|
|
|
הקוסם מלובלין |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3358 |
|
|
הוא היה קוסם נערץ. ידע ללכת על חבל, לפרוץ מנעולים, להפנט אנשים. נשים אהבו אותו, גברים חיפשו את קרבתו. אבל זה לא הספיק לו. הוא שאף לפרוץ למרחב, לזכות בתהילת עולם. האם יצליח להמריא, או ייפול לשפל תחתיות?
יאשה מָאזוֹר הוא אמן שמורד במוסכמות ונאבק עם עצמו תוך כדי חיפוש אחר שורש ה"אני" האישי והיצירתי שלו. מבחינה זו הוא בן דמותו של המחבר.
סיפור חייו מתפתח על קו הגבול בין מותר ואסור, בתבנית של מסע נפשי בשלושה מסלולים: אמן שהרחיק לכת, הרפתקן שאהבתו לאישה העבירה אותו על דעתו, אדם שחיפש את האלוהים שבלבו. לאן יוביל אותו המסע הנפתל? האם יפתור את חידת חייו הסבוכה?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 07/02/2020
יותר מארבעים שנה בשביס זינגר היה נשוי לאשתו אלמה, אך הוא לא ייחס שום חשיבות לנאמנות כלפיה. והרי ציטוט מפיו שפרסם בנו ישראל זמיר: "רווק אני, רווק בנשמתי. אף אם אשא הרמון מלא נשים - אתנהג כרווק".
כאשר התחלתי לקרוא את הספר, התרשמתי מקריאת מעשייה קצת פיקנטית ועם הרבה עצב שזור בהומור... המשך הביקורת
יותר מארבעים שנה בשביס זינגר היה נשוי לאשתו אלמה, אך הוא לא ייחס שום חשיבות לנאמנות כלפיה. והרי ציטוט מפיו שפרסם בנו ישראל זמיר: "רווק אני, רווק בנשמתי. אף אם אשא הרמון מלא נשים - אתנהג כרווק".
כאשר התחלתי לקרוא את הספר, התרשמתי מקריאת מעשייה קצת פיקנטית ועם הרבה עצב שזור בהומור. אך לא כך היא. הגיבור הראשי יאשה מאזור (אולי מהמילה אש) ממוצא יהודי שנולד בלובלין שבפולין ושורשיו במשפחה דתית אדוקה.
יאשה נשוי לאסתר מספר שנים וילדים אין להם. למרבה צערה של אשתו (בעיקר), עיסוקו היה קוסם-להטוטן ונהג לצאת לדרכים מעירו לתקופות ארוכות, על מנת להופיע בקרקסים ובתיאטראות של פולין במאה שחלפה. חלומו הגדול היה להתפרסם ולהופיע על בימות אירופה.
יאשה אהב נשים. נקודה. לאורך הסיפור הוא מנהל רומנים או סתם "אהבות" עם יהודיות או נוצריות. בראש הטבלה אסתר אשתו, אחריה מאגדה השיקסע וזפטל היהודיה שבעלה ברח ממנה ואחרונה חביבה אמיליה האלמנה, התרבותית ומשכילה שגרה בווארשה עם בתה היפה בגיל 14. לכולן הוא מבטיח הרים וגבעות אפילו להתנצר (ולהתגרש מאשתו), מפזר עליהן ממון רב, כי ליבו רחמן ולא וויתר על אף אחת אך מזור לא הביאו לו. "כל רגע של חייו הקדיש או למופתים או לנשים. הוא, המהפנט, היה בעצמו מהופנט וחי כמשוגע."
היו ימים, כאשר עבר על יד בתי כנסת או בתי-מדרש בעיר הסואנת, נכנס מתוך סקרנות וגעגוע להתפלל בקרב עמו, לבחון את עצמו אם עדיין זוכר את שפת הקודש ותפילותיה. כזה הוא יאשה. "הוא מסוגל להיות לאדם אחר. יש לו כמה פרצופים, הוא הכל – בעת ובעונה אחת: דתי, כופר, טוב, רע, כוזב, ישר. הוא יכול להתאהב מי יודע בכמה נשים."
