לדעת להזדקן היא גולת הכותרת של החכמה, ואחד הפרקים הקשים ביותר באמנות החיים הקשה (זיגמונד פרויד)
פרופ' אבשלום מזרחי מציג בספר עב הכרס החשוב והמרתק הזה את התובנות לאריכות חיים עם איכות חיים גבוהה על בסיס מחקרים ועל בסיס דעות והגיגים מעולם היהדות ומעולמם של הוגי דעות מהתקופות הקדומות.
הוא מציג תובנות לחיים בריאים יותר, מה שהרמב"ם כינה: "להתמיד בהנהגת הבריאות".
הרפואה המודרנית של המאה האחרונה הצליחה להאריך את תוחלת החיים, אבל תוחלת הבריאות לא השתפרה, ויש הטוענים שהיא בתהליך נסיגה. היום אנשים לעיתים קרובות מדי גוססים במשך פרק זמן ארוך בשל מחלה כרונית כלשהי הפוגעת בגופם ובצלילותם.
הוא טוען שבניגוד לטענת לואי פסטר, הרי שלא המיקרואורגניזמים (חיידקים, פטריות, שמרים ונגיפים) הם מחוללי מחלות אלא הפגיעה בחוסן הנפשי והגופני היא זו שמעוררת את המחלות בשל פגיעה באיזון של הגוף (עמוד 39): קצב חיים מסחרר ומטורף של העידן המודרני הוא זה שפוגע בבריאות האדם (עמוד 99).
יש לפרופ' מזרחי ביקורת קשה נגד התרופות של הרפואה המודרנית שלא מרפאות דבר:
"תרופה היא כל דבר אשר יהפוך את האדם החולה לאדם בריא.
באותם מקרים שחומר בלקיחתו השגרתית גורם לסילוק הסימפטומים של המחלה בלבד,
למשל הורדת לחץ דם, ועל החולה להמשיך ולנטלו מדי יום ביומו, אין הוא מהווה תרופה.
זאת מכיוון שאינה מרפאה. הורדת רמת הסימפטומים, שתחזור ותעלה אם נפסיק ליטול את
התרופה, אין פירושה ריפוי" (עמוד 41).
הוא מציג מחקר שנערך בארה"ב על סיכוני תרופות, שבו נמצא של-20 אחוז מהתרופות השפעה המסכנת חיים!: "ולהן קוראת הרפואה המערבית בשם תרופות! ממש מזעזע"
(עמוד 41).
בחלק הראשון של הספר מוצגים מגוון רחב של נושאים לאורח חיים בריא, עם דגש על תזונה בריאה, פעילות גופנית והפעלת הגוף והנפש, והכל במטרה למנוע מחלות כרוניות קשות.
"מזונות מן הטבע, הם ורק הם, מזונותיו הטובים ביותר של האדם – מטף ועד זקן. לא מזון מעובד, לא בשרים ולא חלב ומוצריו" (עמוד 115).
לנזקים לבריאות שבאכילת בשר המחבר מקדיש פרק שלם (עמוד 277), וגם לנזקים לבריאות של חלב ומוצריו מוקדש פרק שלם (עמוד 297).
היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, אמר לפני אלפי שנים: "המחלות אינן נופלות עלינו כרעם ביום בהיר, אלא הן תולדה של חטאים מתמשכים כנגד הטבע" (עמוד 16).
בחלק השני של הספר (עמוד 389) המחבר בחר להתמקד בנושא הזקנה וההזדקנות, עם עצות טובות במטרה לסיים את החיים ללא מחלות במות נשיקה.
בספר יש פרק המוקדש לתושבי איי אוקינאווה, הקשישים הבריאים בעולם, ותוחלת החיים של תושביה היא הגבוהה בעולם. יש בה הריכוז הגדול בעולם של קשישים שגילם 100 שנים ומעלה שמתפקדים ללא מחלות, והסיבה לבריאותם הטובה היא אורח חייהם.
המחבר מציג גם את אורח החיים הבריא של תושבי הכפר וילקאבמבה שבאקוודור, שמאריכים ימים בבריאות טובה (עמוד 439).
יש במערכת הרפואית המודרנית שינוי מסוים, וישנם רופאים שמקבלים את הרעיונות המוצגים בספר - ד"ר נירית אבירן ברק, מומחית ברפואה פנימית, באנדוקרינולוגיה מבוגרים ובסוכרת יצאה בהכרזה הבאה לקראת שנת 2017:
(אתר האינטרנט "כמוני – חברים לבריאות" – 27.12.16)
"לקראת השנה החדשה, נסו לאמץ אורח חיים בריא יותר. התחילו בפעילות גופנית מתונה (הליכה או כל דבר שאתם אוהבים לעשות) ובשיפור הרגלי התזונה –פחות פחמימות פשוטות ויותר מורכבות, שתיית מים והימנעות משתיית משקאות מתוקים, צריכת הרבה סיבים, הימנעות מדברי מתיקה ומשומן מן החי.
הקפידו על ארוחות מסודרות כל שלוש שעות ועל צריכה של כל אבות המזון ובפרט סידן, ירקות וקטניות (במידה). בדקו את רמת הוויטמין D שלכם, וקחו השלמה לפי הצורך.
חשיפה קצרה לשמש לא תזיק. שמרו על מצב רוח טוב וחיובי.
כל אלו עשויים למנוע הופעת סוכרת - בפרט במי שמועד לפורענות כמו למשל אנשים עם סיפור משפחתי של סוכרת, נשים עם סוכרת היריון בעבר ואנשים הסובלים מעודף משקל, וכן למנוע נפילות ושברים הנובעים מבריחת סידן/אוסטאופורוזיס וחוסר ויטמין D".
הספר מומלץ בחום לכל מי שחפץ באריכות ימים ובאיכות חיים, לתזונאים, ולאנשי הסגל הרפואי האמונים על בריאות הציבור.
חשוב לזכור: על מנת להבריא, אינכם צריכים להמתין עד שתחלו.
אונקיה של מניעה שקולה לקילוגרם של מרפא (פתגם מסורתי).