקריאה.
אני חושבת שקיצור הסאגה, וחסך בפירוט יתר היה מטיב עם הספר הזה.
הספר מזכיר בקווים כלליים את חייה הביוגרפיים של הסופרת, ושרית ביד מיומנת ובאומנות רבה הביאה אותו לקוראיה בקורים עדינים של רגש.
מומלץ? כן .... אבל זה לא "מלכת היופי של ירושלים"... מסתבר שמלכה יש רק אחת!
בשורה התחתונה: "אנחנו שחקנים בתיאטרון של אלוהים. הוא מביים את החיים שלנו ומזיז אותנו כאילו היינו כלים על לוח שחמט. מי היה מאמין שסיפור כזה בכלל אפשרי". (עמוד 455 מתוך הספר)
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 06/07/2019
"חיי אדם מורכבים משלושה ימים: אתמול, היום ומחר. זה הבסיס לחיינו על פני האדמה. את יום האתמול אנחנו לא יכולות לשנות, ולכן לא נותר לנו אלא לחיות את היום ולהתפלל למחר."
(ציטוט מהספר- עמוד 462).
בעיניי, הציטוט הזה מהספר מסכם את הסאגה שפרושה לאורך העלילה הנפלאה.
אבל קודם... המשך הביקורת
"חיי אדם מורכבים משלושה ימים: אתמול, היום ומחר. זה הבסיס לחיינו על פני האדמה. את יום האתמול אנחנו לא יכולות לשנות, ולכן לא נותר לנו אלא לחיות את היום ולהתפלל למחר."
(ציטוט מהספר- עמוד 462).
בעיניי, הציטוט הזה מהספר מסכם את הסאגה שפרושה לאורך העלילה הנפלאה.
אבל קודם- ווידוי קטן. את הספר הקודם של שרית לא צלחתי. לא אהבתי את עודף התיאורים שבו, העלילה היתה כבדה לי מדיי וספק רב אם הייתי ניגשת לספר הזה. אבל רצה הגורל והספר נשלח אליי במסגרת היותי אחת משגרירות כתר-מודן. ואני אומרת בפה מלא שהיה שווה לי להיבחר ולו רק בזכות החוויה המתקנת שעברתי עם הספר הזה.
ניגשתי לקריאה בלי הרבה ציפיות ומהשורה הראשונה התאהבתי במילים הכתובות, בעלילה שנפרשה בפניי.
הספר עוסק ביחסי אמא ובת, אבא ובת, במשולש אמא אבא ובת, בסודות, בעבר מוסתר, ביחסים מורכבים בתוך המשפחה שגורמים להשלכות על הדרך שבה הבת גדלה ובונה את עצמה.
הכל הרגיש לי נכון, גם התיאורים שגרמו לי להיכנס לתוך כל דמות ולנתח אותה בעיניי על כל המכלול שבה.
ככל שהתקדמתי בקריאה הרגשתי כאילו הגעתי למקום מוכר, אל הבית. תיאורי תל אביב בשנות השבעים עם כל הסממנים של אז הרגישו לי כמו טיול בשמות ורחובות של ילדותי. זה היה נעים, מחבק ונוסטלגי.
יש כאן שלוש נשים שהקשר ביניהן מתגלה ומתפתח עם העלילה.
אליה היא הדמות הראשית שפותחת את העלילה.
אשה צעירה שמוקסמת מגבר, סופר שחוזר בפניה על כך שהיא המוזה שלו, היא הולכת אחריו בעיניים עצומות וכנגד דעתה של אימה עליו.
מוזה או לא הוא מודיע לה שהוא עוזב אותה ומותיר אותה לבדה בבית קפה בפריז.
מכאן העלילה מתגלגלת קדימה ואחורה, נעה בין דמויות ומקומות, חוזרת לילדותה, להוריה ונסיבות היכרותם.
לאימה לילי ולאביה שאול. לעבר שלהם לחוד וביחד ולמערכת היחסים במשפחה.
לילי מצטיירת כאשה מנוכרת, קרה וכוחנית. היא אוהבת שהכל מתנהל לפי רצונה. היא לא מעניקה לאליה אהבת אם, היא מתנכרת למשפחתו של שאול בעלה, מטילה ווטו על פגישות איתם וגורמת לקרע ביניהם. לילי נעלמת מדי יום לשעות ארוכות מהבית ואליה לא יודעת לאן היא הולכת. שאול אביה מעריץ את האדמה שעליה לילי דורכת אבל גם אוהב את אליה ביתו. הוא מנסה להיות לה אב מושלם, המגן המקשר ומסנגר בין לילי לאליה.
העלילה זורקת את הקורא אחורה לעבר של לילי, שוזרת פרטים ומגלה סודות, הסופרת נכנסת לדקויות של הדמויות והן נגלות במלוא מערומיהן, נפתחות ונחשפות בפני הקורא בפרטים הכי קטנים ואינטימיים, חושפות את הנפש הפצועה והמדממת במלוא העוצמה. נדבך אחרי נדבך הקורא נחשף לנסיבות, לשקרים, לתעלומות החיים של האם וביתה. הדמויות מתפשטות נפשית בפני הקוראים ובכך למעשה נחשפים הסיבות להתנהגותן. הסופרת כמו פסיכולוגית טובה נכנסת לעובי הקורות של הדמויות, לגרעין הקשה שלאט לאט נפתח ומגלה את עצמו, הנשים חושפות ומקלפות את הקליפה הקשה שמעליהן ונחשפות לאני הפנימי שלהן, לתוצאות מעשי העבר של הדמויות הסובבות אותן.
הכל הרגיש לי כל כך נכון, כל כך במקום, הקריאה זרמה לי בשטף והיה קשה לי להניח את הספר מהיד.
הפרקים לא אחידים, חלקם ארוכים מאד וחלקם קצרים אבל אני יכולה להגיד שזה היה תואם ומשולב היטב עם כל מה שפרק ניסה להעביר.
הפרקים האחרונים שבהם נחשפת הדמות השלישית היו מרגשים וסגרו את המעגל בין שלושת הדמויות היטב.
מעבר לסודות ולשקרים בפרקים האחרונים נמדדת גם כוחה של הסליחה, כוחן של החלטות בעבר שמעצבות את חיינו בהווה ובונות את עתידנו.
הדרך שבה החלטנו ללכת, המסע שלנו בנפתולי החיים, האומץ לפסוע ולמצוא את האמת על עצמנו, לחשוף את האמת בתוכנו ולהפסיק לחיות בעצימת עיניים, בבדידות והשתקה.
לפעמים אנחנו לא מבינים למה אנשים מתנהגים בצורה מסוימת, אנחנו לא יודעים למה אדם קרוב אלינו מתנהג לא כפי שמצופה ממנו אבל אסור לנו לשפוט אף אחד עד שלא נכיר ונדע מה התחולל בעברו, מה עיצב את אישיותו למה שהיא.
אסור לשפוט אף אדם עד שלא ננעל את נעליו ונתהלך בהן. אין הצדקה לאף התנהגות, אין הצדקה לחיי שקר והסתרת האמת אבל אנחנו חייבים למצוא את השביל להבנה וסליחה כי רק אז נוכל לעמוד ולהתעמת מול האמת, להיפתח, לקבל ולהבין את האדם שעומד מולנו.
