|
|
|
מי תלה את נקודות האור? |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4575 |
|
|
ארז הוא נער צעיר, וכבר החיים נראים לו כמו צמר גפן שחור. החבר היחיד שלו מתנהג כמו חייזר ומשוכנע שכל הנשים הן חייזריות. הוריו רבים כל הזמן וארז מפחד שהם רוצים להתגרש.
ומה שהכי נורא - מכל הבנות בעולם מתאהב ארז דווקא בחמוטל, מלכת הקרח של הכיתה, נערה שגבוהה ממנו בראש, לא מאמינה באהבה, ומשוכנעת שאין שום קסם בעולם, רק היגיון. עד שהקסם מופיע.
נקודת אור מסתורית מתגלה לפתע במקום הכי פחות צפוי - על הקיר האפור והמלוכלך של בניין קופת חולים. נקודת אור כמו כוכב קטן וזוהר. כמו תחנת ממסר של יצורים מכוכב אחר. כמו חידה שתובעת פיתרון. האם לטפס על סולם ולבדוק ממה הנקודה עשויה, כמו שמציעה חמוטל?
ואולי להאמין לזקן התמהוני שמסתובב בשכונה בחברת כלב בשם בודהא, ומספר אגדות יפהפיות ומבלבלות על עולמות רחוקים שתושביהם חיים ביערות-עד או מרחפים בין הכוכבים בחיפוש אחר בית חדש? ואולי צריך פשוט להמתין ולהניח לנקודה לחשוף את סודה?
'מי תלה את נקודת האור', ספרו השני של הפסיכולוג והסופר לאון נירנבלט, הוא ספר מלא קסם לכל הגילים, לצעירים וגם לאלה שמעיזים לחשוב שהם כבר מבוגרים, המצרף כישרון סיפרותי יוצא דופן לרגישות חריפה וכמיהה עמוקה למשמעות
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מי תלה את נקודות האור? - לאון נירנבלט
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 2 |
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2013
מכירים את ההרגשה, שמצד אחד, חייבים לקרוא לאט ולהפסיק מידי פעם כדי לעכל, ומצד שני בוער להמשיך לקרוא?
זה בדיוק קרה לי עם הספר הזה.
כל כמה פרקים (הם קצרים) הייתי חייבת לעצור. לעכל, להבין. לרדת לעומק. אבל גם רציתי להמשיך ולקרוא כדי לדעת מה הלאה.
כשהתחלתי... המשך הביקורת
מכירים את ההרגשה, שמצד אחד, חייבים לקרוא לאט ולהפסיק מידי פעם כדי לעכל, ומצד שני בוער להמשיך לקרוא?
זה בדיוק קרה לי עם הספר הזה.
כל כמה פרקים (הם קצרים) הייתי חייבת לעצור. לעכל, להבין. לרדת לעומק. אבל גם רציתי להמשיך ולקרוא כדי לדעת מה הלאה.
כשהתחלתי לקרוא את הספר, לא הבנתי, נו מה וכמה אפשר לכתוב על נקודת אור בקיר. אתם יודעים מה? תתפלאו. אפשר. והרבה.
וכך מתחיל הספר : "הסיפור שאני הולך לספר לכם נשמע מוזר, אבל הוא אמיתי. אני חושב שזאת גם הבעיה שלו, כי לדעתי סיפורים מהדמיון הם יותר מעניינים. אז אל תגידו שלא הזהרתי אתכם. לא איעלב אם תעברו לסיפור אחר. כל אחד והסיפור שלו, זה מה שאבא שלי אומר בכל מיני הזדמנויות משונות. זה סיפור על נקודת אור ועלי. כן, נקודת אור. נקודת אור אמיתית, כמו כוכב קטן וזוהר, אבל לא בשמים אלא על הקיר האחורי של בניין קופת חולים בשכונה שלנו. הקיר הזה גובל בגינה שאני אוהב ללכת אליה עם מקס. למען האמת אני די בטוח שנקודת האור הזאת נמצאת שם כבר די הרבה זמן. פשוט לא ראיתי אותה קודם. מה כבר יש לי להסתכל על קיר ריק ומלוכלך? רק מקס היה לפעמים מתעניין בו, ומשתין בפינה הרחוקה שלו. " (עמוד 7)
הסיפור מסופר בגוף ראשון מפי ארז (פרט למספר פרקים אחרונים שהכותבת היא חמוטל).
ארז הוא ילד בן 12. לארז יש אמא, אבא, אחות קטנה וכלב. לארז יש גם 2 בעיות מרכזיות בוערות. א - ההתבגרות היא תמיד בעייתית. ארז הוא לא ילד מקובל, הוא נמוך קצת. (הכל בעיניו) וב - ...ההורים של ארז רבים כל הזמן, וארז חושב שהם עומדים להתגרש. זה מציק לארז. זה לא נותן לו לנשום. ומה שהכי מעצבן אותו, שהם רבים בלחש. "אם אני לא אשמור עליהם אז מי ישמור? לפחות תהיה להם הזדמנות להדביק את החיוך המלאכותי הזה ולהפסיק לריב לכמה דקות. ". "בכניסה לבניין פגשתי את אבא שלי שבדיוק חזר מהעבודה, אבל לא סיפרתי לו כלום. נכנסנו יחד הביתה. אמא הייתה עצבנית ועישנה סיגריה. אכלתי מהר והלכתי ישר לחדר. בערב ההוא כמעט לא שמעתי את הורי צועקים בלחישות. הם לא יודעים שהצעקות הלוחשות האלה זה הכי מעצבן, כי אבא שלי נשמע כאילו כל רגע הוא הולך להיחנק. לפעמים מתחשק לי להגיד להם: אני הרי יודע שאתם רבים, אז אתם יכולים מצידי לריב בקול רם, אבל בסוף אני לא אומר כלום. "(עמוד 8)
