ספרים ללא ירקות   המלצות, ביקורות, סקירות של ספרים כפי שנוריתהה ואורחיה
התרשמו

 

רוצים לקבל עדכונים במייל על ביקורות וספרים חדשים? הצטרפו עכשיו והירשמו לעדכונים בצד ימין  למעלה.


מיטת סדום - נסים ניקולס טאלב (ספר עיון)

אדוה וינרמן 22.12.2011 23:44
מיטת סדום - נסים ניקולס טאלב (ספר עיון)

מיטת סדום - נסים ניקולס טאלב (ספר עיון)


מיטת סדום הוא קובץ של הרהורים ותובנות מעשיות העוסקים בידע של בני האנוש ובתפיסה שלהם. נסים ניקולס טאלב, שהוגדר כאחד מהוגי הדעות המעניינים והמבריקים בעולם כיום, מצביע על מוגבלותם של הידע וההבנה שלנו. על המוגבלות הזאת, הוא טוען, אנו מגשרים באמצעות דחיסת החיים והעולם לתוך דגמים פשוטים וסחירים, הכללות, הפשטות, מטבעות לשון ונרטיבים מוכנים מראש - ממש כמו אותה מיטה שאנשי סדום הרשעים היו מציעים לאורחיהם ומותחים את איבריהם או מקצצים אותם כדי להתאימם למידותיה.



מיטת סדום

תובנות מעשיות

מאת נסים ניקולס טאלב

מחבר רב-המכר הברבור השחור

מאנגלית: אמנון כץ
הוצאת דביר

Nassim Nicholas Taleb, The end of Prucrustes))


מהכריכה האחורית" מיטת סדום הוא קובץ של הרהורים ותובנות מעשיות העוסקים בידע של בני האנוש ובתפיסה שלהם. "נסים ניקולס טאלב", שהוגדר כאחד מהוגי הדעות המעניינים והמבריקים בעולם כיום, מצביע על מוגבלותם של הידע וההבנה שלנו.
על המוגבלות הזאת, הוא טוען, אנו מגשרים באמצעות דחיסת החיים והעולם לתוך דגמים פשוטים וסחירים, הכללות, הפשטות, מטבעות לשון ונרטיבים מוכנים מראש - ממש כמו אותה מיטה שאנשי סדום הרשעים היו מציעים לאורחיהם ומותחים את איבריהם או מקצצים אותם כדי להתאימם למידותיה.
טאלב משתמש ברעיון של מיטת סדום כדי להמחיש, בסגנונו הייחודי, את מה שהוא מכנה "תופעות הלוואי היהירות של התרבות המודרנית" - האשמת המציאות על שהיא אינה מתאימה למודלים הכלכליים, המצאת מחלות כדי למכור תרופות, הגדרת האינטליגנציה כדבר שאפשר לבחון בכיתת לימוד ושכנוע בני האדם כי עבודה איננה עבדות.         

בשילוב יוצא דופן של שנינות וחוכמה טאלב חושף את האשליות שאנו חיים איתן אך מעולם לא הבחנו בהן, ומעמת בין הערכים הקלסיים של אומץ, אלגנטיות ולמדנות ובין המחלות המודרניות של חשיבה מקובעת, חומרנות וזיוף.
נסים ניקולס טאלב הוא פילוסוף וסופר מצליח. בעבר היה סוחר ניירות ערך, וכיום הוא מרצה באוניברסיטת ניו יורק המתמחה בחקר המזל, אי־הוודאות, ההסתברות והידע. ספריו תעתועי האקראיות והברבור השחור נכללו ברשימות ספרי העיון הטובים של העיתונים הכלכליים היוקרתיים ונחשבים לציון דרך אינטלקטואלי, חברתי ותרבותי. רוב הזמן אפשר למצוא אותו בבתי קפה ברחבי הגלובוס, שקוע במחשבות.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
מוזרה קצת בחירתו של שמו העברי של הספר: "מיטות סדום". שמו המקורי של הספר הצנום אבל מלא החוכמה הזה הנו The end of Procrustes. פרוקרסטס הוא שמו של שודד המופיע במיתולוגיה היוונית אשר חטף אנשים וניסה להתאים אותם בכוח למיטה של או על ידי קציצת איבריהם הבולטים החוצה או על ידי מתיחתם. כמובן שזהו סיפור סדום ועמורה התנ"כי ואולי אבן המסד של המושג "סדיזם," יאמר בהערת שולים.