שורה תחתונה:
"מוטב לחיות עם האמת, קשה ככל שתהיה, מאשר לחיות בשקר."
(ציטוט מהספר- עמוד 455).
אני ממליצה מאד על הספר ששוזר בתוכו תובנות חיים, פותח ערוץ להבנה וסליחה ומראה לנו את הקשר הבין-דורי, קשר דם משפחתי חזק מאד.
תאריך הכנסה לאתר 06/07/2019
קראתי בהנאה מרובה את ספרה הקודם של שרית ישי-לוי "מלכת היופי של ירושלים" , והיה לי ברור , שארצה לקרוא את ספרה הזה גם כן. זכיתי בספר בהגרלה , ושמחתי מאוד על כך.
זהו ספר עב כרס , שלא יכולתי להניחו מהיד. לקח לי זמן לסיים לקרוא אותו , מכיוון שלקחתי הפסקות יזומות כדי להסדיר נשימה. התוכן ומערכות... המשך הביקורת
קראתי בהנאה מרובה את ספרה הקודם של שרית ישי-לוי "מלכת היופי של ירושלים" , והיה לי ברור , שארצה לקרוא את ספרה הזה גם כן. זכיתי בספר בהגרלה , ושמחתי מאוד על כך.
זהו ספר עב כרס , שלא יכולתי להניחו מהיד. לקח לי זמן לסיים לקרוא אותו , מכיוון שלקחתי הפסקות יזומות כדי להסדיר נשימה. התוכן ומערכות היחסים הסבוכות שבין הדמויות היו לי לא פשוטים לעיכול וגרמו לי לחשיבה מרובה.
העלילה מביאה את סיפורן של 3 נשים במשך שלושה דורות. לכל דמות סיפור מורכב , רב תהפוכות ותלאות.
האם לילי ננטשה בילדותה, חונכה במנזר , וחוותה שם התעללות , הזנחה והשפלה. היא בורחת משם , ובבגרותה נישאת לשאול , נכנסת להריון ומביאה לעולם את רון , אשר הופך להיות כל עולמה. היא מעניקה לו אהבה אינסופית , אותה אהבה שהייתה חסרה לה מילדותה. כל כולה זועקת לאהבה , ותינוקה עונה על הצורך. לרוע מזלה , תינוקה נפטר בגיל שנה , והיא מתקשה להתגבר על האובדן , לחזור לחיים , גם כאשר נולדת לה ביתה אליה. היא מתאבלת על מותו ומתרחקת , מבודדת עצמה . בכל יום עולה לקברו , ומתרפקת על זכרו.
אליה נולדת לשאול וללילי שנה לאחר האובדן הטרגי. מערכת היחסים בינה לבין אימה סבוכה ביותר. היא חווה חוסר אהבה , חוסר קשר רגשי. אביה מעניק לה המון חום ואהבה , אך מאימה היא יונקת קור , זרות , ניכור ותלישות. אימה מתקשה לתת לה את מה שלא חוותה בעצמה. אליה נישאת לגבר בשם ארי , מתבטלת לגמרי , מקדישה לו את כל חייה ומוותרת על כל כולה למענו. בסופו של דבר היא ננטשת על ידו , חווה בגידה ומתרסקת. היא בוחרת לשים קץ לחייה , אך ניצלת ע"י אלדד , מציל בחוף הים. מתפתח ביניהם קשר רומנטי. הוא מציל אותה מטביעה , והיא מצילה אותו ( הוא הלום קרב...). הם עוברים תהליך מדהים יחד , זה בזרועות זו . הם משיבים זה לזו את טעם החיים , טעם האהבה.
הדמות השלישית היא רייצ'ל טאונסנד , רוחל , סבתה של אליה, אימה של לילי . היא האישה שמעבר לים , האישה שהשאירה את לילי בפתח המנזר בהיותה תינוקת ונעלמה. הסיפור המעניין שלה מובא בשליש האחרון של הספר , והוא מרגש ומרתק מעין כמוהו.
עוד דמות מעניינת בסיפור היא דמותו של שאול , בעלה של לילי , שמנתק את מערכת היחסים עם הוריו , מבטל את עצמו לגמרי גם הוא , מעריץ את אשתו הערצה עיוורת , ומוכן לעשות הכל למענה.
הספר מביא תהליך של סליחה מדהים בין אם לביתה , בין בני זוג , בין אדם לבין עצמו. זהו ספר על מערכות יחסים , על אהבה. עלילתו של הספר סוחפת . הוא ריגש אותי עד דמעות ממש. נהניתי מאוד לקרוא אותו , ואני ממליצה עליו מאוד.
המסר העיקרי , שאני לוקחת איתי מהספר כצידה לדרך הוא : רק מי שיודע לסלוח , יודע לאהוב .
תאריך הכנסה לאתר 22/06/2019
'אישה מעבר לים' מגולל את סיפורן של שלוש נשים המתפרש על פני שלוש דורות. בת, אם והסבתא. כל סיפור מתאר את העוצמה של כל אחת מהן, את המשברים שכל אחת עברה, את נפילתן, את כאבן, את ניסיונות ההישרדות ואת העוצמות שהיו לכל אחת מהן להירפא, להתחזק וכנגד כל הסיכויים להתגבר.
אליה הבת, מאוהבת בצורה... המשך הביקורת
'אישה מעבר לים' מגולל את סיפורן של שלוש נשים המתפרש על פני שלוש דורות. בת, אם והסבתא. כל סיפור מתאר את העוצמה של כל אחת מהן, את המשברים שכל אחת עברה, את נפילתן, את כאבן, את ניסיונות ההישרדות ואת העוצמות שהיו לכל אחת מהן להירפא, להתחזק וכנגד כל הסיכויים להתגבר.
אליה הבת, מאוהבת בצורה עיוורת עד כדי התבטלות עצמית בסופר. היא מוותרת עבורו על לימודים וקריירה ומקדישה לו את חייה. הוא מצידו מזלזל בה, מנצל אותה, בוגד בה ובסופו של דבר זורק אותה לטובת אישה אחרת. ההתפכחות קשה והיא עובר משבר נפשי קשה.
אליה חוזרת לגור בבית הוריה, אם בבית יחסיה עם הוריה אינם פשוטים. היחסים עם אימה טעונים וקרים ואף זה מוסיף למשבר.
לילי, האם, נינטשה כתינוקת בת יומה בפיתחו של שער מנזר בירושלים. היא גודלת במנזר ע"י הנזירות ובהיותה בת 10 היא מגלה כי היא יהודיה. היא בורחת מהמנזר, מסתובבת ברחובות עד שהיא מועברת למוסד יתומים. כל זה מותיר בה צלקות וגורם לה לגדול כאישה סגורה ומרוחקת הממעטת להתחבר. היא נישאת לשאול אשר מעריץ ומתבטל בפניה, ולזוג נולד ילד אשר מביא אושר לחייה, אבל הילד נפטר בצעירותו וכשאליה נולדת מפחדת לילי להיקשר שוב ויוצרת ריחוק בינה לבין ביתה.