אבל הוא מרגיש שהוריו לא כל כך שמים לב אליו. יש להם בעיות אחרות : " האמת שאני אמור לחזור הביתה לפני החושך. לא יודע מה עובר על ההורים שלי בזמן האחרון. בימים רגילים כבר מזמן הייתי חוטף עונש על זה שאני חוזר כל ערב מאוחר. לא לראות טלוויזיה יום או יומיים זה העונש הרגיל שלהם. הם לא יודעים, אבל לא כל-כך איכפת לי מהעונש עצמו. זה לא נורא לנוח מהטלוויזיה מדי פעם. הבעיה עם העונש זה שאני נעלב ממנו. מה, אני ילד קטן שצריך לקבל עונש בשביל להבין מה מותר ומה אסור? היה לי מין חשק להישאר בגינה ולראות אם הם בכלל ישימו לב שאני אינני, אבל לא היה לי אומץ. עכשיו קרה משהו קצת מפגר. אני אומר את זה על ההתחלה כדי שלא תגידו כלום. הסתכלתי טוב-טוב שאין אף אחד בסביבה, ונופפתי לנקודה שלי לשלום. אל תהיו טמבלים, ברור שהיא לא נופפה לי בחזרה. "(עמוד 11)
זה פחות או יותר הרקע. חוץ מזה ארז מנסה להתנהג רגיל : "אחרי ארוחת הערב, בדרך לחדר שלי, בלי להתכוון אפילו, נכנסתי לחדר של אחותי הקטנה. עוד לא סיפרתי עליה כלום. בשלב הזה מספיק שתדעו שהיא חייזרית קטנה וערמומית, ותיכף גם תבינו למה. נכנסתי אליה ובלי לחשוב הרבה נתתי בעיטה קטנה לברבי שלה. ישר היא פתחה צופר, "אמא הוא מרביץ לי," כאילו אני לפחות רוצח אותה. מייד ההורים שלי באו בריצה ונתנו לי עונש לא לראות טלוויזיה יומיים. טוב, לפחות הלכתי לישון רגוע יותר. אם מתאמצים קצת עוד אפשר להוציא מהם תגובה של הורים נורמליים." (עמוד 11)
יש לו את האמונות שלו, כמו לכל ילד. מתערב עם עצמו אם ...(אם יקרה משהו) אז... (הוא יעשה כך). או למשל : " אז ככה, שמעתי ממקורות מוסמכים על שיטה: אם אומרים משהו רע ומפחדים שזה יתגשם, מייד צריכים לירוק שלוש פעמים ולהגיד שטות מצחיקה, כי אז המזל הרע צוחק ומייד עוזב אתכם. תנסו אם אתם רוצים, בשבילי בינתיים השיטה הזאת לא ממש עובדת........טפו טפו טפו, נחש מיובש תלה את עצמו על קצה זנבו. ......טפו, טפו, טפו, בננה קורצת ומחייכת בלי שיניים אני אומר לכם, כל המחשבות האלה יביאו לי בסוף מזל רע, כי אני פשוט לא יודע להצחיק את המזל". (עמוד 16)
נקודת האור מסמלת בשביל ארז את הפתרונות, את השלווה. הוא הולך כל יום (ליתר דיוק, כל ערב) ומסתכל עליה. נרגע. היא נוסכת בו שקט ורוגע שהוא כל כך זקוק להם.
ארז מאוהב בחמוטל. "בתוך שניה הלכה השלווה שלי. הדם שרצה רק לפני רגע להגיע לראש פתאום התחרט וברח לכיוון הבטן., הדם שזרם לרגליים שכח שהן קיימות וזינק כלפי מעלה. הרגשתי שהראש שלי חלול, הרגליים שלי נעלמו, מישהו הפעיל לי מיקסר בבטן ובמקום דם יש לי קצפת מטורפת. אני לא יודע איך מבוגרים יכולים לסבול את זה. אם אהבה זה להיות אידיוט עם מיקסר בבטן, אז אולי אני מוותר" (עמוד 50).
תגידו, מישהו מכם יודע יותר טוב לתאר הרגשה של אהבה?
או למשל " יש לי הוכחה שריחפתי לגמרי, כי בדרך חזרה הביתה התנגשתי בכל הכוח בעמוד חשמל........את שאר הדרך עשיתי בזהירות, מנסה להשתלט על הבלבול האדיר שסחרר לי את הראש, נוגע פעם בנקודה הכואבת על המצח ופעם בלחי - איפה שקיבלתי את הנשיקה. פתאום חשבתי : ההורים שלי צודקים. האהבה באמת כואבת. פרצתי בצחוק ששיחרר וכמו העיף אותי אל שמי הלילה הקרים" (עמוד 186). נו, תגידו אתם, לא קסם אמיתי?
חמוטל היא מלכת הכיתה. חמוטל גבוהה בראש מארז. לחמוטל יש בעיה שהיא שומרת בבטן. לחמוטל יש אח גדול מפגר. חמוטל מתביישת בו, מסתירה אותו. אבל היא נפתחת לפני ארז. מספרת לו. גם חמוטל זקוקה נואשות לנקודת האור. "תגיד , מה יותר חשוב לדעתך....כשילדה רגילה היא תלמידה מצטיינת ומקובלת או כשילד מפגר לומד לספור עד 20......משום ציון לא הייתי אף פעם מאושרת כמו שהאח שלי היה מאושר מלספור עד 20. ואף פעם לא שימחתי כך את הורי...ומה שהיה הכי נורא, זה שפתאום מצאתי את עצמי מקנאת באח המפגר שלי" (עמודים 42-43)
ועכשו יש בעיה. האם להאמין לקסם (ולסיפורים של איש זקן בעל כלב נקניק שמספר אגדות) ולהשאר ילדים ואז הקסם ימשיך לפעול. או כדאי להתבגר, ולחקור מדעית מאיפה מגיעה הנקודה, איך היא פועלת. ואז הקסם ישבר. האם בכלל יש קסם? "כשהיית קטנה לא הרגשת שיש קסם בעולם? לא הרגשת דברים מופלאים שלא צריכים הסבר? המבוגרים מסבירים הכל בהגיון כי הם רוצים שגם אנחנו נהיה עיוורים לקסם, כי בעצם הקסם מפחיד אותם!" (עמוד 122)
בלי ספק לאון נירנבלט חדר לנפש הילדים. הבין אותם, כאב איתם, שמח איתם. וידע יפה מאד להעביר את זה אלינו.
ובלי ספק, יש לו כלב , כי אנג'ל שלי, מתנהג בדיוק כמו מקס של ארז.
לאון יורד לעומק הדברים. "נובר בקישקס". נוגע. נותן אגרוף בבטן. הוא מכיר את שפת הילדים "רציתי לעשות מעצמי קציצות של אוכל לכלבים" (עמוד 42). כן, זה אחד הדברים המקסימים בספר. שצף קצף של שפת הנוער. מהירה. מלאת דימויים. יפהפיה. עשירה.
עוד ציטוט שאהבתי : "כשראית לראשונה את הכוכבים, הפכת לאדם מבורך ומקולל. מבורך, כי ראית את האור ופגשת באינסוף. מקולל, כי נגזר עליך לערוג אליהם עד סוף חייך. " (עמוד 96).
הספר ממש נגע בי.
לא יודעת אם הצלחתי להעביר.
