|
|
|
ניצבת |
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 7353 |
|
|
נוגה, גרושה ירושלמית בת ארבעים-ושתיים, נגנית נבל בתזמורת סימפונית בהולנד, עומדת במרכז הרומאן הזה, שהוא אולי הנינוח והמשעשע ביותר שכתב א.ב. יהושע עד כה. נשים היו תמיד חלק מן הדמויות המרכזיות ברומאנים של יהושע, אך את 'ניצבת' מובילה אשה מתחילתו ועד סופו: דרך תודעתה, הנמסרת בגוף שלישי, מסתננת ומתחוללת ההתרחשות.
לאורך חייה סירבה נוגה להביא ילדים לעולם – לדעתה היא יכלה ללדת, אך לא רצתה, והקוראים מוזמנים לתהות מדוע. לכן נפרד ממנה בעלה אוריה לפני כמעט עשור, למרות אהבתו האובססיבית אליה, שאינה שוככת גם היום, כשיש לו אשה שנייה וילדים.
חודשים אחדים לאחר מות אביה של נוגה מבקש ממנה אחיה התל-אביבי לקחת חופשה מן התזמורת שלה ולהגיע ארצה, כדי לשמור במשך שלושה חודשים על דירת ילדותם בירושלים, ובכך לאפשר לאמם להתנסות בדיור מוגן בתל-אביב, בקרבתו.
בשהות הזמנית הכפויה שלה בישראל מוצא האח לנוגה עיסוק – למלא תפקידים של ניצבת בסרטים ובסדרת טלוויזיה, ובאופרה "כרמן" המוצגת למרגלות המצדה. החוויה החדשה מתחילה לסדוק את ביטחונה ודעתנותה של גיבורת הרומאן, שדימתה עד כה שגבולותיה ברורים ובטוחים, ומוגנים בתוך המוזיקה שהיא מבצעת. התפקידים האקראיים שאליהם היא נקלעת כניצבת-מזדמנת, המלווה עלילה של אחרים בלי "טקסט" בפיה, הולכים ומתגלים כמטפורות קנטרניוֹת להיבטים שלה-עצמה. ובעצם בכל הרפתקאותיה המפתיעות במהלך שלושת חודשי "הניסיון" מזַמֵן לה העולם, בשכנות מקרית, שלל אירועים ודמויות שהיא תוכל לפרש כאותות הנוגעים לחייה, כאתגרים וכפנטזיות.
כושר הדמיון השערורייתי המפורסם של א.ב. יהושע חוגג כאן. האשה הסולידית ובעלת הגבולות תיקלע לסדרת מצבים פורצי גבולות והליכות נאוֹתוֹת. בזכותם הרומאן הזה כה חיוני, נמרץ ומשוחרר. בגללם יהפוך "הניסיון" של האם גם ל"ניסיון" של נוגה. בתוך הסימביוטיוּת העזה והמניפולציות ההדדיות שקיימות בין דמויות הרומאן הופכת הניצָבוּת לשאלה עקרונית: מתי אַת רק סטאטיסטית פאסיבית בעלילה של מישהו אחר, ומתי את מובילת העלילה, הפועלת מתוך רצונך. נוגה תתקדם מניצבת לבעלת-עלילה, אך מבלי שא.ב. יהושע יכפה על קוראיו סיבתיות פסיכולוגית אחת, סכמטית. גם בכך ניכרת ב'ניצבת' חירות רוחו של רב-אמן.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 29/10/2016
נוגה, נבלנית ישראלית המתגוררת בהולנד, גרושה בשנות הארבעים לחייה, מתבקשת על ידי חוני, אחיה הצעיר, להגיע לארץ לסייע בניסוי משפחתי. חוני מנסה לשכנע את אמם האלמנה לעזוב את דירתה בשכונה הירושלמית המתחרדת, ולעבור לגור בדיור מוגן בתל-אביב, קרוב אליו ואל משפחתו. האם מסכימה לנסות את המקום המוצע... המשך הביקורת
נוגה, נבלנית ישראלית המתגוררת בהולנד, גרושה בשנות הארבעים לחייה, מתבקשת על ידי חוני, אחיה הצעיר, להגיע לארץ לסייע בניסוי משפחתי. חוני מנסה לשכנע את אמם האלמנה לעזוב את דירתה בשכונה הירושלמית המתחרדת, ולעבור לגור בדיור מוגן בתל-אביב, קרוב אליו ואל משפחתו. האם מסכימה לנסות את המקום המוצע למשך שלושה חודשים. מכיוון שלא ניתן להשאיר את הדירה, המושכרת בדמי מפתח, ללא דייר, נוגה עוברת לגור בה בעת היעדרותה של האם.
בירושלים נוגה מגלה ששני ילדים חרדים נוהגים להכנס לדירה דרך חלון האמבטיה כדי לצפות בטלויזיה, ואף שכפלו לעצמם מפתח. במהלך מוזר היא מחליטה לקנות שוט (!) כדי להפחיד אותם. היא חוששת שמא בעת היעדרה התזמורת ההולנדית תבצע יצירה לנבל, חשש שמתממש. את מרבית זמנה בארץ היא מבלה בעבודה כניצבת בסרטים ובתכניות טלויזיה, במהלכה היא פוגשת מספר טיפוסים יוצאי דופן. מפגש עם בעלה לשעבר מתפתח לאובססיה מצדו לזכות בילד שמנעה ממנו כשסירבה ללדת ילדים בתקופת נישואיהם, ולשיחות הזויות ביניהם.
לכאורה יש בספר מספר נושאים שמעניין לדון בהם: הבחירה לא להביא ילדים לעולם, המפגש בין העולם החרדי לחילוני, ההחלטה כיצד להתנהל בגיל זיקנה, ההתנהלות בין המציאות להעמדת הפנים כשחקנית. בפועל הטיפול בנושאים אלה בספר סתמי ומתמרח, ורוב הזמן סובל מחוסר סבירות. בדרך-כלל אני מעריכה את הסבלנות של א.ב. יהושע לצרף פרט לפרט, לקדם את העלילה דקה אחר דקה, אבל הפעם שיטת הכתיבה הזו לא עובדת. הדברים חוזרים על עצמם עוד ועוד, העלילה אינה מתפתחת, והדמויות אינן משכנעות.
לצערי, החמצה.
תאריך הכנסה לאתר 12/10/2016
לפניי הכול אני חייב בגילוי נאות. שבע שנים גרתי בירושלים. למדתי באוניברסיטה, טיילתי בשכונותיה וניהלתי בה אורח חיים סטודנטיאלי. זמן קצר אחריי שהגעתי לשם חטפתי את 'סינדרום ירושלים', לא זה הכרוני, אלא משהו יותר 'לייט', לא שגעון של ממש אלא שריטה, אבל שריטה ברוחב תעלה. כך, שכל פעם שאני קורא ספר... המשך הביקורת
לפניי הכול אני חייב בגילוי נאות. שבע שנים גרתי בירושלים. למדתי באוניברסיטה, טיילתי בשכונותיה וניהלתי בה אורח חיים סטודנטיאלי. זמן קצר אחריי שהגעתי לשם חטפתי את 'סינדרום ירושלים', לא זה הכרוני, אלא משהו יותר 'לייט', לא שגעון של ממש אלא שריטה, אבל שריטה ברוחב תעלה. כך, שכל פעם שאני קורא ספר שעלילתו מתרחשת בירושלים, יש לו אצלי מראש נקודות זכות. מיותר לציין, כמובן, שכדי ליהנות מספר של א.ב יהושוע לא צריך 'זרז פסיכוטי', וכל אחד יכול לשקוע בו ולקרוא אותו בנשימה אחת מתחילתו ועד סופו.
נוגה, ששנות ילדותה עברו בשכונה מתחרדת בירושלים, עזבה אותה לאחר שבעלה התגרש ממנה, מתגוררת בהולנד ומשמשת כנגנית נבל מוערכת בתזמורת הפילהרמונית של ארנהיים.
מות אביה, משנה סדרי עולם. אמה, בהמלצת אחיה, נכנסת לדיור מוגן בתל אביב לתקופת ניסיון של שלושה חודשים. נוגה נקראת לחזור ארצה, כדי לגור בדירת אימה על מנת למנוע מעורך דין חמדן, להשתלט על הנכס. לצורך פרנסתה, אירגן לה אחיה, פרסומאי בעל קשרים, עבודה כניצבת, בסרטים, תכניות טלוויזיה ואירועים תרבותיים. השהייה בדירת הוריה בירושלים, מחזירה אותה אל מחוזות ילדותה, כשבמקביל צצות ועולות דמויות המוכרות לה מעברה הרחוק וכאלו שהיא פוגשת בעיסוקה החדש, שכולן מתחברות כפסיפס להווייתה העכשווית.
לא צריך לטעות. אמנם תפקידה של נוגה כניצבת בסרטים הוא שולי, אבל במציאות, היא מרכז העניינים. בוהקת כמו כוכב וונוס ובאשר תלך מושכת עיניי כל. אשת עקרונות, שבגלל אי רצונה להביא ילד לעולם, נפרדה מבעלה ועקרה לארץ זרה. הפריטה על הנבל, כלי הנגינה של המלאכים, מאפשרת לה לעלות לספירות הגבוהות, לבחון משם בצורה מפוכחת את מהלך חייה, בזמן שבגופה מתחולל שינוי משמעותי שעשויי לשנותם מהקצה עד הקצה.
תאריך הכנסה לאתר 13/06/2016
טרובדור הוא א. ב. יהושע כך אני חושבת ביני לבין עצמי בעודי שטה על גלי הסיפור הנעים בקצב צלילֵי נדוּדים. הגיבורה הראשית - נגה, בחרה להגשים את עצמה דרך נגינה על נבל ועל כן עזבה את מולדתה לטובת ארנהם שבהולנד. שם, הרחק מארצהּ, היא חיה את חייה בסיפוק רב כחברה קבועה בתזמורת הפילהרמונית המקומית. דווקא... המשך הביקורת
טרובדור הוא א. ב. יהושע כך אני חושבת ביני לבין עצמי בעודי שטה על גלי הסיפור הנעים בקצב צלילֵי נדוּדים. הגיבורה הראשית - נגה, בחרה להגשים את עצמה דרך נגינה על נבל ועל כן עזבה את מולדתה לטובת ארנהם שבהולנד. שם, הרחק מארצהּ, היא חיה את חייה בסיפוק רב כחברה קבועה בתזמורת הפילהרמונית המקומית. דווקא כשהיא מוזעקת חזרה לארץ, מוטיב הנדודים מקבל צבעים עזים והמולדת משתקפת לפניה ב"מבט פולקלורי מבודח מעט של תיירת בוגרת". לא די בכך שהיא חשה ניחוח של זרוּת, הסופר מנדיד אותה בצורה מקצועית גם בתוך גבולות הארץ. הוא מוצא לה מקצוע ארעי כניצבת והיא נעה ונדה בין תסריטים ובין סטים של סרטים: מירושלים לחוף הים בתל אביב, לנמל אשדוד ודרומה. גם למצדה הסמלית היא מגיעה, וגוררת איתה פאתוס אופראי ושני ניצבים נוספים - שופט שלום בדימוס וקצין משטרה. אלו הפכו את הנדודים שלהם לדבר קבוע. אמהּ של נגה גם היא נמצאת בתהליך נדידה – אמנם לזמן קצוב של שלושה חודשים, אולם גם היא נעקרת מביתה לטובת 'דיור מוגן'. "מה לך פה ולמה לך פה" היא שואלת את עצמה ומדגישה ש"בני האדם הם נחמדים וטובים כל עוד יש לך עליהם שליטה, ואפשר לכבות ולהדליק אותם לפי רצונך...." שני נוודים רכים בשנים מזָמן א. ב. יהושע אל הסיפור. "שני ילדים לבושי שחורים, מסולסלי פאות, שמגבעותיהם מונחות על ברכיהם וציציות ארוכות משתלשלות אצלם במותניהם". הצמד הזה נודד באופן זמני אל עבר אי של חילוניות המרגיע אותם מאותו לחץ חרדי כבד ואפל האופף אותם בדרך כלל. הם מגורשים, חוזרים שנית ומגורשים שוב.