רחל, רייצל, הסבתא, סוגרת את מעגל הסיפור. היא נולדה למשפחה חרדית בירושלים וסיפורה מתאר את חייה של אישה בודדה בארץ בתקופת המנדט הבריטי ואת הארועים בחייה אשר הביאו אותה לנטישת בתה במנזר.
הספר כתוב בצורה מרתקת, כואבת ומלאת רגש. הוא מתאר את החיים בירושלים בזמן המנדט, את תל-אביב בשנות החמישים והשבעים של המאה שעברה, וגם קצת על מלחמת יום הכיפורים ועל הצלקות אשר השאירה על הלוחמים.
מומלץ.
תאריך הכנסה לאתר 21/06/2019
"מוטב לחיות עם האמת, קשה ככל שתהיה, מאשר לחיות בשקר" (עמוד 455).
זהו רומן פסיכולוגי מרגש הכתוב בשפה מרתקת המתאר התמודדות קשה עם בגידה בזוגיות, ודמויות טראגיות המתקשות להתמודד עם משברים בחייהן ושקועות בתוך הרס עצמי מתמשך ודיכאון כרוני
מסיבות משפחתיות או מהלם קרב. "אמנם לא... המשך הביקורת
"מוטב לחיות עם האמת, קשה ככל שתהיה, מאשר לחיות בשקר" (עמוד 455).
זהו רומן פסיכולוגי מרגש הכתוב בשפה מרתקת המתאר התמודדות קשה עם בגידה בזוגיות, ודמויות טראגיות המתקשות להתמודד עם משברים בחייהן ושקועות בתוך הרס עצמי מתמשך ודיכאון כרוני
מסיבות משפחתיות או מהלם קרב. "אמנם לא נפגעתי בגוף, אבל נפגעתי בנשמה" (עמוד 249).
העלילה מציגה אם, בת וסבתא הנאבקות על הישרדותן, ונעה בהתאם ברבדים שונים של זמן, בשנות השלטון הבריטי שלפני הקמת המדינה, שנות ה-50 ושנות ה- 70, ובעיקר ימי מלחמת יום כיפור.
היצירה הזו היא בעיניי יצירת מופת בשל השפה היפה, והסיפור המרתק והמהפנט, ספר עב כרס שאני התקשיתי מאוד להפסיק את הקריאה בו, כי אין בו רגע דל.
בבית קפה קטן בפריז מודיע ארי - סופר כושל ובוגדני, לאשתו אליה על הפרידה שלו ממנה, לאחר שזו הגיעה לפריז וגילתה שבעלה בוגד בה עם צעירה צרפתייה. "הוא לא אוהב אותי יותר, אמר בפשטות קרה, התאהב באישה אחרת, פריזאית, פטיטי, שיער ערמוני, עיניים ירוקות. ועכשיו מה? באתי לפריז כדי להיות עם בעלי-אהובי. רציתי להפתיע אותו אבל הוא זה שהפתיע אותי" (עמוד 10).
אליה, ילידת נובמבר 1948, וויתרה על קריירה מקצועית ולימודים למורת רוחם של הוריה, הקדישה את כל חייה בתמיכה בבעלה ארי, סופר כושל, שיכור ומסומם, שלא הצליח לפרנס אותה ובנוסף בגד בה וניצל אותה. המחברת מתארת בצורה מרגשת את המשבר הקשה שחוותה אליה בעקבות הבגידה והפרידה של ארי. "יותר מכל, לא ידעתי איך אוכל לחיות בלעדיו, ארי היה כל חיי" (עמוד 26).
האם הפסיכיאטר עמיר קמינסקי יצליח להוציא את אליה ממשבר הדיכאון וחווית הלב השבור?
"בגיל עשרים ושש, בלי מקצוע או השכלה של ממש, בלי בעל, בלי רכוש ובלי חשק לחיות, חזרתי לגור בחדר ילדותי שבבית הוריי, שעמדו וראו בעיניים כלות איך הפכתי לצל של עצמי" (עמוד 40).
האם המשבר שחוותה אליה יחמיר את האווירה המתוחה והקשר הרעוע הקיים בין לילי, אמה השתלטנית של אליה,עם אביה שאול - "חסר עמוד השדרה"? "נמאס לי מהמצבי הרוח של שתיכן, ונמאס לי גם מהמצב רוח בארץ. לא מספיק שהמלחמה גמרה אותי, גם את גומרת אותי , אליה" (עמוד 53).
האם יש סיכוי לאיחוי הקרע מילדות בין לילי ובתה אליה?
"שוב פעם סודות. שוב פעם שקרים, אני לא רוצה יותר לשקר בשביל אימא" (עמוד 233).
האם אליה תצליח להיות עצמאית ולמצוא לה גם בן זוג עצמאי, כדי שיוכלו לפרנס את עצמם?
"ובינתיים גם היא וגם הוא חיים על חשבון ההורים שלהם, צמד חמד באמת" (עמוד 254).
לילי, ילידת שנת 1927, יתומה מילדות ואמה של אליה, חוותה טראומת נטישה בילדות, וטראומת אובדן של תינוק בן שנפטר בגיל שנה ולפני לידת הבת. היא חוותה טראומות שמלוות אותה כל חייה, ולא נותנות לה מנוח. "הם חיים ורק התינוק שלה מת. היא קינאה בחתולי החצר שנולדו בסמוך לתינוקה והמשיכו לחיות אחריו" (עמוד 86).
מה הסוד של לילי התינוקת שהושלכה בפתח מנזר? מי היו הוריה ומדוע נטשו אותה?
סיפור ילדותה של לילי כילדה במנזר ואחר כך כילדה במוסד הוא סיפור עצוב מאוד של הזנחה, התעללות מלחמת הישרדות והשפלה, שהותיר צלקות קשות בנפשה למשך כל חייה, וחוסר יכולת להעניק אהבה לקרובים לה ביותר. יש בתוכה כמיהה גדולה לעונג מיני ואהבה שלא באים לידי מימוש, ומלווה אותה תחושה של קנאה בבתה. "הרי היא, לילי, בכל ימי חייה לא אהבה אפילו פעם אחת בתשוקה" (עמוד 262).
מה גילתה הבשארה, קוראת הקפה מיפו, שאליה נהגה לילי להגיע שוב ושוב במשך שנים?
"את נשרפת בנשמה שלך ובסוף יישאר לך פחם במקום נשמה" (עמוד 109).
מי היא אותה אישה שמעבר לים, שאותה רואה הבשארה בקפה?
לאן לילי הולכת כל יום בשעות אחה"צ בסתר? את מי היא מבקרת?
שאול צורף, בן לאמא שתלטנית ומסרסת, וויתר על חלומו להיות מורה, ועסק במלאכת הצורפות בחנות של אביו כממשיך של אביו והדורות הקודמים. הוא התאהב בלילי בתור בדוכן פלאפל בסמוך לחנותו תל-אביב, וכך נחרץ גורלו להינשא בחיפזון לאישה שהציעה לו נישואין, הרסה בהמשך את חייו ואת כבודו, פגעה בבתה, ופגעה גם במשפחתו. "לפעמים התחשק לו לצאת מהדלת ולא לחזור, לחפש לעצמו חיים אחרים" (עמוד 175). למרות הסבל הרב, הוא נשאר נאמן לאשתו, ולשגרת עבודתו כל חייו.