בכל אופן, מומלץ בחום מכל הלב.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2012
ארז, ילד בן 12, מרגיש שהעולם מסובך מאוד. להערכתו הוריו עומדים להתגרש כי הויכוחים ביניהם מתבצעים בלחישות והוא נימצא באי ודאות, אחותו הצעירה והמעצבנת " חייזרית קטנה וערמומית " , הוא נמוך וחלש יחסית לבני כיתתו והוא מאוהב במלכת הכיתה – חמוטל היפה, הגבוהה, החכמה והנערצת "מלכת הקרח... המשך הביקורת
ארז, ילד בן 12, מרגיש שהעולם מסובך מאוד. להערכתו הוריו עומדים להתגרש כי הויכוחים ביניהם מתבצעים בלחישות והוא נימצא באי ודאות, אחותו הצעירה והמעצבנת " חייזרית קטנה וערמומית " , הוא נמוך וחלש יחסית לבני כיתתו והוא מאוהב במלכת הכיתה – חמוטל היפה, הגבוהה, החכמה והנערצת "מלכת הקרח", בקיצור – החיים הם "צמר גפן שחור" .
בערבים הוא נוהג לבלות שעות רבות מחוץ לבית בגינה הציבורית הקטנה ביחד עם כלבם – מכס.
ערב אחד מופיעה נקודת אור על הקיר האפור והמלוכלך של בניין קופת חולים הגובל בגינה הציבורית. נקודת אור כמו שידור מכוכב רחוק. מצד אחד הוא חושב שהוא מדמיין ורוצה לדעת אם אחרים גם רואים אותה, אבל מצד שני הוא לא רוצה לשתף בה אחרים.
באחד הימים מגיעה לגינה חמוטל, שגם היא רואה את נקודת האור. חמוטל גם מספרת לו סוד שהיא מסתירה ושניהם הופכים לשותפים אחד של הסוד של השני.
חמוטל טוענת "גם לנקודה יש הסבר, רק צריך לחפש אותו." (עמ` 122)
ואילו ארז, שנקודת האור מרגיעה אותו וגורמת להרגיש שכל הבעיות שלו מתגמדות, חושב שמדובר בקסם :
".... מאיפה את יודעת? את נשמעת כמו איזה דודה מבוגרת או מורה למדעים. מה, כשהיית קטנה לא הרגשת שיש קסם בעולם? לא הרגשת דברים מופלאים שלא צריכים שום הסבר? המבוגרים מסבירים הכל בהיגיון כי הם רוצים שגם אנחנו נהיה עיוורים לקסם, כי בעצם הקסם מפחיד אותם" (עמ` 122)
דמות נוספת היודעת על נקודת האור היא זקן מופלא המגיע לגינה עם כלבו בודהא. לזקן התנהגות וסיפורים מיוחדים.
עוד דמות מישנית היא רז, חברם לכיתה , הכיבשה השחורה של התלמידים והמורים, הוא לא מצליח במבחנים, הוא מסתבך בצרות , הוא שונה. כשהיה קטן אימו נטשה את המשפחה והוא גדל בבית עצוב עם אב עצוב.
נקודת האור היא רק מסגרת לסיפורם של הילדים בגיל שבין ילדות לבגרות, בין ההרגשה שאתה מרכז העולם לבין ההבנה שיש הרבה דברים ניסתרים ממך ולא ברורים ואתה בהחלט פרט שולי ביקום. מנקודת האור הזו הם יוצאים לגלות את עצמם, את הקרובים להם, אירועים שקורים להם, את הגלוי ואת הנסתר שלפתע מתברר שהוא נימצא שם- קיים, קסום ומפחיד, אבל בעיקר לגלות את קסם האהבה והכאב שנילווה אליה , או כפי שארז מתאר :
"הרגשתי שהראש שלי חלול, הרגליים שלי נעלמו, מישהו הפעיל לי מיקסר בבטן ובמקום דם יש לי קצפת מטורפת. אני לא יודע איך מבוגרים יכולים לסבול את זה. אם אהבה זה להיות אידיוט עם מיקסר בבטן, אז אולי אני מוותר".
זהו סיפור התבגרות של פעם, כשאני הייתי צעירה, כשלא היה אינטרנט שבהקשה אחת אפשר לקבל את מגוון "האהבות" שיש. בילינו את כל זמננו החופשי ברחוב כשלא היה עדיין מסוכן בחוץ, ונקודת המפגש הייתה הגינה הציבורית. כשילדים בני 12 היו עדיין ילדים על סף הבגרות, כשהתאהבנו מרחוק והסמקנו מהמילה "אהבה" .
הספר כתוב בשפה לכאורה פשוטה ולא בשפת מבוגרים של מילים "גבוהות" אבל עדיין בהמון כישרון, בכתיבה קולחת ובשפה עשירה יפה, מתובלת בדימויים, וסיפורים מטאפוריים נפלאים .
הספר מתויג כספר לילדים.
כבר בעבר יצאתי נגד תיוג של ספרים שגורם להם בעיקר נזק ומנתק אותם ממספר גדול של קוראים שללא התיוג – היו נחשפים אליהם. כך גם בספר זה.
התיוג שלו כספר ילדים זו ממש טעות ולמרות השפה הפשוטה והלא מתיפייפת קשה לי להאמין שהרבה ילדים יקראו את הספר עד סופו.
מבוגרים לעומת זה יתחברו לספר בקלות רבה, יתחברו לתום הילדות, לכאב האהבה הראשונה, לאנושיות ולאוטנטיות שלו, אבל – וזה אבל גדול, זה ידרוש מהם להתנתק מהמבוגר שבהם, זה יגרום להם לנסות ולחזור ולהתחבר לילד שבהם ולהיסחף לרגשות ששכחו מזמן.
קראתי את הספר בהנאה רבה , והשקעתי מאמץ רב בלהשאיר את הבוגר שבי – בצד...
לאון נירנבלט נולד ב-1954 בפולין ועלה לארץ בגיל אחת-עשרה. לאחר תקופת נדודים ושהייה במזרח חזר ארצה וסיים תואר ראשון בחקלאות, תחום אותו עזב לטובת פסיכולוגיה שהפכה להיות עיסוקו המרכזי. הוא עובד יותר מחמש-עשרה שנים כפסיכולוג קליני, מטפל פרטני, קבוצתי ומדריך. חי בתל-אביב, נשוי לרחל ואבא לאיתי לנעמה. ספרו הראשון, `טיפול בכוונה תחילה`, ראה אור ב-1999 בהוצאת בבל. `מי תלה את נקודת האור` הוא ספרו השני.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2012
ארז, נער בתחילת גיל ההתבגרות, ביישן, דימוי עצמי נמוך ללא חברים, הורים שצועקים בלחישות, מגלה יום אחד נקודת אור תלויה על קיר של בניין ישן. הוא נקשר אל נקודת האור, מייחס לה כוחות קסומים שעד סוף הסיפור לא ברור האם הוא מדמיין או שהם אכן קיימים. הוא פוגש זקן מוזר עם כלב, שמספר לו את... המשך הביקורת
ארז, נער בתחילת גיל ההתבגרות, ביישן, דימוי עצמי נמוך ללא חברים, הורים שצועקים בלחישות, מגלה יום אחד נקודת אור תלויה על קיר של בניין ישן. הוא נקשר אל נקודת האור, מייחס לה כוחות קסומים שעד סוף הסיפור לא ברור האם הוא מדמיין או שהם אכן קיימים. הוא פוגש זקן מוזר עם כלב, שמספר לו את סיפורה של נקודת האור והוא בוחר לא להאמין לו. הוא מעדיף לשתף בסיפור הנקודה דווקא את חמוטל, מלכת הכיתה, שנענית לו באופן מפתיע. היא גם מוצאת אותו בתור האדם המתאים לחשוף בפניו את השקר הגדול של חייה – אחיה המפגר אותו היא מסתירה מכל העולם (זו היתה אחת הנקודות הפחות אמינות, כי בישראל אי אפשר להחביא אח מפגר. כולם גרים באותה שכונה ורואים ויודעים ושומעים אותו כשהוא דופק את הראש חצי שעה על הקיר).