כל הפעילות, ההסתובבות והמפגשים למיניהם, אינם משכיחים מהגיבורה את געגועיה אל הגולה המתוקה. "בְּארנהם מחכה לי הקונצ'רטו לנבל ולחליל של מוצרט, והאצבעות שלי כבר רועדות מרוב תשוקה אליו".
כל השולח ידו בכתיבה - נע במקצב אישי ייחודי לו עצמו, הרי זה ידוע. לעיתים, הקורא אינו "שומע" את התווים ועל כן הוא נותן פרשנות שונה מזו של הסופר לקצב ההתרחשות ולתנועה של הגיבורים. במקרה זה, כך נראה, הצליח יהושע. הקורא שט על פי מנגינת הנדידה שהסופר הלחין.בעלילה - כבמעשה יצירה מוזיקלית, חוזרים על עצמם פרקים מסוימים, לעיתים קצרים, לעיתים הם מתארכים - והכל מתוּזמר. חזרה על התווים הופכת אותם למוּכרים. הַשְמעה חוזרת של פרק ("... הוא לא ילד רגיל אלא ילד חשוב.... הוא נין של הרבי, של הצדיק בכבודו-ובעצמו, ואם ימותו שם ילדים אחרים, אולי הוא יצטרך אחרי מאה-ועשרים להיות בעצמו צדיק..") ותווי אפיון ("... מָנְפרד, החלילן הראשון של התזמורת, ידיד נאמן וגם מאהב זהיר לעת-מצוא...") - משרה תחושה של הכרות עם העלילה ועם שלל הנוודים - הכרות חלומית.
תאריך הכנסה לאתר 04/10/2014
הרבה נכתב על הספר. בעד ונגד. היו שהמליצו, היו כאלה שלא.
אם אני צריכה לתאר את הספר במילה אחת, אז המילה הזאת תהיה "פרווה".
לא לכאן ולא לכאן.
ועכשיו ביותר ממילה אחת.
העלילה בקצרה.
נוגה בת 42. נולדה וגדלה... המשך הביקורת
הרבה נכתב על הספר. בעד ונגד. היו שהמליצו, היו כאלה שלא.
אם אני צריכה לתאר את הספר במילה אחת, אז המילה הזאת תהיה "פרווה".
לא לכאן ולא לכאן.
ועכשיו ביותר ממילה אחת.
העלילה בקצרה.
נוגה בת 42. נולדה וגדלה בירושלים, השכונה מתחרדת. יש לה שכנים חרדים, והיא מסתדרת איתם טוב. נוגה החליטה שהיא לא רוצה ילדים (אני זוכרת אגב, כאשר יצא הספר, בדיוק היה ויכוח על נשים שלא רוצות ללדת ולא רוצות ילדים). זאת הסיבה שהיא התגרשה. גרוש לה עדיין אוהב אותה, אובססיבי לגביה, אך הוא כבר נשוי עם 2 ילדים.
נוגה היא נבלנית (מנגנת בנבל). היות והיא לא מצאה עבודה בארץ, בשום תזמורת, היא עזבה להולנד ושם היא מנגנת בתזמורת.
לנוגה יש אח בשם חוני, צעיר ממנה במעט. גם נשוי עם ילדים הגר בתל אביב.
לפני כ 9 חודשים אביה של נובה נשפט. ועתה האח רוצה שאמו תעבור לגור בדיור מוגן בתל אביב. כדי להיות קרובה אליו ולילדיו. האם מאד מתלבטת. לכן הם מסכימים שהאם תעבור לדיור מוגן ל 3 חודשי ניסיון, ובסופם היא מחליט תל אביב או ירושלים.
האם גרה בדירה בדמי מפתח. לכן מישהו מקרבה ראשונה חייב לגור בדירה זו, אחרת היא מאבדת את הזכות לדירה.
חוני והאם, משכנעים את נוגה לקחת חופש ל 3 חודשים ולהגיע לגור בדירת ילדותה.
נוגה מסכימה. (לא ברצון גדול)
3 חודשים נמצאת נוגה בירושלים, השכונה התחרדה עוד יותר. אמה (או יותר נכון אביה), הרגילו ילדים חרדים להגיע לדירה שלהם לראות טלוויזיה, מנהג שנוגה מאד לא מרוצה ממנו.
כדי שנוגה לא תשתעמם, וכדי שתוכל להתפרנס בחודשים הללו, אחיה מסדר לה עבודה בתור ניצבת בסרטים ובסדרות. ואף באופרת "כרמן" שמוצגת למרגלות מצדה.
זאת פחות או יותר העלילה.
והאמת? אותי העלילה דיי שיעממה.
לא הבנתי גם מה הקשר בין תחילת העלילה, לסופה. (לאחר שהאם החליטה איפה לגור).
הדבר היחידי שעניין אותי ממש, זה היה הדיור המוגן. וגם זה בגלל שלפני חודשיים אמי עברה לגור בדיור מוגן, אז "השוואתי" את מה שמסופר בספר לחוויות של אמי.
אז אולי לא העלילה היא העיקר בספר אלא הטיפוסים? ויש "טיפוסים" בספר. נוגה, הגרוש האובססיבי, האח חוני, האם, חבר למקצוע של האב, חרדים, ילדים, קצין משטרה בדימוס שהוא ניצב ומחזר אחרי נוגה, שופט שלום בדימוס שהוא גם ניצב וכמובן ירושלים.
הספר רחוק מהתלהבות של "המאהב", מהרצינות של "מר מני" ומכאב של "מולכו".
אולי יש בסיפור מטפורות או סמלים או רבדים סמויים אחרים
אך אני לא מצאתי אותם, או יותר נכון לא חיפשתי אותם.
בקיצור
יש לכאן ולכאן.
תחליטו לבד. (בכל זאת א. ב. יהושע).
תאריך הכנסה לאתר 19/09/2014
איך תפחה עלילת "ניצבת" לממדי רומאן?
... המשך הביקורת
איך תפחה עלילת "ניצבת" לממדי רומאן?
הרומאן החדש של א"ב יהושע, הוא הרדוד והכושל בספריו.
מבחינה נושאית ומבחינה רעיונית הספיקה ליבת הרומאן החדש של א"ב יהושע,"ניצבת" (הוצאת הקיבוץ המאוחד / הספריה החדשה 2014, 296 עמ'), רק לעלילה בממדי נובלה בת כמאה עמודים, ולכן נאלץ הקורא להתגבר על הרבה מאוד עמודים חסרי תכלית, כדי להגיע אל הליבה הזו. בעמודים המיותרים הטליא יהושע זה לזה פרשיות, שלא הוסיפו דבר להבנת התנהגותה המוזרה של נוגה, הגיבורה הנשית של הספר, כלפי הגברים שניסו לחזר אחריה מאז הגיעה לבשלותה המינית כנערה ועד שהפסיקה לקבל את המחזור החודשי בתחילת שנות הארבעים שלה. מאחר שהפרשיות אינן אחידות ברמתן, כי חלקן אנקדוטיות ובנאליות וחלקן ססגוניות באופן מופרז, וגם משום שאי-אפשר להתעלם מהן לחלוטין, נציג אותן על-פי סדר הטלאתן זו לזו.
בפרשיות אלה מסתבכת נוגה במצבים שונים ועם אנשים שאת רובם לא הכירה קודם, אחרי שחוני, אחיה הצעיר ממנה בשש שנים, שכנע אותה לחזור מהולנד לישראל כדי לשמור על דירת ההורים בירושלים במהלך השבועות שבהן תעבור אמם האלמנה להתגורר לתקופת ניסיון בבית מוגן בת"א, לפני שתחליט אם לעבור לשם לצמיתות או לחזור אל דירתה בירושלים. ואכן אחרי תשע שנים שבהן ידעה נוגה שלווה כמנגנת על נבל בתזמורת הסימפונית של העיר אַרֶנְהֶם בהולנד, גילתה שבינתיים הפכה הדירה הישנה של הוריה לדירה הנחשקת הן על-ידי הפרקליט של הבעלים שלה והן על-ידי שני הילדים של משפחת פומרנץ, המשפחה החרדית המתגוררת מעליה.
המטרד של הפרקליט התבטא במארבים שטמן לנוגה בשם מרשיו כדי לשכנעה להשפיע על אמהּ לעבור לדיור המוגן בסיום תקופת הניסיון ולוותר על הדירה, המוגנת בדמי-מפתח, בשכונה ההולכת ו"משחירה", בתמורה לפיצוי מתאים. הפיצוי יהיה נדיב וישולם לה על-ידי מרשיו, כך הבטיח, מהשכרת הדירה בסכום עתק למשפחה חרדית מהקיצונים, שעליה הוטל לנעוץ יתד בשכונה זו ולכבוש אותה למען משפחות דומות לה. נוגה אמנם נבהלה פעמים אחדות, כאשר הפרקליט האורב הגיח אליה לפתע מהאפלה, אך פרט לכך עמדה בהצלחה במטרד הזה, שנפסק לחלוטין אחרי
שהאם החליטה בסיום "הניסיון" לחזור אל דירתה בירושלים. בינתיים, עד שהחלטת האם נמסרת לקורא בעמ' 188, כבר הספיק יהושע להוסיף להיקף הרומאן מספר נאה של עמודים, שגם אם נכתבו עם לחלוחית קומית אין להם כלל קשר לליבה הרצינית של הספר.
כמות מרשימה יותר של עמודים הצליח יהושע להוסיף לספר באמצעות צמד הילדים של משפחת פומרנץ, המתגוררת בקומה השנייה של הבניין. האחד נער פיקח ומתמקח, והשני ילד בן שש ויפה תואר אך "משונה", הלוקה ב"אי-שקט מוטורי", שלפי שעה הוא מתארח בירושלים, אך עשוי להפוך בנסיבות המתאימות לצדיק בשושלתה של חסידות כלשהי שמעוזה בבני-ברק (54). הצמד הזה נוהג לפלוש לדירה, שנוגה מופקדת על שמירתה, כדי לצפות בטלוויזיה הנחשבת במשפחתם למכשיר שאין להכניסו לבית יהודי. ולפיכך מתמקחת נוגה עם הפיקח מבין השניים, שלטענתו אינם פולשים, מאחר שהוזמנו על-ידי השכנה לצפות בטלוויזיה בדירתה אחרי שהתאלמנה, אך גם מבצעת פעולות גשמיות כתוספת להסבריה התקיפים: מחלצת מידיו של הנער העתק של המפתח לדירה, מזמינה מכר של הוריה להתקין בריח לדלת הדירה וסגר לחלון האמבטיה, וגם רוכשת שוט אותנטי (קוּרבָּשׁ) בעיר העתיקה מידי בדואי זקן לאיים בו על צמד הפולשים.
גם הפרשייה הזו מתכלה מאליה במהלך הפרקים עד שגם היא ננטשת סופית בעמ' 188, אחרי שהנער הפיקח ממשפחת פומרנץ הובא על-ידי אביו, שעיה, לבקש מחילה מנוגה, ואחרי ש"הצדיק" בן השש הועבר להתארח אצל משפחה בצפת, וכבר אין צורך להשקיטו בירושלים בצפייה לטלוויזיה הישראלית המחטיאה. אך לא סופר כיהושע, שצבר לעצמו מוניטין כאב הרוחני של הישראליות החילונית, ינטוש פרשייה כזו לפני שישמיע את סלידתו מהחרדים ש"השחירו את השכונה" (עמ' 8) ואשר הקיצוניים שבהם "לא רק כפופים למצוות הכי חמורות, אלא גם נשבעים לשדים ולרוחות" (171).