אלדד ארבל, ה"מציל בים", הוא דמות נוספת הנקרית בדרכה של אליה במסע החיים המורכב שלה.
האם אלדד יצליח לגאול את אליה מעצבונה ונפילתה וגם את עצמו מנפילתו שלו?
"אתה פצוע. שנינו פצועים, אנחנו צריכים לרפא זה את זו" (עמוד 250).
ברקע המחברת מתארת משברים פוליטיים וחברתיים לפני קום המדינה, ובעיקר את סוגיית הקשרים המיניים והרומנטיים של בחורות יהודיות עם חיילים אנגלים, והכינוי "זונה של אנגלים". "אבל מי יודע מה יהיה כשילכו האנגלים? מי יודע מה יהיה בארץ, הערבים עוד ישחטו את כולנו." (עמוד 130).
מאוחר יותר במלחמת יום הכיפורים, שנחתה בהפתעה על החברה הישראלית, בדומה להפתעה הכואבת שחוותה אליה, המחברת מעבירה ביקורת על מנהיגי האומה בדגש על גולדה מאיר שכשלה בתפקידה.
"כל כך הרבה נערים מתו במלחמה הזו, וכעת הוריהם עברו לגור ליד קבריהם" (עמוד 259).
יש בספר גם קטעים אירוטיים המתארים קשר גופני שמקורו בקשר של אהבה אמיתית, וגם קטעים של ניצול מיני קשה וכואב. "והוא בא אל תוכי, עוטף אותי כולי. ידיו, לשונו, ליבו בכל מקום בי, ואני בכל מקום בו" (עמוד 251).
אני ממליץ בחום על הספר המרתק והמרגש הזה, ובמהלך הקריאה נחשפים סודות ושקרים במשפחה המסבירים את התנהגות הדמויות הטראגיות והמתיחות בתוך המשפחה. "כשהייתי ילדה, בכל פעם שאימא שלי נתקפה במצב רוח רע ננעלתי בחדרי, מתחבאת מתחת למיטה או בתוך הארון" (עמוד 174).
הסיום מפתיע ומאוד דרמטי, והמחברת כתבה את המשפט העוצמתי המשקף את הסיפור כולו:
"אנחנו שחקנים בתיאטרון של אלוהים. הוא מביים את החיים שלנו ומזיז אותנו כאילו היינו כלים על לוח שחמט. מי היה מאמין שסיפור כזה בכלל אפשרי" (עמוד 455).
יש גם מוסר השכל חשוב לכל האוהבים באמת: "רק מי שיודע לסלוח, יודע לאהוב" (עמוד 465).
תאריך הכנסה לאתר 20/06/2019
ספר מאד מיוחד. באמת וואוו של ספר
גם אם הוא מאד מאד זורם, הוא לא קל לקריאה.
מדי פעם הייתי צריכה לעצור כדי לחשוב וכדי לנשום.
את החלק שלה אליה מספרת בגוף ראשון.
הסיפור שלה מסופר בשנות השבעים.
אליה מאוהבת עד כלות בבעלה. שאול, הוא מהבוהמה. הוא שולט בה, היא לגמרי נכנעת... המשך הביקורת
ספר מאד מיוחד. באמת וואוו של ספר
גם אם הוא מאד מאד זורם, הוא לא קל לקריאה.
מדי פעם הייתי צריכה לעצור כדי לחשוב וכדי לנשום.
את החלק שלה אליה מספרת בגוף ראשון.
הסיפור שלה מסופר בשנות השבעים.
אליה מאוהבת עד כלות בבעלה. שאול, הוא מהבוהמה. הוא שולט בה, היא לגמרי נכנעת ונשלטת. (זה משום מה הזכיר לי את הנשים בספריה של צרויה שלו). אליה מתבטלת בפני בעלה, והוא "בתמורה, בוגד בה וזורק אותה. אליה מתרסקת לרסיסים, עד כדי כך שהיא מנסה להתאבד.
היא בת יחידה. היחסים שלה עם אמה גרועים, עד גרועים מאד. אליב לא סובלת את אמה, ואמה פשוט לא מתייחסת אליה. אף פעם לא טיפלה בה, לא חיבקה אותה, לא נתנה לה נשיקה. עויינות גלויה. היא גם לא קוראת לה "אמא" אלה בשמה הפרטי, לילי.
ללילי אין שורשים. אין לה משפחה בכלל. כאשר בת יומה, היא הונחה ליד שער של מנזר בירושלים. אסופית. היא הייתה ילדה שקטה וממושמעת ומתבודדת. בגיל 10 היא גילתה שהיא בכלל יהודיה. היא בורית מהמנזר ונאספת על ידי נשים יהודיות. יש לה "מנטור". אישה ערביה מיפו (מין מכשפה) קוראת בקפה. היא בעצם עודדה אותה להתחתן עם שאול. ללילי אין משפחה, אין לברים, היא לא עובדת. לילי יולדת בן ונראה שהיא מתחילה להתיישר, הבן נפטר בגיל פחות משנה. ברגע זה לילי בעצם מפסיקה לחיות.
שאול בעלה, מוותר לה על הכל. עד כדי כך, שהוא מנתק כל קשר עם הוריו. הוא מעריץ את האדמה שלילי דורכת עליה.
השלישית הנמצאת ברקע היא אמא של לילי שנטשה אותה.
בעצם הספר הוא על יחסים. על אהבה או יותר נכון על "חוסר" אהבה. על אובססיה, יחסי הורים ילדים, מלחמת הישרדות, על הגורל, על חוסר זהות.
דמויות מאד חזקות. דמויות לא מתפשרות.
ושום דבר טוב לא יצא, עד שהנשים ילמדו לקבל את עצמן, לסלוח לעצמן.
ספר שנודע באיברים הפנימיים של הגוף.
מאד אהבתי
מאד ממליצה.
תאריך הכנסה לאתר 15/06/2019
"...'אנחנו שחקנים בתאטרון של אלוהים, יפה שלי.
הוא מביים את החיים שלנו ומזיז אותנו כאילו היינו כלים על לוח שחמט.
מי היה מאמין שסיפור כזה בכלל אפשרי'
....
'היא הייתה זקוקה לך בשביל שתפסעי איתה בדרך אל עברה.
מוטב לחיות עם האמת... המשך הביקורת
"...'אנחנו שחקנים בתאטרון של אלוהים, יפה שלי.
הוא מביים את החיים שלנו ומזיז אותנו כאילו היינו כלים על לוח שחמט.
מי היה מאמין שסיפור כזה בכלל אפשרי'
....
'היא הייתה זקוקה לך בשביל שתפסעי איתה בדרך אל עברה.
מוטב לחיות עם האמת, קשה ככל שתהיה, מאשר לחיות בשקר'..."
אבא קובנר אמר, "לזכור את העבר, לחיות את ההווה, להאמין בעתיד",
יגאל אלון כתב בספרו "מסך של חול", "עם שלא יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו 'לוט בערפל'.
אבל מה קורה אם אין מה לזכור?
מה אם אין את מי לשאול?
אם הכל לוט בערפל?!
מה אם הכל יוצא משליטה?