שני ההפכים הללו מאמצים את הנקודה והופכים אותה לשלהם בוהים בה נהנים ממנה ומהאור שהיא מקרינה עליהם. ומתווכחים על השאלה האם צריך לחקור ולבדוק מה היא ואיך הגיע או שעדיף להניח לה ולהאמין שמקורה בקסם. בינתיים מגיח הזקן ושוב מספר להם סיפור הפעם על רג`ון נער מיערות הגשם שיוצא לחקור את העולם. שני הסיפורים הם כמובן סיפורים מטאפוריים, שמטרתם לספר לילדים סיפור על עצמם, דרך אחרים, והם כתובים באמת בכישרון, מאוד אהבתי אותם.
ארז, הגיבור, מתמודד עם אהבתו למלכת הכיתה הוריו שאינם חיים בשלווה אחד עם השני ועם פחדיו שלו. הנקודה השנייה הלא ברורה היא איך זה שאין לו חברים? הוא לא ילד דוחה כמו רז. ופעם הוא היה חבר של שניים מבכירי הכיתה. מה קרה? רק בגלל שהוא לא יודע כדורגל? זו היתה נקודה באפלה שלא אהבתי. בהמשך הספר, כתוב שהוא חבר של רז אבל בעמודים הראשונים הוא כותב על רז "ילד מהכיתה" בלי אזכור השם ורק לקראת סוף הספר הוא מזמין אותו בפעם הראשונה לביתו. אז למה אין לארז חברים? אפילו לא חבר אחד?
הסיפור כתוב בגוף ראשון, מה שמאפשר למחבר לדבר בשפה של ילד. לדעתי היו בה כמה ביטויים מוגזמים כמו "מה זה התעצבנתי, מה זה כעסתי, מה זה..." שלא היה מתאים ו"תקענו ריצה" שלא היה צורך בו, אבל הסך הכל, השפה היתה עשירה יפה, מתובלת בדימויים, סיטואציות אמיתיות שקורות לילדים עם ההורים ועם חברים בבית הספר. תובנות מעניינות כמו המשפט שאמר לאחר שהכה את הכלב שלו (לא זוכרת באיזה עמוד): "הכלב שלי כלב ומתנהג כמו כלב. אני בן אדם אבל לא מתנהג כמו בן אדם". ישר אחרי המשפט הזה ירדתי אל הרצפה למקום של הכלבה שלי וליטפתי אותה. זה מסוג הציטוטים, שאני זוכרת גם אחרי שסגרתי את הספר, וכנראה יישארו אותי עוד זמן מה.
הסיפור עצמו מזכיר במשהו מרק מכפתור. הבסיס שלו הוא נקודת אור ועליה מתבסס סיפור לא מאוד מתוחכם, לכאורה, על יחסים בין ילדים. הוא עטוף בהרבה שכבות של הומור, אהבה, חיפוש עצמי כשבכל פעם חוזרים אל אותו בסיס – נקודת האור והחרדות של ארז שמה לעשות, קשה להאמין להן ובאיזשהו שלב גם קצת משעממות. הסיפורים של הילדים, צפויים במשהו, לכל אחד מהם יש בעיה שהוא צריך להתמודד איתה וזקוק לעוצמה של נקודת האור כדי להצליח במשימה. אני חושבת שחלק מן הבעיות שמצאתי היו בעיות של עריכה לא מספיק מהודקת ופחות בעיות של הכותב.
והכי חשוב, אני חוששת שהוא מפספס את קהל היעד האמיתי שלו – ילדים. זה סיפור מקסים לילדים. הסיפורים המטפוריים כאמור נפלאים, הספר כתוב בכישרון, העלילה טובה, היחסים, בית הספר, מקובלים ולא מקובלים אבל אני לא רואה הרבה ילדים שיצלחו את 250 העמודים האלה. וזה מאוד חבל.
אני מאוד נהניתי מהסיפור בגלל האנושיות שלו, אני תוהה אם הייתי נהנית ממנו באותה מידה אלמלא עבדתי עם ילדים, ואני חושבת שכן. יש בו משהו שמחזיר אותנו אל הילדות, אל התום הילדותי זה ספר שמחייב להתנתק מהבוגר המעצבן שיושב בתוכנו חזק.
לסיכום, למרות הבעיות שציינתי, הכישרון, ויכולת לתאר סיטואציות אמיתיות וכנות סחפו אותי על אף גילי המתקדם, וגרמו לי לרצות להמשיך לקרוא. למרות שהיו מידי פעם הרמות גבה כאלו או אחרות הסך הכל שנשארתי איתו היה חיובי מאוד. זה לא ספר שהייתי קוראת מיוזמתי אלמלא הסקירה של נורית ואלמלא נשלח אליי עד הבית, אבל אני שמחה שקראתי.
זו אחת הסקירות שמאוד קשה לי לתת עליה המלצה כי היא לא חד משמעית. במהלך הקריאה הייתי במצב ביניים בין ילדה שקוראת ספר מרתק לבין מבוגרת שנתפסת מידי פעם ואומרת "אויש, זה לא צריך להיות ככה". כך שמי שקורא, כדאי להשאיר את המבוגר בצד. שחררו אותו לנוח ותנו לילד שבכם לקחת פיקוד.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2012
מאד אהבתי את כתיבתו של לאון נירנבלט.
ליאון נירנבלט כותב בגוף ראשון בשפה של נער. יש לו יכולת מופלאה לדייק במחשבה של נער ולכתוב בשפה עכשוית, כולל סלנג,
לא התחברתי לקסם של נקודת האור, אבל מאד אהבתי את התקדמות העלילה, את הפחד של ארז מהריבים התכופים של הוריו. את... המשך הביקורת
מאד אהבתי את כתיבתו של לאון נירנבלט.