מעניינת מאד העובדה אם כי אין זה חדש, שבמיתולוגיות שונות בתקופות מקבילות, נוצרו אותם סיפורים כמעט, על כן אולי בעצם בחירת השם אינה כה מוזרה או שאינה במקום ואולי מעבירה כך את המסר לקורא הישראלי שאינו מכיר את אותו פרוסקרסטס.
כך או כך, זהו ספר המנסה בעזרת מכתמים, פתגמים, והארות להכניס עולם ומלואו למיטת סדום גם כן, אבל הפעם בפרפראזה חיובית ומועילה, דהיינו טאלב מנסה וגם מצליח לדחוס למוחו של הקורא אמיתות, תובנות וחוכמת חיים כמו גם קורא למעיין בספרו, להיפתח לראיית דברים שונה ולעתים אף גם הפוכה בתכלית ממה שהוא רגיל אליה ביום יום, במקום לאנוס את מוחו להתאים את עצמו למקובל לחשוב ברגיל וללכת בעקבות המדע והאקדמיה למשל, כלפיהם יש לסופר טענות רבות.

הלה טוען  שרובינו שבויים בחשיבה ממיינת ומסווגת / מקטלגת, במטבעות לשון, בשחור ולבן ובקוצר רואי שהורס את היצירתיות שלנו וגם את יכולתנו להבין את המציאות כהלכתה. שמו הנלווה של הספר הוא "תובנות מעשיות," משמע רוצה הסופר לומר לנו שהתובנות שימושיות ואינן משהו שקוראים לכבוד החג, השבת או סתם יום עצל וקורא בתוך כך לעשות הרחבת החשיבה,
מתיחתה, הפיכתה גם כן, מכאן לכאן והכל על מנת שנוכל להבחין שאולי אנחנו חיים במיתוסים שגויים ובחשיבה שמקצרת את חיינו, את האושר שלנו אפילו ואם רק נגלגל בתובנות הללו שטאלב מציע לנו, נוכל לפתוח לעצמנו חלונות חדשים, לצאת מתוך מיטות סדום הפרטיות שלנו, שהחברה כופה עלינו רק משום שאנחנו מאפשרים לה זאת. מהמחאה החברתית בארצנו וגם בארצות אחרות,

אנחנו למדים שאפשר גם אחרת ואולי זהו המסר העיקרי של נסים ניקולס טאלב. אפשר לחשוב אחרת ובזה תמצא גאולתנו ואי אפשר לומר שהוא טועה. אין זה רומן ואין זה ספר עיון, אלא ספר שכל דפיו מלאים בתובנות קצרות ותכליתיות, עם חלקן נזדהה מיידית, ובשל חלקן האחר, אולי נגרד בפדחת עד שנבין "למה התכוון המשורר." נראה שדווקא אחרית הדבר היא החשובה בספר ולא כדאי לוותר עליה. ספר שכדאי לתת מתנה לעצמנו וגם לאחרים.

תודה לאדוה

אדוה וינרמן כתבה את שומר הלילה  ואת  המדריך למבחני מיון וקבלה לעבודה - מכון שבא 

נסים ניקולס טאלב הוא פילוסוף וסופר מצליח. בעבר היה סוחר ניירות ערך, וכיום הוא מרצה באוניברסיטת ניו יורק המתמחה בחקר המזל, אי־הוודאות, ההסתברות והידע.

ביקורות באתר לספרים של נסים ניקולס טאלב

אשמח אם תגיבו


Article viewed 279 times



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה