|
|
|
דיר יאסין : סוף המיתוס |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1789 |
|
|
מה קרה בדיר יאסין בבוקר 9 באפריל, שנת 1948?
על מקצת העובדות אין מחלוקת: בבוקר זה תקפו ארגוני המחתרת היהודיים אצ"ל ולח"י את הכפר הערבי דיר יאסין, ממערב לירושלים. בבוקר זה נהרגו בכפר תושבים רבים. בבוקר זה התרחש אירוע דרמטי שהפך לאבן דרך, לסמל, למותג.
אבל על עובדות רבות עדיין יש מחלוקת: האם התוקפים ביצעו טבח בכפר? כך טענו הערבים, כך טענו אנשי ארגון ה"הגנה", וכך נכתב בדיווחים רבים בעולם. האם זה היה קרב לגיטימי, שהסתיים במותם הבלתי נמנע של אזרחים? כך טענו אנשי אצ"ל ולח"י.
דיר יאסין: סוף המיתוס הוא הספר שאמור לשים קץ למחלוקת. זהו תיעוד עוצר נשימה בפרטנותו הדייקנית של מה שהתחולל בדיר יאסין, דקה אחר דקה, ירייה אחר ירייה, פיצוץ אחר פיצוץ. וכן, גם הרוג אחר הרוג.
בתחקירו המקיף שתוצאתו היא סיפור בלשי מאלף, פרופ׳ אליעזר טאובר למד להכיר את כולם. כל אחד מהלוחמים. כל אחד מהרוגי הכפר. הוא השווה עדות לעדות, גרסה לגרסה, מקור למקור, מספר למספר. הוא גילה במפתיע שאין פער גדול בין עדויות הלוחמים היהודים לבין עדויות הניצולים הערבים. ואז הוא לקח את כל אלה וארג אותם לתמונה בהירה של אחד הימים הדרמטיים ביותר בתולדות היחסים בין יהודים וערבים בארץ ישראל.
הנה, ערפל המלחמה מתפוגג. דיר יאסין נפרש לעינינו בבוקר קשה, בחודש אפריל.
***
פרופ' אליעזר טאובר הוא מומחה בעל שם לצמיחתן של התנועות הלאומיות הערביות, הקמתן של מדינות ערב המודרניות וראשיתו של הסכסוך הישראלי-ערבי, ופרסם ספרים ומאמרים רבים בנושאים אלה.
פרופ' טאובר ייסד את המחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר אילן ועמד בראשה שנים רבות, וכן שימש דיקן הפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטה זו.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
דיר יאסין : סוף המיתוס - אליעזר טאובר פרופ'
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 04/07/2019
בבוקר 8 באפריל 1948 נכנסו כוחות אצ"ל ולח"י לכפר דיר יאסין, שלושה קילומטרים מהקסטל, קילומטר מגבעת שאול. נדמה שזו העובדה היחידה שכולם מסכימים עליה, כי מכאן ואילך פרשת דיר יאסין מתוארת באופנים שונים, הנעים בקשת שבין אכזריות ברוטלית כלפי כפר שוחר שלום לקרב לגיטימי מול ישוב עוין. אליעזר טאובר נבר בכל... המשך הביקורת
בבוקר 8 באפריל 1948 נכנסו כוחות אצ"ל ולח"י לכפר דיר יאסין, שלושה קילומטרים מהקסטל, קילומטר מגבעת שאול. נדמה שזו העובדה היחידה שכולם מסכימים עליה, כי מכאן ואילך פרשת דיר יאסין מתוארת באופנים שונים, הנעים בקשת שבין אכזריות ברוטלית כלפי כפר שוחר שלום לקרב לגיטימי מול ישוב עוין. אליעזר טאובר נבר בכל מסמך, וצירף זה לזה כל בדל מידע, כדי לגלות מה קרה שם באמת. כמאה ועשרים עמודים, כשליש מן הספר, מפרטים את המקורות עליהם נסמך כל נתון המוצג בו.
כל צד מן המעורבים בקרב ובתוצאותיו גיבש לעצמו גרסה, המושפעת מן האינטרסים שלו באותה תקופה, מתפיסת עולמו, ומן המטרות שביקש להשיג לאורך זמן, וטאובר דן בכולן. במפתיע, ואולי לא, תיאוריהם של הניצולים ושל הלוחמים תואמים למדי, שהרי הם נכחו במקום. את תיאורי הזוועה סיפקו אלה שלא היו שם בפועל.