הסתירות בהתנהגות של נוגה
רק אחרי שנושא הליבה של הספר יוצף בעלילה באיחור ניכר, החל מעמ' 262 יתברר לקורא, כי גם בפרשיית הילדים הפולשים היו שתי סצינות שהעידו על מוזרותה של נוגה. סצינה אחת נקשרה לגבר בן גילה שהתקין את הבריח בדירתה נגד פלישת הילדים מהקומה העליונה (83-78), והסצינה השנייה נקשרה ל"צדיק" בן השש מהחסידות בבני-ברק (109-107) – ולתיאור שתיהן היו דרושים ליהושע רק תשעה מכל העמודים הרבים שהקדיש לפרשייה בשלמותה.
הגבר שהתקין את הבריח בדירה היה יוחנן עבאדי, סגנו של אביה וגם יורשו כמנהל מחלקת ההנדסה של העיר. בסיום ההתקנה החליטה נוגה להעניק לעבאדי את החליפה המהודרת שהזמין אביה לעצמו כשנתיים לפני פטירתו ואשר כמעט לא השתמש בה. אף שההצעה הביכה את עבאדי, אילצה אותו נוגה למדוד את המקטורן ואחר כך לפשוט את מכנסיו ולמדוד גם את החלק האחר של החליפה. מאחר שבמכנסיים היה צריך לבצע תיקונים קלים, להאריך ולהצר, כרעה נוגה על ברכיה וחפנה באצבעותיה אריג מיותר סביב ירכיו. מתברר, ש"אצבעות חזקות ומדויקות של נבלנית, יודעות לעורר גם תשוקה" (82), ולכן נאלץ עבאדי לגונן בידיו על מבושיו, כדי להעלים את מצוקת הזקפה שהתעוררה אצלו מאליה, ללבוש מהר את מכנסיו ולהימלט עם ארגז הכלים מהדירה. עבאדי יצטרף בהמשך לשורה של גברים נוספים שנוגה עוררה אותם לחשוק בה, אך בה-בעת מנעה את עצמה מהם מיד אחר-כך בנחרצות בלתי-מתפשרת.
הרלוונטיות של הסצינה השנייה לנושא ליבת הספר תתברר מתוכנה: בעודה מעורטלת מכל בגדיה ורוחצת באמבטיה, זינקה נוגה מתוכה להציל מנפילה את "הצדיק" בן השש, בעת שניסה להשתחל לדירה מבעד לחלון הצר של האמבטיה. אחרי שבדקה כי שותפו, הנער הפיקח, איננו מגיע בעקבותיו, הפשיטה נוגה את בן השש, הטבילה אותו במי האמבטיה ורחצה את כל אבריו עד שכבר לא היה "ילד בעיניה, כי אם ילדה יפת-תואר" (108).
אף שסצינה זו מתרחשת באמבטיה בעוד נוגה והילד "המשונה" הינם בעירום מלא, אין לפרשה כסצינת פיתוי נוספת, אלא כסצינת הורות תמימה וחפה ממיניות. לעומת זאת, אין ספק שהסצינה עם הילד משלימה את סצינת הפיתוי של הגבר, מאחר ששתיהן מגלמות ביחד פן אחד בנפשה המפוצלת והמסוכסכת של נוגה – את כיסופיה הנשיים להיות ככל הנשים: להתעבר מגבר וללדת ילד.
בה בעת מכוון סיומה של הסצינה עם הילד באמבטיה, כאשר לפתע הצטייר הילד בעיניה כ"ילדה יפת-תואר", אל המכשול הפסיכולוגי, שמונע מנוגה להגשים את כיסופיה אלה. חילוף המינים זה בזה, אף שהוא מתרחש רק במוחה, גורם להתפכחותה של נוגה מהפעולה האימהית שביצעה בילד, והיא מזדרזת לעטוף אותו במגבת, להושיבו מול הטלוויזיה ולעטות בגד ביתי על עירום גופה.
שני מוטיבים סותרים
גם בפרשיות שיטליא יהושע בהמשך העלילה יתבלטו – ותמיד בעמודים ספורים בכל פרשייה – סתירות כאלה כמוטיבים סותרים באישיותה של נוגה: מצד אחד תפתה גברים לחשוק בה ברוח כיסופיה להיות ככל אשה, ומצד שני תימנע את עצמה מהם ותירתע לממש כיסופים אלה ברוח תעתועי דמיונה שהמינים מתחלפים.
עקב הפיזור של מוטיב המינים המתחלפים במרחב הטקסט של הספר, נתמקד בהם תחילה. המוטיב מוזכר פעמים אחדות בהקשר לנגינתה של נוגה בנבל. כאשר החלה נוגה לנגן בנבל בהשפעת אביה – שגם רכש למענה נבל עתיק יומין במזרח העיר, שגם מינו לא היה מובהק, כי היה "ספק נֵבל ספק עוּד" (13) – לא נזף בה השכן פומרנץ על שביצעה אימוני נגינה בנבל גם בשבתות, כפי שציפתה, אלא אמר לה באירוניה: "בבית-המקדש היו פורטים על נֵבל גם בימי חג ומועד. - - - ואם כשיבוא המשיח לא ייתנו לך הכוהנים לנגן בתור נערה, נהפוך אותך לעלם חמודות" (8). הביטוי המליצי "עלם חמודות" יחזור ויופיע מספר פעמים נוספות בפרשיות האחרות ותמיד בהקשר לנוגה.
מוטיב המינים המתחלפים יתקשר פעם נוספת לדמות של אביה באמצעות נַגָּן הנֵבל היפני הקשיש, שאיתרו ביפן כדי שיבצע עם נוגה את הסימפוניה הסימבולית של המלחין דֶבִּיסִי LA MER" " ("הים") בקונצרטים שתוכננו לתזמורת מהולנד ביפן. לחזרה הגיע הקשיש עם שיער אסוף בצמה, אך לקונצרט הרשמי הופיע עם צמה מפוזרת "המשווה לו מראה של זקנה יפנית חביבה" (283). מראה זה הזכיר לנוגה את אביה, שהיה נוהג לשעשע את אמה בלילות בדמות יפני המהלך "בצעדים קטנטנים בין החדרים" (9).
ריכוז כזה של מקרים שבהם מתחלפים המינים במרחב הטקסט של הספר איננו יכול להיות מקרי, ובמיוחד אם המקרים האלה מתקשרים לדמות האב ולהשפעתו המכריעה על עיצוב נפשה של נוגה כנפש מפוצלת. כה מכריעה היא עדיין השפעתו של האב על נוגה, עד שגם בגיל ארבעים ושתיים, בלי להבין מדוע, היא מנסה להתנתק מכל מה שמנכיח אותו בחייה, על-ידי ניסיונות למסור לגבר כלשהו את חליפתו שנותרה בארון הדירה, וגם על-ידי אמירת "קדיש" על קברו, תפילה המאשרת את סופיות מותו של נפטר. מאחר שאי-אפשר להקדים את המאוחר, נסתפק בשלב הזה במסקנה העולה מן הדיון עד כה: בעוד שגבר מפרה ולידת ילד מזרעו מגלמים את כיסופיה הנשיים של נוגה להיות ככל אשה, מגלם מוטיב חילוף המינים, מוטיב הקשור בהשפעת אביה עליה, את הרתיעה הנפשית של נוגה ממימוש כיסופים אלה.
כלומר: בתשעה עמודים בלבד, מכל העמודים שהתבזבזו על פרשיית השמירה על הדירה מפני הפרקליט האורב ומפני הילדים הפולשים הועלו שני המוטיבים המתקשרים נושאית ורעיונית לליבת הספר: מוטיב הכיסופים להרות מגבר וללדת ילד ומוטיב החילוף של המינים הסותר אותו. אילו ריכז יהושע את עלילת הספר יותר בצמד המוטיבים הזה מאשר באירועים הקומיים שעליהן סיפר בהרחבה בפרשיות המתחלפות, היה הקורא מודרך יותר אל הנושא הרציני של "ניצבת", אשר נפרש בין הדמות המתעתעת הזו של האב בדמות יפני היכול להפתיע את נוגה פתאום גם ב"מראה של זקנה יפנית חביבה" לבין סיבת סירובה של נוגה ללדת ילד, היכול פתאום להצטייר בדמיונה גם כ"ילדה יפת-תואר".
תפקידי נוגה כניצבת
במקביל להתכלות הפרשייה על מאבקה של נוגה בילדים הפולשים, החל יהושע לפתח, וכדרכו בתנופה, פרשייה חדשה כדי שתוסיף עוד עמודים רבים להיקפו של הספר. היה זה האח הפעיל של נוגה, חוני, שהציע לה לנצל את הזמן הפנוי במילוי תפקידים כניצבת בסרטים ובסדרות טלוויזיה בישראל. ניצבת, הסביר לה, "לא אמורה לשחק, אלא להיות... פשוט להיות" (36). היענותה של נוגה להצעה זו העניקה ליהושע עשרות עמודים קומיים שבהם תיאר את התפקידים השונים שהוטלו על נוגה על-ידי המפיקים.
בתפקיד הראשון שלה הוצבה נוגה כאשה אלמונית בחבר מושבעים, אך עד מהרה שודרגה בזכות המראה המצודד שלה ממעמד ניצבת שותקת למעמד ניצבת מדברת כדי שתאמר באופן משכנע את המילה "אשֵמה", שהוא פסק הדין המפליל שהוטל על גיבורת הסדרה, אשה שרצחה את בעלה (פרק ט').
אחר-כך מצאה נוגה את עצמה משתתפת כניצבת בסרט סטודנטים, "סרט דיוקן על פרופסור מן האוניברסיטה שלהם, פסיכיאטר אמריקאי ממוצא ישראלי" (116), שבנעוריו אושפז אחרי שהחדיר רעל לצלחתה של נערה שאותה אהב "אהבה מטורפת וחזקה" (122). כאן נתבקשה נוגה לשבת בכורסה בפינת החדר, כדי לגלם את דמות הנערה ההיא בהווה, אחרי שבעלה של אותה נערה – שהיא כיום אֵם לארבעה ילדים, שהריונותיהם השחיתו את יופייה – אסר עליה להשתתף בסרט על עצמה כיפיפייה שהטריפה בנעוריה את שפיותו של "נער מבריק ומיוחד".
תפקידה הבא של נוגה היה כניצבת בהפקה של האופרה "כרמן" במצדה. הפעם שובצה לשני תפקידים. תחילה, במערכה הראשונה, היתה כפרייה בת המאה התשע-עשרה מסביליה האוחזת בחמור הרתום בעגלה, ששניים מחמשת ילדיה ישבו בה בעוד ששלושת נוספים רצו אחריה בעת שחצתה את הבמה מדרום לצפון. בתפקיד הזה היה עליה לספק, יחד עם מקבילתה באותו תפקיד, שעליה הוטל לנוע עם הרכֵּב דומה של ילדים בכיוון ההפוך, "הוכחה ברורה לצופי האופרה שמחוז סביליה באותה תקופה היה פורה ותוסס במיוחד" (128). ואחר-כך, במערכה השנייה, שובצה נוגה לתפקיד צוענייה העוסקת בהברחות (180).
"כולנו רק ניצבים"
נוגה הספיקה להיות ניצבת עוד פעם אחרונה, לפני שיהושע סיים למצות גם מפרשייה זו את מספר העמודים שהיה זקוק להם לעיבוי ספרו. הפעם התבקשה נוגה להנכיח את עצמה כחולה נכה בכתונת-לילה, היושבת בכסא-גלגלים עם שקית אינפוזיה הצמודה לזרועה, בסדרת טלוויזיה שעלילתה מתרחשת בבית-חולים. בעודה מגולגלת, לכאורה אל מיטתה, הופתעה נוגה מהמראה שהתגלה לעיניה: באחת משתי המיטות, שהיו בחדר שאליו שולחה, התגפף שחקן בתפקיד הרופא עם חולה בעירום "שאינה דוחה את תשוקתו". מאחר שסירבו לגלות לנוגה איזו הפתעה תצפה לה כאשר תגיח אל החדר, הופתעה לא רק מהמראה שניגלה לעיניה, אלא גם מהמבט הפראי שנעץ הרופא בה, בנכה "שקטעה את תשוקתו", ואשר "בלי אזהרה, בצעד נמרץ ומאיים", תלש אותה מכסא הגלגלים, הרים אותה בזרועותיו ונשא אותה אל המיטה הפנויה. ואחרי שהשכיב אותה במיטה גם פעל על דעת עצמו וכיסה "את גופה ואת פניה במהירות בסדין" (156).
אך לא סופר מנוסה כיהושע יניח מאחוריו גם פרשייה זו לפני שינסה להצדיק בעזרת הרהור אלגורי את התארכותה, המעכבת את הגעת העלילה לנושא הליבה של הספר. וזהו ההרהור ששתל במוחה של נוגה: המחסן הזה שהוסב לבית-חולים "הוא משל לאנושות, שכולנו רק ניצבים בעלילתה מבלי לדעת אם מוכנה לנו בסוף התרה משכנעת ואמינה" (149). ואכן, מיד אחרי שייחס לנוגה את הקלישאה הזו, בתפקיד האחרון שלה כניצבת, הזדרז יהושע עצמו ליישם אותה על אחדות מהדמויות האחרות ששילב כניצבים בספר הזה: על העו"ד האורב (170), על אוריה, שהיה תחילה בעלה האוהב של נוגה והפך אחר-כך במשך תשע שנים לגרושהּ המתגעגע, עד שבהזדמנות שנוצרה לו בהווה עטה על עצמו בגדי ניצב, כחייל במדי צבא קרועים ומזוהמים, כדי להיות שוב בקרבתה (174), ועל אביה שנהג להתחזות לעיני אמה בלילות בדמות יפני, ועתיד גם לפקוד אותה בחלום (בעמ' 265), שבו יתוודע הקורא סוף-סוף לליבה הנושאית והרעיונית של הספר.
גם מעמודי הפרשייה הזו, שעסקה בתפקידיה של נוגה כניצבת, הפיק יהושע דמות גברית אחת המתקשרת באמת לאותה ליבה חמקמקה, אשר יכלה לפרנס נובלה בלבד, והיא זו של אלעזר – קצין המשטרה שפגשה נוגה בעבודתה כניצבת. ואף שבניגוד ליוחנן עבאדי, הגבר מהפרשייה המוקדמת, אשר נמלט על נפשו מפני נוגה, משום שעוררה במגע אצבעותיה את התשוקה בחלציו בניגוד לרצונו, ביקש אלעזר דווקא להתקרב אל נוגה. ורק אחרי שנואש מן הסתירות במסריה, אשר מצד אחד מפתה את הגברים לחשוק בה, ומצד שני מונעת מהם לממש איתה את התשוקה שעוררה בהם, סיים גם הוא די מוקדם (בעמ' 177) הן את חיזורו אחריה והן את הופעתו בעלילת הספר.
אוריה המתגעגע
בינתיים, ולמעשה כבר בפרקי הניצבוּת של נוגה באופרה "כרמן", שילב יהושע בעלילה את הגבר הבא שיהפוך קורבן להתנהגותה המוזרה של נוגה ביחסיה עם הגברים. בין הבאים לצפות באופרה פגש חוני, אחיה של נוגה, את אוריה, הגיס שהיה חביב עליו עד שהתגרש בפתאומיות מאחותו. חוני גילה לאוריה, כי נוגה גרושתו נוטלת חלק כניצבת באופרה ששניהם עומדים לצפות בה.
אף שהתבשרנו על צירופו של אוריה לסיפור-המעשה כבר בעמ' 134, הוא מצורף אליו בפועל בעמ' 173, ורק אחרי שאלעזר הורחק מתוכו. ומאותו עמוד ועד עמ' 219 ייפגש אוריה עם נוגה פנים אל פנים וביחידות למספר שיחות על עברם המשותף מיום שנפגשו במסיבה ברחביה (198), בעודו חייל, ועד שהתגרשו, אחרי שנודע לו מפיה, שבלי ידיעתו ביצעה בסתר הפלה של "הילד שבא במקרה" (204).
שלושים העמודים שהקדיש יהושע לתיאור המאמץ הפתטי של אוריה להתקרב מחדש אל נוגה – כדי לזכות שוב באהבתה, ולהשלים ביחד, מן המקום שהזוגיות שלהם נקטעה, את הולדת הילד שהיה אמור להיוולד להם לפני תשע שנים – הם דוגמא לכתיבה חסרת-אחריות שכל מטרתה היא להגדיל עלילה בנפח של נובלה לממדי רומאן בן מאות עמודים. במהלך שיחתם אין אוריה שומע מפי נוגה שום הסבר לוגי להחלטה למנוע את לידת הילד, אלא אם כן מישהו מוכן לקבל כהסבר סביר את תשובתה הבאה: "רצית להשתעבד אלי כדי לשעבד גם אותי" (194).
נוגה התישה את אוריה, המחזר הישן-חדש שלה, בהסבריה הסתומים על מניעיה להפיל את הילד, אף שאז "בא במקרה", ולכן פעל גם הוא כפי שאפשר היה לצפות מגבר נואש שהאשה שאהב היתלה בו: הוא הדף את נוגה באלימות מדרכו, פתח את הדלת ומיהר להיעלם במדרגות (208). הוא אמנם חזר לפגוש את נוגה פעם נוספת אך רק כדי לספר לה, שגילה לאסנת, אשתו ואם שני ילדיהם, את כל מה שהעלים ממנה עד כה, וגם כדי לשמוע מפי נוגה את העצה הבאה: "שוב אל אשתך ואל תְענה אותה יותר בגלל האשליה שאפשר להחזיר את הזמן לאחור" (219).
ולכן, גם הפרשייה הזו, שהיא השלישית בספר, מסתיימת כמו שתי קודמותיה, בלי לקדם ממש את הקורא אל ליבת הספר – סיבת התהוותה של נפש מעונה כנפשה של נוגה, שהיא נפש מפוצלת ומסוכסכת בסתירות.
נוגה המסתורית
למילה "ניצבת", שנבחרה כשם לספר, יש שני מובנים בשפה העברית: כשֵם מגדירה מילה זו תפקיד (בלעז: תפקיד של סטטיסטית) וכפועל היא מתארת מצב של קיבעון (בלעז: מצב סטטי). מאחר שהקורא הכיר עד כה את נוגה ברוב עמודי הפרשיות הללו בתפקידיה כסטטיסטית בתעשיית הסרטים או כניצבת בעלילתה של האנושות, כלשון הקלישאה שהפריח יהושע פתאום בהרהוריה, ורק במספר מועט של עמודים בכל פרשייה גם כאישה שחייה תקועים במצב סטטי, הגיע המועד להעמיק יותר בדמותה מן ההיבט הפסיכולוגי כדי להבין את הסיבה שבגללה תקועים חייה במצב סטטי – במודל התנהגותי המפתה גברים כדי לקרבם אל עצמה ובהרחקתם מעצמה כדי שלא תתעבר מהם ותהפוך "במקרה" ליולדת של ילד.
כנקודת-מוצא לפיענוח הפסיכולוגיה של נפשה הסבוכה של נוגה, ניתן להציע לקורא התבטאות אחת של אוריה שבאחת השיחות העז לומר לנוגה את הדברים הבאים: "את, נוגה, במהותך אשה נכה. יש בך פגם, ולכן אין טעם להאשים אותך או לכעוס עלייך. גם כשאת מנגנת ומתנהגת לכאורה ככל אדם, החולי מקנן בך עמוק" (181). על אבחנה קלינית זו חזר אוריה פעם נוספת, כאשר נוגה הפתיעה אותו ותקעה לידו את השוט (שאחרי שנקנה אצל הבדואי בשוק, היה צריך למצוא לו גם שימוש כלשהו), כדי שילקה בה את אהבתו הסוררת אליה: "את משוגעת - - - ולכן לא באהבה צריך להצליף, אלא בשיגעון" (185). וגם אם הטיח בנוגה את הדברים אחרי שהושפל ובהיותו כועס, זיהה אוריה בהגדרות קליניות בלתי-מקצועיות אלה באופן קולע את מוזרותה: עקב רצון עז שקינן בה בסתר להפוך ל"עלם-חמודות" כדי "לא להביא ילד לָעולם" (204) היא אכן אשה שנפשה נכה.
משיכת הגברים ליופי הנערי
מיניות מסולפת זו – ולא ההבטחה הגלומה בשמה שהוא השם העברי של אלת האהבה והפריון המוכרת במיתולוגיה היוונית כאפרודיטה ובמיתולוגיה הרומית כוֶנוּס – היה סוד כוחה המושך של נוגה לגבי הגברים וגם ההסבר לכישלון חיזורם אחריה. ואכן, שורה של גברים הפכו לקורבנות קסמה המושך והדוחה.
שעיה, נער בן גילה ובנם של השכנים מהקומה העליונה, היה הקורבן הראשון של כוחה המפתה והמרחיק. ואחרי שנכשל בחיזורו אחריה, נשלח להשתקם בישיבה רחוקה (187) ושם "שידכו לו כלה מן הכי קיצוניים במאה שערים", אישה ולדנית שילדה לו עשרה ילדים (46), ואף על פי כן נשאר שבוי באהבתו אל נוגה גם שנים אחר-כך (209).
אוריה בבחרותו היה הקורבן הבא של מיניותה המסולפת של נוגה שהסתתרה תחת המראה הנערי המפתה שלה כנערה. אף שבהווה אוריה נשוי לאסנת (הדומה במקצת לנוגה) ואב לשני ילדיהם, עודנו שבוי בקסמי יופיה הדו-מיני והחריג של נוגה. וכך הוא מסביר את סיבת התאהבותו בה ממבט ראשון באהבה שרק התחזקה בתשע השנים שחלפו מאז התגרשו: "גם אחרי כל השנים שלא ראיתי אותך, אני רואה שנשמרה בך אותה עדינות נערית שבירה ומתוקה, שכופפה את הלב שלי אלייך מהרגע הראשון" (203).
התמונה שנבחרה לעטיפת הספר ממחישה באופן קולע את המראה הנערי-בתולי הזה שהשתמר בחזותה של נוגה גם בגיל ארבעים ושתיים, כאישה בעלת עיניים יפות וגומת חן וכתפיים שטרם התעבו כמו אצל נשים בהגיען לגיל הזה. הקסם הנערי שנשמר בנוגה גם בעשור הרביעי לחייה הוא שהוליך שולל את הגברים שהופיעו בפרשיות הקודמות בעלילת הספר הזה, הן את יוחנן עבאדי שהתעשת במועד, הן את אלעזר קצין המשטרה בדימוס, גבר מגמגם ששיחק כניצב בשתיקה לצידה, והן את החלילן הקשיש מהתזמורת של אַרֶנְהֶם, שלו (כיוצא מהכלל) התירה נוגה לנשק את כתפה החשופה והוא מיצה היתר זה בהתלהבות ובתשוקה (51).
השפעתה של ההדחקה
בהתאמה מוחלטת לאמיתות שהחדירה הפסיכולוגיה המודרנית לשיח על נפש האדם, אין נוגה יודעת את הסיבה שבעטייה היא אדם שחייו תקועים במצב סטטי. יתר על כן: אף שהיא מודעת לסתירה בין התנהגותה המפתה כלפי מחזריה ובין סירובה ללדת ילד, אין היא מסוגלת להסביר לעצמה את חריגותה בשני הנושאים. ובמיוחד את זו הקשורה בהימנעותה להולדת ילד, שבישראל כולם תוהים על כך במיוחד, כי כאן, בניגוד להולנד, נתפסת ההוֹרוּת כקנה-מידה לתקינות חברתית: כל עוד אינך אב או אם, משהו ודאי איננו תקין אצלך.
