|
|
|
אני היהודי האחרון |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3437 |
|
|
חיל (יחיאל) רייכמן היה בן 28 כשנשלח לטרבלינקה באוקטובר 1942. הוא וקומץ יהודים נוספים הופרדו עם רדתם מהרכבת משאר הנוסעים, שהובלו היישר לתאי הגז. חיל רייכמן הועסק בתפקידים של ממיין בגדים, ספּר, סבל גוויות ו"דֶנטיסט". ב־2 באוגוסט 1943 השתתף בהתקוממות במחנה המוות ונמלט.
אחרי שבועות רבים של נדודים הסתתר רייכמן אצל חבר בקרבת ורשה. עד שהסתיימה המלחמה הוא הספיק לרשום במחברת את הזוועות שעברו עליו ועל האחרים בעשרת החודשים שהעביר בתופת של טרבלינקה. כתיבתו נעשתה מתוך תחושת דחיפות ומתוך תחושה עמוקה של חובה לתעד את המציאות הבלתי נתפסת.
עם השחרור היה רייכמן אחד מ־57 השורדים מתוך 750 אלף היהודים שהובלו לטרבלינקה לחיסול בתאי הגז. שום מחנה לא הרחיק לכת עד כדי כך בביצוע ההשמדה ההמונית.
אני היהודי האחרון הוא יומן ייחודי שתורגם מיידיש ורואה עתה אור בפעם הראשונה בעברית.
"למרות המכות, הסבל הפיזי, המוסרי והרגשי, שמרו חיל רייכמן וחבריו שניצלו בדרך נס על צלם אנוש וסירבו להיכנע. עדות מבעיתה שחובה לקרוא אותה." רודף הנאצים סרז´ קלרספלד
"מבין כל מה שנכתב על מכונת ההשמדה הנאצית, חיבור זה הוא
המרשים ביותר." ליבּרסיון
חיל (יחיאל) רייכמן, אחד הניצולים הבודדים ממחנה ההשמדה טרבלינקה, שימש עד במשפטי מפקדי המחנה ובמשפטי נאצים אחרים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אני היהודי האחרון - חיל רייכמן
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 20/08/2016
חִיל רייכמן היה בשנות העשרים לחייו כשנכלא במחנה ההשמדה טרבלינקה. מרבית המגורשים למחנה נספו בתאי הגזים מיד עם... המשך הביקורת
חִיל רייכמן היה בשנות העשרים לחייו כשנכלא במחנה ההשמדה טרבלינקה. מרבית המגורשים למחנה נספו בתאי הגזים מיד עם הגיעם אליו, בודדים נבחרו להמשיך לחיות ולשרת ביחידות העבודה, תחת משטר של אלימות סדיסטית. רייכמן היה אחד מהם. בתחילה עמדה תוחלת החיים של האסירים ה"נבחרים" על מספר ימים, שכן רובם נורו על ידי שוביהם ברגע שהראו סימני חולשה. מאוחר יותר הבינו הגרמנים כי התחלופה הגבוהה של האסירים מעכבת את תהליך ההשמדה, ואפשרו להם "להתמקצע" במלאכות הזוועתיות שהוטל עליהם לבצע. באוגוסט 1943 התקוממו האסירים. בתכניתם היה להשתלט על המחנה ולהמלט, אך רק מאתים מתוכם הצליחו לברוח. שבעים מן הנמלטים הצליחו לשרוד עד תום המלחמה. רייכמן היה אחד מהם. לאחר שהצליח לחמוק מן המצוד הנרחב שנהלו הגרמנים, עשה דרכו לורשה, שם מצא מקלט. בעודו מתחבא העלה על הכתב את חוויותיו הטריות. שנים אחר-כך העיד במשפטי טרבלינקה, כולל במשפטו של דמיאניוק.
לצד מפעלי תיעוד מרשימים שהתקיימו בתנאים לא תנאים, הידועים שבהם בגטו ורשה ובגטו קובנה, נותרו מעט מאוד עדויות של יחידים כדוגמת זו שלפנינו, שנכתבו בשעה שהכותבים היו עדיין נתונים בסכנת מוות. לאחרונה פורסם יומנה של ינינה השלס, שנכתב ב-1943 לאחר שחולצה ממחנה הריכוז יאנובסקי. גם רשימותיו של רייכמן המתינו זמן רב לפרסום. רק ב-2009 תורגמו לראשונה מיידיש וראו אור בצרפתית.
