|
|
|
העלמה מקזאן |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4788 |
|
|
עידית, רווקה בת שלושים ותשע, יודעת שהיא אינה בררנית. היא פשוט מחפשת מישהו כמוה, נדיר ומיוחד עד כדי כך שגם הוא לא מצא עדיין את הנפש התאומה שלו. העובדה שהיא ממתינה כבר כמעט שני עשורים אינה מייאשת אותה, להיפך: היא מאמינה שאם תחכה מספיק זמן, דברים טובים יקרו מעצמם. ואמנם, כאשר חברתה ענת מפגישה בינה לבין מיכאל, נדמה שהציפייה הארוכה של עידית השתלמה.
אילו רק היה הכל פשוט כל-כך!
בספרה החדש, 'העלמה מקזאן', מספרת לנו מאיה ערד סיפור פשוט לכאורה -- שמסתבך והולך, ונשזר במעין סליל כפול של עלילות. זהו ספר שנכתב בידי רב-אמנית של פרוזה: מהלך מוליך למהלך, הפתעה להפתעה. בדייקנות ובחמלה עוקב הרומן אחר סדרה של אהבות וכמיהות שאינן מצליחות להתממש.
החלומות מתנגשים זה בזה, חלומות חדשים נולדים מתוך ההריסות, ומה שנדמה תחילה כסיפור אישי מאוד -- עידית וחיפושה אחרי האהבה -- הולך ונפתח אל מרחבים גדולים, "רוסיים".
אחרי חיים שלמים של בריחה מהחלטה, עידית נאלצת לגזור גורלות, ואז לעמוד מול התוצאות של החלטותיה. ובתוך כל אלו, הספר רומז לשאלות המסורת הגדולה של הרומן. לְמה אפשר לחכות, כשברור כבר שמר דארסי לא יופיע? לנס? אבל איך ייתכן נס בעולם שאין בו אלוהים?
'העלמה מקזאן' הוא ספרה השמיני של מאיה ערד. קדמו לו 'מקום אחר ועיר זרה', 'צדיק נעזב', 'שבע מידות רעות', 'תמונות משפחה', 'מקום הטעם' (עם רויאל נץ), 'אמן הסיפור הקצר' ו'חשד לשיטיון'. ספריה (שישה מהם בהוצאת חרגול) הקנו לה מקום בין הסופרים הבולטים בדורה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 3 |
תאריך הכנסה לאתר 06/02/2021
הספר מספר על עידית, רווקה בת 40 שהחיים חלפו על פניה בהמתנה – המתנה לגבר המיועד לה, לקריירה המזהירה (פסנתרנית דגולה או מרצה באוניברסיטה), לילד המושלם, בקיצור – להתגשמות הפנטזיות המגולמות בספרים דוגמת "גאווה ודעה קדומה" עליהם היא מרבה להרצות במסגרת עבודתה כמורה לספרות בתיכון. לאחר דייט... המשך הביקורת
הספר מספר על עידית, רווקה בת 40 שהחיים חלפו על פניה בהמתנה – המתנה לגבר המיועד לה, לקריירה המזהירה (פסנתרנית דגולה או מרצה באוניברסיטה), לילד המושלם, בקיצור – להתגשמות הפנטזיות המגולמות בספרים דוגמת "גאווה ודעה קדומה" עליהם היא מרבה להרצות במסגרת עבודתה כמורה לספרות בתיכון. לאחר דייט עם גבר שנדמה לה שהוא-הוא התשובה לכל ציפיותיה – היא נפנית סוף סוף לעשייה – להשיג את גבר חלומותיה ואחר כך – להפוך לאמא.
מחשש לספויילר לא אגלה אם היא מצליחה או לא, רק אומר שגם כשהיא כבר פועלת להשגת מטרותיה, היא טורחת יפה יפה לשים מקלות רבים ככל האפשר בגלגליה-עצמה, לעשות בחירות שגויות ומופרכות וכמעט לסתום את הגולל על כל מה שהיא רוצה.
דפי הספר מלאים בשלל דעות קדומות בהן היא – וגם הדמויות המשניות – אוחזות – על עולים רוסיים, על נשים רווקות, על אימוץ, על ילדים עם צרכים מיוחדים, על איידס ועל מה שתרצו ולא תרצו, ואם לא השם שנבחר לספר, אפשר היה בקלות לקרוא לו "גאווה, דעה קדומה ועוד קצת דעה קדומה"; בכל זאת מיטיבה מאיה ערד לטפל.
היא גם מיטיבה לפרוש את הסיפור – גם של עידית, גם של מיכאל – הגבר שנבחר על כורחו להיות הבעל המושלם של הגיבורה, וגם של שאר הדמויות, והיא עושה זאת בלשון בהירה, פשוטה ולא מתיימרת, ובהחלט גרמה לי להפוך את הדפים בציפייה לראות מה יקרה הלאה.
הבעיה המרכזית שלי הייתה שפשוט לא הצלחתי להזדהות עם אף אחת מהדמויות שכל אחת מהן בדרכה שלה בטוחה שהיא טובה ונעלה יותר מאחרים אך לבסוף מוצאת שהיא אנושית, פגיעה ופוגעת בדיוק ככל אחד אחר, ואולי בדיוק לשם כיוונה הסופרת.
תאריך הכנסה לאתר 06/07/2019
אני יכולה לדמיין את מאיה ערד מחזיקה מיכל של תרסיס צבע בידה , לוחצת , נותנת סיבוב של צבע על הסיפור, מלטשת , מנגבת , וזהו - מוכן .
יש לה את היכולת לקחת נושאים הכי משמימים , ולכתוב על הצדדים הפחות זוהרים של החיים : שיטיון , זוגיות מקרטעת ,יחסי משפחה סבוכים , וכבמעשה פלא - מוציאה תחת ידיה... המשך הביקורת
אני יכולה לדמיין את מאיה ערד מחזיקה מיכל של תרסיס צבע בידה , לוחצת , נותנת סיבוב של צבע על הסיפור, מלטשת , מנגבת , וזהו - מוכן .
יש לה את היכולת לקחת נושאים הכי משמימים , ולכתוב על הצדדים הפחות זוהרים של החיים : שיטיון , זוגיות מקרטעת ,יחסי משפחה סבוכים , וכבמעשה פלא - מוציאה תחת ידיה מטעמים . ולא סתם . כאלו שתלקק את השפתיים בסוף האכילה שלהם , ותנסה לתפוס עוד בדל טעם .
ערד היא דוגמא מצויינת לכתיבה מלאה , עשירה , וסוחפת . מרגיש לך שהכתיבה שלה עושה חסד לדמויות שמטבען קצת חיוורות .