משום כך מואיל יהושע – לא להאמין: רק בהגיעו לעמ' 262 – לאחוז סוף-סוף "את השור בקרניו" – כמאמר לוחמי השוורים בספרד ומגדלי הבקר בעולם – ומסיר את הלוט מעל ליבת העלילה הזו, שהתארכה והתארכה עד עמוד מאוחר זה עם פרשיות מיותרות וגם עם חפצים בלתי-נחוצים בעליל, ובכללם: מיטה חשמלית שתקינותה מפוקפקת ושוט שהבדואים מכנים אותו "קוּרְבָּשׁ". ולא רק אותנו, הקוראים, גאל יהושע בעשיית מעשה חסד מתאחר זה, אלא בעיקר את נוגה שעדיין איננה מבינה את החריגות הזו שהשתכנה בנפשה והשחיתה לריק את מיטב שנות הפוריות המינית שלה על ידי השקעתן בנגינה על נבל, כלי נגינה שכה מעט סימפוניות נכתבו למענו.
כעת ההתרה של הסיבוך בחייה של נוגה היא מהירה כאבחת-סכין: באחד הלילות, וכנראה שבהשפעת האבחנות הקליניות שהטיח בה אוריה, חלמה חלום שהציף לפתע לזיכרונה מראה של עצמה כילדה בת חמש. בחלומה שוטטה בדירה אחרת מזו שהכירה כ"דירת הילדות" שלה, ובהגיעה לחדר האמבטיה ראתה שם אשה צעירה וחיוורת שעיניה עצומות שוכבת באמבטיה "טבולה בקצף אדמדם" (263).
למחרת פיענחה נוגה בשיחה עם אמהּ את העובדות שראתה בחלום: הדירה שראתה בחלום היא הדירה ברחוב עובדיה בכרם אברהם שבה נולדה, ואשר ממנה עברו, בהיותה בת חמש שנים, לדירה הנוכחית ברחוב רש"י במקור ברוך, שהיא הדירה שבה גדלה. אף שאמהּ היתה אז בחודשים המתקדמים של הריונה עם חוני, לא נרגע אביה של נוגה עד שעזבו את הדירה ההיא, אחרי שבעלת-הדירה, שהיתה אשה צעירה, נמצאה טובלת עם דימום קשה באמבטיה ונפטרה במהלך לידת החרום של בנה.
במסורת "פשר החלומות" של אבי פסיכולוגיית המעמקים, זיגמונד פרויד, מעיד חלומה של נוגה שגם היא, בהיותה בת חמש, ראתה את מראה האשה המדממת למוות בלידתה בדירה ההיא, ואף שבני חמש זוכרים היטב אירועים מגיל זה, פעל עליה מאז מנגנון ההדחקה, המעלים מהתודעה מראות מחרידים כאלה, שגם מבוגרים, ולא כל שכן ילדים, אינם מסוגלים להכיל אותם בזיכרונם. בעוד שעל נוגה פעלה השפעת המראה הקשה באמצעות ההדחקה, התבטאה השפעת אותו מראה על אביה באופן שונה: מאז "התחילו הדמיונות המוזרים שלו" שלעיתים התחלפו אצלו בכניעה ל"פחד שחור" (266). ואכן, מחרדה שנותרה בו מאותו מקרה, נהג אביה של נוגה להזהיר אותה, כאשר הגיעה לבשלותה המינית, מפני התעברות שיכולה להסתיים במוות של היולדת (211). ספק אם שיער עד כמה העצים באזהרתו זו את הכוח ההדחקה שהשתלטה על בתו. ולכן – משתמע בעקיפין הרעיון הבא מהמקרה המצער של נוגה, שהיה אמור להיות מודגש בספר הזה על-ידי יהושע, אילו נאות להסתפק בנובלה פסיכולוגית מגובשת, במקום להתעקש על יריעה מוטלאת מפרשיות קומיות בהיקף של רומאן בן שלוש מאות עמודים: מוטב שההורים יניחו לטבע למלא את תפקידו בהתפתחות של ילדיהם.
המסע ליפן
העלילה של הספר הזה היתה צריכה להתרכז בהדחקה הזו, הן בסיבה שהשליטה אותה על נוגה והן בהשפעה הממושכת שהיתה להדחקה על חייה מגיל חמש ועד שהחלום שיחרר אותה ממנה בגיל ארבעים ושתיים. אך לשם כך היה עליו לוותר על כל העמודים שסיפרו בעליזות מופרזת, כשמדובר בעלילה על נפש מעונה כנפשה של נוגה, על ילדי החרדים שפלשו לצפות בטלוויזיה החילונית, על מארביו של עו"ד ירושלמי קשיש ועקשן לדירה נחשקת, על ארבעת תפקידיה של נוגה כניצבת בעלילת האנושות ועל שיחותיה, החוזרות על עצמן, של נוגה עם אמהּ ועם זרים שהכירה זה מקרוב על היותה נבלנית ואשה גרושה בלי ילדים, אף שמבחינה ביולוגית היתה מסוגלת להרות.
למעשה כאן, בפיענוח הנפש המפוצלת של נוגה בין כיסופיה הטבעיים כאשה ללדת ילד לבין מנגנון ההדחקה שעיכב ממנה להגשים כיסופים אלה, היה אמור יהושע לסיים את הספר הרדוד הזה בתוכנו והכושל כל-כך בהתמודדות עם נושאו. אך לא סופר כמו יהושע יסיים בהתרה פשטנית וחפוזה כזו עלילה ששמו חתום עליה, ולכן הוסיף עוד שבעים עמודים (מעמ' 228 ואילך) וסיפר בהם על שיבתה של נוגה להולנד ועל היערכותה כנבלנית למסעה של התזמורת שלה לסדרה של קונצרטים ביפן.
ואכן, אחרי שהשתחררה מהעיכובים של ההדחקה, התמסרה נוגה ליצירה שבעזרתה בחרה לחגוג את החירות שזכתה בה. ביפן תנגן את יצירתו הסימבולית של המלחין דֶבִּיסִי LA MER" " ("הים"), שבצרפתית היא נשמעת גם כמו מילה שפירושה "האֵם", שהרי כעת, אחרי שההדחקה בוטלה, אין חלה על נוגה שום הגבלה ללדת ילד ולהפוך לאֵם, פרט לעובדה המצערת שכבר לפני כשנה נפסק אצלה המחזור. אך למען הסר ספק בטוב לבו ובהשגחה שהוא משגיח על הדמויות שהוא בורא מדמיונו, מזדרז כאן יהושע להתערב שוב בעלילה כדי לבטל לנוגה את היפסקות המחזור. והיא אכן זוכה לחידוש הדימום של המחזור ממש ערב ביצוע היצירה הזו עם שותפה לנגינה, מנגן הנבל הקשיש המזכיר לה את אביה במוצאו היפני ובהליכתו האיטית.
הסיום של הספר הוא לפיכך סיום פתוח, אך בה-בעת נוטה באופן ברור להיות אופטימי: אף שנוגה היתה דמות שטוחה ברוב חלקי הרומאן, דמות סטאטית שבעטייה של ההדחקה המעכבת לא הצליחה לפעול באופן חופשי במערכות החיים, ייתכן שבשובה מיפן להולנד תספיק עוד ללדת את הילד שקודם לכן התנגדה במשך שנים להולידו, משום שלא הבינה שבאותן שנים היתה בעל כורחה ניצבת – אישה התקועה במצב סטטי בעלילת האנושות.
סיכום, ולצערי – לא מחמיא
עקב אופיו הסוער והנלהב מדי של יהושע כסופר, שגה יהושע בספר הזה שגיאה האופיינית לטירון: במקום להסתפק בנובלה פסיכולוגית קצרה, אפלה ומגובשת, על השפעתו של מנגנון ההדחקה על נפשו ועל חייו של בן-אנוש, אם לטוב ואם למוטב, מתח יהושע את העלילה באופן מלאכותי לממדים של רומאן בן שלוש-מאות עמודים.
הכישלון הזה של הספר "ניצבת" מצדיק לומר אמירה כוללת על מדף ספריו של יהושע, שגם מבקרי ספרות אחרים היו צריכים לומר אותה כבר מזמן: לא אחת התפתה יהושע בספריו המאוחרים להתפיח את העלילה הראשית, באמצעות סטיות ממנה אל עלילות משנה, עד שהיא תפחה לממדי רומאן בן מאות עמודים. כך עשה בכל הרומאנים שכתב אחרי החשוב מבין ספריו "מסע אל תום האלף" – רומאן היסטורי-אקטואלי פורץ דרך בסיפורת הדור וגם המגובש מכל הספרים האחרים שכתב לפניו ואחריו. ולכן, ספרו "מסע אחרי תום האלף" חוצה בין חמשת הרומאנים המוקדמים שהשלים בין השנים 1997-1977 ושהיו במהותם (פרט ל"השיבה מהודו") אלגוריות פוליטיות על "המצב הישראלי" (והם: "המאהב", "גירושים מאוחרים", "מולכו" ו"מר מאני"), לבין חמשת הרומאנים המאוחרים שהשלים בין השנים 2011-2001 ואשר בהם חזר לעסוק בנושאים הפוליטיים, אך הפעם בהדגש פנים-ישראלי ובכלים סימבוליים (והם: "הכלה המשחררת", "שליחותו של הממונה על משאבי אנוש", "אש ידידותית" ו"חסד ספרדי")*.
- - - - - - - -
* בסדרה המחקרית-ביקורתית "תולדות הסיפורת הישראלית" כללתי פרקי עיון מקיפים על כל הרומאנים של א"ב יהושע. כדי להגיע אליהם, מוצע לקורא להיעזר במפתח לכל 21 הכרכים של הסדרה המופיע בסוף הכרך "ניתוץ מיתוסים בסיפורת הישראלית". פרטים באימייל:
[email protected]
תאריך הכנסה לאתר 18/09/2014
קראתי את הספר בעניין רב. נכון ,שהיו לי גם שאלות ותמיהות, אך בגדול מצאתי עיניין רב בספר. גיבורת הספר היא נוגה(ונוס) בת 42, חוזרת מהולנד אל ירושלים, אל נופי ילדותה. נפגשת עם דמויות מן העבר ואל הזיכרונות. כדי למלא את זמנה, וגם כדי להתפרנס היא מקבלת על עצמה תפקידי ניצבת... המשך הביקורת
קראתי את הספר בעניין רב. נכון ,שהיו לי גם שאלות ותמיהות, אך בגדול מצאתי עיניין רב בספר. גיבורת הספר היא נוגה(ונוס) בת 42, חוזרת מהולנד אל ירושלים, אל נופי ילדותה. נפגשת עם דמויות מן העבר ואל הזיכרונות. כדי למלא את זמנה, וגם כדי להתפרנס היא מקבלת על עצמה תפקידי ניצבת בהפקות שונות, וכך מכירה שורה של אנשים חדשים. היא חוזרת אל השכנים הדתיים, אשר ילדיהם פולשים עכשיו לחייה, ויש גם מפגש חוזר עם הגרוש שלה. היא באה לשלושה חודשים, בהם גם אמה שהתאלמנה עוברת ניסיון קשה, היא צריכה להתרגל לחיים בדיור מוגן בתל אביב , קרוב לבנה חוני. מעניין, שנוגה לא מרבה לבקר את אמה ואת משפחתה בתל אביב, נראה, כי ממרחקים נוצרת קרבה גדולה יותר, ונערכות שיחות נפש מעמיקות יותר בין האם לבתה.
הנושא המובלט בספר הוא בחירתה של נוגה לא ללדת ילדים, מה שגרם גם לגירושיה מאוריה. לא מובאת בספר סיבה חד משמעית, להחלטתה הנחושה הזאת. הסופר משאיר לקורא את " ההתלבטות" בנקודה זאת.
האם הקריירה המוסיקלית שלה סחפה אותה.? אבל ממה שעולה מן הספר, נוגה נסעה להולנד לעיירה נחמדה כברירת מחדל, מאחר שלא מצאה פה בארץ תזמורת שתקבלה כנבלנית.
אישיותה העצמאית, שבאה גם לידי ביטוי בבחירתה בנגינה על נבל , שנחשב לכלי "אריסטוקרטי" וייחודי .גם בכך באה לידי ביטוי רצונה בייחודיות ולמיוחדות.