רייכמן לא כתב מנקודת הראות של ההיסטוריון. לפעמים טעה בשמות ובמספרים, ואין זה פלא. אסירי טרבלינקה חיו בניתוק מן העולם, וגם בניתוק פנימי אלה מאלה. אסירי המחנה האחד, בו התנהלה ההיערכות להמתה, לא הורשו לבוא במגע עם אסירי המחנה השני, שם היו ממוקמים תאי הגזים, ושם "טופלו" הגופות פעמיים: תחילה נישאו מתאי הגזים אל הבורות, כשבדרך נעקרו שיניהם ונערך חיפוש בגופם, ומאוחר יותר נחפרו מן הבורות והועלו על המוקד, בתהליך שנועד למחוק כל עקבות לרצח. בנסיבות אלה מדהימה ומעוררת הערצה העובדה שהאסירים הצליחו לארגן פעילות מחתרתית. מכל מקום, כתוצאה מכך שרייכמן כתב כתיבה אישית סמוך כל-כך לארועים, הוא הניח הכל גלוי על הנייר, כל גחמה סדיסטית, כל הליך "סטנדרטי", והאווירה המוטרפת והבלתי נתפסת עולה חיה מתוך המלים.
הרוע חסר גבולות, ההתיחסות לרצח כאתגר לוגיסטי בלתי נתפסת, ההכרה כי אין המדובר בארועים נקודתיים אלא במדיניות שהשתלטה על היבשת מזעזעת. השמדת הגופות בטרבלינקה זהה לזו שבפונאר, כפי שתוארה בספרו של אברהם סוצקבר, תהליכי ההטעיה שנועדו לשמור על "שקט תעשיתי" זהים בכל מקום ואתר, וכך גם ניצול היהודים לביצוע המטלות עד כלות כוחותיהם. מה שהצליח לגרמנים במקום אחד, יושם מיד במקומות אחרים.
אין מלים לתאר את הזוועה, אבל חִיל רייכמן הצליח בכל זאת להעביר אל הקורא ולו שמץ מן היסורים שהיו מנת חלקם של יהודי טרבלינקה. חשוב לקרוא.
תאריך הכנסה לאתר 29/01/2015
זהו יומן מצמרר של יחיאל רייכמן, שנשלח לטרבלינקה באוקטובר 1942 כשהיה בן 28. הוא היה אחד מ- 57 השורדים מתוך 750 אלף היהודים שנשלחו לטרבלינקה וחוסלו בתאי הגזים. טרבלינקה שימשה מכונת השמדה המונית במימדים עצומים
רייכמן היה בין אלה שהופרדו עם רדתם מהרכבת... המשך הביקורת
זהו יומן מצמרר של יחיאל רייכמן, שנשלח לטרבלינקה באוקטובר 1942 כשהיה בן 28. הוא היה אחד מ- 57 השורדים מתוך 750 אלף היהודים שנשלחו לטרבלינקה וחוסלו בתאי הגזים. טרבלינקה שימשה מכונת השמדה המונית במימדים עצומים
רייכמן היה בין אלה שהופרדו עם רדתם מהרכבת מאלו שהובלו לתאי הגזים והועסקו בתפקידים שונים כמו ממיין בגדים, מגלח שערות, סוחב גוויות ועוקר שיני זהב. באוגוסט 1943 הוא השתתף במרד בטרבלינקה והצליח להימלט ממחנה ההשמדה.
לדעתי זהו ספר חובה. מובאת לפנינו עדות מצמררת ובלתי נתפסת של שורד שלמרות הקשיים הפיזיים והנפשיים שכבר, הצליח לשמור על צלם אנוש ובעזרת ניסים קטנים שקרו לו נשאר בחיים כדי לספר לנו את הזוועות הנוראיות שאסור לנו לשכוח לעולם.
תאריך הכנסה לאתר 19/04/2013
זהו תיעוד עדותו של חיל רייכמן אשר היה בן 28, כאשר נשלח לטרבלינקה.