גם ג'ורג' אורוול כתב בספרו "1984",
"מי שבידיו השליטה על העבר, בידיו השליטה על העתיד.
מי שבידיו השליטה על ההווה, בידיו השליטה על העבר"
מדובר בסיפור עוצמתי ומרגש מאד שמלווה שלושה דורות של נשים חזקות מברזל.
נשים שגורלן קשור בחוטים נסתרים של דם וגורל.
נשים שעברן היה לעיתים קשה מנשוא...
נשים שבדרך למרות הקושי מצאו את המשענת שלהן אך לא הצליחו "לסתום את הבור"
זהו סיפור מדהים וסוחף על אהבה אך גם על נטישה, כאב וסליחה.
אליה,
חוזרת לפריז, אל בית הקפה שבו חייה השתנו.
המקום בו נשבר ליבה ונותץ לאלפי רסיסים.
המקום בו ארי אמר את כל האמת,
שהוא לא אוהב אותה יותר...
שהוא התאהב באישה אחרת..פריזאית..
היא הייתה מאוכזבת ואבודה.
נכנסה למשבר עצום בעקבות הפרידה עד כי היא עוררה בי כעס עצום.
רציתי שהיא תפתח לעצמה עמוד שידרה.
היא עשתה טעויות קשות מנשוא.
כאלה שפשוט הרתיחו את דמי
והיו כאלה...ששברו את ליבי...
ב'מסע להחלמתה' נאלצה להתמודד עם מערכת היחסים ה'מורכבת' שלה ושל אימה,
לילי.
אימה הייתה טיפוס קר ומנוכר.
היא אחת שנעלמת לשעות רבות מן הבית מבלי שאף אחד ידע לאן.
היא גידלה את ביתה שאחר שחוותה אסונות רבים בחייה.
היא הייתה אישה בודדה ומרירה.
היא אמנם עברה חיים לא פשוטים אך אין ספק כי היא אינה חיה את ההווה.
במהלך הסיפור אנו פוגשים גם את רחל,
רייצ'ל.
אישה נוספת שנאלצה לבצע מעשה בלתי נתפס.
מודה כי היו מקרים בהם נאלצתי להזכיר לעצמי כי הסיפור נכתב על התקופה של שנות המנדט הבריטי ועד שנות השבעים כדי לנסות להבין ולו במעט את ההחלטות של הדמויות....
אלו שלוש נשים שעברן הקשה והמטלטל הקשה עליהן לחיות את חייהן.
כיצד רחל קשורה לעברן?
האם הן תצלחנה לצלוח את המשברים?
האם הן תוכלנה לסלוח?!
פול בוסה אמר כי "סלחנות לא משנה את העבר, אך מרחיבה את העתיד".
הרי בן אדם לא יכול לברוח מעברו,
גם אם יברח עד סוף העולם...העבר שלו ילך איתו בכל מקום.
רק מי שיודע לסלוח...יודע לאהוב...
"חיי האדם מורכבים משלושה ימים:
אתמול, היום ומחר.
זה הבסיס לחיינו על פני האדמה.
את יום האתמול אנחנו לא יכולות לשנות,
ולכן לא נותר לנו אלא לחיות את היום ולהתפלל למחר".
ממליצה מאד לקרוא
יפעת ארניה
תאריך הכנסה לאתר 02/06/2019
ספר חדש מפרי עטה של הסופרת המוכשרת שרית ישי-לוי, ספרה הראשון "מלכת היופי של ירושלים מקסים מאד, השתתפתי בהרצאה אותה העבירה הסופרת, בה סיפרה כיצד ליקטה את חומר הכתיבה וכיצד בחרה את תמונת הכריכה. היה מעניין מאד. בתום ההרצאה חתמה לי הסופרת בספרי ובכך עשתה אותי מאושרת.
הספר שלפנינו אותו אהבתי... המשך הביקורת
ספר חדש מפרי עטה של הסופרת המוכשרת שרית ישי-לוי, ספרה הראשון "מלכת היופי של ירושלים מקסים מאד, השתתפתי בהרצאה אותה העבירה הסופרת, בה סיפרה כיצד ליקטה את חומר הכתיבה וכיצד בחרה את תמונת הכריכה. היה מעניין מאד. בתום ההרצאה חתמה לי הסופרת בספרי ובכך עשתה אותי מאושרת.
הספר שלפנינו אותו אהבתי לא פחות מהספר הראשון מספר על שלוש נשים חזקות אשר החיים שיחקו איתן ובחוזק רוחן הצליחו לגבור על הקשיים, לשרוד ולהרים את גבן.
אליה: בחורה צעירה באמצע שנות העשרים לחייה, באה לפריז אל בעלה הסופר אותו היא אוהבת אהבת נפש וברוב שמחתה וצפייה לבילוי משמח ומהנה בחברתו כך היא האכזבה ומפח הנפש.
הבעל בלי שום הכנה מוקדמת מודיע לה שכל מה שהיה ביניהם נגמר, כך ברגע אחד בודד הסתיימו להן שנות הנישואין.
אליה שבה לבית הוריה שבורת נפש ונכנסת לדיכאון עמוק.
החיים בבית הוריה משונים מאד. אביה אוהב אותה ודואג לכל מחסורה ואילו היחסים בין הבת לאם רחוקים מלהיות אידיליים הבת אינה מכנה את אמה "אמא" אלא פונה אליה בשמה, ואם מתנהלת ביניהן שיחה היא בדרך כלל בצעקות ובריב.
לילי: לילי נולדה בירושלים בתקופה המנדטורית, ננטשה על ידי אמה ביום היולדה, יום קר כששלג כבד יורד על ירושלים, עטופה בשמיכה בפתחו של מנזר אנגליקני.
ימי ילדותה עוברים עליה בבדידות רבה ובכאב ושאלה אחת שאין תשובה עליה עוברת במוחה כל העת, מדוע ננטשה, מדוע אמה לא רצתה בה? שאלה זו ממשיכה ללוות אותה כל ימי חייה.
בזמן שנודע לה שהיא יהודייה ברחה מהמנזר אל רחובות ירושלים, נאספה על ידי נשים רחמניות והובאה למוסד.
בבחרותה כשהיגע הזמן לעזוב את המוסד היא עברה לגור בבית צעירות בתל-אביב.
לציין, לילי היא אישה יפת מראה בעלת מחלפות שיער צהובות אך את חייה חיה בבדידות ודוחה כל ניסיון לקשר עימה. מלבד הביקורים אצל "הבשארה" זקנה ערביה מיפו אשר קוראת לה בקפה.
לילי נישאת לשאול צורף האוהב אותה עד כלות, מוכן לנשק כל צעד מצעדי רגליה.
למרות היחס שלה כלפי משפחתה, שאול מתנהג אליה בעדינות וכל מוצא פיה קדוש לו. הוא מתמרן בין אהבתו לאשתו לבין אהבתו לבתו.
רחל: עם התקדמות הקריאה אנו מגיעים לדמותה של רחל (רייצ'ל), רחל נולדה בבית של חרדים ממאה שערים, היתה שק אגרוף לכל בני המשפחה. כשהתאהבה בבחור ממוצא ספרדי גירשו אותה מהבית וישבו עליה "שבעה". גם הבחור לא קיים את הבטחתו ולא בא לקחתה ולשאת אותה לאישה.
