זאבים בשלג - אורלי קראוס -ויינר (ספר)
זאבים בשלג - אורלי קראוס -ויינר (ספר). "זאבים בשלג" הוא לא הספר הראשון פרי המחברת שקראתי אך חל בו שינוי עלילתי מפתיע מכל ספר אחר שכתבה אשר קראתי, שינוי אשר הופך את גיבורת הספר האמיתית מאישה צעירה ישראלית בת זמננו לאישה שעברו שנים רבות מאז הייתה צעירה, נערה יהודיה מהונגריה שגדלה בה בין מלחמות מעולם הראשונה והשנייה והפכה מכורח הנסיבות לפרטיזנית.
2009
522 עמוד
עורך: אמנון ז`קונט
"זאבים בשלג" הוא לא הספר הראשון פרי המחברת שקראתי אך חל בו שינוי עלילתי מפתיע מכל ספר אחר שכתבה אשר קראתי, שינוי אשר הופך את גיבורת הספר האמיתית מאישה צעירה ישראלית בת זמננו לאישה שעברו שנים רבות מאז הייתה צעירה, נערה יהודיה מהונגריה שגדלה בה בין מלחמות מעולם הראשונה והשנייה והפכה מכורח הנסיבות לפרטיזנית. בהווה (שמתרחש באמצע שנות השמונים על רקע מלחמת לבנון הראשונה שפורצת במהלך העלילה) אגי פרקש היא אישה מבוגרת וערירית, לאחר קריירה מפוארת בפסיכולוגיה שעוברת לגור בבית אבות ומשתפת בסיפור חייה את דנה בארי הצעירה שהגיעה כמבקרת והפכה לעובדת זוטרה בבית האבות.
שני צירי עלילה קיימים בספר. הראשון הוא סיפורה של דנה בארי הצעירה שצירוף הנסיבות הביא לשינויים מפליגים בחייה לאחר שנחשדה, למרות יושרה וחפותה, בגניבת כסף מהבר בו עבדה ובתוך כדי התהליך אותו היא עוברת כדי לטהר את שמה ולחשוף את הגנבים האמיתיים, חלים שינויים מפליגים בחייה. היא נוטשת את מקום עבודתה שהמיט עליה את האשמה הכוזבת ומוצאת את עצמה חוברת לידיד מימי הצבא שהופך במהרה לאהוב ולאחיו שהופך לעורך דינה.
השתלשלות האירועים בחייה מביא אותה לשוב ולהתעניין במוצאה של אמה שמשמשת כדיפלומטית בכירה למדיי אך מוצאה משתייך לאדמו"ר של קהילה חסידית קטנה מהונגריה שכמעט וחרבה בימי השואה, קהילת אסטרגום. בשל פרשת אהבה אסורה בין אמה לאביה, הוריה לעתיד, נטשה אמה את בית הוריה בירושלים, הרבנים החרדיים של קהילת יוצאי אסטרגום, יחד עם אהובה הצעיר מבני הקהילה ושניהם שינו את אורח חייהם עד שאמה של דנה הפכה ברבות הימים לדיפלומטית בשירות משרד החוץ הנודדת מארץ לארץ. דנה שבה לארץ כדי להתגייס ולאחר שסיימה את שירותה הצבאי עברה לעבור בבר והרוויחה משכורת נאה עד שהופללה.
מכיוון שדנה חסרת עבודה בשל האשמה שהוטלה עליה ומכיוון שבאופן אקראי שבה להתעניין בסיפור חייו של סבה האדמו"ר מאסטרגום לאחר ששמעה מניצול שואה זקן כי סבה גנב כביכול את כספי קהילתו שיועדו לתכנון מבצע בריחה בימי השואה ונס לבדו עם משפחתו היא מחליטה לנסות ולגלות את האמת מאותה תקופה.
כך היא הגיעה לבית האבות בו שמעה כי מתגוררים ניצולי שואה מקהילת אסטרגום בהונגריה וכך נפגשה עם אגי פרקש שעברה לגור באותה עת בבית האבות ואשר גם היא נולדה וגדלה באסטרגום וביער הסמוך לו "סלם ארדה" בילתה שעות רבות בילדותה והסתתרה בו עם קבוצות ניצולים הפרטיזנים בימי המלחמה.
דנה נמנעה מלספר לאגי פרקש על היותה נכדתו של הרבי מאסטרגום אך הצליחה לשכנע את אגי פרקש הקשישה חדת האבחנה לספר את סיפור חייה כפי שתיעדה אותו בקפדנות ביומנים ישנים בתואנה כלשהי. מהר מאוד התעלמה מהסיבה המקורית שבעטיה החלה לשמוע את סיפור חייה של אגי פרקש ושקעה בסיפור המרתק על ילדה אמיצה שגדלה בחברת שני בנים הרפתקניים אותם הנהיגה ושעשועי הילדות הפכו למסע הישרדות בימי השואה אך גם לסיפור אהבה מסובך שלא נפתר.
תוך כדי ביקוריה של דנה אצל אגי פרצה מלחמת לבנון הראשונה וחברה של דנה גוייס ונשלח ללבנון וכך גם בנה היחיד של אגי. הדאגה לגברים בחייהם הומרה מעת לעת בשעות קריאה ביומנים הישנים וסיפור החיים המרתק של אגי שדרכו הצליחה דנה להבין כי סבה היה חף מפשע ובהמשך, לאחר שזוכתה מאשמת הגניבה, מצאה דנה את עצמה מעורבת באופן פעיל לסייע לאגי להתאחד עם אהוב נעוריה.
לצערי למרות העלילה המקורית והמעניינת, אורלי קראוס-ויינר לא התנתקה עד הסוף מהניסיון להציג גיבורה בת זמננו (דנה בארי) שסיפורה האישי כחשודה בגניבה וכנתונה בהמשך בתסבוכת רומנטית מפריע להתמקד בגיבורה האמיתית אגי פרקש. טוב הייה עושה הסופרת לו הייתה בוחרת לספר את הסיפור ללא הבלטת דמותה של דנה בארי, למשל על ידי סיפור העלילה מנקודת מבטה של הפסיכולוגית והפרטיזנית לשעבר הקשישה כשוהה בבית האבות ומחכה לביקוריה של האישה הצעירה והסקרנית ולא כפי שנהנה להיפך לתאר את הסיפור מנקודת מבטה של דנה. יותר מזה, בעזרת שינויים ספרותיים ניתן היה לוותר לחלוטין על דמותה של דנה בארי ולספר רק על אגי פרקש וזאת למרות שאני מבין את העדפה ליצור גיבורה צעירה בת זמננו וליצור מספר רבדים לסיפור. החלק החלש בסיפור הוא החלק העוסק בחייה של דנה שממשיך את הקו של סיפוריה האחרים של הסופרת אותם קראתי קודם לכן. בלעדיו הספר הופך לרומן נפלא של סיפורי פרטיזנים אמיצים מימי השואה ובהמשך בעלייתם ארצה עוד בטרם קמה המדינה. אך למעט העדפתי האישית להעצים את דמותה של אגי פרקש ולהמעיט בדמותה של דנה בארי מדובר בספר מקורי ושונה הגם שאינו אמיתי.
בסופו של דבר הספר מומלץ בחום לקריאה למרות המגרעות הקטנות שמצאתי בו, לפחות לטעמי.
תודה לדיוויס
ביקורות באתר לספרים של אורלי קראוס-ויינר
אשמח אם תגיבו
Article viewed 2561 times


