|
|
|
אהבתה של גברת רוטשילד |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3235 |
|
|
השנה היא 1770. גוטל, נערה בת שבע-עשרה המתגוררת ברחוב היהודי של העיר פרנקפורט שבגרמניה, כותבת יומן שבו היא חושפת את רגשותיה, מחשבותיה ומאווייה הכמוסים.
תכף תתחתן גוטל עם מאיר אמשל רוטשילד וחייה ישתנו לבלי הכר. מאיר האמיץ, אהוב לבה, יוצא חוצץ כנגד ההגבלות והאיסורים, הגזירות והחרמות שמושתים על היהודים ופועל לקידום שוויון זכויותיהם ולהוצאתם אל מחוץ לגבולות השכונה הצפופה והרעועה. חרף הקשיים שמוערמים מכל עבר, משכיל מאיר לעשות חיל בעסקיו והופך למייסד של משפחת הבנקאים היהודית, משפחת רוטשילד. את ערכי החריצות והמסירות מנחילים גוטל ומאיר לילדיהם, ואלה מתיישבים בערי בירה אירופיות גדולות, מקימים בהן רשת ענפה של מוסדות פיננסיים והופכים לאחת המשפחות העשירות בעולם.
אהבתה של גברת רוטשילד הוא רומן היסטורי מפעים ומלא רגש שמגולל באופן ייחודי את קורותיה של שושלת רוטשילד המפורסמת. לאחר תחקיר מעמיק ורב-שנים מציגה בפנינו הסופרת האהובה שרה אהרוני את המאורעות ההיסטוריים הגדולים שהתרחשו במשך קרוב למאה שנים דרך יומניה הסודיים של גוטל רוטשילד, שאותם החלה לכתוב כשהיתה נערה ולא חדלה עד יום מותה.
אהבתה העצומה של גוטל הצנועה לבעלה מאיר, הולדת ילדיהם וגידולם, בחירתה לקיים את חייה בסגפנוּת ולא להתפתות לחיי הפאר, ימי האובדן האיומים ורגעי הנחת – כל אלה נטווים ביד אמן לרומן רחב יריעה. מתוך סיפור נסיקתה של המשפחה אנו למדים לא רק על מצבם של היהודים במאה זו אלא גם על הרוח היהודית האיתנה ועל כוחה העצום.
זהו הרומן השלישי של שרה אהרוני, ילידת 1953. ספרה הקודם, "אהבתה של סלטאנת", היה לרב-מכר וזכה באות "ספר הפלטינה" מטעם התאחדות המוציאים לאור בישראל על מכירת שישים אלף עותקים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אהבתה של גברת רוטשילד - שרה אהרוני
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 10/04/2020
נראה שאין מי שלא מכיר את משפחת רוטשילד. או לפחות את שמו של הנדבן הידוע אדמונד רוטשילד. הספר עוסק בהתהוות השושלת דרך קולה של גיטל אשתו של מאיר אנשל מייסד השושלת. היא מספרת על אותו בחור כוכב עולה מטאורית בתחום הכלכלה, על הקשר המיוחד שלהם. על ייסודה של המשפחה שלהם מרובת הילדים (10 שנותרו בחיים – 5... המשך הביקורת
נראה שאין מי שלא מכיר את משפחת רוטשילד. או לפחות את שמו של הנדבן הידוע אדמונד רוטשילד. הספר עוסק בהתהוות השושלת דרך קולה של גיטל אשתו של מאיר אנשל מייסד השושלת. היא מספרת על אותו בחור כוכב עולה מטאורית בתחום הכלכלה, על הקשר המיוחד שלהם. על ייסודה של המשפחה שלהם מרובת הילדים (10 שנותרו בחיים – 5 בנים ו-5 בנות). על דילמות שמלוות את ההצלחה ובמקביל על גידול הילדים, ועל הנסיבות בגינן נשלחו הילדים לתפוצה רחבה של המשפחה ברחבי אירופה ועל הכישרון לזהות את מקור ההצלחה הבא כדי להתקדם כלכלית. הספר כתוב מנקודת מבטה של גיטל המתאר את ימי חייה מהנישואין ועד לפטירתה בשיבה טובה בגיל 96.
אני אוהבת ספרים שיש להם נגיעה היסטורית וחושפים טפח לגבי היסטוריה ואף שולחים אותי לבדוק ולקרוא ולהעמיק יותר מעבר לכתוב בהם. הספר הזה בהחלט עונה להגדרה הזו וכתוב היטב ובאופן מרתק. שקעתי בתוכו מתחילתו ועד לעמוד האחרון.
אם כי קצת הפריע לי הדיסוננס בין היחס לבנים כממשיכי דרך אך לא לבנות ושהן הוסטו לתפקידים צדדיים יותר במעצמת רוטשילד. ושלא אפשרו לחתנים להיכנס לתפקידים מהותיים בשל היותם באים מבחוץ. בנוסף, האזהרות לגבי שמירת היהדות היו מאוד דידקטיות וכתובות באופן מאוד חד ובוטה ופחות כחלק משטף הסיפור מה שגם קצת הפריע לי בספר. אבל בסך הכולל נהניתי מהספר ומעצם הבחירה להציג את המשפחה דווקא מהפריזמה של אם השושלת ולא של אחד מגברי המשפחה למרות המקום היותר צדדי שניתן לנשים.
בנוסף, נראה לי שהספר יכול להיות חלק מלימוד ספרות כהשלמה ללימודי היסטוריה על התקופה המקבילה (נפוליאון).
תאריך הכנסה לאתר 07/12/2017
לשמחתי, התוודעתי אל הסופרת המקסימה באחד הערבים ,לפני מספר חודשים בקברט הספרותי בקריית מוצקין, שם עמדה הסופרת להרצות. על ספסל ישבה לה הסופרת, הביטה סביבה. התיישבתי לידה , תוך שאני מחכה לחברותיי שתגענה. כדרכי ,אני יוצרת קשר ורבלי, התחלנו לדבר על דא ועל הא, כמובן שלא ידעתי שזו הסופרת.... המשך הביקורת
לשמחתי, התוודעתי אל הסופרת המקסימה באחד הערבים ,לפני מספר חודשים בקברט הספרותי בקריית מוצקין, שם עמדה הסופרת להרצות. על ספסל ישבה לה הסופרת, הביטה סביבה. התיישבתי לידה , תוך שאני מחכה לחברותיי שתגענה. כדרכי ,אני יוצרת קשר ורבלי, התחלנו לדבר על דא ועל הא, כמובן שלא ידעתי שזו הסופרת. סיפרתי לה בין השאר ,שאני כותבת באתר של נורית, והיא השיבה לי, שהיא מכירה את האתר ונכנסת אליו לעיתים. נשביתי בקסמה. אז נגשו אליה מכריה , חבקוה, וכך התודעתי אל שרה אהרוני. בהרצאתה ספרה לנו על פועלה במשך השנים מתחילת עבודתה כמחנכת , התקדמותה במערכת החינוך, עד הפיכתה לסופרת מוערכת. בלשן רהוטה וכובשת סיפרה שלנו על ספריה. בעקבות הרצאתה החלטתי להתחיל בקריאת ספריה, הפור נפל על ספרה" אהבתה של גברת רוטשילד"
על גבי העטיפה העתקתי מספר שורות המבטאות את עיקרו של הספר, לדעתי. "אהבתה של גברת רוטשילד הוא רומן היסטורי מפעים ומלא רגש שמגולל באופן ייחודי את קורותיה של שושלת רוטשילד המפורסמת. לאחר תחקיר מעמיק ורב שנים מציגה בפנינו הסופרת האהובה ,שרה אהרוני, את המאורעות ההיסטוריים הגדולים שהתרחשו במשך קרוב למאה שנים דרך יומניה הסודיים של גוטל רוטשילד, שאותם החלה לכתוב כשהייתה נערה ולא חדלה עד יום מותה" זהו אמנם רומן היסטורי מכוחם של האירועים ודמויות היסטוריות, אבל ראוי לזכור שאין לראות בספר זה שחזור נאמן של האירועים. הספר מורכב מפיסות של מציאות עם דמיון ובדייה.
הסופרת בחרה לכתוב את סיפורו של מייסד שושלת רוטשילד כיומן של אשת המייסד מאיר, היא גוטל, או גוטלה בפי אוהביה. מכאן, שלא האמת ההיסטורית הייתה נר לרגליה של גוטל, אלא הספר מתאר כיצד השתקפו האירועים בעיניה, כיצד ניווטה את חיי משפחתה הענפה? מטבע הדברים הראייה היא סובייקטיבית. היא כותבת את היומן משנת1770 עד יום מותה בגיל 96 בשנת1849 . הסיפור מתחיל בתיאור הסמטה "יודנגאסה "שפירושו רחוב היהודים, לשם נדחקו ההודים עוד לפני מאות שנים בפרנקפורט , עיר גדולה בגרמניה. היהודים גרים בה , היא מעין גטו, בה מוטלים על היהודים הגבלות קשות ומשפילות.
"עולם שהוא סמטה צרה, אפלה ומלוכלכת ושמה יודנגאסה, אין בה מקום לכרכרות, היא נטולת עצים ופרחים. אולם עוברים בה המוני בני אדם בכל ימי החול ומלאים אותה בחיים, וזה משהו שיש להעריך" עמ' 10
שם בסמטה אין פרחים, אך פורחת לה אהבה מיוחדת בין גוטל לבין מאיר, אהבה מיוחדת , שיש בה תשוקה, כבוד הדדי ואמון. הם מחליטים להקים משפחה גדולה, ואכן אחרי מיתות של תשעה ילדים בלידתם, נותרו עם עשרה ילדים. עם אשתו וילדיו מתחיל מאיר את דרכו להקמת האימפריה הפיננסית חובקת עולם. צעד אחר צעד, תוך התמודדות עם התמורות ,שחלו באירופה באותם שנים., במקביל פועל מאיר למען הטבת חיי היהודים, השגת שוויון זכויות לבני עמו. גם זו דרך מלאת חתחתים. ראוי להזכיר שהדרך לשוויון הייתה רצופה גם בעמידה על המשמר של שמירה על הצביון היהודי, ומלחמה בהתבוללות. מאיר אינו חס על בריאותו, במרוץ שלו אל הפסגה. הוא אמיץ, מעז לפעול בנחישות , ללא חת, ולא נרתע מקשיים. תוך כדי תיאור האירועים המשפחתיים לרבות טרגדיות של איבוד ילדים והמרוץ אל השגת העושר ,שרק הוא יביא להם כבוד, מהדהדים ברקע גם תופי המלחמה ורעשם של אירועים, ששינו את עולמנו, כמו המהפכה הצרפתית שחרתה על דגלה את החופש, השוויון והאחווה. נפוליאון בונפרטה, האיש ששינה את פני אירופה, עלילות דם, בעיקר עלילת הדם בדמשק.
גוטל היא אישה חכמה, עיניה צופיות הליכות ביתה ויושביו. לא תמיד מתערבת, אך תמיד מעורבת. היא יודעת מתי לאמץ את האמרה" סייג לחכמה שתיקה" ומתי לומר את דעתה. יש בה מתינות מחד גיסא ועיקשות ודבקות מאידך גיסא. בעלה הוא המוחצן, המתפרץ אל מול החיים.
בעניינים מסוימים היא מגלה עיקשות ראויה לציון, כמו עקשנותה להמשיך ולגור ברחוב היהודים, אחרי מות בעלה והתפזרות ילדיה ברחבי אירופה. אין לה שאיפות לבקר בערי הבירה הנוצצות , די לה במה שהיא שומעת מפי ילדיה הבאים לבקרה, או כותבים לה. היא מסרבת גם לעת זקנתה לעזרה במשק הבית. חיה חיי צניעות. גדולי עולם משחרים לפתחה .ביתה הצנוע ו"הדל" לעומת הפאר בה חיו אנשים במעמדה. היא אוהבת את ילדיה ונכדיה אהבה עזה, והם מחזירים לה אהבה , כבוד והערכה. לקראת סיום הספר נפגשת גוטל בביתה עם היינריך היינה, הסופר היהודי הגדול, שהמיר את דתו, כמו רבים וטובים, שזו הייתה בשבילם הדרך היחידה להיכנס לחברה הנוצרית ולפעול בה. מוזכר המשפט המצמרר ,שאמר באותה פגישה" חושש אני מפני התפרצות הרוח הברברית החבויה בבני העם הגרמני. שריפת ספרים היא אות וסימן לבאות, במקום שבו שורפים ספרים, שם ישרפו גם בני אדם" עמ'421 כתיבתה של שרה מושכת , מרתקת עברית במיטבה.
ומהיכן השם רוטשילד? נהוג היה בימיה העתיקים של סמטת היודנגאסה, לציין את בית המגורים המשפחתי בשלט. השלט הראשון בביתם הראשון של בני משפחת מאיר היה בצבע אדום. רוטשילד הוא אם כן צירוף שתי המילים "שלט אדום" בגרמנית. מכאן הפכו אותו לשם המשפחה , והשאר הוא היסטוריה.... ראוי לציין את המשפחתיות, את הערבות ההדדית בין בני המשפחה. כולם נשאו בעול, אף בנות המשפחה.
פה ושם מרחפת על הרומן מין רוח נאיבית, הסופרת ,שחקרה את תולדות המשפחה העמידה את גוטל ככותבת ומספרת את סיפור המשפחה. היא שמה במחשבותיה ובקולמוסה , הרבה רגש ולעיתים אף רגשנות, וגם דבקות בערכים עליהם גדלה משחר נעוריה. עקבתי אחר הצלחתם של ילדיה ונכדיה, והשתלבותם לא רק בחיי הכלכלה של אירופה, אלא גם בחיי החברה, בגינונים שבטרקלינים, בפאר בהתנהגות. לא יודעת אם מאיר היה אוהב את דרך חייהם החדשה? אף על פי כן אני מאמינה שהערכים אותם נטעו גוטל ומאיר בילדיהם, בעיקר ביחס לעמם, במחויבותם לבני עמם המשיכו להתקיים גם שנים רבות אחרי התקופה בה עוסק הספר. בראיון ,שנערך עם הסופרת בתכנית "המוסף" בערוץ 1, מצאתי קטע , שנראה לי חשוב ומאפיין את דעתה של הסופרת ליצירתה זו. "החיבור של נשים לסיפור הוא מיידי, טבעי ומובן מאליו, אבל בספר יש מקום לכולם, כי האישה מציגה בו גם את נקודת המבט של הגבר, שעשה את המהפך והביא את המשפחה מעוני לעושר. יש בספר התייחסות לכללים העסקיים שעל פיהם הוא הלך ושהוכחו כנכונים............ יש כאן סיפור היסטורי של משפחה ושל ערכים-יושר נתינה ואחדות"
אני נסחפתי בהנאה מרובה בקריאת הספר. ממליצה בחום רב על קריאתו, שהרי אינה דומה קריאת סקירה לקריאת הספר עצמו. בטוחה אני שלא תתאכזבו.
תודה , רבקה.
תאריך הכנסה לאתר 12/10/2016
אהבתה של גברת רוטשילד׳ מאת שרה אהרוני, נבעה מחיבתי אל קריאת רומנים היסטוריים וסאגות משפחתיות היסטוריות, אותם אני נהנית לחוות גם כסדרות טלוויזיה יוקרתיות.
הספר ממחיש את חיי היהודים על הגזירות האנטישמיות בגטו היהודי של פרנקפורט און מיין, במאות ה18-19, שמתוכו, מושפל... המשך הביקורת
אהבתה של גברת רוטשילד׳ מאת שרה אהרוני, נבעה מחיבתי אל קריאת רומנים היסטוריים וסאגות משפחתיות היסטוריות, אותם אני נהנית לחוות גם כסדרות טלוויזיה יוקרתיות.
הספר ממחיש את חיי היהודים על הגזירות האנטישמיות בגטו היהודי של פרנקפורט און מיין, במאות ה18-19, שמתוכו, מושפל ומוגבל במהלכיו, ייסד מאיר רוטשילד היתום, בנחישות ובכשרון רב את עסקי המסחר והבנקאות. משפחת רוטשילד המושפעת מן האירועים ההיסטוריים הגדולים של התקופה, מנצלת אותם לטובתה ופועלת גם להטבת מצב היהודים.
אם אבקר בפרנקפורט און מיין, הרי שבעקבות הספר, לא אחמיץ את הביקור בבית רוטשילד הישן, המשמש היום כמוזיאון של הגטו.
אם נראה שהספר לוקה בנאיביות ובאיפיון דמויות כמעט מושלמות, אפשר לתרץ זאת בדרך עיצובו כיומן, הסופג הכל.
היומן מטבעו מציג לרוב נקודת מבט אחת. מאחר ויומן נכתב באופן ספונטני ונצמד לכרונולוגיה לא מחייבת, תחושות ודעות שנזכרו בעבר, יכולות להופיע שוב בצמידות לאירועים מאוחרים יותר. לכן, כל דרישה לעריכה מדוקדקת, שתחסוך מהקורא חזרות מעייפות, יש בה פגיעה באוטנטיות היומן.
האם גוטלה רוטשילד באמת השאירה אחריה יומן, האם כתבה יומן והספיקה להשמידו, או אולי הסופרת העדיפה להשתמש ביומן כטכניקת כתיבה?
יומנה של גברת מאיר רוטשילד, מאז היתה גוטל נערה מאוהבת ומחוזרת, מציג את נקודת מבטה של אישה ואם אוהבת, שכמעט לא יצאה מדלת אמותיו של הגטו היהודי , וככל הנראה גם לא היתה בסודם של פרטים. גם אם הספר מכיל הצהרות מניפסטיות, צדדים חיוביים בלבד ופרטים בדיוניים, נהניתי מהמחשת התקופה, ומן ההצצה בתמונה הבלתי שלמה של משפחת רוטשילד ומפעלה.
תאריך הכנסה לאתר 07/10/2016
גוטל עומדת להתחתן עם מאיר אמשל רוטשילד וחייה ישתנו לבלי הכר. מאיר האמיץ, אהוב לבה, יוצא חוצץ כנגד ההגבלות והאיסורים, הגזירות והחרמות שמושתים על היהודים ופועל לקידום שוויון זכויותיהם ולהוצאתם אל מחוץ לגבולות השכונה הצפופה והרעועה. הוא בעל רוח, יזמה, נחישות וחוש המצאה וחרף הקשיים... המשך הביקורת
גוטל עומדת להתחתן עם מאיר אמשל רוטשילד וחייה ישתנו לבלי הכר. מאיר האמיץ, אהוב לבה, יוצא חוצץ כנגד ההגבלות והאיסורים, הגזירות והחרמות שמושתים על היהודים ופועל לקידום שוויון זכויותיהם ולהוצאתם אל מחוץ לגבולות השכונה הצפופה והרעועה. הוא בעל רוח, יזמה, נחישות וחוש המצאה וחרף הקשיים המוערמים מכל עבר, משכיל לעשות חיל בעסקיו והופך למייסד משפחת הבנקאים והסוחרים היהודית; משפחת רוטשילד. את ערכי החריצות והמסירות ינחילו גוטל ומאיר לילדיהם, ואלה יתיישבו בבירות אירופה ויקימו בהן רשת פיננסית וסחר ענפה עד שיהפכו לאחת המשפחות העשירות בעולם.
הסופרת מיטיבה לתאר כמעט מאה שנה של היסטוריה אישית, משפחתית, יהודית וכלל עולמית, אך זהו אינו ספר היסטוריה אלא רומן המסופר מזווית הראיה הסובייקטיבי של הגיבורה כפי שרשמה אותו בשלוש מחברות לאורך חייה. אנו נכנסים לנבכי ורזי המשפחה המפורסמת מתוך סיפור חייה האישי של גוטל.
השנאה, החוקים והגזירות, ההשפלה הממלכתית והיומיומית ברחוב, חוסר האפשרות לשלוט בחיים ובזכויות ולהיות נתונים לגחמותיו והבטחות שווא של כל אציל שעולה לגדולה לא החלו במאה העשרים בגרמניה. הם בלטו כבר בימי הביניים. את הגטו בפרנקפורט בנו לכמה מאות איש. תוך מאתיים שנה הצטופפו באותו מתחם גיאוגרפי אלפי אנשים בתנאי צפיפות וכיעור. עץ לא פורח, הגנים נמצאים מחוץ לחומות בהם מטיילות רק הנוצריות עם המטפלת בימי ראשון. מתוארת היטב הפגישה עם נפוליאון שכל הגטו חיכה לו יום שלם בשמש קופחת. הוא הגיע, הראה שעמום ופיהוק ועזב כלעומת שבא. לימים הוא היטיב עם חוקים לשוויון זכויות ליהודים בהמשך למהפכה הצרפתית וגוטל’ה הוקירה על כך אך יחסה אליו נותר אמביוולנטי.
סיפור האהבה בין מאיר רוטשילד לגוטל’ה, אשתו הוא מהיפים שקראתי. העדינות והאינטימיות ביניהם גברה על כל קושי. מצד אחד הוא מכנה אותה בכינוי חיבה שבאופן אישי נתנו לי תחושה שהוא כביכול אביה או אח גדול, אך מצד שני הוא התייחס אליה במהלך השנים בשוויון וגובה העיניים, הייתה תשוקה אדירה והוא העריץ אותה והאמין שהיא אף פעם לא טועה. גם בגיל מבוגר הוא הסביר לה שלמרות שהוא גבר הוא זקוק לשמוע ממנה מילות אהבה. כל אחד ידע את מקומו ואיך לתקשר עם השני. מתי להתווכח ומתי לשתוק, כמעט בטלפתיה. כל אחד ידע לתמוך בשני, להרגיש מתי צר לו. תיאורי לילות האהבה בפינת קטנה בבית עמוס אנשים בו החובה להיות בשקט ולחשוק שפתיים פן ישמעו אוושה, נפלאים ומרגשים.
כאישה, גוטל מתוארת כעמוד התווך בחיי המשפחה והעסקים. המשמעות שלה בחיי בעלה ולמשפחה הייתה עצומה. היא גידלה משפחה ענפה כל כך, איבדה ילדים ונכדים, הייתה מעורה ומודעת לכל מהלכי המסחר, הפוליטיקה וההשקעה בעסקים. ידעה מתי להתערב ומתי לתת לבעלה להוביל. לכאורה אישה רגילה לגמרי אך עם תובנות, אופי, חכמת חיים שלא לומדים בבית ספר ודקויות שהובילו אותה רחוק. התכנון הן במשפחה והן בעסקים היה לטווח ארוך. שאר נשים עבדו במשרד ותרמו את חלקן במלוא המרץ ותרמו במזכירות ובהנהלת חשבונות וטרחו בבית.
גוטל הייתה המצפון שלו. בידיעתו ולעתים שלא בידיעתו לאורך כל הדרך. שאלה שאלות מוסר והייתה לה מחשבה משלה (ההתנהגות של מארי אנטואנט וגורלה, לספק ציוד לצבא של בשר תותחים). היו לה פעמים ספורות חילוקי דעות עם בעלה והיא לא הסתירה ביקורת. היא הייתה נאורה ומשכילה למרות שלא יצאה מפתח הרחוב (למעט במקרים מיוחדים כמו בשריפה בה נולד נכדה ובטיול המרגש עם אמה בפארק מחוץ לחומות).
מאיר הסביר לה שדרכו הכלכלית אינה עומדת בסתירה עם קיום המצוות. שהוא שלם עם עצמו ושהדרך למעלה זרועה דרדרים. ההצלחה תביא לכבוד והכבוד זו שליחות. מכסף יבוא כבוד מבחוץ שישפיע על כל הקהילה. החזון והשקעה הציבורית העצומה שלו היו הרבה פעמים על חשבון הבריאות האישית. שהיהודים הכנועים והנשלטים יהפכו לגורם שאי אפשר בלעדיו. אהבתי את המכתבים בגרמנית עילגת ששלח לכל שועי עולם בכדי לקדם את ענייני העם היהודי מבלי מורא הוא בושה.
בערוב ימיה לא נכנעה גוטל לעושר ולפאר. לא ביקרה לרעה את ילדיה שעברו לגור בארמונות פאר והחזיקו כרכרות אך בעצמה, התעקשה להישאר בבית הישן ביודנגאסה בו חיה כל חייה עם בעלה. שועי עולם הגיעו לבקרה ולא הסתירו את הערצתם.
הספר נוגע בנקודה של נישואי קרובים בתוך המשפחה. הסיבות לכך הם השארת ההון, הרכוש והשליטה בתוך המשפחה.
אהבתי את האופי השונה של כל אחד מילדיה, הקשר המורכב ביניהם ואת הדינמיקה של משפחה גדולה בבית קטן. לימים כשהבית התרוקן, אנו חודרים יותר ויותר למחשבותיה פנימה.
פחות התחברתי לשפה המליצית שיצרה בי ריחוק אך את כל ביטויי היידיש הגרמנית/אוסטרית מכירה מהבית והיה נעים להתרפק ולהיזכר. פחות אהבתי שהספר מסופר, אמנם דרך יומן, אך לאורך כמאה שנה. הייתי מעדיפה פוקוס על שנים מעטות יותר ובהרחבה, בלי הקפיצות בשנים.
בדף האחרון של הספר מוזכר הנין בן השנתיים, שיש לו את העיניים של אבי-סבו. זהו הברון אדמונד דה רוטשילד המוכר לנו כ״נדיב הידוע״, ממשיך דרכו של מאיר.
הספר נותר בלבי ובמחשבותיי ימים רבים לאחר תום קריאתו.
מומלץ!
תאריך הכנסה לאתר 30/04/2016
ספר היסטורי המגולל את קורות משפחת רוטשילד.
גוטל מקבלת מתנה ערב נישואיה למאיר רוטשילד מאביה. היא מקבלת מחברת. מחברת המשמשת לה כיומן.
ספר זה הוא יומנה של גוטל. היא כותבת אותו משנת 1770 עד יום מותה בגיל 96 בשנת 1849.
... המשך הביקורת
ספר היסטורי המגולל את קורות משפחת רוטשילד.
גוטל מקבלת מתנה ערב נישואיה למאיר רוטשילד מאביה. היא מקבלת מחברת. מחברת המשמשת לה כיומן.
ספר זה הוא יומנה של גוטל. היא כותבת אותו משנת 1770 עד יום מותה בגיל 96 בשנת 1849.
מאיר וגוטל גדלו בגטו היהודי של פרנקפורט. מאיר היה יתום, ועל כן היססה משפחתה אם להרשות לגוטל בתם להינשא לו.
בסופו של דבר האהבה ניצחה.
מאיר רוטשילד מתואר כחרוץ וחכם הבוחר תמיד בדרך שתניב לו את הרווח הגדול ביותר. כבחור יתום ללא אמצעים והון התחלתי, כיהודי שגדל והתחנך בגטו שדובר גרמנית עילגת – בנה מאיר רוטשילד אימפריה פיננסית החולשת ופועלת בתחום המסחר והבנקאות העולמית. במקביל פעל מאיר לשיוויון הזכויות של היהודים וליציאתם מתחומי הגטו.
פחות אהבתי את ההערצה העיוורת של גוטל את מאיר. את סלידתה ממהלכים שנקט ומוסריותם מול האופן בו נקט להשתיקה. מאיר ציין בפניה במקרים שכאלו כי הדברים יקרו איתו או בלעדיו וכי הוא נהנה רק מהרווחים מהמהלכים הללו.
לאחר מותו מחליפה גוטל את ההערצה העיוורת של בעלה, בהערצת בניה והאימפריה שנבנתה. הבנות לא זכו לירושה, היות ומאיר לא רצה שבעליהן יהנו מפירות האימפריה.
מסיבה זאת נהגו רבים מבני משפחה זו להתחתן בתוך המשפחה.
גוטל ילדה עשרה ילדים.
היא חיתה עד יומה האחרון בצניעות בדירתה בגטו של פרנקפורט. בניה התיישבו בערים הגדולות ומשם הרחיבו את האימפריה המשפחתית.
לא ניתן להתעלם מהתחקיר המקיף שנעשה בכתיבת ספר זה, אך לא הצלחתי להבין עד הסוף ממה עשה מאיר את כל הונו.
כן, לא אהבתי את הטפות המוסר לגבי העדפת העם היהודי ועניין ההתבוללות.
הספר משלב ארועי היסטוריה שקרו באותה תקופה,בינהם: נפוליאון, מארי אנטואנט, כיבוש צרפת, חילופי שלטון באירופה, קרב ווטרלו.
אין ספק שנושא הספר מעניין. אהרוני בחרה לספר את סיפורה של המשפחה ששמה הפך לשם נרדף לעושר ללא גבול.
ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 27/02/2016
רומן היסטורי מצויין על קורות חייה של שושלת רוטשילד, כתוב בשפה יפהפיה, ממליצה בחום!
הסיפור מבוסס על יומנה של גוטל רוטשילד שנכתב החל משנת 1770 כאשר היא היתה נערה ועד יום מותה בשנת 1849.
מובא כאן סיפור אהבה מרגש בין גוטל למאיר רוטשילד הפילנתרופ הידוע ובמקביל סיפור על משפחה של יהודים... המשך הביקורת
רומן היסטורי מצויין על קורות חייה של שושלת רוטשילד, כתוב בשפה יפהפיה, ממליצה בחום!
הסיפור מבוסס על יומנה של גוטל רוטשילד שנכתב החל משנת 1770 כאשר היא היתה נערה ועד יום מותה בשנת 1849.
מובא כאן סיפור אהבה מרגש בין גוטל למאיר רוטשילד הפילנתרופ הידוע ובמקביל סיפור על משפחה של יהודים חרוצים, ממלוחים וחכמים שעשו חייל בעולם העסקים, בעיקר בתחום הבנקאות.
גוטל, בת 17, יושבת ליד חלון ביתה בגטו היהודי (הנקרא "יודנגאסה") בפרנקפורט שבגרמניה ורואה בחור יפה תואר עובר. היא מתאהבת בבחור. הוא מבקש את ידה עד שאביה נעתר לו לאחר שמאיר החל להצליח בעסקיו. גוטל נישאת לו ומכאן מתפתח סיפור אהבה וחברות מעורר הערצה.
מאיר אמיץ, חכם, חריף ונלחם למען קידום שוויון הזכויות של היהודים ולמען יציאתם מתחומי הגטו.
לשניים נולדים עשרה ילדים (וזאת אחרי מספר הפלות ותקופות קשות של התמודדות עם האובדן) שהופכים ברבות הימים לבנקאים מצליחים. מאיר מנחיל להם את תורת העסקים, הוא מעביר להם שיעורים במסירות, נאמנות, חריצות וגם הרבה ערמומיות. הבנים מתיישבים בערים ברחבי אירופה ומקימים רשת מוסדות פיננסיים עד שהופכים לאחת המשפחות העשירות בעולם.
