איך עושים היסטוריה? יוצרים היסטוריה, איך מעבירים מורשת? מתעדים אותה. ונשים לאורך מאות שנים כמעט ולא הופיעו בתיעוד היסטורי כמי שהובילו, יזמו ויצרו דברים, אבל העשורים האחרונים משנים את התמונה וסדרת הספרים החדשה שלהוצאת ארגמן 'עינים פקוחות למדע' מתמקדת בנשים שלקחו חלק בהתפתחות המדעים במספר תחומים.
הספר הראשון בסדרה 'נשים חוקרות ביולוגיה' מנגיש את תחום הביולוגיה לתלמידי הכיתות הנמוכות בבית הספר היסודי בעזרת חמש שאלות שונות מתחום הביולוגיה, כשהתשובה כל אחת מהן נתנה בזכות מחקרה של אישה אחת לאורך ההיסטוריה:
כיצד נולד פרפר? אהבת החרקים של מריה סיבליה מריאן, ילידת המאה ה-17, הובילה אותה למעקב ותיעוד שלהם ולמידע רב ששירת מדענים שנעזרו בהם.
מה זה ביולוגיה?, במאה ה-11 נולדה בגרמניה הילדריד מבינגן שכתבה על רפואה ובילוגיה והפיצה רעיונות שתרמו לבריאות הציבור.
ביולוגיה מונעת מחלות? במאה ה-20 נולדה ג'ין קוק רייט, רופאה שחקרה במעבדה תרופות ויעילותן על תאים שונים כדי למצוא את הטיפול הטוב ביותר למטופליה.
מה הם תאים? לינדה באק, ילידת המאה ה-20 גם היא, זכתה בפרס נובל על גילוי הקולטנים הקיימים על תאי האף והשפעתם על ההדרך בה אנו מריחים.
איך התא יודע מה התפקיד שלו? ברברה מקלינטוק, ילידת המאה ה-20 אף היא, זכתה בפרס נובל על גילוי הגנים הטרנספוזונים - חלקים בי אנ איי אשר אינם גנים ופועלים בדרך מורכבת.
כל שאלה כזו פותחת פתח לעיסוק במושגים שונים מתחום הביולוגיה, אשר מרוכזים יחד בסוף הספר כך שיסייעו לילדים להתמקד בהיבטים המדעיים המופיעים בספר בצורה מסודרת.
בסיום הספר מציעה המחברת לקוראים הצעירים לצאת ולחקור בעצמם את העולם סביב להם ומפרטת להם את הדרך לעשות זאת באמצעיות דוגמא:
למשל, היא מציגה את השאלה: מדוע לפרפרים יש צבעים שונים?
כדי לעשות זאת היא מציינת שיש לעשות תצפית ולבחון את שאלת המחקר.
במידה והתצפית מאשרת את ההשערה יש לעשות ניסוי בו ייבחנו הדברים לעומק כדי לאשר או לסתור את התצפית.
צמד העמודים הבאים מציגים את פניהן של החוקרות השונות שנדונו בספר ומבקש מן הקוראים הצעירים לנסות ולחבר בין התמונה לשם של החוקרת. ומעניק לקוראים הצעירים חוויה חביבה שיש בה סוג של שעשוע המוסיף עניין לעיון וללמידה מן הספר.
הספר צבעוני ולצד המידע העשיר ומרחיב הדעת המצויין בו, מכיל איורים חיים בצבעים עזים, הממחישים את הנושאים הנדונים בצורה בלתי אמצעית.
על אף שהספר מנוקד אנו מאמינים כי הוא מתאים במיוחד לקריאה משותפת עם לילדים חובבי מדע אך לא רק להם, ובהחלט מתאים לגרות את הדימיון והעניין של הילדים במדע בכלל וביולוגיה בפרט.