תמיד רציתי לדעת "מאיפה צומחות הרגליים". תמיד עניין אותי המקור, איך הגיעו לזה, מאיזה שפה תוגרגם או היש ביטוי דומה השפה אחרת.
על המדף שלי יש מספר לא מועט של ספרים, שמנסים לענות על השאלות האלה. למשל "לא יעלה על הדעת" , "איפה היינו ומה עשינו" לקסיקונים שונים ועוד
.jpg)
לקסיקונים ומילונים אלו הספרים האהובים עלי.
2 שפות למדתי כך. הראשונה עברית , כאשר עליתי לארץ בגיל 8. והשניה איטלקית. הייתי יושבת עם תשבץ ומילון. או רק מילון.
מילון הצירופים, הוא בדיוק השילוב של שני הדברים. היפה במילון זה, שיש בו גם מהישן וגם מהחדש. גם מתלמוד וגם סלנג עדכני. מטבעות לשון שאנו משתמשים בהם בימי יום יום.
מקורות גם ביידיש, גם רוסית וגם ערבית.
הדוגמא הכי טריה אצלי. סיימתי לקרוא את ספרו של מאיר שלו "הדבר היה ככה". אחותי לקחה את הספר לידה, קראה את שם הספר, ומיד נתנה לי את השם ברוסית. "דֶלָה בְּלָה טָק" ואז פתאום ירד לי "האסימון". הרי גם בבית שלי פתחו כך כל סיפור. ובעברית זה יהיה כנראה "וכך היה המעשה".
מידי פעם אני משתעשעת בחיבור חידות (על שמות ספרים) או על ביטויים. המילון הזה יעזור בלי בלי ספק, לחבר עוד קצת חידות.
הנה מספר קלות שפירסתי בקומונה
.jpg)
.jpg)
ואם אתם תוהים , אגב, מאיפה משתין הדג...אזי כאשר טיילתי באירופה, ראיתי , שבכל מקום (במזרקות) הדג משתין מה....פה.
.jpg)
סתם שתדעו.
מילון הצירופים הוא מילון ייחודי וראשון מסוגו המאגד בתוכו אוצר מקיף של צירופי לשון בעברית - אבני הבניין של שפת היומיום, שפת התקשורת ושפת הספרות. רוב הצירופים שבמילון נדדו על פני דורות ויבשות, פשטו ולבשו צורה ולכל צירוף יש סיפור.
מילון הצירופים פורש יריעה מרשימה של 18,000 ניבים, מטבעות לשון, אמרות שכיחות וצירופים פשוטים ומספר את סיפורם. מקורם של צירופים רבים במקרא ובתלמוד; אחרים הגיעו לעברית משפת התרבות הבינלאומית, שתרמו לה, בין השאר, משלי השועלים של איזופוס, חכמי יוון ורומא, סרוונטס ושקספיר. צירופים רבים נולדו עם תחיית השפה העברית בארץ ישראל, ומספרים את סיפורה. ערכי המילון מלווים במובאות מן הספרות החדשה, התקשורת והזמר העברי. בסוף המילון מובא תזאורוס שבו מסווגים ערכי המילון ב-365 תחומים וקטגוריות.
מילון הצירופים נכתב בסיוע מומחים בתחומים שונים ומביא מבחר צירופים מקבילים ברוסית, ערבית ולדינו, לצד היידיש, האנגלית, הגרמנית, הצרפתית ושפות אחרות. במבוא למילון מוצגת השקפה כוללת על תחום צירופי הלשון, המשתקפת בדרך בניית המילון.
ואז
מר רוזנטל תועיל בטובך, להמשיך ולכתוב , חלק ב' למילון הזה, כי חיפשתי מספר דברים ולא מצאתי
או אם לא
אז לפחות
תעשה לי ילד! (עמוד 904) קריאת הערצה , נהוגה במופעים המוניים של כוכבי פופ, וכן ברשת האינטרנט. | ולפעמים היית לוחשת לי, בין אנשים/ בוא נתחתן, תעשה לי ילד, ותכתוב לי שיר" (שלמה ארצי, נצמדנו)
רוביק רוזנטל הוא לשונאי רב-מוניטין ובר סמכא בתחום הלשון העברית החיה. בעל הטור "הזירה הלשונית" ב"מעריב", חתן פרס סוקולוב לעיתונות לשנת תשס"ד על פעילותו הנרחבת והמשפיעה בתחום הלשון. ספרו רב- המכר "מילון הסלנג המקיף" מצוי היום בעשרות אלפי בתים ומשמש את המחקר הלשוני, החינוך והספרות. ספריו "הזירה הלשונית" (עם עובד, 2001), "חדוות הלשון" (עם עובד, 2004) ו"הלקסיקון של החיים" (כתר, 2007), "רחוב הפרחים 22" (כתר, 2003) ואחרים.
תודה לך.
ביליתי הרבה שעות עם המילון
ואין ספק
נכונות לי עוד הרבה שעות מהנות.
(היות ואחותי שמה עין על הספר , אצטרך כנראה לקנות לה אחד במתנה, לפני שתשים עליו גם את ידה)
מיותר לכתוב - ממליצה, חובה בכל בית, כדאי לכם ועוד