ליאון נירנבלט כותב בגוף ראשון בשפה של נער. יש לו יכולת מופלאה לדייק במחשבה של נער ולכתוב בשפה עכשוית, כולל סלנג,
לא התחברתי לקסם של נקודת האור, אבל מאד אהבתי את התקדמות העלילה, את הפחד של ארז מהריבים התכופים של הוריו. את הקורה בין ארז לחמוטל, ואת התנהלות הנער עם חבריו לביה"ס.
הסיפור בתוך הסיפור היה יפה בפני עצמו, אך לא בדיוק ראיתי את הצורך שבאגדות האלו לסיפור היפה שנרקם בספר.
למרות שאהבתי את הספר נתקעתי בעמוד 188, לקח לי זמן להתקדם, ולעבור את משבר הקריאה, אבל אחרי שצלחתי את העמודים שתקעו אותי, שמחתי שהתגברתי וסיימתי את הספר.
באחת הסקירות קראתי שמישהו כתב שזה לא ברור אם זה ספר לבני הנעורים או למבוגרים, לדעתי זה ספר לשני הקהלים,
אני ממליצה מאד על הספר, בייחוד לבני הנעורים.
והיות והרבה אחרים כתבו כבר המלצות על הספר
נעמה רוצה להביא את חליפת המיילים בינה ובין ליאון.
כבר כתבתי לסופר, ליאון נירנבלט במייל פרטי כמה נהנתי מהספר שלו.
הספר הביא אותי לכמה מחשבות על מה מתחולל בתוך נפשו של בני בן ה-15.5, וכמה מסובך גיל ההתבגרות.
בספר כתוב כל הזמן על התעסקותו של ארז, גיבור הספר בריבים של הוריו, ואני, שפירקתי את משפחתי ויצאתי מהבית, נזכרתי במה שעבר על 2 בני באותה תקופה. גיל ההתבגרות מסובך גם בלי תוספת של הורים מתגרשים.
אבל הפעם אחרוג מכתיבת סקירה לספר (שאני ממליצה עליו מאד), ואפרסם מעט מההתכתבות שלי עם לאון הסופר, ומחשבותי בכלל על כתיבת ספרים ושיווקם.
אדם יושב וכותב ספר. במקרה של ליאון זהו ספרו השני.
הספר כתוב טוב, הוא קולע לקהל של גיל ההתבגרות, ולקהל של מבוגרים.
אז למה ספר כזה לא פורץ?
מצרפת חלק מהתכתבותי עם ליאון:
לאון כותב לי:
נעמה שלום,אני מאד שמח לשמוע שאת נהנית מהספר שלי.
זה החמיא לי במיוחד שהצלחת לקרא אותו אחרי מעבר בית.אני בשלבים כאלה בעיקר בוהה ומסתובב במעגלים.
כמובן שאשמח מאד לקרא את ביקורתך.
באופן כללי לצערי הספר לא כל כך הצליח לחדור לעיתונים ולתודעה הכללית-בקיצור לא הצליח.
על רקע הזה, עוד יותר נחמד לקבל תגובה אישית ואוהדת.
אני משיבה ללאון:
למה אתה מחליט כבר שהספר לא הצליח - הרי הוא חדש? הוא עוד יכול להצליח בגדול לא?
מקווה שמשהו יגרום לספר לפרוץ - כיוון שמגיע לו - נעמה
לאון עונה לי:
את צודקת כמובן, זה עדיין מוקדם להספיד את הספר.
טוב אני חוזרת למחשבותי על מה גורם לספר לפרוץ או לא? כל יום יוצאים הרבה ספרים חדשים, והתחרות בטח קשה. אבל מי בעצם גורם לספר לפרוץ? הקהל, בלוגרים כמונו, או עיתונאים ויחצנים?
האם עצם זה שכל הביקורות שלנו באתר של נורית היו אוהדות מאד לא שוות יותר מיחצן או עיתונאי?
איך יוצרים לביקורות שלנו כח שיווקי?
ומה היא בעצם הצלחה? כמה ספרים ליאון צריך למכור כדי שהספר יחשב הצלחה?
ובכמה זמן? (ראו את תגובתו של לאון בהתכתבות איתו.)
אשמח לשמוע מכם על הרהורי אלה.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2012
נגיד שהכול מסתבך פתאום בחיים שלכם. חשבתם שהכול פשוט, שהכול ברור, ואז פתאום הדברים מסביב משתנים והכול מסתבך ונראה פתאום אבוד. אתם לא ממש מוצאים את עצמכם. לא ממש מבינים את הסביבה שלכם. כולם מסביב נראים מושלמים. החיים שלהם פשוטים ברורים ויפים.
ורק אתם במין סחרור... המשך הביקורת
נגיד שהכול מסתבך פתאום בחיים שלכם. חשבתם שהכול פשוט, שהכול ברור, ואז פתאום הדברים מסביב משתנים והכול מסתבך ונראה פתאום אבוד. אתם לא ממש מוצאים את עצמכם. לא ממש מבינים את הסביבה שלכם. כולם מסביב נראים מושלמים. החיים שלהם פשוטים ברורים ויפים.
ורק אתם במין סחרור כזה.
גיל הנעורים אי פעם עובר? או שהוא פשוט הופך להיות גיל הנעורים האבודים?
מנקודת מבט של גיל שתים עשרה או גיל שבע עשרה או שלושים ושמונה הדברים נראים פתאום אחרת?
אין לי מושג. בגיל שתיים עשרה הכול נראה לי מסובך אבל מפחיד. בגיל ששעשרה הכול נראה לי מסובך אבל רומנטי. ובגיל שלושים ושמונה אני מבינה שהכול מאוד פשוט ורק אני בעצם מסבכת את הכול.
אז לא שהבעיות שלי בגיל שלושים ושמונה נראות לי אחרת מאשר בגיל שתיים עשרה. אני עדין מחפשת את נקודת האור, רק שבגילי המופלג אני כבר קצת מבינה שהדרך לנקודה הזו היא העניין העיקרי.
וגם שכולם בעצם כמוני. שהדשא של השכן לא באמת ירוק יותר. ושהחיים שלו לא ורודים יותר. וכמו שהשק שלי הוא שלי ואף אחד לא יתחלף איתי בכלום (כי עסקת חבילה היא עסקת חבילה, לא לוקחים רק את ניו יורק ואת פראדה.... ) גם אני לא אתחלף עם אף אחד בכלום. ואני אפילו אגיד תודה על מה שיש. (לא למות ממני... אני לא באמת נפש דביקה בגוף דביק).
הספר הזה הביא אותי לכאן. להקדמה הזאת. הסיפור הזה כל כך נוגע. עם הרבה קסם ובלי יומרה, קראתי אותו כמעט ברצף ונהניתי מכל עמוד ודקה.
זה סיפור על נער בשם ארז. יש לו זוג הורים שלא מפסיקים לריב והוא חושש שהם יתגרשו, ויש לו גם קצת בעיות חברתיות , והוא כמובן מאוהב במלכת הכיתה שנראית מושלמת אבל גם לה מתברר יש את הבעיות שלה. עד שיום אחד ארז מגלה את נקודת האור על הקיר של קופת החולים. ומכאן תקראו לבד. לא מוסיפה פרטים, פשוט תקראו ותיהנו.
אולי הספר הזה נועד לבני הנעורים, אבל הוא בהחלט ייהנה גם את בני הנעורים האבודים.
גם אנחנו שעוד זוכרים את עצמנו מרגישים כמו הנער המתבגר הזה לפני לא מעט שנים מזדהים ועוברים את המסע הזה לגילוי נקודת האור יחד איתו.
יש לי הרגשה שאם סופר שכבר קראנו ואהבנו רבות מספריו היה כותב את הספר המקסים הזה הוא היה הופך לרב מכר היסטרי ולא היה יורד ממצעדי הספרים במשך הזמן.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2012
הכותבת - הילה
לארז בן ה-12 יש כמה בעיות בחיים. נכון, אלו לא נראות לנו בעיות "גדולות", כמו המשבר הכלכלי והרכב הקואליציה הבאה, אבל בשביל ארז הן גדולות דיין: הוא מוטרד מנמיכות קומתו, מהיותו לא מקובל, מאהבתו החד-צדדית למלכת הכיתה (הגבוהה... המשך הביקורת
הכותבת - הילה
לארז בן ה-12 יש כמה בעיות בחיים. נכון, אלו לא נראות לנו בעיות "גדולות", כמו המשבר הכלכלי והרכב הקואליציה הבאה, אבל בשביל ארז הן גדולות דיין: הוא מוטרד מנמיכות קומתו, מהיותו לא מקובל, מאהבתו החד-צדדית למלכת הכיתה (הגבוהה והמקובלת) ומהמריבות בין הוריו שאולי יובילו לגירושין. בינתיים הוא יוצא לסיבוב מדי יום עם כלבו מקס, וכך הוא מגלה את נקודת האור – נקודה נוצצת על הקיר האחורי של בניין קופת החולים השכונתית. היא נראית כמו כוכב קטן וזוהר שמישהו תקע כך סתם על קיר ריק ומלוכלך, והיא מופיעה בכל ערב לאחר השקיעה. כשארז מביט בה, הוא מרגיש שלווה ורוגע; הבעיות שלו לא קיימות ואפילו הזמן אובד לו.
והנקודה עושה עוד משהו – היא מאפשרת לארז להתחבר לחמוטל, מושא אהבתו, ולגלות שגם לילדים המקובלים יש בעיות, היא מכירה לו זקן תמהוני מוזר שמספר לו סיפורים מופלאים על הנקודה, ובסופו של דבר היא תוביל את ארז – ישירות או בעקיפין – להתמודד עם יתר בעיותיו.
הספר מסופר ברובו על ידי ארז, ופרקים אחדים מסופרים מפיה של חמוטל. הפתיחה של הספר מצאה חן בעיני מאוד: "הסיפור שאני הולך לספר לכם נשמע מוזר, אבל הוא אמיתי. אני חושב שזאת גם הבעיה שלו, כי לדעתי סיפורים מהדמיון הם יותר מעניינים. אז אל תגידו שלא הזהרתי אתכם. לא איעלב אם תעברו לסיפור אחר. כל אחד והסיפור שלו, זה מה שאבא שלי אומר בכל מיני הזדמנויות משונות" (עמ' 7) – מין גילוי נאות שכזה ביחד עם שבירת המחיצות בין הסופר לקורא כבר מהשורה הראשונה. כמובן שהמשכתי לקרוא, כי לי אין שום בעיה עם סיפורים מוזרים או דימיוניים.
לאון נירנבלט הוא פסיכולוג, והיה לי קשה להתעלם מהעובדה הזו במהלך הקריאה; הבעיות שארז מתמודד איתן הן, כאמור "בעיות קטנות" של ילד בגילו (אולי פרט לנושא גירושי ההורים), שבשביל ארז הן מרכז העולם. אנחנו נוטים לפעמים להתייחס לבעיות כאלה ממרומי גילנו כמשהו זניח למדיי ("אז מה אם אתה נמוך? עוד לא גמרת לגבוה!") בלי להבין שאת הילד זה באמת מטריד. מצד שני, נירנבלט גם שם חלק מהבעיות בפרופורציה בפרקים הספורים שכותבת חמוטל – היא מציינת, למשל, שארז לא ממש דחוי חברתית, אלא רק ביישן. ואגב, אם כבר לשים בפרופורציות – הבעיה של חמוטל, אותה היא מנסה להסתיר מחברותיה באמצעות מסכת שקרים מסובכת, היא אח גדול הלוקה בפיגור; באחת הביקורות הקודמות כבר ציינו שכיום ילדים עם פיגור הם כבר לא משהו שמסתירים אותו כמו שנהגו בעבר, ולכן ההתנהגות של חמוטל בהקשר הזה קצת מוגזמת.
בכל הנוגע לתיאור רגשות דרך עיניהם של הילדים, נירנבלט עושה עבודה טובה; אמנם יש חזרות רבות (מדי) של ההתייחסות של ארז לאהבתו לחמוטל, אבל התיאורים של התחושות שלו כשהוא חושב עליה, או כשהוא כועס, או כשהוא רב עם אחותו הקטנה אבל לא ממש שונא אותה, או כשהוא "עושה דווקא" להורים שלו – היו מאוד מעניינים ואמינים, מכיוון שהם לכדו בשפה פשוטה יחסית תחושות פיזיות ונפשיות בצורה שיכולתי לומר "כן, באמת כך זה מרגיש". בכלל, הכניסה הזו לראשו של ילד בן 12 היא מאוד טבעית; כשארז מסרב להתפעל מתמונות במוזיאון כי "זו לא חוכמה לצייר אישה שעין אחת שלה גבוהה והשנייה נמוכה, והאוזניים בכלל לא במקום. את זה גם אני מסוגל לעשות" (עמ' 179) וכשהוא מתנדנד בין אמונה בקסם של נקודת האור ושל טריקים להברחת מזל רע לבין הבחנה כמעט בוגרת של היחסים בין הוריו – מאוד האמנתי לו. בהקשר הזה ראוי לציין שהשפה שארז משתמש בה היא לא קלוקלת או ילדותית. הזכירו בביקורות קודמות את הביטוי התמוה "תקעתי ריצה" שחוזר שלוש (!) פעמים. מנגד היו לפעמים מילים שהיה נראה לי שהן גבוהות מדי עבור ילד כמו ארז, אבל באופן כללי השפה נשמעה תואמת לגילו של ארז, וגם תקנית כך שהיה נעים לקרוא אותה. עוד דבר ששמתי לב אליו היה, שלאחר שארז מגלה את דבר אחיה המפגר של חמוטל, הוא מחליט שלא להשתמש במילה "מפגר" כמילת גנאי. החלטה יפה, אבל הביצוע כושל; בכל פעם שארז השתמש אחר כך ב"מפגר" על נגזרותיו כעלבון הדבר "קפץ לי לעין". מצד שני, אני מודעת לאפשרות שזהו עניין מכוון מצד הסופר, כחלק מקווי האופי של הדמות.