הם קושרים קשרים עם אנשי עסקים, עם אנשי מפתח בשלטון המדינה וכך מגיעים להכרה ופרסום רבים. מוזכרים בספר הרבה אירועים היסטוריים שקרו בתקופה כמו המקרה של לואי ה-16, מרי אנטואנט, עליית נפוליאון, כיבוש צרפת ועוד.
למרות כל ההצלחה והעושר, גוטל לא מאבדת את עצמה. היא אישה צנועה ונשארה כזאת עד סוף ימיה. היא סירבה לעבור לבית מפואר למרות העושר הכלכלי. גוטל היתה אישה ישרה, מסורה לבעלה ולילדיה, מלאת אהבה ונתינה.
ספר מקסים, מעניין וחשוב. נהניתי מאד מקריאתו. ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 06/01/2016
גוטל בת ה-17, מתגוררת ברחוב היהודים "יוּדֶנְגַאסֶה" בפרנקפורט, גרמניה.
השנה: 1770. לגוטה זה לא מפריע, היא אוהבת את הרחוב, "עולם שהוא סמטה צרה, אפלה ומלוכלכת, ושמה: יודנגאסה. אין בה מקום לכרכרות, היא נטולת עצים ופרחים, אולם עוברים בה המוני בני אדם בכל ימי החול וממלאים... המשך הביקורת
גוטל בת ה-17, מתגוררת ברחוב היהודים "יוּדֶנְגַאסֶה" בפרנקפורט, גרמניה.
השנה: 1770. לגוטה זה לא מפריע, היא אוהבת את הרחוב, "עולם שהוא סמטה צרה, אפלה ומלוכלכת, ושמה: יודנגאסה. אין בה מקום לכרכרות, היא נטולת עצים ופרחים, אולם עוברים בה המוני בני אדם בכל ימי החול וממלאים אותה בחיים, וזה משהו שיש להעריך." (עמ' 10).
גוטל קיבלה את המחברת מאביה, במחברת היא כותבת הכל עם הקולמוס וקסת הדיו.
את מאיר אמשל רושטילד היא ראתה דרך החלון. ככה זה התחיל.
מאיר אמשל רוטשילד, ספק החצר של הוד רוממותו הלאנדגראף וילהלם, מושל האנאוּ ויורש הנסיכות של הסן-קאסֶל.
כשגוטל הייתה בת 15, מאיר ביקש את ידה, אך אביה סירב. שנתיים אחרי הוא נשא אותה לאישה בברכת הוריה.
כל בוקר מאיר משאיר לאישתו מטבע על הכר, עדות לאהבה שלו אליה, ועם זאת שהם נמצאים בדרך הנכונה כדי להביא להם כבוד.
מאיר פועל למען היהודים בגטו; מניעת מיסים או שיהיו שווים ויוכלו לצאת מהגטו.
מנהגי שמירת המצוות אשר גוטל מעבירה לילדיה, דואגת שישמרו על הכשרות גם כאשר הם מתיישבים בערי בירה אירופאיות.
משפחת רוטשילד עובדת כולה. לא רק הגברים, גם הנשים. העיקר שלא יהיו זרים, ושסודות המקצוע יישארו בתוך המשפחה.
הספר הוא רומן היסטורי, מלווה בהרבה אירועים שקרו מ-1770 עד 1849 (מותה של גוטל).
גוטל כותבת במחברות את האירועים ואת השינויים שהם מביאים לגטו. לדוגמה: עריפת ראשיהם של המלכה מארי אנטואנט והמלך לואי ה-16. נפוליאון בונפרטה שמגיע לגרמניה.
גוטל מציינת במחברת על הקשר בין משפחת מונטיפיורי למשפחת רוטשילד, לא אפרט אשאיר את זה לכם.
בספר יש 3 חלקים: מחברת מספר 1, מחברת מספר 2, מחברת מספר 3.
הפרקים בספר הם תאריכים ביומן בו גוטל כותבת מה קרה לה.
זהו הספר הראשון שאני קוראת של שרה אהרוני.
התקציר והשיווק שעשו על הספר תפסו אותי. הכריכה קולעת לספר. רומן היסטורי מעולה.
מומלץ מאוד!!!
"לבה של אם נחלק למדורים-מדורים בין ילדיה, כל מדור הוא עולם קסום. ילדי שונים זה מזה, ולכל אחד מהם דרך משלו למוסס את הלב ולגרוף תשואות." (עמ' 101).
תאריך הכנסה לאתר 06/12/2015
הספר הזה הוא פנינה! כל המילים שחוברו להן יחדיו מהווים שרשרת פנינים שובת לב. אהבתי את "אהבתה של סלטנאת" מבית היוצר של שרה אהרוני, ולכן לא היססתי לרגע ליטול לידיי את הספר הנוכחי. ידעתי שמצפה לי חווית קריאה מענגת...וצדקתי! מהעת שהתחלתי לקרוא בספר, השתדלתי לנצל כל פלח... המשך הביקורת
הספר הזה הוא פנינה! כל המילים שחוברו להן יחדיו מהווים שרשרת פנינים שובת לב. אהבתי את "אהבתה של סלטנאת" מבית היוצר של שרה אהרוני, ולכן לא היססתי לרגע ליטול לידיי את הספר הנוכחי. ידעתי שמצפה לי חווית קריאה מענגת...וצדקתי! מהעת שהתחלתי לקרוא בספר, השתדלתי לנצל כל פלח זמן פנוי לשוב אליו.
זהו רומן היסטורי מרגש ומרתק, על המייסד של משפחת רוטשילד ואחת המשפחות המוכרות בעולם: מאיר-אמשל רוטשילד.
ככל שהבנתי מהכריכה ומערוצי התקשורת, כל הספר מבוסס על תחקירים, ונכתב כיומן חיים של הגברת רוטשילד: "גוטל". הספר כולל שלוש מחברות הראשונה: הניצנים הראשונים, הניצוץ בין מאיר לגוטל, הנישואין והולדת הצאצאים. מחברת שנייה מתחילה בעזיבתו של נתן לאנגליה ופתיחת הסניף האנגלי, והמחברת השלישית ראשיתה בהגירתו של יעקב (שינה את שמו לג'יימס) לצרפת.