לוחמי אצ"ל ולח"י, שהיו בלתי מיומנים בלחימה מבית לבית, ביקשו לכבוש את הכפר כדי ליצור רצף יהודי ממערב לירושלים, וכדי למנוע מן הכפר להפריע לתנועה אל העיר. הכיבוש תואם עם דוד שאלתיאל, מפקד ההגנה בירושלים, שמאוחר יותר טען שנאלץ לאשר את הפעולה משום שמפקדי שני הארגונים התעקשו עליה, וסירבו להשתתף בקרב על הקסטל כפי שהציע להם (לעומת זאת, בית המשפט קבע, ב-1951, שההגנה עצמה התכוונה לכבוש את הכפר, והכיר בקרב על דיר יאסין כקרב לגיטימי במלחמת השחרור). על כוונתם של הארגונים לכבוש ולא לטבוח תעיד העובדה שהביאו איתם רכב נושא רמקול, כדי להזהיר את התושבים מפני הקרב ולאפשר להם לברוח. מנחם בגין, מפקד האצ"ל, הורה מפורשות להמנע משפיכות דמים מיותרת ולפעול לפי כללי אמנת ז'נבה. שבע-מאות מתוך כאלף התושבים אכן נמלטו וניצלו (מחזיקי גרסת הטבח טוענים שגם אם לא היה מתוכנן טבח, הוא היה לפחות ספונטני). הלוחמים לא צפו את ההתנגדות שקידמה את פניהם, ומן הצד השני המגינים לא צפו את התעקשותם של התוקפים לכבוש את הכפר. התוקפים התקדמו בית אחר בית, תחת אש המגינים מן העמדות שעל הגגות, כשהם משליכים רימונים אל תוך הבתים כדי לנטרל התנגדות. מרבית ההרוגים בכפר מצאו כך את מותם, וביניהם נשים וילדים, שרובם לא נטלו חלק פעיל בקרב. כוחות אצ"ל ולח"י תוגברו על ידי אנשי הפלמ"ח, בעוד תושבי המקום לא קיבלו עזרה מבחוץ למרות בקשותיהם, וכך הושלם כיבושו של הכפר. כמאה מתושבי דיר יאסין נהרגו. כמאתים נלקחו בשבי, והוסעו לירושלים המזרחית, שם שוחררו.
חוסיין אלח'אלדי, מזכיר הועד הערבי העליון, החליט לנצל את תוצאות הקרב לצרכי תעמולה, כדי שתיאורי הזוועה ימריצו את מדינות ערב לבוא לעזרת ערביי ארץ ישראל. אלח'אלדי האמין באמת שמספר ההרוגים עמד על מאתים וחמישים, אך טען כי מותם בא להם באותן שיטות בהן השתמשו הנאצים כנגד היהודים, ומנה בין ההרוגים עשרות נשים הרות ומיניקות. סיפורי אונס, שלא היו ולא נבראו, גרמו לתוצאה שההנהגה הערבית לא חזתה: ערביי ארץ ישראל היו מוכנים להלחם על בתיהם, אך כשהדברים נגעו לכבודן של נשותיהם ושל בנותיהם הם העדיפו להסתלק. טאובר סבור כי פרשת דיר יאסין היתה גורם משמעותי בבריחה ההמונית מן הארץ. תיאורי הזוועה קיבלו חיזוק גם מן הצד היהודי, שכן אנשי ההגנה והנהגת הישוב ביקשו לבדל את עצמם מן הפורשים. עלו טענות לפיהן אנשים הועמדו אל הקיר ונורו – ככל הנראה היה מקרה יחיד שבו חייל ירה על דעת עצמו בבני משפחה שהוצאו מביתם, כנקמה על פציעתו הקשה של חברו. לטענות על הבאת השבויים למחצבה והריגתם שם אין כל ביסוס. כך גם למקרי האונס שלא קרו. המפליגים בדמיונם הרחיקו על כדי עלילה על הלוחמים לפיה הימרו על מינם של עוברים, ושיספו את בטנן של האמהות כדי לקבוע מי הזוכה בהימור. על טענה אחת אין עוררין: הלוחמים בזזו את הכפר, ולפני ששחררו את השבויים לקחו מהם את כל חפצי הערך שלהם.