עידית - גיבורת הספר , חסרת חברים , כמעט נטולת חיי חברה , כמהה בצורה נואשת לזוגיות ולילד , הצליחה לעורר בי רגשות כלפיה למן הרגע הראשון , ולא תמיד מהסוג האוהד . המרדף שלה כלפי הצדק, ואיך צריך או לא צריך להתנהג , הביקורתיות שלה כלפי אחרים ,בשילוב ממרח החרובים וכדורי התמרים , בליווי קנקן המים עם הלימון שהיא מכינה תדיר , ההחלטה שלה שלא להחזיק טלויזיה , כמו גם לא להחזיק בנייד ,עשו לי עקצוצי חוסר סבלנות קלים כלפיה. יותר מפעם אחת במהלך הקריאה אמרתי לעצמי" טוב , תרגעי כבר , היא רק דמות בספר". או , זהו! זו עוד דוגמה מצויינת בעיני לספר טוב. לא משנה אם אתה אוהב את הגיבור או סולד ממנו . העיקר שאתה לא אדיש כלפיו . ואני לא הייתי אדישה כלפי עידית , ממש לא .
לכל אורך קריאת הספר נראה שעידית שרויה במעין חלום , בעוד החיים לבינתיים מתנהלים להם. עידית כל הזמן מחכה . מחכה למשהו שיקרה, מחכה לנס . מחכה , ומחכה .
לא פעם התחשק לי להגיד לה : עידית , החיים הם כאן ועכשיו! קומי , חיי את החיים!
מאוד אהבתי את הסיום של ערד לסיפור . לא לעשות יש מאין , אלא בחיים , כמו בחיים , לדעת שלפעמים דרך הפשרה היא לא בהכרח האופציה הפחות טובה , להבין שהחיים הם כאן ועכשיו למצוא את האושר מהמרכיבים שיש לך ביד , ולא ממה שאין לך.
ספר עב כרס שנקרא בשקיקה , כזה שמשאיר טעם טוב.
יופי!
תאריך הכנסה לאתר 27/01/2018
בהתחלה אין מידע על פירוש הכותר וזה מתברר רק לקראת הסוף. הספר נקרא על שמה של "אם האלוהים מקזאן" שהיא פטרונית של העיר קזאן שברוסיה הקרה. זו איקונה ביזנטית קדושה של אחת הכנסיות והאמינו שהיא עושה נסים בכל תחום אפשרי.
הדמות הראשית, עידית, אישה רווקה בגיל... המשך הביקורת
בהתחלה אין מידע על פירוש הכותר וזה מתברר רק לקראת הסוף. הספר נקרא על שמה של "אם האלוהים מקזאן" שהיא פטרונית של העיר קזאן שברוסיה הקרה. זו איקונה ביזנטית קדושה של אחת הכנסיות והאמינו שהיא עושה נסים בכל תחום אפשרי.
הדמות הראשית, עידית, אישה רווקה בגיל 40, מתגוררת בת"א, היא דמות דחויה ומעצבנת על גבול הבלתי נסבלת, חסרת בטחון עצמי, שתמיד נדמה לה שהדשא של השכן ירוק יותר. אני בעיקר ריחמתי עליה והמשכתי להחזיק בידה עד סוף הסיפור. הגיבורה שלנו מחליטה יום אחד לאמץ ילד מרוסיה, להפיג את בדידותה המייאשת, ומכאן מתחיל מסע חורץ גורלות ועם לא מעט תפניות בסיפור.
עידית חיה בין פנטזיה למציאות, בעיקר פנטזיה, ואינה מתפשרת במאום. מחכה לנסים ואינה מאבדת תקווה גם כאשר "יורקים" לה בפנים והיא חושבת שיורד גשם. ככל שהעלילה מסתבכת עם הגבר שהיא אוהבת, היא מפנטזת בדמיונה רעיון חדש העיקר לא לוותר על החלום. עידית שבויה בקונספציות הרומנטיות של המאה ה-19 ברוח "נשים קטנות" ו"גאווה ודעה קדומה".
מאיה ערד, זה הספר השני שלה שקראתי לאחר "חשד לשיטיון". שניהם טובים בעיני למרות השוני ביניהם. הראשון הכניס אותי לחרדות ואילו לעלמה נקשרתי יותר, גם מתוך הזדהות עם רעיון האימוץ (לא מחו"ל).
ענת, חברה טובה של עידית, נשואה פלוס שני בנים בגילאים 5, 8. (לא זכור לי בדיוק).
הבאתי להלן קטע קצר מתוך הספר. איתי הוא הילד הקטן של ענת והתחברתי לסיפור הדמיוני שלו לפני השינה, שלדעתי הוא תמצית הספר כולו.
סיפור אנושי וקולח! ממליצה מאד!
תאריך הכנסה לאתר 02/06/2017
"כשהייתה בת שמונה־עשרה הייתה משוכנעת שמה שצריך לקרות יקרה עוד לפני שימלאו לה עשרים. כשגם במשך השירות הצבאי לא קרה דבר, הבטיחה לעצמה שזה יקרה עד שתגיע לאוניברסיטה. אבל היא סיימה את התואר הראשון והתחילה את השני, ומה שצריך לקרות עדיין לא קרה. עידית לא נבהלה. שווה לחכות הרבה בשביל... המשך הביקורת
"כשהייתה בת שמונה־עשרה הייתה משוכנעת שמה שצריך לקרות יקרה עוד לפני שימלאו לה עשרים. כשגם במשך השירות הצבאי לא קרה דבר, הבטיחה לעצמה שזה יקרה עד שתגיע לאוניברסיטה. אבל היא סיימה את התואר הראשון והתחילה את השני, ומה שצריך לקרות עדיין לא קרה. עידית לא נבהלה. שווה לחכות הרבה בשביל משהו טוב, שיננה לעצמה. Good things come to those who wait."
עידית היא רווקה תל אביבית בת 39, היא מחכה כבר עשרים שנה לגבר חלומותיה ומפליגה בדמיונות כיצד ייפגשו וכמה שהכל יהיה נפלא, היא יודעת איך תחנך את ילדיה העתידיים ומביטה בהתנשאות על חברותיה הנשואות שמגדלות ילדים.
"כשיהיו לה ילדים זה לא יהיה ככה. הילדים שלה לא יֵדעו מה זה טלוויזיה. לא יראו מחשב עד שיגיעו לבית־ספר. הילדים שלה יקראו ספרים. הילדים שלה יציירו שעות. וישחקו משחקי קופסה ויעשו מלאכת יד. הילדים שלה ישחקו בחוץ ויצאו להרבה־הרבה טיולים בטבע. הם יאספו בלוטים ומחטי אורן ויכינו בצק משחק מקמח ומים וישתוללו בחוץ ויטפסו על עצים. הם יבשלו יחד, אוכל בריא, סלט ירקות וסלט פירות ואורז ועדשים מונבטות. הם יצאו לפרדס לקטוף אשכוליות ויסחטו מיץ, הילדים שלה".