רחל תמרנה בחייה עד אשר הצליחה לבצע את התוכנית שרקמה עבור חייה.
כיצד קשורות הדמויות אחת לשנייה והאם הן צולחות לעבור את קשיי חייהן.
ספר מקסים הנקרא בנשימה עצורה! מתאר את החיים בירושלים בזמן המנדט, את תל-אביב בשנות החמישים והשבעים של המאה שעברה, על קצה המזלג את מלחמת יום הכיפורים ואת הצלקות אשר השאירה על הלוחמים וגם על כפר קטן וציורי באנגליה.
לאחר שהבנתם מה הקשר בין הדמויות השאלה האחרונה שנשארה להבהרה היא, האם תוכל כל דמות לסלוח לחברתה? כל אחת ממקומה היא.
הסופרת בחרה את הדמויות בקפידה, יצרה אותן מוחשיות העומדות נגד עיני הקורא הרוצה לזעוק מרה על אילה, "התעוררי"!! "האם לא שמת לב לאורך כל חייך המשותפים עם ארי בעלי שהוא רק מנצל אותך"?
אל לילי הקורא רוצה להושיט יד לחיבוק חזק, מנחם ומעודד.
אל רייצ'ל לא נמצא כל צידוק להתנהגותה.
הכתיבה מתובלת במילים בספניולית המוסיפות חן לכתיבה ולקריאה.
לגבי סיום הספר אני חלוקה במחשבותיי, אכן הסיום בא ברגע הנכון, אך הוא בא בקלות מדי עבור רייצ'ל, נכון, היא כבר אישה זקנה, אך האם מגיעה לה ההקלה?
הספר מלא עוצמה ורגש, המעבר בין הדמויות נעשה במלאכת מחשבת, שזירת החיים של הגיבורים הראשיים והמשניים מביאים את הקריאה לידי שלמות.
אני ממליצה בחום על קריאת הספר וכמובן גם על הספר הקודם של הסופרת "מלכת היופי של ירושלים" שנמכר כבר למעלה מ- 230.000 עותקים ותורגם לשפות רבות.
קריאה מהנה.
סוניה קטלן
יוני 2019.
תאריך הכנסה לאתר 26/05/2019
עלילת הספר מספרת את סיפורן של שלוש נשים שהינן שלושה דורות במשפחה.
אליה – בחורה צעירה שננטשה על ידי בעלה במדינה זרה, בעת שהשניים שהו בפריז. אליה, שבעלה היה עבורה כל עולמה, קיבלה את נטישתו בצורה מאוד קשה ונכנסה לדיכאון. היא שבה לבית הוריה וגם בחברתם חייה... המשך הביקורת
עלילת הספר מספרת את סיפורן של שלוש נשים שהינן שלושה דורות במשפחה.
אליה – בחורה צעירה שננטשה על ידי בעלה במדינה זרה, בעת שהשניים שהו בפריז. אליה, שבעלה היה עבורה כל עולמה, קיבלה את נטישתו בצורה מאוד קשה ונכנסה לדיכאון. היא שבה לבית הוריה וגם בחברתם חייה לא היו פשוטים. אביה מאז ומתמיד היה מאוד קרוב אליה והרעיף עליה את אהבתו, אך הקשר עם אמה היה מרוחק ומנוכר והאם לא הפגינה חיבה ואכפתיות כלפי בתה שכבר מילדותה לא קראה לה “אמא”, אלא בשמה הפרטי: “לילי”.
לילי – אישה קרה כקרח, כעוסה וקשוחה. הייתה לה ילדות קשה שהותירה בה צלקות נפשיות בלתי ניתנות לאיחוי. בעלה של לילי סגד לה ומילא אחר כל בקשותיה בלי להביע התנגדות, והיא מצידה רדתה בו ומיררה את חייו. יחסיה עם בתה מעולם לא היו טובים, היא מעולם לא הראתה חיבה ואהבה לבתה ולא הייתה כלל נוכחת בחייה כמצופה מאם. לילי הקשיחה את ליבה כלפי כל הסובבים אותה וחיה במרירות רבה.
רחל – כשרחל הייתה צעירה, היא נטשה את בתה, תינוקת בת יומה, מול שער של מנזר בירושלים, בלי להביט לאחור.
שלוש הנשים מתמודדות עם מצבים קשים שהחלישו אותן, פגעו בהן וטלטלו את חייהן, וכל אחת מהן בשעתה, נאבקה על מנת להתגבר על המשברים והקשיים במטרה להצליח לשכוח, ולנסות לסלוח, ועל ידי כך להצליח לאחות את הצלקות והשברים.
האם אליה תצליח להתגבר על שיברון הלב שגרם לה בעלה? האם לילי תפתח את ליבה אל האנשים הסובבים אותה שהינם חלק כה חשוב בחייה? ומה הביא את רחל הצעירה לנטוש את בתה הפעוטה במנזר?
את כל התשובות לשאלות תוכלו למצוא בספר היפהפה והמרגש: “אישה מעבר לים”.
הספר מתאר את תל אביב וירושלים בימים של לפני קום המדינה, תקופת המנדט הבריטי, תקופה קשה עבור היהודים שאם הגעתם ארצה מהגולה, פגשו באזור שסבל מפרעות מצד הערבים. היהודים התקשו להתפרנס והתושבים שסבלו מעוני היה רב. יהודים רבים מצאו את עצמם ברחובות רעבים לפת לחם. מאידך, הבריטים ששלטו באזור, חיו בנוחות, פקדו מידי יום ביומו את המסעדות ובתי הקפה ונהנו מחברתן של צעירות יהודיות שבשביל לשרוד, ירדו לזנות.
עלילת הספר הייתה בעיני נהדרת וסוחפת! הספר כתוב בצורה מעניינת ומרתקת והיה לי מאוד קשה להתנתק ממנו. נהניתי לקרוא את סיפורן של כל אחת מהדמויות. סיפורה של כל אחת מהן נשזרת בסיפורה של האחרת. כל דמות מתמודדת בדרכה עם האירועים והגילויים שפגעו בנפשה, ובמטרה להגיע אל האמת, היא יוצאת למסע אל העבר ובכך, מנסה לרפא את נפשה, במסע הזה היא למדה רבות על עצמה, על משפחתה ושורשיה. אחרי סגירת המעגל, היא משתחררת מהעבר וצועדת בהקלה לאחר פריקת העול, אל עבר העתיד.
שורה תחתונה: ספר עוצמתי, מרגש ועצוב. נהניתי לקרוא וממליצה מאוד!
תאריך הכנסה לאתר 13/05/2019
ספר מקסים, עוצמתי ועמוק שיישאר איתי עוד הרבה זמן. זה לא ספר קל לקריאה ודרושה הרבה סבלנות אבל שווה בהחלט.
הספר איטי, עם המון פרטים, כולל תיאור מחשבות. הסופרת נכנסת לנבכי הנפש של הגיבורות, ממש מעבירה את הדמויות טיפול נפשי שבמהלכו הן לומדות להכיר את עצמן, לרפא... המשך הביקורת
ספר מקסים, עוצמתי ועמוק שיישאר איתי עוד הרבה זמן. זה לא ספר קל לקריאה ודרושה הרבה סבלנות אבל שווה בהחלט.