אחד ממובילי גרסת הטבח היה מאיר פעיל, שכלל לא נכח בכפר בעת הקרב. פעיל, שבאחד מתפקידיו היה מפקד היחידה שפעלה נגד הפורשים, הגיע לדיר יאסין לפנות ערב, מלווה בצלם. כל טענותיו על הוכחות לטבח, בהן חזה במו עיניו, הוכחשו על ידי בן לוויתו. זה לא הפריע לו לפתח את הסיפור כל חייו, ולהוסיף לו פרטים. מדהים אותי כל פעם מחדש להווכח עד כמה טינות ישנות, משני הצדדים, עדיין חיות ובוערות עשורים אחרי הארועים.
אליעזר טאובר עשה עבודה יסודית, ולדעתי משכנעת, בהפרדת העובדות מן המיתוס. ביקורות על הספר נעות, כצפוי וכנהוג במקומותינו, בין שבחים להאשמה בהתאמת ההיסטוריה לאג'נדה פרטית.
"דיר יאסין – סוף המיתוס" הוא ספר מחקרי ויורד לפרטים, אך הוא כתוב בשטף ובבהירות ונקרא כפרוזה תיעודית. מעניין ומומלץ.
תאריך הכנסה לאתר 26/09/2017
כך כותבים היסטוריה מאוזנת
האתגר עמו מתמודד כל הסטוריון הוא לכתוב את ההסטוריה כפי שהתרחשה במציאות. המטרה הזו, הנשמעת פשוטה כל כך, הופכת למורכבת מאד בהתחשב בעובדה שלכל אחד מאיתנו נקודת מבט שונה על המאורעות... המשך הביקורת
כך כותבים היסטוריה מאוזנת
האתגר עמו מתמודד כל הסטוריון הוא לכתוב את ההסטוריה כפי שהתרחשה במציאות. המטרה הזו, הנשמעת פשוטה כל כך, הופכת למורכבת מאד בהתחשב בעובדה שלכל אחד מאיתנו נקודת מבט שונה על המאורעות ודרך ייחודית לתאר אותם "כפי שבאמת קרו". היא הופכת כמעט לבלתי אפשרית כאשר מדובר באירועים מכוננים, עמוסי רגשות ומוכווני אג'נדה של אלו המתארים אותם.
כיבוש דיר יאסין על ידי כוחות המגן היהודיים ב 9/4/1948 היוותה דוגמא קיצונית לאירוע בו במשך למעלה מ 70 שנה , התפרסמו תחקירים מוטים משני הצדדים שתיארו את הקרב בהתאם להשקפת עולמם של החוקרים או של הפולציסטיקנים או הפוליטיקאים: כטבח אכזרי , כפי שתוארו האירועים מהצד הערבי, האנגלי או מתומכיהם, או כקרב קשה , ראשון מסוגו בו לראשונה במלחמת השחרור תקפו לוחמים יהודיים כפר ערבי המצוי בקירבת יישובים יהודיים, במטרה להחזיק בו, לאחר לחימה עיקשת ובמחיר כבד של הרוגים ופצועים.
70 שנה גועש הפולמוס הזה, במאמרים בספרות מקצועית, בבולי דאר של כל מדינות ערב המציינות מדי שנה ב 9 באפריל את "יום דיר יאסין" בככרות ושמות רחובות או פעולות טרור של הארגונים הפלסטינאים, ועד למחקרים של חוקרים מערביים דוגמת צמד הסופרים קולינס ולאפייר בספרם רב המכר "ירושלים ירושלים".
ספרו של הפרופסור אליעזר טאובר מאוניברסיטת בר אילן איננו "עוד ספר אחד" הבא לנסות ולחדש משהו באותה פרשה עמוסה לעייפה. הספר, פרי מחקר יסודי וממושך בא לנסות ולשים סוף לפולמוס שהתפתח מסביבה.
הוא מנסה לעמוד באתגר ולמצוא את הדברים "כפי שקרו באמת".
היה זה נסיון לגמרי לא פשוט בעידן הפוסט מודרני בו האמת ההסטורית הפכה כבר מזמן ל"נראטיב" וה"נראטיב" בגלגולו החדש ל"פייק ניוז".
ספרו של טאובר, מנסה למצוא את האמת הישנה והטובה ולשם כך באופן מפתיע מאד מעמת אלו עם אלו קודם כל את עדויות אלו שהיו שם: הלוחמים היהודיים לעומת הפלאחים הערבים תושבי דיר יאסין.