כשהיא רואה לראשונה את מיכאל, היא יודעת מיד שזה הגבר שלו המתינה כל חייה וכבר מתכננת בראשה חיים שלמים סביבו, מיכאל לא שותף לחלומות, אפילו לא קרוב, אבל יד הגורל תפגיש ביניהם שוב ושוב בהמשך הדרך...
עידית מצליחה להבין שלגורל חייה יש חיים משל עצמם והיא תצטרך לזרום עם כל מה שהחיים מזמנים לה.
הרגשות שלי כלפי הדמות של עידית היו שנויים במחלוקת, מצד אחד אהבתי את האכפתיות שלה, הרגישות והדרך שבה הצליחה לבסס את חייה לבד בלי עזרה כלכלית מאף אחד אחר ומצד שני היה בה משהו מכעיס, השיפוטיות שלה כלפי אחרים, התגובות הילדותיות שלה כשדברים לא קרו כפי שציפתה שיקרו, ההתנתקות שלה מהמציאות והאגואיסטיות שלה.
בסך הכל מאד נהנתי מהספר, הסופרת הנפלאה: מאיה ערד הצליחה בכתיבה נעימה וקולחת להציג את הדמויות שלה בצורה ברורה שאינה משתמעת לשתי פנים.
ספר אמיתי על החיים האמיתיים.
קריאה מהנה,
חגית
*עריכת תוכן: ג'ודי סרי-ברסקי [email protected]
תאריך הכנסה לאתר 03/11/2016
"ולכאורה עסקנו בשלנו, רק בשלנו, בלי לבקש גדולות ונצורות." כך שרה רחל המשוררת. לא רחל ההיא, אלא רחל השנייה, רחל שפירא, שגנבה במילותיה את לבי.
ואכן, לכאורה ביומיום אנחנו עוסקים בשלנו, בלי לבקש גדולות ונצורות. הולכים בדרכנו, זו שהתוו לנו, זו שהתווינו לעצמנו, מדריכים, מודרכים, נמשכים באפסר,... המשך הביקורת
"ולכאורה עסקנו בשלנו, רק בשלנו, בלי לבקש גדולות ונצורות." כך שרה רחל המשוררת. לא רחל ההיא, אלא רחל השנייה, רחל שפירא, שגנבה במילותיה את לבי.
ואכן, לכאורה ביומיום אנחנו עוסקים בשלנו, בלי לבקש גדולות ונצורות. הולכים בדרכנו, זו שהתוו לנו, זו שהתווינו לעצמנו, מדריכים, מודרכים, נמשכים באפסר, מוכים בשוט, פוסעים וצועדים וגם הולכים ורצים, סכי עיניים מונעים מאיתנו להביט ימין ושמאל אל קירות הזמן שחולפים על פנינו. רק לפעמים מביטים לאחור, ואיך חלף הזמן, אנחנו גונחים, והאחור ממילא נבלע באופק שנטשנו, מידקק, נשכח, מתערפל, נמוג, ואנחנו בשלנו.
וככה ביומיום.
אבל כשאנחנו שוקעים אל תוך הספרים שלנו, איננו עוסקים עוד בשלנו. ואנחנו משתנים ונעשים בני תקופה אחרת ובני מולדת שונה, ומשנים גיאוגרפיה ודמוגרפיה וטופוגרפיה, וצבע עורנו משתנה לעיתים והמוצא שלנו, והדעות והאידיאולוגיה והדת, ובמטה קסם, מכריכה ועד כריכה, למשך שעות ספורות אויבנו נעשים אוהבים ואוהבינו אויבים, ואנחנו לומדים להכיר את הזולת ולהכיר את עצמנו, או אולי לשכוח את עצמנו, להפסיק ללכת בשביל המוכר, הסלול המובן מאליו.
כי לכאורה, גיבורת ספרה של מאיה ערד, עידית, היא כל מה שאני לא. רק לכאורה.
רווקה תל אביבית חילונית, נטולת ילדים, טבעונית פאנאטית, דקדקנית, מניפולטיבית.
עידית חיה בחלום בלתי מושג, כמו נוף שנשקף מתוך חלון מוברח. היא שואפת להכיר את אהוב לבה בחנות ספרים, שם ישפוך המלומד את ליבו בפניה והם ישוחחו עד אין קץ, וידעו שניהם כי חלומם התגשם. ולמה לא, הרי גם גיבורות הרומן הוויקטוריאני, מושא לימודיה של עידית, ידעו אהבה לבסוף, למרות כל המהמורות. וכך מבלה עידית את שנותיה, עד גיל שלושים ותשע, שקועה באילוזיות בלתי ישימות, ומנווטת את דרכה המעודנת כמורה לאנגלית בתיכון.
היא לא יוצאת לדייטים וגם לא פותחת שער לחלומותיה, כי הרי המושלמים שהיא מחפשת אינם יוצאים לדייטים המוניים.
והנה, בערב אחד, היא פוגשת במיכאל, רופא ילדים. הנס התרחש! בחור ממוצא רוסי, משכיל ואינטליגנטי, מומחה למוסיקה ולספרות ולמה לא. אלא שדא עקא, לבחור יש חלומות אחרים ובהם עידית אינה משתלבת. וכך הם פוצחים במחול החרבות. היא מחזרת, מלהטטת, מפילה את עצמה לרגליו, משפילה את עצמה, מתחנפת, יוזמת, מזמינה, מתכננת, מפטפטת את עצמה לדעת, מבשלת את מטעמיה, שכולם עשויים זרעונים וקש וגבבה, ומתכננת את הילד המשותף המושלם שייוולד להם.
והוא, מקנטר, מתחמק, מעליב, חושב רעות, מתעצבן, מנסה להבליג, מנסה להתנער.
מחול החרבות.
והוא נוסע לשנת שבתון והיא נשארת, עזובה בין חלומותיה המנופצים ומתחילה את המסע העצוב הדוחק הארוך והקשה להיות אמא. בכל הצורות האפשריות היא תנסה להיות אמא. ונדמה כל הזמן כי התקווה לילד איננה נובעת מהכמיהה לילד או לאמהות, אלא מן העובדה כי חלומה, או אולי הצו החברתי, צריך להתגשם באופן כלשהו, ולא חשוב אם יסב לה אושר או לא.
ובמהלך המסע הזה היא תפגוש במיכאל שוב, בארץ וברוסיה, פוגעת ונפגעת, מקווה ומאוכזבת, ולכל אחד מהם משימה אחרת וכל אחד מהם ייכשל וגם יצליח. כי ההצלחה איננה הגשמת חלומותיך, אלא ההבנה כי מה שיש לך זה מה שתקבל ועליך לשמוח בחלקך.
והספר העבה הזה לא הניח לי לרגע, ולא היה בו מבחינתי פרק מיותר. חשבתי עליה כשקראתי, חשבתי עליה כשלא קראתי.
ובפרקים המתארים את אמהותה המתחבטת ואת המאבק הקשה שהיא מנהלת בין אי-האהבה שבלב לבין הציווי האנושי לאהוב, במשפטים שתיארו את הקרב הקשה שבין הידיעה שהיא אם לחוסר הרגש האמהי, בדפים העצובים, שבהם היא חישבה את נפשה למות ולרגע רצתה שהילד ימות ויפטור אותה מעונשו ויפתור את הבעיות שלא צפתה, בקריאה הזאת לבי נשבר. לא בכיתי אז, אבל עכשיו, כשאני כותבת, עיני מתמלאות בדמעות.
מפני שאני עברתי את מה שעידית עברה. אחרת, אבל כל כך דומה.
כשהילד שנולד לנו לא היה זה שייחלנו לו. וכל מפגש חברתי וכל אירוע משפחתי וכל חציית כביש וכל רגע ויום ושנייה, הייתי צריכה להחזיק חזק בכף היד הממאנת, לרסן את הילד המתפוצץ מרוב תזזית, לחבק ולהשגיח ולהסות ולהשתיק ולדאוג ולהסתיר ולשקר ולהסוות ולהיות דרוכה דרוכה דרוכה. וכשכורעים תחת הנטל, תחת השונות, מאחורי חלומותינו המנופצים, כשעייפים עד מוות ולא יודעים איך אוספים את הכוחות, את שלוות הנפש האבודה, את התקווה שמתה, כששוקעים אל קרקעית הבור, מתה האהבה, ולרגע, רק לרגע, חושבים שאולי טוב מותי מחיי, ואולי טוב מותו מחייו.
ומאיה ערד בראה לי את עידית ולכאורה אני עוסקת בשלי, אבל בספר הזה עסקתי בשלה, והיא כתבה את כל המילים הנכונות ואת האמת הצרופה וגילתה את כל הרגשות האיומים המבישים, שאנחנו פוחדים לחשוף.
ולמי שאוהב את השיר "נחמה", הנה הוא בשתי גירסאות: https://www.youtube.com/watch?v=UuozN7b357w https://www.youtube.com/watch?v=FmC6LU2AgMM
"זה בזו נביט, ונתמה שנית, אם ראינו נכונה, לפעמים אני, לפעמים אתה, כה זקוקים לנחמה".
תאריך הכנסה לאתר 27/10/2016
בהתחלה חשבתי שכמו שבספרה הראשון מקום אחר ועיר זרה פסעה מאיה ערד בעקבות פושקין, כך היא מקבלת בספרה החדש השראה מג'יין אוסטן. ברומן המחורז ההוא, העשוי לתפארת, כולו מדויק שנון ומעוצב, התכתבה ערד עם הפואמה המונומנטלית "ייבגני אונייגין". האם העלמה מקזאן הוא מעין גרסה ישראלית עכשווית של... המשך הביקורת
בהתחלה חשבתי שכמו שבספרה הראשון מקום אחר ועיר זרה פסעה מאיה ערד בעקבות פושקין, כך היא מקבלת בספרה החדש השראה מג'יין אוסטן. ברומן המחורז ההוא, העשוי לתפארת, כולו מדויק שנון ומעוצב, התכתבה ערד עם הפואמה המונומנטלית "ייבגני אונייגין". האם העלמה מקזאן הוא מעין גרסה ישראלית עכשווית של גאווה ודעות קדומות? גם כאן מתפתח סיפור אהבה שיש בו מאבק בין המינים, גם כאן יש החמצות ואי הבנות, ומתעוררת ציפייה שבסוף העלילה תגיע ההתרה המקובלת – הצעת הנישואים המיוחלת, הטובות ינצחו ויגיעו אל האושר ואל הפתרון האפשרי היחיד: חתונה עם הגבר המתאים.
גיבורת הספר, עידית, אפילו רומזת על כך בעיסוקה ובמאווייה: היא מורה לאנגלית שהחלה בכתיבת הדוקטורט שלה שעסק בנישואים בספרות של המאה התשע עשרה. היא עצמה מזכירה כמה פעמים את מר דארסי הנכסף, האב-טיפוס לגבר הבלתי מושג שמופיע, בסופו של דבר, אם רק יודעים לחכות לו בסבלנות.
אבל לא, הסיפור בספר העלמה מקזאן מסרב ללכת בתלם הזה. הוא מוביל את עידית ואת הקוראים דרך כל המהמורות כדי להגיע אל סוף אחר, שאליו, כך מתברר בדיעבד, הוא מתכוונן. עידית תצטרך לגלות שאת משמעות חייה תמצא במקום אחר לגמרי.
וכן, הסופרת תיקח אותה לשם בביטחון גמור. יש להוסיף, למרבה הצער, בביטחון רב מדי. כי לאורך כל הסיפור אפשר לחוש ביד המכוונת המובילה את העלילה ואת ההתרחשויות, גם אם הסיפור כתוב בגוף שלישי ועובר כל הזמן בין התודעות השונות.
כדי שעידית תצליח להשתנות ולמצוא את אושרה, מאלצת אותה מאיה ערד לעבור רצף של תסכולים, כישלונות ומפחי נפש. הנה היא מוותרת בלית בררה על אהבת חייה ומחליטה ללדת ילד מחוץ לנישואים, אבל בדרך לשם נתקלת בשרשרת של התרחשויות שמעל כל אחת מהן כמו תלויה מעין תווית נושא: עידית מנסה להגיע להסדר עם ידיד נעוריה שחי בקשר זוגי עם גבר, אבל בן הזוג שלו מסכל את התוכנית. התווית היא אם כן "זוגיות הומוסקסואלית". עידית יוצרת קשר עם גבר אחר, מקסים ומושלם, אבל אז מסתבר לה להוותה שהוא נשא HIV. התווית היא: איידס והשפעתו על בני האדם. היא מנסה למצוא גבר להורות משותפת בפורומים באינטרנט: התווית: מוזרויותיהם של גברים במרחב הווירטואלי. היא פונה להורים שבנם מת ממחלה: התווית היא נואשותם של הורים שכולים שלא לאבד את הסיכוי לסבאות.
כל אחד מהמפגשים הללו מתרחש כמו כדי להציג עוד פן, עוד היבט המביע את תחושותיהן של רווקות בישראל בימינו והתלאות שהן נאלצות לעבור. שוב ושוב מתעוררת תחושה של בימוי, כאילו חשים בנוכחותה של היד המזיזה את השחקנים על הבמה, במקום שהם יחיו את חייהם, ייסחפו, יניעו את עצמם ולא יחכו לה כדי שתגיד להם לאן עליהם ללכת, מה עליהם לעשות, לומר, לחשוב.
עד כדי כך, שבמקומות רבים בסיפור לא נותר די סבטקסט, כי הדברים נאמרים ישירות. הנה למשל – "קשה להאמין שעידית המפונקת, המרוכזת בעצמה, הצליחה להכניס שינויים עצומים כאלה בחייה," אומר מישהו את מה שהקורא אמור להבין בכוחות עצמו.