בספר משולבים שני סיפורים על נקודת האור שמספר הזקן התמהוני לילדים: אחד מהם נוטה לכיוון המד"ב, והשני – לכיוון הפנטזיה. הסיפורים האלה חורגים מהשפה של ארז וחמוטל, ומובאים בלשון גבוהה יותר, מותאמת לסיפורי מעשיות. נהניתי הנאה רבה מאוד מהסיפורים האלה, גם כי אני חובבת סיפורי אגדות למיניהם כמו גם מד"ב ופנטזיה, וגם כי הם היו מהנים כשלעצמם; אולי לא מתוחכמים, אבל מהנים. באמת שהצטערתי לרגע כשחזרתי לסיפור ה"רגיל".
אגב, מראש מה שמשך אותי לספר היה הרעיון של נקודת האור המסתורית שמופיעה כך סתם על קיר הבניין, אבל אלה שנרתעים מעניינים בדיוניים למיניהם יכולים להירגע, ודי לחכימא. בלי קשר למהותה האמיתית, הנקודה מאפשרת לארז לשפוך אור על השטחים האפלים בחייו ולהתמודד איתם, להפוך מילד פסיבי שנסחף עם האירועים לנער שנוקט יוזמה, שמגלה אומץ, שמתחיל לתפעל את העניינים ולנהוג בצורה בוגרת יותר. לצורך כל זה הוא היה צריך טריגר חיצוני בצורת נקודת האור, ולכאורה כאשר סודה של הנקודה מתגלה גם העוצמה חדשה קורסת – אבל גם זה יבוא על מקומו בשלום, אל דאגה 
היו עוד עלילות-משנה קטנות בספר שמצאו חן בעיני, ובמפתיע הן היו קשורות דווקא לדמויות של קשישים: הגברת מסעודה ורשבסקי היושבת בכניסה למכולת השכונתית, והשכנים אדון מוגרבי וגברת שטראוס, הצופים בשקיעה כל אחד מהמרפסת שלו. אלה היו סיפורונים מכמירי לב ממש, אפילו שלא היה להם מקום רב בעלילה.
לפני סיום: בתגובה לביקורת של נוריתה אמרתי לה שעל פניו הסיפור של נקודת האור מזכיר לי את "העלה האחרון" של או. הנרי, ונוריתה אמרה לי שזה לא אותו דבר. לא אותו דבר (נירנבלט לוקח את הרעיון הזה למקום אחר) – אבל מאוד קשה להשתחרר מהתחושה של רעיון בסיסי דומה ברמה כלשהי. אגב, האמירה הזו לחלוטין אינה לגנאי ל"מי תלה את נקודת האור", ואני חושבת שהשוואה בין שתי היצירות על בסיס הרעיון המשותף תהיה מעניינת עד מאוד.
ולסיום: "מי תלה את נקודת האור" הוא ספר חמוד להפליא, נקרא בשטף ובקלילות, למרות כמה חולשות. הרובד הפסיכולוגי הברור שלו יכול להיות שימושי עבור ילדים שיכולים להזדהות עם בעיותיהם הגדולות והקטנות של ארז וחמוטל ולקבל מהם רצון ואומץ להתמודד; עבור ההורים הספר מפנה זרקור לנקודת המבט של הילדים ולדרך ההתייחסות שלהם למה שהם רואים וחווים. אמנם גם כ"סתם" ספר קריאה הוא נחמד, אבל אני חושבת שהערך המוסף הפסיכולוגי שלו הוא שנותן לו את עיקר המשקל.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2012
ספר מקסים, כתוב מנקודת המבט של נער מתבגר, שגילה נקודת אור על קיר בקופת-חולים בקרבת ביתו, והנקודה הזו היתה עבורו מקום למפגש, התבודדות, גילוי, קשירת קשר חברות עם בת כיתה ועוד הרבה דברים.
עד עמוד חמישים לערך היה קשה לי קצת להתחבר לסיפור, כי... המשך הביקורת
ספר מקסים, כתוב מנקודת המבט של נער מתבגר, שגילה נקודת אור על קיר בקופת-חולים בקרבת ביתו, והנקודה הזו היתה עבורו מקום למפגש, התבודדות, גילוי, קשירת קשר חברות עם בת כיתה ועוד הרבה דברים.
עד עמוד חמישים לערך היה קשה לי קצת להתחבר לסיפור, כי כולו היה הקדמה. ברגע שהבנתי שאני צריכה לעשות סוויץ ולהיכנס לראש של הנער שמספר את הסיפור ועשיתי זאת, הקריאה קלחה והפכה להיות מעניינת ומשעשעת.
נקודת האור היתה תעלומה שארז הנער ביקש לגלות ומדי ערב הוא היה מגיע לגינה הציבורית עם כלבו על מנת לראות את נקודת האור. נקודה זו היתה עבורו אור ונקודת משען בזמנים קשים שעברו עליו: אי וודאות לגבי מה שקורה בין הוריו. שום דבר בנושא לא נאמר בבית, וגם מה שנאמר בשקט ובסודי סודות בין ההורים גרם לו למחשבות כי אולי הוריו עומדים להתגרש.
לילד הזה, ארז, היו תגליות רבות ומחשבות על הנקודה, על החיים על הוריו: "היתה לי מין הארה שעכשיו נשמעת לי מטופשת ודי מובנת מאליה - שהורי הם לא רק הוריי. הרי רוב שעות היום הם אנשים שקורים להם כל מיני דברים שבכלל לא קשורים לזה שהם ההורים שלי"(עמ` 116)
"אולי נקודת האור היא דמעה של אלוהים שעצוב לו עלינו והיא עוזרת רק למי שרוצה וצריך אותה".(עמ` 121)
ארז נהג לשוחח עם נקודת האור, היה מבקש ממנה עזרה, עצה, ומאמין שיש בה קסם. פעם אחת אף פנה אליה וקיבל תשובה לשאלה ששאל : "אני לא יודע להסביר איך זה קרה, אבל פתאום היתה לי תשובה" (עמ` 147). באחת הפעמים ארז צירף אליו את בת כיתתו, חמוטל, שלא האמינה בקסם אך בכל זאת הסכימה להתלוות אליו ולחקור את הנקודה.