בנושא של היותה " ניצבת" ניתן אולי למצוא סמליות, כשם שניתן למצוא סמליות בדברים נוספים, מה שאופייני ליצירותיו של הסופר. השאלה היא , מדוע דווקא ניצבת? אישה ברוכת כישרונות כמוה, שבאה למטרה מסויימת ומוגדרת לארץ, לזמן מוגבל, לשם מה מסכימה להעסיק עצמה בעיסוק כה מוזר .
אני מנסה להבין מדוע, באמת. אולי, כי כניצבת היא לא מדברת , היא פסיבית, על כך אצטט ממה שנכתב על גבי העטיפה".......מתי את רק סטאטיסטית פאסיבית בעלילה של מישהו אחר, ומתי את מובילת העלילה, הפועלת מתוך רצונך. נוגה תתקדם מניצבת לבעל העלילה......"
הנושא של אי בחירתה של נוגה באימהות עשה כותרות ורעש גדול בעולם הספרות, הכל בגלל ריאיון, שנערך עם הסופר, שהביע דעות שוביניסטיות, נחרצות על תפקידה של האישה בעיניו להביא צאצאים. , לא קראתי את הראיון, אבל הבנתי מקריאתי מאינטרנט על תגובות זועמות נגד דבריו.
אני אתרכז, במה שהבנתי מתוך הספר עצמו.
לפחות בחלק הארי של הספר לא היו אמירות קיצוניות כנגד נשים , שבחרו לא ללדת, או עונש על אי ילודה או אמירות שביניסטיות. נהפוך הוא, מובעת הערכה לנוגה ותמיכה בהחלטותיה. גם נוגה עצמה , נראה שאינה מוטרדת מעובדה זו, היא מוטרדת יותר מן הקריירה שלה ומקומה בתזמורת. אך בחלק האחרון של הרומן, חל מין שינוי. האם הליברלית, שהיא אגב דמות מאד דעתנית, שנונה ובעלת חוש הומור, משנה דעותיה בעניין זה, והבעל הגרוש, שכבר נשא אישה והוליד ילדים אחוז באובססיה להוליד ילד מנוגה.
נוגה מוצאת זמן לטייל אל נופי עברה בירושלים , ולהלן קטע יפה" גברים מרימים אליה את עיניהם ומשהים את מבטם, והיא מדמה שהנה היא שוב ניצבת,, אמנם בלי מצלמה ובלי במאי ובלי עלילה- ניצבת לעצמה ומטעם עצמה ולשם עצמה. והיא כבר מוכנה להמשיך ולהעמיק עוד לתוך השכונה הנעימה, הנושמת את חילוניותה בטבעיות גמורה....." עמ'215.
אני מוצאת , לדוגמא גם סמליות בשמות של הדמויות. תחילה בשמה נוגה , או ונוס, שהוא כוכב מיוחד מאיר וזוהר, משדרת מיניות, אך מה שמעורר אותה בהתעוררות כמעט אירוטית זה המגע שלה עם הנבל " לא באתי לכאן לעשות כסף, אלא רק כדי לאפשר לאמא שלי לבחון את הדיור המוגן, ואין לי שום כוונה להאריך את השהות שלי מעבר לצורך. בארנהם מחכה לי הקונצ'רטו לנבל ולחליל של מוצרט, והאצבעות שלי כבר רועדות מרוב תשוקה אליו." עמ' 60., אחיה חוני על שם חוני המעגל התקוע במעגל חייו. אוריה, שהוא בעלה הגרוש , דמות טראגית מן התנ"ך, כבעלה של בת שבע.
אפשר לראות במגוריה של נוגה בהולנד אולי רמז לעובדה של המצאות ישראלים רבים, מוכשרים, שמוצאים את מקומם בארצות נכר.
המעברים בין שתי הערים השונות כל כך, תל אביב , מול ירושלים, והדגשת ייחודה של כל עיר, כבר נתקלנו בספרים אחרים של סופרים ישראלים בנקודה זו.
ומה עניין השוט שנוגה קונה בעיר העתיקה בירושלים, ששימש לאלף חיות. היא קונה את השוט כדי להשתמש בו , כביכול, כגד הילדים הדתיים , שכניה "שפולשים" לדירתה ופוגעים " בפרטיותה", ואחר כך מעניקה אותו למנצח התזמורת בהולנד.
אני- שידיעותיי במוסיקה קלאסית די קלושות, נחשפתי בחלק האחרון של הספר לעיסוק רב במוסיקה. למדתי שוב , שהמוסיקה היא אכן שפה בינלאומית.
לגבי הכתיבה, מה אפשר לומר על כתיבתו של הסופר הזה? הומור דק מלווה פה ושם ומעלה חיוך על השפתיים.
השפה גבוהה. הסופר שם בפי הגיבורים ביטויים כמו לדוגמא "אני אצליף בהם" או" אני חושש שבטלפון תשסעי את דבריי"
אפשר להוסיף ולדבר על ההתפשטות של החרדים לשכונות ירושלמיות חילוניות.
יש מקום גם למצוקתם של מבוגרים, שנשארים בערוב ימיהם לבד, רחוקים מילדיהם. הדיור המוגן הוא פיתרון מסויים, אך אינו מקראתי את הספר בעניין רב. נכון ,שהיו לי גם שאלות ותמיהות, אך בגדול מצאתי עיניין רב בספר. גיבורת הספר היא נוגה(ונוס) בת 42, חוזרת מהולנד אל ירושלים, אל נופי ילדותה. נפגשת עם דמויות מן העבר ואל הזיכרונות. כדי למלא את זמנה, וגם כדי להתפרנס היא מקבלת על עצמה תפקידי ניצבת בהפקות שונות, וכך מכירה שורה של אנשים חדשים. היא חוזרת אל השכנים הדתיים, אשר ילדיהם פולשים עכשיו לחייה, ויש גם מפגש חוזר עם הגרוש שלה. היא באה לשלושה חודשים, בהם גם אמה שהתאלמנה עוברת ניסיון קשה, היא צריכה להתרגל לחיים בדיור מוגן בתל אביב , קרוב לבנה חוני. מעניין, שנוגה לא מרבה לבקר את אמה ואת משפחתה בתל אביב, נראה, כי ממרחקים נוצרת קרבה גדולה יותר, ונערכות שיחות נפש מעמיקות יותר בין האם לבתה.
הנושא המובלט בספר הוא בחירתה של נוגה לא ללדת ילדים, מה שגרם גם לגירושיה מאוריה. לא מובאת בספר סיבה חד משמעית, להחלטתה הנחושה הזאת. הסופר משאיר לקורא את " ההתלבטות" בנקודה זאת.
האם הקריירה המוסיקלית שלה סחפה אותה.? אבל ממה שעולה מן הספר, נוגה נסעה להולנד לעיירה נחמדה כברירת מחדל, מאחר שלא מצאה פה בארץ תזמורת שתקבלה כנבלנית.
אישיותה העצמאית, שבאה גם לידי ביטוי בבחירתה בנגינה על נבל , שנחשב לכלי "אריסטוקרטי" וייחודי .גם בכך באה לידי ביטוי רצונה בייחודיות ולמיוחדות.
בנושא של היותה " ניצבת" ניתן אולי למצוא סמליות, כשם שניתן למצוא סמליות בדברים נוספים, מה שאופייני ליצירותיו של הסופר. השאלה היא , מדוע דווקא ניצבת? אישה ברוכת כישרונות כמוה, שבאה למטרה מסויימת ומוגדרת לארץ, לזמן מוגבל, לשם מה מסכימה להעסיק עצמה בעיסוק כה מוזר .
אני מנסה להבין מדוע, באמת. אולי, כי כניצבת היא לא מדברת , היא פסיבית, על כך אצטט ממה שנכתב על גבי העטיפה".......מתי את רק סטאטיסטית פאסיבית בעלילה של מישהו אחר, ומתי את מובילת העלילה, הפועלת מתוך רצונך. נוגה תתקדם מניצבת לבעל העלילה......"
הנושא של אי בחירתה של נוגה באימהות עשה כותרות ורעש גדול בעולם הספרות, הכל בגלל ריאיון, שנערך עם הסופר, שהביע דעות שוביניסטיות, נחרצות על תפקידה של האישה בעיניו להביא צאצאים. , לא קראתי את הראיון, אבל הבנתי מקריאתי מאינטרנט על תגובות זועמות נגד דבריו.
אני אתרכז, במה שהבנתי מתוך הספר עצמו.
לפחות בחלק הארי של הספר לא היו אמירות קיצוניות כנגד נשים , שבחרו לא ללדת, או עונש על אי ילודה או אמירות שביניסטיות. נהפוך הוא, מובעת הערכה לנוגה ותמיכה בהחלטותיה. גם נוגה עצמה , נראה שאינה מוטרדת מעובדה זו, היא מוטרדת יותר מן הקריירה שלה ומקומה בתזמורת. אך בחלק האחרון של הרומן, חל מין שינוי. האם הליברלית, שהיא אגב דמות מאד דעתנית, שנונה ובעלת חוש הומור, משנה דעותיה בעניין זה, והבעל הגרוש, שכבר נשא אישה והוליד ילדים אחוז באובססיה להוליד ילד מנוגה.
נוגה מוצאת זמן לטייל אל נופי עברה בירושלים , ולהלן קטע יפה" גברים מרימים אליה את עיניהם ומשהים את מבטם, והיא מדמה שהנה היא שוב ניצבת,, אמנם בלי מצלמה ובלי במאי ובלי עלילה- ניצבת לעצמה ומטעם עצמה ולשם עצמה. והיא כבר מוכנה להמשיך ולהעמיק עוד לתוך השכונה הנעימה, הנושמת את חילוניותה בטבעיות גמורה....." עמ'215.
אני מוצאת , לדוגמא גם סמליות בשמות של הדמויות. תחילה בשמה נוגה , או ונוס, שהוא כוכב מיוחד מאיר וזוהר, משדרת מיניות, אך מה שמעורר אותה בהתעוררות כמעט אירוטית זה המגע שלה עם הנבל " לא באתי לכאן לעשות כסף, אלא רק כדי לאפשר לאמא שלי לבחון את הדיור המוגן, ואין לי שום כוונה להאריך את השהות שלי מעבר לצורך. בארנהם מחכה לי הקונצ'רטו לנבל ולחליל של מוצרט, והאצבעות שלי כבר רועדות מרוב תשוקה אליו." עמ' 60., אחיה חוני על שם חוני המעגל התקוע במעגל חייו. אוריה, שהוא בעלה הגרוש , דמות טראגית מן התנ"ך, כבעלה של בת שבע.
אפשר לראות במגוריה של נוגה בהולנד אולי רמז לעובדה של המצאות ישראלים רבים, מוכשרים, שמוצאים את מקומם בארצות נכר.
המעברים בין שתי הערים השונות כל כך, תל אביב , מול ירושלים, והדגשת ייחודה של כל עיר, כבר נתקלנו בספרים אחרים של סופרים ישראלים בנקודה זו.
ומה עניין השוט שנוגה קונה בעיר העתיקה בירושלים, ששימש לאלף חיות. היא קונה את השוט כדי להשתמש בו , כביכול, כגד הילדים הדתיים , שכניה "שפולשים" לדירתה ופוגעים " בפרטיותה", ואחר כך מעניקה אותו למנצח התזמורת בהולנד.
אני- שידיעותיי במוסיקה קלאסית די קלושות, נחשפתי בחלק האחרון של הספר לעיסוק רב במוסיקה. למדתי שוב , שהמוסיקה היא אכן שפה בינלאומית.
לגבי הכתיבה, מה אפשר לומר על כתיבתו של הסופר הזה? הומור דק מלווה פה ושם ומעלה חיוך על השפתיים.
השפה גבוהה. הסופר שם בפי הגיבורים ביטויים כמו לדוגמא "אני אצליף בהם" או" אני חושש שבטלפון תשסעי את דבריי"
אפשר להוסיף ולדבר על ההתפשטות של החרדים לשכונות ירושלמיות חילוניות.
יש מקום גם למצוקתם של מבוגרים, שנשארים בערוב ימיהם לבד, רחוקים מילדיהם. הדיור המוגן הוא פיתרון מסויים, אך אינו מתאים לכולם.