ואגב האמירה הזאת, אין להכחיש: עידית באמת מפונקת ומרוכזת בעצמה. מזמן לא נתקלתי בדמות ספרותית מעצבנת כל כך כמוה. הביקור בעולמה הפנימי של האישה הנעלבת, הפגיעה, חסרת האונים, הקנאית, המסתגפת, כמעט בלתי נסבל. מתחשק לרגעים לצעוק לה – מה, את עיוורת? את לא רואה מה קורה סביבך? אולי תפסיקי כבר עם השטויות שלך? ומה את יושבת בקיץ וסובלת מול מאוורר שמערבל אוויר לח וחם, תיקני כבר מזגן, ותאכלי משהו!
אכן, עידית משתנה, ובעצם על כך הספר: על ההשלמה שלה, על הלמידה. על ההבנה שהחיים הם כאן ועכשיו, לא תוכנית שצריך לחכות לה כל הזמן, ובעיקר – על ההכרח להתפשר, אבל למרבה הצער הדרך המובילה אל העמודים האחרונים בספר לא ממש אמינה. שוב ושוב מתרחשים דברים לא מתוך היגיון פנימי, אלא כצירופי מקרים שמצטרפים בדיעבד לכלל תבנית מסודרת מאוד, ובעצם – מסודרת מדי. כי כן, בסופו של הספר מבינים לאן הוליך הכול. מה הייתה מטרת כל הסבל, מה השיא שאליו מבקשת הסופרת להוביל.
אמנות אמורה להיות אוסף לא אקראי של פרטים נבחרים שיוצרים ביחד מכלול המוליד משמעות. במקרה של העלמה מקזאן המכלול אקראי מדי, והמשמעות מוכתבת מראש.
ועם זאת, ולמרות כל ההסתייגויות, אי אפשר להכחיש: הספר ממשיך לרתק לכל אורכו. בשל התהייה לאן בעצם הוא מוביל, מה מטרת כל ההתנסויות הללו, מה הוא רוצה להגיד, לא ויתרתי עליו, והגעתי עד סופו.
למי שקראה את כל ספריה הקודמים של מאיה ערד היה מעניין ואף משעשע לפגוש רמזים מהספר אמן הסיפור הקצר, רומן ארס פואטי שעוסק, כפי ששמו מעיד עליו, באמנות הכתיבה.
כך למשל היא מרחיבה את אחד הסיפורים הקצרים מהספר ההוא, וגם מיישמת המלצות של אחת הדמויות משם.
"'המספר של אלף לילה ולילה,'" אומרת אותה דמות, משתמש במיומנות באמצעי אמנותי המכונה התקה, או נוהג "לקרוא לזה בכינוי סתום. נגיד, עשו מה שעשו. או פשוט 'זה'." הנה אצל צ'כוב "'הם הולכים לחדר שלה ואז פתאום צ'כוב אומר, אחרי זה הם אכלו אבטיח. אחרי מה? את זה הוא לא אומר. לך תבין בעצמך.'"
"'אז לא לכתוב על סקס,'" מסיק בן השיח שלה, סופר שטוף תשוקה, והיא "משכה בכתפיה, 'תעשה מה שאתה רוצה, אני לא מורה לכתיבה יוצרת.'"
בסצנת ההתייחדות קיבלה ערד את ההמלצה שלא נאמרה במפורש. כמו אצל צ'כוב גם בספרה מגיעים בני הזוג אל דלת חדר השינה, המסך יורד והקוראים מנועים מלדעת מה בעצם התרחש שם, בין הסדין לשמיכה, במשך הלילה.
אין ספק שמאיה ערד כותבת מיומנת מאוד. יאמר בכנות: את הספר אי אפשר להניח, וסופו, גם אם הוא מתוכנן מדי, הסב הנאה אפילו לקוראת הביקורתית.
תאריך הכנסה לאתר 14/04/2016
מסתובבים להם הגיבורים והגיבורות של מאיה ערד בין הדפים בזוגות וביחידים – נפגשים ונפרדים, משוחחים ומרכלים - מנסים לחיות חיי שגרה ומתמודדים טוב יותר או פחות עם השחיקה. ביניהם נעה ונדה גם עידית שדמותה מוארת ונחשפת בכל מפגש ומפגש. אנחנו הקוראים המביטים מן הצד יכולים להבחין בחלקים הפנימיים המרכיבים את... המשך הביקורת
מסתובבים להם הגיבורים והגיבורות של מאיה ערד בין הדפים בזוגות וביחידים – נפגשים ונפרדים, משוחחים ומרכלים - מנסים לחיות חיי שגרה ומתמודדים טוב יותר או פחות עם השחיקה. ביניהם נעה ונדה גם עידית שדמותה מוארת ונחשפת בכל מפגש ומפגש. אנחנו הקוראים המביטים מן הצד יכולים להבחין בחלקים הפנימיים המרכיבים את השיח. אנו מודעים לכל מה שהגיבורים אומרים בשל הצביעות המתבקשת, ובמקביל אנחנו ערים גם למחשבותיהם הכמוסות ביותר. הדף שלנו הוא מעין מסך מפוצל שכזה. בתוך השגרה השוחקת הזו בה חובשים בני האדם מסכות על גבי מסכות, מאפשרת לנו הסופרת למצוא גם את רגעי האמת הספורים של הדמויות. אלו נפלטים מפיהם בהיסח הדעת כחלק מהגיגים המופנים אך ורק כלפי אחרים ולעולם לא כלפי עצמם. כל אחד מקבל את האפשרות לתת עצה לרעהו ובאותה הזדמנות להביט במראה הפורצת מן התת מודע. השתקפות זו תחזור ותתבצר מהר מאד כנקודה שחורה של העיוורון.
מאיה ערד בונה סיפור שהוא יותר מפאזל בו כל חלק משלים תמונה דו ממדית. הסופרת מצליחה להאיר גם את חלקו האפל של הירח בשביל הקורא שלה. לאט לאט היא מניחה שקף על גבי שקף וכל דמות ועולמה מקבלים עוד ועוד ממדים. אנחנו רואים איך גיבור רואה את עצמו ואיך האחרים רואים אותו. אנחנו שומעים מה הגיבור אומר לאחרים ומה למעשה הוא חושב עליהם. אנחנו יודעים מה הגיבור מרגיש ומה באמת היה רוצה לחוש.