כל הספר נע על מישור ישר - של סיפור הנקודה: המפגשים בין ארז לחמוטל, התהיות, האהבה שמתרקמת ביניהם עד שחלה תפנית לקראת סוף-הסיפור ונכנס קצת מתח שלוקח את הסיפור מעלה כשהילדים מגלים את מקור הנקודה.
הספר שזור בהמון תובנות וחכמה של ילד. נותן הצצה לעולמם של המתבגרים: התלבטויות של אהבה, מיקומם בעולם, מיקומם במשפחה ובחברה.
אהבתי עד מאד.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2012
לגבי דידי הספר נע ברצף שבין המילים "מפגר" ל"קסם". שתי מילים המופיעות בו מספר פעמים רב.
כקוראת איני בטוחה שהקסם שבו גובר לטעמי על השימוש המוגזם בכינוי הגנאי מפגר.
אם מחפשים הנמקה פנים-ספרותית להופעה המרובה של "מפגר", "מפגרת", "מפגרים" בספר אין בעיה, בקלות אפשר למצוא... המשך הביקורת
לגבי דידי הספר נע ברצף שבין המילים "מפגר" ל"קסם". שתי מילים המופיעות בו מספר פעמים רב.
כקוראת איני בטוחה שהקסם שבו גובר לטעמי על השימוש המוגזם בכינוי הגנאי מפגר.
אם מחפשים הנמקה פנים-ספרותית להופעה המרובה של "מפגר", "מפגרת", "מפגרים" בספר אין בעיה, בקלות אפשר למצוא אותה – הסיפור מסופר מפי ילדים ונקודת הראות שלהם: המספר העיקרי הוא ארז, נער בן 12. בחלקים שארז "מנוטרל" בעקבות זעזוע ונפילה מסולם, הסיפור מסופר במשך חמישה פרקים ( עמ' 218-247), על ידי חמוטל בת כיתתו.
כמובן שכל קטע הוא גם מנקודת ראות של המספר.
שני המספרים הצעירים חווים בביתם אירועים והוויה קשה. ארז חושד שהוריו רוצים להתגרש וכיוון שהצעקות שלהם נעשות בלחישות הוא חי בחוסר ודאות.
לארז גם מפריע שבהשוואה לבני כיתתו האחרים הוא נמוך..
יש לו אחות צעירה ממנו שהוא לא ממש חי איתה בשלום, והיחסים איתה מעצבנים אותו.
בבית בנוסף להורים ולאחות יש גם כלב ששמו מכס. ארז יוצא בערבים עם מכס לטייל וכך הוא מגיע לא פעם לגינה הציבורית שבה הוא מגלה לפתע, גבוה על קיר אחד הבתים התוחמים אותה את נקודת אור.
הנקודה מאד מעסיקה אותו. איך היא הגיעה לשם? מתי? בהתחלה הוא חושב שאולי רק הוא רואה אותה ורוצה לדעת אם גם אחרים יראו אותה. מצד שני הוא לא רוצה לשתף אחרים בנקודת האור המופלאה.
באחד הערבים מגיעה לגינה חמוטל.
חמוטל היא בת כתתו של ארז. להפתעתו היא מבחינה בנקודת האור ומעירה את תשומת לבו אליה. אך בניגוד לאמונתו של ארז שנקודת האור היא קסם, חמוטל משוכנעת שיש לתופעה הסבר הגיוני שצריך לחקור אותו.
חמוטל היא מפוכחת. היא לא מאמינה בקסמים, אמנם היא ילדה יפה, חכמה, נערצת, אך הסוד שלה אחיה המפגר ירון, אותו היא מסתירה מכל חברותיה – מכביד עליה מאד.
באופן לא צפוי היא מספרת על אחיה לארז באותה פגישה בגינה הציבורית. שניהם נעשים שותפים. היא לנקודת האור וארז לאמת על פיגורו של ירון.
מטבע הדברים חמוטל לא מאמינה בקסמים ומציעה לחקור את נקודת האור "גם לנקודה יש הסבר, רק צריך לחפש אותו." (עמ' 122)
ארז מתנגד הוא טוען כלפיה: ".... מאיפה את יודעת? את נשמעת כמו איזה דודה מבוגרת או מורה למדעים. מה, כשהיית קטנה לא הרגשת שיש קסם בעולם? לא הרגשת דברים מופלאים שלא צריכים שום הסבר? המבוגרים מסבירים הכל בהיגיון כי הם רוצים שגם אנחנו נהיה עיוורים לקסם, כי בעצם הקסם מפחיד אותם" (עמ' 122) .חילוקי הדעות מעכירים את הקשר שמתחיל להתפתח בין השניים.
דמות נוספת היודעת על נקודת האור היא זקן מופלא המגיע לגינה עם כלבו בודהא. לזקן התנהגות וסיפורים מיוחדים. אולי הוא תלה את נקודת האור?
לנקודת האור השפעה רבה על תיפקודו של ארז. כך גם לחילוקי הדעות בינו לבין חמוטל.
מתוך רצון למתן את הויכוח שביניהם, כי הידידות חשובה לשניהם, מתחלפות העמדות של ארז וחמוטל לגבי חקירת נקודת האור.
ארז מחליט לחקור את נקודת האור.. נקודת האור נמצאת גבוה. יש צורך בסולם כדי להגיע אליה.
כשהסולם נמצא ומובא לגינה ארז מטפס, מגיע לנקודה מסתכל בה וסופג זעזוע שגורם לו ליפול מהסולם ולהיכנס למצב של זומבי.
הוא אמנם מצליח לקום ובעזרתה של חמוטל מגיע לביתו אך במשך זמן מה ארז סובל מאי-כשירות זמנית. במשך חמישה פרקים הסיפור מסופר על ידי חמוטל.
חמוטל עושה הרבה כדי להחזיר את ארז לאיתנו והוא מבריא. סוף הספר (עמ' 248-153) שוב מסופר על ידי ארז. הנה עמ' 253 : "....אופס, כמעט שכחתי פרט חשוב. בערך חודש אחרי כל הסיפור, פתאום קלטתי שכל הבגדים והנעליים שלי קטנים עלי....... אבל אני מאמין שבדיוק בערב ההוא, שבו תלינו את נקודת האור השנייה, התחלתי לגדול." קטע מאד משמעותי, גם השלים עם חווית הקסם(?!+-)... וגם צמח לגובה..
לסיום:
על הכריכה האחורית של הספר כתוב: "... ספר מלא קסם לכל הגילים, לצעירים וגם לאלה שמעיזים לחשוב שהם כבר מבוגרים....." האמירה הזו קצת מבלבלת אותי...
האמת שהיו חלקים בספר שקראתי בעניין רב והיו חלקים אחרים שהכבידו עלי...
איך זה מקטלג אותי מבחינת הגיל? להעיז לחשוב שאני מבוגרת? להישאר לקוות לקסמים?
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|