כדי לעמוד במשימה הזו, עבר הוא על מאות מקורות משני הצדדים, במאמץ להפריד את המוץ מהתבן. הוא ניסה בזהירות ובסבלנות להשוות את המקורות ודרכם להגיע לאמת. כך לדוגמא, לא פחות מארבע עשרה מקורות ערביים, הושוו זה לזה רק בכדי להשיב על השאלה הבסיסית כמה הרוגים ופצועים סיימו את חייהם בצד הערבי של אותו קרב. (101 כפי הנראה, פחות מחצי מ 254 , המספר הראשוני שהוזכר ב 1948 ). הוא מצליח למצוא את נסיבות צמיחתם של סיפורי הזוועה (אונס, רצח המוני במחצבות הכפר, התעללות בשבויים.). סיפורים , שמקורם במנהיגים ערביים ובאופן מוזר גם בישראליים המחפשים הזדמנות להפרע מאויביהם הפוליטיים "הפורשים" ולהציגם כפראי אדם וכרוצחים חסרי לב.
את כל הפרוייקט האדיר הזה, הצליח המחבר לדחוס אל 220 עמודים בלבד . הסיפור מפורט וקריא מאד אך לא טרחני , והחשוב מכל קיים בו הריחוק הכמעט בלתי אפשרי שבין אג'נדה או אמונה של מחבר ובין העובדות היבשות. עובדות יבשות, אותן הצליח המחבר להפוך למרתקות . עובדות שבעזרתן, מצליח הוא לפתור את התעלומה בדרך מפתיעה מאד: מתברר שהגרסאות של שני הצדדים כמעט חופפות במדוייק. מסתבר שמי שהיה שם, דיווח בדרך כלל סיפר את הסיפור האמיתי . סיפורים שדמו מאד זה לזה בין אם סופרו על ידי לוחמי האצ"ל והלח"י שלחמו בכפר (בסיוע יותר מסימלי של אחיהם לוחמי "ההגנה" והגדוד הרביעי של הפלמ"ח ) ובין אם סופרו על ידי אנשי ונשות הכפר שמילטו את נפשם מהקרב. טאובר, מצליח לגלות את ה"נוסחה" למה שבדיוק קרה שם: אי הבנה.
הערבים, היו משוכנעים כי בדומה לקרבות במהלך מחצית השנה האחרונה מדובר בפשיטה בלבד , היהודים יסתפקו בפיצוץ מספר בתים וייסוגו. לכן, נותרו הם בביתם מבלי לדעת כי המטרה בדיר יאסין הייתה הפעם לכבוש את הכפר. כתוצאה מכך, נלחמו הם עד הסוף.
כוחות האצ"ל והלח"י מצידם לא חיכו להתנגדות מול אויב הנלחם על חייו. כלוחמי מחתרת, לא היו הם מיומנים בלחימה סדירה בכלל ובלחימת שטח בנוי מבית לבית בפרט . התוצאה הייתה בסיום הקרב, שאחד מכל ארבעה לוחמים יהודיים נפגע בקרב.
עם תום הקרב, החלה מפולת השלגים האדירה של חרושת השמועות, סיפורי הזוועה, הדיפלומטיה, ומעל הכל מנוסה מבוהלת של עם שלם.
דיר יאסין, הייתה לדברי כל הצדדים אחת מהסיבות המכריעות להולדתה של הפליטות הפלסטינית.
על כל אלו, מצליח פרופסור טאובר ביצירה יוצאת דופן הן מבחינת עושרה והן מבחינת יושרה לטקסט מכונן לכל אוהב דעת. טקסט המלמד כיצד ניתן לכתוב נכון הסטוריה צבאית בלי מורא ובלי משוא פנים.
תאריך הכנסה לאתר 05/09/2017
דיר יאסין כרשמון מזרח תיכוני
מאיר פעיל, היה המורה שלי להיסטוריה צבאית, במסגרת הקורס שלו יצאנו לסיור מורשת קרבות, ללטרון, ולהפתעתי לדיר יאסין. שם עמד מאיר מול שרדי בתי הכפר וסיפר על כיבושו, על ידי לוחמי האצ"ל והלח"י. "הלוחמים ערכו טבח בתושבי הכפר,"... המשך הביקורת
דיר יאסין כרשמון מזרח תיכוני
מאיר פעיל, היה המורה שלי להיסטוריה צבאית, במסגרת הקורס שלו יצאנו לסיור מורשת קרבות, ללטרון, ולהפתעתי לדיר יאסין. שם עמד מאיר מול שרדי בתי הכפר וסיפר על כיבושו, על ידי לוחמי האצ"ל והלח"י. "הלוחמים ערכו טבח בתושבי הכפר," הוא הודיע נחרצות, "אני הייתי הצופה מטעם ההגנה, בכדי לבחון את יכולתם הצבאית של לוחמי המחתרות וראיתי את הכל במו עיני".