שרה אהרוני, קוסמת של מילים, מגוללת בעברית רהוטה, מענגת, מרתקת ומסקרנת, את קורות משפחת רוטשילד, בצל אירועים היסטוריים וטרגדיות אישיות, מלפני כמאתיים שנה, ובמשך קרוב למאה שנים באירופה. מ ד ה י ם! ובכל פעם שנתקלתי באירוע היסטורי רצתי לפרופ' גוגל... איך שאני אוהבת ספרים כאלה שאפשר ללמוד מהם, ולרענן את הזיכרון ממה שלמדתי בהיסטוריה... "כיף אמיתי"... הספר הזה הוא מסוג הספרים שאני מתמוגגת מהם, והולכת איתם כמה ימים גם אחרי שסיימתי לקרוא בו.
הסיפור מובא בקולה של גוטל, יומניה של הגברת גוטל רוטשילד, שכונתה בשם חיבה על ידי מאיר-אמשל רוטשילד "גוטלה". גוטל החלה לכתוב את היומנים מנערותה עד ליום מותה בגיל 96 בשנת 1849.
גדולתה ודמותה של הגברת רוטשילד הוצנעו ונדחקו לפינה, בצל התקופה ההיסטורית והחברתית. למרות זאת, אין לי ספק, שגוטל בדרכה הייחודית השפיעה על החלטות בעלה – מאיר, הסב של אדמונד ג'יימס דה רוטשילד והנדבן הידוע. הספר "אהבתה של גברת רוטשילד" "מתקן", ונותן לאם המשפחה את הבמה הראויה לאישה שכמותה.
למעט אירועים היסטוריים ומסע חייהם של צאצאי משפחת רוטשילד באירופה, רוב רובו של הספר מתרחש בפרנקפורט שבגרמניה, ומתרכז בתוך "הגטו" ברחוב היהודים "יודנגאסה".
התמוגגתי מהשפה המשובחת ותיאור חיי הקהילה היהודית ביודנגאסה, עד כדי כך שלעיתים הייתה לי הרגשה שאני עצמי שם, ותוך כדי קריאה טוויתי במוחי את הרחוב וריחותיו. אין לי צל של ספק, שאם יוחלט להסריט סדרה על קורות משפחת רוטשילד, לא מן הנמנע שיהיה מבוסס גם על הספר הנוכחי.
גוטל מגוללת את חיי המשפחה דרך יומניה, משנת 1770 עד ל-1849. בגרמניה שלט פרידריך השני שחילק את היהודים לשני סוגים: "יהודי החצר" שמהם השלטון הפיק תועלת ו"יהודים נסבלים" כגון: רבנים, חזנים ושפרנסתם מושתתת על מתן שירותים לקהילתם, והשלטון אינו נהנה מהם. כמו כן על פי התקנון, על היהודים נאסר לעסוק במשלחי יד שעסקו הנוצרים לרבות רכישת בהמות, יצירת משקאות אלכוהוליים, לסחור בצמר וכו'. אך, מאידך הותר ליהודים לסחור ביין כשר, באבני חן, בבדים ופרוות.
בעת התקופה ההיסטורית ב"יודנגאסה", גוטל נהגה להביט מעבר לחלון לרחוב היהודים והמולתו, באחד הימים, בין כל הדמויות, עיניה קלטו את מאיר-אמשל רוטשילד. בנוסף מפגש "אקראי" בין מאיר-אמשל לגוטל ברחוב היהודים, תרם לכך שמאיר החל להתבונן אף הוא בחלון ולקוד קידות קטנות. הניצוץ בין שניהם לא איחר לבוא, ומאיר אמשל התייצב מול הוריה של גוטל לבקש את ידה. תחילה ההורים סירבו, אך עקשנותו של העלם הכריע, והוא זכה בגוטל-בתו של חלפן הכספים שלמה-וולף. גוטל ומאיר-אמשל רוטשילד נישאו ב-2.9.1770.
מאיר למד בבית ספר רבני ורכש ידע רב בתלמוד, בתורה ובשפות גרמנית עברית וארמית בצפייה שיהיה רב. לאחר שהוריו נפטרו, הוא הועבר לחסותו של הדוד, והדוד שלח אותו להנובר להתמחות במסחר בבנק היהודי של וולף-יעקב אופנהיימר. בראשית דרכו עבד כשוליה בבנק, ומילא את מטלותיו במסירות עד שבהדרגה שולב בפעילויות משמעותיות ומחשבותיו החלו לחלחל: "אם אופנהיימר עשה זאת, גם אני מאיר רוטשילד מסוגל".... וכך החל לטפח קשרים.
מאיר מתואר כאיש נמרץ ללא לאות וכך אמר לגוטל: "כאשר אני ישן המזל ער ושומר עלי. אם אישן הרבה-גם המזל שלי ילך לישון".
גוטל ילדה את בתה הבכורה ב-20.8.1771 וקראה לה שינשה, על שם אימו של מאיר. מתוך 19 הריונות גוטל הצליחה ללדת חמישה בנים וחמש בנות, שברבות השנים היו לחלק מהרשת המשפחתית שפרסה את כנפיה באירופה. כל לידה שקטה הצמידה אותה לשכול, אך היא נאלצה להמשיך בשגרת חייה מבלי לחשוף את אותות חולשתה וכך נהגה עמוד 81: "בהיותי לבדי הנחתי ללבי להגיר את הדמעות מבלי להפריע, ובשובו של מאיר הביתה תליתי אותן ליבוש."
גוטל חיה לצדו של מאיר ונשמה את תורתו והגיגיו עמוד 90: "היום אני מפסיד לאחד או לשניים או לשלושה ומחר אני מחזיר את ההפסד מעשרות לקוחות חדשים שרכשתי את אמונם, והם משלמים לי טבין ותקילין." גדולתה של מאיר רוטשילד והמשפחה היורשת, נמדדו בניצול חלון ההזדמנויות בכל אירוע היסטורי או חברתי.
בין כל האירועים ההיסטוריים של חילופי השלטון באירופה, נפילת הבסטיליה, לואי ה-16, המלכה מארי אנטואנט, המהפכה הצרפתית, נפוליאון בונפרטה, אירועי עלילות דם, קרב ווטרלו, הגזרות על היהודים עם כניסתם של הצרפתים לפרנקפורט ועוד. משפחת רוטשילד בראשותו של מאיר מתאימה את עצמה לאירועים עד כדי החלפת שמות אפילו... ממאיר למאייר כשצליל גרמני מתלווה לשם. מאיר אמשל מתקרב לאנשים ש"מושכים בחוטים" וזוכה אף לתואר "אובראופאגנט" (סוכן חצר ראשי), שנחשב למעמד הגבוה ביותר בסולם המעמדות, שהוצב בפני יהודי החצר בקאסל.
