כל מה שנהרס, כל מה שנשרף - ולס טאואר (ספר)
כל מה שנהרס, כל מה שנשרף - ולס טאואר (ספר) יזמים כושלים, נערות מתחכמות, אבות חדלי אישים ובנים סוררים, שחרף העלבון המאובק שבפשרה, מתעקשים להוסיף ולדהור אל האופק. בשפה ייחודית -אלימה, מצחיקה וקודרת-ברגישות מופלגת ובשנינות פראית משרטט טאואר את המתח הנפיץ בין משאלה למציאות ויוצר הישג ספרותי נדיר החודר אל הלב.
מאנגלית: דנה אלעזר-הלוי
עיצוב העיפה: הדס פלדמן
איור העטיפה: לאורה אולדפילד פורד
הוצאת מחברות לספרות
236 עמודים
2010
הסיפור הראשון 'החוף החום' מספר את סיפורו של בוב מונרו, נגר במקצועו בונה מעקות לבתים, המוצא את עצמו יום אחד מושלך מביתו לאחר שרשרת של טעויות שעשה בחייו. מעקה רשלני שבנה ביום אחד כשבא לעבודה לאחר שתייה מרובה, ושגרר תביעה מצד בעל הבית הזקן שמעד ושבר את רגלו. עוד טעות עשה בוב כאשר נמצא אשם בתאונת דרכים קלה שבה 'נכנס' ברכבו של עורך דין שקפץ על המציאה והוכיח שהוא נפגע קשה בתאונה, כל כספי הירושה נלקחו ממנו לטובת העורך דין. וכאילו לא חסרות לו צרות נתפס על ידי אשתו בוגד בה, זמן רב לאחר שהרומן האומלל מיצה את עצמו.
הוא נזרק מהבית על ידי אשתו והלך לגור בבית דודו, בית הרוס הגובל לחוף הים שם הוא מוצא זוג חברים הזוי שנדבק אליו ומקשה עוד יותר על חייו.
עוד סיפור שנקרא 'המפלט' הנוגע באדם שכל חייו התגושש מילולית ופיזית עם אחיו הקטן ממנו בשלוש שנים. קנאה, בכי וכאב היו המוטיבים המרכזיים שעברו בין שניהם. כשהתבגרו שני האחים וכל אחד מהם פנה לדרכו נראה שהכאב רק מעמיק. הקשר ביניהם הולך ומתדלדל עם השנים. גם מצבם המשפחתי אינו טוב. האחד גרוש פעמיים והשני רווק מושבע המגדל כלבה חולה. האח הבכור מתעסק בנדל"ן הוא מצליח מאוד בעסקיו, אולם למרות הכל אירועי העבר והקשר הקלוש עם האח מפריעים לו. הוא מתגורר בבקתה מוזרה בהרים אותה רכש. הוא גר עם אדם מבוגר בשם ג'ורג' ,המפיג לו את השעמום. יום אחד מחליט האח הבכור להזמין את סטיבן אחיו הצעיר לביקור בהרים בפרץ של געגוע בלתי נשלט, המפגש ביניהם רק מוכיח את מה שידע כל השנים, שלא ניתן למחוק את העבר האומלל שעומד ביניהם כמו חומה בצורה.
וככה זה מתחיל הסיפור ה'מפלט':
"לפעמים, לפעמים, אחרי חמישה-שישה משקאות, נדמה לי שזה רעיון לא רע להרים טלפון לאחי הקטן. צריך הרבה חומר הלבנה כדי למחוק זיכרונות אפלים כמו אלה שיש לי ממסיבת יום הולדתי התשיעי, כשסטיבן, בגיל שש, רץ מאחורי ליד ברכת דגי הזהב בפארק אַמסטֶד ודחף אותי עם הפנים קדימה אל תוך המים העכורים."
רוב הגיבורים בסיפור הם גברים, למעט שני סיפורים בהם עומדים במרכז הסיפורים ילדים. כמו הסיפור ה'יריד', בו מסופר על שני ילדים רנדי השמן מאוד בן העשר וחברו הנרי היפה מאוד בן השבע. הוריהם של השניים אמו של רנדי ואביו של הנרי נפגשו ביריד לפגישה עיוורת. הנרי ורנדי המשועממים מסתובבים ביריד מחפשים הרפתקאות.
פתאום פורצת ביניהם קטטה הנרי מקניט את רנדי על משקלו הרב, רנדי בתורו מנסה להכות אותו והנרי היפה מסתתר מפניו. איש שעובר במקום שואל אותו למעשיו ומנסה ל'הגן' עליו מפני השמן. הוא מוביל את הנרי לשירותים נועל את הדלת ומבצע בו את זממו. אביו של הנרי מגלה אותו לאחר זמן מה, כשהוא בלי תחתונים ועם סנדל אחד ביד. המשטרה מוזעקת מיד וכולם נלקחים לחקירה.
כל הסיפורים מתארים שקיעה ודעיכה של גיבוריהם בשלב מסוים בסיפור. בפתח כל סיפור ניצב לו איור בשחור לבן המתאר בקווים עמומים התפוררות, אי סדר, וכאוס, כמו בא לרמז על מצב הגיבורים בסיפור.
במרכז הסיפורים כצפוי יחסים לא פתורים בין בעל ואשתו, אבות וילדיהם, אימהות ועוד. כוחניות,ואדישות לצד אלימות ותוהו ובוהו משובצים בסיפור בכמעין ייאוש כואב של גיבוריו שמנסים לגעת בתהילה ללא הרף ורק כושלים שוב ושוב.
הסיפורים מעניינים מאוד, לעיתים הייתה הרגשה שמדובר שוב באותו גיבור, במיוחד כשמסופר על גבר באותם הגילאים. התיאורים של הדמויות אמינים מאוד, השפה עשירה וקולחת. ספר מפתיע ומרגש על חיי היומיום של גיבוריו ונוגע מעט גם בכולנו.
ממליצה על הספר .
כל מה שנהרס, כל מה שנשרף נבחר על ידי הניו יורק טיימס, הטיים ואמאזון לאחד מעשרת הספרים הטובים ביותר שראו אור בשנת 2009 . הוא היה רב-מכר בארצות הברית ומתורגם ל-21 שפות. ולס טאואר נבחר על ידי המגזין ניו יורקר לאחד הסופרים הצעירים המבטיחים באמריקה.
ולס טאואר נולד בוונקובר ב-1973. סיפוריו הקצרים התפרסמו בניו יורקר, בהארפרס מגזין, במקסוויניס, בוושינגטון פוסט ובפריז ריוויו, כתב העת הספרותי שגם העניק לו את פרס התגלית לשנת 2009. לאחרונה זכה גם בפרס היוקרתי Young Lions שמוענק על ידי הספריה הציבורית של ניו יורק. טאואר מתגורר לסירוגין בברוקלין בניו יורק ובצ
כל מה שנהרס, כל מה שנשרף הוא ספרו הראשון.
ביקורות באתר לספרים של ולס טאואר
אשמח אם תגיבו
Article viewed 807 times