שנים האמנתי למאיר, המרצה האנרגטי, שהגדיר את עצמו כאיש ערכי. ולכן כשיצא הספר, דיר יאסין סוף המיתוס, של אליעזר טאובר, לא האמנתי שאפשרי לטעון טענה שהיא שונה לחלוטין מזאת של מאיר שהיה במקום, ולכן נגשתי לקריאת הספר עם סימני שאלה רבים, לגבי המיתוסים שאני אישית האמנתי בהם.
בבוקר 9 באפריל 1948 לוחמי האצ"ל והלח"י, יצאו לכבוש את הכפר הערבי דיר יאסין הסמוך לירושלים. התקופה היא מלחמת השחרור, חודש לפני שהברטים עזבו את הארץ. באותו היום מתבצע אחד מהמבצעים הגדולים של ההגנה, מבצע נחשון, שיועד לשחרר את הדרך לירושלים.
מה קרה באמת בדיר יאסין, שנחרטה בתודעת הסכסוך הערבי יהודי, כמיתוס מכונן, האם היה שם באמת טבח נורא, כפי שטענו פעיל ואחרים, האם אירוע דיר יאסין משמעותי לתופעת הפליטים?
הערבים טענו שהיהודים ביצעו טבח המוני בתושבי הכפר, טענה שהיהודים טענו בעצמם, באמצעות הגרסה הרשמית של ההגנה ומוסדות הישוב. האצ"ל והלח"י עצמם טענו לריבוי מספר הנפגעים הערבים בפעולה. מפתיעה ההסכמה היהודית עם הערבית בקיומו של הטבח, וקבלת מספרי הנפגעים הרבים, אבל עוד מעט נבין את האבסורד.
הדעות בקרב החוקרים, על קיום טבח בדיר יאסין חלוקות, בני מוריס, לארי קולינס ודומיניק לאפייר, מצדדים בקיום טבח. יואב גלבר, פחות נחרץ וטוען לפער בין האופן שבו הוצג הטבח, למציאות שהייתה שונה. אורי מילשטיין טוען שהטבח, הוא עלילת דם שהעליל השמאל הציוני על הימין. אליעזר טאובר, לא מחדש דבר, בטענה שהוא מעלה, לפיה לא היה טבח בדיר יאסין ולכן למיתוס אין הצדקה. אם כן מה מייחד את מחקרו של טאובר?
טאובר, מציג מחקר יסודי, היורד לרמת רזולוציה של כל אחד מההרוגים, במחקר המשלב מתודה כמותית מעניינת, והצלבת מקורות יהודים וערבים, מה שיוצר רושם, כי טאובר מכיר אישית כל לוחם והרוג משני הצדדים. אך דווקא במחקר של טאובר המאוד יסודי, טמונה חולשתו, באופן שמיון ההרוגים מתבצע באמצעות שתי קטגוריות, אלו שנהרגו במהלך הלחימה, ואלו שנהרגו אחריה. מיון שהוא כמו גבינת שוויצרית, מלאה בחורים, הנובעים מההנחה לפיה, את ההרוגים במהלך הלחימה, נכון לסווג כמי שנהרג כתוצאה מפעולה מלחמתית נטולת אלמנט טבח. אני חושב אחרת, חלקם של הלוחמים לקח את הלחימה רחוק יותר מידי, ובעת הכניסה לבתים, נזרקו רימונים גם ללא צורך, ובהמשך ירי על חפים מפשע. זהו תחום אפור ובעייתי. דעתי נסמכת על קריאת תרגום מקורות ערבים, עדויות הלוחמים, מכתב לוחם לח"י שטען במפורש לביצוע הרג חפים מפשע, ועל התרשמות הצוותים הרפואיים שבחנו את הגופות, והגיעו למסקנה שהירי באזרחים לא לוחמים בוצע מטווח קרוב. גם אם בוצע טבח, עדיין מדובר בהיקפים קטנים ולא מאורגנים, כפי שנטען במיתוס דיר יאסין.