הספר איטי, עם המון פרטים, כולל תיאור מחשבות. הסופרת נכנסת לנבכי הנפש של הגיבורות, ממש מעבירה את הדמויות טיפול נפשי שבמהלכו הן לומדות להכיר את עצמן, לרפא את הפצעים והמשקעים מהעבר ולנסות לשקם את חייהן המורכבים.
זהו סיפור על שלוש נשים, סבתא, בת ונכדה, במהלך שלושה דורות, כאשר הגורל של האם משפיע על גורלה של הבת וכך הלאה.
סיפור על יחסים בין אימהות לבנות, על אהבה, שנאה, בגידה, אובדן, כאב וסליחה.
הסיפור נע בין פריז, לתל אביב, לירושלים ולבסוף מגיע גם לאנגליה.
אהבתי את הספר הזה יותר מאשר את ספרה הקודם,מלכת היופי של ירושלים, ממליצה בחום!
שלוש גיבורות לסיפור: נכדה, אם, סבתא.
הנכדה – אישה צעירה שבעלה עוזב אותה בבית קפה בפריז כשהיא באה מהארץ לבקרו במהלך עבודתו. בעקבות הפרידה, היא נכנסת לדיכאון עמוק עד כדי חוסר יכולת לתפקד ומדאיגה מאד את הוריה.
האם – יחסיה עם בתה מאד קרים ורחוקים. מאז שבתה זוכרת אותה, אמה הייתה עוזבת את בעלה ואותה ונעלמת לשעות רבות מדי יום ביומו. נראה שאף אחד לא ידע לאן היא הולכת ומדוע. בתה מרגישה שאמה איננה אוהבת אותה ולא אהבה אותה מעולם.
האם גדלה במנזר בירושלים ולא ידעה מי היו הוריה ולמה נטשו אותה. היא איננה יודעת אפילו מהי דתה. היא עברה חיים קשים אבל בסופו של דבר הצליחה למצוא אהבה והתחתנה. אחרי הנישואים שוב גורלה לא שפר עליה והיא עברה אירוע טראומתי שהשאיר לה צלקות לכל החיים. צלקות שהשפיעו בין היתר גם על יחסיה עם בתה.
הסבתא – אישה שזהותה לא ידועה ולכן גם לא ידוע אם היא עדיין בחיים. כשהייתה צעירה השאירה את בתה התינוקת בפתח מנזר בירושלים ונעלמה.
במהלך הסיפור האם והבת חוזרות לעבר ומנסות להבין מה קרה ומדוע. כל אחת מגלה סודות וגילויים מפתיעים מעברה, בעיקר סודות שהסתירה האם מבתה. כל אחת עוברת תהליך נפשי עמוק ומורכב ולומדת להכיר את עצמה ואת חולשותיה. כל אחת מגיעה לתובנות חשובות שיוכלו לעזור לה לתכנן את עתידה ולחיות חיים רגועים יותר.
השליש הראשון של הספר היה איטי וקשה לקריאה אבל בהמשך הספר תפס תאוצה ולא יכולתי להניחו מהיד. החלק האחרון עוסק בתהיות וחקירות אודות הדמות השלישית, הסבתא. דמותה מרתקת והחיפוש אחריה מבחא עמו המון גילויים מפתיעים ומרגשים כך שבסופו של דבר כל אחת מהדמויות מצליחה לסגור מעגל.
המוטיבים המקשרים בין שלוש הדמויות הוא הסליחה והאהבה. ההבנה שצריך לדעת לסלוח, צריך לדעת לשחרר על מנת להמשיך הלאה ושלאהבה יש כוחות אדירים לרפא ולחבק.
האם הבת תצליח לצאת מהדיכאון? מה גרם לאם להתעלם מבתה? איזה סוד היא מסתירה? מיהי הגיבורה השלישית? האם היא עדיין בחיים? למה נטשה את בתה?
תקראו ותגלו.
הסוף מאד מרגש. ספר חזק שיישאר איתי עוד המון זמן. ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 10/05/2019
אליה, לילי ורייצ’ל . נכדה, אמא וסבתא.
שלוש נשים בלתי נשכחות עומדות בלב הרומן המסעיר “אישה מעבר לים”.
אליה, היא אשה צעירה בת 26, הנשואה לארי. בתם של לילי ושאול. מיום היוולדה היא נושאת מטען כבד. כפול.
ארי , שמחשיב את... המשך הביקורת
אליה, לילי ורייצ’ל . נכדה, אמא וסבתא.
שלוש נשים בלתי נשכחות עומדות בלב הרומן המסעיר “אישה מעבר לים”.
אליה, היא אשה צעירה בת 26, הנשואה לארי. בתם של לילי ושאול. מיום היוולדה היא נושאת מטען כבד. כפול.
ארי , שמחשיב את עצמו לסופר, הוא בוהמיין אגוצנטרי, שסממני שנות השבעים של תל אביב הפרועה מאפיינים אותו ואת חבריו . הוא מנהל אורח חיים פרוע והולל, שתייה, סמים ובעיקר הולך בטל. הוא מנסה לכתוב את הספר של חייו ואליה, מקווה להיות המוזה שלו. למענו היא נוטשת את לימודיה באוניברסיטה , מבטלת את עצמה ואת רצונותיה, והופכת להיות עפר לרגליו כשהוא רודה בה, משפיל אותה ומנצל אותה ואת כספי הוריה, עד לאותו רגע שבו הוא מודיע לה שאינו אוהב אותה ,רוצה להתגרש ממנה, ועוזב אותה לבדה בבית קפה בפריז.
השבר של אליה נוראי.
לילי, ננטשה כתינוקת בת יומה בפתח מנזר בירושלים והתחנכה על ברכי הנצרות במנזר. כשהיא מגלה במקרה את יהדותה היא בורחת, חיה ברחובות עד שנאספת ומועברת למוסד חינוכי. חייה במוסד קשים. היא לומדת לא לבטוח באף אחד. לא לדבר עם אף אחד ולשמור את חייה לעצמה. כל חייה היא מנסה להתנתק מהבור השחור שהיה עברה, לא לחשוב עליו, לא לדעת. מיום שנולדה היתה צריכה לשרוד ובתור שורדת היא הכריחה את עצמה לשכוח או לא לחשוב על מה שנודע לה מפי הנזירות. ואין ספק שלשנות נעוריה יש השפעה מכרעת על עתידה והתנהלותה.
רייצ’ל נטשה תינוקת בת יום בליל שלג בפתח מנזר בירושלים. ומאז נעלמו עקבותיה.
הבשארה שקוראת ללילי בקפה אומרת עליה שיש לה “לב שחור משחור והיא נמצאת רחוק מאחורי הים של יפו”.
דמויות נוספות הן שאול בעלה של לילי ואבא של אליה ואלדד.
אלה הם המפתחות לסיפור גועש וסוחף, הלוקח אותנו אל סמטאות הרובע הלטיני בפריז ואל תל אביב של שנות החמישים וגם השבעים, ומחבר בין ירושלים המנדטורית לעיירה ציורית באנגליה.