בין שלל השחקנים הרבים, הבולטת ביותר על הבמה היא עידית - תל אביבית נאיבית ומרירה בת 40, בעלת סטטוס של רווקה זקנה. קשים הם חייה של עידית זו - "כל חייה מתנהלים בין הבית לעבודה, נמלה על אריח מרצפת אחד". היא יושבת לה וממתינה לבעל הראוי, לצאצא הנכון ולחֶברה הנכונה. היא חיה בסרט אפשר לומר. "חייבת להיות תוכנית גדולה יותר שהעולם מתנהל לפיה. מוכרח להיות מי שדואג בסוף לפיצוי הולם... וככל שעברו השנים גדל גם הפיצוי שציפתה לו.... תמיד ברור לה שההווה עדיין אינו החיים עצמם". אמות המידה של חייה, והמוסר בו היא מאמינה, שאובים מרומן ויקטוריאני. על כן, את כעסיה היא מפנה אל ג'יין אוסטין וספרה גאווה ודעה קדומה – "עידית חשה זעם כלפיה, על התקוות המופרכות שהפיחה בנשים במשך 200 השנים האחרונות, התקוות שהפיחה בה עצמה: אפשר לשבת בכפר נידח, לגדול במשפחה ענייה ואקסצנטרית ולסרב לכל דבר שאינו הטוב ביותר. בסופו של דבר יזדמן לסביבה רווק עשיר ויפה תואר ויתאהב בך במבט ראשון". עידית פוסעת בדרך חתחתים אותה היא עצמה סללה. היא סופגת רוב מכות ושפע חבטות. בשל המשקפיים דרכם היא מביטה על העולם, תהליך הלמידה שלה הוא איטי כצב. "כל כישלון דרבן אותה לסמן לעצמה פסגה אחרת, ובכל פעם שנכשלה גם בכיבוש הפסגה הזו שקעה בזעם ותסכול על שלא מעריכים אותה מספיק, לא מבחינים בכישרונות הייחודיים שלה". בשלב מסוים, מעט לפני שנגמרת לה הנשימה, עידית מבינה – "עכשיו לא נותרו לה עוד פסגות לכבוש. החיים שלפניה יהיו רצף".
תאריך הכנסה לאתר 06/04/2016
סיפור ישראלי, זורם מהעמוד הראשון. אמנם הספר עב כרס אבל הוא טס, אז אל תרתעו, רוצו לקרוא!
מסופר על עידית, רווקה בת 39 שעדיין מחכה לאביר על הסוס הלבן, לאותו בחור שיהיה בדיוק המכסה שלה. היא מאמינה שהוא יגיע מתישהו והכל קורה לטובה.
חברתה משדכת לה את מיכאל,... המשך הביקורת
סיפור ישראלי, זורם מהעמוד הראשון. אמנם הספר עב כרס אבל הוא טס, אז אל תרתעו, רוצו לקרוא!
מסופר על עידית, רווקה בת 39 שעדיין מחכה לאביר על הסוס הלבן, לאותו בחור שיהיה בדיוק המכסה שלה. היא מאמינה שהוא יגיע מתישהו והכל קורה לטובה.
חברתה משדכת לה את מיכאל, רופא ילדים, רווק ומהרגע שהיא פוגשת אותו, היא בטוחה שהוא האחד שלו חיכתה כל חייה.הבעיה שמיכאל ממש לא חושב ככה. היא מפתחת כלפיו אובססיה ומחליטה לגרום לו להתאהב בה.
עידית שוכחת הכוונה סוודר ברכב שלו, מתקשרת אליו ומאלצת אותו להיפגש עימה. מיכאל ממשיך את חייו, ממשיך להתאהב באחרות, לחפש דייטים ועידית פשוט מתעלקת עליו.
הדמות של עידית מעוררת דחייה. ריחמתי עליה. היא משפילה את עצמה פעם אחר פעם אפילו כשהיא מבינה שמיכאל לא מעוניין בה. היא לא מתייאשת.
דבר גורר דבר ועידית נאלצת להתמודד עם שאלות מהותיות בחייה כמו האם להביא ילד בתור חד הורית או אולי לאמץ או לחכות שמיכאל יתאהב בה? האם לחפש בן זוג אחר או אולי להביא ילד עם חבר הומו?
כמו כן, מיכאל בעצמו מתמודד עם שאלות מהותיות לחייו שלו. הוא מחפש להכיר מישהי באתר היכרויות.
בסופו של דבר שניהם נפגשים ברוסיה במקרה. איך הם הגיעו לרוסיה? מה כל אחד מהם חיפש? האם סופם להיות ביחד או שכל אחד ימשיך בחייו בנפרד?
כל השאלות באות לידי פיתרון בסיפור הנפלא הזה. גם אם זה לא הפי אנד כמו שציפינו, הרי שמאיה ערד מצאה סוף טוב בדרך שלה, סוף יפה ומלא אופטימיות.
כתיבה קולחת, מעניינת, ישראלית, על אנשים שמחפשים אהבה, על קשיי היומיום, על בדידות, על רצון להגשמה עצמית ועל ההבנה שגם אם לא הכל הולך בקלות ובדיוק איך שאנו רוצים ומתכננים, הרי שצריך להתמיד ולא לוותר, לדעת לקחת החלטות חשובות וכמובן לדעת להתפשר ולשאוף לחיים מאושרים.
ספר מקסים, ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 20/07/2015
יש מעט מאוד סופרים שאת ספריהם אני קונה ברגע שהם יוצאים לאוויר העולם. ברגע שעל הכריכה רשום שמם של הנ"ל, נעלמת לי היכולת לדחות את הסיפוקים ולהתאפק עד המבצע הקרוב (או במקרה של הגנת חוק הסופרים – הרחוק מאוד): בוריס אקונין, צ'ינגיס אייטמטוב, אשכל נבו, ז'ורז' סימנון ומאיה ערד. החמישייה הלא כל כך סודית... המשך הביקורת
יש מעט מאוד סופרים שאת ספריהם אני קונה ברגע שהם יוצאים לאוויר העולם. ברגע שעל הכריכה רשום שמם של הנ"ל, נעלמת לי היכולת לדחות את הסיפוקים ולהתאפק עד המבצע הקרוב (או במקרה של הגנת חוק הסופרים – הרחוק מאוד): בוריס אקונין, צ'ינגיס אייטמטוב, אשכל נבו, ז'ורז' סימנון ומאיה ערד. החמישייה הלא כל כך סודית. בינתיים עם ספריה של מאיה ערד לא חוויתי נפילה, כל ספר – מלמיליאן.
אז מה גורם לי להתאהב בספרים שלה? כמובן הכתיבה. יש משהו קסום ביכולת שלה לתאר את הדברים הרגילים ביותר, את האווירה, משהו שגורם לי להפוך לחלק מהסיפור ולשכוח מסביבתי הטבעית. אבל זה לא העיקר. העיקר הוא כמובן הדמויות. אין אצל מאיה ערד דמויות פלקטיות, אין את הרעים והטובים, אין האפי אנד הוליוודי והדמויות לרוב לא הולכות לעבר השקיעה יד ביד. הם אנשים רגילים לחלוטין, השכן שלי מהבית ממול, האמא של הילד מהגן של הבן שלי או הסטודנטית שיושבת על הדשא באוניברסיטה. יש להם אהבות ושנאות, הם עולים על העצבים, מרגיזים ומעצבנים, יש להם חולשות ומעלות, מאווים סודיים ושיחות בטלות. אין גיבורים רומנטיים מהכרזות, פשוט אנשים שאפשר להזדהות עם הכאב שלהם או לחלוק את הדילמות שלהם, גם מבלי לאהוב אותם.