ואז יום אחד משתנה לו המזל. לא אלאה אתכם בכל אשר קרה, רק אספר שלאחר שלוש שנים שב הביתה לאשתו והחליט לחזור בתשובה כדי לכפר על חטאיו. ואיך ישרוד את פיתויי השטן, שלא יחזירו לחיי החטא? בשביל זה, תצטרכו לקרוא.
אני חושבת שזה הספר השישי של בשביס שקראתי (על המדף יש עוד ספרים משלו בהמתנה). קראתי ספרים טובים מזה, אבל צריך להבין ולנבור בפילוסופיה של בשביס עד הסוף. יש הרבה תובנות לאחר הקריאה ולטעמי, יש קשר הגותי בין הכתיבה לבין חייו האישיים.
מומלץ ומרגש!
תאריך הכנסה לאתר 03/11/2016
חמותי לעתיד שתחיה (או בקיצור חל"ש) עשתה לעצמה מנהג להביא ספרים של בשביס זינגר מהספריה העירונית בנהריה. כך התוודעתי לספרים כמו שושה, העבד, חלאה ולאחרונה הקוסם מלובלין.
הקוסם מלובלין מומלץ מאוד כספר ראשון לכל מי שלא מכיר את זינגר וכמו כן לכל מעריציו האדוקים. הוא קצת פחות מומלץ למי שסיים... המשך הביקורת
חמותי לעתיד שתחיה (או בקיצור חל"ש) עשתה לעצמה מנהג להביא ספרים של בשביס זינגר מהספריה העירונית בנהריה. כך התוודעתי לספרים כמו שושה, העבד, חלאה ולאחרונה הקוסם מלובלין.
הקוסם מלובלין מומלץ מאוד כספר ראשון לכל מי שלא מכיר את זינגר וכמו כן לכל מעריציו האדוקים. הוא קצת פחות מומלץ למי שסיים לאחרונה את ספרו של זינגר "חלאה" בגלל קווי הדמיון הרבים בין שתי העלילות ובמיוחד המקצב של הסיפור שהופך להיות מסחרר מאמצע הספר בערך ועד כמעט לסופו.החלקים הללו, בעלי המקצב המהיר, נקראו במהירות, לא בגלל שהם היו כל כך מעניינים אלא יותר בגלל סגנון הכתיבה שמכריח אותך לקפץ יחד עם הגיבור מאירוע לאירוע וקטסטרופה אחת לאחרת. זהו החלק בשני הספרים בו הגיבור מתענה, יורד לתהומות של שפל ומטפס אט אט (או לא מטפס כלל...) עד לקתרזיס וסיום העלילה. החלק הזה בגלל צפיפות האירועים, הלך מחשבתו המבולבל של הגיבור ומהירות הקריאה גרם לי כאב ראש נוראי שכמעט גרם לי לנטוש את הספר. וזה בדיוק מה שהסופר רצה כנראה - שהקורא והגיבור יחלקו מעט סבל. טכניקה גאונית.
חשוב לציין עם זאת, שעל אף שהסוף של שני הספרים פתוח, הם עדיין מסתיימים בנימה שונה מאוד.
הקוסם מלובלין מתאר את סיפורו של יהודי שיצא לשמד ששמו יאשה מאזור המתגורר עם אישתו בלובלין שבפולין. יאשה הוא קוסם מצליח, אמן של ממש כמו מעין גירסה פולנית של הודיני (שהיה כמדומני הונגרי). יאשה מייצג נאמנה את חייו של היהודי בגולה הפולנית, הוא נקרע בין דת לחולין, בין היהדות לנצרות בין אשתו היהודיה למאהבותיו הנוצריות. בתחילת הסיפור הוא נוסע להופיע בוורשה ושם מתחילות צרותיו.
אי אפשר שלא לראות במצבו של יאשה את מצבו של העם היהודי בגולה הפולנית - היהודי החילוני שנודד בדרכים, מקפץ ממיטה למיטה ומשיקסע לשיקסע (דרך אגב לא ידעתי ש- שיקסע ביידיש = שיקצה = שיקוץ ) ואינו מוצא עולם מנוח לנפשו ולגופו. במילים אחרות - על אף כל מאמציו הוא אינו מוצא מזור (מזור = מרפא) על אף שזה שם משפחתו. עוד ניצוץ של גאונות של הסופר.