החלק המגובש והמעניין במחקרו של טאובר, הוא באופן בו הוא חושף ומציג את יחסי הגומלין בין האצ"ל והלח"י, עם ההגנה זמן מה לפני קום המדינה. לאצ"ל והלח"י הייתה אג'נדה משלהם, לבצע פעולות שימנעו את החלוקה, עליה הסכימו מוסדות הישוב. ולכן הם סרבו לשתף פעולה במבצע נחשון, להסרת המצור על ירושלים ובקשו לבצע פעולה ללא קשר למאמץ המרכזי, כביטוי לאי קבלת מרות מההגנה, למרות שבקרב על הקסטל היעד עבר מיד ליד, מצב שסיכן את המבצע וירושלים.
במחקרו של טאובר, קיימת החמצה נוספת, אין בו תיאור ברור לאופן בו נוצר והתקבע מיתוס דיר יאסין בסכסוך הישראלי ערבי, והאופן בו הוא שרת את האינטרסים של כל הצדדים.
לוחמי האצ"ל נקבו במספר קורבנות של 254, כפול מהמספר האמתי, במטרה להאדיר את כוחם, על ידי יצירת ספין, כמו כן באמצעותו להרתיעה ולהפחיד את הערבים, בכדי לגרום להם לברוח מישובים נוספים (אין ספק שבכך הצליחו). בפועל הם איבדו את הלגיטימיות בעיני הישוב.
ההגנה, ובמיוחד גורמים אינטרסנטיים בשמאל, כמו מאיר פעיל, ובראש השרשרת, כנראה גם בן גוריון ששאף לפרק את הגופים העצמאים, מצאו בטבח גורם מסייע להצגת חוסר הלגיטימיות של ארגוני הפורשים שהביאה בהמשך להחלטה לירי על אלטלנה, פעולה שנויה במחלוקת.
ומה רצו הערבים, ללכד את הישוב הערבי תחת איום, שהנה באים היהודים לטבוח את הערבים, לאנוס את נשותיהם, לחלל את גופותיהם (שני מרכבים שלא קרו בדיר יאסין), שנאה שתגבש את הישוב הערבי, ותגייס את מדינות ערב לסכסוך. בפועל הערבים נתקפו בחרדה, ונמלטו מחלק מהכפרים ללא קרב. למעשה דיר יאסין הייתה נשק פסיכולוגי שפעל לטובת היהודים.
בבניית מיתוס דיר יאסין, יש חלק למורה שלי, מאיר פעיל. הוא היגיע למקום לאחר סיום הלחימה, בשעה 16:00, ולא כפי שטען. לא ברור מי בקש ממנו להגיע למקום. זמן מה קודם לקרב, הוא היה ביחידה, שעסקה בפיקוח על הפורשים, מכאן גישתו השלילית אליהם. הוא פנה למרדכי גיחון, קצין מודיעין בהגנה, ובקש ממנו לעשות מעשה ציוני ולפברק את הדו"ח שלו, מה שפעיל עשה בעדותו. הכעס שלי על פעיל הוא בכך שכעבור שנים רבות, הוא ניסה לשווק לי, בהצלחה רבה את גרסתו הבעייתית. הכרה מאוחרת במעשה גרמה לי לשנות את הערכה שלי לפעיל כהיסטוריון ומחנך.
טואבר, מציג מתודה מחקרית מעניינת, אך גם משעממת לקורא הסביר, הוא מנסה לטפס על עץ גבוה ולטעון שלמיתוס אין בסיס עובדתי. המציאות הנוכחית מעידה, שתוצאה של קרב היא דבר אחד ותודעה או נרטיב המתקבעים לאחר הקרב הם דבר שונה לחלוטין. חוזקו של הספר היא בתיאור יחסי הגומלין בין האצ"ל הלח"י וההגנה, אך בכך הוא לא מחדש בייחס לקודמיו, הוא לא מסביר את דיר יאסין כאירוע מכונן ומכאן גם שאינו משכנע בתזה היומרנית שלו.