הסיום של הספר פתוח ניתן להשערות שונות......
לא הבנתי מה אומרת התמונה של הילדה על גבי העטיפה? יש למישהו שקא את הספר או יקרא, רעיון?
בגדול , די נהניתי מן הספר , מן הקריאה, שהייתה קולחת. אני ממליצה על הספר ועל שיח עליו .
רבקה.
אים לכולם.
הסיום של הספר פתוח ניתן להשערות שונות......
לא הבנתי מה אומרת התמונה של הילדה על גבי העטיפה? יש למישהו שקא את הספר או יקרא, רעיון?
בגדול , די נהניתי מן הספר , מן הקריאה, שהייתה קולחת. אני ממליצה על הספר ועל שיח עליו .
רבקה.
תאריך הכנסה לאתר 29/08/2014
התאים לי מאד לקרוא סיפור קטן , מקורי ומסקרן בין אזעקות, מבזקי חדשות ופרשנויות. בזמן מבצע "צוק איתן", תקופת מתח שבה הקריאה אינה מובנת מאליה ולעיתים בלתי אפשרית.
על אחת כמה וכמה מומלצת הקריאה בו בתקופה רגועה כשביתר קלות אפשר לזרום עם העלילה , לשקוע... המשך הביקורת
התאים לי מאד לקרוא סיפור קטן , מקורי ומסקרן בין אזעקות, מבזקי חדשות ופרשנויות. בזמן מבצע "צוק איתן", תקופת מתח שבה הקריאה אינה מובנת מאליה ולעיתים בלתי אפשרית.
על אחת כמה וכמה מומלצת הקריאה בו בתקופה רגועה כשביתר קלות אפשר לזרום עם העלילה , לשקוע באווירה הנינוחה , ברגעים הקומיים שבה ולהתעסק בשאלות העוסקות בזהות הנשית.
סביב דמותה של נוגה מתרחשת העלילה של הרומאן כולו. נוגה בת ה-42 היא גרושה ירושלמית, נגנית נבל בתזמורת. כיוון שבארץ לא התקבלה היא חיה ומנגנת בתזמורת סימפונית בהולנד.
נוגה מאמינה שהיא יכולה ללדת אבל אינה רוצה בילדים, גם כשהייתה בהיריון בצעה הפלה בחשאי, ללא שיתוף בעלה, לא בהחלטה וגם לא בידיעה על הריונה.
היא נחושה לשמור על חירותה, מסרבת לכך שבעלה ינכס אותה או את פרי בטנה אליו. בסופו של דבר בעלה אוריה נפרד ממנה ונישא שנית אבל ממשיך לאהוב אותה ולייחל לילד ממנה.
אחיה – התל אביבי מבקש מהאם שגרה בירושלים לנסות מגורים בדיור מוגן במשך 3 חודשים. כך תהייה קרובה אליו ולא תהייה בודדה בדירתה. למשך תקופת הניסיון קורא האח לנוגה להגיע ארצה ולשהות בדירת האם עד להחלטתה.
דמותה של האם, תגובותיה החכמות, התנהגותה, היכולת שלה להסתגל למסגרת החדשה ובעיקר
החלטתה הסופית מעוררים אמפתיה. האם כמו ביתה משדרת חרות , משוחררת מלחצים חיצוניים וההחלטה שלה מושפעת ממה שנכון לה בלבד.
נוגה, בהחלטה שלה לא להביא ילדים לעולם עומדת נחרצת כנגד כל הלחצים והתהיות. הבעל שמבקש ילד , האח , האם וכמעט כל דמות שסביבה מעלה את שאלת הילדים.
היא מכתיבה לעצמה את חייה אלא שלא בכל תחום ניתן לה לשלוט כך:-
תפקידה בתזמורת נילקח על ידי ממלאת מקום בזמן שהותה בארץ, בעלה מפתיע אותה ומגיע עד כדי פגישה איתה, אפילו ילדים דתיים מתגנבים לדירת האם כדי לראות בה טלוויזיה בניגוד לרצונה ובקושי היא מצליחה להתגונן. העיסוק שלה בארץ בתפקידי ניצבת בסרטים ובאופרה הופכת אותה מדמות שמכתיבה לדמות שמובלת בעלילה של אחרים ואפילו קולה אינו נשמע.
אין ברומאן שיפוט בנוגע להחלטה או הגשמת הנשיות שלה, בעלה לשעבר מבטא את דעתו שנוגה היא אישה נכה והקורא מוזמן להתמודד עם השאלות העולות עם עצמו ותפיסותיו.
אין גם הסבר חד משמעי לגבי בחירתה להיפך נוגה בטוחה שהיא בעלת יכולת להרות, היא לא עקרה או פגומה פיזית , ולכך מתקבל חיזוק בסוף הרומאן.
נהניתי וממליצה גם לכם!
תאריך הכנסה לאתר 28/08/2014
כבר ידוע ברבים שהספר עוסק באשה צעירה, נוגה, שסירבה ללדת ילד ועל כן בעלה עזב אותה ואילו היא פנתה לחיות כנגנית נבל בתזמורת בארנהם (הולנד). הסיפור כולו נראה כתשבץ של סיפורים קטנים וכמעט טריוויאליים, אשר אינם חשובים לכשעצמם. אולם הם מתחברים היטב לפנורמה המרכיבה את העלילה. לא אחזור כאן על... המשך הביקורת
כבר ידוע ברבים שהספר עוסק באשה צעירה, נוגה, שסירבה ללדת ילד ועל כן בעלה עזב אותה ואילו היא פנתה לחיות כנגנית נבל בתזמורת בארנהם (הולנד). הסיפור כולו נראה כתשבץ של סיפורים קטנים וכמעט טריוויאליים, אשר אינם חשובים לכשעצמם. אולם הם מתחברים היטב לפנורמה המרכיבה את העלילה. לא אחזור כאן על פרטי העלילה שטווה הסופר. הקוראים יוכלו לקרוא אודותיה בביקורות הקודמות. אך אתייחס אליהן רק בנקודה אחת: הם אינם מסבירים מה הסיבה שנוגה סירבה ללדת. זאת למרות שהסופר מסביר זאת בהמשך הספר. הוא אמנם זאת בתיאור מצועף קמעה ואינו מאכיל את הקורא בכפית. אבל ככל שדעתי משגת הדברים נאמרים במפורש דיים. כל שנדרש מן הקורא הוא מעט ריכוז כדי להבין את הדברים שקרא כפשוטם, ולתת דעתו על הקשרם. עניין זה הוא בעצם השאור שבעיסה והוא מכניס אלמנט של מתח לעלילה שטווה יהושע. מאחר ואיני רוצה להיות ספוילר לא אתאר בפניכם את אותו גורם שמרבית המבקרים שקראתי, אינם מתייחסים אליו.
מה שברצוני לספר הוא את הרגשתי האישית במהלך הקריאה. הספר פותח ועוסק ב"ענייני משפחה", גיבורתו היא אישה ומתוארים שם מערכת היחסים שלה עם אמה ועם אחיה הצעיר ממנה. בתחילה זה נראה לי כבנליה, not my cup of tea, אבל ככל שהתמדתי בקריאה הרגשתי שאני נמשך לדמויות ולעלילה כבחבלי קסם. הקסם הזה קורא, לדעתי, בראש וראשונה בזכות הסגנון הנפלא ועם זאת זורם ומובן. לדוגמא: "... הישישון פורט בשמאלו בעצמה חדשה, מרהיבה, שכריסטין [נבלנית קודמת] לא ידעה לממש עד תומה, את התו הראשון, שנוגה מצטרפת אליו, במרווח של שמינית, בפריטה מהירה אבל ללא הדוושות, מצליחים שניהם זה ליד זה להעניק למוזיקה של דביסי את יללת הרוח ונצנוץ הגלים, שמבהירים לכלי המיתר והנשיפה, ובעקבותיהם גם לכלי ההקשה, שאכן במרחבי ים אמיתי הם שטים ונסחפים עתה."
דבר נוסף שנחשף בהמשך הספר הוא התקשורת הרגשית והעדינה שבין נגני התזמורת עצמם ובינם לבין המנצח. תקשורת אשר פורשת מרוחה על הסיפור כולו. תהא אשר תהא הסיבה, ככל שקרבתי אל הסוף גבר המתח ולא יכולתי להניח מידי את הספר. יחד עם זאת גברה בי גם התרגשות פנימית ולא פעם עלו בעיני דמעות ללא שום סיבה נראית לעין, דבר שלא זכור לי בקריאתו של שום רומן. ועל התרגשות זאת אני מכיר ליהושע את הערכתי ואת תודתי.
תאריך הכנסה לאתר 15/08/2014
סיפורה של נוגה, מנגנת בנבל בתזמורת בהולנד, מרוחקת מבני משפחתה בארץ. רק התזמורת הזו קיבלה אותה עם נבל.
בארץ יש לה הורים ואח בשם יוחי. יוחי מבקש ממנה להגיע לארץ לשלושה חודשים.
עתה כשאביהם נפטר, הוא רוצה להעביר את האם למוסד לדיור מוגן בתל-אביב.
דירת האם נמצאת בירושלים והיא שולמה... המשך הביקורת
סיפורה של נוגה, מנגנת בנבל בתזמורת בהולנד, מרוחקת מבני משפחתה בארץ. רק התזמורת הזו קיבלה אותה עם נבל.
בארץ יש לה הורים ואח בשם יוחי. יוחי מבקש ממנה להגיע לארץ לשלושה חודשים.
עתה כשאביהם נפטר, הוא רוצה להעביר את האם למוסד לדיור מוגן בתל-אביב.
דירת האם נמצאת בירושלים והיא שולמה בדמי מפתח ועתה כשהאב מת, אם לא תגור בו בת משפחה, עו"ד של בעל הבית,
ידאג לקחת את הדירה, עבור בעליו שאינו גר בארץ גם הוא.
כדי שיהיה לה כסף לעצמה בתקופה הזו, נוגה מבקשת לה עבודה, ויוחי מוצא לה עבודה בניצבות.
היא צריכה לבוא כקהל בסרטים ובהצגות.
נוגה גרושה כיוון שלא רצתה בילדים, ולכן, אוריה בעלה, על אף אהבתו אליה, עזב אותה.
הוא נדלק עליה מחדש כשהוא רואה אותה כניצבת במצדה. האם יקרה משהו בין השניים?
האם האם תרצה להישאר בדיור מוגן או שמא תחזור לדירתה בירושלים, בין החרדים.
מה יחסה של נוגה לילדים החרדים הרוצים להיכנס דרך החלון לראות טלוויזיה?
מה קורה לנוגה מבחינה נפשית בביקורה בארץ.
גם בן הזוג שלי קרא את הספר ואהב.
הסיבות:
העלילה מקורית.
הידע הרב של הסופר במוסיקה הקלסית, מדהים.
היה מעניין להיכנס לעולם של ניצבים בכל מיני סרטים ומופעים.
החלוקה לפרקים עוזרת ומקלה על הקורא לעשות הפסקות ולדעת היכן הפסיק.
אני מרגישה שקצת התאכזבתי מן הספר.
לא יודעת למה ציפיתי, אבל ברור שחיכיתי ליותר.
אם תכתבו את שמה של ד"ר זיוה שמיר באינטרנט, תראו איך היא מייחסת לסופר כל מיני דברים שאינם כתובים בספר, כי לדעתי, גם היא ציפתה ליותר.
דבר אחד אני מסכימה עם שמיר, שהסופר בוחר בנוגה שהיא נגנת מוכשרת מאוד בכלי מיוחד ואיכותי, שאין לה איפה לנגן בארץ, ועוזבת את הארץ בגלל זה. ברור שיהושוע מצטער על הכוחות שיש לנו בכל השטחים, שצריכים לחפש את פרנסתם מעבר לים.