סיפורו של חיל מתחיל במילים "הקרונות העצובים נושאים אותי אל המקום הזה. הם באים מכל עבר: ממזרח וממערב, מצפון ומדרום. ביום ובלילה, באביב ובקיץ, בסתיו... המשך הביקורת
זהו תיעוד עדותו של חיל רייכמן אשר היה בן 28, כאשר נשלח לטרבלינקה.
סיפורו של חיל מתחיל במילים "הקרונות העצובים נושאים אותי אל המקום הזה. הם באים מכל עבר: ממזרח וממערב, מצפון ומדרום. ביום ובלילה, באביב ובקיץ, בסתיו ובחורף. המשלוחים מגיעים לכאן ללא דחי, ללא הפסקה, ועם כל יום שחולף, טרבלינקה משגשגת יותר. ככל שהם מתרבים, כך טרבלינקה מוכנה לקלוט אותם.
בעיני רוחי, במשפטים אלו, נדמית טרבלינקה לחיה ענקית, עם פה פעור, אשר גודלת, פורחת וניזונה מאותם המשלוחים, אשר אינם פוסקים לעולם.
אחת הסיבות שמשכו אותי לספר מסוים זה, הוא תיאור תפקידו של ריכמן בטרבלינקה. הוא הועסק כממיין. מיון בגדים, ציוד והנורא מכל, מילא את תפקיד הדנטיסט, אשר עיקר עבודתו היתה לעקור את שיני הזהב מפיהם של הנרצחים, אשר הוצאו מתאי הגזים. תפקיד זה היה גם תפקידו של סבי ז"ל, לפני שהועבר ל"ידיו המיומנות" של מנגלה. סבי היה רופא שיניים. מקצועו זה הקנה לו את ה"מיומנות" הנוראית של איסוף שיני הזהב.
רייכמן היה אחד הניצולים היחידים מטרבלינקה, הוא ועוד 56 ניצולים נוספים, מבין 750,000 היהודים שנרצחו שם בתאי הגזים. ספר זה הוא עדות שהייתו בת 10 החודשים במחנה, לפני שהצליח לברוח, בעקבות מרד במחנה. הוא כתב את עדותו על פיסות נייר שאותן החביא במהלך נדודיו עד הגיעו לאורוגאווי, שם הקים משפחה והמשיך את חייו.
עדותו זו יצאה לאור רק לאחר מותו. להבדיל מניצולים אחרים, הוא לא דיבר על חייו במהלך השואה, עד למשפט דאמניוק הראשון שנערך בארה"ב, ב-1981. הוא העיד כנגד דאמניוק, אשר אותו זיהה כאיוון האיום, אשר היה אחראי להפעלת תאי הגזים בטרבלינקה. הוא הגיע גם לארץ להעיד במהלך המשפט ב-1987. רק לאחר עדותו זו, הוא קיבל הכרה כניצול מפורסם באורווגוואי, אבל הספר יצא לאור רק לאחר מותו.
הספר מזעזע כמו שרק עדות של ניצול שואה יכולה לזעזע. לא יכולה לכתוב "אהבתי", כמו שציינתי בביקורת על "אני מזמין משטרה", אבל כמובן שזהו ספר חובה, חובה לכל יהודי, לכל בן אנוש.
הייתי רוצה לצטט מהספר, קטע שנכתב ע"י וסילי גרוסמן, שהיה כתב צבאי בעיתונים סובייטים, ואסף עדויות של השמדת יהודי ברית המועצות.
"אנחנו נכנסים למחנה, אנחנו דורכים על אדמת טרבלינקה. האדמה מקיאה מתוכה שברי עצמות, שיניים, חפצים אישיים, ניירות. היא מסרבת להיות שותפה לדבר עבירה. חפצים נפלטים מתוך הקרקע המתמוססת, מתוך הפצעים הפעורים עדיין: חולצות מאוכלות למחצה, תחתונים, נעליים, נרתיק סיגרים מעור.............אנחנו ממשיכים לפסוע על האדמה הזו, שצעדייך טובעים בתוכה, לפתע פתאום אנו עוצרים. שיער צפוף, גלי, בגוון נחושת, שיער נערות יפה רמוס.....תכולתו של שק, שק אחד של שיער , מן הסתם נשפכה כאן...."