עיצוב הדמויות הוא אחד הדברים החזקים בספר. יש התייחסות עמוקה לרגשות המורכבים של הגיבורות הראשיות וגם המשניות, שמאפשר לקורא ללוות אותם בעניין. העלילה בוחנת את חייהן של שלשת הנשים באופן חושף ואינטימי, ומתארת איך הן מחפשות את זהותן ואת עצמן, ואת עברן הלוט בערפל. כל אחת מהן עתידה לעבור תהפוכות בחייה, והסיפור קושר ביניהן בחוט דק וסמוי של סיפורים על אהבה ששברה את הלב, וסיפורים על אהבה שלא היתה בה אהבה, ועל המחיר שגובה ה”אין אהבה”, כך שבסופו של דבר מתברר שההיסטוריה חוזרת על עצמה מדור לדור.
כל אחת מהמספרות בספר מגוללת את סיפורה וסיפור משפחתה, בקולה שלה מתוך כנות, כאב עמוק, ואומץ רגשי. וכל אחת מהגיבורות משלבת בקורות חייה , אירועים היסטוריים מתקופתה. ירושלים המנדטורית,סימטאות יפו, מלחמת יום כיפור, נטישה, חיים במנזר, אהבה ובגידה, שכול, חשש מעין רעה ועוד הם חלק מהאירועים המתוארים בספר שקושרים את העבר עם ההווה והעתיד.
אך בעיקר זהו סיפור שעוסק בעוצמה ובמורכבות של יחסי אמהות ובנות , יחסים בין גבר לאישה, יחסים בין בני המשפחה, אהבות ואכזבות .
מערכת היחסים בין אליה ולילי היא אחת ממערכות היחסים הטעונות ביותר בחייהן והיא המקור הן לאהבה העמוקה והן לעמוק שבכעסים, ואפילו לשנאה. למילים שנאמרות , ולאלה שאינן נאמרות יש משקל רב. והאירועים שהן עוברות, מציבות אותן פנים אל פנים מול המציאות, מול האמת, ומאלצות אותן להתעמת עם שאלות מהותיות לגבי מי הן ולמה , ומה טיב היחסים שלהן , גם עם אחרים במשפחה ומחוצה לה, כל זאת כדי לפרוץ מתוך המעגל של אי־הבנה.
“אשה מעבר לים” הוא ספר מרגש, עשיר, עצוב, שמח, מרתק ומעניין אך בעיקר אנושי ונוגע ללב בעת ובעונה אחת. לאורך כל הספר קיימת התחושה של יד שמכוונת בצורה מיומנת ובטוחה את מהלך העלילה. הספר כתוב בצורה נפלאה, הוא זורם, חודר ישר ללב, מלא בתובנות ואינו נותן מנוח עד לסיומו, וגם אחרי.
ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 20/04/2019
בפני כל אמן עומד האתגר והדילמה כיצד מייצרים הצלחה לאחר רב מכר היסטרי. ובוודאי בפני שרית לוי שסיפרה "מלכת היופי לירושלים" הפך להצלחה עצומה, כולל תרגום לשפות רבות, סיורים, הרצאות וכדומה.
והנה חלפו להם שש שנים ויצא הספר החדש "אישה מעבר לים" שעושה רושם שגם הוא יהפוך לספר שרבות ירכשו אותו... המשך הביקורת
בפני כל אמן עומד האתגר והדילמה כיצד מייצרים הצלחה לאחר רב מכר היסטרי. ובוודאי בפני שרית לוי שסיפרה "מלכת היופי לירושלים" הפך להצלחה עצומה, כולל תרגום לשפות רבות, סיורים, הרצאות וכדומה.
והנה חלפו להם שש שנים ויצא הספר החדש "אישה מעבר לים" שעושה רושם שגם הוא יהפוך לספר שרבות ירכשו אותו ויקראו אותו בהנאה גדולה.
שרית ישי לוי יודעת לספר סיפור. אין בזה צל של ספק. רואים שהכתיבה הוא המקצוע שלה והיא לא הגיחה לרגע לכתוב ספר ביכורים והיא גם לא בוגרת אחת מסדנאות הכתיבה שכה פופולריות בזמן האחרון.
יש בספר את כל המרכיבים להצלחה: קריא, קולח, דמויות נשיות עם מערכות יחסים מורכבות, מתח מסוים, ישראליות שורשית, גברים שהם דמויות משנה אבל מהווים תמיכה לעלילה וכל זה מספיק אבל לא עושה את האפקט המצופה שלאחר רב המכר "מלכת היופי לירושלים".
ייתכן ואם הספר הזה היה יוצא כספר ראשון לא ניתן היה להשוות אבל גם אז היו ניכרים בו הפגמים.
והפגמים הם בחזקת "תפסת מרובה לא תפסת". בשביל מה היה צריך להכניס לספר כל כך הרבה אירועים, התרחשויות וסיפורים שמעמיסים על הדמויות, וגורמים לקורא להיות מותש בנקודה מסוימת. אימוץ, מנזר, גבר אלים, מוות של ילד, נתק במשפחה, הלומי קרב, אישה נטושה, מלחמות, קוראות בקפה, רומנים אסורים ועוד ועוד. באמת יש גבול כמה אפשר להכניס בספר אחד בשביל לשמור על רצף קריאה. הספר היה צריך להיות לא יותר מ-300 עמודים ולפחות כמה סיפורי מישנה הייתי דואגת להוציא החוצה בשביל כבוד הדמויות וכבוד הסופרת.
ריצ'ל לילי אליה- שלושת הדמויות הנשיות העיקריות שסוחבות על עצמן את העלילה. סבתא, אימא ונכדה. ולכל אחת הגבר שלה הנוכח וגם הנפקד. הקשר ביניהן הגלוי והסמוי מעניין אך לעיתים הופך להיות בלתי אמין. הן מחפשות את עצמן, את עברן, לאחות את הקרעים עם העבר שלהן כדי ללכת לקראת העתיד שלהן. שאול הבעל של לילי ואבא של איליה הוא גבר חבוט ורמוס- שהסופרת הקצינה את הדמות שלו קצת יותר מדי לטעמי. אלדד בן הזוג הנוכחי של אליה שניצל מהתופת של המלחמה הוא דמות בנאלית וצפויה ביותר. וגם שאר הדמויות הגבריות לא ממש הרשימו אותי.
הייתה לי הרגשה שהספר הוא תסריט בתוכנית של צופית גרנט "אבודים" עם הפומפוזיות של צופית גרנט והרצון שלה להנכיח את עצמה בכל פרק ופרק למרות שעלילת הפרקים חזקה ומשמעותית בפני עצמה.
ומי שמכיר את הביוגרפיה של שרית ישי לוי לא יכול להימנע מקווי הדמיון בספר לאלמנטים מסוימים בחייה.
הספר יככב שבועות רבים ברשימת רבי המכר כי הוא יצא בתקופת חגים, חופשים ונסיעות לחו"ל ואין מתאים ממנו לתקופה כזו.
התמונה על הכריכה "מתכתבת" עם התמונה בסיפרה הקדום של שרית ישי לוי, הסל בתמונה הוא עדות לתקופה בה מסופר הסיפור והיא בהחלט תופסת את העין על השולחן בחנויות הספרים.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|