תאריך הכנסה לאתר 06/08/2017
בתיכון היה לי מורה להיסטוריה בשם ד"ר אגסי. איש רחב אופקים ורב ידע. שלושה דברים הבדילו אותו משאר המורים בבית הספר. ראשית הוא היה דוקטור, ולא איזה גננת שעם הזמן עלתה לגדולה ונעשתה מורה, כי היה לה פנקס אדום של ההסתדרות. שנית, כל השנה, גם בימיי הקיץ החמים, היה בא לבית הספר עם חליפה ועניבת... המשך הביקורת
בתיכון היה לי מורה להיסטוריה בשם ד"ר אגסי. איש רחב אופקים ורב ידע. שלושה דברים הבדילו אותו משאר המורים בבית הספר. ראשית הוא היה דוקטור, ולא איזה גננת שעם הזמן עלתה לגדולה ונעשתה מורה, כי היה לה פנקס אדום של ההסתדרות. שנית, כל השנה, גם בימיי הקיץ החמים, היה בא לבית הספר עם חליפה ועניבת 'פפיון'. ושלישית – כמעט תמיד פתח את שיעוריו בשאלת מחץ, כדיי לאתגר את התלמידים המשועממים, והדבילים, לטעמו. זכורני שבוקר אחד, כשלמדנו על הקתולים והפרוטסטנטים באירופה, הוא נכנס לכיתה, נעמד מולנו, הניף ידיו באוויר ואמר בפאתוס : "המלכה אליזבט הראשונה הייתה ווירגונד". ובזמן שכולנו הבטנו בו פעורי פה, פחות בגלל אליזבט ויותר בגלל המילה ווירגונד, הוא חייך חיוך ממזרי ואמר, אהה אתם לא מכירים את המילה הזאת, אז אני אמלא לכם את החללים החסרים, המילה ווירגונד, פרושה בתולה.
אז למי מכם שלא שמע מהי 'פרשיית דיר יאסין', הספר הזה בהחלט ימלא את החלל החסר. כי חללים זה שם הסיפור. יש אומרים שהיו שם 101, ויש המפליגים במספר 2000 ואף למעלה מזה. ועל מספר החללים, ושאר זוועות שלכאורה התרחשו בכפר, צמח 'המיתוס של דיר יאסין'. מיתוס שהשפיע על מהלכיי מלחמת השחרור בירושלים ובארץ כולה. מיתוס שמזין את הנרטיב הפלסטינאי עד עצם ימים אלו.
דיר יאסין היה כפר ערבי ששכן איזה קילומטר מדרום מערב לקריית שאול בהרי ירושלים.
היו בו 1000 תושבים בערך, מאוגדים ב 3 חמולות, אלו התגוררו ב 144 בתים, רובם עשויים מאבן, שסמטאות צרות מחברות ביניהם. לרוב הבתים היו דלתות כניסה ממתכת וחלונות ברזל מסורגים, דבר שתהיה לו משמעות כבדת משקל בהתנהלות הקרב, כפי שיתברר בהמשך. עד תחילת המאה ה19 היו רוב התושבים חקלאים, עם התגברות תנופת ההתיישבות בירושלים, החלו לפעול בכפר מספר מחצבות אבן שספקו חומריי גלם לבתים שנבנו בירושלים היהודית, דבר ששיפר את מצבם הכלכלי של תושביו.
הכפר נחשב לכפר של פורעים, שלא החמיצו כל הזדמנות, לתקוף את רוממה, גבעת שאול, בית הכרם, יפה נוף ושאר שכונות ספר יהודיות .
בתחילת שנת 1948, הגיעה הנהגת ה'הגנה' בירושלים להסכם הבנות עם ארגוניי הפורשים, האצ"ל והלח"י שיצאו מהמחתרת (להלן 'האירגונים'), בדבר פתיחת חזית שנייה, שתקל על ההגנה במאמץ המלחמתי העיקרי שלה בעת ההיא – פריצת המצור הערבי על הדרך לירושלים (מבצע 'נחשון'). והארגונים, לאחר הערכת מצב בחרו בכפר דיר יאסין כיעד ראשון להתקפה.
רוב החוקרים תמימי דעים, ש'האירגונים' הצטרפו למאמץ המלחמתי הכולל, לא מאהבת מרדכי, כי ביניהם ובין 'ההגנה' שררה משטמה עזה, אלא כדי לטרפד את תכנית החלוקה של האו"ם מכ"ט בנובמבר 1947. בתכנית בה תמכה הנהגת הישוב בראשות בן גוריון, נקבע, שממערב לירדן יוקמו שתי מדינות יהודית וערבית ושירושלים תוכרז כשטח בין לאומי לעשר שנים, ובתום מועד זה יוחלט על גורלה במשאל עם. הכיבוש האלים של כפר זה, בא לשרת את מטרתם זו.