אהבתי מאוד את הקטעים שמתוארת בהם המוסיקה של דביסי ונגינת התזמורת ההולנדית, בכלל, בעיקר מעמ' 247
גם את עבודת המנצח עם שתי הנבליות, אהבתי:
"הדיאלוג בין שני הנבלים התממש בחלקו השני של הקונצרט בעושר ובדיוק. לפעמים זימר הראשון והשני ענה לו, ולפעמים זימרו שניהם יחדיו עד שהשני נסוג וחדל והראשון המשיך לסלסל משפט נוסף".
בקיצור, ספר נחמד, קריא, מעלה נושאים שונים שיכולים לשמש לסופר לכתיבת ספרים נוספים. אינו מהודק מספיק, לטעמי.
הבחירה של הסופר בגיבורה נשית, ההתעסקות ברחם שלה ובעיות אם ללדת או לא, נראים קצת חורגים בספר.
הגיבורה הנשית בולטת כאן כגיבורה עיקרית ובהחלט מעניינת.
תאריך הכנסה לאתר 12/08/2014
בזמן שקראתי בהנאה את ספרו האחרון של א.ב. יהושע, ניצבת, פרץ פולמוס בעניינו, סביב דברים שאמר הסופר על בחירתן של נשים לא ללדת. חשוב לומר למי שסולד מהדברים שאמר א.ב יהושע על נשים אלה, שבספר זה, שבמרכזו יש אישה כזאת בדיוק, לא מובעת כל עמדה - שלילית או חיובית - כלפי הבחירה של נוגה, הדמות הראשית בספר.... המשך הביקורת
בזמן שקראתי בהנאה את ספרו האחרון של א.ב. יהושע, ניצבת, פרץ פולמוס בעניינו, סביב דברים שאמר הסופר על בחירתן של נשים לא ללדת. חשוב לומר למי שסולד מהדברים שאמר א.ב יהושע על נשים אלה, שבספר זה, שבמרכזו יש אישה כזאת בדיוק, לא מובעת כל עמדה - שלילית או חיובית - כלפי הבחירה של נוגה, הדמות הראשית בספר. אמנם ניתן לראות כי תגובות החברה והסביבה שלה אינן חיוביות, אך לא ניתן לחוש על פני השטח בעמדה חד משמעית כלפי הגיבורה, ובפרט כלפי מניעיה שלהגיבורה לבחירה זו, שכלל לא מתוארים פה. כמובן, שאם נוברים קצת בספר משתמע בו שמצבה של נוגה "אינו טבעי", שכן כל הספר מתאר מצבים לא טבעיים.
כמו ספרים רבים של יהושע (בפרט: מולכו, המאהב, שליחותו של הממונה), גם בספר זה סובב הסיפור דמות שבכורח הנסיבות נאלצת להתמודד באופן זמני עם סיטואציה חדשה וזרה, שמותירה בו חותם.
כחצי שנה אחרי מות אביה, מבקש אחיה של נוגה, נגנת נבל בתזמורת אירופאית, גרושה בת 42, שאי הסכמתה להביא ילדים עלתה לה בנישואיה, לבוא להתגורר לשלושה חודשים בבית אימם בירושלים, בזמן שאימם מנסה דיור מוגן בתל אביב. נוגה לוקחת חופשה, עוזבת את חייה, את התזמורת והנבל שלה, ובאה להתגורר בירושלים. במהלך התקופה, כדי להעסיק את עצמה, היא עובדת כניצבת בסרטים, סדרות ובאופרה "כרמן" במצדה. תפקיד שיוביל אותה למצבים שמשקפים במידה רבה את פחדיה ומחשבותיה.
הספר מתאר אנשים שחיים מחוץ לסביבתם הטבעית: נוגה, שעוזבת את אהבתה, הנבל, ואת הארץ שהיא חיה בה ובאה לגור בירושלים בסביבה לא מוזיקלית, האמא שגרה בתל אביב הזרה לה במקום בירושלים, שהיא ביתה, וגם הפכה זרה לה, כי ירושלים של 2012 אינה זו של שנות ה70, בהם נולדה ביתה, אוריה, בעלה לשעבר של נוגה, שאילץ את עצמו לצאת ממצבו הטבעי כבן זוגה של נוגה על אף אהבתו אליה שלא פסקה, ילדים חרדים, שלא יכולים להיות ילדים, אך גם לא יכולים לעמוד בציפיות סביבתם להיות צדיקים גדולים, ועוד. לא בטחו שמצבו של מישהו מהם פתיר.
כמובטח על גב הספר, מדובר בספרו הקליל ביותר של יהושע, שמספק קריאה נעימה וקולחת, שניתן ליהנות ממנה גם בלי לנבור בסמלים שהסופר פיזר בו כהרגלו (במידה פחותה ופשוטה יותר מביצירות אחרות שלו), ומהפולמוס הפוליטי-חברתי ניתן להעלים עין לחלוטין בקריאת הספר.
תאריך הכנסה לאתר 27/07/2014
במהלך הקריאה של הספר החדש של א.ב. יהושוע צפויה לקוראים טלטלה מהנה.
לאורך כל היצירה אנו אמנם מקבלים את הלשון התקנית והמהוקצעת של א. ב. יהושוע, אבל העלילה בראשיתה נראית שטוחה וסתמית עם השקיפות האידיאולוגית הלעוסה בנושא... המשך הביקורת
במהלך הקריאה של הספר החדש של א.ב. יהושוע צפויה לקוראים טלטלה מהנה.
לאורך כל היצירה אנו אמנם מקבלים את הלשון התקנית והמהוקצעת של א. ב. יהושוע, אבל העלילה בראשיתה נראית שטוחה וסתמית עם השקיפות האידיאולוגית הלעוסה בנושא חילוניים ודתיים.
בפתיחה הדמות הראשית שלו נוגה מתעוררת עם שחר בבית ילדותה, שנמצא בירושלים בשכונה שהתחרדה מאוד. היא גרושה בת 42, שהגיעה לכאן מהולנד, שם היא מתגוררת כבר כמה שנים טובות ומנגנת בנבל במסגרת תזמורת סימפונית. אחיה חוני, הצעיר ממנה ומתגורר עם משפחתו בתל אביב, הוא שדחק בה לבוא לארץ לשלושה חודשים, כי אימא שלהם, שהתאלמנה מאביהם לפני מספר חודשים, עושה ניסיון לשהות בדיור מוגן בתל אביב, קרוב אליו .הדירה של ההורים בירושלים היא בדמי מפתח וחל עליה חוק הגנת הדייר. נוכחות הבת נוגה במקום תאפשר שמירת הזכויות לתקופת הניסיון. מסתבר, שסיבת הגירושים של נוגה מאוריה בעלה הייתה אי רצונה להביא ילדים לעולם, והעדפתה את הנגינה בנבל ואת חיי האומנות על פני חיי המשפחה. כהמשך ישיר ולמרבה האירוניה, נמצא עכשיו את נוגה החילונית במאבק נגד הילדים הדתיים, שמשתלטים לה בעל כורחה על הסלון ועל השלט של הטלוויזיה בדירת הוריה. נוגה קונה מערבי שוט עתיק, כדי לגרש את הילדים הדתיים.
כשמתחיל הסיבוך בעלילה מתחיל לצוץ הסופר המוכר א. ב. יהושוע, שמתייחד בעומק האלגורי.
הילדים הדתיים אינם באים. נוגה מקבלת ומבצעת תפקידים של ניצבת באופרה "כרמן" ובסרט תיעודי על פרופסור פסיכולוג, שבצעירותו אושפז כחולה נפש, כי הרעיל את אהובתו.
התחושה היא, שביצוע תפקיד הניצבת האנונימית באופרה ובסרט התיעודי על ידי נוגה, שהיא סופר סטאר כנגנית נבל, מתחיל להעניק ליצירה עומק אלגורי, המוכר מיצירותיו הקודמות של א. ב. יהושוע.
בשיא היצירה מתקבל א.ב. יהושוע עם גוון חדש ומעניין. מתקבלת רשת מטפורות, שמקרינה גם על הפתיחה, שפשטותה עשויה להיראות עכשיו מכוונת.
נוגה ואורייה נפגשים כניצבים בעלילות של אחרים, ונפגשים כגיבורים ראשיים בעלילה הדרמטית של חייהם, וזאת מאז ראשית אהבתם ועד להווה הסיפורי במהלך שהותה של נוגה עכשיו בירושלים.
בהדרגה אפשר לחוש, שהעלילות של האחרים, שהם מבדה אומנותי, הם רק פני השטח ,והם רשת מטפורות לרשת המנהרות בנפש של שני האוהבים, הפרודים והמחוברים.
יתרה מזו, הספר מזמן אפשרות להרהר ולערער על הדיכוטומיה המקובלת, שכאילו מתקיימת בין חיי האומנות , הפנטזיה והחופש- מצד אחד, ובין חיי המשפחה, הנישואים והילדים, כממשות כובלת ומחייבת- מצד שני. האישה נוגה, על שם הכוכב שמשמעותו אור והוא מאיר לפני הזריחה ואחרי השקיעה, ועל שם ונוס אלת האהבה, הכריעה בחייה לטובת חיי האומנות, חיים שכולם נגינה, בלי ילדים, וגם בלי בעל. אבל הנה היא מקבלת הזדמנות שנייה, כשהיא פוגשת את אוהבה, אהובה, והיא חשה נכה, כמו בתפקידה כניצבת, והוא חש פצוע, כמו תפקידו כניצב. אורייה עדיין אוהב אותה בטירוף, למרות שהוא כבר נשוי לאחרת ויש לו כבר ילדים ממנה.
הדרמה בשיא היצירה היא רבת פנים ומורכבת וייחודה הוא, שהיא סיפור אהבה נטו, סיפור נקי מלאומיות. זהו חידוש מרענן ביצירתו של יהושוע. העלילה כאן מרתקת ומעניינת דווקא בהיותה סיפור אישי, אנושי העשוי להתקיים בכל זמן ובכל מקום.
בהתרה מקבלים את א. ב. יהושוע הבוגר בדמות האם בת ה- 75 , שבפתיחה יצאה לנסות דיור מוגן בתל אביב, אבל לבסוף החליטה לחזור לדירתה האהובה עליה בירושלים.
בסיום מקבלים במרוכז סמלים, שהם סימנים לדרך חדשה, שא. ב. יהושוע מפתיע בה:
נוגה, נגנית הנבל, אינה קשורה למקום. היא כוכב לכת. היא עזבה את ישראל. היא מתגוררת בהולנד. היא נוסעת ליפן. זאת כי היא קשורה לעולם של המוזיקה, עולם של האומנות, שהוא מתקיים בכל זמן ובכל מקום. בראשית היצירה אביה הלך בבית כמו יפני. בסיום היצירה נוגה מקבלת אפשרות לנגן ביפן.
היא תנגן את חלקה ביצירה "הים" של דבוסי, והיא שומעת במילה הצרפתית "הים" את המילה "האם". כמו אמה ,שניסתה דיור מוגן, גם היא ניסתה דיור מוגן ,אבל כמו אמה, שחוזרת לחופש שלה בעולם שלה, גם היא חוזרת לחופש שלה בעולם שלה, עולם המוזיקה.
נוגה אינה רוצה ילדים משלה, אבל יחד עם זאת היא קשורה לבני המשפחה שלה, אימה ואחיה, ובאה לעזרתם. בסתר ליבה היא מכירה בכך שלהם אין תחליף.
עם סיום העלילה נשארות שלוש שאלות פתוחות למחשבה: 1. האם הדם, שנוגה מגלה בתחתוניה לפני ההופעה שלה בקונצרט , הוא דם המחזור, האומר לה עוד לא אבדה התקווה להרות חיים, או שהוא דם ממשהו אחר, אולי סרטני, שאומר לה אין תקווה והמוות מצפה בפתח. 2. מה פשר הבכי הבלתי נשלט של נוגה דווקא לפני הופעתה ככוכב ראשי כנגנית נבל בקונצרט. 3. מה הקשר בין עלילת הספר לבין הציור של הציירת המפורסמת אליזבת פייטון ,שמובא בעטיפה.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|