כבר זמן מה שאני מתעניין בספר, משתי סיבות. ראשית, הכותרת המסקרנת שגרמה לי לתהות מה הקשר בינה לבין כשלים בקבלת החלטות. למען האמת, אני חושב שעל ההשערות שהרצתי על כך בראשי בחודשים שחלפו מאז נתקלתי בספר לראשונה, אפשר לכתוב ספר בנושא "יצירתיות ורעיונות פרועים"...
הסיבה השניה היא התעניינותי, לאחרונה, בשאלה כיצד אנו חושבים, כיצד אנו תופסים את המציאות, וממה מורכבת ה"מנסרה" התודעתית שניצבת בינינו לבין המציאות כפי שהיא "שם בחוץ". הספר הנוכחי השתלב במוחי במיוחד עם שני ספרים אחרים, בנושאים דומים, שקראתי לאחרונה - "אגונומיקס" העוסק באגו ובהשפעתו על תפיסתנו את עצמנו ואת העולם וכיצד אחרים תופסים אותנו, ו"האטום החברתי", העוסק בחברות אנושיות במובן הרחב ביותר ובשאלה מה עושה אותנו אנושיים. הספר הנוכחי מהווה השלמה יפה לשניים האחרים.
נושא ההטיות הקוגניטיביות אינו נושא חדש במיוחד. תורת קבלת ההחלטות היא תחום שהחל, להבנתי, כבר במחצית הראשונה של המאה ה-20. מצד שני, לאורך חלק גדול מהמאה ה-20 התחלק הניתוח שלנו את החברה האנושית לשניים: העולם הפרוע, האינטואיטיבי, ההרפתקני, של מדעי הרוח והחברה - פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, אשר אף שהיו להם כללים נוקשים ודרכים להסיק מסקנות, לא מדובר היה בתחום מדעי טהור, ומצד שני, הכלכלה למשל, אשר הציבה בבסיבה את ההנחה שהאדם הינו יצור רציונאלי, השוקל היטב את כל החלטותיו, משווה מחירים, חוקר את השוק ורק אז מקבל החלטה.
אי שם בשנות השבעים החלו להישמע קולות המערערים על התפיסה הזו. הידועים שבהם, לקורא הישראלי, הינם דניאל כהנמן ועמוס טברסקי, שעל עבודתם זכה כהנמן בפרס נובל לכלכלה. האדם, כך מסתבר, לא ממש מקבל החלטות באופן שקול ומאוזן ולא תמיד מקבל את ההחלטה הכלכלית הנבונה ביותר. למשל, חמישה שקלים הם, אובייקטיבית, חמישה שקלים. לכאורה. אבל מבחינתנו כבני אדם, חמישה שקלים מתוך הוצאה של, נניח, עשרים ש"ח, עשויים לגרום לנו לקנות פריט, ומנגד, עליה של חמישה שקלים במחירו של פריט יקר לא בהכרח תגרום לנו להמנע מקניה, במיוחד אם אין פריט נוסף במרחק נוח. המחקרים הללו, שהוכיחו את הערך הרב שבמולטי-דיספלינריות ובנקודת המבט הרעננה של אנשים מתחום אחד שמביטים בתחום אחר, גרמו למהפכה בכלכלה ולצמיחתה של גישה כלכלית חדשה.
מטרתו של "גם לכם לא היו מים חמים?" היא להציג את התובנות שעולות ממחקרים אלה על קבלת ההחלטות האנושית, ולספק מסקנות ותובנות שיסייעו לנו להיות מודעים להטיות שלנו, ושל כ אדם אחר, ולנקוט בצעדים שיסייעו לנו לקבל החלטות באופן מושכל יותר. הספר בנוי מפרקים קצרים מספר עמודים לכל פרק, ומקיף מגוון רחב מאד של תחומים מחיי האדם. כל פרק עשיר באנקדוטות, סיפורים מחייו של המחבר ומחיי אחרים, סיפורים על חוקרים מפורסמים בתחום, ניסוייהם ותגליותיהם, וכן תמונות. מדובר בספר אינטראקטיבי מאד, שכולל מבחנים, טבלאות, שאלות ותשובות שהקורא המעוניין יכול למלא, להשוות לנתונים בסוף הספר, ולגלות שהדברים אכן תקפים גם לגביו ואיפה הוא נמצא ביחס לממוצע בעניין זה. בסוף כל פרק ישנו סיכום קצר בסעיפים של הידע שרכשנו בפרק זה, והמלצות כיצד לצמצם את ההטיה המתוארת בו.
המחבר הינו מרצה במרכז האקדמי רופין, ונראה כי הספר נכתב על בסיס חומרי ההרצאות ובמידה רבה תוך מחשבה על האפשרות שישמש כספר קורס. הדבר אינו גורע ממנו כלל, אך מציב אותו באופן ברור כספר מבוא ראשוני לתחום, המתאר אותו באופן בהיר ונגיש, ולא ספר לקרוא הבקיא שמעוניין להעמיק את ידיעותיו. ככזה, הוא עושה את עבודתו היטב ובאופן משעשע וקצבי, שאינו משעמם לרגע. מומלץ בחום.