גוטל מתוארת כינשופית שפוקחת את עיניהם להגנת אפרוחיה המקננים בקינה. כגון: המבטים של אוה בגיסה משה ורמוס (בעלה של שינשה), מעקב אחר עיסוקיו של מאיר כאב ובעל למופת כולל מהלכיו העסקיים, גם הם לא עלו תמיד בקנה אחד עם דעותיה. גוטלה ידעה בדרכה שלה להבעיר אש, לכבותה ולהמתין עד שמקום הכוויה יחלים...על מאיר כתבה ביומנה: "מאיר אינו ער למתרחש מתחת עיניו. בענייני נשים הוא ממשיך לגלות תמימות של ילד שטרם בגר. עיני האישה שבי רואות בשבריר הרגע את מה שעיניו הגבריות לא תראינה במשך שעות ארוכות." מאידך, מאיר ידע להתבטא היטב ולעמוד על שלו בכל הצעה ולא היסס להגיב... עמוד 189: "ההצעה שלך מסוכנת, יש בה יותר מדי סימני שאלה ופחות מדי סימני קריאה. אני מתנגד לה מכול ומכול."
שרה אהרוני כותבת נפלא עם מטאפורות כבירות ומפתיעות. לעיתים מצאתי את עצמי קוראת אותם שוב ושוב. בספר הזה יש מתכון רוטשילדי של בצק המורכב מיודנדויטש, עברית, ארמית ומעט גרמנית – הכול יחד יצר מאפה ביתי נפלא... עמוד 220
מכתביה לנתן בנה שעזב את פרנקפורט לאנגליה נחתמים ב: אימך האוהבת גוטל, אשת מאיר אמשל רוטשילד הנכבד. שימו לב, גוטל אוהבת, היא האימא, אך היא תמיד "אשתו של מאיר אמשל רוטשילד הנכבד".
ביומניה היא מתארת על חיי בניה ונשותיהן כגון: חנה אשתו האנגלייה של נתן תוארה "כמוצר יוקרתי באריזה משובחת". את נתן היא תיארה כ"קוסם וכל מי שנמצא בקרבתו נופל לקסמיו" או, כגאון פיננסי שלא פוסח על שום חלון הזדמנויות והיה אקסמפלר, מושלם של אביו כולל חוש ריח מחודד היטב.
אהבתי את ההשוואה שגוטל ערכה בין נפוליאון בונפרטה למאיר. לדעתה, הם קורצו מאותו חומר שאפתני הממריץ את דמם, ומשלח אותם מקרב לקרב, וכל כיבוש יעד מאיץ אותם לעבר היעד הבא...גוטל העריכה את נפוליאון ולו רק משום שהוא חשב, שכל בני האדם נולדו שווים והינם בעלי זכות לרכוש משל עצמם. שכן לכך חתר רוב הזמן מאיר אמשל רוטשילד.
גוטל לא אהבה את נקודת הזינוק של ג'יימס (יעקב) בצרפת. לדעתה בנה מתבשם לו בטרקליני השמנא והסלתא של הפריזאים העטופים בחליפות, פרוות, ושמלות עם הרבה יין... הנחת מג'יימס נחתה על גוטל רק לאחר שנישא לבטי נכדתה ובת דודתו, שניהלה את ביתה וגם את ג'יימס, ביד חזקה ובזרוע נטויה כיאה לרוטשילדית אמתית.
מאיר נפטר ב19.9.1812 ונזכר כאיש שעשה גדולות אבל התהלך בקטנות (עמוד 353). גוטל הבינה רק אחרי מותו עד כמה מאיר היה לא רק שלה אלא של כולם. מ-4.8.1814 גוטל הקדישה את יומנה למאיר שלה. היא המשיכה בחייה הצנועים וסירבה לצאת מביתה ביודנגאסה. לבניה היא הודיעה: "כאן נולדתי, כאן הכרתי את אבא, וכאן אמות". (עמוד 359)
באחד הקטעים בעמוד 376 מתואר קונפליקט בין "בנק אוף אינגלנד" לשטרות של הרוטשילדים. נתן שניהל את השלוחה האנגלית "עשה לבנק הזה בית ספר"... אהבתי. אני מניחה את זאת כאן, כדי שתקראו בעצמכם, אין ספק שרק ראש יהודי יכול לפעול כך.
לקראת סופו של הספר, גוטל מציינת את הקשר עם משפחת מונטפיורי הידועה ואהבתי את פגישתה והדו-שיח שהתנהל בינה להיינריך היינה. היינריך חשש... עמוד 421: "חושש אני מפני התפרצות הרוח הברברית החבויה בבני העם הגרמני. שריפת ספרים היא אות וסימן לבאות. במקום שבו שורפים ספרים-שם ישרפו גם בני אדם." לצערנו.... היינריך היינה צדק! הוא כונה על ידי גוטל "מענטש" למרות שיחסה ליהודים המומרים הייתה מחמירה. (היינריך היינה (חיים) היה נצר למשפחה שהמירה את דתה).
שרה אהרוני, כתבה כאן חתיכת היסטוריה, שכל בנקאי צריך לקרוא ולא רק... זהו ספר על מרכבה ואמנה רוטשילדית לאחדות, יושר, חריצות, מופת לחיים של צדק ומוסר, וכל הבלילה הזו יחדיו נתנה להם את הכוח.
יופי של כתיבה ועריכה משובחת להפליא, הכוללת ביאורים בתחתית העמוד באותו עמוד, בדיוק כמו שאני אוהבת. לא יכולתי לחשוב על תמונה יותר טובה לכריכה. שאפו! כל הכבוד!
אני יודעת שכתבתי קצת מעבר למה שאני מורגלת. אני מודה, לא יכולתי להפסיק להקליד ועצרתי את עצמי כאן, ויש עוד כל כך הרבה...
תעשו טובה לעצמכם ורוצו לקרוא את הספר. לא תצטערו! (תודה).
מומלץ אמרתי? כן! אין כאן סימן שאלה רק סימן קריאה! מומלץ ברותחין.
שורה תחתונה: עושר הוא תוצר של יכולתו של האדם לחשוב. (איין ראנד מתוך הספר "מרד הנפילים")
לי יניני
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|