עידית היא לא דמות מלבבת. לא התאהבתי בה במבט ראשון וכל מה שרציתי לעשות עד לאמצע הספר זה לבעוט באחוריה ולהגיד "גברת, תתאפסי על עצמך יא...", אבל גם כשהיא עצבנה וניג'סה, הצלחתי להזדהות עם הכמיהה שלה, להבין את האובססיה שלה ואפילו לקוות בשבילה לסוף טוב. גם דמותו של מיכאל לא יוצאת טוב יותר מעידית. דמותו אולי טיפה יותר מפוקסת וארצית, אך גם הוא מעורר אנטגוניזם לעיתים קרובות מדי. שניהם וגם כמה מדמויות המשנה עוברים מסע, מסע פיזי ונפשי ומצליחים בסופו של התהליך לרדת מהאולימפוס ולהבין שהחיים מורכבים יותר מסך הקלישאות של הספרות הרומנטית של התקופה הויקטוריאנית ולפעמים צריך להתפשר ועד כמה שזה מדכא, כל החלומות לא תמיד מתגשמים, אבל עדיין אפשר להמשיך לחיות ולנסות להגשים לפחות את חלקם.
תאריך הכנסה לאתר 28/06/2015
מאיה ערד היא הסופרת הישראלית הטובה ביותר שלא הכרתי עד כה. בהתעקשות שלי לקרוא בעיקר ספרים מתורגמים אני מפספסת אוצרות. אבל יצא שתקציר הספר מאוד משך אותי וחיכיתי נצח עד שתורי בספריה הגיע (נצח במונחים של מי שלא יודעת לדחות סיפוקים וקונה כל ספר שמוצא חן בעיניה).
מעמוד לעמוד יותר ויותר... המשך הביקורת
מאיה ערד היא הסופרת הישראלית הטובה ביותר שלא הכרתי עד כה. בהתעקשות שלי לקרוא בעיקר ספרים מתורגמים אני מפספסת אוצרות. אבל יצא שתקציר הספר מאוד משך אותי וחיכיתי נצח עד שתורי בספריה הגיע (נצח במונחים של מי שלא יודעת לדחות סיפוקים וקונה כל ספר שמוצא חן בעיניה).
מעמוד לעמוד יותר ויותר התאהבתי בכתיבה של ערד, ביכולת שלה להכניס את הקורא לתוך ראשה של דמות, בכישרון שלה לטוות עלילה ולגרום לדמויות לקרום עור וגידים.
זהו סיפורה של עידית, רווקה על סף הארבעים, מורה בבית ספר, חסרת מודעות עצמית, קפוצת תחת כמו שמירי רגב הייתה כנראה מכנה, מהטיפוסים המרגיזים האלה של "אכלו לי, שתו לי" שלא מסוגלים לקחת אחריות על החיים שלהם. היא רווקה נצחית, אבל כביכול מבחירה, כי עדיין לא מצאה את מר דארסי המיוחל שיוקיר תודה על נוכחותה בחייו. עידית היא דמות הקורבן האולטמטיבי שהחיים פשוט מתאכזרים אליו על לא עוול בכפו.
חברתה ענת מחליטה לנסות ולשדך לה את מיכאל, חברו של בעלה. מהרגע שעידית מכירה את מיכאל, היא מחליטה שהוא-הוא אהבת חייה והיא לא מוכנה לוותר עליו, וכך בשורה של אקטים נואשים שגורמים לקורא לנוע בחוסר נוחות בכיסא ולראות תאונה בזמן התרחשותה, היא מנסה לגרום לו להתחייב אליה. זה אמנם לא קורה, אבל המפגש איתו ומערכת היחסים הקצרצרה והחד-צדדית ביניהם שולחת את עידית למסע משנה חיים – המסע אחרי ילד משלה.
כאמור, הכתיבה של מאיה ערד פשוט מופלאה. בעברית פשוטה, חפה מכל ביטויים פומפוזיים שמכבידים על הקריאה, היא מתארת מסע מורכב ועצוב של אישה אחת, מסע אל המודעות, מסע אל ההשלמה עם עצמה, מסע אל ההכרה בערכה ובמקומה בעולם. זה מסע שיש בו הרבה רגעים נלעגים ומביכים, אבל גם הרבה תובנות יפות. ערד מדלגת באלגנטיות על קלישאות ומצליחה ליצור סיפור שלא מסתיים בהפי-אנד קלאסי, אבל הסוף שלו טוב מבחינות אחרות. והיא מצליחה לבנות את דמותה של עידית וגם את הדמויות הנוספות בספר בצורה מושלמת וכל כך מציאותית עד שלעתים רציתי להכניס יד לתוך הספר ולנער כל אחת מהן.
מיותר לציין – ספר מ-ע-ו-ל-ה!
תאריך הכנסה לאתר 01/06/2015
כולנו רוצים חיים כמו באגדות, כמו בספרים, להיות סינדרלה ולא לכלוכית.
מה קורה למי שקורא הרבה ספרים שקוע בעולם דימיוני ומשוכנע שחיו הם כמו ספר אחד ארוך?
עידית גיבורת הרומן, מורה לספרות אנגלית מתמחה בספריה של ג'ין אוסטין בטוחה שחייה הם פרק מספר, ואם לא, היא תהפוך אותם לפרק טוב... המשך הביקורת
כולנו רוצים חיים כמו באגדות, כמו בספרים, להיות סינדרלה ולא לכלוכית.
מה קורה למי שקורא הרבה ספרים שקוע בעולם דימיוני ומשוכנע שחיו הם כמו ספר אחד ארוך?
עידית גיבורת הרומן, מורה לספרות אנגלית מתמחה בספריה של ג'ין אוסטין בטוחה שחייה הם פרק מספר, ואם לא, היא תהפוך אותם לפרק טוב גם אם יתחיל רע.
עידית רווקה מזדקנת הגרה בתל אביב, מה שמכונה הצפון הישן (בשכנותי) מורה לאנגלית שלא סיימה את הדוקטורט חיה בצל, בצל הספרות האנגלית, בצל חברותיה, בצל הנשים שמתחתנות יולדות ומגדלות ילדים. עידית נאחזת באכילה בריאה, בשימוש זהיר במכשירים אלקטרונים ואפילו אין לה רישיון נהיגה, ממש כמו שהיא נאחזת בחלומות.
החלומות שלה מתנפצים אחד אחד, מיכאל שהוא המושלם בעיניה והופך להיות מושא אהבתה, אינו מעוניין בה. והיא, עידית, אינה מרפה מחלומה למרות הסיבוכים, למרות המציאות הטופחת לה על פניה היא נאחזת בשיברי החלום ואינה מוותרת.