אפילו אישתו של יאשה, יהודיה יראת שמיים יפה וחרוצה (על פי דעתו) הינה עקרה - כלומר גם אם יאשה ישאר איתה, ילדים (כלומר עתיד) לא יהיו להם. אולי זוהי דרכו של זינגר לומר שליהודים בפולין של טרום מלחמת העולם השניה אין עתיד.
ראוי לציין שעל אף שבספרים רבים שלו האימרה הזו חוזרת, בשביס זינגר עצמו בחר להשתקע בניו יורק ולא לעלות ארצה, כך שאו שהוא לא ראה בניו יורק גולה או שהוא סלד במיוחד מהגולה הפולנית.
מעניין מה חל"ש חושבת על כל זה...
תאריך הכנסה לאתר 30/04/2013
את יאשה מאזור, הקוסם מלובלין, אנחנו פוגשים בזמן ברגע קריטי בחייו. יאשה, בראשית שנות הארבעים לחייו, קוסם מפורסם הנע בקו לובלין-וארשה ובין יהודים לנוצרים, כמו גם בין אישה זו לאחרת ובעיקר בין 4 נשים בהווה, נקלע אל בין המצרים ואינו יכול להשתחרר.
בקיץ שוב נוסע יאשה אל... המשך הביקורת
את יאשה מאזור, הקוסם מלובלין, אנחנו פוגשים בזמן ברגע קריטי בחייו. יאשה, בראשית שנות הארבעים לחייו, קוסם מפורסם הנע בקו לובלין-וארשה ובין יהודים לנוצרים, כמו גם בין אישה זו לאחרת ובעיקר בין 4 נשים בהווה, נקלע אל בין המצרים ואינו יכול להשתחרר.
בקיץ שוב נוסע יאשה אל וארשה. בלובלין הוא מותיר את אשתו הנאמנה אסתר, אישה ממנה אין לו ילדים. בוארשה הוא יפגוש את עוזרתו מאגדה, אישה המסייעת לו בקסמיו, אך לא פחות מכך, אשת סודו האוהבת אותו על כל פגמיו ובגידותיו. שם הוא גם יפגוש אישה שאין לה משמעות פרט למאהבת ושמה זפטל ובעיקר את מי שעבורה הוא רוצה לעשות את הפריצה הגדולה שלו אל עולם הקסמים של אירופה. אמיליה, הממתינה לו בוארשה, דורשת ממנו להתנצר כדי שיוכלו להתחתן. אז יסעו לאיטליה ומשם יעשה יאשה את הפריצה הגדולה אל התהילה והעושר. כבר עכשיו הוא מפורסם בפולין, אבל כסף גדול אין הוא רואה מכך.
למרבה הצער, שום תוכנית אינה עולה יפה. בעבר היה יאשה מעורב בחצי תריסר רומנים בעת ובעונה אחת, המעבר מאישה לאישה היה חלק, נטול צער, כאב ובעיות. הפעם מאגדה עושה לו פרצוף, זפטל מתינה למגע עימו ואמיליה דורשת את יאשה המתנצר והמתגרש מאשתו הנאמנה. הכל הולך ומסתבך ומחשבות מיותרות עולות וצצות בראשו.
הופעת הבכורה הקיצית עומדת בוא בתוך ימים ויאשה אינו מכין עצמו למרות שפע הרעיונות הזורמים בראשו. להיפך. מעשה פזיז אחד מדרדר את מצבו, מותיר אותו פצוע, על סף תהום. מכאן הדברים מתרחשים במהירות: זה נוגע לקריירה שלו, לנשותיו, לעתידו ולמעמדו. הכיוון בו בחר יאשה לצאת מהתסבוכת מפתיע ביותר, אבל זה כנראה מתבקש אם רוצים לצאת מהתסבוכת איכשהו.
רוב רובו של הספר מרתק, אבל נע על הצד הקליל. לקראת סיום בא הקרשצ'נדו הגדול, הספר הופך לקודר, מאיים, מדכא ומחניק. ואז קופצים שלוש שנים קדימה.
כרגיל אצל בשביס-זינגר הכתיבה קולחת, מרתקת ומענגת מאוד. אין ספק, שמי שיודע לקרוא יידיש, ייהנה בצורה יוצאת דופן.
תמונות:
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|