תאריך הכנסה לאתר 26/03/2013
"רושם בפנקס את קורותיו בעשרת החודשים במחנה.....החיבור הזה שייך אפוא לקבוצת כתבים מצומצמת וייחודית: חיבורים שנכתבו בצל המוות, כשהמלחמה עודנה נמשכת במטרה לשמר את המאורעות הקוראים תיגר על הדמיון."- מההקדמה.
כן, זהו ספר עדות ,עדות חיה ,נדירה ,מיד... המשך הביקורת
"רושם בפנקס את קורותיו בעשרת החודשים במחנה.....החיבור הזה שייך אפוא לקבוצת כתבים מצומצמת וייחודית: חיבורים שנכתבו בצל המוות, כשהמלחמה עודנה נמשכת במטרה לשמר את המאורעות הקוראים תיגר על הדמיון."- מההקדמה.
כן, זהו ספר עדות ,עדות חיה ,נדירה ,מיד ראשונה למה שהתרחש בטרבלינקה :" בית חרושת שניזון מקורבנות אדם"
הספר מתחיל מהמסע בקרון אל עבר מחנה המוות ומתאר את תהליך ההשמדה של היהודים. כמעט אין הסבר מה היה לפני טרבלינקה ולאחריו.
חיל רייכמן מספר הכול בלשון הווה כאילו האירוע מתרחש עכשיו. אין לו אשליות. הם "מתים מעוכבים". נדרשים רק לעבודה הנוראה של נשיאת אלונקות המתים, שליפת שיני הזהב, גזיזת שער הנשים ההולכות למות- עבודה שיכולה לגרום לאבוד השפיות ואיבוד הרצון לחיות. ואומנם רבים מעובדי הכפייה היהודיים תלו את עצמם במהלך הלילות. את הגרמנים הוא מכנה רוצחים לאורך כל הספר.
חיל רייכמן ניצל מהתופת בזכות תושייה, נחישות, אומץ לב וגם הרבה מזל.
במסע שערכתי בפולין ביקרתי גם בטרבלינקה, שם נרצחו כל בני משפחת הורי. לא נשאר דבר שימחיש את הזוועה שהייתה שם. אך הייתי גם במאידנק ושם נשאר הכול כשהיה,כולל תאי הגזים. בספר עדות מזעזע זה מחזיר הניצול חיל רייכמן את מחנה המוות לחיים כי:" כן, נשארתי בחיים כדי להעיד על בית המטבחים הענק שנקרא טרבלינקה." ואכן, זו עדות יוצאת דופן ונדירה וקשה לעיכול כי כמעט לא נשארו בחיים עדים שראו את הכול ויספרו בפרוטרוט כזה את מהלך ההשמדה.
זהו ספר שקשה מאוד לקרוא.הוא קורע לב .קראתי ובכיתי. כל כך מזעזע...ולהאמין שבני אדם מסוגלים לרוע כזה....קשה. לא יכולתי לקרוא ברצף. עשיתי פסקי זמן ארוכים כדי להירגע אך לחיל לא היו פסקי זמן כאלה. הוא נשא את טרבלינקה עשרה חודשים רצופים עד שהחליטו הוא וחבריו למרוד ולצאת לחופשי.הוא אף הקים משפחה אך טרבלינקה נשארה בנפשו לנצח.
הסיום שלי מקורו בהקדמה: "חריפותו של התיאור ובוטותו,והברוטאליות של סיפור נטול כל סטריאוטיפ". כה נכון. כה נורא.
מצד אחד זהו ספר חובה. מצד שני- קשה רגשית לקריאה.
המלצות נוספות
" למרות המכות, הסבל הפיזי, המוסרי והרגשי, שמרו חיל רייכמן וחבריו שניצלו בדרך נס על צלם אנוש וסירבו להיכנע. עדות מבעיתה שחובה לקרוא אותה." רודף הנאצים סרז´ קלרספלד
"מבין כל מה שנכתב על מכונת ההשמדה הנאצית, חיבור זה הוא המרשים ביותר." ליבּרסיון
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|