במהלך הקריאה השוטפת רציתי לנער אותה, לומר לה תסתכלי על עצמך ועל המציאות שלך, קומי עשי משהו, קחי אחריות ואל תחכי לאיזה פרק בספר שבו הסופר יטווה לך עלילה מזהירה. אבל עידית לא שמעה לי כמו שלא שמעה לאחרים,
לבסוף עידית לוקחת אחריות על עצמה אך גם במהלך זה היא אינה מרפה, באופן כפייתי ממשיכה לחלום, מהלכיה להפוך לאם אינם קלים, והיא מנסה כל וריאציה של כניסה למוסד האימהות, הריון מחוץ לנישואים, הריון לבחור הומו, הריון מתרומת זרע, עד שהיא מרחיקה לקזאן הרחוקה ושם מנסה מזלה.
מאיה ארד לא עשתה לגיבורה שלה שום הנחה, זה מה שאהבתי בספר, את הסוף טוב וההצלחה המהירה השאירה בספרים, ביד מיומנת ומציאותית היא מובילה את הגיבורה שלה אל עצמה, אל הבנת המציאות עידית אומנם אינה מוותרת על החלומות, אך היא מבינה את חייה והופכת את לימון ללימונדה ביודעה כי גם אם לא כך חלמה את חייה הם הרבה יותר טובים ממה שהיתה לפני כמה שנים. "אז היה לי מין חלום כזה שאני יושבת ומתקנת מבחנים והוא מצייר לידי, במקום זה אני רצה אחריו ומשתוללת איתו, אולי זה לא כזה רע..." היא למדה לדעת שחלומות לחוד ומציאות לחוד.
בספר שני גיבורים בודדים, עידית ומיכאל, לכאורה ניתן לומר בפשטות שניהם בודדים רוצים משפחה אז הנה לכו להיות ביחד, אבל לא אצל מאיה ערד, אין כאן הפי אנד, כל אחת מהדמויות תתמודד לבד עם הרצונות שלה והבחירות שלה. המציאות הרי שונה מהספרים.
הספר הוא אינו רק על הרצון לזוגיות ואימהות, הספר מספר את השינוי והמהפך שחל באופן הביצוע. יש בו הרבה בדידות, כאב וצער הלבד, הרצון להיות נאהב, משמעותי לאחר, "לא כדי להביא טוב לעולם לקחה אותו אליה, ולא מתוך רגש אימהי בלתי ניתן לכיבוש, אלא כדי להיות, פעם אחת, במקום הראשון עבור מישהו.
התחלתי את הספר בהנאה , קראתי במהירות ונכנסתי לראש של הדמות, באמצע הספר הרגשתי שהוא ארוך מידי, מפורט מידי, האמת שניתן לערוך אותו, לקראת השליש האחרון לא יכולתי לעזבו, הכתיבה הרהוטה של ערד, היכולת שלה לתאר מצבי נפש של הגיבור נהדר. גם הסתקרנתי לדעת מה יקרה בסופו של יום, האם עידית תאמץ ילד ואיך תגדל אותו.
הכתיבה של מאיה ערד אמיתית, היא מביאה את המחשבות הכי אמיתיות של הגיבורים.
תאריך הכנסה לאתר 17/04/2015
מתוך גב הספר: עידית רווקה בת שלושים ותשע ,יודעת שהיא איננה בררנית היא פשוט מחפשת מישהו כמוה , נדיר ומיוחד.
בספרה החדש, העלמה מקזאן, מספרת לנו מאיה ערד סיפור פשוט לכאורה -שמסתבך והולך, ונשזר במעין סליל כפול של עלילות .
... המשך הביקורת
מתוך גב הספר: עידית רווקה בת שלושים ותשע ,יודעת שהיא איננה בררנית היא פשוט מחפשת מישהו כמוה , נדיר ומיוחד.
בספרה החדש, העלמה מקזאן, מספרת לנו מאיה ערד סיפור פשוט לכאורה -שמסתבך והולך, ונשזר במעין סליל כפול של עלילות .
אי אפשר לאהוב את עידית. ניסיתי. שהרי אנוכי רווקה בגילה, וגם אני מחפשת אהבה ובטוחה שאני מיוחדת . אך למען השם, רציתי לנער אותה, צאי מספריי ג'ין אוסטין שאת קוראת בהם ללא הפסקה ותסתכלי ימינה ושמאלה. אנחנו חיים במאה העשרים ואחת ואף אביר על סוס לא יחכה לך מתחת לדירה הקטנה שלך. וגם אם היה מגיע לא היה מוצא חנייה .
אך לא אחת כמו עידית תיתן לעובדות לבלבל אותה, אם יש גבר היא תעשה הכול (ובמילה הכול אני מתכוונת לשלל התנהגויות פתטיות עד מפחידות קמעה) ,כדי להשיג אותו ,אם הגבר לא מעוניין היא תנסה להפוך לאמא, כלומר יהיה גבר בבית, אמנם קטן אבל היא לא תישאר לבד.
ניסיתי לחמול עליה, אך בכל פעם היא הרחיקה אותי שוב, דמותה הפאסיבית, הקוטרית ,הניסיונות שלה לאחוז במה שלא קיים, הכעיסו. ועוד לא אמרתי מילה על נושא האוכל :
.."מה זה כל הגרגירים האלה? הצביע על המדפים
"עידית הצביעה על הצנצנות ,אחת-אחת :בורגול ,שעורה, גריסים ,שיבולת שועל,כוסמין , עדשים אדומות ,עדשים ירוקות ,שעועית..."(עמ' 56)
ולא יכולתי להניח את הספר. לא חשבתי שערד תעשה לגיבורה שלה חיים קלים, היא שלחה אותה למסע שבו נדמה, היא מודעת ליפול שוב ושוב, להרים את הראש החיוור (בכל זאת היא אוכל רק גרגרים) ולנסות שוב, לתפוס משהו מהחיים האלה. אולי תתקדם מבחינה מקצועית, אולי תמצא אהבה, אולי ילד. משהו.
ואם נדמה לרגע שהגיבורה מבינה שלא עושים לה חיים קלים והיא תיקח את עצמה בידיים ותנסה ללכת לבד, על שתי רגליים מבלי שהחיים יגררו אותה, היא מתעייפת.
מעצמה, מהניסיונות .
"...עד רוסיה הייתה צריכה לנסוע, רק כדי לדעת שאימוץ לא אפשרי עבורה ,שהיא לא יכולה להיות אם" .(עמ'322 )
כשסיימתי את הספר, עשיתי חשבון נפש קטן, האם אין בי חמלה כי משהו בנאווה קיים אצלי? ערד הצליחה לערער את הביטחון שלי ואהבתי אותה על כך וכעסתי.
וזה מה שהופך את הספר שלה לנפלא כל כך.
נועה רום
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|