בשעות הבוקר המוקדמות של 9.4.1948, יצאו כוחות של האצ"ל והלח"י, בתנועת מלקחיים, לכבוש את דיר יאסין. חוסר הניסיון של הלוחמים במלחמה בשטח בנוי, תקלות בהפעלת כליי הנשק וצלפים שישבו על גגות הבתים והמטירו אש מדויקת על הכוח, גרמו להתקפה להתנהל בעצלתיים. כרוז דובר ערבית קרא ברמקולים, לתושבי הכפר להיכנע, אבל הם הסתגרו בבתי האבן מאחוריי דלתות המתכת הכבדות וסרבו לצאת. ואז, הוחלט לפרוץ לבתים בעזרת חומרי נפץ: הלוחמים השתמשו באצבעות ג'יליגנייט, כדיי 'להעיף' את הדלתות, אחר כך השליכו תרמילים עם חומריי נפץ ורימונים, לתוך הבתים, ואז פרצו פנימה וירו בכל מה שזז. ושם מתחת לערמות המתים זזו רק הגוססים והפצועים
כשהגיעו כוחות ההגנה ועיתונאים זרים למקום, לא נותר להם אל לספור את הגופות המוטלות בבתים המפוצצים, ברחובות ובמחצבות ולבנות עליהם את הנראטיב. בעוד ש'הנהגת הישוב היהודי', ניצלה את המצב להשחיר את אירגוני ה'פורשים' שנואיי נפשם, הערבים מינפו בגוזמאות, את מה שקרה שם והפיצו סיפוריי זוועה, כדיי לזכות בדעת קהל אוהדת למאבק הערבי על ארץ ישראל. סיפורים על מעשיי אונס המוניים, ביתוק בטניי נשים הרות, כריתת שדיים, הוצאות להורג סיטונאיות, קטיעת ידיים ורגליים וזוועות נוספות, מילאו את כלי התקשורת המקומיים והבן לאומיים. אבל אלו השיגו אפקט הפוך. אלפי ערבים האמינו בכזביי מנהיגיהם עזבו את כפריהם ונסו מזרחה. השמועות על מעשיי הטבח והאונס, גרמו לחיילים מהכוחות הערבים הלא סדירים שצרו על ירושלים, לעזוב את זירת הקרב ולחזור לכפריהם, דבר שהחליש את המצור הערבי על העיר. שמועות מסוג זה זרזו את בריחת הערבים מחיפה ומערים מעורבות נוספות.
בעקבות טבח דיר יאסין, הותקפה 'שיירת הדסה' ונרצחו 77 מנוסעיה, ונרצחו בדם קר 127 מתושביי כפר עציון, לאחר שנכנעו ללגיון הירדני. טבח דיר יאסין היה אמנם 'פיגוע אסטרטגי', ששינה פניי מלחמת השחרור, אבל 'אפקט דיר יאסין', גבה קורבנות רבים מכוחות המגן העבריים.
בשנת 2007 עתר עיתון 'הארץ' לבית משפט הגבוה לצדק, כדיי שיורה לארכיון צה"ל לשחרר לציבור מסמכים ותמונות מאירועיי דיר יאסין. המדינה התנגדה בטענה ששחרור החומרים עלול לסכן את יחסיי החוץ של ישראל, לחבל במשא ומתן עם הפלסטינאים, ולפגוע ביחסיה של המדינה עם המיעוט הערבי שבה. וכך בחודש מאי, 2010, 62 שנה לאחר הפרשייה, קיבל בית המשפט את עמדת המדינה והמסמכים והתמונות נשארו סגורים בפניי הצבור - פרשת דיר יאסין, אקטואלית אף בימינו אלה.
מחקרו של פרופסור טאובר, מהמחלקה ללימודיי המזרח התיכון באוניברסיטת 'בר אילן', בא להזים את 'מיתוס דיר יאסין' הפוגע עד בתדמית אנשיי האצ"ל והלח"י, שיורשיהם נמצאים כיום בשלטון. מחקרית, עולה הדבר בידו. אבל כל מחקר, מעמיק ככל שיהיה, אינו יכול להתגבר על מיתוס. לך תגיד שאחותך אינה זונה, כשאין לך אחות כלל.
לסיכום: ספר מעניין, עמוס נתונים, עדויות ותמונות.
מומלץ להיסטוריונים שבינינו .
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|